Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 16 februari 2013

Boktips: Vi kom över havet av Julie Otsuka

När jag var och signerade hos Bokia i Jägersro i december frågade jag efter boktips. Jag ville ha tips om annorlunda böcker, inte de som toppade bästsäljarlistorna, utan böcker som inte talades om så mycket. Jag fick massor av bra tips. När signeringen var klar fick jag boken, Vi kom över havet, av personalen, med en liten tackhälsning. Orden värmde och jag började läsa boken.

Det var en helt underbar bok, som väckte många känslor inom mig, glädje, sorg, förskräckelse och en känsla av saknad när boken var slut. Det här är en bok jag varmt rekommenderar dig att läsa. Den är baserade på sanna berättelser och skrivet på ett mycket annorlunda sätt.

1919. Ett fartyg är på väg över Stilla havet. Nere i dunklet på mellandäck trängs en grupp unga japanska kvinnor på rangliga metallbritsar. Deras koffertar är packade med allt som behövs för det nya livet på andra sidan havet: sidenkimonor för bröllopsnatten, kalligrafipenslar och rispapper för breven hem, små Buddhafigurer av mässing till lycka och beskydd. I händerna håller de foton och brev från sina blivande makar, främlingarna som lovat att möta dem på kajen i San Francisco. Kvinnorna drömmer om framtiden. Men framme i det nya landet väntar män de inte känner igen från fotografierna, umbäranden de inte har kunnat föreställa sig och en kultur som de kämpar för att förstå sig på.

Vi kom över havet är lika mycket ett poetiskt porträtt av ett kollektivt öde som en rörande skildring av en mängd individuella upplevelser. Ömsint och omsorgsfullt ger Julie Otsuka liv åt de japanska kvinnor som kom till Kalifornien som postorderbrudar på 1920-talet - från den mödosamma båtresan fram till den dag i december 1941 då de tillsammans med sina familjer pekas ut som förrädare. Fram träder en del av nutidshistorien som ofta har förbisetts i historieböckerna.


"Detta är en enastående historia, gripande, grym och mästerligt berättad på 166 väl använda sidor."

 Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

fredag 15 februari 2013

Facebook har stor serverhall i Luleå som betjänar 75 procent av 900 miljoner användare utanför USA

Tänk att "Lilla Sverige" har blivit hemvist för Facebooks nya gigantiska dataserver. Facebook har en stor serverhall i Luleå som betjänar 75 procent av Facebooks 900 miljoner användare utanför USA. Inte dåligt, eller hur?

Datacentret är det första utanför Nordamerika. Anledningen till att Facebook lägger sin server i Luleå är för att minska energiförbrukningen, som växer i allt hastigare takt i och med användandet av Internet. En och en halv miljard av jordens sju miljarder invånare är online...

Två amerikanska forskare har räknat ut att omkring en och en halv procent av världens energiförbrukning går åt till att driva Internet! Det är ungefär lika mycket energi som all världens flygtrafik förbrukar. Något att fundera över...

Som du vet blir datorer varma när de arbetar, så även servrar, som behöver kylas ned. Det är av den anledningen som Facebook har valt Luleå för sin stora serverstation. Staden ligger ungefär 100 kilometer söder om polcirkeln och den årliga genomsnittstemperaturen är bara två grader och ger därmed naturlig kyla.

I USA drivs nedkylningen av Facebooks tre servercentra med ström från kolkraftverk, något som starkt har kritiserats. I Luleå kommer största delen av strömmen från vattenkraft. I Ny Teknik kan du läsa om hur kylanläggningen fungerar.

En del av den stora dataserveranläggningen har tagits i bruk, men väntas bli helt färdig först under mars månad 2013. Den kommer att bli 28.000 kvadratmeter stor.

Här kan du se en film över anläggningen:


Facebook har anställt 50 personer som ska sköta anläggningen. Förhoppningsvis behövs det mer personal :-)

Som så många finns även jag på Facebook. Du kan bli vän med mig där om du vill.

Här kan du läsa mina tidigare inlägg om intressant fakta.

Världens populäraste sida kallas Facebook för och sidan har haft en enorm tillväxt sedan Facebook lanserades i februari 2004. Under senare år har intresset dock mattats av, i synnerhet i USA och Kanada. En börsintroduktion under 2012 inleddes med att Facebooks aktier rasade. På Wikipedia kan du läsa mer om Facebook.

Kramisar Kim
 
Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Läs mer om Mysrys.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

torsdag 14 februari 2013

Mellan dröm och verklighet, en författares vardag

"Vad är det bästa med att vara författare?"

Det är en fråga jag ofta får och svaret brukar alltid bli: "Att få leva i fantasin, att få träffa mina läsare och att få göra precis det jag alltid har drömt om."

Det började redan när jag var åtta år och bestämde mig för att bli författare. Det var då jag skrev min första bok, det var då jag för första gången sa att jag skulle bli författare. Men redan långt innan hade jag börjat leva mellan dröm och verklighet, det liv vi författare lever.

Ibland är det svårt att hålla isär drömmen med verkligheten, speciellt om jag är i ett mycket kreativt tillstånd. Då följer boken med mig, varthän jag än går, vad jag än gör och vem jag än pratar med. Berättelsen ligger i mitt bakhuvud och pyr och bara väntar på att jag ska komma till datorn, sätta fingrarna till tangenterna och vräka ur mig alla orden.

När jag vandrar mina välkända promenader med hundarna, är det inte alltid samma gamla träd och stengärdsgårdar jag ser. Nej framför mig ser jag hur stora persiska hären drar fram och lägger land efter land under sig, jag ser vackert klädda kvinnor, och män med färgglada kläder. Jag ser utsirade byggnader, konstfärdigt smyckade med mosaik i många färgskiftningar.

Jag sitter framför tv:n, utan att veta vad det är jag tittar på, för i mitt inre vandrar jag längs mörka gator i den antika staden Babylon, jag tar mig över floden som korsar staden, jag smyger fram, rädd, men samtidigt med en pirrande känsla av förväntan inom mig.

Jag är Rostam, jag är Ramona, Jag är Kimea, jag är Theo, jag är Kyros, jag är Darios, jag är Pärla, jag är Robert, jag är... Ja, jag är precis alla de personer jag skriver om. Jag lever deras liv i fantasin, på papperet, i mitt huvud. Jag befinner mig i nuet, men är i förfluten persisk tid.

Jag är i boken Persiens Pärla!

Bättre än så kan det inte bli, eller?

Kramisar Kim
 
Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Läs mer om Persiens Pärla.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

onsdag 13 februari 2013

Skrivtävling på Kapitel 1

Sajten Kapitel 1 utlyser nu en skrivtävling.


Regler och information om tävlingen 2013

Torsdagen den 14/2, på Alla Hjärtans dag startar vi upp årets novelltävling på Kapitel1.se. Då kommer ni att få reda på mer inkl vilka som sitter i juryn och vad priset är samt mer djupgående regler.
Ni kan börja skriva nu men vi öppnar inte upp möjligheterna att lägga in novellen förrän den 14/2.
Det kommer att vara samma tema under hela året:

Fångad av lust.
Erotik som fängelse. Erotik som befrielse. När vår längtan efter närhet möter dagens oskrivna regelverk och blottställer oss.
Skriv en samtidsnovell på mellan 20.000 och 40.000 tecken inklusive mellanslag (ca 10 - 20 A4-sidor, 1,5 radavstånd).
Novelltävlingen är öppen för alla medlemmar på Kapitel 1 men det är enkelt att bli medlem och fungerar på ett klick. Dessutom är det gratis!

Vill du veta vad Kapitel 1 är för något kan du klicka här för att läsa mer!

Här hittar du fler skrivtävlingar.

Lycka till!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

"Här finner vi enkla instruktioner för den som vill lära sig att skriva populära berättelser. --- Författaren bjuder på inspiration för att komma loss och ger goda råd till den som vill marknadsföra sig själv som författare." BTJ, Maria Nyman
 
Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

tisdag 12 februari 2013

Persiens historia: Kyros II

Kyros II, även kallad Kyros den store, är en av huvudpersonerna i min artonde fristående historiska äventyrsbok, Persiens Pärla. Det här är en bok om Persiens historia och jag har läst många fascinerande livsöden. Idag tänkte jag berätta lite mer för dig om Kyros den store.

Han föddes 530 f.Kr och var persisk storkung och grundade det akemenidiska riket. Hans persiska namn var Kourosh-e Bozorg, på latin Cyrus.

Runt 559 f.Kr. efterträdde Kyros II sin far, Kambyses I, som kung av Anshan och Persis, då lydde han med största sannolikhet under den mediske storkungen Astyages.

549 f.Kr. revolterade Kyros II mot Astyages, intog medernas huvudstad Hagmatana (nuvarande Hamadan) och störtade den mediske kungen Astyages.

Det mediska riket blev grunden för Kyros II:s imperium, som han utvidgade genom flera krigståg. Han invaderade Lydien i väster och intog huvudstaden Sardes 547 f.Kr. Efter att ha erövrat hela Mindre Asien tågade Kyros II mot Babylon. Den babyloniske kungen Nabonid hade starkt motstånd i sitt rike. 539 f.Kr. intogs Babylon utan strid.

Susa blev huvudstad i Kyros rike, tillsammans med den mediska staden Hagmatana och staden Pasargadae som Kyros II grundade i hemprovinsen Persis.

Kyros föräldrar var den persiske kungen Kambyses I och den mediska prinsessan Mandane, som var dotter till mediernas kung Astyages.

Enligt författaren Heodotos gifte sig Kyros II med Kassandane och fick med henne två söner, Kambyses II och Smerdis. De fick även två döttrar, Artystone och Atossa. Den sistnämnde gifte sig med Dareios den store och fick med honom sonen Xerxes I, som efterträdde Dareios.

Kyros II skapade ett av forntidens största riken, som han styrde med en för sin tid ovanlig tolerans. Han lät erövrade områden behålla sin religion och förvaltning och lät tidigare deporterade människor återvända till sina hemländer, däribland judarna i Babylonien, 538 f.Kr.

Kyros II är den förste persiske kung vars namn fick tillägget "Den store". Den titeln antogs sedan av hans akemenidiska efterträdare såsom Dareios I, Xerxes I och många fler.

Kyros införde lag och ordning i hela sitt rike. Kyros den store har varit förebild för många regenter och politiker, bland annat vår svenska drottning Kristina och Julius Caesar.

Kyros II:s regeringstid blev inte värst lång. Under ett krigståg mot massageterna öster om Kaspiska havet stupade han mot fiendernas drottning Tomyris.

Kyros II begravdes i Pasargadae, i ett mausoleum som fortfarande finns väl bevarat. Han efterträddes av sin son Kambyses II.

Wikipedia och Nationalencyklopedin kan du läsa mycket mer om Kyros II och se foto på hans gravmonument.

Här kan du läsa om Marathon och Persien.

Här kan du läsa fler Intressanta Faktainlägg.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

17:e fristående boken i den historiska äventyrsserien, baserad på riktig historisk fakta, med riktiga historiska personer. Samtliga böcker handlar om Theo och Ramona som reser i tiden och upplever de historiska händelserna.

Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

måndag 11 februari 2013

Skrivtävling! Sciencefiction. Vinnaren får 10.000 kronor och publicering!

Om du inte redan har fullt upp med att skriva till alla de tidigare skrivtävlingar jag har tipsat om, kan kanske detta vara något för dig:

Mix förlag och Science Fiction-bokhandeln undrar hur den nya science fiction-berättelsen ser ut och utlyser en novelltävling. Vinnarnovellen belönas med 10 000 kronor och publiceras i Mix digitala utgivning.

”Finns det ingen science fiction på svenska?” Frågan infinner sig när man ser sig omkring i en bokhandel eller söker i nätbokhandelns sortiment efter science fiction. Berättelser som utgår från vår verklighet här och nu och landar i framtiden, som undrar vart vi är på väg och varför och hur.

Men det är tomt på hyllorna, och det blir inte många relevanta träffar.
Mix förlag och Science Fiction-bokhandeln söker därför berättelser som får läsaren att se saker och företeelser i vårt samhälle på nya sätt. Historier som ger oss nya drömmar att längta till. Som grubblar över vad det innebär att vara människa i den sköna nya värld som väntar.

- Ibland tänker vi att vi som bor på nordliga breddgrader av nödvändighet är förnuftiga och jordnära och inte hemfallna åt vidlyftiga spekulationer. Vi älskar naturen, lider av vinterdepressioner och när midsommarafton äntligen kommer vänder det redan dagen därpå och går mot mörker igen. Det är en dålig jordmån för drömmar om framtiden. Eller? Det kanske bara behövs en liten knuff i rätt riktning? säger Maths Claesson på Science Fiction-bokhandeln.

I juryn sitter Maths Claesson (SF-Bokhandeln), Catharina Wrååk (Mix förlag) och Karin Tidbeck (författare till Amatka, förra årets mest omtalade svenska science fiction-bok).

Om tävlingen: Bidrag mailas in till manus@mixforlag.se och markeras med ”novelltävling” i ämnesraden.

Novellen ska vara inne senast den 18 mars 2013 och vinnaren avslöjas på Världsboksdagen den 23 april 2013.

Vinnarnovellen belönas med 10 000 kronor. Hederspristagare kan komma att utses. Vinnarnovellen och eventuella hederspristagares noveller publiceras i MIX digitala utgivning, med sedvanligt kontrakt och royalty.

För frågor eller mer information, vänligen kontakta: Maths Claesson, Science Fiction-bokhandeln, maths@sfbok.se
Stephanie Tärnqvist, PR- och informationsansvarig Mix förlag, 070 456 23 08 eller stephanie.tarnqvist@bonnierforlagen.se

Ja, där fick du alla uppgifterna. Nu är det bara att sätta igång och skriva! Lycka till!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Jag blev oerhört sugen på att sätta mig och skriva för varje stycke jag läste ... Älskar du själv att skriva så ska du definitivt läsa den här boken. Jag kommer att återvända till Att skriva med glädje många gånger!   :-)" Författaren Eva Holmqvist

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

söndag 10 februari 2013

Du blir smart av choklad!

Tänk att det finns ännu fler positiva saker med choklad. Trodde att jag hade skrivit om alla. Nu har jag fått lära mig att man även blir SMART av choklad. Perfekt!

Kanadensiska forskare har konstaterat att sniglar minns bättre med hjälp av ämnet epicatechin som finns i kakaobönor. Därför menar forskarna att en bit choklad kan förbättra minnet!

I ett test tränade forskarna upp sniglarnas förmåga att stänga igen sitt andningshål. (Vad det nu ska vara bra för?) De sniglar som hade fått ett tillskott av epicatechin (choklad) mindes mycket bättre vad de hade lärt sig.

Slutsatsen forskarna drog är att det fungerar likadant på människor.

Jag tror de har rätt, nu har jag ännu en orsak till att njuta av min choklad!

Har tidigare skrivit flera inlägg om choklad. Här kan du läsa dem:
Mörk choklad som hjärtmedicin.
Gå ner i vikt med choklad.
Choklad ökar din uthållighet.
Choklad en grönsak i förklädnad.
Jag skriver som bäst när jag äter choklad.
Provsmakning av Zebeda choklad.
Möte med chokladmästaren Jan Hedh.
Chokladens historia.
Visste du det här om choklad?

Ha en bra dag i sällskap av en bit choklad!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.