Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 5 maj 2018

Med mina ögon sett av Emilio Ortiz

Med mina ögon sett av Emilio Ortiz

En underbar bok för alla hundälskare, men även för dig som inte är förtjust i hundar. Det här är en charmig berättelse om världen sedd utifrån en ledarhunds ögon.

Vi får följa hunden Cross från det han utbildas, tills han träffar sin nya husse och följa livet han får efter det.

Eftersom jag är en stor hundälskare tog jag den här boken till mitt hjärta. I början flyter inte språket på så bra, men allteftersom översättaren har kommit in i berättelsen blir språket mer fängslande och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Det är inte utan att jag har en tår i ögonen när jag lägger ifrån mig den.

Det här är en bok som är storsäljare i Spanien och jag hoppas innerligt att fler får upp ögonen för boken här i Sverige. Kanske kan den användas som underlag för diskussion i bokklubbar, för det finns mycket intressant att ta upp om boken. Det här är en bok jag varmt rekommenderar dig att läsa! Gör det!


En underbar berättelse om vänskap, kärlek och framgång beskriven genom en ledarhunds egna ögon.

Cross är en glad och busig ledarhund. Mario är en ung blind man som vill leva ett bra liv. Tillsammans bildar de ett oskiljaktigt par.

Boken berättar med humor Cross? resa genom livet tillsammans med sina tvåbenta vänner. Emilio Ortiz vet vad han berättar för han har egen ledarhund, Spock, som nästan är lika busig som Cross. En bok att läsa både med och utan hund.

Egentligen innehåller boken två berättelser, dels hunden Cross' busiga liv, dels hans blinde husses längtan efter kärlek och vänskap och att slippa bli betraktad som annorlunda.

Emilio Ortiz är en spansk författare från Vizcaya. På grund av en tilltagande synnedsättning är det tack vare dator och blindskriften braille som det blev möjligt för honom att fortsätta skriva, också efter det att han blivit helt blind. Emilio Ortiz har fått flera utmärkelser, bland annat av den spanska föreningen ANADE som uppmärksammar duktiga konstnärer och författare med olika typer av funktionsnedsättningar. Hans bok Med mina egna ögon sett sålts i över 40.000 ex i sitt hemland.
Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 4 maj 2018

Livsfarligt att varva ner

Livsfarligt att varva ner

Förr brukade man säga att något "kom som ett brev på posten", men posten fungerar inte lika bra längre, men andemeningen är densamma. För så fort jag varvar ner blir jag sjuk.

Kanske är kroppen ovan att ta det lugnt, eller så tänker den "okej, nu har hon inget för sig på ett par dagar, då däckar vi henne ett tag". Iallafall är resultatet detsamma.

Efter en intensiv vecka i Uddevalla och en intensiv vecka på hemmaplan vaknade jag i morse med dundrande huvudvärk och alla symptom på en begynnande förkylning. Släpade mig uppför trapporna till skrivarlyan och lär väl bli sittande här tills det är dags för lunch, eftersom jag inte orkar springa upp och nedför trapporna flera gånger idag. Något jag normalt brukar göra.

Jag har verkligen inte tid att vara sjuk nu. I övermorgon far jag iväg igen. Ska göra research på Torpa Stenhus och hålla skrivarkurser i Kungsbacka nästa vecka.

Trots rubriken tänker jag fortsätta att varva ner och ta det lite lugnare. Jag har precis fyllt 64 och över en natt kände jag hur trött i kroppen jag blev. Nej, nu skämtar jag, men med förkylningen i kroppen känns det faktiskt som så.

Igår tog jag det här foto, på en nybliven 64-åring. Jag borde ha anat att något var på gång när jag lade ut bilden på Instagram och en av mina vänner skrev "vad trött du ser ut Kim". Och det gör jag verkligen. Ingen glans i ögonen... Jag var trött, men det är inget emot hur jag känner mig idag.

Nu ska jag ta itu med det nödvändigaste och försöka ta det lite lugnare än normalt för att se om jag kan mota bort förkylningen som vill ta över min kropp. Jag ska dricka MASSOR av ingefärashots och skrämma iväg varenda bacill. Håll tummarna för att jag lyckas.

Ha en underbar dag vänner!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


torsdag 3 maj 2018

Bluetooth från hjärnan till datorn

Bluetooth från hjärnan till datorn

Bild på hjärnan från Medlingshuset.se

Visst hade det varit fantastiskt om vi hade haft en bluetooth från hjärnan direkt till datorn? Tänk vad många fler böcker det hade blivit skrivna för min del. Jag drömmer fram många av mina böcker, vilken fördel att ha en direktkoppling till datorn.

Men tanken kom framförallt inte för att jag skulle hinna skriva fler böcker, utan för att jag i morse kom ihåg drömmarna jag haft, men inte det blogginlägg jag kommit på under natten. Det är som om blogginlägget sorterats under "skräppost" av hjärnan och försvunnit ur minnet. Drömmarna däremot, de fanns kvar, de har jag tränat mig på att komma ihåg. Kanske jag även kan träna mig på att komma ihåg de blogginlägg jag tänker ut under nattens mörka timmar?

Igår hade jag en fantastisk födelsedag. Inte mycket skrivet, eftersom jag hade tänkt vara ledig. Men du känner ju mig, jag kan inte vara utan skrivandet en enda dag. Att skriva är detsamma som att andas, skriver jag lever jag. Därför blev det lite skrivet igår också, men bara en halvtimma, eftersom det var min lediga dag.

Idag ska jag sitta i inspelningsstudio hela dagen. Nyfiken? Jag ska berätta mer om det en annan dag. Nu måste jag skynda mig ut med hundarna och göra mig iordning för dagen.

Önskar dig en underbar dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.onsdag 2 maj 2018

Dags för en födelsedagsbok från födelsedagsbarnet

Dags för en födelsedagsbok från födelsedagsbarnet

Kallas man fortfarande födelsedagsBARN när man fyller 64? Idag är det i alla fall min födelsedag och jag är glad att jag har blivit sextiofyra år. Om du har följt min blogg ett par år vet du att jag alltid lottar ut en bok till dig som läser bloggen när jag fyller år. Jag älskar att ge presenter, visst jag tycker om att få dem också, men att ge är nog roligare.

Idag för exakt 64 år sedan föddes jag i Göteborg. Mitt huvud var fullt av mörkt, krulligt hår och personalen på BB kallade mig för tattarunge. Min morfar kallade mig för trollunge!

Jag växte upp i Helgered på Hisingen i Göteborg. Där blev många av mina berättelser till, eftersom jag redan som åttaåring bestämde mig för att bli författare och då även skrev min första bok, Röda slottets hemlighet.

Min bok Spöket på Stora Mossen, är en skildring av min barndom och mina hemtrakter. Det är ingen självbiografi, utan jag har tagit en bit av min vardag och gjort om till en spännande spökberättelse, hästbok och deckare. När du läst boken förstår du varför jag ger boken så många beteckningar! Tolv år var jag när jag skrev den här boken.


I Rädda min lillebror hämnas jag på mina småbröder. Tänk vad en författare kan göra med orden. Den här boken skrev jag när jag var elva år.

Det var inte bara skrivandet jag tyckte om. Jag älskade även djur och natur. Passade alla grannarnas hundar och släpade runt dem i skog och mark. Ibland var det hundarna som släpade runt mig, för jag var inte speciellt gammal när jag började passa hundar. Fick min första egna hund när jag var tio år och mitt stora hästintresse blandades med min kärlek till hundar som har växt sig allt starkare under åren.

Min första valpkull födde jag upp när jag var fjorton år och innan dess hade jag pussat på alla de valpkullar som mamma och pappa födde upp hemma.

I hela mitt liv har jag skrivit: dagböcker, hästberättelser, noveller, böcker och dikter. Det var självklart för alla att jag skulle bli författare. Någonstans på vägen försvann drömmen, eller rättare sagt, tron på mitt eget skrivande. Jag tyckte inte att jag dög som författare! Ändå närde jag drömmen om att bli författare en dag genom att fortsätta skriva berättelser.

Till slut slog jag igenom med buller och bång, blev kallad för Blekinges Astrid Lindgren och sålde min debutbok Tillbaka till Pompeji i 11.000 ex PÅ EN VECKA! Boken är översatt till sex språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island när den kom ut där 2009.

Sedan debuten har jag kommit ut med närmare 50 böcker. Innan 2018 är slut ska summan utgivna egna böcker bli 51. Mitt mål är att skriva 100 böcker innan jag dör. Nu är jag halvvägs och jag skriver på!

Det enda du behöver göra för att ha en chans till en signerad bok är att skriva en kommentar och motivera varför just du ska vinna boken. Du väljer precis vilken som helst av de hittills UTKOMNA  böckerna som JAG har skrivit. Mejla Kim M Kimselius och skriva din motivering och skriv din adress, för om du vinner skickas boken direkt till dig. Döp mejlet till FÖDELSEDAGSBOK.

Lycka till!

Nu ska jag fortsätta fira min födelsedag, med champagne, chokladmoussetårta och glada vänners sällskap.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.tisdag 1 maj 2018

Fantastiknovelltävlingen 2018

Fantastiknovelltävlingen 2018

Ledig idag? Kanske har du tid att sätta dig ner och börja på en novell till Fantastiknovelltävlingen 2018? Läs mer vad som gäller nedan:FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2018

Härmed utlyses år tvåtusenDeAdertons stora Fantastiknovelltävling! "Novellprofilen" är science fiction, fantasy, skräck - ofta benämnt fantastik. Tävlingen stödjs av tidningen Skriva och förlagen Exilium, Wela, Zenzat, samt Niki Loong Studio -  föreningen Novellmästarna icke att förglömma, som verkar för att främja just novellkonsten, helt utan källarklubbar och akademier. Se: http://www.novellmastarna.se/ Våra sponsorer förtjänar medalj och ordnar!

Tävlingsstadgar, såvida de inte ändras av HM Konungen:

1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex  Word-filer) senast 3 september till fantastiknovell(a)hotmail.com SAMT  ahrvid(a)hotmail.com. Använd rubrik "tävlingsbidrag".

2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. (Genre  får tolkas en smula generöst. Det bör finnas något "fantastiskt" element.) Man  får skicka flera bidrag. Maxlängd 50 000 tecken, inkl blanksteg och skiljetecken. Språk svenska.

3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

4. Förstapris 999 kr. Andrapris 600 kr. Tredjepris 400 kr. De tre på prispallen erbjuds Novellmästarnas höstantologi och erhåller också en gratis årsprenumeration på tidningen Skriva! Därutöver kan juryn dela ut  hedersomnämnanden.

Tävlingen är djupt tacksam för ojävigt stöd av tidningen Skriva http://tidningenskriva.se/, Wela förlag http://www.welaforlag.se/ , förlaget Zenzat  http://zenzat.wordpress.com/ , Exilium Förlag http://exiliumforlag.se/ samt Niki Loong Studio http://www.nikiloong.com - gynna våra gynnare, era gynnare!

Förresten, man MÅSTE inte antasta gränsen på 50 000 tecken! Den är satt bara för att någonstans måste gränsen dras, i motsats vivörsleverne där man inte vet var gränsen går. Enligt en tillförlitlig läcka är de flesta noveller som klarar sig bra på 10-25 000 tkn. Och man kan avgå från Fantastiknovelltävlingen - avgå med seger eller fin placering!

SKRIVA som är huvudarrangör har drivit tävlingen sedan år 2000, och är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. SKRIVA-listan behandlar skrivande, fantastik, litteratur, kultur, olika nyheter, evenemangsinfo, ibland litet vetenskap. Man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivare om det mesta. För att ansluta, maila  skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe. Join and enjoy.

--Ahrvid Engholm
  (Ständ Sekr för Fantastiknovelltävlingen)
  http://ahrvid.bravejournal.com

Som du ser skämtar Ahrvid till det med de senaste händelserna inom Akademin, kanske ska du ha det som tema också, men med en twist av fiction, fantasy eller skräck. Jag kan tänka mig många skrämmande historier att skriva om, kan du?

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 

måndag 30 april 2018

Två dagar kvar av det här livet

Två dagar kvar av det här livet

Det låter kanske lite märkligt, men det är så jag ser det. Om två dagar blir jag ett år äldre, bara så där, på en enda dag. Då börjar ett nytt liv, som 64-åring.

Under förra veckans Uddevallaföreläsningar har barnen frågat mig om min ålder, jag har envist hållit fast vid 63 och därefter sagt att jag om ungefär en vecka blir ett år äldre.


Minns pojken som berättade att han var 12 år om 11 månader och 3 dagar...

Jag räknar åt andra hållet.

Jag har ingen åldersnoja, men det börjar kännas att jag blir äldre. Tanken går till hur länge till jag orkar hålla det här tempot och hur många böcker jag hinner skriva innan hjärnan, eller kroppen, säger ifrån.

Inte en chans att jag känner mig gammal, i huvudet är jag fortfarande ung och så lär det väl bli ända tills jag lägger näsan i vädret.

Men om jag ser tillbaka på livet, med alla skador, två hjärtinfarkter och en stroke som gjorde mig halvsidigt förlamad, då märks det att jag har levt, även om det ibland har varit lite för intensivt som du säkert förstår.

Mitt "bidrag" till me-too-rörelsen är något som hände mig i tonåren, något jag skrev av mig i Den där dagen, en berättelse som låg i byrålådorna under många år, en "skada" som präglat mig ända fram till idag.

Ibland kommer tanken på hur annorlunda livet hade blivit om allt det där inte hade hänt mig. Hur hade jag varit då? Men den tanken går fort över. Jag njuter av att jag fortfarande kan ta mig upp ur sängen själv, något jag inte kunde efter stroken, att jag varje dag vaknar med ett leende och förväntan inför en ny dag.

Utanför fönstret skiner solen. Katterna ligger i den bäddade hammocken, hundarna ligger på trappan och väntar på morgonpromenad. Ännu en dag som kommer att gå i skrivandets tecken har startat.

Ha en fin dag vänner! Det är jag övertygad om att jag kommer att ha.

Kram från en snart 64-årig Kim

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.söndag 29 april 2018

Att läsa en bok

Att läsa en bok

Att skriva är för mig detsamma som att andas, där ingår även läsandet. För att utvecklas i skrivandet läser jag. Men jag gör det även för nöjes skull.

Just nu lyssnar jag på The Lonely Hearts Travel Club Destination Thailand av Katy Colins. Jag upptäcker att jag ler medan jag lyssnar och gör andra saker. Det är en lättsam bok, som inte kräver någon ansträngning från min sida, något faktaböcker gör. Det är stor skillnad på nöjesläsning och researchläsning.

Vi diskuterade läsandet i en skola jag besökte i veckan. En vuxen person berättade att hon inte klarade av att läsa, för tankarna for iväg hela tiden. Ett problem många har, eftersom vi lever i ett intensivt tempo hela tiden. Det ska gå fort och helst ska man ha många saker på gång samtidigt. Att sätta sig ned för att läsa en bok kan vara frustrerande för den som inte har tid, men också ett bra sätt att koppla av och minska risken för en för tidig död.

Om du har svårt att koncentrera dig när du läser gäller det att stänga av alla andra tankar och låta orden krypa in under skinnet på dig. Se till att ta till dig det som står på varje sida. Om du inte har gjort det, läs sidan igen! Om du inte ger dig förstår hjärnan att den måste fokusera, annars tar det bara längre tid att utföra jobbet.

Att sätta sig med en bok är härligt avkopplande, tiden springer iväg och man befinner sig på en helt annan plats än där man just då är. Att lyssna på böcker innebär att jag hinner läsa/lyssna på betydligt fler böcker än vad jag annars skulle ha hunnit. 2016 lyssnade/läste jag 267 böcker under året. Att jag vet det, kan jag tacka Goodreads för, eftersom de har en utmaning varje år. Jag överskred min med exakt 100 % det året.

Varje helg ger jag boktips här på bloggen. Igår recenserade jag David Baldaccis bok De rättfärdiga. Jag fortsätter läsa och tipsa dig om de bästa guldkornen. Dessutom har jag en grupp på Facebook som heter Älskade böcker hos Bokhyllarna. Där tipsar vi om bra böcker vi har läst, där skriver vi inte ner böcker, utan pratar bara om böcker vi älskar.

Fortsätt läs, det berikar livet!

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.