Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 8 juni 2013

Boktips: Mörka platser av Gillian Flynn, olidligt spännande bok!

Nu har jag hittat en ny författare som jag definitivt kommer att läsa fler böcker av: Gillian Flynn! Hennes bok Mörka platser var helt otroligt fängslande. Författaren har lyckats skapa en spänning som nästan är olidlig, genom att man får följa historien om Libby Day och hennes familjemedlemmar som grymt mördas.

Historien börjar inte med mordet, utan med den tjugosjuåriga Libby som hela sitt liv har levt på andra människors gåvor, eftersom hon var den enda överlevande i sin familj, som så grymt mördades av den femtonårige brodern. Men var det verkligen hennes bror Ben som mördade mamman och systrarna?

När Libby blir kontaktad av Mordklubben börjar hon alltmer tvivla på sitt eget vittnesmål om vad som hände den där natten. Hade hon verkligen sett allt det hon sa till poliserna, i domstolen?

I en grymt spännande berättelse får man följa alla familjemedlemmarna från frukost den dag mordet skedde, fram till de sista skälvande minuterna av deras liv. Allt medan Libby i nutid försöker hitta svaret på vem som verkligen var mördaren. Till slut har hon ställt alltför många frågor och närmat sig gåtans lösning, utan att själv inse vad hon har gjort. Men mördaren vet...

Åh, så spännande den var! Nu ska jag snabbt kika in på nätet och se om jag hittar fler ljudböcker av Gillian Flynn.

Läs Mörka platser, lyssna på boken. Jag lovar dig, du kommer också att ha fått en ny favoritförfattare!

Du hittar säkert boken hos din lokala bokhandlare, annars finns boken att köpa hos internetbokhandlarna, till exempel Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 25 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

fredag 7 juni 2013

Dareios I fornpersisk storkung och Persiens riksbyggare

Dareios I var en fornpersisk storkung som regerade 522-486. Han blev den persiske riksbyggaren. 

I sluttampen på min bok Persiens Pärla. Nu går boken snart i tryck! Det här är en bok jag verkligen kommer att sakna! En av huvudpersonerna i boken är Dareios I. Idag tänkte jag berätta lite mer om honom.


Dareios I var en fornpersisk storkung som regerade 522-486. Han blev den persiske riksbyggaren. Han fullbordade Nekokanalen för att främja handeln. Nekokanalen var Suezkanalens antika föregångare. Dareios I anlade nya städer. Ett myntväsen med riskmynt, Darik, kombinerades med ett skattesystem där uppbörden beräknades på avkastning istället för fasta belopp. Tack vare Dareios finansiella geni blev perserriket världens då ledande finansmakt.

Dareios I inrättade ett postsystem, sammanhållet av transportleder där över 100 vägstationer stod till förfogande. Han hämtade ett utbildningssystem från Egypten, som tillfördes den persiska administrationen. Han slutförde en restaurering av det judiska templet i Jerusalem, påbörjad av Kyros II.

Dareios I anlade palatsen i Susa och Persepolis, båda hade en arkitektur skapad för en härskare. Du har möjlighet att se fragment från Persepolis på Medelhavsmuseet i Stockholm.

Dareios som föddes 550 f.Kr. i de centralasiatiska områdena, kom att regera i trettiosex år. Han förklarade sig som son till Vishataspa (Hystaspes), Ariaramneslinjen i en släktkedja. Dareios ansåg sig som den rätte efterträdaren till Kyros II, eftersom Dareios farfar, Ariaramnes hade trängts undan av Kyros II far, Kambyses I. Enligt Dareios borde hans far, Vishtaspha, ha blivit kung.

Dareios lät uppföra en relief på en ryttare och häst och lät inrista: "Dareios, Hystaspes son, har genom skickligheten hos denna häst och sin stallknekt Oibares vunnit kungaväldet hos perserna".

Detta gjorde han efter att skicklig ha vunnit kungaväldet på det här sättet:
Det var flera som ville ha tronen efter att den falske Smerdis hade avslöjats. Då bestämdes det att de som ville ha kungakronan skulle träffas vid soluppgången följande dag, stiga till häst och rida utanför staden. Den vars häst gnäggade först när de kom utanför staden, skulle bli kung över det persiska riket. Dareios hade en listig stallknekt, vars namn var Oibares.

Efter mötet sa Dareios till honom: "Oibares, vad det gäller kungamakten har vi bestämt som så, att vid soluppgången ska vi stiga till häst och den vars häst först gnäggar ska bli kung. Om du nu är riktigt slug, kanske du kan ordna så att det blir jag, och ingen annan, som får kungamakten."

Oibares svarade Dareios: "Om det bara beror på det, herre, om du ska bli kung eller inte, då kan du vara fullständigt lugn och vara vid gott mod, för då ska ingen annan än du bli kung. För jag vet hur jag ska göra."

Dareios blev nöjd över de orden och sa: "Om du har något sådant knep, är det bäst att använda det utan dröjsmål, för det är redan i morgon det gäller."

Oibares gjorde på följande sätt: Vid nattens inbrott tog han det sto, som Dareios hingst tyckte bäst om, förde det utanför staden och band det vid ett träd. Därefter tog han dit Dareios hingst och ledde hästen många varv runt stoet, medan han gick närmare och närmare stoet, tills hingsten till slut fick betäcka stoet.

Vid soluppgången nästa dag steg de sex männen till häst, såsom de hade kommit överens. När de nu red ut ur staden och kom till den plats, där stoet föregående natt hade stått, rusade Dareios häst fram till trädet och gnäggade. I samma stund kom en blixt ned från den klara himlen och en åskknall hördes. Dessa tecken, vilka liksom efter överenskommelse inträffade samtidigt, gav Dareios kungamakten. Genast kastade sig de andra männen av sina hästar och hyllade Dareios som kung.


Dareios dyrkade guden Ahura Mazda och införde zoroastrismen i persiska riket.

På grund av Dareios I:s administrationsreform kunde det stora riket hållas samman i två århundraden tills det föll offer för Alexander den stores erövringståg.

Du kan läsa mer om Dareios I på Wikipedia och på Nationalencyklopedien.

I ett tidigare inlägg har jag berättat om Kyros II som även han är en av huvudpersonerna i Persiens Pärla, givetvis tillsammans med Theo och Ramona! Du kan läsa inlägget om Kyros II här.

Här kan du läsa fler Intressanta Faktainlägg.

Läs mer om den historiska äventyrsboken Persiens Pärla, den 18:e fristående boken om Theo och Ramona. Boken är baserad på riktig historisk fakta och har en gedigen faktadel om Persien.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

torsdag 6 juni 2013

Skrivprocess: Börja en mening med MEN eller OCH

ATT BÖRJA EN MENING MED men ELLER och

Frågor om vad som är rätt och fel i skriftspråket är ständigt aktuella. Till exempel om det är tillåtet att inleda en mening med och eller men.

Visst är det det. Men jag förstår alla som undrar, för vi är många som en gång i tiden har fått lära oss att det är olämpligt med ett OCH eller ett MEN som meningsinledare. Nu är det emellertid dags att en gång för alla glömma sådana regler. Från läsbarhetssynpunkt är det oftast bara positivt med meningsinledande och eller men.

Orden OCH och MEN har båda en samordnande funktion. Och signalerar att det senare ledet skall uppfattas som ett tillägg till det föregående; men indikerar att det senare ledet står i motsättning till det föregående. I båda fallen kan samordningen utgöras av ett par ord, ”liten och rädd”, eller ett par fraser, ”okoncentrerat arbete men lyckat resultat”.

Den kan också utgöras av två bisatser (till exempel satser som inleds med att) som i exemplet ”Hon
påpekade att problemet var svårt att lösa och att en utredning borde tillsättas” eller av två huvudsatser: ”Många anser att Joyce Carol Oates borde ha fått Nobelpriset för länge sedan, och visst vore hon väl värd en sådan utmärkelse.”

Och det är i det sista exemplet, när och (eller men) inleder en huvudsats som det går bra att avsluta det första ledet med punkt och inleda det efterföljande med ett och (eller ett men) med stor bokstav. Det går alltså utmärkt bra att skriva: ”Många anser att Joyce Carol Oates borde ha fått Nobelpriset för länge sedan. Och visst vore hon väl värd en sådan utmärkelse.”

Att börja en mening med OCH eller MEN kan vara en lösning om man upptäcker att den mening man håller på att skriva tenderar att bli för lång. Det är så jag har använt meningsinledande och i stycket ovan. Alternativet var att dela upp meningen utan att förse mening nummer två med ett inledande bindeord, men det förkastade jag.

Ett meningsinledande och eller men bidrar oftast till bättre flyt i texten; dessutom framhäver man starkare det lilla ordets funktion (som markör för tillägg eller som motsatsangivare) om det får inleda en ny mening. Med inledande stor bokstav och den paus före som signaleras av punkten, får ordet ett helt annat, tyngre, betydelseinnehåll än när det används som neutral, och i det närmaste osynlig, koppling inne i en mening.

Det är alltså inte bara tillåtet att börja meningar med orden och eller men. Det är många gånger också att rekommendera för den som vill skriva lättläst och med flyt. Dock måste man som vanligt se upp för överdrifter. Om det blir alltför många meningsinledande och och men i en text uppfattas detta troligen som störande - och bruket bidrar därmed inte alls till flyt och läsbarhet.
Men tillåtet är det.

Skrivet av SIV STRÖMQUIST på Språkspalten SvD Kultur

Lycka till med din berättelse!


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!


"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här:

onsdag 5 juni 2013

Mellan hägg och syren...

Varje år säger jag till mig själv: "Nästa år, DÅ ska jag vara ledig mellan hägg och syren!" Varje år är det samma sak, lika mycket att göra, alldeles i slutskedet av en ny historisk äventyrsbok.

I år är det Persiens Pärla som lägger krokben för mina planer, en nog så mysig bok att hålla på med när naturen lockar.

Häggen i full blom. Foto Kim M. Kimselius

Uttrycket mellan hägg och syren sägs första gången ha använts av en skomakare som tog semester på försommaren och satte upp en skylt med texten ”Stängt mellan hägg och syren”. Det ska sannolikt uttolkas som perioden mellan det att häggen respektive syrenerna slagit ut. Den perioden kan av klimatskäl förstås skilja sig en del över landet, men det refererar normalt till en kort period under försommaren (den stackars skomakaren kunde förmodligen inte unna sig någon längre semester). Teorierna om uttryckets ursprung – och upphovsman – är många, men ingen av teorierna har kunnat beläggas. Många anser dock att uttrycket varit vanligt bland just skomakare. Språkrådet.

Min vackra syren. Just nu är den som allra vackrast!
Foto Kim M. Kimselius

Du förstår säkert varför jag skulle vilja vara ledig just dessa veckor. Det är då våren har kommit, ibland är det försommar, solen skiner, det är varmt och skönt och allting växer så det knakar i trädgården.

Med två tunnland tomt är det mycket att göra vid den här tiden. Hinner aldrig med, eftersom jag inte har den tid som behövs på våren.

Men nästa år, DÅ ska jag vara ledig mellan hägg och syren. Hoppas jag...

Läs och se bilder från mina tidigare inlägg om hägg och syren.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

tisdag 4 juni 2013

Skrivtävling vinn en övernattning vid Tjolöholms slott

Nu har du chansen att vinna ett härligt boende vid Tjolöholms slott. Det är nämligen just det som är priset för den här tävlingen. Tjolöholms slott är en otroligt vacker plats, ta chansen.

Skriv en dikt, en kortnovell, en liten berättelse, en saga, ett litet kåseri, haiku, limerick eller någon annan slags liten litterär text, och var med och tävla om en övernattning i Allmogebyn. Vinnaren utses av en jury på Tjolöholms slott och meddelas inom en vecka efter att tävlingen avslutats, den 31 augusti 2013. Tävlingsreglerna är att texten ska vara skriven av Facebookanvändaren själv och inte vara alltför lång. Den ska publiceras i den här evenemangsloggen (Facebook) och inspirationen ska komma från Tjolöholmshalvön. Den får annars handla om vad som helst!

Vinnaren får ett vinnardiplom med motivering och presentkort på en övernattning i Allmogebyn. Allmogebystugorna är perfekta som skrivarlyor för författare som behöver lugn och inspiration! Där finns en stillhet och tystnad och glädje grannarna emellan, som är svår hitta någon annanstans. Andra pris är presentkort på en guidad visning på slottet.

Tjolöholms slott byggdes efter en utlyst arkitekturtävling. Det var sedan andrapristagaren som till slut fick rita slottet. Stort lycka till, till alla er som tycker det är roligt att skriva!

Dikt om Tjolöholm av A. Gabrielsson 1859, som inspiration…

Tjolöholm låg drömmande och bara njöt och såg
Och kysstes så förtroligt af hvar lekfull vår


Som du säkert läste i texten måste du finnas på Facebook för att delta i Tjolöholms Slotts tävling.

Lycka till med skrivandet! Om du inte vinner tycker jag ändå att du ska besöka den sagolikt vackra platsen!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här:

måndag 3 juni 2013

Underbara hängivna fans! Signering Akademibokhandeln Gleerups i Lund

Vad skulle jag som författare vara utan mina hängivna läsare och fans? Ingenting? Därför var det extra roligt att så många kom lördagen den 1 juni när jag hade boksläpp för min spökbok Spöket på Stora Mossen.

Här är en trogen skara fans som kommer till många olika platser där jag signerar: Hans, Christina, Jag, Lill-Kim/Oscar och Jessica.

Ett par dagar innan signeringen hade jag skrivit på nätet: "Är så sugen på choklad. Ett kungarike för en chokladkaka." Jessica hade svarat att om jag bodde närmare skulle hon komma över med en. I lördags kom hon ända från Göteborg till Lund för att ge mig chokladen. Hon hade sällskap av maken Hans som också är en hängiven fans, som du säkert kan se på hans t-shirt, samt sonen Lill-Kim som är döpt efter mig. Ja han heter egentligen bara Kim och kallas för Oscar, men när vi träffas är han alltid Lill-Kim och han lystrar till det namnet också.

Det märks att Lill-Kim redan är en hängiven fans, för han grabbade tag i Theos Pompeji och vägrade släppa boken. Mamma Jessica sa att det fick bli första boken i hans samling, för hon tänkte minsann spara sina egna böcker. När de kom hem ville han absolut att de läste ur boken för honom. Härligt!

Här är fler hängivna fans: Ann och Christina, samt en alldeles ny läsare Carita. Ann är från Eslöv och Christina från Landskrona.

Det här är Kristina med sönerna Samuel och Markus, ledsen maken, har glömt ditt namn. Det här är också en hängiven fanfamilj som kommer varje gång jag signerar i Lund. Har saknat dem de senaste gångerna, men det fick sin förklaring när de berättade att Markus hade varit sjuk ett tag. Härligt att se honom på bättringsvägen.

Kristina startade Kim M. Kimselius Fanclub på Facebook. Mina vänner berättade för mig om fanklubben och sa att jag var tvungen att gå med i Facebook för att se vad de skrev om mig, så jag gick med i Facebook.

Det är rätt omtumlande att träffa så många underbara människor på en och samma gång, jag vill krama dem, prata och vara tillsammans med dem länge. För det är fans som dessa som jag tänker på när jag sitter och skriver, det är de som uppmuntrar mig och får fantasin att sätta fart.

Efter att alla fansen hade lämnat mig var det ett ständigt flöde av människor i butiken. En stund var det alldeles tomt och då fick jag en fantastiskt bra idé på en ny bokserie. Den har jag suttit och tänkt vidare på under min två timmars bilresa hem till Blekinge. Har skrivit ned inledningen, slutet och stolpar till första boken i serien. Mer berättar jag inte. Du vet att jag tycker om att vara lite hemlighetsfull ;-)

När signeringen var slut fick vi låna personalrummet i bokhandeln, eftersom journalisten Charlotte kom och skulle intervjua mig och min fan och vän, Roxana Kaboli. Den artikeln kommer om två veckor i Skånska Dagbladet och Norra Skåne (tror jag att det var...)

Du förstår kanske att jag var trött när jag kom till min sommarstuga efter en lång intensiv dag. Då var det nästan att jag för ett litet ögonblick ångrade att jag hade bjudit över grannarna på middag. Jag hann ringa ett hastigt samtal till min 90-årige far som berättade att hans hund just hade dött. Något som gjorde samtalet betydligt längre än planerat. Men jag hann få maten klar i tid, eftersom allt var förberett.

Det blev en sen kväll tillsammans med glada vänner och trots att jag inte varit borta mer än en helg känns det som jag har varit iväg en vecka. Vilka möten, vilka underbara människor det finns och vilken hängivenhet från mina läsare. Tack alla som förgyllde det här boksläppet. Hoppas vi ses igen i augusti när det är tid för den 18:e Theo och Ramona boken Persiens Pärla. Den vet jag att ni väntar på! Vi ses!

Innan dess har ni möjlighet att träffa mig 20 juni 12-15 hos Bokia i Karlskrona. Då är det Lövmarknad i staden, något jag har berättat om i tidigare inlägg. Det är en helt underbar marknad som du inte får missa. Kanske vi ses?

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

söndag 2 juni 2013

Vad är en horunge?

När jag var yngre var horunge benämning på ett barn som var fött utom äktenskapet. Inom den grafiska branschen betyder horunge något helt annat.

Horunge är en typografisk term för en ensam och ofullständig textrad eller ett ensamt ord, i början eller slutet av ett stycke, som hamnat på annan sida eller i annan spalt än resten av stycket.

Man skiljer på två typer av horungar. En dubbel horunge är då sista raden i ett stycke hamnar högst upp i en ny spalt eller på en ny sida. En enkel horunge är då första raden i ett stycke hamnar längst ner på en sida eller i en spalt. Den enkla horungen brukar de flesta formgivare idag acceptera, men den dubbla horungen brukar de flesta grafiska formgivare/redigerare göra allt för att undvika.

Ordet änka används ibland som beteckning för endera en dubbel eller en enkel horunge. 

Särskilt betänkligt är det när en ensam rubrikrad står nederst på en sida, och det stycke, som rubriken avser kommer överst (utan rubrik) på nästa sida. Vid omflödning måste detta kontrolleras på alla efterföljande sidor. En obetydlig ändring kan vid komplicerad text få förödande konsekvenser längre fram.

Vid god typografi ska horungar inte förekomma. Grundregeln är att ett (del)stycke nederst på en sida (spalt), och ett (del)stycke överst på en sida (spalt) vardera ska omfatta minst två rader (minst den ena ska vara fullständig). De flesta moderna ordbehandlare ser automatiskt till så att detta fungerar rätt, förutsatt att texten markerats korrekt. Att se till att det blir så är ibland annars ett besvärligt typografiskt problem.

Fakta är hämtad från Wikipedia, som i sin tur har hämtat det från Christer Hellmarks bok Typografisk handbok

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget.
Välkommen tillbaka!

I min skrivbok Att skriva med glädje hittar du många tips och råd om skrivandet!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här