Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 19 april 2019

Vill du ha en gratis påskdeckare?

Vill du ha en gratis påskdeckare?

I Norge är deckare stort under påsken. Här i Sverige börjar det talas mer och mer om påskdeckare. Kanske är det därför som Norstedts förlag delar ut gratis påskdeckare i år.

Det är boken Kallbrand av Cilla och Rolf Börjelind. Det är en bok jag har läst och varmt rekommenderar. Nedan kan du läsa min recension.


Kallbrand av Cilla och Rolf BörjlindAlltsedan första boken av Cilla och Rolf Börjlind har jag fängslats av berättelserna. Nu har jag läst den femte boken i serien, Kallbrand. Jag känner alla inblandade och vet vad som har hänt dem, men jag undrar om den som inte är insatt i vad som har hänt tidigare kanske har svårare att följa med i händelserna. Det skulle vara roligt att få höra någon som bara har läst den här boken.

Det börjar med en bilbomb, som Oliva Rönning får i uppdrag att lösa. Sedan förflyttas vi till Thailand där Tom Stilton, f.d. polis och uteliggaren, just nu håller hus. Av en kvinna får han i uppdrag att leta upp en man. Det enda han har är ett foto och en text på baksidan av det. Kvinnan berättar inte varför hon vill hitta honom. Men hon betalar oerhört bra och Tom tackar ja till uppdraget.

Berättelsen hoppar mellan Oliva och Tom och i början är det svårt att förstå sammanhanget, men till slut inser jag hur det hänger ihop. Då blir berättelsen ännu mer fängslande.

Rekommenderar dig varmt att läsa boken, men jag tror nog att du vinner på att läsa de andra böckerna i serien först!

Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Blev du sugen på boken? Då kan du ladda ner den från Norstedts genom att klicka på länken.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

torsdag 18 april 2019

Tomatplantorna redo för utplantering

Tomatplantorna redo för utplantering

För första gången sedan jag började odla tomater satte jag fröna redan i januari. Mycket tack vare att vi förra året skaffade växthuslampor till vardagsrumsfönstren. Bra plats för tomatplantor att växa till sig.
Nu har de blivit stora, riktigt stora. De blommar och längtar efter att komma ut.

Efter en vecka med strålande sol, minusgrader på nätterna och endast värme i solen, har det nu skiftat. Det är olidligt varmt ute, enligt Kotten och Kiara, medans både tomaterna och jag njuter av värmen. Växthuset är en bra plats för mikropauser. Att gå in där för att nypa några tjuvskott, släppa ut fjärilar och humlor som förirrat sig in där, och till och med en fågel var på besök inne i växthuset igår, att vara där ger mig ett inre lugn. Min oas mitt i trädgården. Så jag längtar tills det hänger klasar av röda tomater på plantorna.

Jag är glad att jag bar ut tomatplantorna tidigt i morse innan temperaturen blivit alltför hög. Nu är den över +40 grader.

Kotten är en bra hjälpreda. Han flyttar kobajset från växthuset ut till gräsmattan. En del slinker ner i magen också.

Den här sorten är ny för mig 100/1000. De sägs ge så många tomater som namnet. Håll tummarna! Dessa frön satte jag inte förrän i mars, så de är små jämfört med de stora tomatplantorna.

Det är en fröjd att se hur helgens hårda arbete, med 16 skottkärror gödsel, flera säckar jord och renskrubbning av glasrutorna har gett resultat.

Nu hoppas vi på massor av tomater, gurkor, papriker och chilefrukter lagom till Öppet hus i augusti 2019. Du kommer väl?


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

onsdag 17 april 2019

Nu har du chans att söka Natur och Kulturs stipendium

Nu har du chans att söka Natur och Kulturs stipendium

Ett stipendium kan göra skillnad för ditt författarskap. Det kan innebära att du kan ta ledigt ett tag för att slutföra boken du håller på med. Eller gå ner på halvtid ett tag. Nu utlyser Natur och Kultur sina stipendium. Kanske är det något för dig? Läs mer nedan och klicka på länkarna för att läsa ännu mer.

Sök ett stipendium!

Ett mål med våra arbetsstipendier är att vårt samhälle ska blir mer faktabaserat och att den litterära nivån i svensk skönlitteratur och sakprosa ska vara hög. Stiftelsen verkar för tolerans, humanism och demokrati genom stöd, inspiration, bildning och utbildning.

Genom att dela ut stipendier vill Natur & Kultur bland annat bidra till inspiration och bildning.
Vårt ansökningssystem för arbetsstipendierna heter Apply och du kan ansöka mellan 1 februari och 1 maj varje år. Du skickar in en projektbeskrivning och tidplan som stipendiekommittén har som underlag när de beslutar om vilka som tilldelas stipendier. Mer information, antal tecken med mera finns i våra ansökningsformulär.

Sök stipendium

Här söker du Natur & Kulturs arbetsstipendium


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!tisdag 16 april 2019

Många bollar i luften

Många bollar i luften

Nu på våren gäller det att vara fokuserad och försöka hinna med så mycket som möjligt.

Våren är här, med allt vad det innebär. Med 2 tunnland inhägnad tomt är det mycket att göra. Växthuset kräver också mycket arbete på våren. All jord har bytts ut och ny har körts in, rutorna tvättats och de blommande tomatplantorna står redo för att flytta in.

Våren innebär också många föreläsningar, många resor och övernattningar på olika hotell runt om i landet.

Det är också en tid då jag åker på research inför en ny bok.

Nya uppdragsförfrågningar.

Planering inför sommarens skrivarkurser, samt för Öppet Hus 3-4 augusti här hemma hos mig i Eringsboda, Blekinge.

Böcker ska färdigställas och skickas till tryck. Inlagor och omslag godkännas.

Kooikervalpen Kotten ska fostras.

Mejlen ska besvaras (tänk att jag aldrig kommer till botten av högen...).

Som författare gäller det att även hitta tid för skrivandet.

Under våren har jag skrivit fyra nya böcker, färdigställt ytterligare två, påbörjat ännu en och fått idéer till flera nya böcker.

Kanske inte så underligt att huvudet ibland känns sprängfyllt och värker...

Tack och lov för mikropauser. Det är de som gör att jag klarar av att göra så mycket på en gång. Små, korta pauser ute i solen med hundarna. Vända ansiktet mot vårsolen, dra lite ogräs i rabatterna, klippa lite sly. En bit i taget, då blir allt klart i tid.

Ändå blir det lite övermäktigt ibland. Du kanske har märkt att jag ibland hoppar över att lägga ut blogginlägg? Det är för att tiden helt enkelt inte har räckt till, eller om jag ska vara ärlig: jag har helt enkelt prioriterat bort det för att skriva.

Hur ser din vår ut?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!måndag 15 april 2019

Kooikervalpen Kotten är 5 månader

Kooikervalpen Kotten är 5 månader

Kottens absoluta favoritplats. Soffan....
Det har varit en händelserik vecka för Kotten. Valpkurs, nya hundar som kommit och bott hos oss, utflykter och nya lärdomar. Just nu skuttar han omkring i hundgården utanför fönstret och leker med en mjuk boll. En sak han har hittat i leksakslådan alldeles nyligen.

Just nu är det så ljuvligt i mitt Paradis. Det är svårt att vara inomhus, även om vinden är bitande kall. Kotten och Kiara älskar att vara ute med mig när jag arbetar i trädgården. Nyss var de i bild, men försvann i det ögonblick jag tog fotot.

Efter trädgårdsarbete är det skönt att vila i soffan. Kotten är alltid lite sur på Kiara som ligger där. Även om det från början var Kiaras soffa.

En sak som hundarna upptäckte, eller som husse visade dem, när jag var bortrest förra veckan, var lekrepet. Det är perfekt att ha dragkamp med. Kotten är snabb och studsar runt Kiara som bara behöver vända sig runt hela tiden. En bra lek som innehåller dragkamp, fostran och lek.Som du ser har jag gjort knutar på snöret för att hundarna lättare ska få fäste. De älskar det här repet.


Kotten och Kiara var och hälsade på hos Lena Westerlund och Smilla. Det här är favoritfåtöljen. Både Smilla och Kiara vill ligga där. Men det är Smillas plats och hon flyttar sig inte för Kiara.

Smilla är skendräktig och fåtöljen är definitivt bara hennes. Här blir Kotten tillsagd när han försöker hoppa upp.

Men han är envis och ger sig inte...

Till slut ger Smilla upp och delar fåtöljen med Kotten.

Kotten blev så glad över att träffa Smilla igen. Hon tillhör vår flock eftersom hon levt halva Kottens liv med oss (i alla fall den tid han har bott hos oss). Han saknade Smilla när hon försvann och det här var första gången han träffade henne sedan dess.

Ett kärt återseende.
Kiara blev också överlycklig över att träffa Smilla. Visst älskar Kiara Kotten, men han är ju bara ett litet barn. Smilla kan Kiara ha roligt med.

Kiara i bakgrunden och Kotten som sitter och tittar på henne. Något rör sig i utkanten av bilden, husse, och Kiara är först med att upptäcka honom.

Kotten har fått lära sig vara med i träningsrummet, där han har fått en egen bädd.

Men helst vill han sitta i mitt knä när jag cyklar på motionscykeln.

Eftersom han inte fick göra det hoppade han upp i fåtöljen och satte sig istället.

När jag sedan föste ner honom och satte mig där efter cykelträningen hoppade han snabbt upp i knäet, eftersom han ansåg att det var hans plats.

Till slut fann han sig i att ligga i sin bädd igen.

På onsdagar går Kiara och jag Aktiv med hund på Ronneby brukshundsklubb. Hon älskar det och tjöt när vi kom till brukshundsklubben första gången förra veckan.

Kotten går på torsdagar. Och jag hade inte hunnit bli varm in i kroppen från onsdagens mycket kyliga kurskväll, förrän det var dags att ge sig ut i kylan tillsammans med Kotten. Jag kände mig som en Michellingubbe, påpälsade som jag var lager på lager, men jag frös inte den här gången.
Vi var ute i skogen med Kottens kurs och fick springa och gömma oss, så det var full fart hela tiden. Något Kotten tyckte om. Jag hann inte springa så långt innan Kotten var ifatt mig. Han är snabb!

Så kom det nya flockmedlemmar på besök. Anki, Åttan, Ellie och Matilda. Kiara älskar Matilda. Det beror på att Matilda och Anki var våra husvakter när Kiara var unghund. Vi var borta en hel vecka på Bokmässan i Göteborg och Kiara präglades på dem. Framförallt på Matilda.

Här är Anki, Matilda, Kiara, Åttan och Ellie som tränar agility på en av alla våra stenar.

Här bor gästerna. Så spännande tyckte både Kiara och Kotten första morgonen när de nosat upp var de andra hundarna befann sig.


De andra hundarna kom aldrig ut, så Kotten och Kiara gav upp.

På söndagen var det dags för Karlsnästipset. Eftersom vi går ungefär samma tid varje söndag börjar folk känna igen Kiara och hon känner igen dem. Många minns henne som hunden som var borta i 26 timmar och var med i tidningarna.

De har varit bitande kallt i helgen också. Trots solsken. Här är det Kiara, Matilda och Kotten.

På söndagseftermiddagen hade solen stått på ett tag mot den här sidan och det var riktigt varmt och skönt att sitta i lä. Kiara, Matilda och Kotten.

Kotten är en riktig knähund och vill gärna komma upp och sitta i knäet. Han ser så mycket bättre där uppifrån tycks han säga, när han väl sitter där och tittar ut över sina domäner där hans flockmedlemmar rör sig.

Just nu ligger han på mina fötter. Trött efter att ha busat med bollen i trädgården. Kanske försöker han hålla mig kvar också, för jag tror nog han känner på sig att jag ska iväg alldeles strax.

Ha en riktigt fin vecka. De har lovat vårvärme och sol här i Blekinge.


Läs tidigare inlägg om Kotten, vår nya flockmedlem, en liten Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.
Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.