Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 14 april 2012

Boktips: Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist

Få författare kan skrämma mig så som John Ajvide Lindqvist. Jag läser alla hans böcker med skräckblandad förtjusning, så även Lilla Stjärna som höll mig fast i ett järngrepp hela tiden. Otroligt spännande och otäck!

Lilla Stjärna är berättelsen om två flickor.
Under en svamputflykt hittar svensktoppsartisten Lennart ett spädbarn nedgrävt i en plastpåse. Han räddar flickan till livet och hennes första skrik gör honom stum. Ur den lilla kroppen stiger en serie perfekt träffade toner. Han tar med flickan hem och gömmer henne i källaren. Hennes obefläckade musikalitet ska ge hans liv mening.
Hon är Flickan med den gyllene håret.
Vid samma tid föds en annan flicka i en mellanstor svensk stad. Hennes liv rymmer inte många glädjeämnen. Hon upplever sig själv som grå och alldaglig med få begåvningar och ännu färre vänner. Hon tröstar sig med elaka hyss och trollande på olika nätforum.
Hon är Den andra flickan.
Så småningom korsas de två flickornas vägar. En brinnande vänskap växer fram, med förödande konsekvenser för alla som kommer i dess närhet.
Lilla Stjärna är en historia om kärlek och besatthet, om en röst ifrån en annan värld och idoldyrkan driven till sin spets. Hur långt är du villig att gå för den du beundrar över allt annat?
I Lilla Stjärna för John Ajvide Lindqvist ännu en gång in skräcken i ett vardagligt, samtida Sverige. Unga människor i en värld av bortvända vuxna försvarar sig med vad som finns till hands. Eldrivna verktyg, om så krävs. Det är hans mörkaste bok hittills och både känsliga läsare och älskare av Allsång på Skansen varnas.

Det här är en bok för dig som tycker om spänning och skräck och lite av det övernaturliga. En bok jag varmt rekommenderar!

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

fredag 13 april 2012

Ris och Ros om andra världskrigetböckerna: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa


Sanna Juhlin på Barnboksprat har recenserat mina böcker om andra världskriget. Det är första gången som På liv och död i andra världskriget skugga har fått negativ recension, men vi kan inte tycka likadant om allting. Däremot tyckte Sanna mycket bra om På flykt från andra världskrigets fasa. Här kan du läsa recensionerna.

Jag har läst två av Kim M Kimselius senaste böcker om Theo och Ramona som har en förmåga att ofrivilligt hamna i tidsresor. När den första boken i serien släpptes blev den en enorm succé och valdes även till Islands bästa ungdomsbok 2009 av bokhandlarna där. Genom 16 böcker har Theo och Ramona färdats genom historiska skeenden där pesten förekommit, häxförföljelse, vikingatid, snapphanar och det känns lite tråkigt att jag inte har läst och följt böckerna från början även om alla är fristående äventyr.


På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa handlar båda om Andra världskriget och behandlar olika historiska händelser som just Theo och Ramona hamnar i.

Jag börjar läsa På liv och död i andra världskrigets skugga eftersom det är den 15e boken i serien. Man slängs genast in i handlingen när ungdomarna förflyttas till 1940-talets Tyskland och mitt i ett brinnande krig. Som alltid har de förmågan att förstå och tala som människorna i den tid de hamnat i. Nu får de en vän med sig också som heter Ulrika men de säras åt olika håll och därefter följer två till tre parallella historier. Jag vill inte avslöja alltför mycket av handlingen men läsaren kommer att få mycket klara fakta kring koncentrationsläger och hur det var när judarna fick gömma sig för nazisterna.

På flykt från andra världskrigets fasa så hamnar Theo och Ramona åter igen till 40-talet men nu i Frankrike istället. Där blir de medlemmar av en motståndsrörelse med fokus på att rädda så många judar som möjligt innan de hämtas av tyskarna. 

 Så vad jag tycker jag då om dessa böcker?
I den första boken som jag läste så fanns det flera saker som jag störde mig på. Jag tyckte kapitlen var för korta och flackande vilket gjorde att jag oftast inte fick landa i någon känsla. Jag blev inte berörd trots alla hemska saker som sker. Det kändes som alltför många cliffhangers på rad och för många upprepningar i texten. Själva handlingen var som en lång transportsträcka där jag inte tyckte att det hände så mycket. Jag upplevde också ett onödigt hoppande mellan alla karaktärer och att när man väl fick läsa om någon så avbröts det ganska så snabbt också. Inte alls en dålig bok men den föll mig inte i smaken.


Men så i den andra boken upplever jag något helt annat.
 
Den här boken var så bra att jag inte kunde lägga den ifrån mig. Kanske beror det på att jag inte fått uppleva denna sida utav andra världskriget tidigare men trots att det är samma författare så är tempot och gestaltningen annorlunda här. Det är ett rafflande äventyr och mycket spännande. Kimselius är väldigt skicklig på att väva in fakta i sin fiktiva historia och man kan knappt ana vilket förarbete det måste ha varit innan hon började skriva sin bok. Här finns plötsligt en kemi mellan Theo och Ramona som jag inte alls upplevde i den första boken. Och jag grips i mitt innersta av alla fruktansvärda händelser som sker, vilket beror på att jag tycker gestaltningen och beskrivningarna är så mycket bättre här. Kimselius lindar inte in något i bomull utan hon skriver rakt på sak med kalla fakta och med en stark inlevelseförmåga som gör att man tycker sig se allt framför sig. En del scener i boken får mina ögon att tåras – det är mycket grymma händelser men samtidigt finns ett hopp, en tro på godhet hela tiden som en röd tråd i handlingen. Vilka modiga människor det har funnits och finns än idag. Jag tycker adlibris gör rätt som sätter 12-15 år som ålder på böckerna och jag skulle rekommendera lärare att ta med de här böckerna som en del av barnens studier. Jag tycker själv att jag har lärt mig massor – kanske inte faktamässigt utan en känsla av att förstå historien och dess människor som har funnits där.


Ett stort plus också för den tjocka faktadelen i varje bok och de stiliga omslagsillustrationer av Mats Minnhagen.


Här hittar du en länk till recensionen på Barnboksprat.

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

torsdag 12 april 2012

Marknadsför din bok med en videofilm på YouTube!

Det har blivit mycket populärt att marknadsföra sin bok med en youtube-film. De stora förlagen gör det och många små förlag också.

Jag har själv gjort några trevande försök att läsa in mina böcker på youtube:

Här har jag läst in boken Giljotinen med bilder från Bokmässan 2011:


Det här är nog den första bok jag läste in som youtube-film Kinesiska Draken:


 Här har du en länk till alla de böcker jag har läst in.

Önskar jag kunde göra sådana här fantastiska trailers för mina böcker. Här är det Stephen Kings bok Drömfångaren:


Fast den här gör nog mest reklam för filmen, som också är mycket sevärd. Har läst boken både på svenska och engelska. En suveränt spännande bok!

Här har du däremot en boktrailer för boken It av Stephen King, en mycket spännande och otäck bok som garanterat får dig och tänka helt annorlunda om clowner efter att ha läst boken:


YouTube är den näst största sökmotorn i världen och kan komma att bli ett bra sätt att locka nya läsare till din hemsida.

Tänk på att göra något annorlunda av din video, att ljudet blir bra, att du har bra ljus och tänk efter före vad du vill berätta om din bok, eller vilket stycke du ska läsa ur boken.

YouTube är verkligen den bästa plattformen för att marknadsföra dina böcker. När du har lagt in din YouTube film är det lätt, det är bara att kopiera "embeded video" och lägga in den på din hemsida eller blogg. Tänk på att inte göra din trailer för lång, den bör vara endast 50-90 sekunder, om du är ute efter att fånga intresset för boken. Vill du däremot att läsarna ska få ta del av mer ur din bok kan du göra dina filmer längre. Mina YouTube filmer är på 10 minuter, något fansen älskar.

Om du har möjlighet att lägga ut de intervjuer där du medverkar på tv, så lägg det på din egna kanal på YouTube. Om du inte har möjlighet att själv få materialet, tänk på att lägga ut en kommentar på din blogg och hemsida om när det finns att se/läsa på intervjuarens sida.

Du kan också göra YouTube filmer där du berättar om dina skrivtips, korta små videos på 2-3 minuter. Alla är vi experter på något och kan dela med oss av vår kunskap.

Du kan också intervjua andra författare och lägga ut detta på YouTube med länk till din hemsida/blogg.

När du skriver eller gör research för din bok, kan du lägga ut korta YouTube filmer och berätta om hur boken växer fram. Folk tycker om att titta på video och vill gärna kika in hemma hos andra och se hur de har det. Ju fler video du har, desto bättre, eftersom varje video öppnar en väg till alla dina videos, och böcker, och gör det lättare för folk att hitta dig.

Glöm inte att lägga taggar på videofilmerna som talar om vad filmen handlar om. Tänk också på att använda rätt ord i titeln så att filmen blir sökbar på YouTube.

Ja, nu har jag lämnat över alla mina tips till dig och känner pressen att läsa in alla mina böcker, lägga ut mina filmer från Mexikoresan... Ja, du vet. Men det där med att läsa in böckerna får vänta just nu, för min röst håller inte i dagsläget, måste spara den till de kommande föreläsningarna.

Lycka till med din videofilm. Du får gärna återkomma med en länk här i kommentar så jag får kika in och se resultatet!

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

onsdag 11 april 2012

Möte med eleverna på Brännaregårdsskolan i Olofström

Ja, då var det dags igen, att föreläsa efter åtta veckors sjukdom. Lite kraxig var rösten och jag drack massor av vatten, men det fungerade.

Nu har jag fyra intensiva föreläsningsveckor framför mig, då jag även åker till Singapore för att föreläsa på Svenska skolan.

Jag talar alltid med händerna, kanske är det de franska generna generationer bakåt som får mig att att prata så. Minns en gång någon höll mig i handen och jag skakade loss min hand för annars kunde jag "inte prata!"

De föreläsningar jag har under april/maj är nästan alla i Skapande-Skola-projektet. Därför får varje klass besök två gånger av mig eftersom vi arbetar med skrivprocess och skrivglädje. Något jag tycker är mycket roligt.

Förra året hade jag en novelltävling för eleverna och den bästa novellen blev utlagd här på min blogg. Ibland var det mycket svårt att välja vinnare, för alla hade skrivit fantastiska berättelser. Här kan du läsa några av de vinnande novellerna.

Ja, då är det bara att packa väskan, för idag reser jag till Vetlanda för att föreläsa för massor av elever. Det blir ett par tuffa dagar och jag hoppas verkligen rösten håller. Har redan packat ned en burk honung, för det där tipset som min läkare gav mig: varm mjölk och honung, det fungerar faktiskt jättebra! Men i brist på mjölk i skolorna blir det varmt vatten och honung.

Ska bli så spännande att få träffa nya elever för att inspirera dem att läsa och skriva mer.

Tack alla underbara elever och lärare på Brännaregårdsskolan för en jättetrevlig dag. Vi ses nästa vecka igen!

Ha det så bra!

Kramisar Kim



Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

tisdag 10 april 2012

Farao Tutkanhamons skatter ställs ut i Sverige


Välkommen till Konungarnas dal, i Malmö!
Tutankhamon blev en superkändis efter en sensationell upptäckt för 90 år sedan. 1922 hittade arkeologen Howard Carter den egyptiske konungens gravkammare och alla dess fantastiska skatter – en händelse som väckte sensation i hela världen. Tutankhamons historia fascinerar än idag. Hans mystiska, för tidiga död och unika arv har skapat en legend. I  mer 3 000 år låg han okänd och oupptäckt i Konungarnas dal, tills Howard Carter hittade hans grav.

Utställningen ”Tutankhamun – Graven och skatterna” består av mer än 1000 mycket välgjorda repliker av föremål som fanns i graven, alla omsorgsfullt tillverkade av Egyptens skickligaste hantverkare. De ursprungliga fynden finns idag på museum i Kairo, och kommer förmodligen aldrig mer att kunna visas på utställningar runt om i världen. Föremålen är helt enkelt för dyrbara och för ömtåliga. Inget försäkringsbolag vill idag försäkra dem om de lånas ut.

Utställningen har visats på flera platser främst i Europa, bland annat i Barcelona, Dublin, Bryssel och Frankfurt och har hittills haft mer än 3,2 miljoner besökare.

Här kan du se en film om utställningen:


Utställningen visas på Malmö nya mässa i Hyllie 15 sept 2012 – 31 jan 2013
 
Den egyptiska faraon Tutankhamuns gravföremål ställs även ut i bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm 2013. Här kan du se när jag besökte Terracottaarmén i bergrummet i Stockholm.

Vill du läsa på inför utställningen är Faraos förbannelse en spännande historisk äventyrsbok med faktadel för den vetgiriga. En bok som passar alla åldrar.
"Bokens styrka är den intresseväckande, faktamässigt tillförlitliga beskrivningen av den forntida egyptiska sociala och geografiska miljön. Författaren väver samman de historiska faktauppgifterna med en flödande berättarfantasi som hela tiden håller läsaren fängslad." BTJ, lektör Lars Rask.

Här kan du följa med på min researchresa till Egypten.

Ska bli mycket roligt att besöka Farao Tutankhamons utställning i Malmö i höst. Kanske vi ses där, för du tänker väl inte missa utställningen!

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

måndag 9 april 2012

Det är synd om människan, speciellt barnen!

När vi föds är vi hjälplösa och måste tas om hand i många år. Titta på hästens barn, fölen, de reser sig upp på skrangliga ben just efter att de har kommit ut från mamma, sträcker sig efter spenarna, dricker och efter ett tag kan de skutta omkring som vildingar.

Men människobarnen kan inte gå förrän efter nästan ett år och får inte bestämma över sitt eget liv förrän efter 18 år. Nuförtiden bor många människobarn hemma långt längre än så.

Såg en faktadokumentär om barn som mådde dåligt på grund av föräldrarnas välvilja, de älskade sina barn till döds. En femårig pojke vägde 65 kilo och hur läkaren än förklarade för mamman att pojken måste röra sig mer och äta mindre kunde hon inte förstå. Hon köpte en rullstol till honom, för att han "skulle få röra sig mer!" Hon lagade nyttig mat och kunde inte förstå att en femåring inte skulle äta en stor bit tårta, wetabix och massor av frukt, samt en stor måltid kött, grönsaker, potatis och sås, allt detta inom loppet av två timmar.

En annan liten pojke fick dra ut nio tänder för att hans mamma låtit honom äta klubbor hela dagarna, han började med den första klubban direkt han vaknade och gick sedan omkring med en klubba i munnen tills han somnade. När han skulle somna fick han göra det med nappflaska i munnen, givetvis var flaskan fylld med saft. Ingen tandborstning där! Hans tänder var svarta!

Sedan orkade jag inte se mer, för jag led med dessa barn vars föräldrar kärleksfullt gjorde dem illa, utan att vara medvetna om det!

I kontrast till detta kom ett reklamavbrott om en liten femårig flicka som fick arbeta och hjälpa till att försörja familjen. Reklam för att man skulle bli fadderbarn.

Ibland kan man undra vad syftet är att leva: man föds, finns en stund på jorden och sedan dör man. Om man tänker så ska man se tillbaka på allt som har hänt under alla tusentals år som människorna har funnits på jorden. Varje generation för något vidare till nästa, ibland goda saker, ibland onda saker.

Jag tror på det goda, så jag håller fast vid det. Men ibland är det svårt när det händer så många hemska saker ute i världen.

Var rädd om dig, dina barn, dina föräldrar, djuren och naturen och tänk på att det kommer en generation efter oss, och ytterligare en och förhoppningsvis många fler generationer.

Ha en glad påsk i eftertankens tid!

Kramisar från Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

söndag 8 april 2012

Skrivprocess: Gå ner i vikt genom att skriva!

Gå ned i vikt genom att skriva, är det möjligt?

Så länge jag kan minnas har jag uppmanat folk att skriva för att få ur sig alla sina känslor. Det kan vara ilska över att ha blivit orättvist behandlad, att ha blivit sviken av den man älskar, eller när man mist någon man älskar.

Att skriva av sig känslor har alltid fungerat för mig. När min syster blev ihjälkörd av en bil, skrev jag boken Giljotinen, som handlar om franska revolutionen. Ett mycket bra ämne för att få ur mig all ilska, sorg och besvikelse, eftersom de under franska revolutionen hugg huvudet av folk med en giljotin. Jag dödade folk på löpande band i boken, ja till och med huvudpersonen för att verkligen kunna beskriva det svarta hål av fasa jag bar inom mig.

Däremot har jag aldrig funderat på att skriva för att gå ned i vikt.

Men nu har det forskats i om det går att skriva av sig kilona:

Det är i Kanada som några har forskat i om det är möjligt att skriva för att gå ned i vikt. Studien gick till så att en grupp kvinnor fick skriva om sådant som betydde mycket för dem: familj, musik och politik. En annan grupp fick skriva om saker som de inte brydde sig så mycket om.

Innan kvinnorna började skriva fick de ställa sig på vågen, något som avslöjade att över hälften av kvinnorna var överviktiga. Därefter fick kvinnorna skriva i en kvart.

Efter några månader fick kvinnorna komma tillbaka och väga sig igen. De som hade fått skriva om sina hjärtefrågor vägde i genomsnitt 1,5 kilo mindre än förra gången. Resten hade gått upp ungefär 1,3 kilo.

Givetvis kan det bero på många olika saker. Men Christine Logel, forskare i psykologi vid Renison university college i Kanada berättar vad hon anser om sambandet mellan skrivövningen och viktminskningen:

"Kvinnorna fick skriva om saker som de värderade högt. När de kom hem var de nöjda med sig själva och behövde inte tröstäta. Nästa dag behövde de inte heller äta något extra och efter några månader hade de förändrat sina matvanor."

Ja, inte vet jag om jag ska tro på det här. För under alla år jag skrivit har kilona långsamt smugit sig på. Men det kan ju bero på andra saker...

Om du har provat allt för att gå ned i vikt kanske det är dags att fatta pennan och skriva av dig några kilon?

Lycka till!

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.