Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 3 maj 2014

Boktips: Mirakelverkstaden av Valérie Tong-Cuong

Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong är en mycket annorlunda och fängslande bok. Ja, den var så härlig att jag sitter här med ett stort leende efter att ha läst ut boken. Jag älskar böcker med en twist, och det hade sannerligen den här. Kan varmt rekommendera dig att läsa boken. Den fångar direkt med sina intressanta personskildringar och bra språk. Mycket nöje!

Mirakelverkstaden fick bla Prix du livre optimiste 2013

”Det var ett urmakeri här förr, sa han och log.
Att få rätsida på saker och ting, laga det mänskliga maskineriet, vi kan väl säga att det är lite av vår specialitet?”

Mariette är historie- och geografilärare och gift med en narcissistisk politiker. En dag gör hon något oerhört – hon skickar en elev nerför trappan med en rungande örfil.

Millie lever ett ensamt liv där vikariaten som sekreterare avlöser varandra. En kväll står hennes hus plötsligt i ljusan låga.

Monsieur Mike har deserterat från militären och bor sedan dess på gatan. Överfallet kommer som en blixt från klar himmel.

Precis när Mariette, Millie, och Monsieur Mike tror att allt är förlorat dyker Jean upp. Han sägs uträtta underverk med dem han välkomnar till sin Mirakelverkstad, att han lyckas lappa ihop trasiga själar. Men kan man verkligen återskapa sig själv utan att göra upp med sina demoner? Den mystiske Jean verkar leka en lek som blir allt farligare, och de boende på Mirakelverkstaden börjar ana att allt inte är som det verkar.


Författaren Valérie Tong Cuong arbetade med kommunikation innan hon bestämde sig för att ägna sig åt skrivandet på heltid. Hon har hitintills gett ut sju romaner och ett stort antal noveller. Hon skriver även för TV och film. Mirakelverkstaden har fått flera pris, bland annat Prix du livre optimiste 2013.

Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, bland annat hos Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 2 maj 2014

Hipp Hipp Hurra Idag fyller jag 60 år! Det firar jag med att...


1954 Jag och min storasyster Birgitta (Död 2006)
Idag fyller jag 60 år. Många fasar för den dagen, men jag firar stort. Nu är jag äldre än min syster någonsin blev. Jag är glad att jag lever och åldras, jag njuter av varje sekund av mitt liv och försöker alltid ha en positiv inställning.

I fyra dagar har jag njutit av Ystads spa, varit alldeles själv, borta från sociala medier och bara varit, läst och njutit av livet.

Idag börjar huset fyllas av gäster och imorgon firas min födelsedag.

Eftersom jag älskar att ge bort saker, tänkte jag ge DIG en present. Ja, inte alla er som läser blogginlägget, utan en av er får en av mina böcker signerade.

Det enda du behöver göra för att ha en chans till en signerad bok är att skriva en kommentar och motivera varför just du ska vinna boken. Du väljer precis vilken av de hittills utkomna böckerna. Du kan även mejla Kim M Kimselius och skriva din motivering. I vilket fall som helst måste du mejla mig din adress för att delta i utlottningen, för om du vinner skickas boken direkt till dig.

Lycka till!

Nu ska jag fortsätta fira min födelsedag, med champagne, chokladmoussetårta och glada vänners sällskap.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 29 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 1 maj 2014

Det här är Flickr

Är alltid nyfiken på nya saker och efter att några av mina Twittervänner talat mycket om Flickr blev jag så nyfiken att jag gick med.


Flickr är en webbtjänst för uppladdning av digitala bilder och videofilmer i privata eller publika fotoalbum. Flickr är även en community som gör det möjligt för användare att skapa och använda sig av diskussionsgrupper samt kommentera bilder och videoklipp. Man kan skapa ett Flickr-konto eller logga in med facebook eller google för att ha ett konto på Flickr. Man kan automatisk "tagga" sina bilder med Creative commons som licens.

Flickr erbjuder ett flertal olika tjänster, bland annat är det möjligt för användare att "tagga" sina egna och andras material vilket underlättar vid sökning. Idén till att erbjuda användarna möjlighet att tagga sina bilder kom från social bookmarking-sajten Delicious grundare, Joshua Schachter.

Flickr-tjänsten lanserades 2004 av det kanadensiska företaget Ludicorp, men togs över av amerikanska Yahoo! år 2005. (Texten hämtad från Wikipedia)

Blev du nyfiken på Flickr och mina bilder där hittar du dem här.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 28 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 30 april 2014

Novelltävling Kapitel I

Varje månad dras en vinnare i Kapitel 1 novelltävling. Om du har turen att bli en av vinnarna får du din berättelse publicerad i en bok 2014. Visst låter det spännande? Läs mer om tävlingen nedan:

Novelltävlingar hos Kapitel 1
Var med och tävla i vår nyskapande novelltävling! De tio bästa novellerna publiceras i en e-bok under 2015. Vi kör åtta delfinaler under året, där medlemmarna röstar fram en 1:a, 2:a och 3:a. I december storfinal mellan de 24 finalisterna, och där en jury utser de slutgiltiga vinnarna 1-10. Även andra priser. Lycka till!

Den första i varje månad (feb, mars, april, maj, juni, sep, okt, nov) börjar en ny tävlingsomgång. Från och med den 15:e kan alla medlemmar rösta på sin favorit. Den sista i varje tävlingsmånad koras vinnarna 1-3, helt och hållet framröstade av er. I december är det dags för stor årsfinal där en jury utser vinnarna 1-10. Lycka till!

Info, tävlingsregler, röstning & priser

Temat för februari-april är TRO, HOPP & KÄRLEK. Det går att tolka som februari = TRO, mars = HOPP och april = KÄRLEK. Men det är frivilligt.

Framåt vårkanten utvärderar vi temat och bestämmer om vi ska köra vidare på samma eller om vi sätter ett nytt. Under 2014 hoppas vi nämligen att få läsa en hel massa noveller, som handlar om allt mellan himmel och jord. TRO, HOPP & KÄRLEK är hur brett som helst vilket i realiteten innebär FRITT VAL.

Det ställer på sätt och vis högre krav på er som skribenter. Men det ger er också utrymme att skriva från hjärtat och inte på beställning så att säga. Det ger lite mer tid för eftertanke. Och ännu mer kreativt tänkande. Dessutom det är ju som sagt ett ämne som innefattar egentligen allt. Går alldeles utmärk även att skriva deckare/spänningsnoveller inom det ämnet till exempel.

1) Om du vill vara med
Tävlingen är endast öppen för medlemmar. Det är jättelätt att bli medlem. Och gratis!
Steg 1 är alltså att skaffa ett konto på Kapitel 1 om du inte redan är medlem. Skriv sedan din novell och lägg in den under ditt konto. Under tävlingens gång dyker det upp en knapp på din sida som heter "Delta i MN". Vill du att din novell ska vara med så klickar du på den.

2) Novell-längd
Min 8.000 tecken. Max 40.000 tecken. Inklusive mellanslag. Vi har lagt in en spärr på sidan där du lägger in din novell, så det går inte registrera noveller som inte ligger inom tävlingsspannet.

3) Deltävlingar & datum
Totalt 8 deltävlingar under året: februari, mars, april, maj, juni, september, oktober och november. Start 1:a februari.
1:a - 14:e Lämna in din novell
15:e - 29:e Rösta på den novell du tycker bäst om (i februari t.o.m. 28:e).

Under juli och augusti har Kapitel 1-redaktionen stängt. December är finalmånad.
OBS: Du kan inte tävla med samma novell två gånger.

4) Röstning, final & jury
Medlemmarna röstar fram en 1:a, en 2:a och en 3:a varje tävlingsomgång (totalt åtta tävlingsomgångar). Du kan rösta på 3 noveller i varje tävlingsomgång. Om du har minst en text upplagd på Kapitel 1, är varje röst värd 3 poäng. Om du inte har någon text upplagd, är varje röst värd 1 poäng.

I december är det storfinal mellan de 24 finalisterna - där en jury utser de slutgiltiga vinnarna 1-10.

Vilka kommer att vara med i juryn?
Än så länge är bara två jurymedlemmar spikade:
Jag, Mette, representerar styrelsen för Kapitel 1. Therese Johansson, driver Bläcklilja textproduktion och har bl.a. korrekturläst och språkgranskat böcker för Rabén & Sjögren samt Printz Publishing.

5) Priser
Vinnaren varje månad får gästblogga på bloggen – presentera sig själv och sitt skrivande.

Novellerna som kommer 1:a, 2:a och 3:a varje månad är med i årsfinalen där de läses av en väl utvald jury. De tio bästa novellerna kommer att publiceras i en novellsamling i e-boksformat (som ges ut under 2015). De 10 bästa novellerna kommer också att få en personlig kommentar av juryn.

Nr 1-3 i årsfinalen kommer dessutom att få varsitt pris utöver detta. Vad är ännu inte bestämt.

6) Övrigt
• En novell måste inte vara nyskriven, men du ska inte ha tävlat med novellen i tidigare tävlingar anordnade av Kapitel 1 eller någon annan aktör.
• Du får vara anonym när du lämnar in din novell, men alla noveller som går vidare måste publiceras under eget namn.
• Allt är möjligt att skildra med litteratur, men Kapitel 1 publicerar inte texter som uppmanar eller kan uppfattas som uppmaningar till brott, eller som kränker enskilda personer eller grupper.
• Publicerade författare erhåller sedvanlig royalty.


Nu har du många utmaningar framför dig, det är bara att sätta igång och skriva!

Lycka till!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 29 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 29 april 2014

Färdigt omslag till Skräckresan med Titanic

Helt färdigt omslag till Skräckresan med Titanic när vi har fixat till titeln på omslaget. Det här är min 30:e bok. Det tycker jag är värt att firas, eller hur?


Nu har Mats Minnhagen gjort färdigt omslaget till Skräckresan med Titanic. Visst blev det fint?

Här ser du hela omslaget.

Så här såg förra skissen ut.

Här är allra första skissen på Titanicomslaget.

Tycker du det är roligt att se ett omslag växa fram? Det gör jag.

Från 15 april till 31 augusti 2014 är det Titanicutställning i Halmstad. Är du intresserad av Titanic tycker jag du ska gå dit.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 28 april 2014

Inleder födelsedagsfirandet med...

Jag inleder mitt 60-årsfirande med ett par dagar på spa. Något som jag har drömt om i halva mitt liv.

Nu ska jag bara vara, njuta av behandlingar, god mat, tystnad och långa promenader utefter stranden.

Om du inte hör ifrån mig på ett par dagar beror det på att jag har kopplat bort mig från nätet och njuter av livet.

Ingen dator följer med mig på resan. Däremot kommer jag att packa ned en skinninbunden skrivbok, för jag vet att orden kommer att pocka på.

Däremot kan du fortsätta att kika in på min blogg, jag har lagt ut blogginlägg i förväg för att du inte ska sakna mig alltför mycket.

Ha en underbar dag, det är jag övertygad om att jag kommer att ha.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

söndag 27 april 2014

Boktips: Gökens rop av Robert Galbraith


Gökens rop av Robert Galbraith...
J.K. Rowling skriver under pseudonymen Robert Galbraith

Det här var en lång bok, med många detaljer, många personskildringar och alltför många beskrivningar. Jag tycker om den enbente Afghanistanveteranen, privatdetektiven Cormoran Strike. Även kontoristen Robin, som är tillfälligt anställd, men visar sig vara en ovärderlig hjälpreda i detektivarbetet, får mig att vilja läsa vidare.

Berättelsen handlar om en både firad och skandalomsusad fotomodell, Lola, som faller mot sin död från en balkong i Mayfair, London. Polisen anser att det är självmord. Det är bara hennes adoptivbror som misstänker att ett brott har begåtts och han kontaktar därför privatdetektiv Cormoran Strike.

Jag kommer aldrig riktig in i boken, den är inte lika spännande och fängslande som J.K. Rowlings tidigare böcker. Det är först på slutet som boken blir riktigt spännande och jag inte vill sluta lyssna, men då återstår det bara 1,5 timma av bokens 18 timmar och 54 minuter.

Det är just slutet som gör att jag säkert kommer att läsa/lyssna på nästa bok i serien om Cormoran Strike och Robin, eftersom jag tycker om dem som personer. Kanske nästa bok fångar bättre.

Så här skriver andra om boken:
Från eleganta fasader i Mayfair till bakgator i East End är Gökens rop fast förankrad i nutida London. Det är den första deckaren i en serie om detektiven Cormoran Strike.

"...den småbuttre Cormoran Strike och hans entusiastiska sidekick kommer med all säkerhet utgöra ett återkommande inslag på bokmarknaden för lång tid framöver."  SvD

"En lysande deckare som utspelar sig i en värld av modeller, modedesigners, knarkare och otillåtna förbindelser." The Times

"Gökens rop påminner mig om varför jag förälskade mig i deckare från början." Val McDermid
Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars finns den hos nätbokhandlarna, till exempel Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 29 böcker. Foto Bertil Knoester.