Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 22 mars 2014

En bok jag aldrig kommer att glömma: 438 dagar


438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye är en bok jag aldrig kommer att glömma. Den är lika spännande som den mest fängslande deckare, eller thriller, eller skräckfilm, för den är riktigt ruskig, mest för att berättelsen är sann. Det har faktiskt hänt dessa två personer, nu i vår upplysta tid, då gränser suddas ut och världen blir öppnare. Eller är det bara som vi inbillar oss?

Efter att ha lyssnat på 438 dagar är jag lite chockad över hur lätt det kan hända, att ens vardag rubbas, att man blir oskyldigt anklagad, riskerar att dö. Är oändligt glad att jag tog mig tid att lyssna på den här boken. Jag har haft mardrömmar under tiden, men det var det värt. Läs den, läs den, läs den och berätta för alla andra att de ska läsa boken!

438 dagar handlar om Johan och Martin, frilandsjournalister som tar sig olagligt över gränsen från Somalia till Etiopien och Ogadenregionen. De färdas med rebeller och fem dagar efter att de har korsat gränsen blir den anfallna av regeringsstyrkor som skjuter dem. De får ingen vård, förs bara till fängelse. Från den stunden börjar kampen för att överleva, att berätta för omvärlden att de lever och är fängslade.

Det som från början var tänkt som ett reportage om flyktingar och Lundin Oil, blir till slut en berättelse om korruption och förtryck, och om hur man överlever 438 dagar i ett fängelse, där man ligger som packade sillar på ett betonggolv, där det saknas vatten och mat. Där ingen vet att man finns.

Johan och Martin hade tur, de kom hem. Ännu sitter många av deras medfångar fängslande, journalister precis som dem, orättvist dömda för att vara terrorister, bara för att de ville berätta om de rätta förhållandena i landet.

Det här är verkligen en bok som inte lämnar mig oberörd. Läs den och sprid den!

Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 21 mars 2014

Har testat Storytel...

Under höstens signeringsresor har jag lyssnat på oändligt många ljudböcker och insåg plötsligt hur mycket pengar jag lade ned på ljudböcker. Det fick mig att testa Storytel.

Jag är supernöjd!

När jag gick med i december hann jag lyssna på tre böcker, varav en av dem var Steve Jobs Biografi, som var 25 timmar lång.

Nu hinner jag lyssna på minst två böcker på en vecka. Jag kan tillåta mig att sluka fler  böcker sedan jag hittade Storytel, eftersom jag betalar samma pris oavsett hur många böcker jag lyssnar på.

Jag lägger böcker i Min Bokhylla på Storytel och där är det bara att hämta upp och börja lyssna. Det går att välja om jag vill ladda ned boken (ifall min mobil skulle ha dålig täckning), eller lyssna streamat.


Lite information om Storytel, hämtad från deras hemsida.
Storytel är en digital abonnemangstjänst som strömmar ljudböcker till din mobiltelefon. Du laddar hem en app till din telefon (iPhone, Android och Windows Phone) och startar ett abonnemang.

Tjänsten påminner om Spotifys service där du betalar för ett abonnemang och får lyssna hur mycket du vill för 169 kr/månad. Böckerna strömmas i formatet mp3 och det går att lägga dem i offlineläge så att man kan lyssna även utan telefontäckning.

Storytel har avtal med nästan alla förlag i Sverige och kan därför erbjuda sina kunder i princip varenda titel som ges ut som ljudbok, så fort de kommer ut i handeln.

Som komplement ger Storytel ut egna böcker under namnet Din röst. Alla tryckta böcker som släpps blir inte ljudböcker och ibland saknas delar av serier för att de gavs ut bara på cd-skivor. Därför försöker vi fylla hål där böcker saknas och bredda utbudet hos Storytel. I dagsläget finns över 2500 titlar på Storytel och fler läggs till varje månad.

Storytel har flest böcker på svenska men jobbar på att få in engelska titlar också. Vi hoppas kunna erbjuda ett brett engelskt bibliotek under 2013.

Företaget grundades 2005 av Jon Hauksson (Systemarkitekt och chefsutvecklare) och Jonas Tellander (VD) under namnet Bokilur men bytte 2007 namn till Storytel, främst för att underlätta en internationell expansion.

Storytel växte under 2012 med 125 % och har i april 2013 över 40 000 betalande kunder. Storytel står idag för ca en tredjedel av ljudbokmarknaden och har nu fått ljudboksmarknaden tillbaka till tillväxt efter 5 år av nedgång i samband med att CD-formatet minskat.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

torsdag 20 mars 2014

#blogg52, #blogg100 och #kommentera100

Det är roligt med bloggutmaningar. Sedan den 1 mars är jag med i #blogg100 och nu har jag även gått med i #blogg 52. Det känns liksom självklart att vara med i båda, eftersom jag ändå bloggar varje dag.

Om du tycker att #blogg100 är alldeles för kämpigt, eftersom du där ska skriva ett blogginlägg varje dag i 100 dagar, kanske #blogg52 passar dig bättre?

Om du är med i #blogg52 ska du bara skriva ett blogginlägg i veckan i 52 veckor och publicera blogginlägget varje onsdag. Tanken är också att du ska kommentera någon av de andras blogginlägg i gruppen.

Det får mig att tänka på den tredje utmaningen jag är med i #kommentera100. Den går ut på att du ska kommentera minst ett blogginlägg om dagen i 100 dagar. Inte heller så svårt, eller hur? Den startades för att få folk att kommentera mera på varandras bloggar. 

#blogg52
Skriv ett blogginlägg i veckan under ett helt år.

I gruppen #blogg52 stöttar och hjälper vi varandra genom att kommentera något av inläggen en gång i veckan. Självklart väljer du vilket blogginlägg du ska kommentera. Publiceringsdag är onsdag. Fotoblogg eller skrivet inlägg spelar ingen roll.  När du bloggat taggar du det med #blogg52 på twitter, även kommentarerna taggar du där.

Har du inte twitter finns det andra sociala medier där du kan lägga upp det istället, det är ditt val.

Har du facebook kan du gå med i gruppen kommentera, få stöd eller bara lägga upp ditt inlägg – FB-gruppen #blogg52 

#blogg52 startades av Susan Casserfelt och Anna Hellqvist. Deras ambitioner är att  blogginläggen ska bli böcker. Detsamma gäller mig, jag håller redan på att göra en bloggbok, har så många underbara resor och vackra bilder som jag vill spara genom mina bloggböcker.

Här kan du anmäla dig till  #blogg 52 .

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 19 mars 2014

Min skrivarlya just nu

För många år sedan var jag ute och föreläste tillsammans med författaren Ulf Nilsson. Då berättade han att han lade ut ett foto på sitt skrivbord varje dag (vet inte om han gör det längre). Min första tanke var att jag nog aldrig ville visa hur rörigt mitt skrivbord var, men idag tänker jag visa dig hur det ser ut i min skrivarlya just nu.

Närmast i bild ser du de färdiga manusen (Rädda min lillebror), de som nästan är klara, och dem jag håller på med (Skräckresan med Titanic). Närmast datorn ligger den bok jag håller på med just nu, Anastasias öde.

När jag tog fotona var det en grå, trist dag ute. Jag älskar orkidéer. Normalt är hela fönstret fullt av dem, men nu har jag börjat sätta fröer som ska ut till växthuset för att ge rikliga skördar av tomater, gurkor, meloner och paprika i sommar. Huset mittemot min skrivarlya är mitt boningshus, och trädgården du ser är hundgården. Ser du fågelholken på väggen? Där håller just nu talgoxar på att bygga bo.

Här ser du hur det ser ut framför min dataskärm, massor av gula lappar, som jag betar av allt eftersom berättelsen växer fram inom mig, på en del står dialoger som ska in i berättelsen, på andra är det minnesanteckningar, och lite stödord. Där ligger hela boken i form av gula lappar, ja egentligen inte hela, för jag har redan tagit bort en hel del lappar, eftersom jag har kommit en bra bit in i boken.

En sådan här dimmig, grå och lite ruggig dag passar det alldeles utmärkt att tända kakelugnen och njuta av både värmen, ljuset och ljudet av lågorna. Det är inspirerande.

Älskar min skrivarlya! Varje gång jag stiger in i rummet fylls jag av inspiration och vill bara skriva. Det är livsfarligt att gå dit när jag har gäster i huset, det blir lätt att jag stannar kvar en stund, förhäxad av ordens magi. Mina gäster förstår, de känner mig.

Hoppas att du tyckte det var roligt att titta in i min skrivarlya och se hur jag arbetar för tillfället.

På Youtube hittar du många filmer som visar mitt hem och omgivningen. Kika in på Kimselius kanal på Youtube.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

tisdag 18 mars 2014

"Ni som inte har läst den, gör det nu" Den där dagen av Kim M Kimselius

Den här magiska recensionen av min bok Den där dagen fick jag av Gabriella Poopuu på bloggen The Ponkissons. Läs Gabriellas ord om boken nedan.
Titel: Den där dagen
Författare: Kim M Kimselius
Förlag: Roslagstext
Antal sidor: 139
Serie: -
Om boken: Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva:
"Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att..."

Det här är berättelsen om en tonårsflickas tysta rop på hjälp.
Mina tankar: Jag blev mer berörd av den här boken än jag trodde att jag skulle bli. Jag har själv skrivit historier likt denna, ganska många faktiskt, och tänkte väl att jag skulle vara lite immun mot det hela. Men ett såhär känsligt ämne blir man nog alltid berörd av. 
Precis som i den tidigare boken jag läst av Kim M Kimselius är boken perfekt skriven. Allt är bra beskrivet, lite väl bra kanske, och man lever sig verkligen in i handlingen. Till en början tyckte jag det var lite jobbigt med allt hoppande, ena stunden var huvudpersonen Angelica på lägret, andra stunden berättade hon om hur hon och hennes kille träffades för två år sedan. Men när jag närmade mig slutet förstod jag varför boken var skriven som den var. Att Angelica skrivit det hela som ett brev till honom, vilket gjorde historien om än mer berörande än förut.
Jag tycker att det här är en väldigt viktig bok som jag hoppas får mycket uppmärksamhet. Den tar upp ett mycket viktigt och känsligt ämne och jag tror att den skulle kunna hjälpa många där ute som hamnat i samma sits som Angelica - som blivit utsatta för en våldtäkt. Kim nämner i "slutorden" att det är aldrig någonsin den våldtagnes fel vilket jag håller med om till fullo. Det spelar ingen roll om man visar mängder med hud - man kan gå naken om man så vill - och "ber om det" som några av tjejerna i boken uttrycker sig. Ingen kan rå för att denne blev våldtagen. Det är alltid våldtagaren som har gjort fel. Det är åtminstone min åsikt och jag önskar att fler delade den. Kanske kan den här boken få folk att inse allvaret och få folk att förstå hur det faktiskt känns för någon som blivit utsatt för ett sådant övergrepp.
Ja du, Kim. Jag tvekade lite när jag bad dig om detta recensionsexemplar, tänkte att "Näe, det där är nog inte en bok för mig". Men så fel man kunde ha. Din text berörde mig otroligt mycket och fick mig till och med att gråta en skvätt i slutet (tror aldrig det har hänt när jag läst förut, faktiskt). En otroligt bra bok med ett sorgligt men ack så viktigt budskap!
Så ni som inte har läst den, gör det nu. En kort liten bok som berör på djupet. 
Betyg: 10/10
Tack snälla Gabriella, är så glad för dina ord om min bok Den där dagen. En bok jag önskar, precis som du, ska spridas till så många som möjligt, eftersom jag vill att den ska hjälpa folk.

Om du blev intresserad av att läsa boken kan du fråga efter den hos din bokhandlare, eller köpa den på nätet, till exempel hos Adlibris eller Bokus. Boken finns även att låna på biblioteket, både som pappersbok och e-bok.


Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 17 mars 2014

International Kimselius Fansite

För några år sedan startades International Kimselius Fansite.


Ett tag har det inte hänt så mycket på den engelska fansidan. Nu har vi fått en ny fan som sköter sidan, hennes namn är Sharon Elbaz.

I det första inlägget på sidan presenterar hon sig själv. Här kan du läsa inlägget:


Hello!

My name is Sharon Elbaz and I'm the new blogger for this site. When Kim M. Kimselius herself asked me if I wanted to take over this blog, I could not refuse.

So, who am I, the girl who’s going to write to you from now on? I am a girl of 23 years old this year and have only for a few months realized that I actually am good at dealing with words. I have always had a good imagination so that was not a problem. Since a young age I’ve told stories for my younger siblings with stuffed animals, but it wasn’t until I was a teenager that I started to write. Since then I haven’t stopped.

When I was on a family party my cousin told me about a new book of hers called Back to Pompeii. At that point I didn’t know about the author Kim M. Kimselius, in fact I did barely now what an author was, but after reading her first book I would never forget Kim’s name again. The story captured me after just the first chapter and after that I was hooked. The tale of Ramona and her new friend Theo was like no one that I’ve ever read before. With me home from my cousin I brought all her books of Kimselius; Back to Pompeii, I am not a witch and The Course of Pharaoh.

Since then I’ve been a fan and I have many times been inspired of the woman who has published 28 books so far. Below you can see a complete list of Kim’s books that have been published up to the present.

I’m grateful for the confidence that Kim gave me by allowing me to write here and I’ll do my very best to update you all of all that concerns the writer Kim M. Kimselius!
 
The List of Kim M. Kimselius books:
 1. Back to Pompeii
 2. I am not a witch
 3. The Curse of Pharaoh
 4. The Hidden Inca Town
 5. Viking Thrall
 6. The Black Death
 7. Snapphanar
 8. The Guillotine
 9. The Knight’s Sword
 10. The Forgotten War 1808 – 1809
 11. A journey with Snapphanar
 12. The Chinese Dragon
 13. Kimberlie – Adventures in New Zealand
 14. Kimberlie – A new life
 15. Theo’s Pompeii
 16. Boudica’s Battle with the Romans
 17. Kimberlie – Strangers
 18. Life and Death in the shadow of the World War II
 19. The flight from terror of the World War II
 20. The Mayan Secret
 21. The Joy of writing
 22. The day everything changed
 23. Mysrys – Short stories
 24. Harry’s adventurous life
 25. The Pearl of Persia
 26. The ghost at the bog
 27. The Moonestone
And for the fun of it! Here are the upcoming books!
 1. Save my little brother, will be out in May 2014
 2. Anastasia’s destiny, will be out in August 2014
 3. The horror journey with Titanic, will be out in September 2014
If you click on the link you’ll be able to see the covers of all the books:

Don’t be a stranger. If you like what you read or if you don’t than please leave a comment! J

//Sharon Elbaz


Ett mycket trevligt första inlägg, eller hur? Följ Sharon på den internationella fanbloggen, och kommentera hennes inlägg. Det är alltid roligare när man vet att någon läser det man skriver.

Tack Sharon för att du tog över fanbloggen!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

söndag 16 mars 2014

En helt vanlig författardag

En helt vanlig dag för mig startar någon gång vid 4-5 tiden på morgonen. Då får jag dagens första pussar av mina hundar.

Just nu är det mörkt vid den här tiden så då går vi en kort runda på vår två tunnland inhägnade mark. Utanför smyger vildsvinen och bökar i marken. Därför håller vi oss innanför "viltstängslet".

När solen går upp är det dags för dagens andra promenad tillsammans med mina tre hundar, Tickie, Pluto och Tudor.

Mellan de två promenaderna har jag jobbat med min bok. Den andra hundpromenaden ger mig förnyad energi. När jag kommer hem igen blir det frukost och en kopp ingefärste.

Ibland nås jag av överraskningen att tidningen Sydöstran har utnämnt mig till dagens twittrare, ibland har jag blivit utvald till veckans twittrare, se ovan. Du hittar mig på Twitter här.

Efter frukost är det dags att ta itu med mejl, hälsa på mina vänner på Facebook, Twitter och Google+, samt skriva blogginlägg. Det brukar ta två timmar. Ibland får jag runt 200-250 mejl på ett dygn.

När allt det är avklarat tar jag itu med skrivandet igen, ofta är jag inspirerad av att läsa alla mejl från läsare som berättar vad de tycker om mina böcker, eller efter att ha läst positiva inlägg från mina författarkollegor.

Snart är det dags för lunch, den lagar vi hemma, sedan är det dags för ännu en promenad. Är det fint väder tillbringar vi lunchtimman ute i trädgården, den är ju som sagt stor och kräver mycket arbete. Tudor hjälper gärna till att dra grenar.

Medan Pluto, den gamla hanen, föredrar att sitta vid grenhögen och vänta, han vet att vi kommer tillbaka dit.
Tickie brukar gå sina egna vägar i jakt på mat, det finns mycket att äta: kattbajs, ett bortglömt ben, en död fågel, mulvadar, i alla fall så här års. Vid andra tider på året finns det betydligt mer att äta: gräva upp potatis ur potatislandet, stjäla hallon, jordgubbar, vinbär, plocka plommon, äpplen och päron. Dessutom brukar hon sitta utanför växthuset när jag är där inne, för hon älskar gurka!
Efter lunchen brukar hundarna somna sött och snarka högt. Då är det perfekt att försvinna bort i fantasin ett tag. Eftersom Tudor ännu inte är vuxen blir det en snabb kisstur vid halv tretiden, då jag även passar på att ta mig en kopp te. Sedan skriver jag till 17.00 igen. Då är det dags för en ny hundpromenad och middag.

Innan vi är hemma igen brukar det skymma på och då får vi bråttom, för jag vill inte möta vildsvinen som gärna går utanför ängen bredvid vårt hus. Tror hundarna skulle tycka om det, i alla fall tills vildsvinen går till attack.
Jaha, då var den här dagen slut... Nej, inte riktigt ännu. Nu brukar jag ta en tur på motionsbandet, eller cykeln. Därefter kryper jag upp i min sköna fåtölj och läser en spännande bok, eller korrekturläser någon av mina egna. Om det inte är så att fantasin har runnit till under kvällspromenaden, för då sätter jag mig och skriver ett par timmar till. Sedan är det läggdags. Då drömmer jag underbara, fantasirika drömmar som fyller mitt huvud med ord, som jag kan sätta på pränt när jag vaknar morgonen därpå.

Nyfiken på hur det ser ut i min skrivarlya och hemma hos mig? Kika då in på alla mina videoklipp på Kimselius Youtube.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 26 böcker. Foto Bertil Knoester.