Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 12 januari 2013

Boktips: Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom


Det är härligt att hitta en ny författare som skildrar en miljö så att det känns som att jag är där. I Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom förs jag till landsbygden på Irland, dit den stackars bibliotekarien Israel Armstrong har kommit. Han har fått arbete som bibliotekarie, men när han anländer till staden är alla böcker försvunna. Han blir skyldig till böckernas försvinnande, trots att han nyss ankommit till staden. Han får en biblioteksbuss och börjar jakten på de försvunna böckerna.

Detta är en dråplig, helt sanslös och annorlunda berättelse. Ibland tycker jag otroligt synd om Israel, ibland vill jag bara skaka om honom för att han är så dum. Ändå älskar jag hans karaktär, ja alla karaktärerna i boken. Språket flyter bra och handlingen förs hela tiden framåt, om inte alltid åt det håll som läsaren har tänkt sig. Vill du ha en rolig, avkopplande detektivroman utan blod och mord, är det här en perfekt bok för dig!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Det är fint och eftertänksamt skrivet och det berör verkligen" Bokbloggen Eli läser och skriver om Mysrys.

Läs mer om Mysrys.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

fredag 11 januari 2013

Tidig språkinlärning: Redan i mammas mage!

Det här intressanta inlägget hittade jag på Språktidningens Blogg:

Redan på fosterstadiet börjar barns språkutveckling. Och det är mammans vokaler som fångar intresset. Det visar en studie som publiceras i ett kommande nummer av den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica.

Under de tio sista veckorna av graviditeten lyssnar ofödda barn på tal som förekommer runt dem. Närmast och därför mest intressant är modern. Hennes vokalljud är de som uppfattas bäst, och det är dessa som det ofödda barnet först lär sig att känna igen.

Redan några timmar efter födseln kan barnet skilja på mammans modersmål och andra språk som förekommer i samma miljö. Detta testades på totalt fyrtio svenska och amerikanska spädbarn.
Spädbarnen fick i testet lyssna till modersmålet och främmande språk samtidigt som de hade utrustats med var sin napp. Deltagarna sög betydligt längre på nappen när de fick höra främmande språk jämfört med modersmålet. Detta, menar forskarna, visar att barnet har en tidigt utvecklad beredskap för modersmålet medan förståelsen för andra språk kommer senare.

Men vet du, det behövs inga vetenskapliga undersökningar för att bevisa det. Min mamma visste det redan när jag var barn. Hon gick och sjöng för sin gravida mage och berättade för mig att det var viktigt att tala med barnet i magen. Därför satt jag och berättade historier för min ofödda lillebror! Och DET är många, många, många år sedan!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Läs mer om Mysrys.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

torsdag 10 januari 2013

Har böckerna blivit sämre? Mycket intressant läsning!

Böckerna blir fler men innehållet allt sämre skriver Martin Aagård på Aftonbladet. Här kan du läsa hela artikeln:

Har böckerna blivit sämre?
Om du frågar valfri kulturkonservativ skribent på tidskriften Axess är svaret självklart. Det har inte skrivits mycket av vikt sedan Heidenstams dagar.

Men det är en fråga som kanske måste ställas på allvar. För om man tittar på bokutgivningen de senaste fyra åren så håller den på att förändras drastiskt. Vill man vara snäll kan man säga att mångfalden ökat, men faktum är att böckerna blir allt mer amatörmässiga. Dessutom lever de allt kortare.

Bokutgivningen håller på att avprofessionaliseras.

Och det går i en rasande takt.

Mellan åren 2002 och 2008 var bokmarknaden ”euforisk” enligt en färsk rapport från Svenska Förläggarföreningen.

Bonnierförlagen fördubblade sina resultat och bokutgivningen ökade med flera tusen böcker varje år. På sex år växte antalet nyregistrerade titlar per år i Kungliga Bibliotekets Nationalbiografi från 10 092 till 26 182.

Även om sättet att räkna förändrades under tiden är det en sanslös siffra. Det var en fördubbling av antalet böcker.

Det märktes på kulturredaktionerna. Vi vadade i böcker. Plötsligt hade inte deckarexperterna överblick över alla deckare. Gamla författarskap glömdes bort. Högarna med orecenserade romaner växte på kritikernas skrivbord. Redaktionssekreterare fick ont i ryggen. Men julklappsloppisen på redaktionen blev alltid väldigt bra.

Anledningen var mycket enkel. 2002 sänktes bokmomsen från 25 till 6 procent. Det gav direkt effekt i bokhandeln. Priserna sänktes med cirka 15 procent och försäljningen ökade med minst lika mycket. Marknaden dopades med billiga böcker och förlagen satsade friskt.

2008 kulminerade bokvågen samtidigt som det svenska deckarundret exploderade. Hälften av alla böcker på topplistorna var deckare. Stieg Larsson lanserades i USA och Rabénförlagen satsade på deckare för barn under nio år.

Men fyra år senare måste både Bonnier­förlagen och Norstedts banta. Fem tjänster försvinner på Norstedts. Faktaredaktionen slås i hop med skönlitterära avdelningen och utgivningen minskas. Ingen skönlitterär genre ska drabbas hårdare än någon annan, däremot ska fackboksutgivningen slaktas. Det har helt enkelt getts ut för mycket kok- och trädgårdsböcker de senaste tio åren.

Eva Gedin, förlagschef på Norstedts, är inte glad. De julklappsböcker hon köpt på en näthandel har inte levererats innan helgerna.
– Det är ganska enkelt. Nätet har ersatt en typ av referens- och handbokslitteratur som det inte längre finns behov av i bokform, säger hon.
– Det är för mycket böcker på marknaden. Det måste vi ta ett ansvar för.

”Någon borde ha dragit i bromsen tidigare”, säger en förlagskollega.

På Bonnierförlagen har man redan krympt ”den illustrerade sidan” som förläggare Albert Bonnier kallar fyrfärgsböckerna. Ändå fortsätter man minska utgivningen i år. 20 personer ska sparkas men Albert Bonnier vill inte spekulera i var.

Storförlagen har bekymmer i lågkonjunkturen. Bokmarknaden har gått ner 15–20 procent i hela Europa. På Norstedts erkänner man villigt att man de senaste åren försörjt sig på Stieg Larsson och 50 shades of Grey. De stora fenomenböckerna har blivit grundläggande för ekonomin.

– Det är en olycklig utveckling, erkänner Gedin.

På Bonniers hade man inte klarat sig utan Zlatan-biografin. En bok som gjorde 2011 till det bästa året i företagets 175-åriga historia. Men inte ens det räcker längre.
– Det handlar om att återförsäljarledet går på knäna. Bokhandlarna har det jäkligt tufft just nu, säger Albert Bonnier.
– Och alla har inte lärt sig hur man beställer böcker på nätet.

Minskar antalet utgivna böcker, alltså? Nej. Tvärtom. Tillväxten av antalet utgivna titlar visar inga tecken på att avstanna. Miriam Nauri på Kungliga Biblioteket uppskattar att det under 2012 getts ut lika många böcker som i 2011. Cirka 15 000 med det nya, strängare sättet att räkna som infördes förra året och i ett svep minskade högen med 6 000 titlar.

Det som hänt är att småförlagen tar andelar när storförlagen backar. Inte av pengarna. Eftersom de har väldigt låga lönsamhetskrav. Men av utgivningen.

Vilket låter positivt för litteratursnobbarna. I en ideal värld skulle ju bokutgivningen enbart styras av litterära kvalitetskrav och entusiastiska småförläggare.

Men det är inte så det ser ut. Fulförlagen växer betydligt mer än finförlagen. Romantikimperiet Harlequin (som satsar hårt på kinky sex i spåren av 50 shades) och presentboksförlaget Tukan är två exempel.

Dessutom börjar mikroförlagen utgöra en betydande del av utgivningen. Det som tidigare kallats ”utgivning på eget förlag”.

Det kan låta som ett marginellt fenomen. Refuserade poeter har ju i alla tider tryckt upp sina egna diktsamlingar. Men tack vare de nya digitala beställningskanalerna finns alla dessa titlar tillgängliga i nätbutikerna.

Och marknaden har skakats om av att just 50 shades of Grey sålde massor via Amazon.com redan innan boken bearbetades om av ett riktigt förlag. Nu köper amerikanska förlagsjättar upp självpubliceringsförlag i hopp om att en vacker dag kunna skörda succéer.

Hela innebörden i att ”ge ut en bok” håller på att förändras.

Tack vare e-böcker och de nya print-on-demand-teknikerna behövs inga lager. Mikroförläggarna trycker upp en handfull böcker som skickas till media och väntar sedan på att beställningarna ska komma. Det gör de inte alltid. Men eftersom det inte finns några omkostnader så kan man lika gärna göra en ny. Träget fiskande efter läsare ger förhoppningsvis utdelning till slut.

Som en konsekvens har böckernas livstid förkortats drastiskt. De pressade bokhandlarna måste använda sin butiksyta effektivt. Om en ny vara säljer lite bättre åker den gamla varan ut. Medellivslängden är nu så kort som tre månader, uppskattar branschtidningen Svensk Bokhandel i sitt stora vårnummer. ”Ett Augustpris kanske kan ge ett halvår till”, säger förläggaren Håkan Bravinger till tidningen.

Äldre böcker säljs enbart som print on demand.

Resultatet för storförlagen är att marknadsföringen blir en allt större del av utgifterna. En marknadsförare på ett stort förlag menar att det påverkat relationen till författarna.

– Författarna ser varandras reklam i tunnelbanan och vill ha samma sak till sin bok. Det har blivit något av ett ”aber”.

Stora pengar spenderas på trycksaker som mest fyller en terapeutisk funktion och agenter och författare ställer väldigt höga krav på förlagets pr-strategier.

Eva Gedin:
– Förut skickade man ett manus till ett förlag. Nu får vi varje vecka i stället förfrågningar av typen ”vad tjänar jag om jag skriver en bok och vad har ni för marknadsplan?”

Även för läsaren är det nya landskapet en utmaning. Utbudet är oöverskådligt och media får allt svårare att ge vägledning. Samtidigt kan det stora, ständigt nya utbudet vara positivt för den aktive bokslukaren.

Men den man verkligen borde oroa sig för är själva boken.

Den långsamma och gedigna process som tidigare legat bakom varje boktext, ett samarbete mellan författare, förläggare och redaktör, håller på att försvinna i nedskärningarnas och mikroförläggandets tidevarv. Precis som i journalistiken där bloggen blivit det nya idealet hamnar allt större ansvar för texten på skribenten. På gott och ont. Men i framtidens publiceringsbransch finns inga korrekturläsare, faktagranskare, redigerare eller redaktörer.

Visst kommer boken att överleva, men den kommer utan tvivel att bli sämre.

Exakt hur dålig den blir lär vi aldrig få veta. Den litteraturkritiker finns tyvärr inte som kan jämföra kvaliteten mellan 1992 års och 2012 års utgivning.

Förutom på Axess då, möjligtvis. Men de jämför ju oftast med 1892.

Nå, vad tycker du, håller du med Martin Aagård på Aftonbladet? Behöver egenutgivna böcker innebära sämre böcker?

Kramisar Kim
 
Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Som alltid är Kim M Kimselius böcker otroligt välskrivna och intressanta." Författarcoachen och bokbloggaren Kristina Simar.

Tillbaka till Pompej = Egenutgiven bok som är översatt till många språk och är omtryckt ett flertal gånger. Läs mer om boken.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

onsdag 9 januari 2013

Ny skiss till Persienboken, andra omgången

Min illustratör Mats Minnhagen håller för fullt på med att göra omslaget till den 18:e historiska äventyrsboken om Theo och Ramona. Här ser du den senaste svartvita skissen. Vad tycks?

Under tiden läser jag fakta för fullt om Persien, Persiska riket och Kyros den store. Mycket intressant läsning, men ack så mycket att läsa...

Nu låter det som om det är mer att läsa än vanligt, men så är det faktiskt inte. Försöker alltid läsa så mycket fakta det bara går inför varje ny historisk äventyrsbok. Både för att jag vill lära mig så mycket som möjligt om ämnet, och för att kunna ge dig som läsare en så sann bild som möjligt om hur det var.

Vill du följa arbetet med boken kan du göra det på Theo och Ramonas hemsida. Men jag delar även med mig av arbetet här på min blogg!

Nu undrar du säkert om jag redan har börjat skriva på boken och svaret är: "Självklart!"

Medan jag läser fakta strömmar inspirationen till och då måste jag gå och sätta mig för att skriva alla de ord som fyller mitt huvud. Det är en del av de orden som jag delar med mig av på Theo och Ramonas hemsida.

Nyfiken på boken?

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

"Författaren varvar historiska fakta med fantasifull fiktion och skapar en fascinerande brokig och spänningsladdad vävnad, som läsaren inte kan ta ögonen ifrån förrän de sista trådarna vävts samman." BTJ, lektör Lars Rask.

Läs mer om Vikingaträl.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

tisdag 8 januari 2013

"En viktig bok" skriver LitteraturMagazinet om Den där dagen av Kim M Kimselius

Du anar inte hur glad jag blir för varje positiv recension av mina böcker. Jag borde ha vant mig, efter 15 år som etablerad författare, ändå pirrar det av glädje i mig varje gång jag läser bra omdömen om någon av mina böcker. Den här gången är det LitteraturMagazinet och Emma Kreü som recenserat min bok Den där dagen.

Här kan du läsa recensionen:
Det här är en bok om skuld och skam, om rädslan för att berätta om vad man utsatts för och för omgivningens reaktioner på ens berättelse. En bok om hur fel det kan gå om man i livet känner att det inte finns någon som man kan anförtro sig till och väljer att sluta sig inombords när man upplever saker som borde komma upp till ytan.

Angelica går på gymnasiet och tycker att hon har det mesta i livet, bra kompisar, en kille som hon är kär i och mycket tid över för sitt stora fritidsintresse, fotbollen. Men så är hon med om en fruktansvärd upplevelse och går sönder inombords, vilket gör att hon sluter sig allt längre inom sig. När hon varken klarar av sig själv eller närhet till andra så börjar en spiral av självdestruktivt beteende, där hon allt mer isolerar sig från sin omgivning. Hennes kille och kompisar förstår inte varför hon inte längre vill veta av dem och plågandet av sig själv upptar snart all hennes vakna tid. Men Angelica har bestämt sig för att hämnas och börjar med att skriva ned hela sin berättelse, steg för steg.

Jag tror att det här är en bok som skulle vara bra för många ungdomar, killar som tjejer, i högstadieåldern att läsa. För även om de inte har varit med om samma upplevelser som huvudpersonen Angelica så är det nog många som har varit med om liknande, alternativt känner personer som har det, och som kämpar med samma frågor som Angelica gör. Gärna då det finns möjlighet att diskutera i grupp tillsammans, jag tror att många skulle kunna komma till bra insikter om hur man kan agera i sådana situationer istället för att tiga ihjäl dem.

Jag tycker att det här är en viktig bok som tar upp ämnen som egentligen inte bara berör ungdomar utan människor i alla åldrar. Bristen på krishantering drabbar människor i alla åldrar, även om man förhoppningsvis blir bättre på det med åldern, men för det finns det inga garantier. Alla borde tala om det, för att bli bättre på att hantera det, inte bara hos sig själv utan även hos sin omgivning. Det tror jag att vi alla skulle kunna tjäna mycket på, oavsett ålder.

Tack snälla Emma för den fina recensionen. Den där dagen var en bok som jag hade så svårt att publicera, så jag lät den ligga i mina byrålådor i 30 år. Därför är det extra roligt att boken har fått så jättefina omdömen, ja den säljer så bra att vi snart har sålt slut på första tryckningen.

Jag får många mail om boken, många tackar mig för att jag har skrivit boken, många berättar om sina tankar och upplevelser. Aldrig hade jag kunnat ana att boken skulle göra så stort intryck på så många.

Eller kanske jag anade det och att det var därför jag lät den ligga i lådan fram till 2012. Kanske var jag rädd för att få negativa omdömen om berättelsen. Men än så länge har jag bara läst och hört positiva saker om boken.

Tack för att ni hör av er och berättar vad ni tycker om Den där dagen, och alla mina andra böcker. Ännu en gång stort tack Emma för din fina recension!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

måndag 7 januari 2013

Får jag presentera Livskrafter...

I sociala medier får man lätt nya vänner, det finns många intressanta bloggar att följa. Bloggar som ger inspiration, livskraft, glädje, tar dig med runt om vår jord. Ja i bloggvärlden finns det mesta.

Idag vill jag presentera en av alla de bloggar jag följer, det är Livskrafter av Emma Karlsson.

Det här är en blogg som andas glädje, som alltid gör mig glad när jag läser inläggen.

Utdrag ur bloggen:
Glider fram genom Sverige i ett strålande solsken. Skön musik ljuder ur bildradion. Efter att ha spenderat en skönt härlig nyårshelg i dalarna styr jag åter kosan mot västkusten. Eller bästkusten som det också heter.
Kan bara konstatera att Sverige är fantastiskt och att 2013 är året med stort Å. Känns lång väg att spännande mål kommer att uppnås under det kommande året.

Kika in på Emmas blogg Livskrafter och se om även du blir glad över att läsa hennes blogg.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Vill bara säga, att jag alltså är imponerad av, inte bara dina berättelser som sådana, utan även av ditt mycket flödande och spänstiga språk!" Carsten Palmer Schale
 
Läs mer om Mysrys

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

söndag 6 januari 2013

För mig är januari och februari två alldeles speciella månader...

Efter en intensiv signerings/föreläsninghöst är det skönt att fira jul och nyår hemma och koppla av. Men så fort det blir nytt år, då sätter jag igång, då har jag ett nytt projekt.

Under januari och februari "låser jag in mig" och skriver och skriver och skriver! Under promenaderna lever jag med boken, när jag sover, när jag äter, när jag umgås med Jan. Ja, min man tycker nog att jag är rätt odräglig när jag är inne i det här skedet, eftersom jag är rätt frånvarande. Tankarna sysslar hela tiden med boken.

Älskar januari och februari, för då får jag leva med Theo och Ramona och vara en del av deras liv i en ny historisk tidsålder.

Vart de för mig den här gången... Jo, de närmaste två månaderna ska jag i mina tankar och mitt skrivande befinna mig i Persien och det persiska riket. Har redan skrivit en del, för när orden dyker upp går det inte att hejda dem. Du kan följa arbetet med den nya boken på www.theoochramona.se.

Lovar att hålla dig informerad om hur det går med skrivandet!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Det här är en väldigt fin öppning till hela bokserien om Theo och Ramona. Här får läsaren en utmärkt bakgrund och förståelse för Theos liv. Bra flyt, spännande och inte för otäck." Kristina Fridensköld
 
Läs mer om Theos Pompeji.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här