Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 25 februari 2012

Boktips: Det ögat inte ser av Lee Child

Det ögat inte ser av Lee Child är en mycket fängslande bok. Redan första orden grep tag i mig och jag kunde inte sluta lyssna. Boken är väldigt detaljrik och det känns som om man är på plats och ser allt som händer. Det är en oerhört spännande bok, en thriller-deckare. Eller kanske den ska kallas för spänningsroman? I alla fall har den hållit mig i spänd förväntan allt eftersom jag lyssnat mig igenom boken!

Det finns tolv kännetecken för en självmordsbombare som alla som jobbar inom polisväsendet lärt sig och alla kan dem utan och innan. Platsen är New Yorks tunnelbana klockan två på morgonen. Jack Reacher sitter trött och studerar sina medpassagerare. Fyra är okej.Den femte är inte det. Tåget kommer att passera Grand Central Station. Reacher är övertygad om att det sitter en självmordsbombare framför honom. En kvinna som, en efter en, avger de signaler han så väl känner igen efter sina år inom militären. Ska han våga ingripa? Tänk om han har fel? 

Lee Child har skrivit många spännande böcker och har förmågan att hålla fast läsaren från första till sista sidan! Läs!


Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

fredag 24 februari 2012

Letar du förlag till din bok? Hoi förlag letar författare!

Vet att det finns många som bär författardrömmar inom sig och jag lovar dig att det är en otrolig känsla att hålla sin allra första bok i handen och nästa, och nästa, och nästa... Ja, varje bok ger lika stor glädje.

Dags att ta första steget mot att få din bok utgiven? Hoi förlag letar författare. Så här skriver de:

"House of Independents - ett ungt förlag, av författare, för författare."
Det är alltid författaren som gör den största investeringen. Det är författaren som lagt allra mest tid på sin bok. Varför ska då inte författaren också ta den största delen av kakan? Med Hoi Förlag är det möjligt. Vi hjälper duktiga författare att nå ut med sin bok. Bli en del av Hoi:s nätverk du också! Ge ut din bok hos Hoi! 

Vår förlagsidé är att låta författaren investera i sin egen bok, anlita proffs i vårt nätverk för att lösa allting praktiskt runtomkring utgivningen och själv behålla 80 procent av vinsterna som boken genererar.

Som alla förlag måste vi kunna stå för böckerna vi ger ut. En välskriven bok tjänar alla på, inte minst författaren. Det är därför utgivning hos Hoi alltid startar med en rekommendation från en av våra meriterade och godkända lektörer.

Blir du antagen för utgivning hos oss och väljer detta blir Hoi ditt förlag och antar den rollen. Det är ett partnerskap för framtiden. Detta är vad vi erbjuder våra författare.

Hoi står för House of Independents. Ett förlagshus av oberoende författare.Vår idé är att låta författaren ta en större del i bokutgivningen genom att finansiera sin utgivning själv också få en större del av vinsten. Förlaget grundades av Lars Rambe, Sölve Dahlgren och Ann Ljungberg.

Lektörsutlåtande:
Det kostar 3900 kr + moms om du vill att vi ska läsa ditt manus. Och det är ingen garanti för att vi ska ge ut din bok. Däremot garanterar vi att du får ditt manus ordentligt genomläst och granskat. Dessutom får du ett skriftligt omdöme och ofta förslag på förbättringar som du kan göra i manuset. Läs mer här.

Kontakta Hoi förlag här.

På Bokmässan i Göteborg 2011 stannade jag till vid en monter och fängslades av bilderna och historien som personen berättade. När jag bad att få köpa boken berättade Jessica Hardiman att den ännu inte var utgiven. Jag tipsade henne om Hoi förlag och den 14 februari 2012 debuterade hon med sin bok Valentin. Läs mer här!

Låt inte drömmen bara förbli en dröm, ta tag i den och förverkliga den! Kanske är Hoi förlag ett sätt för dig att få din bok utgiven?

Lycka till!

Här kan du läsa om min debut med boken Tillbaka till Pompej!

Kramisar Kim 

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

torsdag 23 februari 2012

Tidningen Skriva är perfekt för dig som älskar att skriva

Det här är en tidning som många har längtat efter. Här kan du frossa i allt som har med skrivandet att göra.

I nummer två av tidningen hittar du intervjuer med bland annat:
Stina Lundberg Dabrowski: På frågan vilken bok hon önskade ha skrivit svarade Stina: "En dåres försvarstal av August Strindberg".

Eija Hetekivi Olsson: "När det första förlaget ringde fick jag hjärtklappning och firade telefonsamtalet med en hamburgare efteråt."

Jan Guillou: "Jag var övertygad om min talang eftersom jag skrev bäst uppsatser i klassen."

Karin Wahlberg: "På samma sätt som att läkarjobbet kan bli för krävande ibland, kan jag längta ifrån skrivandet."

David Ericsson: "När jag debuterade på ett riktigt förlag var det stort! Idag kan Blondinbella få 700 000 träffar på en dag."

Johanna Lindbäck: "Att leva på det jag får från böckerna i form av royalties går inte. Nej, nej. Gud, nej." 

I Skriva finns tips om filmer som handlar om författarskapet.

Här kan du läsa om att få författare kan leva på sina böcker.

Tidningen har även novelltävlingar, där vinnarnovellen publiceras i tidningen.

Du hittar massor av tips och råd om skrivandet ifrån olika författare.

Här hittar du många olika skrivarkurser och författarcoacher.

Skrivarcoachen Ann Ljungberg och författarcoachen Johanna Wistrand svarar på frågor under rubriken "Fråga skrivardoktorn."

Ja, det finns mycket, mycket mer att läsa i tidningen och du kommer att få många bra tips som hjälper dig med ditt författarskap.

Tyckte om papperskvalitén och layouten. Skriva känns lyxig att läsa, med kraftigt papper och glada färger. En tidning både för dem som vill bli författare och redan är det. Jag kommer definitivt att läsa vartenda nummer av tidningen!  

Klicka här om du vill läsa mer om tidningen och prenumerera på den.

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

onsdag 22 februari 2012

Mayakalendern Jordens undergång 21 december 2012?

Det finns många spekulationer om att jorden ska gå under den 21 december 2012. De flesta grundar detta på att mayakalendern upphör 21 december 2012.

Har pluggat mycket om maya och mayafolkets tideräkning inför min bok Mayafolkets Hemlighet. Bland annat har jag tittat på den här videofilmen:


Hittade även en kul reklamfilm som visar hur jorden har gått under och allt är förstört, utan just de föremål som filmen gör reklam för. Häftigt film:Här är ett mycket intressant program om Mayakalendern och jordens undergång. Det är i tre delar. Här är första delen:


Här är länk till andra delen: http://youtu.be/jT4hrd6To2k


Givetvis har Hollywood hakat på myten om jordens undergång 2012 och gjort en mycket bra och spännande film. Det här är en film som jag tyckte om, spänning hela tiden och häftiga effekter:


Nå, vad tror du, kommer jorden att gå under 21 december 2012? Om du tror på det kanske du ska se den här filmen som handlar om att överleva katastrofen:


Hoppas att den sista filmen fick dig att le efter alla de andra filmerna. Iallafall sitter jag här med ett brett leende efter att ha sett filmen.

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

tisdag 21 februari 2012

Barnens Bibliotek, en bra sida för skrivsugna!

Barnens bibliotek är en jättebra sajt för alla åldrar. Den riktar sig till barn, men den är användbar även för skrivsugna vuxna.

Här är sidorna  för dig som gillar att skriva! För dig som behöver inspiration och tips! För dig som vill prata med andra om skrivande och brevväxla! För dig som undrar hur en bok blir till, och mycket mer...!

Här finns bok och länktips, Bli författare, Skrivarläger, Inspiration, Skrivtips, Tävlingar, Månadens novell, Brevvänner och Skrivhörnet.

Här får du skrivtips: Att bli författare kräver träning, träning och ännu mer träning. Det är inte ens säkert att den som redan gett ut en bok får se sin nästa bok utgiven.

Författare är ett yrke precis som andra och man behöver utbildning för att bli det. Var med på skrivarverksstäder och åk på skrivarläger. Det finns högskoleutbildningar också för författare. De kan heta till exempel "litterär gestaltning".

Den yngsta författaren (debutant) vi hittat när vi frågat förlagen är 22 år. Så räkna inte med att få din bok utgiven som barn eller tonåring. Oftast har man helt enkelt inte lärt sig tillräckligt om dialog och hur man beskriver folk och miljöer förrän man blir lite äldre.

 Tips på vägen...
-Det kan också vara bra att låta andra läsa ditt manus och be dom tycka till. Då får du inte bli ledsen när de föreslår ändringar. Det är lätt att bli blind för sin egen text. Man ser inte konstiga meningar, upprepning, klumpig dialog och annat när man skrivit själv. Så är det för oss alla.

- Skicka till rätt förlag.Titta på förlagets hemsida, vad ger de ut för typ av böcker? Om ett förlag bara ger ut deckare är det ingen idé att skicka in dikter.

Verkar det vara en sida som passar dig? Kika in och klicka runt på alla de olika flikarna. Du kommer att hitta MASSOR av nyttiga saker. Du behöver inte vara medlem och logga in för att hoppa runt bland sidorna.

Hoppas du kan få lite hjälp på vägen till att få din berättelse publicerad, hitta rätt förlag, eller rätt skrivarläger.

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

måndag 20 februari 2012

Nu är jag på väg till Mexiko

När du läser detta sitter jag på ett plan till Mexiko. Jag är på väg på researchresa inför min bok Mayafolkets Hemlighet. Vet att jag redan saknar min man och hundarna, samtidigt som jag är spänd av förväntan inför det som väntar mig i Mexiko.

Snart kommer jag att landa i Cancún och börja min upptäcktsfärd i Mayariket.

Under min andra dag i Mexiko ska jag besöka mayastaden Chichén Itza och kolonistaden Mérida.

I Mérida kommer jag att ta en båttur i lagunen och besöka fiskeläget Celestún, samt vandra runt och upptäcka staden.

Nästa färd går till Uxmal och Campeche.

Mellan varje utflyktsmål är det bussresor på mellan 320-490 kilometer. Med andra ord kommer jag att få se mycket av landet.

En av färderna går till Palenques arkeologiska områden och där kommer vi att göra en utflykt till naturreservatet Wejlib-ha, där vi också kommer att kunna ta oss ett bad.


Sista dagen åker vi till Chicanná för att besöka ännu en Mayastad Becan.

Här kan du se vilket väder jag förväntas få under resan.

Här kan du läsa mer om de olika platserna.

Om du klickar på alla länkarna får du se bilder från de olika platserna och på så sätt kan du ta del av den resa jag just nu är på väg att påbörja!

När jag kommer hem igen kommer jag att berätta mer om alla de platser jag har besökt och om hela resan!

Ha det så gott!

Här kan du se alla mina blogginlägg om Mexiko och Mayafolket:
Nu är jag på väg till Mexiko. Här kan du läsa om hela resan.
Förälskad i Mexiko.
Mexiko / Chichen Itza.
Mexiko / Merida / Den vita staden.
Mexiko Mayakyrkogård, Mayafolkets begravningsritualer.
Mexiko, Mexikanska golfen, Flamingos och Sötvattenpooler.
Mexiko, ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk statlig skola.
Mexiko, Mayastaden Uxmal och annorlunda mexikansk mat. 
Mexiko, Besök i ett Mayahus, fanastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer. 

Mexiko, den fantastiska Maystaden Palenque, Del 1.
Mexiko, Palenque, den magiska mayastaden i tropisk regnskog, del 2 samt Welib-Ja vattenfallet.
Mexiko Restaurangbesök i regnskogen, vardagslivet i Mexiko, på väg.
Mexiko Mayastaden Becán, boende i regnskogen i mysiga mayahyddor i Chicanná Ecovillage.
Mexiko Cenote Azul och Laguna Bacalar.

Här kan du läsa om alla mina researchresor runt om i världen.

Kramisar KimMin historiska äventyrsbok Mayafolkets Hemlighet är orsaken till min researchresa till Mexiko. Boken utkommer augusti 2012.
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

söndag 19 februari 2012

Snarkning

Hon låg tyst i mörkret och lyssnade på mannens snarkningar. I början av deras äktenskap hade hon knappt kunnat sova på grund av det hemska ljudet. När de hade vänner på besök bad vännerna alltid om att få sova i gäststugan, så att de slapp snarkningarna. Ja, det sistnämnda var inget de sa, men hon förstod det.

Mannen själv förnekade att han snarkade, han påstod att det var hon som snarkade. Ja, kanske även hon gjorde det, det var väl inte så konstigt, men ingen hade ännu klagat på att hennes små försynta snarkningar störde.

Annat var det med mannens, det var riktiga bullriga, rena motorsågsmassakern-snarkningar. Många gånger hade hon väckts halvt ihjälskrämd av en riktig rejäl snarkning. Hennes hjärta hade slagit hastigt när hon suttit yrvaken i sängen och försökt komma på vad det var för hemskt som hade väckt henne. Då hade nästa snarkning kommit och hon hade lagt sig ned, lagt kudden över huvudet och försökt somna igen.

Många av hennes vänner hade föreslagit skilda sovrum när hon beklagat sig över mannens snarkningar. Men hon hade stått framför prästen och lovat "i nöd och lust" och det där med snarkningar kunde väl räknas till nöd...

Vännerna hade föreslagit öronproppar, vilket hon också hade försökt med, men de gnisslade så förbenat att hon inte kunde somna. Hon hade försökt allt vännerna föreslagit, förutom skilda sovrum.

Med tiden hade hon vant sig vid snarkningarna. De hade blivit något tryggt och vant och hon kunde inte längre sova utan dem. När hon besökte barnen utan sin mans sällskap och sov över hos någon av barnen, vred och vände hon sig nätterna igenom, eftersom ljudet av mannens snarkningar inte fanns runt henne.

Hon fasade för den dag snarkningarna skulle upphöra, för det skulle innebära att hon för all framtid skulle ligga ensam i sängen, utan mannen vid sin sida.

Hon lade sig på sidan och såg på sin älskade make sedan femtio år tillbaka. De hade haft ett långt och lyckligt liv, även om han ibland kunde vara lite tvär och ilsk. Men det gick fort över och sedan var han den goaste mannen på jorden. Hon strök hans kind till ljudet av en extra hög, långdragen snarkning. Sedan blev det tyst.

Hon höll andan och väntade på nästa snarkning, men den kom inte. Sekunderna kändes evighetslånga i väntan på en rejäl snarkning. Det var tyst.

Kära hjärtanes, tänkte hon och fick tårar i ögonen. Snälla kära älskade snarka igen. Lämna mig inte, snarka!

När hon hade gett upp hoppet om att hennes man skulle dra ännu ett andetag, då kom den förlösande snarkningen. Den kom djupt nerifrån och brummade länge när hennes käre make åter började andas. Hon blev så lycklig att hon slängde sig fram och kysste maken, som yrvaket ryckte till och såg på henne.

Va? Va? Vad är det frågan om? fräste han, som vanligt ilsken när han blev väckt.

Ingenting, svarade hon. Jag bara älskar när du snarkar! Somna du om!

Jag snarkar inte, fräste han, slöt ögonen och somnade, för att i nästa stund börja snarka igen.

Hon låg tyst i mörkret och lyssnade på mannens snarkningar, med glädjetårar glittrande i ögonen och ett lyckligt leende på läpparna.

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.