Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 26 oktober 2018

Vilket fantastiskt bemötande på Maria Montessoriskolan i Lund

Vilket fantastiskt bemötande på Maria Montessoriskolan i Lund 

Jag är lyckligt lottad som den här hösten är bokad på många härliga skolor där jag har fått träffa entusiastiska lärare och elever.  Den här veckan är det Maria Montessoriskolan i Lund som har fått besök av mig och vilket mottagande jag fick. Redan på entrédörren stod en stor skylt med VÄLKOMMEN KIM. Synd att jag inte fotograferade den. Det får jag göra imorgon.


Överallt, runt om i hela skolan satt det lappar där det stod VÄLKOMMEN KIM. På klassrummen satt det lappar med välkommen och vilken bok eleverna läste, samt hur långt de hade kommit i varje bok. Ovanstående bild älskar jag, ett urklipp av nedanstående bild. De har verkligen lyckats fånga mig på fotot (se längre ner).



Despina tog emot mig med en varm kram redan på parkeringen, hon kändes som en systersjäl. Eleverna tyckte vi var lika och visst är vi? Hon följde med mig runt till alla klasser, försåg mig med nybakat, varmt bröd till frukost och på eftermiddagen blev det flera varma, nybakade kärleksmums som 9:e klassarna hade bakat. Jag var proppmätt när jag kom hem.

Att kliva in i ett klassrum och varje gång mötes av välkomsthälsningar gjorde mig varm i hela kroppen.

När dagens sista lektion var över sjöng och dansade eleverna för mig. Det värmde mitt författarhjärta att se hur mycket eleverna älskade mina böcker och hur uppskattad jag var. Den här filmen ska jag titta på de dagar jag känner mig deppig, eller om jag någonsin tvivlar på mitt skrivande.

Här ser du bilden som eleven har ritat av högst upp i det här inlägget. Visst är det likt?

Många av eleverna höll på att läsa Theos Pompeji, en bok jag älskar. Därför blev jag glad när jag hörde hur mycket de tyckte om boken.


Inspirerad av de senaste underbara mötena kommer jag att prestera fantastiska berättelser.

Jag är oändligt rik just nu, i möten, kärlek, uppskattning och glädje. Det är rikedom för mig. Jag älskar att vara författare.


Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.






torsdag 25 oktober 2018

Dags att boka biljetter på Titanic II Vågar du?

Dags att boka biljetter på Titanic II
Vågar du?

 
110 år efter sin jungfruresa, då Titanic sjönk, kommer nu Titanic II att sjösättas 2022 i Dubai. Därefter ska fartyget ta sig till Southampton. Vi får innerligt hoppas att Titanic II har större tur än sin namne.

Nedan kan du läsa det blogginlägg jag skrev 22 april 2013. Då hade jag inga planer på att skriva en bok om Titanic, för jag tyckte det fanns så mycket skrivet om fartyget redan. Men ett år senare gjorde jag trots det, efter många påtryckningar från mina läsare. Det beslutet är inget jag har ångrat, för Skräckresan med Titanic är en bok vi ständigt trycker om. På Titanicutställningarna säljer de boken och det är strykande åtgång. Just nu kan du kliva ombord på Titanic på utställningen i Göteborg.


Expressen hade nyligen en artikel om Titanic II och då kände jag att det var dags att hämta upp det gamla inlägget och presentera det igen. Mycket på grund av att det inte stod så värst mycket skrivet i artikeln.

Sedan mitt första blogginlägg om Titanic II har lite siffror ändrats. Passagerarantalet har ökat och är nu 2.400 mot tidigare 1680 personer. Jag är övertygad om att det är flera saker som har ändrats sedan den ursprungliga planen om att bygga Titanic II.


Ett nytt fartyg med namnet Titanic II håller på att ta form
Om du visste hur många som skriver till mig och vill att jag ska skriva en bok om Titanic! Just nu har jag inga planer på det, men någon som har planer på att bygga en ny Titanic är den australienske miljardären Clive Palmer.

Det ursprungliga fartyget Titanic kolliderade med ett isberg på sin jungfrufärd den 14 april 1912. Då var fartyget på väg från Southampton i England till New York i USA. Det var strax före midnatt det hände och det tog endast 2 timmar och 40 minuter innan fartyget försvann i djupet. 1.514 personer omkom. Detta är den största fartygskatastrofen under fredstid. Skeppet hade 2.224 personer ombord, men hade endast livbåtar för 1.178 personer. De flesta som dog var män, eftersom man i första hand räddade kvinnor och barn.

Clive Palmer berättade i samband med minneshögtiden av att det var 100 år sedan Titanic sjönk, att han skulle bygga ett kryssningsfartyg som skulle bli en exakt kopia av det ursprungliga fartyget. Skeppet ska få namnet Titanic II och kommer att byggas av ett kinesiskt skeppsvarv och enligt Clive Palmer är kontrakt redan skrivet.

Titanic II kommer att se exakt likadant ut som föregångaren, men kommer att byggas betydligt modernare. Skrovet kommer att svetsas istället för att nitas som på föregångaren.

Clive Palmer säger att fartyget ska bli precis lika lyxigt som Titanic var då det sjönk. Skillnaden kommer att bestå av en nyare teknik och det allra senaste inom säkerhets- och navigationssystem. Vilket förhoppningsvis kommer att innebära att det här fartyget inte kommer att sjunka lika hastigt som föregångaren. Eller inte sjunka alls!

Ritningar på Titanic II har släppts. De beskriver hur fartyget ska delas in i tre klasser, precis som det var 1912, allt för att bli så likt originalet som möjligt. På ritningarna ser man också att det kommer att finnas ett kasino dit bara förstaklasspassagerarna släpps in. I tredje klass får man dela badrum med varandra och sitta vid gemensamma långbord till middagen.

Det nya fartyget kommer att ha plats för 1680 passagerare.

För att öka fartygets stabilitet kommer Titanic II att bli en meter bredare än Titanic. På det nya fartyget kommer det också att finnas ett extra säkerhetsdäck med ordentliga livbåtar. Andra nyheter på Titanic II är nödtrappor, servicehissar och luftkonditionering.

Det är ett finländskbaserat designföretag, Deltamarin, som har tagit fram ritningarna på fartyget, även om det kommer att bli det kinesiska CSC Jinling Shipyard som bygger Titanic II.

Fartyget kommer att bli 270 meter långt.

Än finns det tid att boka biljetter, för fartyget beräknar göra sin jungfruresa först 2016. Självklart går det exakt samma rutt som föregångaren Titanic, Southampton/New York, precis som 1912.

Om projektet kommer att bli av är det ingen som vet, det har nämligen funnits många tidigare planer på att bygga en ny Titanic. Vi följer utvecklingen.

Vågar du följa med på jungfrufärden?

 
Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.



 


onsdag 24 oktober 2018

Hitta tillbaka till skrivandet när du tappat lusten

Hitta tillbaka till skrivandet när du tappat lusten

Just nu har jag många skrivarkurser framför mig. På lördag, den 27 november, håller jag skrivarkurs på Studieförbundet Vuxenskolan i Karlskrona. 1-4 november håller jag höstkurs i skrivandet på Färgargården. Båda kurserna är grundkurser, för de som inte har skrivit så mycket tidigare, eller bara vill hitta tillbaka till glädjen i skrivandet. Därför tyckte jag det passade bra med ett blogginlägg om skrivkramp.
 

Mitt yrke är författare. Skrivandet är vad jag försörjer mig på, men även på föreläsningar. När jag är iväg en längre tid och föreläser väntar oftast gigantiska mejlhögar i inkorgen. Det är jättekul att få många mejl från mina läsare, samtidigt tar det lång tid att besvara. Men tack och lov vet jag att mina läsare är tålmodiga och gärna väntar, bara jag svarar.

Kom tillbaka från en veckas föreläsningsresa i lördags, då jag har varit offline. Givetvis kastar jag mig ivrigt över mejlkorgen för att kontrollera alla mejl. Men de var SÅ många. Blicken drogs till Bokdatorn, där jag skriver mina böcker, samtidigt ville jag sitta kvar vid internetdatorn för att gå igenom mejlen. Till slut var det så många intressanta mejl att jag tappade lusten att skriva, trots att orden pockade på.

Det händer många
Eftersom jag får många mejl med just den typen av frågor: "Jag har orden i mig, men jag känner ingen lust att sätta mig för att skriva", känner jag att det är en viktig fråga att besvara. För det händer även mig. Speciellt när jag är trött efter många föreläsningar, många resor och annat som pockar på intresset. Orden finns där, men jag ids helt enkelt inte sätta mig för att skriva.

Avsluta alltid skrivandet med att påbörja ett nytt kapitel
Skärmen lockar med det påbörjade kapitlet. För att jag ska börja skriva måste jag sätta mig ned och låta mig uppslukas av orden. Det blir betydligt enklare om jag redan har börjat skriva på ett nytt kapitel.

Finns det något värre än en blank skärm/ett blankt pappersark, som ska fyllas med X antal ord?

Ta små steg
För att jag inte helt ska tappa skrivlusten, trots alla mejl som väntar, hundarna som pockar på uppmärksamhet och maken som vill prata efter att jag har varit iväg länge, tar jag små steg.

Istället för att kräva av mig själv att jag som vanligt ska sitta fyra timmar på förmiddagen för att skriva, säger jag att det räcker med att jag skriver lite grann. Hur mycket bestämmer jag inte. Men en sak är säker, när jag väl börjar skriva "lite grann" då flödar orden och jag har ibland svårt att sluta.

Lite varje dag
Att skriva lite varje dag är ett bra knep. Oavsett vad du skriver. Nonsenskrivning går alldeles utmärkt, bara du skriver! Jag läste en mycket intressant artikel om John Arvid Lindqvist i Boktugg. Han brukar nonsensskriva när han inte vet riktigt vad han ska skriva. Jag tror faktiskt vi är många författare som bara skriver på när vi inte riktigt hittar orden, bara för att ordflödet inte ska stanna av helt. Skriv varje dag!

Avsluta inte meningen
Tidigare berättade jag om att du alltid skulle avsluta ditt skrivande med att påbörja ett nytt kapitel. Ett annat knep är att inte avsluta meningen du just håller på och skriver. Avsluta mitt i, låt tankarna ligga kvar vid meningen, bär den inom dig och fundera på hur du ska fortsätta skriva. Då blir det lättare när du väl sätter dig vid datorn. Avsluta inte meningen trots att du vet vad du vill skriva, då är du säker på att komma igång med skrivandet nästa dag.

Bygg upp berättelsen
Som du vet bygger jag upp berättelsen med Gula lappar. Men du kan bygga upp din berättelse genom att skriva anteckningar i dokumentet där berättelsen ska vara. Då skriver du och du kommer framåt. Till slut tickar orden fram och blir till meningar, som i slutändan blir en fulländad berättelse.

Tro på dig själv!
En del av svårigheten att komma igång med skrivandet beror ofta på att man tvivlar på sig själv och sitt skrivande. Bry dig inte! Kasta dig ut bland orden, frossa, bind ihop dem till en berättelse som du skriver till dig själv. Släng alla krav i soptunnan och skriv på!


Sammanfattning
Avsluta alltid skrivandet med att påbörja ett nytt kapitel
Ta små steg
Lite varje dag
Avsluta inte meningen
Bygg upp berättelsen
Tro på dig själv! 
    

Nu har jag peppat dig så mycket att skrivsuget har kommit över mig. Nu ska jag försvinna bort i fantasin i Staden på andra sidan Pyramiden.

Vill du ha fler skrivtips hittar du dem här på Kimselius Skrivtips. Kanske vill du läsa en bok med skrivtips? Då kan jag rekommendera Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet. Visst, det finns massor av andra skrivböcker, men jag vet att de här fungerar för de som har kört fast, för det har mängder av läsare berättat för mig. Du hittar även inspiration i min bok Författare Från dröm till verklighet.

Hoppas du hittar tillbaka till din lust och skrivglädje.

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.





 

tisdag 23 oktober 2018

Kimselius håller Skrivarkurs på Studieförbundet Vuxenskolan i Karlskrona

Kimselius håller Skrivarkurs på Studieförbundet Vuxenskolan i Karlskrona

Nu på lördag, 27 oktober, håller jag skrivarkurs för Studieförbundet Vuxenskolan i Karlskrona. Vet att det finns någon plats kvar ifall du är intresserad. Läs mer nedan. Texten hämtad från Studieförbundet Vuxenskolan.




Kim M. Kimselius är en flitigt anlitad föreläsare och håller många skrivarkurser runt om i landet. Nu har du chans att gå en endags skrivarkurs för Kim i Karlskrona. Kim skriver med glädje och vill i skrivarkursen Att skriva med glädje, förmedla skrivglädje till dig.

I kursen får du lära dig känna glädje i skrivandet, bygga upp en berättelse, fånga läsarna, skapa karaktärer, gestalta, skriva miljöskildringar och dialoger och mycket mer. Kim tipsar om hur du tar dig ur skrivkramp och hur du korrekturläser din text innan du skickar till förlag.

Det spelar ingen roll vad målet med ditt skrivande är: att skriva om ditt liv, om din släkt, en deckare, roman, eller en faktabok. Kim har 19 års erfarenhet som etablerad författare och delar med sig av sina kunskaper, på ett sätt som får dig att komma igång att skriva din bok.

Flera personer som har gått Kims helgkurser på Färgargården i Eringsboda, har fått bokkontrakt, noveller antagna i tidningar och en har fått litteraturpris. http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Så här skriver författaren Mariette Lindstein som gjort succé med boken Sekten på Dimön: “Kim M. Kimselius du är en legend! Du är en av anledningarna till att jag bestämde mig för att satsa allt på mitt skrivande och hittade så mycket glädje.”

I kursen ingår Kim M. Kimselius bok Att skriva med glädje., fika och lättlunch. Är du allergiker så meddela det vid anmälan.

Om Kim:
Debutboken Tillbaka till Pompeji gjorde dundersuccé och sålde i 11.000 exemplar första veckan. Boken är översatt till sex språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island.
Kim har nu gett ut över 50 böcker.
Kim har föreläst i Singapore, Finland, Island och Sverige.
Skrivböckerna Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet, har fått högsta betyg av samtliga som har recenserat böckerna. Många författarcoacher använder böckerna som uppslagsverk och kallar dem för “sin bibel”.

Hjärtligt välkommen på skrivarkurs för Kim M. Kimselius

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.



 

måndag 22 oktober 2018

Offline är lika med harmoni

Offline är lika med harmoni

Att koppla bort internet och bara vara ett par dagar är något jag verkligen njuter av. Då blir jag den jag en gång var, innan internet kom in i mitt liv. Avslappnad, rofylld, harmonisk utan några måsten som pockar på uppmärksamhet. Det är bara att vara ett med naturen, maken och hundarna.

Efter en intensiv föreläsningsvecka är det ett måste att inte koppla upp sig, även om mejlkorgen svämmar över av alla mejl som pockar på läsning och att besvaras. Allt har sin tid och återhämtning är viktig.

Jag har njutit av att spanienkaktusen blommar som aldrig förr efter att ha fått vara utomhus under den varma sverigesommaren.

Hundarnas euforiska glädje efter att jag äntligen kommit hem efter nästan en veckas resa. Har inte hjärta att börja packa igen, för snart bär det av till Skåne och nya föreläsningar. Jag väntar med packningen in i det sista så de kan njuta av att ha mig hemma. Just nu ligger de bakom min stol, med risk att bli överkörda om jag rör mig, så jag sitter stilla.

Jag har sett Mars. Just nu lyser Mars starkare på himlen än vad planeten någonsin har gjort under de senaste femton åren. Den syns som en stark röd "stjärna" till höger om månen. Jag kunde knappt se mig mätt på den. Tänk att jag, utan någon kikare, kunde se Mars som ligger så långt ifrån jorden.

Det är sådana här saker som blir viktiga när jag går offline. Livet i sig, inte det som levs genom datorn, utan det riktiga livet, det som pågår här och nu, runt mig, med mig och mina kära.

Men nu är det dags att göra en djupdykning i mejlhögarna och försöka beta av drygt 1000 mejl. Det får bli ett par timmar, sedan ska jag skriva på Staden på andra sidan Pyramiden. Jag har redan fått beställningar på den boken.

Testa att gå offline även du, eller du kanske har för vana att göra det? Om inte, gör det! Upptäck världen runt omkring dig, istället för att se den genom internet. Hoppas du finner samma harmoni som jag gör när jag är bortkopplad från nätet.

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.