Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 10 juni 2017

Boktips Tvinga mig av Lee Child

Tvinga mig av Lee Child

Störst, bäst och starkast. Det är sammanfattningen av hjälten Jack Reacher som mot alla odds klarar av allt. Det här är den 20:e boken om Reacher som varit militär och nu vandrar landet runt för att utforska det. Vart han än kommer stöter han på problem. Av många anses han som en luffare, eftersom han inte har något bagage. När kläderna bli smutsiga köper han helt enkelt nya. Lite upprepning från föregående böcker, kanske blir det lätt så när det handlar om en person. Men Jack Reacher är trots allt Jack Reacher och jag måste läsa varje bok om honom.

Den här gången kliver han av tåget i Mother's Rest. Det är namnet som gör honom nyfiken på staden. Snart inser han att allt är riktigt är som det ska vara bakom stadens perfekta fasader. Han möter en privatdetektiv, en före detta FBI-agent. Hon letar efter en detektiv som har anlitat henne, för vad vet hon inte, bara att hon skulle möta honom i den här staden.

Stadens invånare gör det så svårt som möjligt för Reacher och kvinnan att stanna i staden. Till slut kastas de ut. Det gör Reacher nyfiken. Vad är det egentligen staden döljer. När han får veta sanningen är det något så fruktansvärt att han har svårt att tro vad han ser.

Spännande och riktigt läskig bok. Mycket oväntat slut. Rekommenderar den varmt!Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.  

fredag 9 juni 2017

Vinn en lektörsläsning

Vinn en lektörsläsning

Skrivfokus.se har en skrivtävling där du kan vinna lektörsläsning. Något många efterfrågar, men inte alltid har råd att betala. Nu har du chansen. Läs mer om tävlingen nedan:


Skriver du en skönlitterär bok eller vill komma igång med ett bokprojekt? I Skrivfokus sommartävling får du en riktig utmaning där du har chans att vinna en lektörsläsning med en noggrann analys av din text (upp till 50 sidor) alternativt en skrivkurs med efterföljande lektörsläsning av 10 sidor.

Uppgift: Vad kännetecknar svensk sommar? Hur kan du beskriva det på ett sätt som väcker en tydlig bild och känsla hos läsaren? Skriv en text på max 300 ord som gestaltar svensk sommar 
  Vinst: Lektörsläsning av din skönlitterära text (max 50 s) alternativt självstudiekursen Kom igång! Skriv din bok + efterföljande lektörsläsning av 10 s.
  Tävlingsperiod: 1/6 – 20/8, 2017
  Vinnaren: Utses av undertecknad enligt min subjektiva bedömning. Vinnaren utses under vecka 34 och presenteras med namn på skrivfokus hemsida, facebook och instagram. Bidraget i sin helhet publiceras dock endast om vinnaren känner sig bekväm med det.
  Skicka ditt bidrag: som bifogad fil i ett mail till: jenny@skrivfokus.se

Lycka till i ditt sommarskrivande!
Jenny Sandberg

Jag önskar dig också lycka till!

Här har jag samlat tips och råd du kan behöva när du skickar in din berättelse till förlag eller skrivtävling.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius
 
Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

 
Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

torsdag 8 juni 2017

Novelltävling Nybakat

Novelltävling Nybakat
Vill du bli publicerad? I den här tävlingen har du chans att få medverka i en antologi. Läs mer nedan.

Novelltävlingen Nybakat

Erik Ersson som driver skrivarsidan nrico.se bjuder in till en novelltävling för dig som vill nå ut med ditt skrivande och bli publicerad.

Sex vinnare kommer under slutet av 2017 att publiceras i en novellantologi tillsammans med utvalda bidrag från Kreativt Skrivande 3, ht-16, vt-17.

Tävlingen sponsras av BoD Books on Demand samt Tidningen Skriva/Offside Press.

Regler:
Tävlingen består av två delmoment:
– En säljtext/skriven manuspitch på max en A4 sida
– En novell på svenska om högst 22.000 tecken inklusive mellanslag
Novellen ska göra reklam för en redan utgiven bok du skrivit eller ett tilltänkt manus. Novellen behöver inte vara ett direkt utdrag ur boken. Valfri genre, men novellen ska vara en skönlitterär text.
Novellbidraget får vara tidigare publicerat men du måste i så fall uppge var din text varit publicerad. Säljtexten måste vara unik.

Priser i årets novelltävling:

De vinnande novellerna med tillhörande säljtext kommer att publiceras i en novellantologi. Författarna till vart och ett av de publicerade bidragen kommer att få ett författarexemplar sponsrat av BoD Books on Demand.

Läs mer om olika författarpaket hos BoD.se.

1:a pris (1.000 kr i stipendie + 1 författarex av antologin)

2:a samt 3:e pris (500 kr i stipendie+1 författarex av antologin)

4:e – 6:e pris (1 författarex av antologin)

Alla sex vinnarna får dessutom:
Ett exemplar av ”Ge ut din bok”, av Johanna Wiman. En handbok för dig som vill ge ut boken själv (värde 299 kr) .

Prenumeration på två nummer av Tidningen Skriva, sveriges bästa magasin för författare (värde 158 kr)

Dessa priserna är sponsrade av Tidningen Skriva som ges ut av Offside Press.

Cashstipendiet kommer att ges som en gåva från Erik Ersson som driver skrivarsidan nrico.se

 

Så här skickar du in ditt bidrag

Namnge filen med ditt namn och novellens titel

Maila ditt tävlingsbidrag till erikersson@hotmail.com 
 
Senast den 30 september.

Märk mailet – Novelltävlingen Nybakat 2017

Bifoga ditt namn, postadress, mobilnummer och mailadress

Det går lika bra att skicka både säljtexten och novellen i samma fil eller i två olika filer, säljtexten räknas inte in i de 22.000 tecknen, men håll säljtexten till max en A4 sida i Calibri 12 punkters storlek.

De vinnande novellerna i årets novelltävling kommer att utses av Erik Ersson som driver skrivarsidan nrico.se

 

Målgrupp för tävlingen:

”Tävlingen riktar sig i första hand till dig som kommit en bit på väg i ditt författande och har ett nästan färdigt manus som ligger och skräpar i byrålådan. Eller så har du ett avslutat manus som valsar runt hos olika förlag men kommer tillbaka med refuseringsnoter. Det är helt okej att tävla med en riktigt häftig manuspitch och ambitionen om ett förskott. Men som vi bittert erfarit under slutkursen Kreativt skrivande 3 så är det en bra bit från en bra idé till färdigt manus, i alla fall om du inte är etablerad författare. Apropå dem så får Camilla Läckberg och Håkan Nesser gärna också vara med, men de är antagligen upptagna med annat skoj som att lyfta royalties.”

 

VIKTIGT OM UPPHOVSRÄTTIGHETER/PUBLICERING

Genom att skicka in novellen till årets novelltävling ger du Erik Ersson rätten att använda ditt verk (novell samt säljbrev) i antologin, både som pappersbok samt e-format.

Du behåller rätten till din egen novell och kan publicera den i andra sammanhang.

Medverkande i antologin får ingen ekonomisk ersättning men erhåller det traditionella författarexet och har möjlighet att vid ett tillfälle i samband med lanseringen köpa loss exemplar till ett lägre pris för egen försäljning.

Eventuellt överskott från försäljningen av antologin kommer att gå till marknadsföring av antologin samt min skrivarsida nrico.se

Här har jag samlat tips och råd du kan behöva när du skickar in din berättelse till förlag eller skrivtävling.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

 
Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.onsdag 7 juni 2017

Ålder är bara en siffra

Ålder är bara en siffra

Tänk vad många vi är som låter oss hindras av åldern, som inte vågar ta steget och göra det där vi drömmer om. Bara för att vi är för gamla, eller för unga.

Varför inte bara kasta sig ut i det okända och ta det som det kommer? Man är aldrig för gammal, eller för ung, för att börja med nya saker.

Jag debuterade när jag var 43 år. Vilket i och för sig inte är någon hemskt hög ålder, det finns de som har varit äldre. Min pappa var 90 år när han debuterade.

Många yngre vågar inte satsa på sin dröm just för att de tycker de är för unga. Men i många ungdomar bor det en gammal själ, där orden redan är fullbordade och berättelserna magiska.

Det finns många äldre man kan ha som förebild för att våga ta språnget. Jag såg en film på en 80-årig dam som vunnit en body buildertävling. En nittioårig man lär ut karate. Vår egen svenska Dagny som är 105 år och en flitig bloggare.

Det finns många exempel på äldre som har vågat och lyckats bra, men det finns även många unga som vågat ta steget.

I England finns det en flicka som heter Libby Rees. Hon gav ut sin första bok när hon var bara nio år. Boken handlar om hennes föräldrars skilsmässa. Nu är Libby tolv år och kommer snart ut med sin andra bok. Den handlar om hur det är att byta från lågstadiet till högstadiet. Förlaget Aultbea Publishing har skrivit kontrakt på totalt tre böcker med Libby.

Libby Rees är även ambassadör för en organisation som heter "Save the Children" och styrelsemedlem i "Children and Family Court Advisory and Support Service".

Christopher Paolini är en annan ung författare som har slagit igenom stort. Han är från USA och har skrivit trilogin "Arvtagaren". Han började skriva sin debutroman "Eragon" när han var femton år och fick boken utgiven när han var 17 år. Vid 19 års ålder toppade han New York Times lista för bästsäljande författare. Christopher har under hela sin uppväxt blivit undervisad hemma i Montana där han bor. Montanas underbara landskap sägs vara det som inspirerar honom att ge detaljerade beskrivningar av landet Alagaesia där böckerna om Eragon utspelar sig. "Eragon" har även filmats. I sina böcker använder Christoper Paolini olika språk till dvärgar, alver och urgaler, vilket sägs vara en blandning mellan norska och egen sammansättning av orden.

Boken "How to talk to girls" är en av USA:s största succéer 2008 och den är skriven av en nioåring! Nu ska Alec Grevens från Colorado få sin debutbok filmad i Hollywood. "Killar har problem när det gäller förälskelser. Jag ville hjälpa dem. Jag ville också säga att det finns en tjej därute till alla killar. Ge inte upp och tro inte att tjejer är äckliga. De är bara tjejer", säger Alec Grevens i en intervju.

Julia Sandström var bara 16 år är hon vann en skrivartävling. Nu finns hennes bok På ödets vingar utgiven.

Emma och Lisen Adbåge är tvillingar och födda 1982. De både ritar och skriver. 2001 gav de ut sina första böcker.

Tindra och Silke var 7 och 9 år när de gjorde De siamesiska tvillingarna. Sagorna har blivit 10 tecknade filmer. Det är Tindras och Silkes mamma som har gjort filmerna.

Med andra ord... Det är bara att fatta pennan, eller sätta fingrarna till tangentbordet och börja skriva. Kanske även du får ut din bok redan i unga år. Ta gärna hjälp av mina skrivtips.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.     

tisdag 6 juni 2017

Så ska en nationaldag firas

Så ska en nationaldag firas

Idag är det Sveriges Nationaldag. Visst är det bra att det är en röd dag, men jag tycker inte om att det är på bekostnad av annandag pingst. Det var liksom den helgen alla hade tid att komma långväga ifrån för att hälsa på.

Det här året har vi tur. Nationaldagen ligger på en tisdag, annandag pingst är en klämdag och går att ta ledigt. Därför har vi släkten på besök, med barn och barnbarn, till Kiara och Tudors glädje.

Dessutom invigs idag bensinpumpen på Macken i Eringsboda med pompa och ståt. I många år har vi varit utan bensin bara för att staten bestämde att alla Sveriges bensinstation skulle ha samtliga bränsletyper. Istället för att investera, vilket skulle ha blivit alltför dyrt, lades vår bensinstation ner. Något som var till stort förtret för oss som bor i byn. Nu fick vi åka 3-5 mil för att tanka bilen, eller 8 mil om vi skulle åt Göteborgshållet, eller åka åt fel håll för att tanka och på så sätt få 10 mil extra till Göteborg om vi inte hade bensin nog för 8 mil.

Med andra ord kommer det att firas stor i Eringsboda idag. Dessutom har vi evenemanget Skogstokig, med massor av artistuppträdande. Det har vi alltid på nationaldagen. Värt ett besök i Eringsboda!

Det enda dilemmat är att jag är sjuk. Har feber, snorig, grymt ont i halsen, hosta. Hoppas jag inte smittar barn och barnbarn. Normalt brukar de smitta mig...

Att ha släkten på besök är tröttande både för stora och små. Tror jag stannar hemma och inte är med på firandet idag, utan kurerar mig istället tillsammans med Tudor och Kiara.

Ha en fin nationaldag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.    

måndag 5 juni 2017

Skrivtävling Lilla Augustpriset

Skrivtävling Lilla Augustpriset


Börjar veckan med en skrivtävling. Det är Lilla Augustpriset som söker berättelser. Läs mer nedan.

Anmäl bidrag

Är du mellan 16 och 20 år och gillar att skriva? Här anmäler du ditt bidrag till Lilla Augustpriset.
Du får delta från och med det år du fyller 16 till och med det år du fyller 20. Ta del av Lilla Augustprisets statuter innan du skickar in ditt bidrag via formuläret nedan.

Texten får innehålla högst 22 500 tecken INKLUSIVE blanksteg. Sista anmälningsdag är måndag den 4 september.

Lektörer sovrar bland inskickade bidrag och överlämnar de utvalda texterna till Lilla Augustprisets jury för bedömning. Juryn nominerar sex stycken texter. Vilka dessa texter är, avslöjas under en presskonferens måndag den 23 oktober. Samma dag öppnar en omröstning här på augustpriset.se, då allmänheten får rösta på sin favorit. Omröstningen är öppen till måndag den 20 november. Efter att ha viktat folkets röst mot juryns utses det vinnande bidraget. På Augustgalan måndag den 27 november belönas vinnaren med 15 000 kronor.

Genom att anmäla ditt bidrag till tävlingen om Lilla Augustpriset godkänner du att din text, om den nomineras, publiceras på Augustprisets sajt och i en bok, som bland annat delas ut under Augustgalan.

Lycka till!

För frågor om Lilla Augustpriset, vänligen kontakta info@forlaggare.se. Anmäl dig här!

Önskar dig lycka till i tävlingen.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.   

söndag 4 juni 2017

Sveriges Stephen King Hemmet av Mats Strandberg

Sveriges Stephen King Hemmet av Mats Strandberg

Stephen Kings samtliga böcker står i min bokhylla. Jag är ett stort fan och samlar på allt han har skrivit. Har ofta både den svenska och engelska utgåvan.

I Mats Strandberg har jag funnit precis det som gjort att jag fängslats av Stephen King: att lyckas skildra den lilla människan och ge den en röst.

Även att skildra det skrämmande är Mats Strandberg lika skicklig på som Stephen King. Inga stora, blodiga, skräckfyllda scener. Nej, det där skrämmande som bor inom oss, som kan ta överhand och göra oss till någon annan än vi vill vara. Just det är båda mästare på.

Har du aldrig läst någon bok av de här författarna är det på tiden att du gör det. Jag rekommenderar båda varmt.

Just idag rekommenderar jag Hemmet av Mats Strandberg. Inget blod och våld, bara en krypande olustkänsla av att allt inte står rätt till på hemmet dit Joel just har flyttat sin mamma. Känslan växer sig allt starkare och du kan inte sluta läsa. Du måste få veta. Till slut får du svaret...


Välkommen till Hemmet. En kuslig berättelse om kärlek, vänskap och den största skräcken av alla: att förlora kontrollen över dig själv.

Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan.

På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma avsked.

Monika blir snabbt sämre när hon flyttat in på avdelning D. Hennes utbrott alltmer våldsamma. Och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är nästan som om något okänt tagit över henne.

Nu förs Joel och Nina åter samman för att rädda Monika och sig själva. 


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.