Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 28 juni 2014

Boktips: Hustrun av A.S.A. Harrison

Hustrun av A.S.A. Harrison. Att få tag i en annorlunda bok som inte går att lägga ifrån sig, det är lycka. Precis en sådan bok är Hustrun. Det blev inte många timmars sömn den natten, när jag väl hade börjat på boken.

När jag läste baksidestexten kändes det inte som en bok jag skulle tycka om, ändå var det något som fick mig att läsa den.

Boken handlar om Jodi och Todd och jag får följa dem i vartannat kapitel. Det är så härligt att få läsa hur olika syn de har på saker och ting, trots att de tror att de känner varandra och vet allt om varandra. Lite så är det ju i livet, vi vet inte allt om de närmaste, alla har vi tankar vi inte nämner för någon, i Jodi och Todds fall visar det sig få katastrofala följder.

Jodi har alltid översett med Todds äktenskapliga snedsprång, han kommer alltid tillbaka till henne, men så träffar Todd Natasha, som är lika ung som deras långa äktenskap har varat. För första gången under deras äktenskap rämnar vardagen, Natasha ställer krav och driver allt till sin spets.

Jodi inser plötsligt hur långt hon är beredd att gå för att få behålla sitt bekväma liv. Todd har inte en aning om att hans fogliga hustru bär en hämndgirigt arg person inom sig.

Oj, oj, oj. Det här var verkligen en spännande bok. Återupplever allt nu när jag berättar om boken och blir sugen på att läsa om den, trots att jag vet hur den slutar. För slutet är också något mycket oväntat. En bok med många vändningar och fängslande berättelse. Läs den!


Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris eller Bokus.


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 27 juni 2014

Boktips: Gården av Tom Rob Smith

 "Fram till det där telefonsamtalet hade det varit en helt vanlig dag."


När jag håller skrivarkurser poängterar jag hur viktigt det är att fånga läsaren direkt, gärna med första meningen, något som Tom Rob Smith i sin bok Gården verkligen har lyckats med. Jag var fast direkt!

Det här är en otäckt, psykologiskt skrämmande bok, uppbyggd på ett mycket annorlunda sätt än normala böcker.

Boken handlar om Daniel och hans föräldrar, Tilde och Chris. Tilde är född i Sverige, men har sedan tonåren bott i England, där Daniel är född, Chris är engelsman. Föräldrarna flyttar till Sverige och köper en gammal gård på landet och går i pension. Daniel tror att allt är frid och fröjd. En dag får han ett mejl från sin mor, där står ett enda ord: Daniel!

Han tänker inte mer på det, tills han får samtal från sin far som säger att hans mor är sjuk. Daniel gör sig beredd att resa till London, men väl på flygplatsen ringer hans mor och säger att hon är på väg till honom.

När hon anländer börjar hon berätta en mycket skrämmande historia. Daniel vet inte om han ska tro henne, för den bild hon målar upp av sin man, är inte den far Daniel har lärt känna. Samtidigt försöker Chris hela tiden ringa Daniel och be honom hålla kvar sin mor där, så kommer fadern för att ta hand om henne. Tiden springer iväg för Tilde som vill få ur sig hela sin berättelse innan maken hittar henne och för henne därifrån.

Det är nervigt att läsa boken, svårt att lägga den ifrån sig. Det är en bok med mycket oväntat slut, något jag aldrig kunde gissa.

Rekommenderar dig varmt att läsa boken.

Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 26 juni 2014

Researchresa till Titanicutställningen i Halmstad


Måndagen den 16 juni 2014 satte jag mig i bilen tidigt på morgonen för att köra den 3 timmar långa resan till Halmstad. Det var Titanicutställningen som lockade. Visst har jag tur att det är en utställning om Titanic när jag just håller på att skriva min bok Skräckresan med Titanic? På bilden ser du mig utanför utställningshallen.

Titanic byggdes på Harland & Wolffs skeppsvarv i Belfast 1909. Fartyget sjösattes 31 maj 1911 och avselgade på sin jungfruresa från Southampton till New York, via Cherbourg (Frankrike) och Queenstown (England), den 10 april 1912.

Med sina 46.328 bruttoregisterton var hon det största fartyget till havs: 882 fot lång, 92 fot bred och med 8 däck som sträckte sig lika högt som ett elvavåningshus.

Fyra dagar och sjutton timmar efter resans början, klockan 23.40, söndagen den 14 april, gick hon på ett isberg och blev svårt skadad. Två timmar och fyrtio minuter senare sjönk hon.

Av de 2.227 passagerarna och besättningsmännen lyckades 705 undkomma i 20 livbåtar och flottar. 1.522 personer drunknade, däribland kaptenen, Edward Smith.

1898 skrev författaren Morgan Robertson en roman om en sagolik Atlantångare, avsevärt större än man någonsin hade byggt. Ombord på skeppet fanns rika människor och han lät alla lida skeppsbrott mot ett isberg en kall aprilnatt.  Samtliga människor dog. I stort sett överensstämmer samtliga uppgifter mellan två skepp, båda kunde ta cirka 3.000 människor och båda hade inte tillräckligt många livbåtar för sina passagerare. men det spelade ingen roll, för fartygen ansågs vara osänkbara. Robertson kallade sitt fartyg Titan. White Starlinjen kallade sitt Titanic.

Med huvudet fullt av fakta gick jag in i utställningshallen, där fotografering var förbjuden.

Däremot blev jag själv fotograferad när jag steg in. Fotot sattes in i en mapp, med ovanstående framsida.

På insidan stod det om den sista passageraren som steg ombord på Titanic.

På motstående sida var det en bild av mig när jag går uppför landgången till Titanic, bärande på mitt bagage, andraklasspassagerare, med avsikt att få se hela fartyget under min upptäcktsfärd. "Den sista passageraren som steg ombord Titanic."

Det var en mäktig utställning som många gånger fick mina ögon att tåras. Jag gick omkring med en audioguide, där jag lyssnade på en röst i mina öron medan jag såg alla föremålen. Eftersom jag hade läst på innan besöket blev allt otroligt levande för mig, dessutom var fotona nästan i naturtrogen storlek, vilket gav en känsla av att det var levande människor och inte bara personer på ett fotografi.

Jag köpte boken Titanic av författaren Claes-Göran Wetterholm. Eftersom fotografering var förbjuden kände jag mig lite hämmad, fotona brukar vara min anteckningsbok som jag tittar tillbaka på för att fräscha upp mitt minnen efter en researchresa. Nu fick jag stanna upp och noga anteckna vid varje monter och fotografera allt i minnet. Ovanstående bok var också till hjälp, för där finns några av de saker jag såg på utställningen, även om utställningen innehöll så otroligt mycket mer.

Om du har chans tycker jag du ska se utställningen, annars får du vänta tills min bok Skräckresan med Titanic kommer ut i augusti/september. Där tar jag dig med till Titanic i en fängslande berättelse.

Efter drygt två timmars rundvandring var jag så tagen av allt jag hade sett, att jag var tvungen att ta en promenad i Halmstad innan jag satte mig i bilen för 3 timmars bilkörning hemåt. Jag ställde in gps:n på HEM och lät den föra mig vart den ville, medan jag i tankarna arbetade på min bok. Älskar att vara författare!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 25 juni 2014

Jag bjöds upp till dans vid signeringen i Karlskrona på Lövmarknaden


Ingen signering är den andra lik. Ibland kommer det massor av fans, ibland bara några enstaka, ändå är det i stort sett lika många möten med underbara människor. Här ser du mitt bokbord innan signeringen startar. Det börjar bli många böcker nu, svårt att få plats med dem på signeringsbordet. Ny bok den här gången är Rädda min lillebror.

En ny bekant för mig var Uno som bjöd upp till latinamerikansk dans i bokhandeln, självklart tackade jag ja, även om det var mycket länge sedan jag dansade, men jag älskar att dansa. Uno och hans kvinnliga vän brukar ofta vara på Eringsboda brunn och dansa. Det här var en ny bekantskap som jag hoppas få träffa igen.

Birgitta och jag träffades i väntrummet på Karlskrona sjukhus och det uppstod tycke direkt. Inte nog med att hon har samma namn som min syster hon är född samma år och dag också. Alltid lika roligt att träffa henne.

Per-Ola hade kört upp från Eslöv för att träffa mig, men också för att besöka Lövmarknaden. Så roligt att träffa hängivna fans.

Fick kommentarer om att jag inte var lika färgglatt klädd som vanligt, min favoritfärg är ju som du säkert vet röd. Idag gick det mer åt jordfärgerna, mycket på grund av att jag var tvungen att tänka om vad det gällde kläderna, eftersom det var isande kalla nordvindar när jag kom ut på morgonen. Här signerar jag för fullt.

När jag ser mig själv och alla de böcker jag har skrivit, känns det faktiskt väldigt mäktigt. Även om jag inte anser mig som en stor författare är det många som säger att jag är det. Ibland smyger fans runt mig och fotograferar när de tror att jag inte ser. Så var det även vid den här signeringen.

Nu gör jag lite uppehåll i signeringarna. Den 26 juli ska jag hålla skrivarkurs och ska förbereda den. Dessutom håller jag på  med ännu en Theo- och Ramonabok, Skräckresan med Titanic. Har varit på Titanicutställningen i Halmstad. Om det berättar jag mer imorgon.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

tisdag 24 juni 2014

Kim M Kimselius är en rutinerad egenutgivare

Den här intervjun har jag hämtat ifrån sidan Förverkliga din bokdröm. Det är Kristina Svensson som har skrivit den.


Kim M Kimselius är en rutinerad egenutgivare
Kim Kimselius berättar i Förverkliga din bokdröm varför hon lämnade ett stort förlag och blev egenutgivare istället samt delar med sig av sina bästa tips för signeringar.


Är du fortfarande lika flitig med signeringar?
Jag är fortfarande lika flitig med att resa runt och signera mina böcker. Mötena med mina läsare är viktiga, de inspirerar och sätter ansikte på de röster som skriver till mig.
 Annat 01 Att skriva med glädje[4]
Är det lättare eller svårare att vara egenutgivare idag?
Att vara egenutgivare idag, jämfört med för drygt tio år sedan är både lättare och svårare.

Lättare på så sätt att egenutgivna böcker är mer accepterade än förut, det har kommit många sociala nätverk där egenutgivarna kan ta hjälp av varandra och förbättra sina böcker, folk vågar satsa på sin dröm att ge ut en bok, det kommer många fler egenutgivna böcker.

Svårare därför att bokhandelskedjorna slås ihop allt mer och blir allt mer inriktade på att uppifrån bestämma vilka böcker som tas in i butikerna = centrala inköp. Därför är det svårare för den som ger ut egna böcker att få in en fot i bokhandeln. Svårare för att det kommer alltfler egenutgivna böcker ;-).

Vilka tips har du till den som vill ge ut en bok?
Innan man ger ut sin bok bör man ta hjälp av de sociala nätverk som finns, där finns mycket kunskap att hämta om egenutgivning. Det är mycket, mycket viktigt att korrekturläsa sin bok ordentligt, gärna ta hjälp av en kunnig lektör, samt läsa böcker om skrivandet och egenutgivning. När det är dags att föra över sin berättelse i bokformat bör man titta på hur en bok är uppbyggd och göra sin bok på samma sätt. Är boken av bra kvalitet finns det större chans att kunna sälja in den i butikerna.

När väl boken har kommit ut gäller det att arbeta in boken, den säljer inte sig själv. Kontakta bloggare och hör om de vill ha recensionsexemplar, det är större chans att någon vill blogga om boken än att en tidning skriver en recension. Gör en fb-sida om boken, var aktiv på sociala medier, utan att för den skull säga KÖP MIN BOK. Berätta bara om din bok, hur du har arbetat fram den, vad som händer nu, etc.

lillebror skiss 4[3]
Vad skriver du på nu?
Skrattar lite åt din fråga “Vad skriver du på nu?”, för jag tror inte det är vanligt att arbeta på det sätt som jag gör. Jag håller nämligen på med fyra olika böcker samtidigt: Rädda min lillebror barndeckare, Anastasias öde 19:e historiska äventyrsromanen, Skräckresan med Titanic 2:a boken i fantasyserien Theo- och Ramonaäventyr, och 1:a boken i en helt ny fantasyserie, lite av en hemlig bok än så länge. Dessutom håller jag på att göra en bloggbok på min fritid ;). Fullt upp med andra ord!

Vill avsluta med att säga att det viktigaste för att man ska lyckas som författare är att man tror på sig själv och sin bok, att man pratar om den med kärlek utan att vara skrytsam, att man är ödmjuk och tacksam och tar till sig den kritik man får. Då utvecklas man både som person och författare. Lycka till!

Tack Kim för dessa utmärkta råd, jag håller helt med dig om att det är viktigt att berätta om sin bok utan att tjata om att folk ska köpa den. Lycka till med dina nya böcker.

Tack Kristina för att du följer upp och ser hur det har gått för mig, sedan boken Förverkliga din Bokdröm kom ut.Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 23 juni 2014

Skrivtävling: Vinn en skrivarkurs

Nu har du chans att vinna en skrivarkurs som Ann Ljungberg håller i:

Vinn skrivarkursen Redigera din roman
Den 21 juli släpps kursen ”Redigera din roman” och den har du chans att vinna. Kursen ”Redigera din roman” finns i två varianter: en självstudiekurs och en kurs med coaching.

1:a pris kursen med coaching (värd 15.000 kr inkl moms)
2-3 pris självstudiekursen (värd 825 kr inkl moms)

Tävlingsuppgifter:
1. Berätta om ditt skrivprojekt – med max 300 ord (du kan lita på att vi inte sprider informationen vidare) 

2. Motivera varför du behöver stöd med redigering av romanen – med max 100 ord.

3. Maila dina texter för punkt 1 och 2 till redigera@annljungberg.se senast 17 juli 
.
Vi, Ann och Jens, är jury och väljer de bidrag som berör oss mest. Vinnarna meddelas den 21 juli och kan sedan påbörja kursen när som helst inom ett år.

Tävlingen är öppen för alla som arbetar med romanmanus. Självklart kan deltagare i Skrivplus – som får självstudiekursen på köpet – vara med och tävla om förstapriset.Om du inte vinner Ann Ljungbergs skrivarkurs kanske du vill gå skrivarkurs för mig? Läs mer om min skrivarkurs här.

Lycka till!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips eller Författartips för fler skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 22 juni 2014

Boktips: Svara om du hör mig av Ninni Schulman

Svara om du hör mig av Ninni Schulman. Nu har det hänt igen, jag har upptäckt en ny författare som jag vill läsa fler böcker av.

Tänk att det finns så otroligt många bra författare, jättehärligt.

Det här var en bok jag hade svårt att sluta lyssna på, jag promenerade långa promenader, jag låg i soffan och lyssnade och jag låg långt in på natten tills boken var slut. Det gick helt enkelt inte att sluta lyssna.

Inte kunde jag lista ut mördaren heller, annars brukar jag vara bra på det. Nu kommer jag att lyssna på fler böcker av Ninni Schulman!

Din närmsta vän kan vara din värsta fiende

Det är tidig oktobermorgon och utanför slaktboden i Uvanå samlas byns jaktlag för ännu en dag bland björn och varg i Tiomilaskogen. Några timmar senare hittas en av älgjägarna, Pär Sanner, död på sitt pass medan hans fjortonåriga dotter som varit med honom är försvunnen.

Vem av jaktkamraterna har velat Pär så illa? Finns det någon koppling till den tjuvskjutna vargen som hittades några veckor tidigare? Eller har hans tvivelaktiga affärer blivit hans död? Att Hagforspolisens nya krimchef, Petra Wilander, är lika misstänkt som alla andra i jaktlaget gör mordutredningen än mer komplicerad.

Journalisten Magdalena Hansson är föräldraledig när Värmlandsbladet kommer med sitt stora sparpaket. För att försöka rädda sitt arbete och sin lokalredaktion undersöker hon fallet och tar risker som sätter hela familjen på spel.

Livet i den lilla byn blir en mardröm för Pärs änka när deras hemligheter grävs fram en efter en. Och vem är egentligen vän och vem är fiende när det knackar på dörren?

Svara om du hör mig är den tredje delen i serien om journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund.


Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris eller Bokus.


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.