Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 29 mars 2014

Boktips: Doktor Sömn av Stephen King


Nu har jag slukat Stephen Kings bok Doktor Sömn. Är imponerad över att King kan skriva om helt overkliga saker så att de känns verkliga. Jag är ett stort Stephen King-fan och samlar på alla hans böcker.

I Doktor Sömn får jag åter knyta kontakt med lille Danny från boken Varsel, som senare blev filmen Shining som säkert har skrämt livet ur många. I Doktor Sömn har åren runnit förbi och Danny är vuxen alkoholist. Han reser från plats till plats, tills han kommer till en stad som fångar upp hans frusna själ, där invånarna tar honom till sig och får honom att sluta dricka.

Han har fått jobb som vårdare på ett sjukhem och kan med sin synska förmåga - sin shining - ge tröst och lugna dem som ska dö. Patienterna kallar honom Doktor Sömn. 

Det förflutna lämnar honom dock inte i fred. Danny har fått telepatisk kontakt med en flicka som har samma förmågor som han, bara oändligt mycket starkare. Flickan, som heter Abra, ber förtvivlat om hjälp. 

Overlook Hotel, där allting startade när han var sex år, kommer tillbaka i handlingen genom en av de värsta mardrömmar du någonsin kan tänka dig. 

En sanslöst spännande, skräckfylld bok som trots sin overklighet känns otroligt verklig och nära. Den kryper in under huden på mig och jag kan inte sluta lyssna. Jag är i boken, jag upplever allt som personerna gör och jag ryser. Läs den!

Du hittar boken hos din bokhandlare, eller på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 26 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 28 mars 2014

Skrivarkurs i Toscana


Jag i Florens, researchresa inför min bok Svarta Döden.

Här är en skrivarkurs som jag tycker låter mycket mysig. Kan det finnas en bättre plats att sitta och skriva på än i Toscana. Jag har besökt Italien många gånger, eftersom jag har skrivit flera historiska äventyrsböcker som utspelar sig där: Tillbaka till Pompeji, Theos Pompeji och Svarta Döden. Tror säkert det blir fler böcker som utspelar sig i Italien, för jag älskar landet. Blev riktigt sugen på att resa på den här skrivarkursen. Men nog om mig, nu ska jag tipsa dig om skrivarkurs i Toscana. Varsågod och läs:


Skrivarkurs i Toscana

Kurstid:
14 juni – 21 juni 2014
20 september – 27 september 2014


Kursledare: Jan Sigurd

Förkunskaper: Kursen är avpassad så att både nybörjare och mer erfarna deltagare får behållning av den.

Kursen äger rum på vår vackert belägna kursgård Podere I Moricci.. I en pastoral omgivning i hjärtat av det klasiska Toscana kan du inspireras av miljön, värmen och gemenskapen Syftet med kursen är att hjälpa dig komma igång med ditt skrivande eller om du redan skriver ge dig nya infallsvinklar och feedback. Du lär dig tekniken och hantverket bakom skrivandets konst samtidigt som du låter din fantasi och inlevelse flöda.

Kursens mål är att hjälpa varje deltagare att hitta sitt eget språk och utvecklas som skribent/författare.

 
Vår kurs riktar sig till både nybörjare och lite mer erfarna skribenter och till personer som gärna skriver mycket eller vill skriva, men har svårt att komma igång.

Ni kommer att ha undervisning varje dag på förmiddagar och eftermiddagar under handledning av vår lärare Jan Sigurd, med undantag för resdagarna. 

Förmiddagar: Teori och inspiration inför dagens övningar. 

Alla dagar utom den första läser ni de av deltagarna skrivna texterna och diskuterar dem.


Eftermiddagar: Fortsatt läsande av och respons på varandras texter, ytterligare inspiration/teori och utdelande av nästa dags uppgift.Kursen, liksom måltiderna kommer att äga rum i lanthuset med dess inbjudande terrass och trädgård.

Gården har tillgång till Swimmingpool, stor Veranda/terass med Grill, där man kan koppla av med en bok eller grilla. En vedugn till att baka sitt eget bröd eller baka exempelvis sin egen pizza. Allmän tvättmaskin finns.

Jan Sigurd Kursledare
Jan Sigurd är författare, låtskrivare och skrivarlärare.
Anlitad som lärare på Lunds Universitets Författarskola sedan 2003 samt numera också halvtidsanknuten som skrivarlärare på Sörängens Folkhögskola i Nässjö.

Sommartid ger han kurser vid Frihems Folkhögskola i Svalöv samt för Tuscansun/I Moricci .

Boendet
Boendet är mycket trevligt i ett typiskt toskanskt lanthus, där ni kommer att bo i lägenheter med plats för fyra personer med tillhörande toalett och dusch.


Exkursion
Under veckan kommer ni dessutom att göra en exkursion till olika närliggande platser som är kända för sina fina vyer. Vi besöker en vingård i närheten av San Gimignano för att provsmaka på hustes olika viner. Därefter äter ni en genuin toskansk lunch med tillhörande olivoljeprovning.


Spännande utflykter i det pastorala toskanska landskapet samt förstå "livet" bakom oliv och vin framställning.

Ni kommer att se det som är ett "måste" i Toscana, men ni åker även till platser som inte har upptäkts av turismen ännu där det genuina fortfarande finns kvar.


Huset har fri bredbandsuppkoppling via trådlöst WiFi nät. Dock är det ett rustikt hus vilket innebär att signalen har svårt att tränga igenom de tjocka väggarna, alltså svag signal i rummen.På terassen är signalen utmärkt. Dator med bredband finns i samlingsal.

Allt för 9950 SEK
 
inklusive helpension, exlusive resa till Toscana. Enkelrumstillägg från 1500 SEK för kurstid


I priset ingår:


  • 7 nätter i dubbelrum med dusch och toalett
  • Frukostbuffé varje morgon
  • Toskansk Buffé (inkl. drycker)
  • Lunch varje dag (inkl. drycker)
  • Middag varje dag (inkl. drycker)
  • En utflykt i Toscana inkl. lunch, besök på vingård och olivoljepframställning
  • Vin-, Grappa- och olivoljeprovning
  • Fri transfer T&R från/till  Pisa flygplats på lördagar*
  • Kursavgift
  • Lakan och Handukar
*Transfer gäller tider som är anpassade för flyglinjerna Norwegian samt Ryanair.

Grupprabatt
Är ni fler än tre personer? Kontakta oss för att få grupprabatt.


Läs mer information här.


Ha det så kul om du går på kursen och lycka till med skrivandet!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker.  Foto Bertil Knoester.

torsdag 27 mars 2014

Börjar närma mig slutet på min 29:e bok Anastasias öde

Tänk, nu är jag en bok närmare 30, som är mitt mål för 2014. Den bok som snart är klar är Anastasias öde, den 19:e historiska äventyrsromanen om Theo och Ramona som reser tillbaka i tiden.

När jag ser siffrorna jag har skrivit känns det mäktigt, snart 30 och 19:e boken i den serie som tog sin start med Tillbaka till Pompeji. Aldrig hade jag kunnat ana att det skulle bli så många böcker om Theo och Ramona, eller att jag skulle ha gett ut så många böcker på så kort tid.

Jag har ett ständigt kli i fingrarna efter att skriva, och vaknar varje morgon med huvudet fullt av ord. Det är bara att skriva. Dessutom har jag en underbar make som stöttar mig i mitt författarskap och vet hur uppslukad jag kan bli i slutskedet av en bok. Nästan inte kontaktbar. Stackars Jan...

Nu är jag där, i det skede då jag är uppslukad av boken, snart är den klar och går iväg till korrekturläsarna. Då kastar jag mig över Skräckresan med Titanic, den 2:a boken i Theo- och Ramonaäventyr, serien som påbörjades förra året med Månstenen. Omslaget är så läckert att jag känner att du måste få se det. Visst är det härligt?

Nu har jag tappat bort tråden, jag skulle ju berätta för dig om Anastasias öde. En bok som har varit både spännande och skrämmande att skriva. Ofta har tanken "Om de ändå hade gjort så istället..." farit genom mitt huvud. Ibland har jag svårt att förstå människors grymhet, som mördar utan en tanke på konsekvenserna.

Jag lär mig otroligt mycket när jag skriver mina historiska äventyrsböcker. Vet att även läsarna av mina böcker lär sig mycket, för många tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan, efter att ha läst någon av mina faktaspäckade böcker om Theo och Ramona och sedan fått prov i just det ämne som boken tar upp. Fick även brev från en läsare som berättade att hon hade tagit många poäng i Trivial Pursuit, tack vare mina böcker. Märker att jag själv blir allt duktigare i frågesporter, för jag läser väldigt många faktaböcker inför varje bok jag skriver.

Nej, nu har jag gjort det igen, tappat bort Anastasias öde-tråden. Antar att du är nyfiken på vad boken handlar om. Jag vet vad boken handlar om, däremot har jag svårt för att få ihop en bra baksidestext. Tills jag har fått ordning på den skriver jag så här om boken:

Den här boken handlar om den ryska tsarfamiljen och den sjuttonåriga storfurstinnan Anastasias öde, när revolutionärerna stormar tsarens palats och tar den ryska tsarfamiljen tillfånga.

Väcker texten din nyfikenhet?

Nu ska jag fortsätta skriva så boken blir helt klar och kan gå iväg till korrekturläsarna. Antar att du undrar när du kan läsa boken, den kommer ut i augusti, då börjar jag resa runt och signera den. För signeringstider kan du kika in på min hemsida under Nästa evenemang/Anslagstavlan, signeringar och föreläsningar.

Det här blev ett långt inlägg, jag som bara tänkte berätta för dig att min 29:e bok, Anastasias öde,  snart är klar...

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 28 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 26 mars 2014

Skrivkurs i Stockholm 10-11 maj

Här är ännu en skrivarkurs för dig som har kli i fingrarna efter att få skriva och huvudet fullt av ord, eller helt enkelt bara vill ha lite hjälp att komma igång.


Skrivkurs 10-11 maj
Ny kurs med fantastik som tema (men inte krav) i Stockholm. Du kan alltså skriva i vilken genre du vill, men vi kommer att prata en del om fantastik, som till exempel att bygga världar eller beskriva platser som inte finns i verkligheten, hur man gör magiska saker trovärdiga med mera. För övrigt lär du dig lika mycket om ren skrivteknik som på en vanlig kurs i skönlitteratur.

Kursen innehåller bland annat:
* var står du som författare?
* idén, var ska du börja?
* vem är din tänkta läsare?
* att beröra och göra läsaren delaktig
* den dramatiska kurvan
* karaktärerna
* perspektiv
* tempus
* gestaltning
* miljöer och genrer
* dialog
* knyta ihop "plotten"
* åtgärder vid skrivkramp
* när är manuset färdigt?
* ... och sen då?

Alla moment innehåller separata övningar, och det förekommer också övningar där flera saker ska knytas samman. Det är även övningar under lunchen samt en hemläxa, så att tiden nyttjas maximalt. Jag ger även en bonus genom att ge feedback på 1000 ord (ca tre A4) åt alla deltagare. Detta kan nyttjas upp till tre månader efter kursen. Alla deltagare får diplom.

För en weekendkurs på två dagar gäller: minst 6, max 12 deltagare. Priserna är inklusive moms. Mat, resor eller logi ingår inte, utan ordnas av deltagarna själva.

Kursledare Anna Gable.

Här kan du boka skrivarkursen.


Ha det så kul på kursen och lycka till med skrivandet!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 25 mars 2014

Min 28:e bok, Rädda min lillebror! har kommit från tryckeriet


Äntligen är den här, Rädda min lillebror! Alltid lika spännande att ta emot en ny bok från tryckeriet, framför allt är det pirrigt och nervöst att ta del av läsarnas synpunkter om boken. Här ligger nu en stor trave på packningsbordet.

Baksidestext till Rädda min lillebror!:

Gabriella blir inte glad över att ta hand om sin femåriga lillebror, Dennis, hela sommaren. Det enda hon vill är att få tälta med sina vänner.

Det får henne att hata sin lillebror. När de är på picknick häller Dennis myror innanför hennes tröja. Gabriella blir mycket arg. Hon binder Dennis vid ett träd och lämnar honom ensam i skogen.

Till slut får hon dåligt samvete och återvänder. Då är han borta! Gabriella får panik. Hon har läst i tidningen att kidnappare härjar i trakten. Är det dem som har tagit hennes lillebror?

Ute i skogen möter hon Lisa, som hjälper till i sökandet efter lillebror. Till slut råkar de själva riktigt illa ut när de tar upp jakten på kidnapparna.

Här ser du packningsbordet, där samtliga 28 titlar ligger och väntar på att packas i kartong och skickas iväg till bokhandlarna. När jag började använda det här stora skrivbordet som packningsbord låg det inte många böcker där, bara en enda i ett hörn av det stora bordet, som då såg gigantiskt ut.

Till slut var det en rad av böcker längst bort på ena kanten av det stora bordet. Därefter fick jag lägga böckerna i två rader, nu är jag uppe i tre rader böcker och packytan kryper stadigt.

Innan året är slut ska bok nr 29 och bok nr 30 också ligga där och trängas med de andra: Anastasias öde och Skräckresan med Titanic.

Jag skriver på och planerar att ytterligare minst två, förmodligen tre, böcker kommer att finnas på bordet 2015. Mitt mål är 100 utgivna böcker innan jag dör, så jag skriver och skriver och skriver!

Tillhör du dem som samlar på mina böcker, är det bäst att du skaffar dig en stor bokhylla ;-)

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 28 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 24 mars 2014

Novelltävling: Tidningen Skriva utlyser tävlingen där du har chans att vinna 10.000 kronor

Tävlingsdags igen. Lika bra att du skriver hela tiden, för det kommer ständigt nya skrivtävlingar! Den här gången är det tidningen Skriva som utlyser en skrivtävling med fina priser. Läs mer nedan:

Nu drar vi igång årets stora novelltävling med 10.000 kronor i förstapris!  

Tävlingen är öppen för alla och pågår till och med den 31 augusti 2014. Novellen ska vara skriven på svenska och får inte vara publicerad tidigare.

Ämnet är valfritt, men novellen ska inte vara längre än 15.000 tecken inklusive blanksteg. Är bidraget längre kommer juryn inte att ta ställning till det.

Novellen ska skickas in i pappersformat. Skriv ut novellen i 12 punkters teckenstorlek med dubbla radavstånd. Ange också överst på första sidan hur många tecken novellen är.

Novellen ska skickas in anonymt. Författarens namn får alltså inte stå på novellen. I samma kuvert som novellen bifogar du istället ett slutet kuvert med ditt namn samt kontaktuppgifter.

Endast ett bidrag per författare. Inskickat material returneras inte. Eventuell vinstskatt betalas av pristagaren. Vinnaren presenteras i Tidningen Skriva nummer 6 2014.

Bidraget ska skickas till:
Skriva förlag
Oskarsgatan 6 A
414 63 Göteborg
 

Deadline 31 augusti 2014.

Priser:
1:a-pris: 10 000 kronor
2:a-5:e-pris: Läsplattan Letto från Adlibris (värde 995 kr)
6:e-10:e-pris: Bokpaket från Adlibris (värde ca 500 kr)

I juryn:
Johan Hilton
Kulturjournalist, kritiker och författare med ett förflutet inom både press och radio, bland annat som biträdande kulturchef på Expressen. Sedan förra året är han förlagschef på bokförlaget Atlas som ger ut 2013 års nobelpristagare i litteratur, novellisten Alice Munro.

Ulrika Knutson
Journalist, kritiker, kulturskribent och välkänd radioröst i bland annat kulturradion och Godmorgon, världen!. Ordförande i Publicistklubben 2009-2012.

Jonas Karlsson
Skådespelare, dramatiker och författare med tre hyllade novellsamlingar i bagaget, samt den nyligen utkomna berättelsen God jul.

Lena Hammargren
Grundare och förlagschef på Novellix, som sedan 2011 ger ut noveller i fickformat, såväl nyskrivet som klassiker. Hon arbetar även som översättare av tysk skönlitteratur.

Per Adolfsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen Skriva.


Önskar dig lycka till i tävlingen!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 23 mars 2014

Nu har jag gjort det igen...

Ibland blir jag alldeles galen på mig själv. Nu har jag gjort det igen, vaknat med en helt ny bok i huvudet. Allt fanns där, från början till slut. Det var bara att sätta sig ned och börja skriva.

För tillfället kan jag inte sätta mig och skriva hela boken, eftersom jag har andra böcker på gång, böcker som är inplanerade och ska komma ut till hösten: Anastasias öde och Skräckresan med Titanic.

Därför satte jag mig och skrev, för hand, stolpar och händelser. Jag darrade av iver över att få vräka ur mig hela boken. Jag fick verkligen hålla tillbaka för att inte sätta mig vid datorn, för då visste jag att det skulle vara kört, då skulle jag bara skriva på.

Därför tog jag fram anteckningsboken jag köpte vid min signering hos Lundins bokhandel i höstas. Där finns nu både dagboksanteckningar, hela kapitel till de böcker jag håller på med och nu en synops till en helt ny bok.

Får ofta frågan hur jag gör när jag får skrivkramp, ha! Jag får kramp i hjärnan av frustration över alla ord och idéer som kommer, och för att jag inte hinner skriva alla böcker som dyker upp inom mig. Min alldeles egna form av skrivkramp.

Du anar inte hur många påbörjade böcker som ligger och väntar på att bli färdigskrivna för att bli tryckta böcker. Tycker du om att läsa mina böcker behöver du alltså inte vara orolig, det kommer fler böcker, många många fler böcker!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.