Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 2 juni 2018

Dödsdömd Melvin Mars av David Baldacci

Dödsdömd Melvin Mars av David Baldacci

Wow! Vilken bok! David Baldacci blir bara bättre och bättre. Jag tycker verkligen om huvudpersonen i den här serien, Amos Decker. Han är helt annorlunda mot alla tidigare huvudpersoner i Baldaccis serier, även om jag har tyckt mycket om dem. Författaren har en förmåga att göra starka karaktärer, där huvudpersonerna skiljer sig från varandra i varje serie. När Melvin Mars kliver in i serien höjer han boken ännu ett snäpp.

En bok jag verkligen rekommenderar dig att läsa. En bok om en oskyldigt dömd man, som sitter i dödscell och väntar på avrättning. Läs boken!

Den dödsdömde mördaren Melvin Mars räknar ner timmarna till sin avrättning för det våldsamma mordet på sina föräldrar tjugo år tidigare, när han plötsligt beviljas ett oväntat uppskov. En annan man har erkänt brottet.

Amos Decker, nyanställd på FBI, intresserar sig för Mars fall efter att han upptäckt slående likheter med sitt eget liv: Båda männen var duktiga fotbollsspelare med lovande
karriärer som slogs till spillror av liknande incidenter båda männens familjer mördades brutalt. Och i båda fallen erkände en annan man mordet flera år efter dådet. Bekännelsen har potential att göra Melvin Mars till en fri man. Men vem vill befria Mars från fängelset? Och varför nu?
När en medlem i Deckers team försvinner, blir det tydligt att något mycket större och mer olycksbådande än bara en dömd brottslings liv står på spel. Det kommer krävas Deckers fulla potential för att stoppa en oskyldig man från att avrättas för ett brott han inte begått.

Dödsdömd: Melvin Mars är den andra fristående delen i serien om polisen Amos Decker, som inleddes med Jakten på Amos Decker (2015). 
 

Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 1 juni 2018

Äntligen är den här Den magiska porten vid Färgargården!

Äntligen är den här Den magiska porten vid Färgargården!

Nuförtiden är det inte ofta jag får åka till Selo i Nättraby för att lyfta upp en ny bok från lastpallen. Det är nämligen så att så fort böckerna är tryckta går de direkt till Förlagssystem, där de får nöjet av att packa upp böckerna. Jag måste medge att jag är avundsjuk.

Men med Färgargårdsböckerna: Färgargårdens andar, Morden på Färgargården och Den magiska porten vid Färgargården, får jag möjlighet att slita av emballaget och hålla det första exemplaret av boken i min hand. Vet att samtliga som medverkat i boken just nu är mycket avundsjuka på mig. Men det dröjer inte länge förrän de får sina exemplar av boken.

Den första skymten av böckerna är när trucken kommer med lastpallen, där böckerna är väl inslagna för att inte skadas under transport. Jag har alltid sett boken som blå, eftersom det första utkastet av omslagsskissen var blå. Men boken är grön och jag tycker den är jättefin, eller vad säger du?

Spännbanden är avklippta och jag kan slita åt mig det första exemplaret.

Äntligen får jag fotograferas med en pall böcker igen. Dessutom får jag möjlighet att träffa den härliga personalen på Selo lagerhotell, där chefen, Tony, är den som har fotograferat mig med böckerna.

Jag vet att det är många nyblivna författare som väntar på sina exemplar av boken:
Åsa Persson, Tuula Löfborg, Anni Svensson, Leila Bramkvist, Tilde Lundin, Charlotta Mjellander, Ella Öhman, Michaela Larsson, Yvette Lissman, Pia Hansen, Lennart Andersson, Maria Johansson, Monica Carlsson, Eva Frank, Ulrika Amador, Marie Robé, Therese Ericsson, Karin Sallander, Jonna Lengstedt, Anethe Bergendahl, Gunnel Antoniusson, Irma Kjellström, Birgitta och Jan-Eric Boo, Jan-Helen Berntsson (som har gjort det magiska omslaget), Maria B. Hansson, Susanne Lifjord och Mari Jagdell. Många fantastiska författare. En del av dem har redan utgivna böcker.

Baksidestext:
Det du håller i handen är en portal till flera författares egna magiska världar. Låt dig inte luras av Färgargårdens idylliska skönhet. Det här är en plats som ingen annan på jorden, här finns öppningen till allt liv.Vid sällsynta tillfällen kan man stöta på något speciellt, ett skimmer, en dold väg, en port. Ta dig i akt, du har blivit varnad!
 
Flera författare har inspirerats av atmosfären i det gamla huset och berättelserna har vuxit fram. Genom novellerna får du se vad som händer när varken fantasi eller ord sätter några gränser. Vad är det för hemligheter som döljs på Färgargården? Finns där en magisk port? Läs, njut och försvinn bort i gränslandet mellan fantasi och verklighet.
.....
Det ska bli spännande att höra vad läsarna tycker om boken, jag tycker den är stark, annorlunda och riktigt, riktigt magisk, precis som en fantasybok ska vara. Tack alla fantastiska författare för era bidrag. Böckerna börjar skickas ut till er den här veckan, ni som kommer på sommarkursen får dem där. Om ni vill ha böckerna tidigare skickar vi dem gärna till er, men då tillkommer fraktkostnaden, något ni sparar när ni får böckerna levererade på skrivarkursen.


För dig som inte har varit med på någon av mina skrivarkurser och inte är en av författarna i novellsamlingen kan jag berätta hur det går till:

Deltagarna i skrivarkurserna, både de som gått tidigare och de som går grundkurs, får möjlighet att bidra med en novell till novellsamlingen. Jag läser och ska godkänna berättelsen, den ska hålla lika hög kvalité som tidigare berättelser har gjort. Om din berättelse blir godkänd kommer den med i boken. Varje medverkande i novellsamlingen delar på kostnaden för tryckningen och får 20 stycken böcker att sälja själva. Jag står för alla omkringkostnader, som att lägga upp boken på Förlagssystem och göra boken synlig hos nätbokhandlarna, samt står för lagerhållning av böckerna hos Förlagssystem. Det är även jag som gör allt arbete med korrekturläsning och göra en färdig bok av allt material, det är många obetalda arbetstimmar. Men jag gör det för att du som går skrivarkurs för mig ska få möjlighet att bli författare efter avslutad kurs. Jag vet själv vilken lycka det var för mig när jag fick hålla min första bok i handen. Förresten... Jag känner samma lycka varje gång en ny bok kommer ut.

Vill du vara med i nästa Färgargårdsbok får du anmäla dig till någon av mina skrivarkurser. Det finns ett fåtal platser kvar den här sommaren på grund av återbud, samt till höstkursen vecka 44.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 

torsdag 31 maj 2018

Hitta inspiration

Hitta inspiration

En bit ifrån där jag bor ligger Karlsnäsgården, ett motionscenter med mängder av vandringsleder, joggingspår, skidspår och tipspromenadslinga. Den sistnämnda går utefter Ronnebyån och är så vacker att det nästan gör ont, samtidigt är det ett andningshål och ett ställe att hämta inspiration.

Idag bestämde jag mig för att åka dit, ta en rejäl promenad med hundarna, låta dem bada i ån och få fart på endorfinerna och inspirationen. Det fungerar alltid.

Utefter tipspromenadrundan finns det bänkar man kan sitta på. Egentligen ville jag ha satt mig där och funderat vidare på berättelsen som spann sitt nät inom mig, men Tudor och Kiara ville hela tiden vidare för att upptäcka vad som fanns bakom nästa krök. Ett nytt badställe?

Mjuka skogsvägar leder oss runt på rundan. Jag stannar vid varje skylt och läser frågorna, medan hundarna luktar, eller tar sig ett bad. Fåglarna kvittrar, solljuset strilar ned mellan träden och vinden fläktar skönt.

Vid grillplatsen stöter vi på en grupp tältande tonåringar som just stiger ut ur sina små runda tält.  Sömndruckna gnuggar de sig i ögonen och skyndar barfota mot huvudbyggnadens toaletter. Där finns även en husbil, jag tror att ledarna bor i den. Kiara tittar intresserat på alla människor som plötsligt dyker upp i den lugna skogen. Jag blir inspirerad och spinner vidare på berättelsen.

När någon kör fast i sin berättelse och skriver till mig för att få råd att komma vidare, uppmanar jag dem alltid att byta miljö, att gå ut och röra på sig, springa, promenera, cykla, ja vad som helst som innebär att man bryter rutinerna. Kanske blev du inspirerad av min morgonpromenad, både att skriva, men även att gå ut och njuta av naturen?

En härlig inledning på författarvardagen, när livet är som bäst och sommaren är här. Hoppas du får en lika fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


onsdag 30 maj 2018

Få ut det mesta av livet

Få ut det mesta av livet

Många författare arbetar bara några timmar varje dag, sedan sysslar de med annat. Jag jobbar heltid och har vanlig kontorstid och lite till, ändå hinner jag njuta av livet varenda minut. Det gäller att ha livskvalité och njuta av det lilla.


Den här majmånaden är den underbaraste jag minns att jag har upplevt. Sol och sommarvärme och jag som är majbarn älskar verkligen det.

Under maj har jag kört en hel del och föreläst runt om i södra Sverige. Jag har sett naturen skifta, solen stråla och bott i stekheta hotellrum. Färden har gått genom täta granskogar och luftiga bokskogar, utefter ängar och blommande rapsfält, längs sjöar och hav.

Igår lät jag Barbro styra färden helt och hållet. Barbro är mitt ressällskap, andra skulle kalla henne för GPS. Hon pratar så fint med mig. Ibland blir hon tjatig, speciellt om jag inte uppmärksammat att jag skulle svänga, eller om jag väljer en annan väg hon vad hon har tänkt. Något jag vanligtvis brukar göra när jag ska mot Markaryd. Då protesterar hon den första halvtimman och försöker få mig att köra andra vägar. Igår lät jag Barbro bestämma och det är jag glad för. Vilka underbara trakter hon tog mig genom. Jag körde utefter åar, över dem, genom grönskande sommarlandskap, förbi idylliska gårdar där korna betade i hagarna.

Bildbevis, tänker du säkert. Visst funderade jag på att stanna och ta foton, eller lyfta upp kameran och fotografera medan jag körde. Men jag gjorde inte det. Bilderna bevarar jag inom mig, de är mina minnen, bara mina.

Trots att Barbro tog mig på slingrande skogsvägar kom jag fram betydligt tidigare än vad jag normalt brukar när jag kör till Strömsnäsbruk. Det gjorde att jag kunde sitta ute på skolgården och njuta av livet en stund, ringa min kusin som fyllde år, sedan var jag bara. Såg upp mot trädkronorna som vajade svagt för vinden, lyssnade på barnens skratt från förskolan och njöt av att finnas till.

Strömsnässkolan i Strömsnäsbruk, Markaryds kommun
Igår pratade jag om min stroke i skolan. Det är första gången. Jag fick frågan vilken sport jag ägnade mig åt på fritiden. Svaret blev löpning, eftersom jag älskar att springa och förr sprang en mil om dagen, fram till stroken, då jag fick lära mig gå igen.

När jag berättade om att jag varit halvsidigt förlamad satt alla eleverna och stirrade, några med öppna munnar, ingen rörde sig, det var helt tyst i klassrummet. Jag berättade om hur jag hade kämpat varje vaket ögonblick för att kunna skriva färdigt min bok, trots att jag inte kunde röra huvudet, eller flytta blicken, än mindre röra fingrar, arm och ben på höger sida.

När jag avslutade med att säga att jag är glad varje morgon jag kan stiga ur sängen själv, var det en pojke som utbrast "Det förstår jag!"

Jag är född glad. Visst kan även jag bli ledsen och arg ibland, men jag låter inte tråkigheterna sätta sig på mig och förstöra min glädje. Det finns så mycket att glädjas åt i livet och jag lever här och nu, varenda sekund av det liv jag har kvar.

Blomprakt. I bakgrunden Kiara och Tudor.
Hoppas du gör det också.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 


tisdag 29 maj 2018

Sista föreläsningsresan den här våren

Sista föreläsningsresan den här våren

Idag kör jag iväg på den sista föreläsningsresan den här våren. Färden ställs till Markaryd. Där upplevde jag något en gång som blev en spännande berättelse i min bok Mysrys. En berättelse jag brukar berätta för barn när jag är ute och föreläser. Den handlar om andar och spöken. De älskar att lyssna och jag ryser varje gång jag tänker på att det jag berättar är sant, att jag har upplevt det.

Varje gång jag åker till Markaryd tänker jag på den här händelsen som var nog så skrämmande när jag upplevde den, men blev en bra historia att berätta. Den här gången sover jag inte över, utan kör fram och tillbaka över dagen. Annars tycker jag om Markaryd, har hittat en bra klädaffär där, människorna är trevliga och elever härliga.

Självklart har jag laddat ned en ny David Baldaccibok för denna resa. Upptäckte att det var den sista boken som har kommit ut som ljudbok. Tur att jag är klar med vårens bilkörning. Nu ska jag hålla mig hemma ett tag och försvinna bort i skrivandet. Kanske tar jag en tur ned till skrivarstugan i Skåne för att helt och hållet låta mig uppslukas av orden. Här hemma är det alltid så många måsten. Samtidigt har jag många spännande saker som händer framöver, det spräcker mina hela veckor och styckar upp dem. Men det är bara roliga saker, sådant jag inte vill vara utan.

Nej du, nu är det dags att sätta sig i bilen och köra iväg. Vi hörs imorgon igen!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


måndag 28 maj 2018

Blind för mina egna fel

Blind för mina egna fel

Det har varit lite regn och sol i helgen. Växterna har girigt sträckt sig mot vattendropparna, jag har sett dem rinna nerför fönstret.

Tre böcker klara för tryck, trodde jag, men det tyckte inte maken. Därför har jag ägnat helgen åt att läsa om och korrigera upp Häxjakten, min byrålådsbok.

Den var bra, nu är den ännu bättre. Tänk vad blind man kan bli på sina egna fel. Eftersom det här är en bok jag skrev 1992 har jag utvecklats oerhört mycket som författare sedan dess. Men... ändå såg jag inte vilka fel jag hade gjort. Men det gjorde min käre make. "Som förlagschef kan jag inte ge ut boken som den ser ut nu!"  sa han skämtsamt, men med lite allvar.

Först stod jag oförstående, boken var ju genomläst och klar för tryck. Men jag lovade titta igenom den och det gjorde jag med besked. För då, efter att boken hade vilat ett par månader, då öppnades min blick för felen och jag såg dem klart och tydligt. Hur hade jag kunnat missa dem?

Upprepningar, upprepningar, upprepningar och övertydlighet... Precis det som jag lär ut på skrivarkurserna att man ska vara uppmärksam på och undvika. Jag är i viss mån förlåten, eftersom berättelsen skrevs 1992, däremot grämer jag mig över att jag hade missat det när jag skrev in boken på nytt OCH korrekturläste den.

Kanske jag behöver lite semester och distans till böckerna?

Nu har jag bara några sidor kvar att rätta upp, sedan ska Häxjakten gå iväg till tryck, tillsammans med Tsunamikatastrofen i Lissabon och 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär. De senare har jag inte fått bakläxa på, som tur är.

Nej, nu ska jag jobba igen!

Skriv på!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
söndag 27 maj 2018

Jakten på Amos Decker av David Baldacci

Jakten på Amos Decker av David Baldacci

Den här boken fångade mig inte direkt som David Baldaccis tidigare böcker har gjort. Den kändes lite rörig i början. Det var så mycket som skulle förklaras och vävas in i handlingen att den inte rörde sig framåt. Men snart hade författaren grepp om mig och då var det som vanligt, att det inte gick att sluta lyssna förrän boken var klar.

Jag har verkligen fastnat för David Baldaccis böcker, de är speciellt bra att lyssna på vid långkörningar eftersom de är så spännande. Eftersom jag kör mycket nu på grund av alla föreläsningar, är det självklart en David Baldacci bok jag har i öronen under resan. Inser att jag snart har lyssnat på samtliga böcker författaren har skrivit. Hoppas innerligt att han är flitig och fortsätter skriva många böcker per år. För det här är en författare jag vill läsa många fler böcker av. En bok jag varmt rekommenderar!


AMOS DECKER ÄR EN FÖRE DETTA FOTBOLLSSPELARE som sadlat om till polis. Fotbollskarriären avslutades abrupt i hans första NFL-match i och med en brutal tackling av en motspelare. Han är fortfarande hemsökt av en bieffekt från hjärnskadan han ådrog sig vid olyckan: diagnosen hypertymesi - han minns allt som händer honom, inklusive saker han skulle föredra att glömma.

Idag är Amos Decker en bruten man. För drygt ett år sedan kom han hem sent en kväll och hittade sin fru, dotter och svåger bestialiskt mördade. Mördaren gick inte att hitta. Deckers tillvaro krossades, han begärde avsked från polisen och lät livet rasa ihop fullständigt. Efter en tid på gatan ryckte han upp sig och började ta småjobb som privatdeckare, dock utan att hitta någon mening i tillvaron.

Men så händer något. En man anmäler sig själv till polisen och erkänner brottet. Decker tar chansen att få veta vad som egentligen hände den där kvällen. Samtidigt skakas staden av en fruktansvärd massaker och Deckers gamla poliskolleger ber om hans hjälp. Men utredningen av massakern tar en märklig vändning och plötsligt inser Decker att någon är ute efter honom. Men vem? Och varför? 
Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.