Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 4 november 2017

Gangsterälgarna av Åsa Öhnell

Gangsterälgarna av Åsa Öhnell

Det här var en riktigt läskig bok. Älgar som mobbar och är gangsters. Jag skrattar och undrar över hur författaren, Åsa Öhnell, kom på den idén.

Eftersom jag vet att barn älskar läskiga berättelser tror jag de kommer att vilja läsa den här boken om och om igen. Raul Leons teckningar är både läskiga och roliga.

Stackars Ibbe är på väg till skolan när han träffar på gangsterälgarna. De kräver äpple av honom för att han ska få gå förbi. Hur ska Ibbe få tag på alla äpplen älgarna vill ha? Ibbe mår verkligen dåligt av hotet från älgarna och gör allt han kan för att få tag på äpplen.

Som vanligt en mycket välskriven bok av författaren Åsa Öhnell. Jag vet att flera av mina barnbarn kommer att älska den här boken. En bok för dig som tycker om spänning och lite läskiga saker.
Rekommenderas varmt!


Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.


fredag 3 november 2017

Surtanten Birgitta och mc-knuttsjakten av Erika Svernström

Surtanten Birgitta och mc-knuttsjakten av Erika Svernström

Jag älskade Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa, den första boken av Erika Svernström. När jag började läsa Surtanten Birgitta och mc-knuttsjakten spred sig leendet över läpparna och jag sträckläste boken. En riktigt skrattfest, så tokigt det bara kan bli. En härlig bok att fröjdas åt. Allt det här skulle egentligen inte vara möjligt, men när Erika Svernström berättar finns det inga gränser för fantasin. Vad sägs om att använda en toalettborste som vapen?

Surtanten Birgitta, som i förra boken fick en fotboll i huvudet och blev snäll, åker till Paris för att träffa sin syster som hon inte mött på många, många år. Birgittas ärkefiende Lennart von Spetsnäsa har slagit sig samman med mc-knuttarna Forta Fjärters och beger sig mot Paris för att göra slut på Birgitta.

Som tur är har hon grannarnas barn som får höra talas om Spetsnäsas planer och tillsammans med en av Birgittas beundrare beger de sig mot Paris för att varna henne. På vägen stöter de på Lennart von Spetsnäsa och hans kumpaner och då går det som det går...

En eloge till illustratören Sara N. Bergman för de härliga teckningarna, som tillsammans med texten lockar till många skratt.

Jag älskade verkligen den här boken och kunde inte lägga den ifrån mig. "Bara lite till", sa jag till mig själv och sneglade på klockan som var långt efter läggdags, "bara lite till", sedan vände jag blad efter blad tills jag till min besvikelse upptäckte att boken var slut.

Nu förstår jag de läsare som skriver till mig direkt jag har kommit ut med en ny bok, med frågan "När kommer nästa?" När jag svarar "Det har precis kommit ut en ny bok." Då får jag svaret: "Den har jag läst! När kommer nästa?"

Precis så känner jag också. Idus förlag och Erika Svernström: "När kommer nästa bok om Surtanten Birgitta?"Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 2 november 2017

Mitt första möte med Lissabon

Mitt första möte med Lissabon

I början av oktober var jag i Lissabon för att göra research till boken Tsunamikatastrofen i Lissabon. Idén hade Märtha och Thomas Rebert gett mig och de var också mina guider i staden under hela vistelsen. De hade ordnat med hämtning på flygplatser, där de även själva mötte upp. På vägen till hotellet såg vi den här gamla romerska akvedukten. "Den kommer du att få se mycket av", var det någon av dem som sa. Men det blev inte så värst många tillfällen, för många gånger åkte vi båt istället för buss.
På väg till Costa de Caparica, utanför Lissabon, passerade vi även Jesustatyn.

Märtha och Thomas Rebert som var mina guider i Lissabon. Här är vi på väg mot hotellet.

Rummet blev en glad överraskning. Det var nämligen en liten svit, med vardagsrum och havsutsikt.


Här satt vi och förberedde morgondagen, här satt jag och skrev i min anteckningsbok efter dagens slut.

När jag drog upp persiennerna innan läggdags såg jag havet, men då hade jag redan besökt stranden.

Direkt vid ankomsten bytte jag om efter att ha tvättat av mig, sedan gav vi oss av ut i den ljumma kvällsluften. Jag älskar bougainvillea och kunde knappt se mig mätt på alla färgnyanser i den här trädgården. Något som jag också upptäckte var att min älskade Eldkrona, som hos mig är en liten krukväxt, här fanns som stora häckar. Nästan så jag flyttar till Lissabon bara på grund av den blomman.

 Här ser du mitt hotell, bakom det blå huset till vänster i bild.
Här ser du en närbild av en del av hotellet, Hotel Real, Pensao Residencial. Den nedersta våningen är mitt rum, 101, med vardagsrum och havsutsikt. Helt ljuvligt ställe. Om än lite lyhört, men jag älskade det, för jag är van vid att somna till ljudet av tv:n här hemma, så det gick bra.

Efter maten tog vi en promenad ned till stranden. I hotellets broschyr står det att det är 30 meter ned till stranden, men det var snarare 100 meter. Helt godkänt!

Minns inte vad Märtha och Thomas tittade på, för jag passade på att fota dem i smyg. Utefter strandpromenaden låg massor av liknande huskomplex. I de flesta var det restauranger, men även uthyrning av surfingbrädor.

Något som fascinerade mig var fisket som skedde med hjälp av nät, båt och traktorer. Fåglarna var som galna runt fiskarna.

Efter att ha kommit från ett kyligt, blåsigt och grått Sverige kunde jag inte se mig mätt på solen.
 Visst är solnedgången helt underbar?
Ska fortsätta gå igenom fotona från resan, jag lovar det kommer fler blogginlägg från Lissabon, dessutom har jag inte skrivit färdigt om min Islandsresa ännu. Har helt enkelt inte hunnit.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se 


  

onsdag 1 november 2017

Att läsa blir närmast som att sitta på ett café tillsammans med författarna 10 tips för att leva på din kreativitet

Att läsa blir närmast som att sitta på ett café tillsammans med författarna 
Författaren Jacob Sverker har läst och tyckt till om 10 tips för att leva på din kreativitet

När jag läste korrektur på den här boken utbrast jag spontant "WOW! Det här är den bästa bok vi har skrivit!" Lennart Guldbrandsson och Kristina Svensson höll med. Därför är det extra roligt när läsarna håller med oss. Än så länge har vi bara fått positiva kommentarer och full pott i bedömningen av boken. Nedan kan du läsa författaren Jacob Sverkers ord om boken.


"10 tips för att leva på din kreativitet är boken som ”vänder sig främst till dem som inte bara vill leva för att skapa utan leva på att skapa”. Alltså för alla oss som vill hitta vägar att kunna försörja oss på vårt skrivande. Den utgörs av tio kapitel med tips om hur man exempelvis blir mer produktiv, proffsigare och hur man tar sig igenom svåra tider.

Författarna börjar från början med hur man kommer igång, vad man ska tänka på när man väljer att på heltid göra det man brinner allra mest för. När man väljer sig själv och sin dröm. Hur man undviker att lyssna på bittra människor som ”vill en väl”, hittar tid för skrivande och identifierar sina drivkrafter.

Sedan får läsaren åka på en turné genom det kreativa yrkets vedermödor och glädjeämnen i stort och smått. Allt från hur man jobbar med Wattpad som marknadsföring, via stipendier och pengamaskiner, till att skaffa sig en författarhund. Att det finns så mycket man kan hitta på, ändå!

Första intrycket av boken är lite spretigt. De tre författarna Lennart Guldbrandsson, Kim M Kimselius och Kristina Svensson, skriver sina tips och reflektioner utifrån helt egen stil och erfarenheter. Det hänger inte riktigt ihop sinsemellan och man undrar vart det ska sluta.

Men efter något kapitel är just spretigheten det man vill ha. Att läsa blir närmast som att sitta på ett café tillsammans med författarna och höra dem spruta ur sig sina idéer, inspirerade av varandra och den vetgirige läsaren.

Jag har skrivit ner en uppsjö av idéer och uppslag för mig själv under läsningen och jag tror att boken kommer att hänga med mig ett tag i livet som fri konstnär.

Rekommenderas!" Jakob Sverker


Efter alla fina ord av både 10 tips för att leva på din kreativitet och 10 misstag författare gör, känner jag press inför nästa bok i Tre hattarserien, 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär. Kristina, Lennart och jag har tillsammans 40 års erfarenhet inom den kreativa branschen. Allt vi har lärt vill vi dela med oss av i Tre hattarböckerna. Vi bär på mycket kunskap, även om vi inte alltid har samma erfarenhet eller åsikter. Det är just det som är styrkan i våra böcker.

Nej, nu måste jag fortsätta skriva.

Har du läst den här boken, eller någon annan av mina böcker, får du gärna skriva och berätta vad du tyckte om den.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se  


 

tisdag 31 oktober 2017

Samarbetsboken söker tips om bra och dåliga samarbeten

Samarbetsboken söker tips om bra och dåliga samarbeten
Tredje boken i Tre Hattarserien ska handla om samarbete och titeln på boken är 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär.

Vi har massor av idéer, men vet att många har egna erfarenhet av samarbete, både bra och dåliga sådana. Vi vill gärna att du delar med dig av det du har upplevt. Dela med dig av din erfarenhet till någon av oss.

Mejla mig, Kim M. Kimselius, Kristina Svensson eller Lennart Guldbrandsson och dela med dig av dina ord. Döp mejlet till SAMARBETSBOKEN. Skicka din text så snart som möjligt!

Vi ser fram emot att höra av dig.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se

måndag 30 oktober 2017

Vetskapen får mig att må bra

Vetskapen får mig att må bra

Bara att veta att jag inte ska ut och resa på flera månader får mig att må bra. Visst älskar jag att besöka nya platser och träffa nya människor, göra research för ett nytt ämne och lära mig nya saker.

Men det bästa jag vet är att bara vara hemma. Igår njöt jag verkligen av att bara vara.

Jag valde att inte starta upp webbdatorn, eller skrivdatorn. Istället tog jag min skrivbok, tände kakelugnen och slog mig ned i värmen, sedan lät jag pennan flyga fram över papperet. Orden kom så lätt och så fort att jag undrar om jag kommer att kunna läsa det jag skrev, lite som stenografi...

Dessutom var jag iväg till Färgargården och gjorde iordning gården inför helgens skrivarkurs. Det är första gången jag håller skrivarkurs där på hösten. Jag tror det kan bli riktigt mysigt. Det ska bli spännande att höra vad skrivkursdeltagarna tycker efter avslutad kurs, kanske kan det här bli en återkommande kurshelg? Många föredrar att skriva när det är mörkt och mysigt.

Igår fick jag tillbaka den timma staten stal av mig i början av året. Den sov jag inte bort, utan ägnade den åt skrivandet istället. Däremot ställde den "extra" timman till det för hundarna, eftersom tiderna inte alls stämde i deras huvud.

Innan skymningen föll tog jag en promenad med hundarna. Kiara var vild av glädje. Det blåste och löven for omkring. Alla skulle hon jaga. Jag var rädd för nedfallande grenar i stormbyarna, så jag gick ut på ängen. Där hade bildats en liten sjö efter allt regnande. Till Kiaras glädje.Solen höll på att gå ned och himlen färgades rosa.

Jag bara väntade på att älgarna skulle komma klivande ut genom snåren. När jag gick hem skyndade jag förbi vildsvinsstigen, för nu började det skymma rejält. När vi kom in kom mörkret snabbt.

En bild från min författarkollega på Island fick mig att le och känna hur glädjen växte inom mig.

Gerdur Kristny hade varit på Hallowenparty och träffat Hekla, som är stor fan till mig och mina böcker. Hon hade klätt ut sig till Anna i min bok Eg er ikke Norn/Jag är ingen häxa. Gerdur berättade att jag var Annas favoritförfattare, att hon älskade alla mina böcker och självklart hade läst alla. Tänk att någon klär ut sig till mina huvudpersoner när det är hallowen, det hade jag aldrig ens kunnat föreställa mig. Helt fantastiskt!

En fin recension av 10 tips för att leva på din kreativitet gjorde också helgen till en perfekt dag. Men framförallt var det det inre lugnet som äntligen infann sig efter många år av inre stress.

Egentligen fann jag det inre lugnet i Lissabon. Märtha Rebert som var en av mina guider sa när de vi skildes åt på flygplatsen "Behåll nu lugnet inom dig när du kommer hem!" Jag har faktiskt lyckats med det och ska jobba på att behålla det i fortsättningen också. Jisses vad bra jag mår!

Nu har solen gått upp utanför fönstret. Dags för morgonpromenad. Senare ska jag iväg och mingla med vår nya landshövding i Blekinge, Sten Nordin.

Tänk vad lugn och harmoni kan göra för kroppen och skrivandet!

Ha en underbar dag! Det kommer jag att ha!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se 

söndag 29 oktober 2017

Ett måste för alla kreativa själar 10 tips för att leva på din kreativitet

Ett måste för alla kreativa själar
10 tips för att leva på din kreativitet

Blir jätteglad för den här kommentaren. Tack snälla Ulla för alla dina fina ord!


Den här boken är nästan ett måste för alla kreativa själar där ute som har en dröm eller tanke på att kunna leva på sin hobby. Kim, Kristina och Lennart är tre begåvade och generösa människor som bjuder på en massa bra tips på ett roligt och engagerat sätt som lätt omvandlas till vilken kreativitet man än vill satsa på. 
Köp den!
Ulla Adamsson på
Boktipset


Har du också läst 10 tips för att leva på din kreativitet, eller någon annan av mina böcker? Skriv gärna och berätta vad du tyckte om boken!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se