Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 17 mars 2018

De jagade av David Baldacci

De jagade av David Baldacci


Jag har tagit mig an en ny David Baldaccibok. Den här gången är det Will Robie-serien. Än så länge har jag inte blivit besviken när jag har läst en bok av David Baldacci. Inte heller den här gången. Det är lite Jack Reacher över böckerna, förutom att det oftast även är en kvinnlig agent som är lika stark och duktig som den manliga.

Gillar du fart och action är David Baldaccis böcker perfekta för dig. Jag älskar dem! Se till att läsa dem i rätt ordning. Han har många olika serier. Den första boken jag läste av honom var Kamelklubben. Där är det en hel serie också. Tyvärr har jag snubblat in i de olika serierna utan att vara medveten om att det fanns flera böcker i varje serie. Men nu har jag ordning på dem och läser ut serie efter serie.

Presidenten vet att det är ett livsfarligt uppdrag. Allt står på spel; om han utfärdar ordern kan han eliminera ett globalt hot en gång för alla, men om uppdraget misslyckas kommer han ställas inför riksrätt och hotet mot nationen kommer förvärras mångdubbelt.

Så presidenten vänder sig till de enda som kan lyckas med det omöjliga: Will Robie och Jessica Reel.

Det finns ingen yrkesmördare som kan mäta sig med dem. Men det finns högt uppsatta personer som misstror dem och som inte litar på att de ska lyda order. Dessa personer är beredda att göra vad som helst för att de två lönnmördarna ska lyckas med sitt uppdrag, men misslyckas med att komma därifrån levande ...

De jagade är den tredje fristående delen i serien om den statsanställde yrkesmördaren Will Robie. Bokfabriken har tidigare gett ut De oskyldiga och Attentatet.
 
Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.fredag 16 mars 2018

Sömnlös i Eringsboda

Sömnlös i Eringsboda

Har du sett filmen sömnlös i Seattle? En film jag kan se om och om igen. Kom att tänka på den inatt när vår hane ylade efter löptikarna. Men egentligen är det inte hans fel att jag var sömnlös, det är tack vare honom jag vaknade. Sedan lät jag mig uppslukas av orden.

Just nu har jag många projekt på gång. Ett mycket spännande, något jag aldrig tidigare har gjort och som verkligen har gripit tag i mig. Det har varit svårt att veta i vilken ända jag skulle börja och vad den röda tråden skulle vara. Inatt kom den röda tråden.

Jag smög upp för att tysta Tudor, efter det var gjort grep jag tag i första bästa papper som var manus till Häxjakten som jag skriver in i datorn, eftersom den bara är skriven på skrivmaskin tidigare. På baksidan av manusbladet skrev jag text. Sedan trodde jag att jag hade skrivit av mig. Men istället hade jag satt igång något.

Efter ett tag smög jag upp igen, ville ju inte väcka maken om han trots ylandet sov. Den här gången gick jag in på toaletten och skrev rakt över makens korsord, nöden har ingen lag sägs det ju... Få se vad han tycker om det.

Nåväl till slut kröp jag i säng, i tro att orden tagit slut, men icke. Jag slet upp almanackan, som jag även använder som dagbok att skriva ned vad som hänt under dagen. I mörkret letade jag fram sista sidan och skrev, utan att tända ljuset. Ska bli spännande att se om jag kan läsa det.

Till slut låg jag där för att sova, med orden tumlande omkring mig och såg den röda tråden vindla sig runt i vårt hus, som en verklig röd tråd av garn.

Nu är alla fyra hundarna rastade i omgångar.

Mormor Ulla, Kiara och Kiaras mamma Smilla. Tudor for iväg på sin ensamma promenad att jag inte fick en chans att fotografera honom.

Strax ska jag ge mig ut på upptäcktsfärd i huset för att samla på mig de ord jag fått ur mig i natt. Undrar om de verkar lika bra i dagsljus som i nattens mörker.

Lovar berätta om mitt hemliga projekt så fort jag har fått det godkänt.

Ha en fin fredag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. 
torsdag 15 mars 2018

Samarbete är givande och inkomstbringande

Samarbete är givande och inkomstbringande

Du har förmodligen inte missat att jag just nu håller på med en bok om samarbete tillsammans med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson: 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär. Detta är tredje boken tillsammans under namnet Tre Hattar. De tidigare har varit 10 misstag författare gör, 10 tips för att leva på din kreativitet.

Mitt samarbete med dem är inspirerande och givande och har lyft min kreativa karriär.  När vi bestämde oss för att göra boken om samarbete, tyckte vi att det skulle vara intressant att ta del av andras berättelse om samarbete och efterlyste texter.

Vi har fått en hel del texter om samarbete. Jag trodde att många texter skulle vara om hur fel det kan bli med att samarbeta, att man inte kom överens. Men till min glädje har varenda text om samarbete varit positiv. Det visar ännu mer på hur viktigt det är med samarbete för att lyckas i karriären.

"Ensam är stark!" var något jag fick lära mig som barn. Men med åren har jag lärt mig att man är starkare om man är några stycken tillsammans. Det är lättare att göra sin röst hörd, man kan dela upp projektet i bitar mellan varandra och det blir inte lika krävande.

Under det sista året har jag sett allt fler gå samman och börja samarbeta med varandra. De korrekturläser varandras manus, de läser och tycker till om varandras böcker i de olika sociala medierna. De stöttar varandra i alla lägen.

Vår bok kommer ut i juni och den visar tydligt på hur samarbete främjar karriären, oavsett vilken karriär du satsar på. För det är inte bara författare som har tagit sig tid att bidra till boken, även musiker och skådespelare har bidragit med text.

Mitt motto har ändrats till "Tillsammans är vi starka!"

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 
 

onsdag 14 mars 2018

Det viktigaste för en författare är...

Det viktigaste för en författare är...

Det viktigaste för en författare borde väl vara att tjäna pengar på sina böcker, eller?

Läste igår ett inlägg av Camilla Läckberg på Instagram, där hon berättar att hon är i USA. Hon har fått 100 miljoner för 2 böcker i en ny serie. Blir du avundsjuk? Det blir inte jag.

För mig är inte det viktigaste att tjäna pengar, att få så mycket pengar att man inte riktigt vet vad man ska göra av dem. För mig är det viktigaste att jag tycker det är roligt att skriva, att jag får skriva om det jag vill. Men självklart vill jag få ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna leva på mitt författarskap, något jag gör. Däremot är jag inte rik, det går runt, men det är fullt tillräckligt för mig.

Dock förundras jag över hur någon kan få så oerhört mycket pengar innan böckerna ens är skrivna, kan du förstå det?

Under mina 21 år som etablerad författare har det alltid varit viktigast för mig att jag får göra böckerna som jag vill. När en ny redaktör på B. Wahlströms försökte förändra upplägget av mina böcker, då hoppade jag av förlaget och startade eget.

Ibland undrar jag hur livet hade varit om jag varit kvar hos Wahlströms. Hade jag tjänat mer pengar, hade jag gett ut 45 böcker nu, hade jag fått alla beställningsjobb på böcker, kunnat bestämma vilka ämnen jag ska skriva om, etc?

När jag ser tillbaka på mina år som författare inser jag hur roligt jag har haft, hur många olika saker jag har gjort, tack vare att jag stått på egna ben.

När jag skrev boken Författare Från dröm till verklighet, insåg jag sannerligen det, eftersom det var en tillbakablick på mina 20 år som författare, något jag firade 2017. Men det var också ett sätt för mig att dela med mig av ännu mer erfarenhet till dig som ännu inte nått ditt mål: att bli en etablerad författare.

Lika viktigt för mig att tycka det är roligt att skriva, är det att inspirera andra och vara en förebild för de som drömmer om att bli författare.

Jag vill visa att man kan lyckas, utan att ha ett stort förlag som hjälp, att man kan leva på sitt författarskap om man inte behöver ha lyx och flärd. För mig är skrivandet i sig det viktigaste, gäller detsamma för dig? Då kommer du att lyckas.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.tisdag 13 mars 2018

Mitt äventyr i Uddevalla

Mitt äventyr i Uddevalla

Aldrig trodde jag att mina äventyr i Uddevalla skulle bli en bok, Äventyr i Uddevalla, men det var just vad som hände. När jag sedan får fantastiska recensioner av boken blir jag jätteglad. Den här har jag fått från en Uddevallabo som vet vad jag pratar om. Men det tror jag alla vet efter att ha läst boken, även om de ännu inte har besökt platserna, hoppas jag de blir tillräckligt nyfikna för att göra det. Åh, vad jag längtar till Uddevalla. Vecka 17 ska jag tillbaka och föreläsa där. Jag tror jag ska ta och besöka några av de platser jag berättar om i boken, igen. Det regnade något förskräckligt när jag gjorde research inför boken. Men det var värt mödan, för det gjorde att jag även kunde beskriva riktigt ruskväder på sina ställen.

Nåväl, nu ska du få läsa någon annans omdöme om den tjocka boken, som gjorde att jag slet mitt hår och grät ibland när jag skrev den. För den var tuff att göra, mycket svår. Därför är jag superglad över att få fina recensioner av boken. Personligen tycker jag att detta är något av det bästa jag har gjort, näst efter Tsunamikatastrofen i Lissabon, men den har inte kommit ut ännu.


"Igår satt jag hela dagen och läste ut din bok Äventyr i Uddevalla,
är så glad att jag äntligen fick tid att läsa den. 
Boken var spännande
och som Uddevallabo blev jag extra glad
över hur bra du skildrar Uddevallas historia."
 Eva-Britt Karlsson


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. 

måndag 12 mars 2018

Jag fick förfrågan om vad Kulturprogrammet var för något...

Jag fick förfrågan om vad Kulturprogrammet var för något...

Frågan fick jag på grund av att jag har ett flertal gånger berättat på nätet att jag har hållit skrivarkurs för Kulturprogrammet.

När jag gick in i projektet pratade vi om Hållbar Personlig Utveckling, men till slut blev det Kulturprogrammet. Nedan kan du läsa mer om programmet:

Hållbar personlig utveckling

Rehabilitering genom kultur och personcentrerad coachning för unga vuxna.

Landstinget Blekinge i samverkan med länets kommuner, Blekinge Läns Bildningsförbund, Region Blekinge, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Vi kommer gärna ut och informerar igen, eller tar enskilda möten med dig som är intresserade av att delta i någon av våra rehabiliteringsinsatser. För att boka enskilda möten använd anmälningslänken eller maila till projektet.

Projektets prioriterade målgrupp är unga vuxna mellan 18-29 år som har problem med psykisk ohälsa eller på grund av andra orsaker befinner sig långt från arbete, studier eller sysselsättning. Målgruppen är i behov av samordnade rehabiliteringsinsatser från flera parter i samverkan.

Projektets syfte: 

Projektet ska på längre sikt i samverkan bidra till minskat utanförskap och ökad livskvalitet för målgruppen genom stärkt psykisk hälsa, bättre förutsättningar till studier och arbete och ökad grad av egenförsörjning.

Projektet ska bidra till att kultur och personcentrerade insatser blir en självklar del att nyttja i hälsofrämjande vård och omsorg för målgruppen genom att stärka kulturaktörer och coachernas beredskap att arbeta med rehabilitering för målgruppen.

De innovativa inslagen i detta projekt består av att särskilt fokusera på unga vuxnas rehabilitering och anpassa metoder och modeller utifrån deras förutsättningar och behov. Projektet kommer att utveckla en modell i samverkan för att kunna arbeta med uppsökande verksamhet av unga vuxna i denna målgrupp. För att möta "personen som den är" kommer nyckelpersoner i projektet att få anpassad kompetensutveckling i bland annat så kallad välbefinnandecoachning, en metod utvecklad av professor C. Robert Cloninger vid Washington University School of Medicine i St. Louis, Missouri, USA och The Antropedia Foundation. http://anthropedia.org/

Projektet ska även skapa en utbildning för kulturarbetare i samverkan med Blekinge Folkhögskola. Kulturarbetarna ska sedan tillhöra en kulturpol som knyts till Blekinge Läns Bildningsförbund. Projektet ska nå mellan 200-250 deltagare under projekttiden. Deltagarna ska få ta del av kulturaktiviteter eller personcentrerad coachning i syfte att förbättra hälsa och välbefinnande samt närma sig arbetet. Projketet utvärderas genom forskning.

För mer information, kontakta
Anna Andersson projektledare Blekinge Kompetenscentrum:
E-post: anna-d.andersson@ltblekinge.se

Danilo Garcia Chef Blekinge Kompetenscentrum
E-post: danilo.garcia@ltblekinge.se

Blev du lite klokare? Annars får du mejla de ansvariga för att få veta mer om projektet. Vi är många olika kulturarbetare som samsas om att utveckla kursdeltagarna. Ett mycket roligt projekt!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 

söndag 11 mars 2018

Flätan av Laetitia Colombani

Flätan av Laetitia Colombani

Den här boken gick inte att sluta läsa, jag vände blad i rasande fart. Tur att det var en e-bok, annars hade jag blivit trött i armarna av att läsa så länge.

Boken handlar om en fläta, fast det förstår man inte förrän i slutet. Istället möter vi tre olika kvinnor, på tre kontinenter, med olika bakgrund och livsvillkor. Det tar ett tag innan jag förstår hur deras öden ska vävas samman, för det känns osannolikt att de någonsin ska mötas.

Jag läser aldrig baksidestexter innan jag läser en bok. Jag börjar med första sidan och läser på. Det tror jag ger mig en större läsupplevelse än om man vet vad som ska hända. Därför tänker jag inte berätta så mycket om handlingen.

Däremot vill jag hylla författaren för miljöskildringarna, personporträtten och livsvillkoren, som hon skildrar så intensivt att jag känner lukterna runt huvudpersonerna.

Det här är en #boktwitt bok. Med andra ord en bok som vi twittrar om i vår bokklubb på Twitter. Har du läst boken är du välkommen att delta i diskussionen den 14 mars, 20.15 under taggen #boktwitt.

Hoppas innerligt att du läser boken, för det här är en bok som stannat kvar inom mig och med största sannolikhet kommer att finnas där för resten av mitt liv. En stark skildring om tre kvinnors livsöden. Läs den!

Laetitia Colombani arbetar som manusförfattare, regissör och skådespelerska. Flätan är hennes debutroman.

"Det luktar bästsäljare, helt klart." L'EXPRESSDen får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.