Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 1 november 2014

En av de bästa historiska romaner jag har läst: Blodbokens tid av Bodil Mårtensson

Blodbokens tid av Bodil Mårtensson är en av de bästa historiska romaner jag har läst på länge. Som författare av historiska äventyrsböcker vet jag hur mycket arbete det ligger bakom en historisk bok. Den minsta lilla detalj ska letas upp innan man skriver. Vad hade de på sig, vad åt de, hur värmde de bostäderna, vad för slags material använde de sig av, etc, etc. Det är många, många små detaljer, som de flesta läsare kanske inte ens lägger märke till, men det gör jag.

Respekt till Bodil Mårtensson för hennes detaljrike skildring av 1300-talet och kung Magnus Eriksson med familj, i boken Blodbokens tid.

Det är en bok som inte går att lägga ifrån sig, spänning från första stund. En person som jag tog till mitt hjärta och hoppas få läsa mer om är Odd, en liten pojke i tjänst på slottet, som får en central roll i handlingen när han råkar höra saker som inte var ämnade för hans öron. Jakten på den lille pojken börjar och ingen tror honom när han berättar om de hemska planer som smids inför bröllopet som snart stundar.

Det här var en bok i värsta thriller/deckarstil. Läs den! Jag längtar efter fortsättningen och kan knappt bärga mig. Kanske ska jag be om att få korrekturläsa boken...



Den får fem stjärnor av fem möjliga. (Egentligen är den värd tio stjärnor!)


Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus och CDON.COM


För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 31 oktober 2014

Skrivtävling


Dags för en ny skrivtävling. Den här gången är det tidskriften Ordkonst som söker bidrag i alla dess former. Se nedan vad det är som gäller:

Tidskriften Ordkonst

Tidskriften Ordkonst ges ut fyra gånger per år och drivs liksom de andra verksamheterna inom utskottet av studenter och medlemmar i Akademiska Föreningen och Studentlund.

Varje nummer kretsar kring ett tema och då vi ständigt behöver nytt material vill vi uppmana alla att skicka in texter, illustrationer och publiceringsidéer av alla olika slag: essäer, intervjuer, spaningar, recensioner, reportage, författarpresentationer, bildexempel, översättningar, textanalyser och all form av skönlitteratur. Vi publicerar alltid även texter som går utanför temat.

Varje nummer innehåller en recensionsdel, illustrationer av olika bildkonstnärer och rymmer skönlitterära bidrag från både etablerade och hittills opublicerade författare. Redaktionen gör urvalet till varje nummer på basis av de bidrag som skickats in. Redaktionen leder arbetet med tidskriften och väljs en gång om året, oftast på senvåren. Vi läser och svarar på allt inskickat material.

AKTUELLT:
Ordkonst söker nu texter till Nr 4/2014: Öken.

Skicka in din tolkning av temat (eller en helt ennan text) till bidragtidskriftenordkonst@gmail.com.

Eftersom vi bedömer alla bidrag anonymt är det viktigt att skaparens namn inte står i själva textdokumentet! I vanlig ordning söker vi både alla sorters texter och illustrationer.  

Deadline: 7 november

För mer information se Ordkonst.


Lycka till!

Kika gärna in på SKRIVTÄVLING för att hitta fler tävling, samt Kimselius skrivtips eller Författartips för fler skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

torsdag 30 oktober 2014

Drömmar kan vara användbara

När jag var omkring tio år bestämde jag mig för att jag ville komma ihåg mina drömmar, eftersom jag hade en känsla av att det kunde vara användbart. Är glad att jag fattade det beslutet så tidigt, för många av mina böcker har jag drömt fram.

Inatt hade jag en magisk, otäck, skrämmande och fascinerande dröm. Som alla drömmar börjar det liksom mitt i och har inget riktigt slut. Det här var min dröm:

Jag stod tillsammans med min make, Jan, i mitten av ett eldhav. Just där vi stod brann det inte. Något hade hänt, en katastrof, vad visste vi inte. Det enda vi visste var att för att klara oss var vi tvungna att springa rakt igenom elden, eller dö. Samma definitiva slut vad vi än valde.

Eftersom jag är en envis person som aldrig ger upp, inte heller i en dröm, fattade jag Jans hand, såg på honom och han nickade instämmande. Vi talade till varandra utan ord, vi hade bestämt oss.

Vi tog sats och sprang det snabbaste vi någonsin hade gjort, rakt in i elden. Den var fruktansvärt het. Jag kände hur skinnet krullades ihop och försvann, kläderna fattade eld och brändes upp. Varje andetag var som att dricka eld. Jag kände lågorna ända ned i magen. Det brände och sved. Hettan var fruktansvärd, men vi fortsatte att springa. Någonstans där borta skulle elden ta slut, där fanns räddningen.

Vi sprang tills fettet på våra kroppar brändes bort och vi aldrig mer skulle kunna släppa varandras händer, eftersom de hade smält samman. Vi sprang medan håret sveddes från våra huvuden och ögonen brann. Vi sprang, tills vi insåg att det inte fanns någon ände på elden. Ändå gav vi inte upp, trots att vi inga ögon hade att se med, inga öron att höra med, ingen mun att tala med, inget kött på våra skelett, vi sprang mot alla odds, mot räddningen som vi trodde fanns där längre fram. Vi sprang!

Hur kan jag använda mig av den här drömmen i mitt skrivande? När jag skriver detta känner jag fortfarande hettan rinna nedför min strupe och svida min kropp. Det här blir ingen bok, men delar av drömmen kan jag använda mig av, plocka ut och placera in i mina böcker, känslor, envisheten, förmågan att aldrig ge upp.

Kom nu inte och säg att jag drömmer om framtiden, hur jag hamnar i helvetet när jag dör, för det tror jag inte på.

Däremot tror jag på det där att våra händer blev sammansmälta. Det ser jag som ett tecken på att vi ska vara tillsammans för evigt. Ja, jag vet, jag är en evig drömmare, även i vaket tillstånd. Jag är född optimist och tror alla om gott.

Att använda sig av drömmar i skrivandet fungerar jättebra. Några av mina bästa böcker har jag drömt fram. Vaknat på morgonen och haft hela boken helt klar i mitt huvud, även om känslorna kanske inte har varit så intensiva som i den här drömmen.

Använd dig av dina drömmar när du skriver, träna dig att minnas drömmen. Håll kvar den det första du gör när du vaknar, ligg några minuter och tänk tillbaka, låt kroppen var kvar i halvdvala. Då kommer minnet tillbaka och du minns din dröm. Kanske inte första gången du försöker, ge inte upp, du kommer att lyckas. När du väl är där hoppas jag att dina drömmar är betydligt behagligare än den dröm jag just har berättat för dig.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 29 oktober 2014

Har du hört talas om skrivarforumet NAFS?

Vill du ha hjälp med din berättelse, få uppriktig kritik och synpunkter, då kanske skrivarforumet NAFS är något för dig. Så här skriver de på sin sajt:

Vad är Nafs?
Tål du uppriktig kritik?
Då är du lite som vi.

NAFS är ett nätverk för prosaskrivare med ambitioner. Vi har kommit en bit i vårt skrivande och är kräsna när det gäller skrivarforum på nätet. De flesta av oss har avverkat en eller flera skrivarkurser. Många arbetar eller har arbetat med skrivande i någon form. Framför allt tror vi att uppriktig kritik är mer utvecklande än en dunk i ryggen.

Generös och ödmjuk, hård men rättvis
Vill du bli medlem i NAFS måste du vara intresserad av att ge och ta kritik. Kanske arbetar du på en novellsamling eller drömmer om att skriva en roman och bli publicerad, men du är lika välkommen vare sig du skriver noveller eller romaner, eller sliter ditt hår med episoder som ska bli en helhet senare.

Du tycker om att diskutera allt från berättarperspektiv till skrivkramp och vill dela med dig av dina tankar och erfarenheter. Du har inget emot en generös och ödmjuk atmosfär. Om det inte hettar till ibland blir du besviken.

När någon utlyser en skrivövning, kanske en novell på temat ”flykt”, ser du det som en kul och inspirerande utmaning.

Är vi verkliga?
Ja, i allra högsta grad. Vi är ett trettiotal medlemmar i NAFS, men har plats för fler. Vi vill ha ännu mer liv och driv i forumet. Läs mer under Bli medlem.

Ett medlemskap i NAFS kostar 200kr/år. Det är nästan gratis, ändå räcker det för att täcka kostnaderna för forumet och noveller.nu. Vi som engagerar oss aktivt i verksamheten gör det ideellt.

Vad skiljer NAFS från andra skrivarforum? Kritiken du får är ärlig och konstruktiv. Atmosfären är trevlig utan att vara smetig. Stödet du får utvecklar ditt skrivande. Att läsa andras texter och tala om varför det är bra, eller vad som kan utvecklas, är minst lika betydelsefullt för din egen skrivprocess.

Om du vill bli medlem vill vi se prov på vad du kan. Skicka ett mail till nafs@noveller.nu och visa ditt intresse, så berättar vi mer om hur du ansöker.
 
Vi vill också att vårt litterära internetmagasin, www.noveller.nu fylls med fler lysande noveller och annat läsvärt som våra medlemmar har lust att dela med sig av, krönikor, bokrecensioner, författarintervjuer. Novelltävlingar blir det också.

Vi vill samarbeta mer med litterära sällskap, skrivarskolor, förlag och författare.


Nå, låter det som något för dig! Nu har du iallafall fått höra talas om ännu ett skrivarforum.

Lycka till!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 28 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 28 oktober 2014

Dödsdomen



Dödsdomen

”Hej! Kan du undvara en femma?”
Britta vände sig om och såg på mannen som hade tilltalat henne. Han såg inte ut som de vanliga tiggare som brukade sitta utanför ingången till kiosken. Det här var en ung man i hennes egen ålder, runt tjugo. Han var riktigt snygg, trots sin skäggstubb, eller kanske på grund av skäggstubben. Hon lät undslippa sig ett leende vid tanken och fortsatte granska mannen. Slitna jeans, men vem hade inte det nuförtiden? Hans ögon var varma, men ledsna. Tja, varför inte. Hon hade ändå ingen användning för den längre.
Utan att tveka knäppte Britta upp axelremsväskan och plockade fram sin portmonnä. Hon tog ut en femtiolapp, ångrade sig och tog sedan ut alla kontanter hon hade och räckte fram dem till mannen.
Han såg förvånad ut när han tog emot dem, stirrade handfallen på sedlarna i sin hand.
”Men… Det är ju över femhundra kronor!”
”Tja!” sa Britta och ryckte på axlarna. ”Jag tror du behöver dem bättre än vad jag gör.”
”Tack! Jag har varit ute och tågluffat och fick besked att min mor är allvarligt sjuk, det fattades bara fem kronor för att jag skulle få en biljett hem, men mannen i biljettkassan vägrade att ge mig rabatt. Men du… Jag behöver faktiskt inte alla de här pengarna.”
”Köp något fint åt din mamma!” sa Britta.
”Nja… Hon ligger för döden, så hon behöver inte speciellt mycket just nu”, sa mannen och fick något sorgset i blicken.
Det högg till i Britta vid de orden. Ingen skulle sörja henne, ingen äkta man, ingen pojkvän, inga föräldrar, ingen.
”Om jag fick besök vid min dödsbädd (av någon som är så snygg som du, tänkte hon) skulle jag vilja ha en ask choklad och nöja mig med att hålla din hand ända fram tills jag drog sista andetaget.”
Mannen log och räckte fram handen.
”Christer!”
”Britta!” sa hon och tog emot hans hand.
Det var ett rejält handslag, en kraftkarl skulle hennes mor ha sagt.
”Trevligt att träffas, men du. Ska du inte ha tillbaka dina pengar?” sa Christer.
Britta skakade på huvudet.
”Nej, jag behöver dem faktiskt inte”, sa hon och kände knuten i magen bli större.
Hon kände sig illamående och lite yr. Kanske var det så det skulle vara i slutet.
”Okej, tack då. Jag lovar att köpa en chokladask åt mamma och tänka på dig. Har du något telefonnummer?”
Britta log åt ironin att ha fått kontakt med en snygg, charmerande karl när tiden var utmätt. De skulle aldrig få ett liv tillsammans. Men varför inte? Hon gav honom telefonnumret till sin nya Samsung Alpha Frosted Gold. Den som hon hade gett sig själv i tjugoårspresent förra veckan.
”Jag ringer! Nu måste jag rusa, tåget går strax, men jag hör av mig. Stort tack!” I nästa stund var han borta.
Britta stod och såg efter honom. Visst var det typiskt henne, att alltid missa chansen, vad det än gällde. Hon tänkte på sin mamma och pappa, som både hade dött i en trafikolycka förra året och lämnat henne ensam. Inga syskon hade hon. Föräldrarna hade bara velat ha ett enda barn, för att få rå om henne extra mycket och slösa all sin kärlek på henne hade de sagt. De hade säkert inte räknat med att dö så fort, tänkte hon. Just nu hade det varit skönt att ha några syskon att ringa, att dela den fruktansvärda nyheten med, att bli kramad och tröstad.
Inte hade hon några vänner heller, nyinflyttad som hon var i Stockholm. Hon såg sig om på myllret i centralstationen vänthall. Så mycket folk runt mig, ändå är jag helt ensam.
Ryck upp dig! sa hon till sig själv. När hon hade fått beskedet för någon timma sedan hade hon bestämt sig för att inte deppa. Hon skulle göra något bra. Nu hade hon gjort det, hon hade gett Christer de sista pengar hon hade i plånboken, men hon hade fortfarande kvar sina kreditkort. Dem kunde hon köpa mycket för innan kreditgränsen var nådd. Hon skulle ändå slippa betala.
Hon såg sig omkring, såg tiggaren som hastigt reste sig upp och lufsade iväg när polisen närmade sig. Vad kunde hon göra för att hjälpa några medmänniskor?
”Jag vill dö som en hjälte, inte som en vanlig kontorsråtta”, viskade Britta.
”Förlåt!” sa en äldre man som stod bredvid henne. Han vände sig om och såg på henne.
”Nej, det var inget. Om jag inte kan hjälpa er med något?” sa Britta.
”Jo, jag skulle försöka köpa en biljett i automaten, men den vill helt enkelt inte ta mitt kort”, sa mannen.
”Det ordnar jag”, sa Britta, gick fram till automaten och stack in sitt kreditkort. ”Vart ska ni resa?”
”Hem!” sa mannen och Britta kunde inte låta bli att le.
”Förlåt lilla damen, men ni kan ju inte veta var jag bor”, sa mannen i nästa ögonblick och strök handen över sin svarta yllerock.
Då såg Britta det svarta sorgbandet på överarmen, mannens svarta hatt, mörka byxor och välputsade svarta skor. Hon såg de sorgsna ögonen, de välrakade kinderna och doften av Hugo Boss rakvatten. Det hade hennes pappa också använt.
”Vill ni kanske ta en kopp kaffe med mig”, sa Britta och lade försiktigt handen på mannens underarm.
Han granskade henne noga och sa:
”Syns det så tydligt?”
Hon nickade.
”Nåväl! Det kan vara skönt att ha någon att prata med en sådan här dag”, sa mannen och lät hennes hand ligga kvar.
De gick till närmaste kafé. Hon köpte kaffe och kaka till dem båda med sitt kreditkort, medan mannen slog sig ned vid ett bord. Han satt och pillrade på sorgbandet när hon kom, ögonen var våta och tårar rann nedför hans kind. Hon hann knappt slå sig ned innan han började tala.
”Vi var gifta i sextio år. Det är lång tid. Inga barn fick vi, men vi hade varandra, så det gjorde inte så mycket. Inte förrän nu. Jag känner mig så ensam. Nu ligger hon där, kall och ensam i vår gemensamma grav. Det nöp till i hjärttrakten när kistan sänktes ned och jag hoppades att jag skulle få en hjärtattack och följa henne in i döden, men se den allsmäktige har säkert andra planer för mig”, sa mannen och sörplade lite kaffe.
Britta önskade att hon hade haft någon som sörjde henne så vid hennes grav. Hon undrade om någon enda person skulle komma på hennes begravning.
Mannen berättade om det långa livet tillsammans med hustrun, vars begravning han just hade kommit från. Britta lät tiden gå, struntade i att hon hade sagt att hon skulle komma tillbaka till jobbet senare, struntade i att hon inte kände mannen. Ja, hon struntade i precis allting.
När de reste sig för att skiljas, gav Britta den gamla mannen en lång och innerlig kram. Hans ansikte sken upp och han smekte hennes kind.
”Du har ett gott hjärta, lilla vän. Hoppas att du hittar någon som förtjänar det”, sa mannen. I nästa stund var han försvunnen i vimlet av människor.
Hon stod kvar och såg efter honom utan att egentligen se honom. Hon visste inte hur länge hon hade stått där när hon hörde en smäll, tätt följd av ännu en. Folk omkring henne började springa åt alla håll. Släppte sina väskor och bara sprang.
Britta såg två människor som låg på golvet bredvid sitt bagage, en röd vätska började sprida sig runt dem.
Ännu en smäll hördes genom ljudet av skrikande människor och springande steg. Ytterligare en person föll, alldeles bredvid henne.
Ja, ta mig nästa gång, ta mig, tänkte Britta.
Hon mindes samtalet med doktor Larsson för några timmar sedan. Hon hade gått till sin årliga kontroll, röntgat lungorna eftersom hon hade känt sig lite andfådd ett tag. När läkaren hade lämnat beskedet att hon hade cancer i sista stadiet och bara hade någon eller några veckor kvar att leva hade tiden stannat.
Livet är så orättvist, mindes hon att hon hade sagt. Hon hade nyss fyllt tjugo, blivit ekonomiskt oberoende tack vare föräldrarnas höga livförsäkringar, hon skulle ha fått ett gott liv.
Ännu ett skott small, i samma stund hörde hon det hjärtskärande skriket. Hon vände sig om och såg en liten pojke stå ensam bredvid en väska. På golvet bredvid honom låg en kvinna. Blodet spred sig från hennes huvud, ja, det som en gång hade varit hennes huvud, för skottet hade gjort det till en oformlig massa.
Britta vred på sig och såg sig omkring i vänthallen. Hon såg en ensam man stå med ett gevär uppe på andra våningen. Nu var det bara hon och den lilla pojken kvar, alla andra hade flytt. Hon såg hur siktet var inställt på pojken.
”NEJ!” skrek hon och sköt fart mot honom.
Hon slängde sig över pojken i samma sekund som skottet brann av. Hon hörde polissirener, folk som skrek och den lille pojken som stönade till när hon föll med all sin tyngd över honom.
I nästa sekund kände hon en brännande smärta i ryggen och hon förstod att kulan hade träffat henne.
”Tack och lov”, mumlade hon medan ett leende spred sig över ansiktet. ”Nu dör jag som en hjälte. Min död gör skillnad!”
Några ynkliga hjärtslag senare var hon död och hennes blod flöt ut över det hårda golvet, över den lille pojke hon hade räddat med sitt eget liv.

”Syster Lena! Syster Lena! Skynda sig in hit!” ropade doktor Larsson upprört.
Sjuksköterskan Lena rusade in till överläkaren.
”Vem i helv… Ursäkta svordomen, men vem har rört till röntgenplåtarna. Här har jag lämnat dödsdom till unga fröken Britta Svensson, när det är den äldre damen Britta Svensson som bara har några veckor kvar i livet. Den tjugoåriga Britta är kärnfrisk och kommer förhoppningsvis att bli riktigt gammal, förmodligen bara dålig kondition som gör att hon är andfådd. Jag får skriva ut ett recept på motion till henne. Ring genast upp den yngre Britta och berätta den glädjande nyheten. Hon var förkrossad när hon lämnade mitt kontor för några timmar sedan. Om jag får tag på den som är skuld till det här misstaget, då vet jag inte vad jag gör. Seså, skynda sig att ringa nu!”
Sjuksköterskan skyndade sig fram och tog sjukjournalen ur läkarens hand, jäktade ut ur rummet, fram till sin expedition, där hon snabbt letade upp den unga flickans mobilnummer för att ringa och lämna det glädjande beskedet.
Signal, efter signal gick fram tills hon hörde en mansröst svara:
”Detta är konstapel Eriksson, vem är det jag talar med?”
Efter att ha förklarat vem hon var, fick hon höra vad som hade hänt. Darrande lade hon på luren och hoppades innerligt att doktor Larsson aldrig skulle få reda på att ansvaret för de ihopblandade röntgenplåtarna var hennes.
 


Nå, vad tyckte du om min novell? En berättelse som pockade på min uppmärksamhet när jag just skulle krypa i säng på Apple hotell i Göteborg. Ingen tid fanns att skriva, för jag skulle upp tidigt nästa dag för att föreläsa. Inte förrän kvällen därpå satte jag mig för att få ur mig orden. Jag är nöjd med resultatet, hoppas att du också tyckte om den.

Här kan du läsa fler tänkvärda berättelser av Kim M Kimselius.
 
Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 27 oktober 2014

Ännu en Sisterhood of the World Blogger Award


Jag har fått ännu en Sisterhood of the World Blogger award något som gjorde mig jätteglad! Tack snälla Emma Andersson  för utmärkelsen. Emma har skrivit en helt underbar bok, Där drömmar blir till, som har har gett mig många underbara lästimmar.
Vad gör man när man blivit nominerad:
1. Tacka bloggaren som nominerade dig, och länka till deras blogg.
2. Ha med Sisterhood of the World Blogger Award-loggan i ditt inlägg.
3. Svara på de 10 frågorna som du fått.
4. Nominera 10 andra bloggare och fråga dem 10 frågor.

Här är Emmas frågor:
1. Hur ser din tre-i-topp-lista ut över de bästa böcker du läst?













2. Vilken är din favoritförfattare?
Dean Koontz och Stephen King

3. Läser du helst översatta böcker eller på originalspråk?
Översatta böcker.

4. Har du något favoritcitat från en bok du läst? I så fall, vilket?
"Och så var det bara en sak till..." Steve Jobs biografi


5. Idag är det många filmer och tv-serier som är baserade på böcker. Vad tycker du om det?
Helt underbart! Tänk att både få läsa en bok och sedan se den som film, inte tvärtom.

6. Fortsättning på ovanstående fråga: Vilken är din favorit?
Game of Thrones/Sagan om Is och Eld

7. Vad får dig att köpa en bok?
Ibland kan jag ha lyssnat på en bok på Storytel som jag tycker så mycket om att jag vill äga den. Då köper jag boken.

8. Vad ska en bok helst handla om för att bli en favorit hos dig?
Genren är inte så viktigt, det är själva berättelsen som är viktig, oavsett om det är deckare, fantasy etc. 


9. Vilken bok tycker du har det finaste omslaget?
Min egen bok Månstenens omslag älskar jag.













10. Vilken bok ska du läsa härnäst?
Har mängder av recensionsböcker att läsa och tar dem i tur och ordning som de har kommit till mig. Nästa bok som ligger i min mobil för att lyssnas på är Stjärnklart av Lars Wilderäng.













Jag vill nominera följande personer:
Eva Swedenmark
Astrid Ahlberg
Ramona Fransson
Emma Karlsson på Livskrafter
Katarina på Kattas betraktelser
Helena på Livet på Citronodlingen
Trillingnöten på Life is like a box of chocolates
Susanne Nilsson på Infomaster
Marina på Marinasbay
Joanna Björkqvist på Joannas universum

Här är era frågor:
1. Vad läser du just nu?
2. Nämn en bok som har betytt mycket för dig.
3. Vilken bokklassiker är din favorit?
4. Hur många böcker har du hemma?
5. Kan man få för många böcker?
6. Din favoritförfattare.
7. Föredrar du serier eller fristående böcker?
8. Vilken genre har du aldrig läst något inom men är nyfiken på? 
9. Din senaste inköpta bok
10. Vackraste bokomslaget 

Lycka till med utmaningen. Tack Emma för utmärkelsen! Ser fram emot att läsa din nästa bok!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.



Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka! Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester. Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/har-kan-du-kopa-kims-bocker.html

söndag 26 oktober 2014

Boktips: Matrevolutionen, ät dig frisk!

Matrevolutionen av Kostdoktorn Andreas Eenfeldt.

Det här var en mycket intressant bok, som jag tagit god tid på mig för att läsa. Mycket på grund av att jag verkligen ville komma ihåg allt jag läste, men också på grund av att livet rusar fram i turbohastighet just nu. Direkt efter jag hade läst den här boken läste jag Hjärnkoll på vikten, som jag recenserade för några veckor sedan.

Tillsammans fick de här böckerna mig att övergå till LCHF-kost på försök, eftersom jag under ett par års tid haft återkommande feberattacker som sänker mig ett par dagar. Läkarna hittar inget fel, så jag har försökt att själv tänka efter vad det kan bero på.

I Matrevolutionen får jag lära mig att socker kan ge kroppen ett konstant inflammationstillstånd. Okej, då kanske febern kommer därifrån, tänkte jag. Därför testar jag nu LCHF.

Boken talar om betydligt mycket mer än så. För många är det en bok man ska läsa om man vill gå ned i vikt. Jag gick ned 2 kilo på några dagar när jag började med LCHF, även om det inte var syftet med omläggningen av kosten.

Den här boken har allt det jag sökte efter och jag rekommenderar den varmt.

Här kan du läsa lite mer om boken:
"En vetenskapligt välunderbyggd bok, skriven av en läkare som verkligen själv hanterar överviktiga och sjuka patienter."

FREDRIK NYSTRÖM, professor i internmedicin

"Matrevolutionen är en bok som jag hoppas att så många som möjligt läser! Den visar på ett mästerligt sätt vilka grava systemfel som många av dagens kostråd bygger på och hur förda bakom ljuset vi alla blivit under lång tid."

JONAS COLTING, 4-faldig VM-medaljör i triathlon

Solveig tappade 168 kilo. Kennet kunde lämna tillbaka tio av sina tolv mediciner till apoteket. Ett epileptiskt barn slutade plötsligt få anfall. Nya fall dyker upp dagligen och de har något gemensamt. Fascinerande nog har de börjat äta tvärtom mot vad de tidigare fått höra var nyttigt.

Läkarvetenskapen har länge blundat för sådana berättelser. Men nu händer något. Allt fler moderna stora studier visar att det är dags att tänka om. Gårdagens lightprodukter inte bara smakar sämre och är fyllda av tillsatser. De visar sig också vara dåliga för vikten och hälsan. Det är hög tid för riktig mat igen.

Detta är en revolution. Vill du också äta dig till en bättre hälsa?

ANDREAS EENFELDT är läkare och driver Sveriges största hälsoblogg Kostdoktorn.se. Här är kunskapen som dagligen får 10 000 att besöka den - och mer. Boken avslutas med ett guideavsnitt fyllt av tips och recept samt vanliga frågor och svar: Allt du behöver för att starta din egen matrevolution.




Den får fem stjärnor av fem möjliga.


För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.