Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 24 november 2012

Boktips: När döden kom till Pemberley av P.D. James

En tid har jag njutit av att förflyttas till 1800-talet genom boken När döden kom till Pemberley av P.D. James. Det har varit en sann njutning att lyssna på boken under många timmars bilfärd.
Det här var en mycket annorlunda bok av P.D. James, vars böcker jag tycker mycket om. Författaren hade verkligen lyckats fånga den tidstypiska atmosfären och jag förflyttades i ett kick ett par hundra år tillbaka i tiden. Läs och njut!

Beskrivning:
När döden kom till Jane Austen

Året är 1803, och Mr Darcy och Elizabeth har varit gifta i sex år. De har två vackra och friska gossebarn. Elizabeths älskade syster Jane och hennes man Bingley bor bara sjutton miles bort. Lyckan ler mot Elisabeth och hennes älskade Mr Darcy och allting verkar vara perfekt på godset Pemberley.

Men på den årliga höstbalen dyker några objudna gäster upp, gamla synder grävs upp och missförstånden eskalerar. När paret Darcy och deras gäster precis håller på att runda av för kvällen, skumpar en droska ut ur skogen och fram på vägen mot Pemberley. När droskan stannar kastar sig den objudna gästen Lydia Wickham ut och skriker
- Min man är mördad!
Och spelet kan börja.

Där här är en "perfect match". Deckardrottningen PD James ger sig på en fortsättning på Jane Austens älskade Stolthet och fördom, och lägger till sitt eget signum, det som är hennes adelsmärke: en välkonstruerad mordgåta. 


Boken fungerar även på de läsare som inte kan Jane Austens verk helt utantill. PD James tar till och med till ett roligt grepp för att bjuda in de okunniga. Hon snabbrekapitulerar hela Stolthet och fördom och alla dess vändningar för att sedan direkt avfärda det som skvaller. Därefter börjar den historia PD James själv vill berätta, den om när döden kom till det idylliska Pemberley.


Har du läst boken? Berätta gärna vad DU tycker om den! Om du inte har läst den, gör det!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Det glömda kriget 1808-1809.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här 

fredag 23 november 2012

Här är alla signeringstiderna för 2012, hoppas vi ses!

Nu är alla signeringstider uppbokade. Tyvärr blev det inget Stockholm och Göteborg i år. Vet inte vart tiden har tagit vägen. Kanske beror det på att jag har skrivit fyra böcker i år: Mayafolkets Hemlighet, Att skriva med glädje, Den där dagen och Mysrys... Tiden går fort när man har roligt sägs det och jag instämmer!

Här är alla mina signeringstider fram till jul:
24 november 12.00-14.00 signerar jag mina böcker hos Lundins Bokhandel i Karlshamn

1 december 12.00-14.00 signerar jag mina böcker hos Bokia i Halmstad.

2 december 15.00-18.00 signerar jag mina böcker hos Billingska bokhandeln i Höör under Julskyltningssöndagen. Ett mycket trevligt arrangemang.

7 december 12.00-14.00 signerar jag mina böcker hos Bokia/Killbergs i Landskrona

8 december 12.00-15.00 signerar jag mina böcker hos Bokia/Killbergs i Helsingborg

12 december 12.00-15.00 signerar jag mina böcker hos Akademibokhandeln Nova Lund

13 december 12.00-16.00 signerar jag mina böcker hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund

14 december 12.00-16.00 signerar jag mina böcker hos Killbergs/Bokia i Jägersro/Malmö

15 december 11.00-15.00 signerar jag mina böcker hos Killbergs/Bokia i Burlöv Center, Arlöv/Malmö

16 december 12.00-14.30 signerar jag mina böcker hos Killbergs/Bokia i Center Syd Löddeköpinge

21 december 13.00-15.00 signerar jag mina böcker hos Bokia i Karlskrona. OBS! Detta är sista signeringen för i år, missa inte chansen!


Om du inte kan komma själv kan du kontakta butiken i förväg och be dem lägga undan signerade böcker till dig. Om du redan har köpt mina böcker får du mycket gärna komma för att få dem signerade.

Nu ber jag bara till vädergudarna att de ska fortsätta med varmt väder, isfria/halkfria vägar och inget regn. Det får gärna vara sol också! Då kommer det att bli underbart att köra omkring i Halland och Skåne för att signera.

Vi ses snart!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här. 

torsdag 22 november 2012

"Jag blev mycket gripen av boken!" Astrid om tonårsboken Den där dagen av Kim M Kimselius

Överväldigad över dessa fina ord från Astrid om min, Kim M Kimselius tonårsbok Den där dagen. Boken som jag skrev i ett enda svep, och som det tog mig 30 år att fatta mod att ge ut.

Här kan du läsa Astrids ord om boken Den där dagen:

Hej Kim!
Jag har nu läst "Den där dagen" och jag förstår att det tog lång tid för dig att skriva den. Den står som ungdomsbok och det är den också. Men är lika viktig för äldre och alla de som har med ungdomar att göra.


Jag blev mycket gripen av boken, fick då och då lägga ifrån mig den, för att låta den smälta in i mig. Språket du använder är underbart, känsligt och flyter lätt med handlingen. Den handlar mycket om den unga flickans väg ut i livet, om hennes skuld och skam.


Hennes sista tänkvärda sätt att lösa det, som blev så tragiskt. Den har något att säga oss alla.


För 8 års sedan mådde min dotter mycket dåligt, hon var en av de många unga vuxna som försökte ta livet av sig flera gånger. Under ca 2 år levde vi i skräck att hon skulle klara det. I dag mår hon bra och livet har återvänt.


Din bok berörde mig kanske därför mycket.


Nu skulle jag gärna vilja läsa Mysrys också.
Kram Astrid


Tack snälla Astrid för dina fina ord om den bok som jag räknar som den allra bästa bok jag har skrivit!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

onsdag 21 november 2012

Jultävling: Vinn en signerad bok!

Nu är det dags för en jultävling, där du kan vinna en valfri, signerad bok av mig, Kim M Kimselius. Det enda du behöver göra är att skriva och berätta ur vilken av mina böcker nedanstående text är hämtad:

Hans kinder var insjunkna och kindknotorna syntes tydligt under skinnet. Men när hon talade var det som om hans ansikte lystes upp av en inre glöd och en frid sänktes över det.

"Du skulle bara våga dig att dö ifrån mig. Jag lovar att dör du... då... då... då slår jag ihjäl dig!" viskade hon och brast i gråt.

Han hörde något av det ljuvligaste han hade hört i hela sitt liv: Hennes röst. Hundens flämtande. De stod vid sidan om hans säng. Plötsligt blev han lugn. Nu fanns de han tyckte mest om i hela världen vid hans sida. Nu gjorde det inget vad som än hände. Han hade fått träffa henne och hunden en sista gång. Men åh, vad han önskade att han hade kraft nog att lyfta sina ögonlock så att han kunde se dem. Han ville så gärna prata med dem, tala om för dem hur mycket de betydde för honom. Men glaskupan låg fortfarande över honom och stängde honom ute, det var bara yttervärlden som kom till honom, han kunde inte förmedla sig med den.

"Du får vara beredd på att han kommer att dö", sa Thorkild och tog ett fast grepp om axlarna på henne.

"NEJ!" skrek hon och såg ned på sin vän som hon höll så mycket av.

Han var så blek och stilla att hon blev rädd för att Thorkild hade rätt.

"Vi kanske ska ta och bestämma hur du vill begrava honom" sa Thorkild, "det krävs förberedelser och det är lika bra vi sätter igång."

Ja, vilken bok var den här texten hämtad ur? Till din hjälp att lista ut det har du samtliga mina tjugotre böcker här till höger på bloggen. Om du klickar på bilden av varje bok kommer du till en sida med mer information om boken, utdrag ur boken och möjlighet att läsa 2-3 kapitel ur varje bok.

Om du ändå inte har en aning om vilken bok det är, kan du gissa!

Skicka ditt svar till
Roslagstext förlag
Trullebo, Kolshult 28
370 17 Eringsboda

Eller maila ditt svar till Roslagstext förlag genom att klicka på den här länken.

OBS!!! Du kan inte lämna ditt svar här i kommentarer. Du måste skriva till mig och lämna namn och adress och vilken bok du vill ha om du vinner.

Ditt svar vill jag ha senast den 16 december. Vinnaren meddelas här på bloggen den 18 december. En bra julklapp till dig själv! Sätt igång och tävla!

Endast fullständiga svar får delta i tävlingen:
Vilken bok?
Ditt namn
Din adress
Vilken bok du önskar om du vinner!

Lycka till!

Kramisar Kim
PS. Du kan även vara med och tävla i månadstävlingen! DS.


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Tillbaka till Pompeji

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här. 

tisdag 20 november 2012

"Kim M Kimselius trollband oss och tände stjärnögon" skriver rektor Mia Bark på SkolcoolDet här inlägget av rektor Mia Bark på Bachattention Skolcool fick mig att rysa av glädje och mina ögon att tåras. Det går inte att beskriva den lycka jag kände över att få höra hur nöjd en skola var med både min föreläsning och mina historiska äventyrsböcker som har lockat många att läsa, framförallt de svårfångade läsovilliga pojkarna. Lycka!

Här kan du läsa hela inlägget av rektor Mia Bark:
"Jag minns en av mina allra första kompetensutvecklingar som färdig lärare. Oj, vad jag minns den. En kvinna vid namn Lou Rossling pratade om “Att tända stjärnögon” och tände stjärnögon, det gjorde hon där och då den där kvällen. Jag minns att jag satt med ett fånigt leende på läpparna och förstod precis vad hon pratade om. Om att skapa nyfikenhet, intresse och engagemang hos sina elever. Om att göra det oväntade – ta in nya variabler i sin undervisning. Hon pratade om att hitta ingångar till varje elev. Jag tog med mig varenda stavelse……Välkommen till veckans Skolcoola hemlis.

För svårt och för lätt, då tappar barn/ungdomar gärna intresset och börjar använda tiden till annat, det där vet vi. Målet är förstås att hitta nyckeln till varje barn samt att göra skolans olika aktiviteter så spännande och intresseväckande man kan. Att använda sig av högst oväntade variabler är oslagbart. För det vi i skolans värld bör vilja mest av allt, det är förstås att tända stjärnögon. Att skapa intresse och nyfikenhet, låta dem vara aktiva och förstås anknyta till deras livsvärld. Jag säger inte att det är lätt alla gånger, men jag säger definitivt att det är värt varenda planeringssekund när man ser det där ljuset i ögonen hos sina elever. När man ser glöden. Upplever energin. Känner drivet.

Förra fredagen fick jag en nästintill utopisk upplevelse. Finaste författarinnan Kim M Kimselius kom till oss på Svettpärlan och vi hade alla samlats i vår gympasal (åk 3-7 ca 150 elever). Med sig själv som verktyg fullständigt trollband hon oss alla. Rekvisitan sträckte sig till en fåtölj, ett bord och en lampa samt hennes medtagna “affischer” kring hennes böcker. Hon pratade i över en timme och när jag tittade mig omkring nästan häpnade jag. Elever som annars kan har lite “ants in the pants” och som gärna pratar och gör annat, satt eller låg stilla. Fullt fokus på Kim och det hon förmedlade. Och ögon lyste där i salen. Så många stjärnögon. Och när hon berättade sin hemlighet, då upplevde jag saker som fick mina ögon att tåras.

Inga interaktiva projektorer. Ingen dator eller Ipad. Ingen fancy power point eller något musikstöd. En del människor trollbinder ändå. Jag har absolut inget emot hjälpmedel – om de hjälper till att tända stjärnögon. Så låt oss alla tänka en liten stund på hur vi oftare kan se till att stjärnögon tänds – både i skolans värld, men också privat. För de där ögonen mina vänner, det är dem som tar en vidare på utvecklingsstegen. Tack Kim för en sagolik dag på Svettpärlan. Att tända stjärnögon är du suverän på. Du kommer för evigt att bo nära våra hjärtan!"

Tack snälla Mia för alla dina fina ord.

Kramisar Kim

 
Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

måndag 19 november 2012

"Är så glad att jag har läst den här boken" skriver Dakota Quinn Diamond om skrivboken Att skriva med glädje av Kim M Kimselius

Min bok Att skriva med glädje verkar vara mycket populär, för nu kommer det många omdömen och recensioner av den. Jätteroligt!

Det här är Dakota Quinn Diamonds omdömen om min bok Att skriva med glädje:

"Att skriva med glädje", av Kim M Kimselius, är en härlig bok med massor av bra, inspirerande skrivtips och fina minnen ur Kim's liv. Boken är skriven direkt ur hjärtat, med mycket värme och glädje - och den var svår att lägga ifrån sig :-)

Kim, jag är så glad att jag har läst den här boken och längtar efter att få läsa dina andra böcker!"


Tack snälla Dakota för dina fina ord! Blir jätteglad!

Kram Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Boudicas strid mot Romarna.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

söndag 18 november 2012

Vad gör en författare på sin fritid?

Vad gör en författare på sin fritid, är en fråga jag ofta får när jag är ute i skolorna och pratar.

Alla författare är olika personer och har olika intressen, därför kan jag bara berätta vad jag gör på min fritid: "Jag tänker på mina böcker!"

När jag svarar så i skolorna blir ungdomarna mycket frustrerade och säger: "Men du måste ju göra något annat än bara skriva."

Det är klart jag gör. Jag är ute och promenerar ett par gånger om dagen med hundarna, jag är ute i trädgården och arbetar, jag är i växthuset och plockar tomater, gurkor, meloner och annat smått och gott, jag springer, jag tränar. Men... Hela tiden finns tanken på någon av mina böcker hela tiden i mitt huvud.

Orden vill liksom inte släppa taget om mig, vad jag än gör.

Många ser det kanske som en förbannelse: att aldrig vara fri från arbetet. Jag ser det som en gåva, eftersom jag älskar att skriva och är tacksam över att jag inte bara blivit född med oändligt mycket fantasi, utan även fått möjlighet att dela med mig av den genom alla mina böcker.

Nu vet du i alla fall vad den här författaren gör på sin fritid:
Har huvudet fullt av ord till nya böcker!

Kramisar Kim
PS. Vill du lära känna mig riktigt ordentligt kan jag tipsa dig om att jag berättar mycket om min uppväxt och min väg till författarskapet i min bok Att skriva med glädje.

Dessutom är min novellsamling Mysrys berättelser skrivna under hela min författarkarriär och långt dessförinnan. I den här boken lär du känna mig rejält, jag lovar! DS.


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.)

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.