Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 26 maj 2018

Absolut makt av David Baldacci

Absolut makt av David Baldacci

Tack och lov för att David Baldacci har skrivit så många böcker, och att jag har upptäckt dem. Absolut makt är ännu en riktig nagelbitare som håller mig fängslad från första till sista raden. Författaren har förmågan att gestalta varje karaktär så att det känns som om man verkligen har mött personen, man lever sig in i det som händer dem och blir ledsen när de dör. För det gör de. Man kan aldrig vara säker på att huvudpersonen överlever i Baldaccis böcker. Det gör böckerna trovärdiga och väldigt spännande.

Yrkestjuven Luther Whitney gör inbrott i miljardären Walter Sullivans hem. När Sullivans unga fru Christy oväntat kommer hem tillsammans med USA:s president gömmer sig Luther bakom en spegel som man kan se ut genom. Det han ser förändrar allt för honom.

Kvinnan mördas och endast två män känner till sanningen. Den ene är en erfaren tjuv. Den andre är världens mäktigaste man... 


Den här boken var verkligen något utöver det vanliga. Vad har man att sätta upp mot USA:s president? Likheten med den nuvarande presidenten är stor, även om boken skrevs långt innan han kom till makten. Det här är en fristående bok. Rekommenderar dig varmt att läsa boken. Hög spänningsfaktor.Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.
 

fredag 25 maj 2018

Veckan blev inte som jag hade tänkt mig

Veckan blev inte som jag hade tänkt mig

Den här veckan har varit solig och somrig och lockat mig att sitta ute för att arbeta. Planeringen var att jag skulle skriva intensivt hela veckan, men det blir ofta inte som man har tänkt sig.

Tanken var att Spöket på Torpa stenhus skulle i stort sett vara klar. Då talar jag om benet/skelettet av historien.

 Men så blev det inte.

Fick en återbudstid på sjukhuset för en efterlängtad undersökning, något som tog halva dagen, resten av dagen låg jag utslagen i migrän.

Därefter damp 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär ner i brevlådan, sista korrekturläsarens kommentarer. Ivrig att få iväg boken till tryckeriet kastade jag mig över korrekturet och rättade upp, något som tog betydligt längre tid än vad jag hade beräknat. Jag tittade igenom boken om och om igen och hittade småfel lite här och där, som jag åtgärdade. Sedan var jag tvungen att läsa igen.

Till slut var jag nöjd och nu ligger boken klar för tryck. Men den ska inte gå iväg ensam. Den går iväg i ett paket om tre. Tsunamikatastrofen i Lissabon blev helt klar förra veckan och ligger och väntar på de övriga två böckerna.

Häxjakten hade jag gjort klar för tryck, trodde jag. Men så läste käre maken korrektur, han är alltid den värsta korrekturläsaren, eftersom han verkligen vågar säga vad han tycker och tänker.

Det var bara att sätta mig för att bearbeta den boken när jag var klar med 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär.

Det innebar att jag tillbringade gårdagen ute i solen, tillsammans med katterna som låg rakt över manuset, stal pennan, rullade runt över glasögonfodral och papper och tyckte det var jättemysigt att jag satt ute och jobbade.

När katterna var små låg de alltid i mitt knä när jag satt ute och skrev. Jag tror de saknar det. Men nu är de så stora att knappt en katt får plats i knäet när jag sitter och skriver.

Längtar lite tillbaka till när de var kattungar. Vi hade mysigt ihop. Trots min kattallergi...

Nu ska jag alldeles strax göra mig iordning för att köra ner till Ystad där jag ska föreläsa över dagen. Eftersom jag är trött på hotell kör jag hem i eftermiddag igen. Det blir fem timmars bilkörning. Tur att jag har en bra bok att lyssna på i bilen. Det gör att resan går fortare.

I helgen måste jag göra klart Häxjakten, för nästa vecka ska samtliga böcker gå till tyck, förutom Spöket på Torpa Stenhus som ska vara klar först i augusti.

Det finns alltid något att göra. Nu ska jag äta en god frukost och ladda inför en lång, spännande dag.

Skriv på!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 


torsdag 24 maj 2018

Jag skriver inte bara böcker utan även låttexter

Jag skriver inte bara böcker utan även låttexter

Det började med en förfrågan från Mikael Vasara. Han tyckte om mina böcker och undrade om jag kunde tänka mig att skriva en låttext om han skrev musiken.

Först tyckte jag att det var en helt galen idé, jag hade inte en aning om hur man bar sig åt. Men jag tycker om utmaningar och åtog mig uppdraget.

Det tog längre tid än vad jag hade förväntat mig, för jag ville verkligen säga något med texten, samtidigt ville jag att den skulle fastna i huvudet på folk. När orden kom till mig kunde jag inte få dem ur huvudet. I kombination med musiken dunkade orden "Vingar av glas, Vingar av glas, ge mig vingar av glas" ständigt i huvudet och till slut hade jag fått ur mig hela texten.

Nu håller låten på att göras färdig. Det har ryktas om att Tommy Nilsson ska spela in den, jag vet inte om det kommer att bli så. Men jag hoppas och håller tummarna för det, eftersom jag tror att han skulle göra låten perfekt.

Om det här blir min första OCH sista låttext, kan bara framtiden utvisa.

Det här är ett av de hemliga projekt jag har hållit på med under våren. Jag har ytterligare ett att berätta för dig om längre fram.

Håll tummarna för att det blir en hit så jag får skriva fler låttexter, för det här var kul!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

onsdag 23 maj 2018

Enstaka platser kvar på sommarens skrivarkurser

Enstaka platser kvar på sommarens skrivarkurser

Längtar du efter att utveckla ditt skrivande i sommar? Nu har du chansen. På grund av återbud har jag några platser kvar på mina populära skrivarkurser i sommar.

Uppslukade av orden i skrivkurslokalen.
Det finns plats både på grundkursen och Eget skrivande. Du kan aldrig ana hur roligt vi har på kurserna. Varje år längtar deltagarna och jag tillbaka, vissa har gått hos mig sedan jag startade skrivarkurser på Färgargården, något jag gjorde sommaren 2014. Tiden går. Det är inspirerande och roligt att få träffa samma personer år efter år och höra hur deras skrivande har utvecklats. Jag delar med mig av mina kunskaper och hjälper till att lyfta deltagarna, få dem att tro på sig själva och utveckla skrivandet ännu mer.

På Färgargården i Eringsboda sitter skratten i väggarna efter alla skrivarkurser. Dessutom är våra gemensamma novellsamlingar ett bevis på hur skickliga kursdeltagarna är. Om du blir nyfiken på böckerna heter de: Färgargårdens andar, Morden på Färgargården, Den magiska porten vid Färgargården.

Nyfiken på skrivarkurserna? Kika in på Kimselius hemsida för att få reda på all information om kursen.

Gunnel Antoniusson har kommit ut med flera böcker sedan första skrivarkursen.
I Grundkursen får du lära dig känna glädje i skrivandet, bygga upp en berättelse, fånga läsarna, skapa karaktärer, gestalta, skriva miljöskildringar, dialoger och mycket mer. Jag tipsar om hur du tar dig ur skrivkramp och hur du korrekturläser din text innan du skickar till förlag.

I Eget skrivande läggs fokus på det egna skrivandet och fördjupning inom gestaltning, med mera. I denna kurs går jag igenom din berättelse och ger tips om hur du kan förbättra den. För att gå denna kurs ska du ha läst min handbok Att hitta glädje i skrivandet. Något som underlättar eftersom de flesta på denna kurs har gått grundkurs för mig.

Ibland flyttar vi ut från huset och njuter av sommaren.
Det spelar ingen roll vad målet med ditt skrivande är: att skriva om ditt liv, din släkt, en deckare, roman, en barnbok, bilderbok eller en faktabok. Jag har över 20 års erfarenhet som etablerad författare och delar med mig av mina kunskaper, på ett sätt som får dig att komma igång att skriva din bok.

Några ord från kursdeltagarna:
"Väldigt pedagogiskt upplägg med många 'aha-upplevelser'. Övningsuppgifter som var mycket instruktiva och lärorika. Motivationen och längtan efter att skriva stärktes påtagligt efter en intensiv weekend på Färgargården." Författaren Jan-Eric Boo

"Energi från både Kim och deltagarna. Med all den kompetens Kim besitter hur man får pennan att glödgas, kommer lusten att skriva tillbaka. Tack Kim!" Anette Lüning

"Roligt, spännande och mycket givande. Många trevliga möten med andra härliga människor. Kim är fantastisk och underbar, inte bara som kursledare, utan också som människa." Författaren Yvette Lissman.

"Kursen har gett mig mycket. Jag har lärt mig om skrivteknik och skrivarglädje, fått inspiration och dessutom träffat så härliga, trevliga människor som också delat med sig av sina erfarenheter. Kim har gett mig verktyg att kunna komma igång med mitt skrivande. Tusen tack för givande dagar! På återseende!" Maria Weiler

"Innan jag kom funderade jag på om Kim kunde var en förebild för mig i mitt skrivandet. Det kan hon absolut vara! Jag tycker att jag kommit igång med mitt skrivflöde igen. Det har varit glädjande och givande att höra de andra kursdeltagarnas texter. Vilka författare vi har i gruppen! För mig har det varit mycket bra att "tvingas" skriva även då jag känt motstånd." Tuula Löfborg

"Mitt mål var att få tillbaka lusten att skriva. Och målet har uppnåtts! Skrivlusten är tillbaka! Kim tryckte på helt rätt knappar och hjälpte mig att hitta porten till min skrivarglädje. Tack!!!" Maria Johansson

 
Hoppas få se dig på någon av mina sommar- eller höstkurser, för att inspirera dig till mästerverk.

Vill du anmäla dig till någon av skrivarkurserna gör du det genom att mejla Kim M. Kimselius.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

tisdag 22 maj 2018

Den bästa bok jag har någonsin har skrivit

Den bästa bok jag har någonsin har skrivit

Du har hört mig säga de orden förr: "Den bästa bok jag någonsin har skrivit." Det är alltid den känsla jag bär inom mig när jag har avslutat en bok. Jag har levt länge med boken och den har etsat sig fast i mig, jag bär den inom mig, därför är det kanske inte så konstigt att jag känner så.

Ändå kan jag definitivt säga de orden om Tsunamikatastrofen i Lissabon. Det är en bok jag har arbetat intensivt med, den har gett mig så mycket nya kunskaper och genom en otrolig researchresa har jag fått möjlighet att måla upp en bild av staden för dig.

Dessutom har jag ännu en gång utmanat mig själv att skriva på ett helt nytt sätt och jag har bara fått lovord från korrekturläsarna. Visst har de påpekat vissa saker, något som har gjort att jag har ändrat, lagt till, tagit bort, men det är bara småsaker. Själva berättelsen har hållit från grunden.

Så här skriver Ingela Svensson om boken:
"Kim har en otrolig förmåga att göra personer och miljöer levande enbart genom sina ord. Jag kan med lätthet se, lukta och uppleva samma fasa som personerna i boken gör när de hamnar mitt i en naturkatastrof. Men mitt i allt elände finns även en vacker beskrivning av staden Lissabon som den kan ha sett ut före jordbävningen. Kim tar dig med på en underbar resa till hennes Lissabon. Hennes kärlek till staden lyser igenom i varje ord."

Även mina Lissabonsguider, Märtha och Thomas Rebert har korrekturläst, faktagranskat och tyckt till: 
”Kim har på ett imponerande sätt vävt in tidstypisk fakta i sin fängslande roman om tsunamikatastrofen i Lissabon. Boken levandegör Lissabon 1755 på ett gripande och engagerat sätt både kulturellt och geografiskt. 
Kim berättar med stor inlevelse om en världshistorisk katastrof. Bra inkörsport till staden Lissabons värld idag och igår! Givande introduktion till Lissabon som turistmål!”  

Jag kanske har orsak att tycka att det här den bästa bok jag har gjort, eller vad tror du?

Baksidestexten:
En jordbävning inträffar i havet nära Lissabon, Portugal, den 1 november 1755. Jordbävningen är mycket kraftig. Skalvet orsakar stora skador på staden. Theo och Ramona befinner sig mitt i katastrofens centrum. De kämpar för sina liv, tillsammans med alla andra drabbade. De människor som klarat sig andas ut, utan att veta vad som är på väg mot dem. En halvtimme efter skalvet kommer en flera meter hög tsunami. Mitt i vägen för den gigantiska vågen står de överlevande, som flytt ned till hamnen för att undkomma fallande byggnader och eldens härjningar. Ännu en gång får de kämpa för att överleva.

En levande skildring av händelserna som tog många av stadens liv och förintade större delen av Lissabon. En oförglömlig läsning!Tsunamikatastrofen i Lissabon är en bok jag har pillat i minst lika mycket som jag gjorde med min debutbok Tillbaka till Pompeji. Jag har ställt höga krav på att boken ska vara så perfekt som möjligt, något jag gör med alla mina böcker. Men jag brukar inte hålla på att byta ord i all evinnerlighet som jag har gjort den här gången. Det är som om jag inte riktigt vill släppa ifrån mig boken. Jag vill läsa den igen och igen och igen. Även det ett bevis på att jag är nöjd med boken, ja supernöjd!

Nu släpper jag ifrån mig boken och låter den gå vidare till nästa steg. Offert ska begäras in från tryckerier, sedan skickas boken för tryck och snart, inom en inte alltför avlägsen framtid kommer jag att få hålla boken i handen och sätta den i bokhyllan bland alla de övriga 50 böckerna.

Vill du vara en av testläsarna till boken?
Skriv då till Kim M. Kimselius 
och berätta varför just du ska få ett läsexemplar av Tsunamikatastrofen i Lissabon.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


måndag 21 maj 2018

Måndag hela veckan

Måndag hela veckan

Här är det måndag hela veckan. Varje dag är en nystart, nya ord, nytt liv. Varje dag är en gåva, att få vara frisk, att gå på promenad med hundarna och dra in doften av syren, mandelblom och koskit. Ja, även det sistnämnda har sin charm, för med den doften kommer alla de ljuvliga Herefordkor och Highland Cattle kor som jag passerar på min morgonrunda.

Varje dag skriver jag. Orden pockar på och inte ens i lördags, på makens födelsedag, lät orden mig vara i fred. Han känner mig efter 39 år tillsammans, han såg på mig och sa åt mig att gå och skriva av mig. Jag behövde bara en timma. Orden rasade ur mig, tre kapitel. Fingrarna löpte snabbt, snabbt över tangenterna, längtan efter att komma ut i solen, till maken, till trädgården, till hundarna, allt det gjorde att jag skrev så det kändes som tangenterna började glöda.

Idag gick jag upp tidigt för att hinna skriva mycket innan dagen var slut, men som alltid när jag är uppe extra tidigt unnar jag mig saker. Jag tog en extra lång morgonpromenad, gosade med katterna, åt frukost i lugn och ro och vips var den extra tiden uppslukad av annat än ord. Men nu är jag redo, tangenterna är uppvärmda och det är bara att sätta igång. Sju dagar i veckan håller orden mig i sitt grepp.

Jag älskar att vara författare.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
söndag 20 maj 2018

Tar du dig tid att läsa?

Tar du dig tid att läsa?

Tillhör du dem som kunde ligga i hängmattan en hel dag och läsa när du var barn? Eller ligga hopkurad i ett soffhörn med en filt och en bra bok? Minns du hur det kändes? Inga krav och måsten, bara vara där i nuet, tillsammans med bokens hjälte och hjältinna. Visst var det en underbar känsla?Jag läste en artikel i en tidning om en kvinna som hade blivit utbränd, fast nuförtiden heter det utmattningssyndrom, förr sa man att man hade gått in i väggen och ännu tidigare att man var överarbetad. Samma sak, bara olika namn alltefter tidens gång.

Men iallafall, den här kvinnan insåg hur hon hade kopplat av under barndomen när hon tillåtit sig att ligga och läsa så länge hon ville. Hon hade börjat göra det igen. I början hade det varit svårt, alla måsten pockade på, men orken fanns inte där, inte heller koncentrationen. Men till slut hade lugnet och harmonin infunnit sig.

För att jag inte ska få dåligt samvete när jag ägnar en hel dag åt läsande, kallar jag det för arbete, research, inte för avkoppling. Visst är det konstigt att det ska behöva vara så?

Jag läser otroligt mycket, det är utvecklande, men också ett måste när jag läser research inför mina böcker. På en dag kan jag läsa färdigt en bok, helt uppslukad av handlingen, eller fakta inför den  historiska bok jag skriver på.

Om du säger att du inte har tid att läsa, tänk efter! Skulle du inte må bättre av att slå dig ner en stund med en god bok och bara vara. Om det kryper i dig kan jag rekommendera novellsamlingar. När du har läst färdigt en berättelse och låtit dig uppslukats av den, är det inte ett måste att du ska läsa vidare, eftersom en ny tar sin början.

Ska vi bestämma att vi tar oss tid att njuta av böcker i sommar? Det tänker jag göra, hoppas du också vill göra det. Om du vill läsa några av mina böcker får du väldigt gärna göra det. Du hittar samtliga böcker på min hemsida www.kimselius.se. Även om böckerna ofta står som barn- och ungdomsböcker, eller unga vuxna, har de lika många vuxna läsare. Testa och se om du tycker om dem. Jag skulle vilja rekommendera två böcker: Skräckresan med Titanic och Döden på Island.

Men du behöver inte läsa mina böcker, det viktigaste är ATT du läser och tillåter dig att koppla av. Jag boktipsar om hundratals med böcker här på min blogg. Kanske hittar du något intressant där?

Försvinn bort i fantasin ett tag och koppla av!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.