Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 4 augusti 2018

Gästskribenter i 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär

Gästskribenter i 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär

En bok om samarbete behöver gästskribenter! Jag vet inte vem av oss som kom på idén, Kristina Svensson, Lennart Guldbrandsson, eller jag Kim M. Kimselius. Men en sak är säker, idén var lyckad.


Flera personer anmälde sig och ville medverka i boken, 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär. Alla hade de olika erfarenheter av samarbete. Vi försökte få bredd på gästskribenterna, för att det inte bara skulle bli författare som berättade sin historia. Folk hörsammade vårt upprop och sände in sina berättelser.

Nu tycker jag att de förtjänar ett omnämnande, förutom den utlovade bok som inom kort kommer att skickas till dem, som tack för medverkan.

Gästskribenter i 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär

Johan Sturesson är musiker och skriver under rubriken Ett tongivande samarbete
Här följer ett litet utdrag ur hans text: "Som artist inom elektronisk musik är samarbeten något jag är väldigt bekant med. Mitt arbete omfattar musikproduktion, liveframträdanden och dj-framträdanden. I nuläget fokuserar jag nästan uteslutande på musikproduktion, vilket resulterar i ungefär 5-10 skivsläpp per år i formatet vinyl. Förutom att jag är soloartist medverkar jag i fyra olika bandkonstellationer."
Här kan du lära dig mer om Johan Sturesson och hans musik.

Kristina, Lennart och jag, Kim, ger ut handböckerna under det gemensamma namnet Tre hattar.

Annie Gylling är skådespelerska, drama- och teaterpedagog, samt skapare av Teater för Äldre, och skriver under den långa rubriken Teater och drama - ridån går upp för samspel och kommunikation över alla gränser
Här följer ett litet utdrag ur hennes text: "Teater och drama är ett av de starkaste kulturuttrycken för att utvecklas i samspel, kommunikation och samarbete. Både i den form när en teaterensemble eller en teaterpedagog arbetar mot en föreställning, men också när en dramapedagog använder sig av drama som arbetsmetod, för att stärka grupper och individer."
Här kan du läsa mer om Annie Gylling.

Här ser du oss med våra hattar, Kristina, Lennart och Kim.

Jens av Ekenstam Stenman är författare och skriver under rubriken Vi tar det från början
Här följer ett litet utdrag ur hans text: "Jag kläckte idén att om tjugo personer går samman i en novellantologi och köper tjugo exemplar var och sprider dem, då får vi fyrahundra läsare. Ralph Wikland gillade idén och tillsammans drog vi igång den. Allt skedde på Kapitel1, där vi skapade en bok och klistrade in allas bidrag. Sedan var det fritt fram för alla, även de som inte var med och skrev själva, att korrekturläsa och komma med redigeringsförslag i varje berättelse. Kommentarerna lades direkt under boken eller på vars och ens egen profilsida."
Här hittar du mer information om Jens av Ekenstam Stenman.

 
Här ser du samtliga böcker Kristina, Lennart och jag, Kim, har gett ut tillsammans: 10 misstag författare gör, 10 tips för att leva på din kreativitet och 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär. Fler böcker kommer...


Catrine Tollström är författare och skriver under rubriken Varför samarbeta med gästskribenter?
Här följer ett litet utdrag ur hennes text: "De samarbeten som ingår i de färdiga böckerna har inte i första hand skapats för att det är roligare att jobba tillsammans, i just det här fallet. Det viktigaste har varit kundfokus. För läsaren blir det mer underhållande och ger djupare kunskap om texten varieras med avsnitt från andra."
Här kan du läsa mer om Catrine Tollström.

Lennart, Kim och Kristina träffas en gång per år och signerar den gemensamma boken, för att köparna ska få boken signerad av samtliga författare.
 

Anni Svensson är kommunikatör, krönikör och författare och skriver under rubriken Skrivarkurser
Här följer ett litet utdrag ur hennes text: "Jag har deltagit i Kim M. Kimselius skrivarkurser flera gånger. Kims skrivarkurser och skrivargrupper på Facebook är ett gott exempel på hur samverkan lyfter den kreativa karriären. Samarbetet under och efter kurserna, med gemensam antologi, är ett fantastiskt bra exempel på utmärkt samarbete."
Här hittar du mer information om Anni Svensson.

Tre hattars första gemensamma bok, 10 misstag författare gör. Här är de färdigsignerade exemplaren.

Ulrika Amador är författare och skriver under rubriken Bra exempel på samarbete
Här följer ett litet utdrag ur hennes text: "En av de bästa exemplen jag har är naturligtvis samarbetet vi har inom Novellhotellet-gruppen. För Novellhotellet är en speciell sak. Boken är en samling noveller, skrivna av sju författare som träffades på en skrivarkurs i London 2016, jag var en av dem. Vi trivdes i varandras sällskap och höll kontakten i Sverige. Någon kom på titeln Novellhotellet och så var vi igång med att skriva på temat hotell."
Här hittar du mer information om Ulrika Amador.

Här är det bara Kristina och Lennart på bild, Kim står bakom kameran. Fotot är taget en ljuvlig majdag i samband med Bok och Hav i Karlskrona där Kim föreläste.

Helén Vedlé är utbildare, coach, planeringsexpert och författare och skriver under rubriken Livslust är att alltid ha kommande projekt
Här följer ett litet utdrag ur hennes text: "En dag får jag ett mejl från Rune. Han är utomlands och skriver sin 50:e bok. Han skriver: Helén vill du skriva en bok om effektivitet med mig? Jag tänker men han vet ju att jag är dyslektisk, sen svarar jag snabbt. Ja tack det vill jag gärna. Jag vill ha en utmaning. Vi träffas och brainstormar och kommer fram till att vi ska skriva en bok om hur man minskar sin stress genom bättre arbetsmetodik och prioritering."
Här hittar du mer information om Helen Vedlé.
 
Titti Nilsson, Ulla Adamsson och Jenny Holmström är författare och förläggare på Adhoni Bokförlag, de skriver under rubriken Vår samverkan är fantastisk
Här följer ett litet utdrag ur deras text: "Vi är tre kvinnor med författardrömmar som lärde hos Kim M. Kimselius. Kim är en så fantastiskt generös och inspirerande kursledare. Hennes entusiasm tände en längtan i oss att vidareutveckla vårt skrivande. När hon berättade om sin väg till egenutgivning, fick vi upp ögonen för att det är möjligt att publicera böcker utan att gå via de stora förlagens nålsögon."
Här hittar du mer information om Adhoni bokförlag och Titti Nilsson, Ulla Adamsson, samt Jenny Holmström.
 
Eftersom Kim inte fick plats på föregående foto, kommer ännu en bild från Bok och Hav. Tillsammans är Tre hattar starka, men vi fungerar alldeles utmärkt en och en, eftersom vi har stöd från varandra hela tiden.

Sofi Poulsen är förläggare och författare och skriver under rubriken Moll och dur
Här följer ett litet utdrag ur hennes text: "Östgöta-fantastik. En grupp för fantastikförfattare, som bor, eller har anknytning till just Östergötland. Det är en fantastisk liten grupp på cirka 17 medlemmar där vi både kan få testläsa, ha skrivträffar, problemlösningar inom allt vad det gäller förläggare och författares vardag. Vi åker på event tillsammans och har tagit fram en gemensam logga för gruppen."
Här hittar du mer information om Sofi Poulsen.

Christina Gustavson, fil.dr, leg. läkare, författare och förläggare skriver under rubriken Ett samarbete som fungerar
Här följer ett litet utdrag ur hennes text: "Ett bra samarbete börjar med en idé. Sedan behövs minst två personer som gillar idén och vill dra åt samma håll och därför beslutar sig för att dra lasset tillsammans, istället för att dra var sitt lass och konkurrera. Att både skriva och sälja böcker är svårt. I båda fallen har man mycket att vinna på att samarbeta med andra."  
Här hittar du  mer information om Christina Gustavson.

Känns det ensamt i ditt kreativa yrke? Saknar du någon att bolla dina idéer med? Kanske är samarbete något för dig? I boken 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär får du goda råd av tre proffs, med sammanlagt 40 års erfarenhet av bokbranschen och egen erfarenhet av samarbete. Författaren Kim M. Kimselius, lektören Lennart Guldbrandsson och bokutgivningscoachen Kristina Svensson avslöjar de hemliga knepen för att samarbeta på ett positivt sätt och nå nya framgångar. Som om inte det var nog, kan du ta del av alla gästskribenternas erfarenheter, de har mycket att dela med sig av!

Avslutar det här blogginlägget med en bild på oss alla tre, Kim, Lennart och Kristina, från bokmässan 2016 när vi gav ut vår första gemensamma Tre Hattarbok, 10 misstag författare gör, men inte den sista, för vi vet att samarbete fungerar.

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om våra böcker!

Blev du nyfiken på 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär kan du fråga efter boken hos din bokhandlare, på biblioteket, eller beställa den på nätet. Till exempel hos Bokus.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


fredag 3 augusti 2018

Liten två med potential av Camilla Davidsson

Liten två med potential av Camilla Davidsson

Under vintergatans alla stjärnor fångade mig direkt och jag älskade boken. Det roliga med den boken var att jag fick läsa manus, eftersom Camilla Davidsson skickade det till mitt förlag. Det var nära att jag tackade ja, trots att jag aldrig ger ut andras böcker, men Under vintergatans alla stjärnor kände jag kunde bli något stort, så blev det också.

Med Liten två med potential har Camilla Davidsson fångat mig på samma sätt som med sin debutbok. Jag lyssnade på boken i ett sträck, eftersom den var svår att "lägga ifrån sig". Starka karaktärer och härliga miljöskildringar, tillsammans med en bra historia gör att boken får högsta betyg av mig. En enda tråd dinglade lös när berättelsen var klar, men den hoppas jag blir upplockad i nästa bok.

En bok jag varmt rekommenderar dig att läsa!

Sofia är en storstadstjej som vet vad hon vill med det mesta i livet. I alla fall är det vad hon tror. Yta och kontroll är viktigt för henne. Hon har en snygg, framgångsrik pojkvän, ett välavlönat jobb inom investment banking och har nyligen köpt en tvåa med renoveringsbehov på en fin adress i Stockholm. Om det inte vore för att lägenheten behöver renoveras, alla sena jobbkvällar, hennes omöjlige chef och skilsmässan mellan föräldrarna, skulle allt varit perfekt.

Efter noggrann research anlitar Sofia en byggfirma som ska sköta renoveringen, men när hantverkaren som ska göra jobbet dyker upp, mer än en halvtimme försenad, verkar han allt annat än pålitlig och Arvid har till Sofias irritation bestämda åsikter om både det ena och det andra. Dessutom känns det på något märkligt vis som om han ser henne på ett sätt som ingen annan i hennes liv gör, inte ens pojkvännen Oliver. När Arvid börjar ifrågasätta Sofias livsval uppstår sprickor i den polerade fasad hon visar upp mot omvärlden och när Sofia i ett överilat ögonblick lovar att göra honom en tjänst får det oanade konsekvenser.

Liten tvåa med potential är en feelgoodroman som rör sig mellan Stureplan och snötyngda dalastugor, mellan hopp och förtvivlan.




Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Bokus, och Storytel

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.



torsdag 2 augusti 2018

Rörigt skrivbord och ett huvud fullt av ord

Rörigt skrivbord och ett huvud fullt av ord

När jag är klar med boken ska jag röja skrivbordet. Det är vad jag har tänkt det senaste åren, men orden har kastat sig över mig och jag har påbörjat en ny bok innan jag har arkiverat materialet från de gamla.

Trots makens "hjälp" med att öppna tvärdrag så post-it-lappar och korrektur flög ned på golvet, låg de här gigantiska högarna kvar på sin plats. Kanske tur det, annars hade jag väl aldrig fått någon ordning på papperen.

Snart ska det röjas och bordsskivan tas fram. Det gäller bara att hejda orden som redan börjar pocka på så här i slutredigeringen av Spöket på Torpa Stenhus.

Visst sägs det att rörigt skrivbord främjar kreativiteten? Om inte annat stämmer det in på mig, ju rörigare jag har det, desto fler ord kräver att få komma ut. Tänk på det nästa gång du får skrivkramp, stöka till det lite på skrivbordet så kanske orden kommer av sig själv.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.




onsdag 1 augusti 2018

Annorlunda sätt att skapa karaktärer

Annorlunda sätt att skapa karaktärer


Igår skrev jag ett blogginlägg om att skapa karaktärer och vad du skulle tänka på. Inatt hade jag en dröm om att skapa karaktärer. Den var så vansinnig och samtidigt så inspirerande att jag vill berätta om det för dig. Egentligen är det exakt så man ska skapa en karaktär, från ett blankt papper. Okej, till drömmen:

Eftersom jag har haft skrivarkurser hela sommaren handlade drömmen om just det, samt om att skapa karaktärer. När kursdeltagarna skulle gestalta varandra blev de till opersonliga, blanka gestalter i drömmen. Det var som om det hade trätts en kåpa över dem, en plasthinna som suddade ut alla karaktärsdrag och gjorde att man bara anade konturerna av dem. Lite som i det verkliga livet, man kan aldrig se det allra innersta hos de man umgås med, det finns alltid lager under ytan som döljer mer än man kan ana.



Nåväl i drömmen fick de suddiga figurerna i uppdrag att måla upp karaktärerna för att återge dem dess former. Det var fascinerande att se hur sanna bilderna blev, men ändå olika beroende på vem det var som gestaltade.

När jag skulle välja en bild för att visa lite på karaktärer föll valet lätt på Anastasia i boken Anastasias öde, Werner Dieterman i På flykt från andra världskrigets fasa och På Henrik VII och Henrik VIII samt Elisabeth I i TudorRosen Kampen om makten. Detta på grund av att alla dessa personer var starka karaktärer, som jag har fått förmånen att lära känna mer när jag har läst om dem. Alla har funnits på riktigt, förutom Werner Dieterman, som är en SS-officer under slutet av Andra Världskriget. En man med djup och många lager som jag byggde upp som en huvudperson, utifrån illustratören Mats Minnhagens bokomslag.

Att bygga en karaktär från grunden, som med Werner Dieterman, är fascinerande. Han var lika blank och suddig figur som mina drömfigurer från början, men tog snabbt form och blev en stark personlighet som fängslat många läsare.

Anastasia har jag fascinerats av sedan jag var tonåring, det är 50 år sedan. Till slut kände jag att jag ville ta reda på hennes öde och berätta om det. Långsamt växte karaktären fram utifrån det material jag hittade om henne. En läsare tyckte jag kunde mörda Ramona och låta Theo och Anastasia fortsätta serien, så nog har jag lyckats gestalta henne väl, eller vad tror du?

Henrik VII fanns det inte lika mycket fakta om, mest på engelska. Några av mina vänner tyckte jag skulle börja berättelsen om Tudorfamiljen med Henrik VIII, för han är den mest välkända av Tudorfamiljen. Just därför valde jag Henrik VII, det var han som grundade ätten, utan honom hade Henrik VIII inte funnits, inte heller Elisabet I, som var Henrik VIII:s dotter. Jag älskade verkligen att bygga upp dessa karaktärer och ge läsaren en bild av dem.

Att gestalta personer som verkligen har funnits är både roligt och jobbigare, eftersom jag  inte kan låta dem vara hur som helst. Utifrån det jag läser bildar jag mig en uppfattning om karaktärerna och målar upp en bild av dem i huvudet, som jag sedan sätter på pränt till mina läsare.

Nu längtar jag efter att bygga upp karaktären på det här bokomslaget, som blir min 30:e bok om Theo och Ramona: Pirater och lava på Island.

Det är fascinerande att ha ett blankt blad, en suddig, oformlig figur, som jag kan ge färg och karaktär för att du ska lära känna personen genom hela boken.

Dags att jobba igen!

Lycka till med att gestalta dina karaktärer!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 


tisdag 31 juli 2018

Skapa karaktärer

Skapa karaktärer

Alla sommarens varma veckor har jag ägnat åt skrivarkurser och att lära kursdeltagarna skapa karaktärer, bland annat.

Att möta 40-50 olika personligheter under ett par sommarveckor utvecklar skrivandet. Det ger möjlighet att skapa nya, unika karaktärer.

Hitta spännande karaktärer
Se dig om i din omgivning. Finns det några starka karaktärer i närheten? Eller människor med udda personligheter? Känner du att det går att plocka ihop en karaktär av de olika dragen? En person som blir mer udda än någon av de verkliga människor du har i din närhet?

Gestalta!
Roa dig med att gestalta (beskriva, inte skriva ner) någon av personerna du har mött den här sommaren, eller någon du har framför ögonen just i detta ögonblick.

Tänk på detta!
1. Hur rör sig personen?
2. Har den några speciella uttryck?
3. Några tics/ofrivilliga muskelryckningar?
4. Hur pratar personen: långsamt, snabbt, utdraget, lågt, högt?
5. Är det en person som ofta avbryter, eller mest sitter tystlåten?
6. Har personen "spring i benen", med andra ord: svårt att sitta stilla, rör sig fram och tillbaka, sparkar med benen, låter händerna röra sig okontrollerat under samtalet, etc?

Det finns betydligt många fler saker du kan använda dig av när du skapar en karaktär.

Beskriv, inte skriv!
Har du tänkt på att jag inte har bett dig tala om vilken hårfärg, ögonfärg, längd och vikt personen har? Oväsentligt när du skapar karaktären. Personen blir levande först när du gestaltar den, istället för att skriva fakta om hur den ser ut.

Fler skrivtips
Vill du få fler skrivtips hittar du det i mina båda handböcker om skrivandet:

Att skriva med glädje
"Jag fick äran att vinna denna utav Kim i en liten Facebooktävling i januari. Det jag älskar med henne är att hon känns så äkta och genuin. Man känner sig verkligen på samma nivå som hon gjorde när hon började och genom det känner man verkligen att "jag kan också!". Man VILL på egen hand kontakta henne efter denna och få lära sig mer av henne!!
Den förklarar enkelt hur man går till väga, små korta kapitel och hon har skrivit det mest nödvändiga man behöver veta och lära sig. Oavsett om man är etablerad eller inte så är det här den nya skrivarbibeln för ALLA att ha i sin skrivarlya." Beatrice Nyström

Blev du intresserad av boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet, till exempel från Bokus.

Att hitta glädje i skrivandet
"Kim M Kimselius har satt ihop en fantastiskt fin vägledning för dig som drömmer om att bli författare eller som redan är det men behöver tips, idéer och inspiration. Kim har i dagsläget skrivit över 40 stycken böcker och bjuder friskt på både anekdoter från sin karriär och på exempel ur sina böcker.

Boken är indelad i över hundra korta kapitel, men tanken med det är att man ska kunna använda den som ett uppslagsverk, vilket också underlättas av den detaljerade innehållsförteckningen i början av boken. Kim skriver om allt från gestaltning och dialog, till hur du hittar inspiration, motivation och disciplin. Hon behandlar saker som styckeindelning, förkortningar, syftningsfel och berättar vad en typografisk horunge (!) är. Och mycket, mycket mer.

Kort och gott är Att hitta glädje i skrivandet en mycket utförlig och trevlig handbok för blivande eller redan utgivna författare och jag rekommenderar den varmt." Alex 


Blev du intresserad av boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet, till exempel från Bokus.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.






måndag 30 juli 2018

Fjärde skrivarkursen hos Kimselius på Färgargården

Fjärde skrivarkursen hos Kimselius på Färgargården

Då var ännu en helg med skrivsugna avslutad. Oerhört duktiga skrivkursdeltagare. Vi har gråtit, skrattat och berömt. Här har ni stora författare, de här kommer att bli något riktigt stort! WOW, vilka berättelser. Ibland fann jag inga ord. Den första bok de med största sannolikhet kommer att medverka i är Historiens vingslag runt Färgargården.

Jag har fått höra så många berömmande ord om kursen och maten: "Du är bättre än du tror!" "Du anar inte hur fantastisk du är!" "Förstår att dina kurser så snabbt blir fullbokade!" och så vidare. Här i blogginlägget kan du läsa vad kursdeltagarna tyckte om kursen, boendet och maten.

"Härlig kurs där du underhåller oss med historier från ditt författarliv. Du både berömmer och ger kritik, allt för att vi som skribenter ska utvecklas. Ditt engagemang, din glädje, att du är mån om att alla trivs och har det bra, det är värdefullt. Färgargårdens väggar har så mycket att berätta, perfekt inspiration till sagor och historier. Skrivarglädjen genomsyrar väggarna. Den UNDERBART hemlagade maten, gemenskapen och huset, får det nästan att kännas som ett hem. Även om gölen fick mig se ut som en schimpans, var det en stor tillgång att kunna gå och simma i pauserna. Precis som ett hem ska vara. Du fick mig att inse att mina texter kanske är någonting att ha trots allt. Kanske är jag lite fåordig när jag tackar för kritiken och berömmet runt skrivkursbordet, men inombords svallade hjärtat och jag är djupt tacksam för dina synpunkter. TACK!" Ida Bergman

Jag tror min kamera måste ha fått värmeslag i helgens hetta, runt 30 grader och mullrande åska. Många av bilderna har tyvärr blivit suddiga. Eller så beror suddigheten på att jag var så tagen av deltagarnas berättelser. Här är det Erica, Annika och Alexander på kortet.

"Kursen hos Kim gav mig inspiration och glädje. Hon skapade en öppenhjärtig och familjär stämning som stannade kvar när dagen var slut. Jag hade inte förväntat mig den goda mat som Kim och Jan hade lagat. Färska blåbär plockade en bit bort till frukost, och grönsaker skördade från Kims trädgård till lunch och middag. Boendet var öppet och bidrog till den sammanhållning som kändes under kursen. I gölen intill huset simmade jag varje dag. Kort sagt var detta inte bara en inspirerande skrivarkurs utan också ett hälsoretreat." Emma Holmén
 
Det här var en populär plats. Varför vet jag inte. Precis utanför kurslokalen, nedanför trappan till andra våningen. Här var det många som satte sig för att skriva, om platsen var ledig. Kanske hann de inte längre innan orden pockade på?

"Dagarna i Färgargården bar sagans skimmer. I tre dygn har vi umgåtts, delat sovrum, plockat ur diskmaskinen, skurit sallad och pratat, pratat, pratat. Sena samtal med nattmacka i köket, textsamtal över vinröd sammetsduk, frukostsamtal, lunchsamtal, middagssamtal. Vi har skrattat, gråtit, stöttat och peppat. Det har varit helt fantastiska dagar. TACK!!! Väldigt speciell miljö!" Annika Andebark.

"Elementen i kursmaterialet är de som vanligen finns i kurser. Men du lyckas väva ihop det på ett sätt jag inte mött tidigare. Du får gruppen att komma ihop, sänka garden och verkligen ge och ta av varandra." Göran Stille
 
Jag är superallergisk mot getingar och det här har varit en riktig getingsommar. Aldrig tidigare har det funnit så många getingar runt kursgården. Dessutom har det hela sommaren varit runt +30 grader. Därför har vi inte kunnat sitta ute så mycket som vi brukar göra. En kort stund kunde vi samlas framför sjön för att gå igenom våra arbeten. Sedan kom getingarna och åskan kom mullrande allt närmare, därför skyndade vi in till skrivkurslokalen för att fortsätta lyssna på varandras berättelser. Åh, vilka berättelser! Magiska!

"Mycket bra! Speciellt ekologiska maten. Blåbären var extremt goda för oss "blåbär"/nybörjare. Salladen och variationen på kött, fisk och kyckling. Kycklinggrytan var av gourmékvalité." Jenny Lundberg 

Det badades flitigt hela tiden. Vid minsta paus var det alltid någon som sprang ned till Togölen för att ta sig ett dopp, aldrig en och en, alltid minst två, det är något jag håller hårt på. Vill inte mista någon kursdeltagare på grund av att Näcken saknar sällskap (om du har läst Färgargårdens Andar, Morden på Färgargården eller Den magiska porten vid Färgargården, förstår du vad jag menar). Vid ett tillfälle var tiden för knapp och deltagarna hade i sin iver drivit upp bottenslam och såg ut som skäggiga gorillor allihop. Då var en dusch nödvändig. Snabbt in och snabbt ut, många våta fotspår och många våta kursdeltagare satt därefter i kurslokalen, eftersom de inte hade haft tid att torka sig. Jag ler fortfarande vid tanken på hur ivriga de alla var att inte missa en enda sekund av kursen.

"Att få möta människor med samma brinnande intresse för skrivandet som en själv, är en magisk känsla. Tack Kim för en oförglömlig helg. Du är en äkta glädjespridare och en underbar kursledare. Hoppas vi ses igen nästa år! Utöver att vädret gjorde nätterna något varma har både boendet och den kringliggande miljön varit fantastisk. Tack även för den vegetariska maten, tomatsoppan var min favorit!" Erica Karlström
 

"Nu har jag känt dig väldigt länge, och jag kan märka att du lägger ner hela din själ åt de här skrivarkurserna. Du ser till att alla har det trevligt, alla känner sig trygga och peppar alla att följa sina drömmar. Man blir full av levnadsglädje och inspiration i närheten av dig. Med andra ord ger jag kursen fem av fem möjliga stjärnor, för du täcker inte bara det nödvändigaste, utan du ger kursen liv. Jag blev stormförtjust i Färgargårdens charm, och förälskade mig i naturen, vilket förvånar mig för att jag är en storstadsmänniska. Allt var perfekt, förutom den hårda sängen. Men trots det vill jag inte ändra på något. All mat som serverades var gudomligt god, och det faktum att det var fräscht och nyodlat gjorde allt bättre. Tack Kim för en fantastisk upplevelse!" Alexander Nilsson
 
Jan och jag vill tacka alla sommarens skrivkursdeltagare, ni har gett oss oförglömliga minnen. Nu laddar vi inför Bokmässan i Göteborg, som är nästa stora evenemang, och även den allra sista bokmässan för vår del.

Nästa skrivarkurs är vecka 44, 1-4 november 2018. Några platser kvar. Välkommen!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.








söndag 29 juli 2018

Träskkungens dotter av Karen Dionne

Träskkungens dotter av Karen Dionne

Det tar några minuter innan berättelsen har fängslat mig, sedan är jag fast. Skildringarna av Helena som växer upp i träsket, utan vetskap om hur världen ser ut utanför, annat än genom 50 år gamla National Geographics illustrerade tidningar. Hur hon som sexåring lär sig skjuta, tvingas skjuta mot sin egen far som barn, bara för att visa att hon kan. Hur hon bestraffas med att slängas ner i brunnen när hon inte gör exakt som hennes far vill. Ändå dyrkar hon honom, han är hennes gud. Vad hon inte vet är att hennes mor kidnappades när hon var 14 år, av Helenas far. Modern behandlar Helena med lika stort förakt som fadern, tills den dag verkligheten knackar på dörren i form av en man som kört vilse på sin skoter.

Berättelsen skiftar mellan barndomens berättelser och den vuxna Helena efter att hon kommit till "den normala" världen, som i hennes ögon är väldigt konstig. När så en dag hennes far rymmer från fängelset och hotar hennes tillvaro, där hon lever tillsammans med sin man och två döttrar, då tar Helena fram alla de kunskaper hon lärt av fadern och ger sig på jakt efter honom. Men är hon jägaren, eller bytet?

En fängslande bok som var svår att lägga ifrån sig. Som många av de böcker jag lyssnat på den senaste tiden. Jag har tur. Hoppas du också tycker om den här boken, rekommenderar den varmt!

Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Bokus, och Storytel

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.