Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 6 augusti 2016

Ord som berör

Många människor passerar genom mitt liv, en del möter jag aldrig igen, andra har jag turen att få möta flera gånger.

Ibland ger mötena upphov till något alldeles extra. Idag tänkte jag dela med mig av Idel Strålstjärnas tankar och ord. Läs och njut!

Fjärde gåvan gav vingar
Jag öppnade dörren till Färgargården. 

Där satt de. Alla mina, så kallade, nya skrivarvänner. De som förväntades ha samma stora intresse som jag. Hade de där långhåriga, runda, smala, korthåriga, fräkniga, som satt runt bordet, samma skrivarbehov och längtan att formulera bokstäver? Få ord på pränt som jag? Hade de också berättelser att berätta som bara skrek att få komma ut? Något att säga och förmedla som bara pockar? En inre längtan att beröra och beröras?

Efter en kort presentation insåg jag nervöst. De flesta hade lång erfarenhet av skrivarbranschen och väldigt mycket mer med sig i sin väska än jag. Mina tankar och ord var säkert ingenting i jämförelse med deras vilda fantasi. Det skakade om. Gjorde mig och min vän ännu mer osäker. 

Vad gjorde vi där? Hade vi hamnat helt galet fel? Jag som bara var nyfiken, ville och trånade efter att lära mig skrivarkonsten. Längtan inom mig att få ner de där orden och bara få se dem på papper. Glädjas över hur bokstäverna glimmade tillbaka mot mig i en underbar skapande kedja, som bildade oemotståndliga meningar, berörande för mig och den som eventuellt ville läsa. Det var min längtan. Just då.

Underbara Kim tog oss precis där var och en befann sig, förflyttade oss med på vår egen resa genom författarlandet. Skapade vägar som gjorde det möjligt för oss alla att mötas och teckna magiska berättelser.

Vi lärde oss enormt mycket den där helgen. Vi skrev, vi svettades, vi grät, skrattade och rös. Övade dialog, händelser, gestaltning, skapade färg, form och frihet i vårt skrivande. Vår fantastiska Kim gav av hela sin trygghet, tilltro och kunskap. Gav oss plats att bara flyta runt i ett stort böljande hav av möjligheter för att finna oss själva i skrivandet. Gav oss utrymme att växa. För att finna glädjen, lusten, kreativiteten och möjligheten att få ner det som kokade inom oss på det sätt som vi själva kände blev bäst. Hon gav oss alla mod och framförallt mig en stor spark så självkänslan flög högt i takt med orden jag skapade. 

Läs hela blogginlägget på Idel Strålstjärnas blogg.

En diamant rörde vid min själ...
Författarkursen led mot sitt slut. Alla nya ansikten hade, på bara några dagar, blivit nya vänner att räkna med.

Jag minns hur jag suckande funderade över hur skrivandet skulle få möjlighet att leva vidare i vardagen, när Kim lämnade över sitt förslag. En möjlighet öppnade sig, unik, lockande och förtrollande. En omöjlighet som kunde bli möjlighet gnistrade framför allas våra ögon. En diamant som rörde vid min själ

”Om ni vill, skriver vi två noveller var och ger ut en novellsamling tillsammans”, säger hon på det där enkla Kim-viset. Vi tittade förvånande på varandra. Skojade hon? 

Chockerande kröp drömmen in under skinnet. Sved, brände och gav ifrån sig värme. Värme av längtan. Hjälp! Skulle vi klara det? Trevande hördes våra trånande Ja-svar. Men hur hamnade Jag här? I allt detta? Var det vår gemensamma längtan som fört oss hit?

Tänk att få hålla sin egen bok i sin hand. Se sin egen text i boktryck. I boktryck! Skimrande svarta bokstäver glimmande, som kommit ifrån min egen hand. Vilken glädje!

Vi fick ett mål, en mening och en stor möjlighet,
Och det kommer jag för alltid vara ödmjukt tacksam för.
Nu är det dags
Nu är det dags för Idel Strålstjärna och hennes medförfattare att snart få hålla den färdiga boken i sin hand, få njuta av alla orden och sätta den i sin bokhylla. Att stolt visa upp boken för alla nära och kära. Att kunna titulera sig författare. Något många drömmer om men aldrig riktigt lyckas nå fram till, bara för att de inte vågar släppa taget och satsa på sin dröm.Här är den boken som ger Idel Strålstjärna och många andra av mina skrivkursdeltagare vingar och rätt att titulera sig författare Färgargårdens andar.

Att få läsa Idels tankar om skrivarkursen och den glädje hon kände när jag erbjud kursdeltagarna att ge ut en gemensam bok, det inspirerar och får mig att längta till nästa sommar, när samma grupp deltagare kommer tillbaka för sitt tredje skrivkursår tillsammans med mig. Helt magiskt!

Baksidestext till boken:

Det är något magiskt med Färgargården. Direkt någon sätter foten innanför dörren börjar det hända saker. Människor passerar revy, livsöden flyter ihop och orden flödar. Vad hände egentligen här för länge sedan? Vad är det för speciellt med den gamla gården som gör att ingen lämnas oberörd?

Sjutton författare har inspirerats av atmosfären i det gamla huset och berättelserna har vuxit fram. Genom novellerna får du ta del av det förflutna och se vad som händer när varken fantasi eller ord sätter några gränser. Vem är det som fortfarande finns kvar i huset, efter flera hundra år? Läs, njut och försvinn bort i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

fredag 5 augusti 2016

En författares vardag

En författares vardag
Ofta när jag blir intervjuad får jag frågan hur en vanlig dag i mitt författarliv ser ut. Jag svarar alltid "Det finns inga vanliga dagar, för ingen är den andra lik."

Visst, jag har som ambitioner att gå upp en viss tid, skriva ett visst antal timmar och sluta vid en viss tid, men det är sällan det händer.

Många tror att författare minglar omkring på fester större delen av sitt liv, skriver några timmar per dag och sedan njuter av livet. 

Trots ovanstående svar till journalisterna envisas de med att jag lämnar ett svar på hur en vanlig dag ser ut. Då kan det låta ungefär så här:

Jag går upp 5.00. Gör yoga. Ger hund och katter mat. Gör en smoothie. Tar promenad med hunden. Tar med mig smoothien till kontoret och besvarar mejl, bloggar etc i två timmar. Därefter skriver jag till lunch. Tar en timmas lunch. Skriver till 17.00. Lagar mat. Går ut med hunden. Sätter mig och läser research. Går och lägger mig 21.00.

Strukturerat och bra, eller hur?

Men riktigt så lätt är det inte. Ibland är mejlkorgen översvämmad av viktiga mejl och det tar hela förmiddagen. Jag får en inbjudan om ett evenemang med kort varsel och tackar ja och spräcker hela tidsplaneringen. Lunchen tar längre tid att laga än vad jag hade planerat och drar över på arbetstiden. Telefonen ringer och jag ger en telefonintervju. En efterlysning från Hjälp en journalist, får mig att fokusera på att skriva ihop något fängslande, istället för att skriva på boken. En ny idé dyker upp, ord som bara måste skrivas ned, som är så bra att jag vill fortsätta skriva på den boken direkt, istället för att avsluta den jag håller på med. Någon av djuren blir sjuka, veterinärbesök, långa resor, återbesök, rehab. Jag föreläser, långa resor, hotellboende, sena kvällar, tidiga morgnar, urtrött reser jag hem för att packa ny väska och ge mig iväg igen. Signeringar på olika orter i Sverige. Flyg som får benen att skaka och tårarna att bryta fram. Långa bilfärder i ensamhet tillsammans med en ljudbok där jag får uppleva hemska omkörningar och fasa för mitt liv. Skriver på hotellrum, på flygplatser, på tåg och funderar på boken under bilkörningen, när jag inte lyssnar på ljudbok. Förfrågningar om olika skrivprojekt och samarbeten som jag bara inte kan tacka nej till, trots att jag egentligen borde. Genast uppfinner jag ytterligare 24 timmar på dygnet och klarar av allt ändå.

För på något magiskt sätt lyckas jag alltid hålla alla bollar i luften och genomföra samtliga projekt, hur många de än är.

Tror det beror på min envishet och disciplin. Har jag bestämt mig ser jag till att genomföra det. Precis som den gången jag fick en stroke och låg halvsidigt förlamad. Jag hade kunnat ge upp och legat kvar. Men jag gav mig inte. Jag skulle skriva klart min bok. För att göra det var jag tvungen att få fingrarna att lyda mig, att få ögonen att röra sig och huvudet att vända på sig. Varje vaket ögonblick tränade jag och grät för att det inte gick, men så plötsligt rörde sig fingrarna och jag blev överlycklig. Till slut hade jag fått igång hela kroppen igen och fick klart min bok. Det var tanken på att få boken färdig som höll mig uppe i allt elände. Det, mitt jäklar anamma och min positiva inställning till livet.

Året runt skrev en stor artikel om mig och min Stroke i nr 28 2015. Det var jobbigt att berätta, ännu jobbigare att läsa om det. Men åh så glad jag är att jag inte gav mig utan kämpade på.
Ja, nu vet du lite mer om hur jag har lyckats skriva sex stycken böcker 2016. Lycka till med ditt eget skrivande.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

torsdag 4 augusti 2016

Vad ska jag göra nu?

 Vad ska jag göra nu?

Igår gick tre böcker iväg till tryck: 10 misstag författare gör, Döden på Island och Det osynliga folket på Island. Plötsligt kände jag mig tom. I ett halvår har jag arbetat sju dagar i veckan, sexton timmar om dagen. Nu kan jag vara ledig. I alla fall ett litet tag.
Att ha många manus på gång innebär att högarna på skrivbordet växer. Jag har inte tid att arkivera och plocka undan efter hand, utan lägger bara på hög, skjuter allt åt sidan för att fokusera på en ny bok. Du ska veta att jag har ännu ett skrivbord, till höger om det här. Där ligger det också högar, med av en helt annan sort. Där är det tidningar jag har medverkat i. En rejäl hög även den. De ska sorteras och arkiveras i mitt dokumentskåp. Mamma gjorde en klippbok där hon satte in tidningsartiklar om mig. Den har jag nu fått tillbaka. En dag ska jag fortsätta på den. En dag...

Är oändligt tacksam över att min isländske förläggare och man har tagit sig tid till att läsa mina isländska berättelser. Då vet jag att allt är rätt. Nu måste jag resa tillbaka till Island och gå i Theo och Ramonas fotspår nästa gång. Det blir en resa som tar mig över hela Island och även i Game of Thrones fotspår.

De isländska böckerna kommer alltid att påminna mig om kattungarna Troll och Trulsa och Tudors avundsjuka blickar när inte han fick plats i mitt knä under korrekturläsningen.
Tillbaka till frågan "vad ska jag göra nu?". Självklart vet jag vad jag ska göra, fyra nya böcker ska bli klara innan hösten 2017. Minst fyra böcker är väl bäst jag säger, för jag vet aldrig vad som dyker upp i huvudet.

Nu ska jag ta två dagar ledigt, eller kanske fyra. Sedan sätter jag igång igen. Det kliar i fingrarna efter att få börja skriva, men först har jag massor av fakta att läsa in. För att göra fingrarna nöjda under tiden kopplar jag av med lite fantasy på kvällarna.

Att skriva är för mig som att andas. Jag lever!

10 misstag författare gör

Misstag kan vara dyra, onödiga, roliga eller en förutsättning för att man ska lära sig.


Här delar författaren Kim M. Kimselius, lektören Lennart Guldbrandsson och bokutgivningscoachen Kristina Svensson med sig av sina och andras värsta och bästa grodor för att du ska kunna undvika åtminstone några av misstagen.

Vem av oss blev blåst på ersättningen för sin första bok? Vem tappade underbyxorna på väg till en intervju på bokmässan? Vem är sådan perfektionist att boken aldrig blir klar?

Tillsammans har bokens författare 34 års erfarenhet från bokbranschen.

Sagt om Kim: ”Kim är en ambassadör för läslusten, glädjen och för det skrivna ordet.”
Sagt om Kristina: ”Kristina är en pärla; erfaren, trevlig och dessutom mycket rolig.”
Sagt om Lennart: ”Lennart skriver lättläst, underhållande och initierat om ämnet.”


Döden på Island
Ramona visste att det hon tänkte göra var fel, ändå kunde hon inte låta bli. Hon hade längtat efter att besöka Island. Hon hoppades att hennes föraning stämde, då skulle de snabbt befinna sig där.

Boken om Island låg på sängbordet. Bredvid henne satt bästa vännen Ulrika, älskade Theo och kusinen Robert. Ramona grep tag i boken. Genast blev hon yr och omgivningen suddig. En ny tidsresa hade påbörjats.

I nästa sekund befann sig allihop på en karg, blåsig sandstrand. Aldrig hade Ramona kunnat ana all den ondska och död tidsresan skulle föra med sig.

Det osynliga folket på Island
I Dimmuborgirs lavafält på Island döljs många väsen bland grottor och klippformationer. Dit kommer Theo och Ramona och blir genast indragna i Det osynliga folkets värld. Yulepojkarna är i fara och även den isländska julen. Trollpackan Grýlas hunger är så stor, att hon äter precis vem som helst. Magi och isländska traditioner vävs samman till ett rafflande äventyr för Theo och Ramona.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 


Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

onsdag 3 augusti 2016

Provtryck två bokomslag

 Provtryck två bokomslag

"Aldrig mer!" Ord jag har sagt de senaste veckorna. Det beror på att jag har haft fem böcker att färdigställa innan första veckan i augusti. Nu närmar jag mig upplösningen av den här intensiva skrivperioden.

Igår fick jag provtryck på Färgargårdens andar och Att skriva med glädje. Ser mycket bra ut. När jag får omslagen på det här sättet känns boken nästan klar. Då börjar en intensiv längtan efter att få hålla boken i handen och sätta in den i min bokhylla. Men ännu är det inte dags.

Nu väntar jag på inlagan till böckerna. Alltså själva texten. Den ska då läsas igenom och godkännas. Därefter går böckerna i tryck och till bokbinderiet. Om fyra veckor ligger de här två böckerna på mitt bord och får mitt hjärta att slå fortare.

Det är härligt att ha eget förlag, att få följa hela produktionsledet. Eftersom jag både har jobbat på tryckeri och reklambyrå, samt givits ut på stort förlag, känner jag till alla led sedan tidigare. Nu har jag haft eget förlag sedan 2002 och varit etablerad författare sedan 1997. Tiden springer iväg. Över 40 böcker har det blivit på den tiden. Härligt!

Idag ska jag ha iväg 10 misstag författare gör, Döden på Island och Det osynliga folket på Island till tryckeriet. Imorgon ska jag vara lite ledig. Tror det skulle regna rätt mycket imorgon...

Huset ska städas. Vi väntar besök från Nya Zeeland. Vänner vi inte har sett på tjugo år. Ska bli oerhört roligt att träffa dem igen. Därefter är det bara att kasta sig över nästa bokprojekt, med ambitionen att sommaren 2017 inte ska bli lika hektiskt som årets.

Precis så sa jag efter förra sommaren, som var exceptionell eftersom jag hade två dödsfall i familjen och ändå klarade av att hålla deadline.

Jag ska göra vad jag kan för att slippa vara ute i sista minuten nästa sommar. Men det blir inte lätt. Jag har två beställningsjobb på böcker. Dessutom ska jag göra mina egna, inplanerade böcker. Sedan blir det ny novellsamling tillsammans med skrivkursdeltagarna. Oj, oj, oj. Redan nu ser sommaren 2017 ut att vara fullspäckad.

För att inte jobba ihjäl mig och gå in i väggen, tar jag en sak i taget och njuter av ögonblicken tillsammans med kattungarna, Tudor och maken.
Här får jag bra assistans av Troll, Trulsa och Tudor när jag sitter och korrekturläser Det osynliga folket på Island.
Nej, nu ska jag se till att få iväg böckerna.

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 


Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

tisdag 2 augusti 2016

Lättläst, informativ, rolig och varierande

Lättläst, informativ, rolig och varierande

"Hej, Tre hattar

Det var ett nöje att få läsa er generösa bok. Jag lärde mig mycket nytt (om bokmässan, egenutgivning, förlagsbranschen etc) och det var spännande och underhållande att få följa era personliga vinklar. Lättläst, informativ, rolig och varierande. Tack!"

Med vänlig hälsning Matilda Brasch, svensklärare och hobbyskrivare


Åh, vad kul! Första omdömet om 10 misstag författare gör, som jag gjort tillsammans med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson.

Några finjusteringar kvar, sedan går boken iväg till tryck imorgon.


Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 


Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

måndag 1 augusti 2016

Igår skickade jag två böcker till tryck

Igår skickade jag två böcker till tryck
Den här veckan ska totalt fem böcker skickas till tryckeriet. Igår blev två helt klara och gick iväg till tryckeriet. Idag när jag öppnade mejlen blev jag förvånad över att tryckeriet redan hade svarat. De arbetade även söndag visade det sig. Toppen.

Eftersom fem titlar går iväg samma vecka innebär det sannolikt att alla fem böckerna kommer samtidigt. WOW! Det känns otroligt mäktigt.

De två böcker som gick iväg för tryck igår var Att skriva med glädje, som är nytryck. En bok som varit populär och sålt mycket bra. Nu finns den snart ute igen, efter att ha varit slutsåld i ett halvår.


Den andra boken som har gått iväg till tryckeriet är Färgargårdens andar.

Det här är en bok jag verkligen ser fram emot. Ett projekt som jag gjort tillsammans med mina skrivkursdeltagare från 2015. De som aldrig får nog, utan går skrivarkurs efter skrivarkurs. Är imponerad av den höga kvalitén samtliga noveller håller och är mycket nyfiken på vad läsarna ska säga om boken.

Tre böcker är snart klara, bara finjusteringar återstår. 10 misstag författare gör, Döden på Island och Det osynliga folket på Island.

Som om jag inte hade tillräckligt att göra kraschade datorn igår. Jan säger att det beror på att jag är för snabb och förmodligen är det så. Jag skriver lika fort som jag tänker. De flesta tror inte på det när jag säger det, men det är faktiskt sant. När jag gick på högstadiet lärde jag mig skriva maskin, med rätt fingersättning. Sedan dess har jag knattrat på manuella skrivmaskiner, elektriska skrivmaskiner och datorer. Den som har lärt sig skriva på manuell skrivmaskin får upp hög hastighet på en datorer, eftersom tangenterna inte ger något motstånd.

Nej, nu måste jag jobba vidare för att hålla deadline.

Datorn har repat sig igen efter att ha fått vila en natt. Förmodligen protesterade den mot att få arbeta sju dagar i veckan, 16 timmar om dagen...

Jag börjar också protestera lite, men efter den här veckan är det dags att ta någon dag ledigt och försöka röja upp här hemma.

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

söndag 31 juli 2016

Höhässjor och hemska varelser

 Höhässjor och hemska varelser
Vaknade till en ljuvlig morgon. Samtidigt for tankarna genom huvudet att solen var närmare nu. För ett tag sedan doldes den av parasollet på morgonen. Hösten är i antågan, även om det är en sommarmånad kvar. Solen kommer allt närmare den stora eken, för att i vinter flytta sig till höger om den. Nu är den än så länge långt till vänster, det är sommar. Jag har solens förflyttningar som tecken på tidens gång. Själv är jag alltför uppslukad av orden och alla böcker som ska vara klara att jag inte har en aning om vilken dag i veckan det är. På radio sa de att det är söndag. Jag tror dem, men jobbar på som vanligt.

När jag var barn fanns det en sagobok i vårt hem. Där fanns en mycket skrämmande saga. Den handlade om höhässjor, ja egentligen säger man bara hässjor, men för mig har det alltid hetat höhässjor, så jag fortsätter säga det. Det hör liksom ihop med det jag ska berätta för dig.
Under morgonpromenaden väcktes minnena till liv när jag såg höhässjor av den gammaldags typen, istället för de stora vita halmbalar som ligger överallt i landskapet. Genast förflyttades jag till barndomen och kände skräcken gripa tag i mig. Jag mindes sagan om hässjorna, som på natten fick liv och blev stora hötroll. Jisses vad den sagan skrämde mig som barn. Se du trollet i den här hässjan? Det gör jag...
Att få förmånen att gå morgonpromenad i sådana här vackra omgivningar är något som vissa bara får göra på semestern. Jag gör det året om. Även om naturen inte alltid är sig lik, eftersom den skiftar med årstiderna. Det är inspirerande att få njuta av naturen, se älgar och tranor, harar och rävar, rådjur och fåglar. Allt utom människor. Jo, idag såg vi faktiskt en. Jag hoppade högt när jag hörde ett bröl bakom mig, och tänkte genast på vildsvin, för de möter vi också ibland. När jag såg mig om över axeln var det en cyklist som tutade med sitt horn. Oj, vilken lättnad.
Här stannade vi och andades ett tag, drog in luft i lungorna. Jag körde lite yogaövningar, medan Tudor flämtande satt och pustade ut.

Nu har jag kastat mig över datorn igen och orden rusar ur fingrarna, även om det bara är i det här blogginlägget, för just nu lägger jag in korrigeringar och läser korrektur. Men orden finns där och formas i mitt huvud. Snart är det dags att börja skriva på nya böcker. Jag längtar!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester