Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 7 juni 2014

Boktips: Rekviem för en romantiker av Laura Popa

Rekviem för en romantiker av Laura Popa, är en underbar roman. Redan inledningen fångar mig och jag vill läsa mer. Författaren är skicklig på att väva in beskrivningar i texten.

"När han ser mig spricker hans ansikte upp i ett leende och de djupa fårorna i pannan slätas ut Hans bakåtkammade hår framhäver de kraftiga ögonbrynen och det solbrända ansiktet. Han betraktar mig en stund utan att säga något och hans jadegröna ögon lyser av glädje. När han kramar mig känner jag cigarettlukten."

Det här är mer än en roman, det är poesi.

"Jag känner mig sammanlänkad med naturen och hela universum. När jag lägger mig på marken och trycker kinden mot den varma jorden, förnimmer jag jordens dans i mitt hjärta. När jag springer barfota hör jag gräset frodas med kraft under mina fötter."

Genom hela boken andas livsglädje och kraft, även om den stundtals tar upp sorg och besvikelse.

En bit in i boken inser jag att språket påminner mycket om Etgar Keret, en författare vars språk också fängslar mig.

Rekviem för en romantiker är en bok jag är mycket glad över att jag har fått möjligheten att läsa, för boken kommer att stanna kvar inom mig länge. Läs den!

Fråga efter boken hos din bokhandlare, den finns också på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 6 juni 2014

Här kan du publicera din berättelse!

Visst är det kul om andra läser det du skriver och kanske tycker till om din berättelse. Framförallt är det härligt att få kalla sig författare, få sin berättelse på nätet och slutligen som en riktig pappersbok, eller kanske en e-bok till att börja med.

Nu har jag hittat en sajt där du kan publicera din berättelse. Jag blev överraskad när jag hittade just den här sidan hos Formlära -- Ordklasserna. Så här skriver de på sidan:


Tycker du om att skriva?

Vill du publicera dig och nå ut till många människor?

Nu har du chansen att få din dikt, novell, artikel, berättelse eller bok publicerad på dessa hemsidor och nå ut till många människor.
Du har naturligtvis full copyright på ditt material.
Glädjande nog så har skribenter, som började sin bana genom att publicera sig på dessa sidor, nu debuterat som författare!

 

Exempel på publicerade bidrag

"Hej, nu har jag en till dikt som jag vill lägga till i min lilla stolthet över publicerade dikter. Jag skulle bli överlycklig om ni skulle vilja göra mig den ära och publicera den med. Jag måste åter igen tacka för ert sista arbete med mina två dikter. Det är en stolthet för mig att säga till släkt och vänner att jag har dikter på en hemsida. Tusen tack!"
Dikter
Artiklar & betraktelser
Noveller
Se även dessa böcker som läsarna har lagt upp.

Se här! Skribenter med en egen presentation: Mona Cui, Gun Kihl, Kamilla Kirch, Ronny Lagerwall, Valdor Magnusson, Toivo Molin, Anneli Nyrén, Zuzu Rabi, Ingvar Sjölund, Ingbritt Wik, Marlene Zilberstein.

 

Det är enkelt att publicera sig på dessa sidor - två steg!

Din dikt, novell, artikel, berättelse eller bok behöver inte vara lång och handla om något speciellt, men den måste hålla acceptabel nivå vad det gäller innehåll, styckeindelning, stavning och skiljetecken. Be någon annan att checka och rätta den, om du är osäker.
Du kan använda formuläret nedan eller maila texten till mig på peterularsson(at)gmail.com.
  • 1. Checka så att det som du har skrivit håller en acceptabel nivå vad det gäller innehåll, styckeindelning, stavning och skiljetecken.
  • 2. Skicka in din text i formuläret nedan eller maila den till peterularsson(at)gmail.com.

 Om du vill kan du även göra detta:

  • 3. Bifoga en kort presentation, dina länkar till blogg eller hemsida och ett foto (ca 300 px brett).
  • 4. Länka gärna till din text från din eventuella blogg eller hemsida när du fått länken av mig.
  • 5. Jag länkar gärna till din blogg eller hemsida - lägg med länkar i texten.
Jag, Peter U Larsson, godkänner, lägger upp berättelsen och bekräftar i ett mail till dig.

 

Vad har du att vinna på att publicera dig?

  • Du kan nå ut med din dikt, novell, artikel, berättelse eller bok till många läsare. Dessa hemsidor har flera tusen besökare varje dag!
  • Du kan få en länk till din hemsida eller blogg i din text och därmed få fler besökare. Det är dock inget krav att du måste ha en hemsida eller blogg. Du behöver inte heller vara ansluten till Facebook
  • Du blir publicerad och börjar så smått din bana som författare.

Välkommen att skicka in ditt bidrag!

För att skicka in ditt bidrag måste du klicka dig vidare till Formlära -- Ordklassernas sida, där du lätt lägger in din berättelse.


Det lätt väl kul! Hör gärna av dig om det är så att du lägger upp din berättelse, skriv i kommentarsfältet till det här blogginlägget, så når du ut till fler läsare.

Lycka till!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 28 böcker.  Foto Bertil Knoester.

torsdag 5 juni 2014

Sagolikt mysig signering på Akademibokhandeln Gleerups i Lund


Då har Rädda min lillebror släppts officiellt, vilket skedde den 31 maj hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund. Alltid lika roligt när en ny bok kommer ut, för då kommer fansen och hälsar på, något som ger extra krydda till signeringen. Här ser du skyltningen vid huvudentrén till butiken.

Så här fint hade de skyltat upp med alla mina böcker på ett helt eget bord vid sidan om signeringsbordet. Hos Gleerups i Lund hittar du alltid samtliga mina böcker.

Här skojar Eva i bokhandeln till det lite inför min signering. Hon gav mig tips om vad jag kunde skriva i nästa historisk äventyrsbok. Idag berättade jag om tipset för min käre make, som blev eld och lågor.

Mina trogna Göteborgsfans Jessica, Hans och Lill-Kim (döpt efter mig) kom som vanligt och hälsade på, även om vägen till Lund var lång.

De hade med sig en present till mig. Det är Lill-Kim som har ritat det här fina omslagspapperet. Mycket bra idé tycker jag, blir väldigt personligt.

Jag har ingen aning om vad det kan vara i paketet och blev otroligt glad när jag ser att det är en målning av min hund Tudor.
Ann är också en trogen fan som kommer till varje boksläpp. Även hon hade en fin present med sig.

Min kära vän Kerstin kom också på besök. Hon har tidigare arbetat på Akademibokhandeln Gleerups och pratade med personalen när jag var upptagen.

Glada My, med lille Tyr och maken Christer kom också och hälsade på.
Ja, det var en jämn ström av besökare och jag hade så roligt. Det är härligt att se mina fans växa upp, bilda familj och skaffa barn. Det är som att ha många extrabarn och barnbarn, för de blir ju en del av mitt liv, alla de här underbara personerna som ständigt dyker upp vid mina signeringar. Tack för att ni finns!

Det är läsarna som driver mig att skriva fler böcker, ja och för att jag ska få sätta ännu en bok i min bokhylla. Men läsarna frågar ständigt "När kommer nästa bok", trots att de precis har köpt min senaste bok. Jag skriver på!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 4 juni 2014

Tävling: Årets bästa egenutgivna bok

Det här är en tävling du inte får missa om du har gett ut din bok på eget förlag.


Nu ska bästa egenutgivna boken utses
Books On Demand (BoD), Europas ledande självutgivningsföretag, initierar nu Indie Book Awards för att utse årets bästa självutgivna bok. Tävlingen, som organiseras i samarbete med föreningen Egenutgivarna samt självpubliceringstjänsterna Nomen förlag, Solentro och Vulkan, välkomnar alla som innan den 17 augusti 2014 gett ut en svenskspråkig bok på egen hand.

I flera länder har Indie Book Awards, såsom Prix de l´auteur sans i Frankrike och Next Generation Indie Book Awards i USA, tjänat som en språngbräda för flertalet egenutgivare. Idag lanseras tävlingen i Sverige, på www.indiebookawards.se.

– Självpublicering har inneburit – och innebär – en demokratisering av bokbranschen och öppnat upp för många, många fler att förverkliga sina författardrömmar. Med Indie Book Awards vill vi i branschen dels lyfta fram guldkornen bland publikationerna, dels ge författarna en unik chans att bli bedömda av en professionell jury, säger Florian Geuppert, VD på BoD.

Juryn i Sveriges första Indie Book Awards består av författaren och egenutgivaren Kim Kimselius, marknadsföringsexperten Erik Modig, Akademibokhandelns butikschef Eva Löfstedt, bokformgivaren Jens Andersson och Christian von Essen, chefredaktör på tidningen CityXpress.

Kategorierna i tävlingen är skönlitteratur och fackböcker. Bedömningskriterierna är – utöver helheten – bokens textkvalité, omslagsdesign samt eventuella marknadsförings- och försäljningsaktiviteter som författaren gjort för att lyfta sin bok.

Utöver erkännandet som författare får vinnaren en resa till Berlin för två, inklusive flyg, hotell och en kulturupplevelse. Tävlingsperioden sträcker sig mellan 30/5–17/8 2014 och vinnaren koras på bokmässan i Göteborg. Föreningen Egenutgivarna samt självpubliceringstjänsterna Nomen förlag, Solentro och Vulkan medverkar också i projektet.

Se mer information om tävlingen på www.indiebookawards.se. Eventuella frågor mailas till info@indiebookawards.se, eller till:
Presskontakt: BoD™ – Books on Demand Vera Wunderlich Marketing och BR BoD Sverige Tel: 08- 463 10 97 E-post: vera.wunderlich@bod.se
Om BoD

BoD™ är europeisk marknads- och teknologiledare inom digital bokutgivning och en plattform för författare som själva vill stå för utgivningen av sina böcker, såväl tryckta böcker som e-böcker. Varje författare bestämmer själv över innehåll, formgivning, form och pris. BoD ser till att böckerna finns tillgängliga i alla traditionella bokhandlar och i de flesta nätbokhandlar. E-böcker, som publiceras med BoD, säljs i alla svenska e-bokhandlar, Apple iBookstore och på Google Play. Ytterligare information finns på www.bod.se.

Eftersom jag sitter med i juryn kan jag tyvärr inte vara med och tävla. Önskar dig stort lycka till!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

tisdag 3 juni 2014

"Det är en ovanligt inspirerande bok" om skrivboken Att skriva med glädje

När jag fyllde år lottade jag ut en bok, eftersom jag älskar att ge bort saker. Den lyckliga vinnaren var Emmelie Hardenborg och när jag kikade in på hennes blogg där hon glatt berättar att hon vunnit boken, hittade jag den här fina kommentaren om min skrivbok Att skriva med glädje:

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Tack Helena för de fina orden

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 2 juni 2014

Skrivarkurs Kunskapsskolan och Skånevistelsen

Har tillbringat nästan en vecka i Skåne. Två dagar på Kunskapsskolan i Lund där jag först hade en storsamling för eleverna, sedan höll jag skrivarlektioner de andra lektionerna. Underbar skola, med fantastisk stämning, mysiga elever och lärare. De frågade redan första dagen om de fick boka mig till hösten igen. Sådan tycker jag om. Kommer gärna tillbaka dit, trivdes!
Kunskapsskolan i Lund. Vem vill inte gå på en sådan här mysig skola? Foto Kim M. Kimselius

Börjar alltid vistelsen i Skrivarstugan med att sätta ut ljugarbänken som min käre far har snickrat till mig. På vintern använder jag den inne i stugan. Här sitter jag gott och läser research eller manus, tar en kopp te, eller bara njuter av livet.

Det var rejält varmt när vi kom ned till Skåne på måndagen, så Tickie föredrog att ligga i skuggan under bokträdet, som är klippt så att det bildas ett tjockt tak. Hundarnas favoritplats.

Eftersom det var ett tag sedan jag var nere i Skrivarstugan hade gräset vuxit rejält. Här ser du utsikten från ljugarbänken. Det här är hundgården. Jag har inte brytt mig om att klippa gräset, för jag tycker det är en vacker sommaräng att titta på när jag sitter på bänken och filosoferar. Får bli gräsklippning nästa gång när jag inte är där för att jobba.

Den här vackra kaprifolen har följt med mig genom livet, från mina föräldrars trädgård när jag flyttade till eget hus som 19-åring, vidare upp till Stockholm som 25-åring och senare ned till Skrivarstugan i Skåne och huset i Blekinge. Varje gång har jag tagit skott av den äldre kaprifolen och varje gång belönar växten mig så här fint.

Tickie och jag tar flera promenader per dag i den vackra skånska naturen.

Hemma går hon lös, i Skåne får Tickie ha flexikoppel. Blir nästan som om hon springer fritt.

Kan man starta dagen bättre än så här: Mango, banan, melon och jordgubbar. Min frukost.

Soluppgångarna här är magiska. Hemma syns inte soluppgången pga träden, här blir den ljuvligt vacker. Det ser ut som om solstrålarna sträcker ut sina långa armar för att omfamna mig. Precis så som Tutankhamon såg solstrålarna, som du kan se på bokomslaget till Faraos förbannelse.

Jag älskar de öppna vidderna i Skåne, nya vägar att utforska... Jag har i och för sig gått här många gånger, men varje gång är som ny, för naturen ändras ständigt.

Ängarna skiftar i färg, molnen ändrar ständigt form.

Utsikten över sjön har blivit sämre med åren, allteftersom träden växer sig allt högre. Här har jag lyckats fånga en fågel på bilden också.

Tickie är nöjd med promenaden, som blev betydligt längre än vad vi hade planerat. Bara en liten kisspromenad blev till 1,5 timmas promenad. Båda var vi lika nöjda, men tröttas var dock Tickie som sov och snarkade när vi kom hem.

Vi stötte på "bakom-dass-blommorna" på vägen. Vet inte vad de kallas, men min farfar hade utedass och runt dasset stod alltid de här blommorna, så jag antar att de behöver mycket gödning.

Så här glad och nöjd är jag när jag får ta långpromenader i Skånes underbara natur, bort från alla mörka granskogar som omger mig hemma i Blekinge.

Diskhon används till mycket i stugan. Här har jag bara kallvatten, så varje gång jag ska diska, eller tvätta håret, kokar jag upp kastruller med vatten. Just det här vattnet är för hårtvätt, med skopans hjälp sköljer jag håret.

På ängen utanför stugan växer det underbara vackra blommor. De här är så små att man lätt går förbi dem.

De gula blommorna missar man dock inte, de lyser som färgklickar i allt det gröna.

Här finns också smörblommor, som är vackra att torka. Snart släpps korna ut på ängen och då kan vi njuta av deras sällskap.

När jag är nere i Skåne för att föreläsa och signera händer det ibland att det blir mellandagar då jag är "ledig". Då passar jag på att arbeta med mina böcker. Den här gången har jag arbetat med Skräckresan med Titanic, som kommer i september, samt med Svarta Döden som har sålt slut, för jag vet inte vilken gång i ordningen. Dessutom har Jan gjort färdigt omslaget till Anastasias öde och skickat boken till tryck. Boken utkommer i augusti.

Dessutom har jag hunnit signera Rädda min lillebror för allra första gången på Akademibokhandeln Gleerups i Lund. Det berättar jag mer om en annan dag.

En kväll, när jag inte hade lust att läsa research, skriva på min bok, lyssna på någon bok, eller läsa någon annans bok, då öppnade jag "Böcker under arbete" på min dator.

Där ligger MASSOR av halvfärdiga, helt färdiga och påbörjade böcker. Jag roade mig med att gå in och läsa första kapitlet på alla böcker som låg där. Mitt kvällsnöje, det var många berättelser och tog lång tid. Det kliade i fingrarna på mig efter att få skriva färdigt berättelserna.

Vissa av berättelserna fick mig att rycka till och tänka: Har jag skrivit det här, det är ju jättebra. Men mest av allt gav det mig inspiration, eftersom jag vet att jag aldrig kommer att sitta och rulla tummarna, det finns alltid en bok att plocka upp och fortsätta skriva på. Jag älskar livet och jag älskar att vara författare, ungefär samma sak.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

söndag 1 juni 2014

Boktips: Kampen om Järntronen av George R.R. Martin Game of Thrones

Kampen om Järntronen, Game of Thrones, av George R.R. Martin Jag har fångats av filmen Game of Thrones och nu har jag även lyssnat på första boken i serien. Boken var på 33 timmar och jag har levt med boken under en längre tid, den har följt med mig till Uddevalla på föreläsningsresa, ja överallt i min vardag, för det var svårt att sluta lyssna.

Jag vet vad som ska hända, eftersom jag har sett filmen, ändå älskar jag boken, för den tillför filmen ännu mer, ger mig förståelse för vissa saker i filmen, men också mer förklaringar och tankar hos huvudpersonerna. Nästa bok släpps snart som ljudbok och då ska jag slänga mig över den också. Kanske hinner jag lyssna ikapp och få veta vad som händer innan allt har blivit film. Läs boken!


I en svunnen tid inträffade en våldsam klimatförändring. Somrarna varar i decennier och följs av vintrar långa som en livstid. Längst upp i Norden ligger muren av is, ständigt bevakad av brödraskapet som vigt sitt liv åt uppgiften att skydda de sju konungarikena mot vålnader, kyla och okända faror. Men kusliga händelser vid muren förebådar en framtid av oro och krig.

Robert Baratheon och Eddard Stark befriade en gång i tiden de sju konungarikena från den galne draklorden Aerys och det blev Robert som besteg järntronen medan Eddard drog sig tillbaka till sitt Vinterhed.

Efter en lång tid av fred samlar sig kung Roberts fiender både i Norden och i Södern. Hans närmaste rådgivare har dött under mystiska omständigheter och till och med hans egen drottning smider i hemlighet onda planer. Kung Robert ber Eddard Stark om hjälp och Eddard och hans familj dras obönhörligt in i maktspelet kring de sju konungarikena. Intrigerna och maktkampen vid hovet leder till ett regelrätt krig mellan olika ätter och deras lorder.

Men det största hotet mot kung Robert är den mördade draklordens två barn, en son och en dotter som nu har vuxit upp. De lever i exil och har fått en fristad hos hövdingen över Dothrakiens grässlätter. Med hjälp av hövdingen och hans fyrtiotusen krigare ska så småningom en ättling av drakens blod åter sitta på järntronen.

Kampen om järntronen har tidigare givits ut i två delar: I vargens tid (1997) och Kampen om järntronen (1998).

Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars hittar du den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.

Den får fem stjärnor av fem möjliga.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.