Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 1 december 2018

Bortom all genans av Eva Swedenmark

Bortom all genans av Eva Swedenmark

Älskar serien De fyras gäng, om fyra damer i 60-årsåldern. Från början är de bittra på sina män, men i "Om ni inte börjar leva gör jag slut!" ryter en av damerna till, sedan börjar det hända saker. Jag läser att det här är den tredje och avslutande delen av serien, det gör mig ledsen, jag vill läsa mer om dem, jag vill se hur det går sedan. Det är väl det som är problemet med serier, som läsare vill man att de aldrig ska ta slut, som författare är man rädd att läsarna ska tröttna. (Jag är nu inne på min 29:e historiska bok om Theo och Ramona.)

Eva Swedenmark har aldrig gjort mig besviken. Hon är en mästare på att skildra olika karaktärer, även i denna bok.

De fyras gäng, Garbo, Pamela, Anita och Ingalill reser till Vietnam. Där stöter de på en man som visar sig vara en pensionerad polis. Han har tidigare jobbat med ett fall där deras båt i Vaxholm brann. Något de helst inte vill tala om, eftersom de i samband med det kom över en stor summa pengar olagligt. Men den före detta polisen kan fortfarande lukta sig till när någon har hemligheter och han ger sig inte förrän han har tagit reda på sanningen.

En för alla, alla för en, säger Garbo, Ingalill, Anita och Pamela i De fyras gäng. De inser att de alltid kommer att fortsätta drömma och att målet för drömmarna ibland är själva drömmen och resan för att uppnå den.

Det är precis så livet är, en enda lång resa för att nå drömmen. Iallafall om man tillhör de fyras gäng. En härlig bok som fick mig att le hela boken igenom. Läs den!


Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


fredag 30 november 2018

En turbulent vecka

En turbulent vecka

När den här veckan startade tog det inte lång tid förrän leendet suddats ut. Jag fick besked om att min 5-åriga Berner Sennenhane hade tumör i lungan. Osäkert hur lång tid han har kvar. Men så länge han orkar får han vara med.

Jag tappade bort text till en av mina böcker, text som jag var supernöjd med, en ny karaktär, ett starkt personporträtt. Letade intensivt efter texten på datorerna, på alla mina pinnar, tills tanken slog mig: kanske fanns materialet i papperskorgen på någon av datorerna. Och där låg det. Puh! Huvudet fungerar inte riktigt när man har dödens lie hängande över sin hund.

Veckans blogginlägg:
Spöket på Torpa Stenhus av Kim M Kimselius är en välskriven berättelse

Spöket på Torpa Stenhus av Kimselius var bra och spännande 

Novelltävling Paranormal Romance 

Man sträckläser och sugs in i handlingen Tsunamikatastrofen i Lissabon av Kimselius 

Ge ut din bok på eget förlag

 

Många fina ord om mina böcker. Orden värmer och inspirerar. Ändå har det inte blivit så mycket skrivet som jag hade planerat.

Jag har gjort klart Snapphaneresan för omtryck. Alla noveller till Historiens vingslag runt Färgargården är genomlästa och jag har meddelat deltagarna vilka som har fått sina noveller godkända.

Större delen av veckan har gått åt till att jaga ny hund. Som det ser ut blir jag ägare till en av de här sötnosarna efter nyår:

Imorse vaknade jag med ord till en bok som jag började skriva för 25 år sedan. Det var bara att skriva ner dem. Med andra ord håller jag på med vissa böcker i flera år, det här är en av dem.

Tänkte ta en rejäl promenad med Kiara imorse, men kom inte värst långt innan jag höll på att stå på näsan. Blixthalt fläckvis. Framför oss gick räven med en hare i munnen. Glad att Kiara inte såg den, hade hon börjat dra hade jag nog satt mig på baken och DET hade gjort ont.

Bilden ovan är inte tagen idag. Nu regnar det på kall mark och det är jättehalt. Min skrivarlya i bakgrunden, Tudor och Kiara i förgrunden.

Önskar dig en fin helg, med många ord.

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 torsdag 29 november 2018

Ge ut din bok på eget förlag

Ge ut din bok på eget förlag

Här njuter jag av att min bok Spöket på Stora Mossen har anlänt till lagerhotellet.
Att ge ut böcker på eget förlag kan vara helt underbart, eftersom du bestämmer precis vad du vill skriva, och hur många böcker du vill ge ut per år. Det enda du måste se till att skaffa dig är läsare till dina böcker.

Sedan 2002 har jag gett ut mina böcker på eget förlag. 1997 debuterade jag på Wahlströms förlag med boken Tillbaka till Pompeji som sålde i 11.000 exemplar första veckan, men det vet du ju redan. När man ger ut på eget förlag är det svårt att komma upp till samma siffror, på lika kort tid.

Häromdagen när jag höll på att röja i min skrivarlya och bläddrade bland alla mappar med påbörjade och färdiga berättelser insåg jag vilken lycka det är att ge ut på eget förlag. Jag kan välja precis vilken bok jag vill, bearbeta den och ge ut den, eller skriva färdigt den och sedan trycka upp den. Jag bestämmer precis allt själv.

Antalet egenpublicerade böcker fortsätter att stiga. Förr ansågs det "skämmigt" och inte riktigt fint att ge ut böcker på eget förlag. Om man gav ut på eget förlag berodde det på att något stort förlag inte ansåg att ens böcker var tillräckligt bra och dög för utgivning.

I dessa tider när de stora förlagen drar ned på sina utgivningar och allt fler skriver böcker, då har de flesta inget annat val än att ge ut böcker på eget förlag.

Tur då att det finns andra försäljningskanaler än bokhandlarna, som helst tar in "säkra" böcker, sådana de vet kommer att sälja. Egenutgivarnas styrka är nätbutikerna och de sociala medierna.

Nu finns det även en förening som heter just Egenutgivarna, där medlemmarna hjälper varandra med tips och råd.


E-böcker
Ett annat sätt att ge ut en bok själv är att ge ut den som e-bok. Då ligger du inte ute med de stora kostnader som det ibland kan bli om du bestämmer dig för att trycka många pappersböcker.

I USA ökade e-boksutgivningen med 129 procent sedan 2006. Då var 39 procent av dessa egenutgivna e-böcker.

Läs mer  här.

Så här kan en egenutgivares dag se ut

Efter att ha slagit igenom på B. Wahlströms förlag julen 1997 med min debutbok Tillbaka till Pompeji som sålde i 11.000 ex första veckan, bestämde vi oss 2002 för att ge ut mina böcker på eget förlag.

Jag har jobbat inom tryckeri-, sätteri- och reklambranschen i många år och hade mycket erfarenhet, trodde jag. Men det fanns fortfarande otroligt mycket jag behövde lära mig.

Jag hade turen att ha vänner som ställde upp som mentorer och gav mig goda råd och tips. Något jag är mycket tacksam för och har försökt återgälda genom att i min tur ställa upp och hjälpa andra med goda råd när de ger sig in i branschen.

ISBN-nummer (bokens födelsenummer) fick jag tag på från Kungliga Biblioteket i Stockholm. Varje bok måste ha ett sådant nummer. Precis som vi människor måste ha ett personnummer.

Jag hade jobbat med "sättning av böcker", alltså att göra helt färdiga boksidor som därefter går iväg till tryckning. Men när jag nu skulle göra min egna bok hade jag inte det program som krävdes, utan fick överlåta det till en vän som arbetade med detta. Han hjälpte mig även att lägga ut offerter till olika tryckerier, eftersom han hade eget förlag hade han erfarenhet av den biten.

Nuförtiden har jag ett bra program och "bryter om" (gör färdiga boksidor) själv.

Bokmässan i Göteborg förstod jag var viktig att synas på, och lyckades komma med på ett hörn i en monter och sedan var mitt eget förlag i full fart. Under många år hade jag en alldeles egen monter på bokmässan i Göteborg. 2018 var sista året jag medverkade på bokmässan.

Faraos förbannelse var första boken som vi gav ut på eget förlag och den sålde slut på en månad.

Vi tog tillbaka rättigheterna på de böcker som B. Wahlströms hade gett ut och tryckte upp även dem på eget förlag, så att alla böckerna skulle ha en enhetlig stil.

Böckerna trycktes upp i Finland och på första bilden ser ni hur böckerna kommer med långtradare, en finsk chaufför som inte kunde många ord engelska. Han hade ingenting att lyfta ut böckerna med så vi fick ringa vår snälle granne som släppte vad han höll på med, satte gafflar på traktorn och kom och hjälpte oss lyfte av de 8.000 böckerna.

Första gången vi fick böcker kom de i kartong, nästa gång kom de i "lösvikt" (se bilderna). Då var det bara att packa om böckerna ned i kartonger och bära in dem. Eller bära dem, 10 stycken åt gången, i famnen för att därefter stoppa in dem i hyllor och stappla dem på pallar.

Varje gång jag fick ny bokleverans var jag lika glad. För det innebar nämligen att jag hade lyckats sälja den tidigare tryckningen av böcker, som därefter finansierade nästa bok. Det rullade på.

Att ta emot böcker utomhus var lite vanskligt och många gånger hängde regnet i luften. Ibland när vänner ringde och frågade om de fick komma på besök bokade vi in dem till den väntade leveransen. På så sätt hade vi några fler händer som kunde bära och det gick mycket snabbare att få in böckerna.

Det får mig att tänka på när vi hade hjälp av goda vänner med en femåring och en sjuåring. De bar också, några ex i taget. När vi stod och tittade på den stora stapeln av boken Svarta Döden sa femåringen: Men Kim... Varför köper du så många av samma bok? Jag svarade då: "Jag har inte köpt alla de här böckerna, det är jag som har skrivit de." 5-åringen rynkade pannan och sa: "Men varför skriver du så många samma böcker, är det inte bättre om du skrev olika böcker." Inom mig skrattade jag, men jag var allvarlig när jag svarade henne: "Jag har bara skrivit en bok och sedan har jag kopierat den så att det har blivit så här många." Femåringen stirrade oförstående på mig och då kom sjuåringen till min hjälp: "Du förstår hon har klonat den!" "Jaha!" sa femåringen och såg väldigt nöjd ut. Nu visste hon varför jag hade så många av samma bok. En förklaring jag aldrig skulle ha tagit till, för jag hade inte trott att femåringen visste vad klonad var för något.

En gång var jag ensam hemma och var tvungen att körde in alla böckerna själv. Jag lade presenning över böckerna och sedan jobbade jag så fort jag kunde, eftersom himlen var täckt av svarta regnmoln. Det tog mig sex timmar att få in böckerna och när jag klev in genom dörren med de sista böckerna i famnen släppte molnen slutligen ifrån sig en störtflod av regn. Turen var på min sida.

Det blir en hel del böcker när det kommer 8.000 böcker på en gång. Innan vi har fått stapplat upp böckerna och fått in dem i hyllor och garderober, är det böcker överallt! Men bara för ett tag, för snart går böckerna iväg ut till butikerna och det blir genast mer utrymme i huset.

Med 14 titlar gick det inte längre att ha böckerna i huset. Det insåg vi redan till 9:e titeln och vi sökte andra lagermöjligheter, eftersom vi knappt kunde ta oss fram mellan kartonger och bokstaplar.

Då fick böckerna vara på ett lagerhotell fyra mil härifrån. I början kändes det konstigt att inte långtradaren kom hem, att jag inte behövde bära in alla böckerna själv.

Men åh, vilken lättnad det ändå var. Jag behövde inte vara hemma och passa långtradaren, jag behövde inte vara rädd för att det skulle vara dåligt väder och framförallt behövde jag inte bära alla böckerna. De ringde från lagerhotellet när böckerna  kommit. Då slängde jag mig i bilen och åkte iväg för att se de första exemplaren. Jag lyfte ut det första exemplaret, luktade på det och bläddrade igenom det för att se om det var korrekt. Varje gång kände jag stolthet och glädje över att jag hade åstadkommit ännu en bok att sätta i MIN bokhylla. För även om mina böcker nu säljer mycket bra, skriver jag fortfarande bara för mig själv och för att jag ska kunna sätta en ny bok i min hylla.

Med jämna mellanrum var vi tvungna hämta hem böcker ifrån lagerhotellet eftersom vi fortfarande skötte packningen och faktureringen av böckerna. Det blev en hel del körningen, speciellt i november/december då vi säljer många böcker.

DHL kom och hämtade våra paket och körde ut dem till bokhandlarna. Vi hade ett par hundra böcker av varje titel hemma, så det var fortfarande väldigt många böcker, men nu på begränsade ytor.

Erfarenhet av egenutgivning
Både jag och min man har lärt oss mycket under de år jag har haft förlag. Det har varit jobbigt, tufft med ekonomin, långa arbetsdagar och mycket slit. Men... det har varit värt det. Vi har så roligt tillsammans och jobbar för något gemensamt. Dessutom känns det skönt att ha möjlighet att bestämma ALLT: Vad boken ska handla om, omslaget, när boken ska komma ut, hur många exemplar den ska tryckas i och hur många olika titlar jag kan ge ut per år. Det är en stor frihet att kunna bestämma så mycket. Jag älskar det!

Utan min man, Jan, hade jag aldrig klarat det. Han har varit till ovärderlig hjälp, både med goda råd och som arbetskraft, han är chef på Roslagstext, lagerarbetare, packare, ekonomidirektör, ja, precis allt. Jag... jag är bara en vanlig författare, som får göra precis det jag alltid har drömt om att göra: Skriva böcker och sätta dem i min bokhylla.
Tiderna förändras
Allteftersom vi fick fler böcker blev det ohållbart att ha böckerna hemma. Därför har vi dem numera liggande på Förlagssystem. Dit kommer böckerna direkt från tryckeriet, de skickar ut beställningar, tar emot returer, fakturerar och sköter det mesta. Det kostar en hel del, men det är skönt att slippa allt det arbete jag beskrev ovan. Visst var det roligt och jag är glad över att ha fått uppleva det, men nu är det nya tider. Nu lägger jag all den tiden på att skriva nya böcker, vilket har resulterat i att jag kommer ut med fyra till sex böcker per år. Bokhyllan fylls på i allt raskare takt.


Frågor
Om du har frågor angående att ge ut på förlag får du gärna ställa dem här i kommentarer, eller mejla Kim M Kimselius,  så ska jag försöka besvara dem i den mån jag kan.


Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 


 

onsdag 28 november 2018

Man sträckläser och sugs in i handlingen Tsunamikatastrofen i Lissabon av Kimselius

Man sträckläser och sugs in i handlingen Tsunamikatastrofen i Lissabon av Kimselius

Tsunamikatastrofen i Lissabon fortsätter att få bra omdömen. Nedan är det Carola Winberg som har recenserat boken på Boktipset och gett den högsta betyg."Att väva ihop en bra historia för ungdomar med just historia är en konst och det lyckas Kim Kimselius extremt bra med i denna bok (det bästa med boken). Man sträckläser och sugs in i handlingen och jag tycker att denna bok är en av författarens bästa (boken var spännande!). Det är en bra balans i boken och jag tyckte även om faktadelen i slutet. 5 stjärnor av 5." Carola Winberg


Baksidestext Tsunamikatastrofen i Lissabon:
En jordbävning inträffar i havet nära Lissabon, Portugal, den 1 november 1755. Jordbävningen är mycket kraftig. Skalvet orsakar stora skador på staden. Theo och Ramona befinner sig mitt i katastrofens centrum. De kämpar för sina liv, tillsammans med alla andra drabbade. De människor som klarat sig andas ut, utan att veta vad som är på väg mot dem. En halvtimme efter skalvet kommer en flera meter hög tsunami. Mitt i vägen för den gigantiska vågen står de överlevande, som flytt ned till hamnen för att undkomma fallande byggnader och eldens härjningar. Ännu en gång får de kämpa för att överleva.

En levande skildring av händelserna som tog många av stadens liv och förintade större delen av Lissabon. En oförglömlig läsning!


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, eller ditt bibliotek. Du hittar även boken hos nätbokhandlarna, till exempel hos Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln.


Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 tisdag 27 november 2018

Novelltävling Paranormal Romance

Novelltävling Paranormal Romance

Seraf förlag utlyser en novelltävling på temat paranormal romance. Känns det som något för dig? Nedan kan du läsa allt om tävlingen. Kika även in på Serafs Facebooksida för att läsa mer.


Vill du vara en del av vår kommande novellantologi på temat paranormal romance? Då är det här tävlingen för dig! 💜

Fram till 31/3 tar vi emot bidrag fyllda av varma, heta känslor kryddade med övernaturliga element och toppade med lyckliga slut 🧜🏻‍♀️🧝🏻‍♀️🐺🧛🏻‍♀️

Novellerna får vara max 50 000 tecken inkl. blanksteg. Skicka in ditt bidrag till info@serafforlag.com med ”Novelltävling” i ämnesraden👩🏻‍💻 Lycka till! ✍🏻💜

Författaren behåller själv rättigheterna till sitt verk. Ingen ekonomisk ersättning kommer att utgå, däremot får författaren några egna exemplar av antologin.Lycka till!

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 


måndag 26 november 2018

Spöket på Torpa Stenhus av Kimselius var bra och spännande

Spöket på Torpa Stenhus av Kimselius var bra och spännande

Isadora, 10 år, har läst och recenserat Spöket på Torpa Stenhus. Nedan kan du läsa hennes ord om boken.

 

Recension spöket på Torpa stenhus Av:Isadora Ugarph Nordström

"Jag har läst boken spöket på Torpa stenhus. Jag tyckte boken var bra och spännande för att man förstod handlingen tydligt, den handlade om spännande saker och man fick samtidigt lära sig något. 

Boken handlar om att Theo, Ramona och Ramonas kusin Robert besöker Torpa stenhus. Det påstås finnas spöken i huset och Ramona känner en obehaglig kyla. I boken får man en verklig men overklig känsla. Här möter man olika spöken bland annat spöket Gustav som gör vad som helst för att åka tillbaka i tiden för att rädda sig själv från hans död. När Ramona och Theo kommer så söker han kontakt med dem. Dom åker tillbaka i tiden och mycket händer där… Den får fem av fem stjärnor."
 

Tack för den fina recensionen Isadora!

Blev du intresserad av boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller på biblioteket. Den finns också hos samtliga nätbokhandlare, till exempel hos Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

söndag 25 november 2018

Spöket på Torpa Stenhus av Kim M Kimselius är en välskriven berättelse

Spöket på Torpa Stenhus av Kim M Kimselius är en välskriven berättelse

Är innerligt glad över att Spöket på Torpa Stenhus har fått högsta betyg av samtliga som har recenserat boken. Kan det bli bättre?

Hittade nedanstående recension av Spöket på Torpa StenhusBokus:


"I detta Theo och Ramona äventyr får du inte bara ett, utan två mysterier och en äventyrlig historielektion om Torpa Stenhus när ungdomarna tillsammans med Ramonas kusin Robert besöker den gamla borgen. Spöket Lille Gustav, som är trött på att vara spöke, följer sällskapet och när han märker att Ramona har särskilda krafter utser han henne till sin räddare - äntligen kan han få chansen att resa tillbaka till sin tid och ändra sitt öde och slippa bli spöke.

Bokens målande beskrivning av Torpa Stenhus och de fina bilderna på borgen i boken gör att man känner att man nästan är på plats i berättelsen.
Spöket på Torpa Stenhus är en välskriven berättelse med historiskt perspektiv i verklig miljö som både är spännande och lärorik. Mycket läsvärd!"
BooksbyMarie

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek. Annars finns den hos nätbokhandlarna, till exempel Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.


Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.