Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 19 november 2009

Kimselius är i Finland, sjunde och sista dagen

Upp tidigt idag för att ha föreläsningar för 4-5-6:klassare i Syväsenvaaran Koulu. Underbara elever som fyllde klassrummet, alla ville lyssna på författaren. Eftersom de inte hade läst svenska tillräckligt länge för att förstå allt jag sade, hade jag hjälp av Pertti som tolkade. Det var roligt att lyssna på honom, för han använde samma tonfall som jag så det var lätt att följa med när han berättade på finska vad jag hade sagt. Tror jag lärde mig några nya ord också på det sättet.

Därefter åkte vi vidare till Ounasvaaran Yläaste och Lukio (högstadiet och gymnasiet) som ni ser på bilden ovan.

Här var det också många som ville lyssna eftersom jag varit i skolan både måndag och tisdag och eleverna hade hört om mina föredrag och var nyfikna. Även här fyllde vi klassrummen med så många elever det gick in.
Det känns underbart att stå framför en hel sal med vetgiriga elever som suger i sig allt jag berättar. Två bekanta ansikten dök upp i mängden av elever och när jag frågade om vi inte hade träffats visade det sig att de hade varit och lyssnat på mig tidigare men gärna ville lyssna igen. DET tycker jag är bra beröm för mitt föredrag. Jag blev jätteglad!

Det känns lite vemodigt att lämna Finland för den här gången. Som vanligt har jag trivts väldigt bra i Finland, har fått många nya vänner och haft många underbara upplevelser.

Ikväll är det avslutning med middag med lärarna från Ounasvaaran Lukio här på hotellet. Ska bli jättekul, men det innebär också att det kommer att bli ännu sorgligare att skiljas. Det var ju dessa lärare jag var med på Idrottens Hus och fick träningsvärk tillsammans med.

Det har varit underbart i Rovaniemi med snö och lagom kallt. Alldeles för lite snö tycker folket här i staden, men för mig har det räckt bra. Det har varit vitt på marken och kallt, som det brukar vara när jag är i Finland och föreläser... Dessutom känns det mäktigt att vara vid Polcirkeln, hade hoppats på att få se lite norrsken, men det har varit mulet hela tiden och mest grått och mörkt hela dagarna. Men jag har fått träffa jultomten eller "julgubben" som de kallar honom här på svenska (se gårdagens blogg).

Ja, då är det bara att hoppas att vinden har avtagit (det stormade rejält i Sverige igår... efter vad jag har hört blåste det 41 sekundmeter) lagom tills mitt plan lyfter imorgon och att jag inte blåser bort på vägen till Blekinge.

Vi hörs snart igen, för det dröjer inte länge förrän jag är på resa igen! Nästa resa bär "bara" iväg till Uppsala.

Första dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Andra dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Tredje dagen i Finland, Rovaniemi 
Fjärde dagen i Finland, Rovaniemi 
Femte dagen i Finland, Rovaniemi, Idrottens Hus 
Sjätte dagen i Finland, Rovaniemi, besök hos tomten 
Sjunde dagen i Finland, Rovaniemi

  Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Kramisar från Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!


Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

onsdag 18 november 2009

Kimselius är på besök hos Jultomten i Rovaniemi Finland, sjätte dagen

Idag har jag varit och hälsat på Jultomten i Rovaniemi. Jag fick en jättefin julklapp: En dvd med mitt möte med jultomten och en dvd av tomtens hus, samt denna fina bild. TACK! Dessutom lovade han att det stora röda paketet i högen var till mig. Ska bli spännande att se om det kommer på julafton 18.00 som han lovade...
Men dagen började långt tidigare på Lyseonpuiston lukio i Rovaniemi.

Där var det först morgonsamling inför skolans 900 (eller var det 800) elever. Där presenterades jag innan dagens händelser togs upp.
Därefter var det full fart. Fyra lektioner med mycket duktiga elever som förstod vad jag sa.
Jag gestikulerar alltid med händerna och lever mig in i berättelsen. En del bilder blir väldigt suddiga på grund av detta. Men här är en bild i rörelse där ögonblicket frusits.
Sedan blev jag avtackad med presenter. "Julklappar" redan innan mitt besök hos jultomten. Mycket glad blev jag och överraskad. Den fina kassen kom till användning direkt för att stoppa de övriga presenterna.

Nu har vi kommit till Jultomtens boplats vid Polarcirkeln. Här finns gott om hus, jultomtens postkontor, där man kan köpa jultomtevykort och få jultomtens egen poststämpel på kortet.


Jag tyckte speciellt om ljuset som vandrade upp och ned i grannarna, det var ett blåaktigt, lite spökligt ljus. På bilden har jag även lyckats fånga en ängel, ser ni henne? Som ni förstår var det här en magisk plats.

Här en något suddig bild av jultomtens hus. Där inne finns en klocka som gör att jultomten kan befinna sig på alla platser över hela världen samtidigt. En JÄTTESTOR klocka som man gick runt, runt och runt och uppför innan man kom in i tomtens innersta kammare.
Överallt var det fantastiska ljus och färger. Här är jultomtens hus i närbild.
Den suddiga bilden förstärker bara känslan av magin på platsen och gör färgerna ännu starkare.
Det var många färggranna granar över hela området och en gnutta julstämning kom över mig. Plötsligt kände jag mig som ett förväntansfullt, om än stort, barn. Det här var jättekul!


Här finns jultomtens souvenirbutik. Om man nu inte förlitar sig på att han kommer med julklappar kan man köpa egna.Jultomten tog en liten tupplur när vi kom och vi fick snällt ställa oss och vänta. Annars riskerade vi att bli utan julklappar.Jultomten vinkar välkommen in och dörrarna öppnas. Från och med nu fick inga mer foton tas. En proffsfotograf fanns som tog alla kort och filmer av mitt besök hos tomten. Till exempel bilden överst i det här blogginlägget.

Tomtenissarna var fullt sysselsatta med alla julbestyren i butiken. Detta är jultomtens egna postkontor. Härifrån skickade jag en hälsning till min 86-åriga pappa som älskar att få vykort från alla spännande platser jag besöker. Han blir nog förvånad när han får ett ifrån jultomten...

Därefter bar det tillbaka till hotellet. Pertii hade varit snäll och kört mig till och från jultomten och Pertii såg även till att jag fick den fina julklappen med mig hem...

Nu ska jag sätta mig och skriva lite mer på min "Kimberlie - Ett nytt liv". Snart klar!

Imorgon väntar ännu en intensiv föreläsningsdag här i Rovaniemi, sista föreläsningsdagen. På fredag åker jag hem. Flyget går som planerat och jag hoppas att de stormvindar som yr över Sverige inte har hunnit hit tills dess.

Vi hörs snart igen!

Första dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Andra dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Tredje dagen i Finland, Rovaniemi 
Fjärde dagen i Finland, Rovaniemi 
Femte dagen i Finland, Rovaniemi, Idrottens Hus 
Sjätte dagen i Finland, Rovaniemi, besök hos tomten 
Sjunde dagen i Finland, Rovaniemi

  Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Kramisar från Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!


Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Kimselius är i Finland, femte dagen besöker Idrottens Hus

Intensivt lyssnande elever (på Ounasvaaran Lukio) med många intelligenta frågor. Det är jätteroligt och inspirerande att föreläsa när de lyssnar så uppmärksamt. Många intensiva föreläsningar idag. Sedan hade jag en timma på lärarrummet i lugn och ro medan jag väntade på att åka vidare till Idrottens Hus. Jag passade på att lyssna på MP3-bok i min mobil, men jag höll på att somna för jag var rejält trött eftersom jag vaknade tidigt och skrev på min bok "Kimberlie - Ett Nytt liv".

Därefter åkte jag tillsammans med Riitta och de andra lärarna på Ounasvaaran Lukio till Idrottens Hus. Där hölls först ett föredrag, på finska... Sedan fick vi visning av Idrottens hus och träna. Först var det Judo, och det var spännande. Vi fick inte träna judo utan vi fick träna styrka med många svåra och annorlunda rörelser. Det blev många skratt och god stämning när vi kämpade på för att krypa baklänges, gå på alla fyra och rulla från ena sidan till den andra. Jag tyckte det var lite pinsamt när min partner inte orkade dra mig i fötterna över salen, ja, hon orkade inte ens rubba mig från platsen... En annan lärare kom och tog tag i fötterna, men inte heller hon orkade rubba mig. Pinsamt, pinsamt! Så jag sa att jag hoppade gärna över den övningen... Ja, det var många roliga övningar innan vi var klara och det kändes både i mag, rygg, arm och benmuskler.

Därefter visade Katti mig Idrottens Hus. Där fanns ALLT! Inomhus joggingbana, simhall, styrketräning, träningsplats för dansare, gymnaster och mycket, mycket, mycket annat. Jag fick en alldeles privat uppvisning av några unga tävlingsgymnaster. Mycket duktiga!

Därefter tog Katti med mig till simhallen. Först motionssimmade vi, därefter utforskade vi de andra bassängerna. En hade jetström, där kunde man ligga och simma mot strömmen, men också låta sig masseras av strålarna. Här var vattnet varmt och skönt.

Därefter gick vi vidare till nästa pool, här var det mycket folk eftersom det var väldigt varmt och skönt här. Vi roade oss med att träna ryggsim i den lilla poolen. Därefter skulle jag testa kallvattensbassängen +6 grader. Det var KALLT! När hela benen kommit ned i det kalla vattnet och började sticka tyckte jag det räckte och gick upp och ned i den mindre varma poolen, som nu kändes väldigt varm. Här började benen pirra och sticka rejält efter temperaturskillnaden. De andra kvinnliga lärarna kom ned i samma bassäng och vi utförde lite vattengymnastik. Därefter skulle jag testa en jetstråle som kom uppifrån och masserade rygg och axlar. Var lite feg i början, men till slut provade jag. Det var obehagligt skönt, om du förstår vad jag menar...

Så var det dags för nästa träningspass: Vattenjogging. På med flytbälte och ned i djupa bassängen. Det var roligt att springa i vattnet med bältet som höll mig uppe. Armarna hjälpte till att föra mig framåt i vattnet. Vi höll på ganska länge med detta. Därefter gick vi över till bubbelpoolen som var varm och skön. Men nu hade jag varit i vattnet så länge att jag faktiskt frös ändå. Därför gick vi upp och in i bastun.

Katti körde mig tillbaka till hotellet och undrade om jag hade lust att följa med till Idrottens Hus dagen därpå och jag var nära att svara ja, för det var så kul, men jag ska till Jultomten imorgon och har inte tid. Lika bra var det, för när jag väl kom upp på rummet kände jag hur öm jag var i varenda muskel. Orkade knappt lyfta armarna för att skriva...

En underbar, intensiv och mycket berikande dag.

Ha det så gott, vi hörs snart igen.

Första dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Andra dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Tredje dagen i Finland, Rovaniemi 
Fjärde dagen i Finland, Rovaniemi 
Femte dagen i Finland, Rovaniemi, Idrottens Hus 
Sjätte dagen i Finland, Rovaniemi, besök hos tomten 
Sjunde dagen i Finland, Rovaniemi

  Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Kramisar från Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

måndag 16 november 2009

Kimselius är i Rovaniemi/Finland och föreläser, fjärde dagen

Så här glad blir jag när jag har flyt i skrivandet. Åh, vad bra det går att skriva. Spännande är det också och stimulerande. Jag mår som allra bäst när jag skriver på någon bok. Därför försöker jag alltid att hålla på med minst en bok i taget.

Men nu till min fjärde dag i Finland.

Har ännu inte träffat Jultomten, har väl inte varit tillräckligt snäll. Men jag ser spår efter honom överallt. "Jultomte-expressen" tror jag att det stod på bussen som passerade förbi mitt hotell i morse när jag väntade på att bli hämtad och körd till skolan där jag skulle föreläsa.

Idag höll jag föreläsningar på Ounasvaaran lukio (Ounasvaara Gymnasiet). Vilket är ett Idrottsgymnasium. På väggen i matsalen hänger mängder av foton av tidigare elever som har gjort bra ifrån sig i idrottssammanhang, vunnit stora tävlingar och olympiader.

Idag hade jag två gymnasieklasser där jag föreläste på svenska. Jag fick hjälp med lite tolkning då och då, för ibland använder jag svåra ord, speciellt när jag berättar om mina historiska böcker. Det är inte ord som man lär sig i första taget när man lär sig ett nytt språk.

Men jag måste säga att jag blev imponerad av elevernas kunskaper, de lyssnade uppmärksamt, log och nickade instämmande. Dessutom ställde de många och intelligenta frågor. En givande dag även för mig.

Väl tillbaka på hotellet bytte jag om och tog en promenad i staden. Hade velat gått längre, men det var halt på trottoarer och vägar, eftersom de tidigare snötäckta vägarna nu var ishala på grund av plusgrader. (Imorgon har de lovat kallt väder och snö.) Därför byttes promenaden ut mot "fönstershopping" i två shoppingcenter. Jag inhandlade frukt och Hesburger, som är ett måste varje gång jag kommer till Finland. Hesburger kedjan har en majonnäs som inte är av denna värld, så sagolikt god är den, vilket jag lärde mig förra hösten när jag fick berättat för mig historien om Hesburger och majonnäsen. Det var en man i en liten by (har glömt namnet nu) som gjorde sin egna majonnäs till hamburgarna. Majonnäsen blev så omtyckt att folk kom långt ifrån för att köpa hamburgare i den lilla staden. Mannen startade då nya hamburgerbarer och till slut har det blivit ett stort hamburgerimperium av det hela. Hesburger är mycket populärt och som jag sa: ett måste när man besöker Finland.

Tillbaka på hotellet njöt jag av min mat och satte därefter på vattenkokaren och har alltsedan dess druckit tekopp efter tekopp medan jag har, sprudlande av fantasi och inspiration, skrivit i flera timmar på min bok Kimberlie - Ett nytt liv som utkommer 1 mars 2010. Under tiden har jag lyssnat på "Gamla Godingar" över nätet genom SuperStart. Det är fantastiskt att ha den lilla bärbara datorn med på mina resor. Genom den kan jag hålla kontakt med min familj och mina vänner, samtidigt som jag kan hålla mig informerad om nyheter hemifrån.

Till alla er som tycker att jag lägger mig tidigt när jag är i Finland kan jag bara upplysa er om att Finland ligger en timma före Sverige...

Vi hörs imorgon igen. Då kommer jag att kunna berätta om Idrottens Hus som jag ska besöka.

Första dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Andra dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Tredje dagen i Finland, Rovaniemi 
Fjärde dagen i Finland, Rovaniemi 
Femte dagen i Finland, Rovaniemi, Idrottens Hus 
Sjätte dagen i Finland, Rovaniemi, besök hos tomten 
Sjunde dagen i Finland, Rovaniemi

  Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Kramisar från Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!


Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

söndag 15 november 2009

Kimselius är och föreläser i Finland, Rovaniemi, tredje dagen

Ja, nu är det tredje dagen i Finland. En dag som började tidigt, med ett morgondopp i bassängen. Alldeles ensam där som vanligt, rofyllt och skönt. Önskar bara att vattnet kunde ha varit lika varmt som i Blå lagunen 39-45 grader plus. Men vattnet i poolen på Hanaholmen är bara 22-23 grader, ja jag vet, normal sommartemperatur på vattnet i Sverige. Men det är kallt att sticka ned fötterna. Efter ett par varv går det bra och sedan är det svårt att gå upp, för det är så skönt.

Lite oro på morgonen för att Finnair skulle ha ställt in flygningen till Rovaniemi, men jag kom iväg, mycket tidigare än vad jag hade tänkt från början, eftersom jag ville vara ute i god tid på flygplatsen. Och det verkade som om alla hade tänkt samma sak, för jag har aldrig sett så långa incheckningsköer på Helsingfors flygplats. Men jag var ju ute i god tid och blev därför inte nervös.
Flygningen gick bra, tog bara en timma. Jag slumrade lite, lyssnade på en deckare på min mobil och slumrade lite till. Vi fick faktiskt lunch på planet, en inslagen smörgås och te.

På flygplatsen blev jag mött av en mycket trevlig lärare, som lovade komma och hämta mig i morgon bitti igen.

De två översta bilderna är tagna på vägen in till Rovaniemi och inne i själva city.


Här är jultomten en stor turistattraktion och det finns en speciell grotta där jultomten bor. Om cirka två veckor blir det invasion av turister i staden, alla ska hälsa på tomten. Det märks också, för hela staden präglas av tomteskyltar och tomtekort och allt går i tomtens tecken.

Här är det med andra ord jul året om, med "Santapark" i stadens utkant. Det sägs att en gång då Jultomten var ute och vandrade under den ljusa sommarnatten kom han till skogarna på Syväsenvaara. Den vackra naturen där värmde hans hjärta. Jultomten beundrade bergets klippiga sluttningar och fick en strålande idé: Han kunde låta bryta en underjordisk grotta inne i berget dit alla julens vänner kunde komma och hälsa på honom och där det alltid var jul, året om! Det är det som är Santapark.

Få se om jag har varit tillräckligt snäll för att träffa tomten...Isåfall kommer jag att berätta mer för dig om Jultomtens grotta.


Fick ett mycket stort rum, med tre sängar. Ändå inte lika stort som det jag hade på Hanaholmen som hade soffgrupp och allting. Men här kommer jag säkerligen att trivas den här veckan.

Imorgon börjar första föreläsningsdagen i Rovaniemi. Ser verkligen fram emot den!

Nu ska jag gå ned till restaurangen och äta middag. Därefter ska jag "prata lite" med Kimberlie och Andy. Mina goda vänner, som tillsammans med Theo och Ramona alltid följer med på alla resor och håller mig sällskap. Det känns skönt med något välbekant på nya okända platser. Om du undrar vilka dessa personer är får du gå in på min hemsida www.kimselius.se och bekanta dig med dem.

Det kommer snart en ny rapport, med fler bilder. Ha det så gott!

Första dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Andra dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Tredje dagen i Finland, Rovaniemi 
Fjärde dagen i Finland, Rovaniemi 
Femte dagen i Finland, Rovaniemi, Idrottens Hus 
Sjätte dagen i Finland, Rovaniemi, besök hos tomten 
Sjunde dagen i Finland, Rovaniemi

  Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Kramisar från Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!


Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.