Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 1 mars 2019

Det kan inte nog understrykas hur bra Kim M Kimselius böcker är!

Det kan inte nog understrykas hur bra Kim M Kimselius böcker är! 
Blev så glad när jag hittade den här konversationen på Facebook där de pratade om min bok Tillbaka till Pompeji. Så många fina ord, jag blev riktigt rörd.


Tillbaka till Pompeji av Kim M Kimselius

Jag besökte Pompeji sommaren 2016 och blev så fascinerad av stadens historia. Jag visste direkt att jag måste skriva en bok som utspelar sig där och berättelsen blev klar i mitt huvud på några dagar. Det är verkligen en inspirerande plats. När jag kom hem letade jag upp alla böcker jag kunde hitta om Pompeji och fann bl.a. "Tillbaka till Pompeji" av Kim M Kimselius. Den är skriven för yngre läsare och passar utmärkt både som underhållning och i undervisningen i skolan, eftersom den är fullspäckad med fakta inbakad i en spännande berättelse. Det är första delen i en serie av fristående delar som handlar om Ramona och Theo som reser i tiden och besöker olika tidsepoker och upplever flera kända historiska händelser. Rekommenderas till alla som gillar historiska romaner. På årets bokmässa fick jag träffa Kim och passade på att köpa bl.a. denna bok, som jag nu har läst för andra gången.Cecilia Larsson Kostenius

Mattias Johansson Böckerna är jättebra och blandar fakta med fantasi.
 
Carina Nilsson De Rosa Det kan inte nog understrykas hur bra Kim M Kimselius böcker är!
 
Sten Rosendahl Jag har hört den på Storytel, mycket bra!
 
 
Tillbaka till Pompeji är en bok som betyder mycket för mig
Eftersom Tillbaka till Pompeji är min debutbok, som sålde i 11.000 exemplar första veckan, kommer den alltid att betyda mycket för mig. Det är här den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona tar sin början, även om jag inte alls hade tänkt mig boken som en serie från början. Men när boken blev en sådan succé ville förlaget genast ha en efterföljare och jag har skrivit på.

Det finns oändligt många historiska händelser att skriva om. Jag älskar att lära mig nya saker, resa till nya platser och genom Theo och Ramona få vara med i de historiska händelserna.

Att sedan få så här fina omdömen om boken gör mig otroligt glad, som du kanske förstår.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller på ditt bibliotek. Annars finns boken hos alla nätbokhandlare, till exempel hos Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln. Den finns också som ljudbok och e-bok hos de olika ljudboksförlagen, till exempel Storytel.
 

Theos Pompeji
Det finns ytterligare en bok om Pompeji: Theos Pompeji. Det är bok nummer 13 i ordningen. Eftersom samtliga böcker i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona är fristående, tycker jag att man kan läsa Theos Pompeji som allra första bok om man inte har läst någon av böckerna innan. 


Det här är en av mina favoritböcker. Här tar jag med läsarna till både Pompeji och Herculaneum och visar på hur hårt drabbade de båda städerna blev av vulkanutbrottet. Jag låter även läsarna få ta del av livet innan vulkanutbrottet, vardagen och hur utbrottet byggs upp utan att folk tänker på det.Boudicas strid mot Romarna
Mina hängivna fans säger att man ska läsa Tillbaka till Pompeji, Theos Pompeji och Boudicas strid mot Romarna i den följden, eftersom samtliga böcker utspelar sig under ungefär samma år. Läsarna säger att det förhöjer läsningen genom att ta alla böckerna samtidigt. Kanske har de rätt, jag skrev Theos Pompeji och Boudicas strid mot Romarna samtidigt, något som kanske märks när man läser böckerna.

Den här boken var fascinerande och skrämmande att skriva om. En bit historia som inte många känner till, men även en bok läsarna älskar. Jag också. För jag älskar ju alla mina böcker, annars hade jag inte gett ut dem.


Blev du sugen på någon av de andra böckerna i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona hittar du dem bland annat hos Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln och Storytel.

Berätta gärna för mig om DU har läst någon av böckerna, och vad du tyckte om dem. Jag skriver på. Håller just nu på med min 52:a bok, Pirater och vulkanutbrott på Island.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
torsdag 28 februari 2019

Motion inspirerar skrivandet

Motion inspirerar skrivandet

Du vet det säkert redan, att motion är viktigt, men att det även ger inspiration till skrivandet kanske inte är något du har tänkt på. Något händer i kroppen när man rör sig, man får endorfin "lyckokänsla" och blodet rusar runt i kroppen och piggar upp hjärnan.

Ovanstående omslagsbild togs i Bangkok på vår väg till Nya Zeeland. Maken skulle fotografera mig när jag sprang i hotellparken, men "jag sprang så fort att jag inte fastnade på bilden". Istället blev det flera Kim som springer och även flera svanar, eftersom slutartiden var lång (tror det heter så). När jag såg bilden ville jag en dag använda den som bokomslag. Till Den där dagen passade den perfekt, eftersom berättelsen handlar om en kvinna som försöker springa ifrån en hemsk händelse.

Löpningen har alltid varit viktig för mig under hela mitt liv, vilket har gjort att jag har sprungit i många länder under mina researchresor. Men när jag fick en stroke får många år sedan blev jag halvsidigt förlamad och allt fokus låg på att kunna röra den förlamade sidan igen. Jag lyckades och lärde mig även gå och skriva igen. Sedan dess har löpningen fått stå tillbaka för så många andra saker. Nu är det promenader som ger mig endorfiner och skrivglädje. Men så jag saknar löpningen. Mitt mål är att jag innan året är slut ska ha kommit igång på riktigt med löpningen igen. För det finns ingen härligare känsla än att susa runt i naturen och känna hur energin växer och orden kommer.

Tills jag uppnår mitt mål jobbar jag på mikropauser, att röra mig varje halvtimma för att få igång kroppen och skrivglädjen. Det gör att jag orkar sitta och skriva i långa pass, eftersom jag inte sitter stilla alla timmarna utan rör mig emellanåt.

När jag läste boken Hjärnstark skrev jag de här orden:
Vet du att motion gör så att hjärnan producerar nya celler. Vi blir alltså smartare när vi tränar. Iallafall förhindrar vi att tappa minnet och bli dementa lika snabbt som om vi sitter passiva. När jag började läsa den här boken bestämde jag mig för att gå 16.000 steg varje dag. Inte alltid lätt, eftersom jag reser en hel del, föreläser och inte alltid har möjlighet att gå så många steg. Men ambitionen att gå 16.000 steg per dag gör att jag varje dag når upp över 10.000 steg, vilket bara det är bra. Dessutom har jag de dagar jag är hemma kommit upp i långt över 16.000 steg. Tänk vad många böcker som skapas i de nya hjärncellerna som bildas inom mig...

Jag har fortsatt med mitt mål 16.000 steg och många dagar kommer jag upp i så många som 18.000...

Det är bevisat att motion ger energi och lyckokänsla. Nu när våren är här och fåglarna sjunger spritter det i mina ben, förhoppningsvis i dina också. Utnyttja våren och kom igång med träningen. Du ska se att det kommer att hjälpa dig i skrivandet!

Skriv på!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

onsdag 27 februari 2019

Nya tag och ny bok

Nya tag och ny bok

Vårsolen lockar utanför fönstret, fåglarna sjunger vårens ankomst, tranorna ropar på ängen bredvid huset. Snön smälter undan, den ligger envist kvar i skuggområdena, men även på vissa delar av tomten där snön legat extra tjock.

Det är nu jag önskar att jag hade jobbat hårdare under vinterhalvåret, då när orken inte riktigt fanns på grund av mörkret. För nu vill jag bara ut och vara. Njuta av solstrålarna, se hur vårblommorna skjuter upp ur marken, lyssna på fågelsången.

Ännu är det för kallt att sitta ute för att skriva. Men snart åker datorn ut och det tror jag Kotten kommer att tycka om, vår lilla Nederlandse Kooikerhondje "Kooiker". Han är nu 3,5 månad, pigg och glad och älskar att utforska tomten.

Förra veckan skrev jag klart min hemliga bok, den har varit svår att göra. Därefter har jag läst och korrigerat upp. När jag blev klar i går eftermiddag kände jag mig nöjd med resultatet. Tycker faktiskt den blev bättre än förväntat, just för att den var så svår att göra. Igår lämnade jag ifrån mig manuset och kände samma lättnad som jag alltid gör när jag har klarat ännu en deadline.

Idag ska jag ta mig lite ledig. På lördag ska jag medverka på Bokmässan i Blekinge. Därefter sätter jag igång med nästa bok Pirater och vulkanutbrott på Island.

Den här boken är en riktig utmaning, eftersom den sträcker sig över flera århundraden. Jag har börjat skriva på berättelsen. Det gjorde jag redan 2017 när jag var på Island och min isländska förläggare planterade idén till boken inom mig. En morgon kunde jag inte sova, klev upp och kröp ihop i soffhörnet och skrev för brinnande livet i min anteckningsbok. Jag var så uppslukad av orden att jag knappt märkte att min förläggare gick förbi flera gånger. Han letade efter mig, men upptäckte mig inte förrän efter ett bra tag. Då hade han även varit ute och letat efter mig, eftersom han trodde jag hade gått morgonpromenad och gått vilse. Han blev glad när han hittade mig, men också för att jag hade börjat på den berättelse han önskade att jag skulle skriva.

Nu är jag igång. Har några faktaböcker att läsa igenom innan jag kan helt låta mig uppslukas av berättelsen. Tycker du omslaget ser spännande ut?

Även om boken är påbörjad känner jag en stor förväntan inom mig, något jag alltid gör när jag sätter igång med ett nytt ämne. Det är så spännande att lära nya saker, att utforska världen och sedan kunna förmedla min lärdom till mina läsare. Jag älskar verkligen att vara författare.

Jag ser fram emot ett spännande bokår. Ingen bokmässa, däremot Öppet Hus hemma hos mig här i Eringsboda Blekinge, första helgen i augusti. Då tänkte jag ha boksläpp på Pirater och vulkanutbrott på Island. Kommer du?

Vet du, nu när jag har berättat om boken jag ska påbörja kliar det i fingrarna på mig att få börja med boken. Därför tänker jag skriva lite innan jag tar ledigt resten av dagen. Du vet, en dag utan några skrivna ord, är en dag som har gått förlorad för mig... Att skriva är för mig som att andas, något jag måste göra för att leva.

Jag skriver på! Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


tisdag 26 februari 2019

Den har allt jag älskar i en bok Häxjakten av Kim M Kimselius

Den har allt jag älskar i en bok Häxjakten av Kim M Kimselius

Alexander Nilsson har läst Häxjakten. Även om han tyckte det var något som saknades är han nöjd med boken och tycker den har allt som han älskar i en bok. Tack för de orden, Alexander! Nedan kan du läsa vad han tycker om boken.

"Efter en gudstjänst råkar de två vännerna Ulla och Kathleen resa till en annan dimension och hamnar i en slags parallellvärld, där kraftfulla häxor och eldsprutande drakar fortfarande existerar. Först tror de att de har rest i tiden, men efter att ha räddat en flicka från att bli bränd på bål förstår upptäcker de snart att de inte längre är kvar i deras värld och ett nytt spännande äventyr tar sin början.

Den har allt jag älskar i en bok, vänskap varvad med magi, har jag blandade känslor. Detta är första gången jag inte helt faller för en bok av Kim M Kimselius, men jag ångrar mig inte att jag läste den. Den är lättläst, välskriven, värd att läsa och underhållande och bra omarbetad. Trots betyget ser jag fram emot hennes nästa bok!"
Alexander Nilsson


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller på ditt bibliotek. Den finns också hos samtliga nätbokhandlare, till exempel Bokus, Adlibris och Akademibokhandeln.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 måndag 25 februari 2019

Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten

Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten 

Som vanligt har det varit en intensiv vecka för Kotten, vår lilla Nederlandse Kooikerhondje Kooiker. Han växer så det knakar, benen skjuter i höjden och halsen blir längre. Här har varit fullt hus i veckan och det skötte Kotten galant.

Smilla bor fortfarande med oss och alla tre, Smilla, Kotten och Kiara är oskiljaktiga. 

Varje kväll somnar Kotten på soffan, med huvudet mot huvudkudden.

En dag gick vi till en ny bit av vår stora tomt. Där upptäckte Kotten en lång trappa som ledde upp till en ny spännande plats. Kanske kände han lukten av katterna som brukar ligga på altanen? Efter den här utflykten var Kotten jättetrött. Så många spännande dofter. Jag är jätteglad att han självmant gick uppför trappan, eftersom han inte gärna går i trapporna inomhus.

Här står Kotten i all sin elegant. Även om jag inte är någon expert på Kooikerhundar tycker jag han ser väldigt vacker ut, vad tycker du?

Kiara håller hela tiden ett vakande öga på Kotten när han är ute i trädgården. "Mormor" Smilla däremot drar gärna med honom på bus. Lite som i verkliga livet, eller hur?

Här är de igen, Kotten, Kiara och Smilla just på väg att lägga sig ned bredvid dem.

 En enda dag skiljer ovanstående bild med nedanstående. Ena dagen var det strålande solsken och barmark, våren hade kommit. Nästa dag hade vi fått 10 centimeter snö. Kotten blev överlycklig.


Även de stora hundarna roade sig glatt i snön.

Hundarna äter i var sitt rum, som stängs igen med kompostgaller. En dag när jag stod och lagade mat vände jag mig om och fick se att hundarna hade placerat sig på sina platser och uppmanande såg på mig MAT! När jag tittade på klockan insåg jag att det var en bit efter matdags. Visst är de söta?

Efter att jag hade städat bort alla leksaker som Kotten samlat i Kiaras biabädd fick hon åter inta bädden, men inte ensam för någon längre stund. Kotten har vant sig vid att det är hans och vill ligga bredvid.

 De här tre fotona tycker jag visar fint på hur Kotten och Kiara leker. Hon säger ifrån.
Kotten backar...
...ännu en liten bit när hon morrar lite extra.

Sedan ligger de sida vid sida i soffan och tittar på mig när jag skriver.

Kotten försöker få Kiara att lämna Biabädden till honom, han har dragit dit några leksaker igen.

Tudor, vars död gjorde att vi skaffade Kotten, älskade apor. Han hade en som han hade fått från uppfödaren som han snuttade på varje dag, en något större och så denna stora apa, som Kotten älskar. En trygg kompis att dela sovplats med.
.....
Huset blev fullt med folk inför mötet om Öppet hus i augusti här hos oss. Det blev många människor att hälsa på. Först tyckte Kotten att det var lite läskigt, sedan somnade han under bordet vid allas fötter.

Trötta hundar som inte orkar gå med mig när jag går genom glasgången, utan väntar i dörröppningen. Kotten och Kiara.

Kylan och snön frös hasselbuskens hängen. Men dagen därpå hade solen tinat dem och när vinden friskade i stod ett moln av rök från hasseln när fröna släppte.

Tidig morgonpromenad med hundarna i ett snöigt landskap.

Smilla är verkligen en del av familjen. Tråkigt nog kommer hon snart att resa hem. Undrar hur Kotten tar det.
Kanske blir Kiara glad att återfå Kotten som sin valp igen, här sitter hon och tittar på Kotten och Smilla som ligger tillsammans.

Kotten är full av bus, livsglädje och energi. Han är precis som en valp ska vara, bara lite mer spring i benen än jag är van vid från våra Berner Sennehundar, men Kotten får mig att le när han vänder i luften, springer på bakbenen och är allmänt glad. Jag ångrar inte en sekund att vi bestämde oss för att köpa en Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker.


Läs tidigare inlägg om Kotten, vår nya flockmedlem, en liten Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 söndag 24 februari 2019

Öppet hus hos Kim M Kimselius

Öppet hus hos Kim M Kimselius
 
Då var det bestämd. Första helgen i augusti blir det Öppet Hus hemma hos mig, Kim M Kimselius. Till dess är tanken att jag ska ha presterat fler än de 50 böcker jag har skrivit och gett ut fram till nu. Med andra ord kommer det att finnas nya böcker att köpa. Någon av dem kommer förmodligen att släppas under de här dagarna.

ÖPPET HUS
3 TILL 4 AUGUSTI 2019
12.00-18.00
Hemma hos Kim M. Kimselius

I fredags träffades kärntruppen för Öppet hus. Våren hade kommit på avvägar och vi hade fått 10 cm snö dagen innan.  Det var soligt och vackert och vi plumsade i snön för att diskutera var allt skulle ske.

Här ser ni alla de som bollade idéer. Många av dem kommer att medverka under de båda dagarna i augusti.

Kim M Kimselius böcker till Bokmässepris
Självklart kommer mina böcker att finnas till försäljning med Bokmässepriser, eftersom vi gör det här istället för att åka till Bokmässan i september.


Gästande författare
Det kommer att finnas andra författare på plats för att visa upp och sälja sina böcker.


Aktiviteter för barnen
Eftersom vi även hade barn i kärntruppen kommer det att finnas aktiviteter för barn.


Aktiviteter för alla
Dessutom kommer vi att ha aktiviteter som passar alla åldrar, ung som gammal.


Kaffe och fikabröd
Vi kommer även att sälja kaffe och fantastiskt gott kaffebröd, bland annat kladdkaka som efterfrågades av de yngre, eftersom de vet hur god min kladdkaka är.


Korvgrillning
Det kommer även att finnas grillad korv till försäljning.


Välkomna!
Nu hoppas vi på fint väder och att alla mina läsare vill komma för att hälsa på, pussa på hundarna, besöka min skrivarlya och se hur jag bor.

Eftersom jag öppnar mitt hem första helgen i augusti för bokförsäljning, hoppas jag alla respekterar att inte komma övriga tider under sommaren.

Vi ses första helgen i augusti!

Hjärtligt välkomna

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.