Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 1 september 2018

En bok man vill aldrig tar slut Mörkermagiker av Jerker Hultén

En bok man vill aldrig tar slut Mörkermagiker av Jerker Hultén

Sista delen i Drakhjärta och Hamnskiftare, del fyra, Mörkermagiker av Jerker Hultén. Jag har dragit ut på boken i det längsta, även om jag vet att författaren ivrigt har väntat på min recension. Men det här är ingen bok man hastar igenom. Den ska läsas, njutas och uppslukas av. Det är ingen bok man läser i lite då och då, nej man måste ha minst ett par timmar på sig, eftersom när man väl har börjat vill man absolut inte lägga boken ifrån sig.

Upplösningen av boken var lika magisk som samtliga böcker i serien. Men det är en bit av boken som har stannat i minnet, som liksom klistrat sig fast inne i mig. Det handlar om när en av huvudpersonerna är ensam i skogen, det är mörkt och med ens känner personen hur faran hotar. Med små medel bygger författaren upp spänningen och tar läsaren med till platserna han beskriver.

När man känner på det här sättet beror det på att författaren har lyckats gestalta bra. Och det har Jerker Hultén verkligen lyckats med, genom hela boken. Du känner dig förhäxad, förtrollad och delaktig i berättelsen. Det här är en bokserie man kan läsa om och om igen, för man kommer ständigt att hitta nya detaljer. Älskar Jerker Hulténs författarspråk. Läs boken! Ja, läs alla de magiska guldkorn som författaren har skrivit!

Striden mot Molgor närmar sig och Nordandländernas kungar och drottningar samlar en motståndsarmé för att möta honom och hans horder av mörkervarelser. Men det finns en spion bland dem. En spion som är beredd att ta till vilka medel som helst för att säkerställa att Molgor går vinnande ut den kommande striden.
Under tiden ha Albin, Rurik och Gillis gett sig av för att i största hemlighet leta efter Feorine Beskyddarens torn i hopp om att finna något som kan vara motståndarmén till hjälp, medan Vera, Agata och drakarna spanar efter Molgor. Men jakten på Feorines torn blir svårare och mer farofylld än någon av dem kunnat förutspå och var Molgor och hans armé egentligen befinner sig är en gåta. Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Bokus.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.fredag 31 augusti 2018

Äntligen!

Äntligen!

Efter att inte ha fått en droppe regn sedan sista veckan i maj vräker regnet äntligen ner. På morgonen kom det 35 mm och det fortsätter regna.

En perfekt dag för att skriva, eller läsa, eller hur? Tyvärr blir det inget alls av det, för jag är sjuk, har feber, ont i halsen och hosta. Orkar inte tänka.

Ändå har jag besvarat mejl från en journalist, som jag inte kunde prata med på grund av att jag har tappat rösten. Jag har besvarat meddelande från olika skolor som jag ska komma till nu under hösten.

Men vet du, nu orkar jag inte mer, utan stänger ner och lägger mig igen. Just nu lyssnar jag på Tystnaden av Dean Koontz, ett bra sällskap när man är sjuk. Berättar mer om den när jag läst ut boken.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs förmig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs pådistans?

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim MKimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på
www.kimselius.se.
 


torsdag 30 augusti 2018

Tsunamikatastrofen i Lissabon är verkligen din bästa bok Kimselius


Tsunamikatastrofen i Lissabon är verkligen din bästa bok Kimselius


Förra veckan kom en kär vän, tillika stor fan till mina böcker, på besök. När han gick hem hade han några av de nya böckerna med sig, signerade. Jag nämnde för honom att jag tyckte Tsunamikatastrofen i Lissabon var den bästa bok jag hade skrivit. Dagen efter fick jag det här meddelandet ifrån honom.


"Hej Kim! Läste alla hälsningar i tisdags kväll när jag kom hem och ville börja läsa "Tsunamikatastrofen i Lissabon" direkt. Men tänkte att jag skulle vänta till jag läst ut boken jag höll på med. Men det gick i inte när du skrivit att detta var din bästa bok.

Började på onsdagseftermiddagen och kunde inte släppa boken förrän jag nästan somnade med boken i handen. Då var jag tvungen. Men hade då bara 60 sidor kvar ungefär. Läste dem direkt jag vaknade på torsdagen. Så nu den är slut!

Och wow! Jag håller med dig, det är verkligen din bästa bok. Jag kunde inte slita blicken och sidorna bara flög förbi. Mycket har väl att göra med att du är expert på cliffhangers otroligt bra! 5/5 dansare ser fram emot att läsa de andra böckerna också!
Kram Christofer van Woensel, dansare och fan till Kimselius böcker"

Jag blir jublande glad över de här orden , för Christoffer har läst mina böcker sedan han var barn och är nu vuxen. Han har följt Theo och Ramona under alla deras tidsresor och vet vad han talar om.

Stor tack Christoffer för dina fina ord!

Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den hos de flesta nätbokhandlare, till exempel Bokus.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs förmig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs pådistans?

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim MKimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på
www.kimselius.se.onsdag 29 augusti 2018

Skrivprocess Vad är det som tar emot?

Skrivprocess Vad är det som tar emot?

Mejlhögarna växer och jag når aldrig botten, pappershögarna på skrivbordet tycks aldrig minska, trots att jag gräver mig igenom dem, arkiverar, besvarar brev och slänger. Alla dessa måsten.

Är det de som gör att det tar emot att börja skriva. För precis så är det. Jag har orden, längst ut på tungspetsen, de vilar nästan ute på naglarna, ivriga att få rusa ut över tangenterna, in i datorn. Ändå tar det emot och jag vill inte börja skriva på min berättelse. Den finns där i huvudet, tumlar runt, växer som en tumör, pockar på uppmärksamhet, vill bara komma ut.

Men det tar emot att starta bokdatorn, att försvinna bort i fantasin. Det är så mycket annat som behövs göras, allt det jag skrev ovan och hemmet, tvätten, hundarna, maken, böcker att läsa, ta hand om grönsaker och frukt i trädgården...

Om jag startar bokdatorn och släpper loss orden, då är jag borta för ett par timmar. Är jag i skrivarstugan helt ensam, då kan jag vara borta ett par dagar i fantasins värld. Ljuvliga tanke, och skrämmande.

Orden är för mig vad spriten måste vara för en alkoholist. Jag måste skriva, men jag drar mig för det i det längsta vissa dagar, för jag vet att när jag väl släpper loss försvinner allt annat. Det kanske är just det som tar emot, att kapitulera för orden, släppa kontrollen och låta huvudpersonerna föra berättelsen framåt.

Ja, det är sannolikt det som är mitt motstånd och tur är väl det, annars hade världen runt mig inte fungerat, för jag hade bara suttit och skrivit, 24 timmar om dygnet, utan mat, utan vatten, utan kontakt med något annat än den fantasivärld jag bär inom mig.

Nyss har det rasat ur mig tre kapitel och det ligger lika många till på lur, ändå tvingar jag mig att sluta skriva. Det är en dag imorgon också och ännu en dag därpå. Dessutom har jag lite andra planer för dagen. Nu ska jag iväg och inspirera skolelever att skriva. Tänk om jag kunde förmedla den glädje jag känner när orden släpps loss... Kanske kan jag det, eftersom jag är en flitigt anlitad föreläsare/skrivkurslärare. Det går nog bra idag också, eller vad tror du?

Vad är det som tar emot för dig? Vad är det som gör att du inte får ur dig orden?

Anta skrivutmaningen jag lade ut i söndags och skriv på!

Bilden ovan är tagen på hotellrummet i Shanghai när jag var där på research för Kinesiska Draken. Självklart satt jag och skrev varje ledig stund. 


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
tisdag 28 augusti 2018

Härliga förskoleelever på Korpadalsskolan i Karlshamn

Härliga förskoleelever på Korpadalsskolan i Karlshamn

Igår höll jag en av de första skrivkursuppdragen på Korpadalsskolan i Karlshamn. Storsamling för förskolan till andra klass. Därefter var det skrivkurs för förskolan.

Det är inte varje dag jag håller skrivarkurs på förskolan. Därför hade jag tänkt ut flera olika vägar för att få ur dem orden, för att de skulle känna sig delaktiga i det stora skrivprojekt man har på skolan.

När jag kom in i klassrummet slogs jag genast av bilden på tavlan, som visar på mig, som pratar och barnen som sitter tysta och lyssnar. Underbar bild!

Jag måste medge att jag var rätt slut efter dagen. Det är inte utan beundran för lärarna som jag lämnade skolan, samtidigt var jag lite avundsjuk. Tänk att få forma så många elever, få dem att älska orden, lära dem bokstäver, skriva...

Innan jag lämnade skolan var alla elever igång med sin del i det stora bokprojektet. "Gå inte! Du måste ha en kram!" sa en liten pojke och flög upp från sin plats.

Under lunchen sa en liten flicka "Vad mycket du pratar!" "Menar du att jag pratade länge?" frågade jag, eftersom jag hade haft en storsamling, där vi hade fått göra några kroppsövningar med jämna mellanrum för att de yngre inte skulle tappa tålamodet.

"Ja, jag bara ääääää, suck, åååååååå", sa flickan och lutade sig bakåt och grimaserade. Jag kunde inte låta bli att le. Härliga, ärliga barn!

De här små, väldigt små barnen (har jag varit så liten en gång?), började skolan förra tisdagen. Allt var nytt för dem, nya vänner, nya lokaler, nya lärare, ny matsal och så kommer jag.

En stor eloge till alla barn som satt tysta och lyssnade på mig, både i storsamlingen och under lektionen, trots spring i benen och trötthet.

Idag väntar nya utmaningar.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 


måndag 27 augusti 2018

Idag sätter föreläsningshösten igång

Idag sätter föreläsningshösten igång

Idag börjar ett stort skrivprojekt i samarbete med Korpadalsskolan i Karlshamn. Jag ska hålla skrivarkurser från förskolan till sjätte klass. En riktig utmaning. Men åh, så roligt!

Tänk att få möjlighet att inspirera samtliga elever på en skola, utan att någon klass känner sig bortglömd.

Kortet ovan är taget för mycket länge sedan, då hade jag bara kommit ut med fyra böcker, numera har jag inga böcker med mig vid föreläsningar. Det hade varit alltför jobbigt att släpa på 50 böcker. Jag har alla bokomslagen utskrivna på A-4blad, om jag vill kan jag visa eleverna omslagen. Men det är inte aktuellt den här gången. Nu är det fokus på skrivandet som gäller under hela höstterminen och en vecka på vårterminen.

Men det är inte det enda föreläsnings/skrivkursuppdraget under hösten. Jag ska resa kors och tvärs i landet och inspirera andra att läsa och skriva. Dessutom kommer jag att hålla ytterligare en skrivkurs på Färgargården i Eringsboda under höstlovet, vecka 44.

Väskan är packad, det är bara att köra iväg och möta alla förväntansfulla elever och lärare. Idag börjar jag med en storsamling.

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 


söndag 26 augusti 2018

Antar du skrivutmaningen?

Antar du skrivutmaningen?

Något jag ofta får höra är "Det är ju lätt för dig att skriva så många böcker per år, du som inte gör annat än skriver/har något annat jobb."

Imorgon börjar min "jobbtid". Då ska jag föreläsa/hålla skrivarkurser varenda vecka fram till jul, förutom när jag är på Bokmässan i Göteborg en vecka, i min monter B09:20.

För att kunna ge ut 4-6 böcker per år skriver jag lite varje dag. Ibland lite mer, ibland lite mindre, ibland blir det faktiskt ingenting skrivet.

Men för att klara av att ha boksläpp på min nya bok på Island i maj, MÅSTE jag se till att skriva lite varje dag.

Därför vill jag utmana dig att också skriva varje dag, då får jag lite piska över mig att prestera. Jag hoppas att du kommer att inse vilken stor skillnad det gör om man sätter sig en stund varje dag för att få ner några ord. Det behöver inte vara så många ord, det viktigaste är att du skriver.

Under skrivarkurserna på Färgargården i Eringsboda brukar jag berätta för deltagarna om en person jag mötte, som under flera år hade velat skriva en bok. Till slut bestämde personen sig för att stänga av tv:n två timmar tidigare varje kväll för att istället skriva. Ett år senare låg boken hos bokhandlarna. Låter det som en saga? Det är ingen utopi, utan fullt möjligt.

Nå, antar du utmaningen att skriva lite varje dag?Här hittar du Skrivtips som kan hjälpa dig på vägen.Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.