Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 18 december 2010

Rekordsignering trots snökaos, Bokia Burlöv Center

Dagen började med att trafikinformationen meddelade att det var "väldigt, väldigt, väldigt halt", just dit jag skulle. Därefter berättade de om olyckorna. Jaha, tänkte jag och började fundera på om jag inte skulle ge mig iväg. Men jag tog på mig, gick ut med hunden, och bestämde mig för att jag skulle åka, om det var för hemskt väglag kunde jag ju vända.

Det var inte så farligt första biten, sedan började vägen yra igen, trafikolyckorna dök upp, på andra sidan vägräcket som tur var, och därefter kom snön. Då var jag glad att det inte var så långt kvar till Burlöv Center där jag skulle signera hos Bokia/Killbergs, för det blev riktigt jobbigt att köra.

Kom några minuter för sent, jag som brukar vara där nästan en timma innan när jag ska signera, mest för att jag ska hinna gå och äta, fixa dricka osv. Men nu slängdes jag bara in i signeringen, för så fort böckerna började plockas upp på bordet strömmade folk till.


Här ser ni familjen Krätzer, stora fan till mina böcker.Fick även besök av Lady och Lufsen med medspelare. Idag fick jag verkligen känning av julstämning för det var julmusik på radion när jag körde ned och på Burlöv Center gick pepparkaksgubbar omkring och bjöd på pepparkakor, där fanns prinsessor, jultomten, renar, tomtar... Ja, det var full fart. Och det trots att parkeringen utanför inte varit lika full som den brukade vara vid den här tiden på året. Det var inte heller lika mycket folk inne på själva köpcentret.


Ett tag var det nästan hysteriskt bland böckerna. Folk drar folk... Alltså, om det står någon vid bokbordet så kommer det fram någon till och kommer det då fram ytterligare folk, ja då blir det jättemycket folk till slut. Då blir det riktigt kaotiskt och det känns som om jag inte riktigt hinner med. Men tack och lov var det bara så vid några tillfällen, annars var det en jämn ström av besökare så att jag fick tid att prata med dem. Tyvärr blev det ingen tid för de där längre pratstunderna då jag får ta del av andra människors livserfarenhet. Idag hann jag bara prata om mina böcker.

Systrarna Andersdotter kom på besök, som de gör varje år. Ett lika kärt återseende varje gång. De känns igen på sina fina leenden. För varje år blir de större och vackrare.

På första bilden ser du bokbordet som det såg ut när de flesta böcker var uppe. Dessutom hade jag en stor kartong bakom mig som jag kunde packa upp böcker ifrån. När jag lämnade butiken var det nästan tomt på bordet och det var alldeles tomt i lådan.

Jag slog mitt signeringsrekord
i butik på 97 böcker. Mitt nya rekord för idag är 121 sålda/signerade böcker. Det är mäktigt och stort att ha sålt så många böcker på bara några timmar, men det känns, för jag måste erkänna att jag är rätt trött nu.

Dessutom är siffran lite skrämmande... Hur ska jag någonsin kunna slå den siffran?

Okej, jag vet, det finns säkert många av mina författarkollegor som har slagit det rekordet med råge, men för mig är det här jättestort!

Hemresan blev ännu jobbigare än ditresan, för nu var det mörkt, halkigt och mycket trafik. Men hem till stugan kom jag, har varit ute på promenad, ätit god mat och nu ska jag lägga mig i soffan och ha en lång pratstund med min 87-åriga pappa som väntar på mitt dagliga telefonsamtal. Ska bli roligt att berätta för honom att jag slagit mitt gamla signeringsrekord. Tänk 121 böcker! Det är helt otroligt!!! WOW!


Kramisar Kim

fredag 17 december 2010

Snökaos och signering hos Bokia Killbergs Jägersro Malmö

Gårdagens signerings hos Bokia / Killbergs i Landskrona blev inställd på grund av snöstorm. På ett dygn har det skett 94 trafikolyckor här i Skåne.

Jag ägnade gårdagen åt att skotta och skriva, istället för att träffa trevliga människor, få dela deras livserfarenhet och prata böcker.

Idag tänkte jag ta igen det med råge och körde iväg till Bokia /Killbergs i Jägersro Malmö för att signera. Väglaget var inte det allra bästa och plötsligt var det som en vit vägg framför mig: Dimma! Det var verkligen svårt att se vägen, ändå dundrade lastbilarna förbi precis som om det var sommarväglag och fri sikt. Kanske lastbilschaufförer har röntgensyn? Ja, igår var det i alla fall flera av dem som inte hade någon änglavakt , för det var flera av dem som åkte i diket.

Det märktes tydligt i butiken att folk inte riktigt vågade ge sig ut i trafiken, för det var inte alls samma mängd kunder som det brukar vara den här tiden före jul. Jag fick några riktigt trevliga samtal i alla fall och träffade ägaren Rickard Killberg när han kom in och hälsade på.

Idag hade jag ett mycket stort och fint bord, där böckerna syntes tydligt. Men det fanns tyvärr inte så många att visa upp dem för. En kvinna lyste upp när hon fick se mig, sedan fick hon ett besviket uttryck i ansiktet när hon klev fram till mig och sa: "Men jag har ju redan köpt dina böcker och slagit in dem!" Hon fick några autografkort att sätta fast utanpå paketen. Hon tyckte det var synd att jag inte hade varit där den dagen hon var och handlade mina böcker. Det tyckte jag också, för det var en mycket trevlig kvinna.

Som vanligt har jag diskuterat resor, och speciellt Egypten, för det verkar vara ett populärt resmål för svenskar just nu och de som är på väg till, eller har varit i Egypten, stannar upp, lyfter min bok Faraos förbannelse och så är vi igång med att prata Egypten och allt som finns att se där. Jättekul!

Var är julstämningen? Hittar ingen sådan i butikerna. Det är för lite folk, för lite tomtar, för lite julmusik, för lite av allt för att det ska kännas som om det faktiskt är jul nästa vecka...

Om jag tyckte att resan till Jägersro var jobbig var det inget mot hemresan. Det snöade lätt när jag lämnade butiken, men ju närmare jag kom bostadsorten, desto mer snöade det. Till slut kröp bilarna fram och när jag kom till stugan kunde jag inte köra in på tomten utan att skotta först.

Är rätt trött på snön, i alla fall den som ligger på vägarna. När jag kommer hem, någon gång nästa vecka, beror på snön, då ska jag spänna på mig skidorna och ta en härlig tur. Fast... till dess kanske snön har smält bort?!

Ja imorgon bär det av igen på ny signeringstur, denna gång till Burlöv Center i Arlöv utanför Malmö, då jag ska besöka ännu en Bokia/Killbergs butik. Om jag inte har hunnit bli insnöad innan dess.

Du lär få höra mer om det imorgon. Nu ska jag skriva på min bok Kimberlie - Främlingar.

Kramisar Kim

torsdag 16 december 2010

Jättefina ord om min blogg som har gett mig en ny bloggutmärkelse!

Tack Monika Hägg för den fina utmärkelsen och dina fina ord om min blogg! Blev jätteglad. Så här skrev Monika om min blogg:

"Kim är en fantastisk kämpe som alltid lika sprudlande glad och entusiastisk förmedlar berättelser om sitt liv och sitt skrivande."


Fina ord som värmer gott i snöstormen som blåser runt stugan. Tycker mycket om att läsa Monikas blogg som har många fina bokrecensioner, men även berättelser om Monikas egna spännande böcker.

Den här gången behöver jag bara skicka utmärkelsen vidare till tre personer och berätta tre saker om mig själv. Lite lättare än de sju personer och sju saker som varit vid tidigare bloggutmärkelser...

1. Mitt hjärta bultar alltid lite extra när jag ser mina böcker i en butik eller ett skyltfönster.

2. Tycker inte om helger, semestrar och högtider. De förstör rutinerna och ställer allt på ände. Dessutom arbetar jag för det mesta under dessa tider...

3. Älskar havet. Det bästa jag vet är att sitta på en klippa och låta vågarnas skum yra omkring mig.

Den här utmärkelsen vill jag skicka vidare till:

1. Livskrafter, som alltid har upplyftande, inspirerande inlägg. Älskar orden som står på bloggen: Du behöver inte vara kreativ eller ha fantasi för att skapa. Däremot kan du behöva skapa för att upptäcka din kreativitet och fantasi.

Det är ju just det skrivandet handlar om, ifall du inte sätter dig ned för att skriva boken du bär inom dig, då blir det aldrig någon bok!

2. Historiebloggen, som ser till att vi inte glömmer vårt förflutna och alltid lyfter upp viktiga händelser.

3. Nya äventyr, som har tagit mig med runt hela världen och nu får mig att se Sverige med nya ögon.

Ja, det var bara tre, och plötsligt känns tre väldigt futtigt, för jag har så många bloggvänner som alla är värda denna utmärkelse.

Therese som berättar om livet i London.
Utlandsmamman som bloggar från Italien.
Victor Estebys skriverier som skänker mig glädje med sina fina dikter.
Monika Hägg som jag fått denna utmärkelse från
Brombergs Blogg som berättar vad som händer på ett förlag
Författarcoachens blogg som ger skrivtips, berättar om skrivtävlingar och mycket mer
Trying to follow my dream som berättar om sin vardag i väntan på svar från förlaget angående bokmanuset...
Livet på Citronodlingen som berättar om ett helt annat liv på Sicilien
My own little corner of the world som berättar enastående saker om arkeologi och historia
Aktuellt i Grekland som berättar om vardagen i Grekland och har lärt mig att de får snö även där.
Eva Swedenmarks värld som alltid har roliga, personliga inlägg
Life is like a box of chocolates som berättar om vardagen i Sverige och USA
Paris ligger inte i Hanoi, som tar mig med till en helt okänd värld
A home far away som alltid har sådana fantastiska foton i sin blogg
Emmama goes Skottland, som tar mig med tillbaka till mitt älskade Scotland
Kära Blogg som har tänkvärda inlägg
Jane Morén vars blogginlägg chockar, får mig att tänka efter och reagera
PocoLocoCreativo vars blogginlägg får mig att vara tacksam för det jag har, och njuta av både texter och foton i bloggen
Eva Linder i Malaysia, som har visat mig en helt annan kultur, både i Malaysia, och sett genom en hemvändares ögon, här i mitt eget hemland
Jennys blaj-blaj på största allvar, som får mig att skratta och bli glad
Hela Livet ett lärande, som visar mig nya saker
Aino Trosell, visar mig författarskapet hur en kollegas ögon
Sociala förlag som ger tips som jag har användning för vid utgivning av mina böcker
A blog about Iceland som jag följer efter att jag har förälskat mig i det landet
Sofie Bager-Charleson, en författarkollega som bloggar från Österlen och London
Kattas Fikarum i vars blogginlägg jag kan fly från vinterns kyla
Jonna Berggrens Fantasy, en författarkollegas blogg om skrivandet
Resan mot en bok på eget förlag, som är spännande att följa
Anna-Klara Mehlich som debuterade i höstas och nu blivit en uppskattad författarkollega
Borneo Bloggen som verkligen tar mig med till helt andra världar

Jag tycker att ni alla förtjänar en bloggutmärkelse för att ni delar med er av er vardag, livserfarenhet och alla era kunskaper och berikar mitt liv!

Tidigare bloggutmärkelse.
Ännu en bloggutmärkelse

Kramisar Kim

onsdag 15 december 2010

Superhäftig dag på Akademibokhandeln Gleerups i Lund

Har haft en superhäftig dag på Akademibokhandeln Gleerups i Lund. Många underbara, oväntade möten, otroligt många sålda böcker... Ja en helt fantastisk dag helt enkelt.

Imponerande med alla böckerna som låg staplade i högar vid mitt signeringsbord, precis som när riktigt stora författare är ute och signerar. Häftigt!


Varje gång jag kommer till Gleerups i Lund är jag tvungen att gå och kika på "min" hylla, där mitt namn står vid mina böcker. Det känns otroligt mäktigt!

Idag kom den här unga damen och berättade att hennes mormor hade samtliga mina böcker och att hon hade läst böckerna i smyg när hon var hos mormodern. Vi såg till att bli fotograferade så att mormor, Rose-Marie skulle få se bildbevis på att vi hade träffats.
Nästa överraskning var när min bloggvän Helenas mamma Birgitta kom på besök. Vi hade en lång och trevlig pratstund.Därefter kom författarkollegan Mårten Melin och hälsade på med sitt lilla barn.

Jag var glad att det var lite lugnare när dessa personer kom på besök, för stundtals var det så mycket folk omkring mig och mina böcker att jag blev alldeles yr, samtidigt som jag kände mig jätteglad över uppmärksamheten över mina böcker.

Dagen började med ishalka, många trafikvarningar och när jag kom ut från vår lilla väg ut på E22:an var det första jag såg en bil som låg på taket. Ingen bra inledning på bilkörningen. Vägen var hal och bitvis täckt av snö på grund av att vinden blåste upp snön från omgivande åkrar. När jag väl kom till Lund var vägarna torra och fina.

Varje år hos Gleerups bokhandel får jag en ny adventskalender, som jag sparar och hänger upp på väggen. Så här vacker är årets julkalender. Akademibokhandeln Gleerups har otroligt många, annorlunda adventskalendrar och folk kommer långt ifrån för att välja sin speciella kalender. Det jag tycker om är att de har gammaldags kalendrar.


Precis som vid de tidigare signeringarna har jag haft många givande samtal. Som jag skrev i gårdagens blogginlägg får jag alltid diskutera historia när jag är på Gleerups och så blev det även i dag. Något jag tycker väldigt mycket om.

När jag berättar om mina böcker händer det ofta att jag även berättar om mina researchresor. Då upplever jag resan igen och det känns väldigt bra. Jag minns saker som jag hade glömt, kommer ihåg små detaljer, kan dela med mig och glädja de som lyssnar. Idag har det varit många som har besökt de platser jag har skrivit om, eller är på väg till någon av de platserna, vilket har gjort att jag har "rest i tiden" tillsammans med de som lyssnat på mina berättelser och när jag har tagit del av deras berättelser.

Försökte slå förra årets rekordförsäljning på Gleerups, men hamnade på exakt samma siffra som förra året, vilket i och för sig är Superbra!

Sitter här med ett leende på läpparna, eftersom jag har haft en jättetrevlig dag, många tankar far igenom mitt huvud, jag minns ord, ser i bilder när folk har berättat om platser de har besökt... Ja, det har varit en Superhäftig dag! Ska bli spännande att se vad morgondagen för med sig...

Kramisar Kim

tisdag 14 december 2010

Oj så kul signering hos Akademibokhandeln Nova Lund

Snart får jag sluta skriva fler böcker för de får inte plats när jag är ute och signerar. Idag fick jag och mina böcker ha två bord för att få plats, ja, det är faktiskt det vanliga nuförtiden. Vilket jag tycker är jättekul! För när jag ser alla böckerna ligga där, mina böcker, då inser jag hur mycket jag har åstadkommit och det känns otroligt skönt.

Idag har jag varit och signerat hos Akademibokhandeln Nova Lund. Dagen började väldigt bra, med många trevliga pratstunder och intresserade människor. Diskuterade Sydamerika med en kvinna som hade bott där i flera år. Vi diskuterade böcker som handlade om Sydamerika, olika författare och om själva landet. Måste medge att hon fick mig att längta dit.


Här är en av alla de personer som gjorde mig glad. Idag har jag fått höra så många fina ord om mina böcker och om mig som person, det är därför jag känner mig så glad.

En person kom tillbaka och köpte mina böcker och sa att det var för att jag var så sympatisk och hjälpsam.

Många tror att jag arbetar i butiken och kommer och frågar om böcker, om var kartor finns, julkort etc. I den mån jag kan hjälper jag dem, men talar även om att jag är författare och är där för att signera mina böcker. Ofta händer det faktiskt att personerna kommer tillbaka och kikar på mina böcker, blir intresserade och går därifrån med någon bok. Kul!

Idag kom också föräldrar till några av de skolelever som jag varit och föreläst för under hösten. Deras barn hade pratat så ivrigt om mitt författarbesök och om mina böcker och nu skulle det bli överraskning till jul, signerad bok av Kim M. Kimselius.

Igår var det Lucia och jag såg inte en enda Lucia, men idag fick jag se och höra ett luciatåg som ställde sig precis utanför den plats jag stod. De sjöng väldigt vackert och länge. När de gick kändes det väldigt tyst och tomt, trots att det stod personer framför mig och pratade med mig om böckerna. Här ser du Luciatåget.

Önskar jag hade kunnat fotografera alla de trevliga, underbara, leende människor som jag har mött idag. De har skänkt mig julglädje och det känns så bra. Men när jag inte har någon där som sköter fotograferingen för mig så blir det bara någon enstaka bild.

Imorgon ska jag åter till Lund, denna gång till Akademibokhandeln Gleerups inne i centrala Lund. Där är det alltid massor av folk så här inför julen. Där brukar människor diskutera historia med mig och det tycker jag är kul. Då får jag ofta inspiration till olika ämnen att skriva, precis som jag fick idag när jag mötte mannen som du ser på foto här på inlägget. Vad jag funderar på att skriva om efter mötet med honom, ja det tänker jag inte avslöja ännu.

Ha det så gott!

Kramisar från Kim

måndag 13 december 2010

Skrivprocess: Tidspress

Kimberlie - Främlingar är i slutskedet och jag känner tidspressen flåsa mig i nacken. Varje skrivardag som jag kan ägna helt och hållet åt enbart skrivandet är jag alldeles salig av lycka. Men just nu är de dagarna få.

Julen närmar sig och för tillfället är jag ute och signerar varje dag. (Se här för platser och tider.) Det blir inte mycket tid över för skrivande då. Speciellt inte när mycket tid går åt till att köra omkring på ishala vägar, då kan jag inte ens tänka på boken jag ska skriva på när jag kommer hem, eftersom jag är tvungen att vara helt fokuserad på bilkörningen.

Min man har sagt att jag inte får komma hem förrän Kimberlie - Främlingar är färdig... Det låter kanske lite konstigt när du läser det, men jag bor nämligen i min skrivarstuga i Skåne medan jag är här nere och avslutar mina julsigneringar. Jan är hemma och packar böcker, eftersom det är många bokbeställningar inför julen.

Men som sagt, det är tidspress och då gäller det att ta vara på varje stund som finns att skriva. Vilket brukar innebära rätt sena kvällar, eller väldigt tidiga morgnar innan jag ska iväg. Men skriver gör jag, så fort det bara finns en lucka i mitt program. Och det är på så sätt jag alltid lyckas hålla deadline, att jag tar vara på alla tillfälle att skriva. Kanske jag trots allt hinner skriva klart Kimberlie - Främlingar innan det är dags att bege mig hemåt på snöiga vägar till Blekinge. Förra året när jag körde hem var det som om jag körde på en liten insnöad skogsväg när jag körde E22an. Hoppas att väglaget blir bättre i år.

Ja, nu är det bäst jag sätter igång att skriva på boken, för att få undan ännu några sidor och få se hur Kimberlie och Andy löser de problem de har hamnat i. Spännande...

2009 års snökaos strax före jul
2009 års Skånska vinter med massor av snö
2009 Omkullkastade planer och skyddsänglar
2009 års hemresa i snö


Kramisar Kim

söndag 12 december 2010

Läsplatta / E-bok eller vanlig Bok?

Böcker är mitt liv, doften av böcker, att få bläddra och känna papperet under mina fingrar, få sluka bokstäverna och suga i mig berättelsen...

Nu sitter jag här med en Läsplatta av märket Sony Touch Reader. Trodde aldrig att jag skulle köpa en Läsplatta, en digital bok. När jag för många år sedan hade några studenter här som intervjuade mig angående den digitala bokens framtid så var jag negativt inställd, just på grund av att jag ville hålla den fysiska boken i min hand.

Men eftersom mina egna böcker nu ska bli E-böcker kände jag att jag ville utforska en läsplatta, se hur den fungerade och om det verkligen var något bra.

En E-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa den direkt på din dator, handdator eller på en särskild läsplatta. En E-bok är alltså en datafil. Du kan köpa en E-bok via internet, eller låna den på ditt bibliotek. Det är bara att ladda ned boken från affärens eller bibliotekets dator.

För att kunna läsa en E-bok behöver du Hårdvara och Läsarprogram.
Hårdvaran är en vanlig dator eller handdator. Det går alldeles utmärkt att använda PC eller Mac om du vill läsa på datorn. Om du vill läsa på handdator eller telefon med handdatorfunktion fungerar de flesta sorter, så som Palm, PocketPC och vissa modeller från Nokia och Sony Ericsson.
Läsarprogrammet installerar du i din dator eller handdator. Det är gratis och kan hämtas hem via internet. (Du kan läsa mer om läsarprogram här.)
En Läsplatta är en elektronisk läsenhet som är utformad för att göra läsupplevelsen så behaglig som möjligt. Den ser ut ungefär som en vanlig bok och du kan läsa direkt från skärmen.
Det finns ett flertal olika modeller: Sony Reader, Sony Touch Reader (som jag har) Sony Pocket Reader, NUUT, Cybook, BeBook, COOL-ER Reader, Iriver, Irex och Amazon Kindle.

(Sony Touch Reader väger bara 286 gram och är 1 cm tunn. Den slimmade designen gör att läsplattan ryms i jackfickan eller väskan - du kan alltid ha den med dig. Läsplattans skärm ser ut som sidorna i en vanlig bok och texten är extremt lättläst, även i starkt solljus. Sony Touch Reader stöder både EPUB (Lettobokformatet) och PDF, så det är enkelt att ladda upp ny läsning till din läsplatta.Med pekskärmen bläddrar du i dina e-böcker, sätter bokmärken och skriver kommentarer - enkelt och intuitivt! Det inbyggda minnet rymmer upp till 350 böcker, och om du sätter i ett minneskort får du plats med ännu fler. Du kan själv styra textens storlek - perfekt för dig som tycker att stilen är för liten i pappersböcker. Läsplattan Sony Touch Reader laddar snabbt fram den nya sidan vid sidvändning, vilket gör att du kan läsa i din egen takt. Skärmen har hög kontrast för att vara så läsvänlig och lik en papperssida som möjligt.Ladda batteriet och läs i två veckor! Med Sony Touch Reader behöver du inte oroa dig för att batteriet ska ta slut - en uppladdning räcker till hela 7 500 sidvändningar. Sony Touch Reader är kompatibel med både PC och Mac. Du laddar lätt upp nya böcker med hjälp av den medföljande USB-kabeln. Sony Touch Reader saknar svenska menyer.)
Om du vill låna e-böcker från bibliotek bör du kontrollera att den läsplatta du väljer stöder kopieringsskyddade böcker (DRM).
Det jag tycker är så bra med den Läsplattan som jag har köpt är att jag kan förstora upp texten, se skillnaden på övre och undre bilden på min Läsplatta (Den allra översta bilden är på Läsplattan i sitt fodral).

Min Läsplatta köpte jag på Billingska Bokhandeln i Höör eftersom de sägs vara experter på Läsplattor. De är mycket kunniga, har flera olika läsplattor att visa upp och har en hel del E-böcker att välja på.

Magnus berättade att just Piratförlaget har satsat på billiga E-böcker, så jag inhandlade två E-böcker för dryga 100-lappen utgivna på Piratförlaget.

En E-bok / Läsplatta kan aldrig ersätta en vanlig bok. Men när jag igår kväll låg och "bläddrade" fram sidor på Läsplattans touchskärm, kändes det väldigt skönt att ha den här lätta, tunna plattan i min hand istället för boken. Och det allra bästa tyckte jag var att jag kunde förstora upp bokstäverna till precis den storlek jag ville. Något som är bra när man som jag har passerat 50 och behöver läsglasögon.

Ännu ett plus för Läsplattan / E-boken är att jag kan ha MÅNGA böcker med mig i bagaget och den väger inte ens lika mycket som en enda vanlig bok. Helt perfekt när jag ska resa långt och vara borta länge.

Ändå vet jag att jag inte kommer att sluta köpa riktiga böcker, för det är något visst med lukten och att få ställa boken i hyllan.

Ska bli spännande att höra vad du tycker om Läsplattan / E-boken.

Kramisar Kim