Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 30 juli 2011

Blomstergården, ett paradis i Blekinge

Bara ett par kilometer från vårt ligger Blomstergården, en underbart vacker park, med upplevelser för både små och stora.

Blomstergården är en av sydöstra Sveriges mest besökta anläggningar och vänder sig till besökare i alla åldrar. Här är gammelmormor lika välkommen som det yngsta barnbarnet. Det är en av landets vackraste trädgårdar med porlande bäckar och brusande vattenfall.
Sagan om Blomstergården berättar om människors vilja att överleva och ibland vara tvungna att föra en hopplös kamp mot orättvisor och överhöghet.

Det börjar med den fattige torparsonen Verner Svensson och hans hustru Annie som i årtionden kämpade och slet med steniga åkrar och vattensjuka betesmarker.

Här kan du se hur ett träd har trängt rakt igenom stenen och spräckt den.
Verner föddes 1901 i Ljuders utvandrarbygder. 1924 gifte han sig med Annie och två söner föddes i snabb takt. 1929 gick denne fattige torparson till banken för att låna pengar. Han hade fått för sig att han skulle bli bonde, och det tyckte folk i Ljuder att så gör man bara inte. Skuldsätta sig i den åldern det kan väl aldrig gå väl.

Men Verner ville annorlunda. Han köpte sin bonnagård i Eringsboda socken och blev Bleking på köpet.
Törnrosas slott, med prinsen, prinsessan och prinsens häst.
I dessa trakter på gränsen till Småland var tegorna små och stenrika. Under 30-talet fick Verner och Annie slita oerhört hårt för att klara sitt uppehälle där räntor och amorteringar ibland kändes som kvarnstenar runt halsen. Men Verner han slet med åkrarna och rullade undan tusentals sten till gärdsgårdarna, och den vattensjuka mossmarken dikades och blev havreåker.

Verner Svensson
1937 uppmärksammades allt slit och släp och Verner fick B.L.T:s pris för Framstående odlargärning. Ett fint diplom och en liten summa pengar. Året efter fick han skogsvårdsstyrelsens diplom för God skogsvård. 
Det är vi denna tid som början på Blomstergården växer fram. Verner var intresserad av botanik. Fick gärna vara vackert, och allra helst något underligt som naturen själv hade skapat. De vanligare ”finare” trädgårdarna var oftast prästgården eller storbondens. En allé, raka rosenrabatter, köksträdgård och lite fruktträd tillsammans med en större gräsmatta runt huset. En sådan trädgård intresserade inte Verner. Nej, konstiga och exotiska växter skulle det vara. Många bytte han till sig av sjömän och sjöofficerare från Karlskrona. Något fick han tag på långt ute i skogen. Konstiga trädrötter, fossila stenar och främmande växter, blev till en trädgård som ingen tidigare hade sett, än mindre förstod sig på.
Ryktet spred sig om bonden med den konstiga trädgården, och oftast efter kyrkan på söndagarna åkte man från grannsocknarna för att stilla sin nyfikenhet.
Verner var emellertid mäkta förgrymmad. Komma utsocknes och stå på hans lagårdsbacke. Tissla och tassla om något de inte begrep. Han satte upp stora skyltar med ”obehöriga äga ej tillträde” och ”försvinn härifrån”. Men effekten blev bara den motsatt. 1945 var besöken så täta att det började bli ett praktiskt problem för Verner.

En höstdag stod han och beklagade sig för sin granne när denne säger att ”hör du Verner, inte kan du hålla på att bli förgrymmad var evigaste dag, ta betalt av alla nyfikna så tjänar du i alla fall någon krona på dem”. Verner lär ha svarat ”det begriper du väl att den människa är väl ändå inte född som vill betala för att se min trädgård!”. Tänk så fel han hade, och som väl var så satt han den vintern och uppfann en ”skänk en slant-bössa”. Den gjorde han som ett hus där man lade pengar i skorstenen. Slanten trillade ned på en hävarm som startade en vevgrammofon och man kunde tåga in i parken med marschmusik, för valuta för pengarna det ville han ge besökaren.

Detta var 1946 och hans första ”skänk en slant-bössa” och året därefter kom en ny och många historier med den.
Här finns Utvandrarna uppbyggt.
Denna bild visar ankomsten till Amerika.
Ser du Frihetsgudinnan till vänster?
Till Blomstergården åkte min familj när jag var liten och för mig blev det ett minne för livet. Bilden av Törnrosas slott i sten, prinsen och prinsessan och hästen var för evigt inpräntat i mitt huvud.

Aldrig trodde jag att jag skulle komma att bo bara några kilometer ifrån barndomens sagovärld. Nu kan jag uppleva Blomstergårdens prakt vartenda år, vid olika tider på året.
Det här är en plats dit jag gärna tar mina gäster, men jag njuter minst lika mycket som de gör. I år var det ovanligt fint på Blomstergården och lagom mycket folk.
Bland buskar och träd hittar du alla de kända sagofigurerna, här är det Rödluvan och vargen.

I Blomstergården finns också en "upplevelseby". Det är en perfekt plats för både stora och små. Här kan du bland annat få känna på den hissnande känslan att gå över en hängbro.
Hängbron är fäst vid Törnrosas stora slott, på bilden ovan ser du Törnrosa försänkt i sin djupa sömn. Hon ligger högst upp i tornet. Inne i slottet finns en labyrint...
Erika demonstrerar en av rutschbanorna.
...och för att ta dig ut ur slottet kan du antingen välja någon av de två rutschkanorna, klättra på rep, klätterställningen, eller helt enkelt ta trapporna.
Här kan du också dra dig fram på ett sjörövarskepp.

Här ser du Törnrosas slott i bakgrunden, med hängbron över till andra sidan. Vännen Thomas står och njuter av solen.

Mia, Thomas, Erika, Tobias, André och jag hade en mycket trevlig dag i Blomstergården. Men tyvärr avslutades den på ett tråkigt sätt. En tyskregistrerad bil kom över på vår sida och smällde rakt in i backspegeln. Tur i oturen var ju att han inte körde in i hela vår bil. Det tråkiga var att tysken inte stannade för att se vilka skador han hade åstadkommit, utan bara körde vidare.

På Blomstergården hittar du också huset  "Tusen och en natt". Där finns skatter från jordens alla hörn, Bergakungens sal, sagolandskap uppbyggt i olika rum, ja det finns otroligt mycket mer att se i Blomstergården än vad du har sett här på mina bilder.

Blev du sugen på ett besök på Blomstergården? Kanske vi stöter på varandra nästa gång jag är där på besök?

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 29 juli 2011

Skrivprojekt

Vet att det finns många som tänkt att de under sommaren äntligen ska börja skriva den där boken de haft inom sig under lång tid. Du kanske börjar få panik för att sommaren snart är slut, för att du inte ens har börjat på boken, eller inte har kommit så långt som du har tänkt.

Ta det lugnt! Du har säkert låtit idén till boken ligga och gro inom dig under dessa sommarveckor. Det har gjort att boken vuxit och säkert kommer bli bättre när du väl börjar skriva den.

Det tar tid att skriva en bok. Det är inget man gör på bara en vecka, speciellt inte om du vill att detta ska bli den bästa bok som någonsin skrivits. För det är väl det du vill?

Låt din berättelse ta den tid den förtjänar. Hasta inte fram boken. Men om du vill göra verklighet av din dröm gäller det också att du skriver. Det är fantastiskt att ha en dröm inom sig, men det är ännu underbarare när drömmen förverkligas!

Vänta inte längre, sätt dig redan idag och börja på din berättelse. Du kan arbeta på många olika sätt, genom att bygga upp hela berättelsen i förväg, med Gula lappar eller Innehållsförteckning. Eller så kan du bara skriva rakt ur hjärtat, om det som berör dig, om det du bär inom dig, om något du brinner för att berätta!

Det finns alltid en liten stund på dagen som du kan vika för skrivandet. Om jag lyckas skriva och blogga varje dag, trots att huset är fullt av gäster, tror jag säkert att du kan hitta en liten stund varje dag för att låta din berättelse växa fram. Ibland behövs det inte mer än femton minuter! Det viktigaste är att du verkligen tar tag i din dröm och sätter igång ditt skrivprojekt NU!

Lycka till!

Kramisar Kim

Här kan du läsa mina tidigare inlägg om Skrivprocess/Skrivtips etc.
(Senaste inläggen hittar du längst ned på sidan)

Diverse inlägg om skrivandet:
Min allra första bok
Skriva en bok
Ge ut böcker på eget förlag 
Bokomslag, från idé till färdig produkt 
När blir du författare?
Min källa till inspiration 

Skriv en bok, föreläsning på Bokmässan i Göteborg 23 september 2010

Att arbeta med flera böcker samtidigt 


Spökskrivare 
Tänk vad ett ord betyder mycket
Lugn och harmonisk av böcker
Skrivarskolor Sommarkurser 2010
Skrivarkurser Sommaren 2011



 










Skrivprocess
Skicka din berättelse till förlag
Jobba med gula lappar och se exempel.
Nya gula lappar och skrivtips.
Hitta ditt författarspråk 
Kött på benet

Huller om buller-tekniken
Första meningen
Slutet 
Ge dig tid att stanna upp

Om jag ändå kunde tänja på tiden
Motivation och disciplin
Snart klar 
Korrekturläsning
När allting finns där och har bråttom att komma ut 

Det kom ett mail 
Skriva för skrivandets skull
Skriva synops 

Att arbeta med ordspråk

Synonymer, en spännande lek med ord
Läsarna är viktiga

Att använda sig av livserfarenhet i sina böcker

När inspirationen flödar 
Sprudlande skrivarglädje 
Kreativitet och vardagsbestyr
Skrivprocess och drömmar

Mellan dröm och verklighet
Skrivandet och livserfarenhet
Korrekturläsarna

Skrivkramp? 
Vad händer på nätet när jag dör?
Skrivglädje 
Skriv medan du sover
Skriv direkt ur hjärtat!
Iaktta och memorera...
Tid att skriva



Bygg upp din berättelse
Skrivandets alla små stunder
Skrivlängtan
Skrivklådan stillad...
Skrivar-endorfiner
När skrivandet känns som bäst
Vad ska jag berätta om?
Skriva för barn och ungdomar
Så många ord!
Steg för steg

Ord föder ord

Hur viktig är bokens titel och hur väljer du namn på boken?
Skicka din berättelse till ett bokförlag
Det händer något magiskt... 
Att ta kritik
Glöm inte backupen!!!
Skriva slutet först...
Fasta Gula lappar 
När fantasin tar över kan det bli så här...

Berättelsen färdig, fortsätt jobba!  

Skriv din berättelse genom någon annan / Spökskrivare

Hjälp på vägen

Första raden i berättelsen

Svar på många frågor 
Bli en ny Camilla Läckberg!
Boken inom dig

Gula lappar och innehåll
Behöll flödet i berättelsen

Korrekturläsning är viktig!
Royalty = Lön från förlaget
Biblioteksersättning = "Lön" från biblioteken


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

torsdag 28 juli 2011

Tänk att jag har skrivit NITTON böcker!!!

Här nedan kan du läsa mitt gästblogginlägg på Christian Johanssons Bokblogg.

Veckans gästbloggare har en hel del erfarenhet när det kommer till att producera och publicera barnböcker. Gästbloggen är både glad och stolt över av att ha fått besök av barnboksförfattarinnan Kim Kimselius.

Tänk att jag nu har skrivit NITTON böcker. Helt otroligt! Jag brukar skoja med mina vänner och säga att jag ska skriva HUNDRA böcker innan jag dör. Något som låter ouppnåeligt, eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker baserad på riktig historisk fakta. Det innebär att det ligger otroligt mycket jobb bakom varje bok. Men ändå…

Nora Roberts har skrivit över FEMHUNDRA böcker. Då låter hundra böcker inte så värst ouppnåeligt!
I alla fall jobbar jag på för att uppnå målet och den artonde och nittonde boken kommer ut nu i augusti: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa.

På liv och död i andra världskriget skugga är en fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: En tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger.

Baksidestexten till På liv och död i andra världskrigets skugga:
En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter, som bara har en enda utväg: Döden!


Här är några omdömen om På liv och död i andra världskrigets skugga:
”En spännande och välskriven berättelse från vår mörka historia. Jag skulle inte vilja byta plats med Theo och Ramona.”
”Mycket bra skrivet. Personligt och fångande!”
”Trots ett tema som är både känsligt och ofta tabubelagt tycker jag att Kim gjort ett storartat jobb med den här boken!”


Egentligen var det tänkt att bara bli en bok om andra världskriget, en bok som jag planerat under fem år. När jag avslutade Boudicas strid mot Romarna förra året, gjorde jag slutet så att huvudpersonerna reste iväg till andra världskriget. Boken trycktes och kom ut till bokhandlarna.

Då satte jag mig för att skriva färdigt På liv och död i andra världskrigets skugga och upptäckte att jag redan hade skrivit en hel del på min bok om andra världskriget, men den boken började på ett helt annat sätt och tog upp helt andra händelser. Därför skrev jag färdigt den boken, som då blev På flykt från andra världskrigets fasa.

Det här är en rafflande bok som skildrar andra världskriget i ett ockuperat land: motståndsrörelsens kamp, judarnas öden, händelsen i Vélodrome d’Hiver, nedskjutna flygare, samt de franska invånarnas liv. 

Baksidestext till På flykt från andra världskrigets fasa:
Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina liv.


Några omdömen om På flykt från andra världskrigets fasa:
”Den bästa bok Kim har skrivit!”
”Man sitter som på nålar ända till sista sidan!”
”Det här är en av Kims bästa böcker hittills!”
”Kim har faktiskt överträffat sig själv! … Hon har funnit en ny vinkel i tidsresandet som är en riktig nervkittlare. … LÄÄÄÄÄS!!!!”


För det är just tidsresor mina böcker handlar om, eller… Det är den historiska händelsen i varje bok jag lägger fokus på. Tidsresandet sköter mina huvudpersoner: Theo och Ramona. De lyckas alltid komma till de mest hemska och fruktansvärda händelserna i vår tid, bara för att jag och mina läsare ska få lära oss mer om de olika historiska händelserna.


Måste bara få avsluta med att säga: DET HÄR ÄR DE BÄSTA BÖCKER JAG HAR GJORT!!! YES!!!

Kramisar Kim

Stort Tack Kim för ditt besök på gästbloggen och ser fram mot minst ytterligare 81 böcker av dig ;) Christian


Tack Christian. Jobbar för fullt för att komma upp till 100! 

Kika gärna in på Christians blogg. Där hittar du många trevliga inlägg och många gästbloggare.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

onsdag 27 juli 2011

Skrivprocess: Kapitel

Hur långt ska ett kapitel vara? Hur många A-4-sidor ska jag skriva för att det ska bli ett kapitel? Ska jag ha rubrik över varje kapitel?

Det är några av alla de frågor jag får om kapitel. Här kommer svar:

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En "manussida" är ett  A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.)

För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. 

För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad.

För ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. 

För en vuxenroman vet jag faktiskt inte eftersom jag inte skriver den typen av böcker. (Kanske kan någon som läser det här blogginlägget hjälpa mig med det?)

Mina manus brukar ligga på 120-180 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-354 sidor. Utifrån det kanske du själv kan räkna ut hur många manusblad det ska vara till en vuxenroman.

Det viktigaste när man avslutar ett kapitel är att avsluta det när det är som mest spännande, då får du läsaren att fortsätta läsa. Därför ska du inte låsa dig vid sidantalet, utan bryta kapitlet där det passar!

Frågan med rubrik över kapitlen, är svaret att det är valfritt. 

I de flesta av mina böcker har jag bara Kapitel 1, Kapitel 2, osv. Men i Snapphaneresan har jag döpt kapitlen: Sporrakulla gårds hemlighet, Örkeneds bränning, Snapphanehålan, Tykarpsgrottan, Hovdala slott och så vidare. Detta på grund av att jag skrev den boken i samarbete med Snapphanekommunerna: Hässleholm, Osby och Östra Göinge.

Fick en härlig kommentar för någon vecka sedan. Det var en kvinna som har lite svårt med läsning och det tar henne ett par veckor att läsa ut någon av mina böcker. Hon ger sig inte förrän hon har läst ett kapitel, innan hon lägger ifrån sig boken. När jag träffade henne var hon överlycklig efter att ha läst Kimberlie - Främlingar, eftersom den boken hade så korta kapitel.
Hon berättade att när hon hade läst ett kapitel orkade hon fortsätta att läsa ännu ett, och ännu ett, och ännu ett. Hon kände sig så stolt över sig själv, efter att hon hade tagit sig igenom 3-4 kapitel på en gång. Jag blev mycket glad efter att ha hört henne entusiastiskt berätta detta för mig.

Det är roligt att få möta läsarna och höra kommentarer om mina böcker. Det är inspirerande!

Ja, det var lite om kapitel och dess betydelse för att driva läsaren vidare.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

tisdag 26 juli 2011

Vinnare av boken På liv och död i andra världskrigets skugga är...

Den här veckan kommer På liv och död i andra världskriget skugga från tryckeriet. Därför har jag lottat ut vinnare av boken här bland mina bloggföljare.

Vinnarna är:
Clara
van Woensel
Livskrafter
Svartkatt99
Malin Eriksson
Robert Jönsson
nonting94

Var snäll och hör av er till mig snarast, så skickar jag en signerad bok till dig som hade turen att vinna en bok den här gången.

BAKSIDESTEXT:
En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter, som bara har en enda utväg: Döden!
En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: en tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger. Boken beskriver även många av andra världskrigets händelser genom de olika personernas upplevelser.


Omdömen om boken:
"En spännande och välskriven berättelse från vår mörka historia. Jag skulle inte vilja byta plats med Theo och Ramona." Ingela Svensson

"Mycket bra skrivet. Personligt och fångande!" Kristina Fridensköld

"Trots ett tema som är både känsligt och ofta tabubelagt tycker jag att Kim gjort ett storartat jobb med den här boken!" Annelie Nilsson


Om du inte vann vid den här dragningen ska du veta att det snart är dags för ännu en dragning, då av På flykt från andra världskrigets skugga. Kommer att lägga ut en tävlingslänk om det snart!

Lycka till!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

måndag 25 juli 2011

Boktips: Öga för tand

Har precis läst ut boken Öga för tand och när jag plockade upp den från nattduksbordet igår och började läsa, insåg jag att händelserna i boken har likheter med det som nyss hänt i Oslo, Norge.

Det här är en mycket bra och spännande bok, som är svår att lägga ifrån sig.

Ett problem för mig när jag läser boken, är att den är så dåligt gjord sidmässigt. Det känns som om förlaget inte har en aning om hur man ska göra en bok... Eftersom jag har arbetat inom branschen sedan jag var fjorton år, hämmar typografin min läsning varje gång jag plockar upp boken. Retar mig på att det både är talstreck och apostrofer, att det är blankrader genomgående istället för indrag, att det ibland är indrag på ett helt kapitel där de pratar osv.

Men trots det måste jag läsa vidare, för berättelsen är väldigt bra och mycket fängslande.

Här är baksidestexten till boken, som inte alls ger en rättvis skildring av hur bra berättelsen är:

Conny Svenning debuterar som romanförfattare med "Öga för tand". Som docent i sociologi har han skrivit flera fackböcker, vilka riktar sig till universitet och högskola.

ÖGA FÖR TAND har anknytning till den akademiska miljön genom språkforskaren Harry som dras in i händelsernas centrum. Vi får också träffa den välbärgade företagaren Krister och hans vackra hustru Sonja.

Samhällets grundvalar hotas i boken där död och förstörelse är ingredienser vilka kriminalinspektör Valter Berg sätts att reda ut. Vid sin sida har han kriminalassistenten Ria-Marika Ingvarsson, full av ungdomlig energi.

Hur skall de stoppa denna våldsvåg som aldrig tycks ta slut?


Läs mer om bokens handling här.

Jag tror att med lite bearbetning och med rätt förlag, kan den här boken bli en riktigt stor Bästsäljare!

Boken är suveränt bra!. Det är svårt att lägga ifrån sig boken, som avslutas mycket oväntat. Läs den!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

söndag 24 juli 2011

"Det kan inte bli annat än full pott igen!" Recension av Tillbaka till Pompeji

Kristina Simars Bokblogg har recenserat Tillbaka till Pompeji och skriver bland annat så här om boken:

"Som alltid är Kim M. Kimselius böcker otroligt välskrivna och intressanta. De är mycket lärorika och jag tror att många ungdomar lär sig historiska händelser på ett lättsamt och givande sätt, genom att läsa Kims böcker. Egentligen vore de perfekta som undervisningslitteratur i historia för mellanstadiet. Jag tror barn lär sig bättre om texten är spännande skriven. Läroböcker brukar ofta vara ganska trista i sin utformning. Alla böcker som jag läst av Kim M Kimselius håller samma höga klass och denna är inget undantag. Som vuxen har man nog precis lika mycket glädje av att läsa hennes böcker som ungdomarna har. Den värdefulla faktadelen i slutet av boken är mycket läsvärd. Det kan inte annat än bli full pott igen."

 

Här hittar du mina tidigare blogginlägg om Tillbaka till Pompeji: om debuten, vad som fick mig att skriva boken och så vidare.

Jag blev SUPERGLAD för den här kommentaren, som du säkert förstår!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se