Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 3 oktober 2015

Boktips Den grymmaste månaden av Louise Penny

Den grymmaste månaden av Louise Penny

Varje gång jag har slutat läsa en bok av Louise Penny längtar jag efter nästa, så även denna gång.

Kommissarie Armand Gamache får det inte lätt i den här boken. Ett gåtfull mord och onda krafter som motarbetar honom. Andar och läskiga hus. Mystiska personer. Allt gör den här boken till en riktigt spännande mordgåta i bästa Morden i Midsommerstil, förutom att det inte dör lika många här som det brukar göra i tv-serien.

Jag tycker om Louise Pennys beskrivande sätt, personkaraktärerna är starka och jag både hatar och älskar dem. Miljöerna är så välbeskrivna att  jag vill ropa "Spring! Spring!" när det blir som allra otäckast.

Allt börjar med en seans i den kanadensiska byn Three Pines och slutar med besök av döden.

En rysligt spännande deckare. Läs den!


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 2 oktober 2015

Nya signeringstider Nu i helgen signering hos Lundins i Karlshamn

Kunde du inte hälsa på mig på bokmässan i Göteborg får du nya chanser under hela hösten. Här kommer de signeringstider som hittills är bestämda, fler tillkommer. Första signeringen är redan i morgon! Dessutom är det några föreläsningar du kanske vill gå på. Hjärtligt välkommen.

3 oktober 11-13 signerar Kim sina böcker hos Lundins bokhandel i Karlshamn

8 oktober 14.00 Föreläsning för RPG, Riksföreningen Pensionärsgemenskap i Karlskrona

17 oktober 11-14 signerar Kim sina böcker hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund

18 oktober 12-15 signerar Kim sina böcker hos Akademibokhandeln Nova Lund

24 oktober 11.30-14.30 signerar Kim sina böcker hos Akademibokhandeln i Halmstad.

14 november 11-14 signerar Kim sina böcker hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund


15 november 12-15 signerar Kim sina böcker hos Akademibokhandeln Nova Lund

21 november 18-21 Bokprat på Kalmar Slott. Det handlar om spöken ;-)

Du vet väl att jag ofta går ut och fikar med någon/några av mina läsare efter signeringarna. Kanske blir det du nästa gång.

Årets nya böcker är:

 Staden på andra sidan Kompassen
"Det här är en bok med ett rappt språk och korta kapitel, vilket gör den lättläst. En riktig rysare med både skräck och vänskap och som slutar i en riktig cliffhanger. Kim M. Kimselius är en mycket produktiv barn- och ungdomsförfattare." BTJ-häftet nr 10, 2015. Lektör Karin KarlstrandSveriges Pompeji Sandby borgs öde
"Spännande historia i rafflande tempo som för läsaren genom tid och rum.Jag tror att boken kommer bli läst och omtyckt av många ungdomar! Vilket tempo!" Anna-Karin Andersson, arkeolog och författare


Att hitta glädje i skrivandet
"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren TudorRosen Kampen om makten
"Kombinationen av intrigfylld tidsålder och skickligt författande gör TudorRosen till den ultimata historiska äventyrsromanen." Roxana Kaboli


Kramisar Kim
Blev du nyfiken på böckerna och inte kan komma på någon av signeringarna? Fråga efter böckerna på biblioteket eller hos din bokhandlare, annars finns dem på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 1 oktober 2015

"För alla barn i bokslukaråldern som tycker om fantasy och spänning"

Extra roligt att få en sådan här fin recension av Staden på andra sidan Kompassen när jag håller på med andra delen i serien, Staden på andra sidan Fjäderpennan. Läs nedan vad författaren Jerker Hultén tycker om boken. "Kim M Kimselius har skapat en väldigt spännande fantasy-berättelse. Boken är lättläst, med korta kapitel och relativt stor text. Varje kapitel avslutas på ett sådant sätt att man vill läsa vidare, vilket gör att man lätt läser lite längre tid än man tänkt från början. Detta är den första boken i en serie och jag ser redan fram emot nästa bok. Jag kan varmt rekommendera boken, både som högläsning och för alla barn i bokslukaråldern som tycker om fantasy och spänning.

Betyg 5/5." Jerker HulténTack för den fina recensionen Jerker.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Här kan du läsa fler recensioner av Staden på andra sidan - Kompassen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.Jag med några av mina snart 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 30 september 2015

Skrivtävling för alla unga mellan 10 och 15 år

I början av veckan tipsade jag om Mörkersdottir förlags skrivtävling för ungdomar. Här kommer ännu en skrivtävling för dig som är ung. Den här gången är det bokförlaget Langenskiöld som utlyser tävlingen.

Bokförlaget Langenskiöld vill uppmuntra unga att läsa och skriva, och anordnar därför en årlig novelltävling för alla som är mellan 10 och 15 år gamla. Manuset ska på valfritt sätt förhålla sig till temat "vatten". Det bästa bidraget publiceras som e-bok.
Texten ska vara max 10 sidor lång och skickas till oss i Word-format senast 1 november 2015. På första sidan vill vi att deltagaren skriver en kort presentation av sig själv, där namn, telefonnummer, e-post, hemort, intressen och favoritbok anges. Tävlande noveller skickas per mejl till info@langenskiolds.se.

I juryn: 15-åriga författaren Maj Lundgren (debuterade år 2014 med ungdomsromanen Hjärtat fortsätter att slå), förlagschef Susanne Hamilton och förlagsassistent/redaktör Amanda Persson.

Förra årets vinnare: Fanny Thiel, 11 år, Clara Silfverswärd Dahlgren, 15 år, och Anna Engström, 11 år. E-bokssamlingen Blodig höst kan laddas ner på vår hemsida.  
Vid frågor, kontakta förlaget på telefonnummer 08-663 90 50 eller e-post info@langenskiolds.se.

Lycka till!

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena MiltonNu finns min andra skrivbok Att hitta glädje i skrivandet ute i handeln. Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.
"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric AhlgrenVad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 29 september 2015

Bokmässan i bilder

Min ambition var att jag dag för dag skulle lägga ut bilder från bokmässan på bloggen, men så slog Kristallsjukan till och jag fick kämpa för att över huvud taget kunna vara på bokmässan. Därför kommer ett bildreportage först idag.

Från början känns det hopplöst när jag ser alla kartonger som ska packas upp. Speciellt den här dagen, när Kristallsjukan får mig att kräkas hela tiden för att världen snurrar.

Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson och jag har seminarium "Tre skrivproffs ger sina bästa tips" på lördagen under bokmässan och på onsdagen tar vi ett foto inför föreläsningen. Jag mår pyton.

Fanny Olsson har kommit in tidigare för att hjälpa till att sätta upp montern eftersom jag själv inte kan göra så mycket.

Montern är klar, hyllorna fullpackade med böcker.

Första dagen på bokmässan, författarkollegorna Lennart Guldbrandsson och Mårten Sandén tittar förbi min monter.

Fanny poserar framför den färdiga montern.

Jag signerar för fullt.

Några av de första som kom till montern var Märtha med make. De berättade entusiastiskt om ett ämne de tyckte jag skulle skriva om. Jag nappade på idén och kommer att skriva om det inom snar framtid.

Vi tar emot kort i montern nuförtiden. Det är smidigt, går fort och gör att många kan köpa fler böcker än de har planerat.

Författarkollegan Joanna Björkqvist hälsar på.

Min namne, Lill-Kim, som är döpt efter mig och har tilltalsnamn Oskar ska också bli författare. Han har gjort en bok till mig.

När han lämnar över den till mig säger han att jag ska börja samla på hans böcker i min bokhylla, precis som han samlar på mina böcker i sin bokhylla. Barn är helt underbara.

Bokmässan är ett tillfälle för mig att träffa många av de vänner jag har på sociala medier. Här är en av dem.

Fansen har lätt att välja böcker, de har de flesta och tar alltid de senaste. Men de nya läsarna har svårare, det finns så många böcker de vill ha.

Mittemot oss har vi ABF:s monter. De har alltid intressanta föreläsare. Den här gången var en av dem kulturministern Alice Bah Kuhnke.

När jag inte är i montern roar sig personalen med att fotografera varandra. Här är det Linda Myhrman som poserar.

Andra dagen på bokmässan. Kristallsjukan är något bättre, men jag behöver fortfarande stöd ibland. Här visar jag på hyllan med alla böckerna.

När personalen gick ut på mässan med den här skjortan var det många som ropade efter dem och undrade var jag fanns. Härligt. Dessutom var det alltid många som stoppade mig och ville ha en pratstund så fort jag lämnade montern.

Alla dessa underbara läsare i alla åldrar, från sju år upp till 98. En märklig känsla att så olika åldrar älskar mina böcker.

Full fart i montern. Då har personalen mycket att göra...

Dessutom får jag sitta flera timmar och signera. Något som ofta händer på lördagar och söndagar. Det här året slog vi rekord på lördagen. Jag har aldrig sålt så många böcker under en enda dag under alla år jag har medverkat på mässan.

Det här året har jag fått fler kramar än någonsin. Många av mina vänner på sociala nätet kom och kramade mig eftersom de visste hur dåligt jag mådde, även fansen som ivrigt följer mig på nätet kramade om mig. Så härligt!

Mittemot oss har vi Opal förlag. Här står ägaren Bengt Christell tillsammans med Sven Nordqvist som var i montern och signerade många gånger.

Vi får besök av personalen från Smakprov som berättar att vi var ett av de första förlagen som lade upp alla våra böcker på deras sida. Kul att höra.

Fick även besök av en häxa som spådde min hand. Lite läskigt var det, som du kanske ser på fotot.

Flickorna missar aldrig en chans att ta roliga bilder och Linda ställer sig framför mig och häxan och läser min bok Jag är ingen häxa. Du är underbara!

Som du vet håller jag skrivarkurser på sommaren, här kommer två av 2015 års skrivarkurs på besök, Ulla och Titti. Ett kärt återseende.

Dag tre på bokmässan. Kristallsjukan börjar ge vika efter att jag har tränat intensivt med alla de rörelser som gör att kristallerna kommer på plats igen. Den här dagen är intensivare än någon av de andra.

Dagen inleddes med seminarium tillsammans med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson, då vi lämnade tips och råd för Egenutgivare.

Efter föreläsning sålde vi våra böcker som bokpaket och signerade ivrigt tillsammans.

Linda med sin pojkvän som kom på besök.

Tidningen Må Bra ska ha en artikel om mig november och fotografen Anders kom för att ta bilder. Det blev inte alls som jag hade tänkt mig. Ingen lugn fotograferingen i hemmamiljö, nej fotografen valde att kontakta mig på bokmässan och fotografera mig där. Dessutom valde han att ta foton av mig när jag kör yoga i Gothia Towers hotellfoajé.
Fotografen Anders jobbar för fullt.

Jag blundar medan jag sitter på golvet, mitt bland alla människor som går längs gången, åker upp och ner i hissar. Anders säger att det blev "starstrucked" när Gösta Ekman kom förbi. Jag förstår ingenting där jag sitter med slutna ögon. Det är först när jag ser fotona som jag förstår. Dessutom får jag höra att Gösta Ekman först åkt upp i hissen, kikat fram precis när hissdörren stängt, därefter åkt tillbaka ned och tittade undrande på vad vi höll på med. Det blev en härlig bild mitt i vimlet.

Dick Harrisson kom förbi med sin dotter, som var törstig och fick en vattenflaska av oss, eftersom hon försökte ta min vattenmugg ifrån signeringsbordet.

Flickorna är konstnärliga. Här har de tagit ett foto av häftet med alla mina böcker, samtidigt som de visar upp ryggen på arbetsskjortorna.

Ännu en kär vän från sociala medier som jag träffade på riktigt. Underbara möten.

Katarina von Bredow tittade som vanligt in, även om vi aldrig fick tid att prata någon längre stund med varandra.


Dag fyra. Sista dagen på bokmässan. Tio titlar slutsålda. Förra året sålde vi slut sjutton titlar. Lite besviken var jag att det inte gick så bra i år också, men då fick jag höra att vi hade betydligt större mängd böcker med oss av varje titel och insåg att vi faktiskt hade sålt minst lika bra som förra året.

Det är full fart på morgonen. Hålen ska fyllas upp och flickorna jobbar intensivt för att hinna med innan mässhallarna fylls av folk.

Här är alla tre flickorna, Roxana Kaboli sittande till vänster, Fanny Olsson i förgrunden och en arm av Linda Myhrman i bakgrunden.

Det är sista året som det här härliga gänget arbetar för mig i montern. Alla tre har blivit vuxna och är nu på väg ut i stora världen. Det innebär att jag till nästa år söker nya, entusiastiska medarbetare i montern. Härliga läsare som kan mina böcker utan och innan, är du en av dem? Mejla mig Kim M Kimselius

Här har vi samlat ihop oss för en bild. Roxana Kaboli, jag Kim M Kimselius, Linda Myhrman och Fanny Olsson. Tack för den här tiden. Hoppas vi ses igen!

Full fart i montern. Det börjar bli svårt att få ordning på hyllorna, eftersom det inte finns så många böcker kvar av vissa titlar.

Här är ett ivrigt fan som köpte tio böcker direkt de anlände. Flickan kom springande som en av de första kunderna, ivrig att hinna få tag på de böcker hon ville ha innan de tog slut.

Jan i bakgrunden, Roxana i förgrunden, samt de vackra rosorna.

Linda älskar omslaget till TudorRosen Kampen om makten.

Hon älskar även själva boken.

Pettson och Findus kommer på besök när Sven Nordqvist signerar.

Hela tiden har jag någon som assisterar mig under bokmässan, här är det Jan som tar betalt och packar böcker. Själv börjar jag bli rejält trött i signeringsarmen.

Fick en härlig blomma av Fanny Olssons mamma som kom på besök.

Det är populärt med personer utklädda till sagofigurer. De vandrar runt på mässan och gör reklam för böckerna, samtidigt som de får mängder av kramar av barnen.Det här var den kvällen/natten då månen var gigantisk, en Supermåne och till slut blev Blodmåne.
På väg från bokmässan låter jag kameran klicka bild efter bild för att föreviga supermånen som ligger som en stor platta på himlen.
Här vilar den på taket till en släpvagn, säkerligen på väg från bokmässan, precis som jag var.

På natten vaknade jag i tid till att se hur månen sakta fördunklades av jorden och till slut blev blodröd. Wow, vilken upplevelse.

Ja, det var lite av vad jag har sysslat med på bokmässan. Om du inte hann möta mig på bokmässan kanske vi ses under någon av mina signeringar under hösten. Kika in på Kim M Kimselius hemsida www.kimselius.se där hittar du var du hittar mig och vilka tider jag signerar.

Tack alla som kom och gav mig goa kramar, alla underbara fans, författarkollegor, läsare, vänner och inte minst mina fyra underbara medarbetare i montern. Nu laddar jag för nästa års bokmässa, till dess ska jag skriva ytterligare fyra nya böcker. Underbart!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.