Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 11 augusti 2018

De som läser böcker går ner i vikt fortare

De som läser böcker går ner i vikt fortare

När jag läste att de som läser böcker går ner fortare i vikt än andra, blev jag först lite full i skratt och tänkte att det kan inte stämma. Jag kan bara se till mig själv. När jag vill försvinna bort med en god bok vill jag gärna ha något gott att äta samtidigt. Men i alla fall:

Tappa vikt 57% fortare oavsett diet. Allt du behöver göra är att varje dag koppla av i tio minuter med en bok som uppmuntrar hälsosamma förändringar. 

Att läsa inspirerande historier om hälsa och sundhet stimulerar nerverna i prefrontal cortex, där du har din självkontroll. Genom att läsa dubblar du din möjlighet att fortsätta äta hälsosamt, enligt en Brittisk studie.

Att läsa en bra bok gör dig smalare. De som ofta läser är smalare än de som läser mer sällan. Eftersom många av oss ser läsandet som något hälsosamt som ger näring åt vår hjärna, har vi lättare för att ta till oss hälsosamma vanor, som att äta bättre, eller röra sig mer, enligt en studie från University of Colorado at Boulder studie.


De kanske inte har så fel trots allt, för när jag läser böcker om hälsa har jag en tendens till att äta bättre och röra mig mer. Dags att läsa en hälsobok med andra ord.

Men jag tror säkert att det fungerar med vanliga böcker också, om jag får tro University of Colorados studie. Har du ännu inte läst några av mina böcker kanske du ska testa någon av dem? Inte för att jag skriver om hälsa, men böckerna ger hjärnmat eftersom de är uppbyggda runt riktig historisk fakta och de som läst böckerna reser ofta till de platser jag skriver om. På så sätt får du in rörelse också.

Läs på!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

fredag 10 augusti 2018

Har fått en ny bokidé

Har fått en ny bokidé

Vardagliga händelser kan leda fram till nya bokidéer. Tanken kom efter morgonens händelse. Inatt har det åskat och blixtrat ihärdigt, vilket gjort mig sömnlös. Jag är alltid rädd att ett blixtnedslag ska tända eld på skogen, eller något av våra hus.

När jag till slut kom iväg på morgonpromenad hann jag inte mer än 100 meter från vår grind innan Kiara gjorde sitt paradnummer, hon har tränat mycket på det under det senaste året. Jag vet inte riktigt hur hon bär sig åt, men hon går fint vid sidan om mig, sedan lägger hon krokben för mig och jag faller som en kägla. Har hon hunnit undan är det oftast inga problem, för då kan jag parera med några snabba steg, men idag, när hon sneddade in framför mig, samtidigt som hon lade krokben för mig, hade jag ingenstans att sätta fötterna, utan föll.

Jag har hållit på med karate och det räddar mig många gånger när Kiara utför sina konster, så även denna gång, även om jag trots det slog mig rejält, bröt jag inga handleder. Däremot skrapade jag upp armbågen på asfalten, medan resten av mig föll i diket, med en 50 kg tung Berner Sennentik över mig. En hund som vägrade flytta på sig eftersom hon ska skydda mig när jag ligger skadad, utan chans att försvara mig. Visst är hon duktig?

Maken sa att han hörde mig ända hem när jag skrek åt henne att flytta sig. Tudor gick så långt ifrån oss han kunde i kopplets längd och såg åt ett annat håll: "Jag har inte gjort något!" tycktes han utstråla.

Till slut lyckades jag häva upp min 50 kiloshund så mycket att jag kunde kravla mig ut från hennes beskydd, trots hennes envisa försök att fortsätta skydda mig.

Tur att det bara var 100 meter hem, där maken stod vid staketet och inväntade oss, snabbt skyndade in och plockade fram antiseptiska medel och bandage.

Det känns som om jag har gått ett tufft karatepass, för det ömmar över hela kroppen, mest i armbågen.

När jag linkade hemåt igen, med ångerfull hund som tryckte sig mot mig (och säkert försökte lägga krokben på mig igen), kom en ny bokidé... Kan du ana vad den skulle kunna handla om?

Ja, det var min sena, omvälvande start på den här dagen. Nu kan det bara bli bättre, eller hur?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
torsdag 9 augusti 2018

Firar min 50e bok med en båtutflykt i Ronnebys skärgård

Firar min 50e bok med en båtutflykt i Ronnebys skärgård

I måndags gick Spöket på Torpa Stenhus till tryck. Sedan dess har jag firar och haft lite "semester", plockat iordning i kontoret, blivit fotograferad inför ett reportage i Hemmets Journal och varit ute på havet med skärgårdsbåten Astrid.

Det var i vintras jag blev kontaktad av Blekingetrafiken med förfrågan om jag ville skriva barntexterna till deras skärgårdsbåtar Hop-on-hop-of. Jag tackade ja. Sedan fick jag även spela in texterna, varit med på invigning av båtarna och nu gett mig ut på egen hand.

Ovan lämnar Astrid bryggan vid resecentrum i Ronneby. Att åka på Ronnebyån är en närmast himmelsk upplevelse. Hela vägen kantas färden av ståtliga sekelskifteshus, träd som hänger ut över vattnet och glada människor som vinkar när vi passerar.

I Ronneby hamn ligger de här ståtliga fartygen. "Sjörövarskepp!" skrek en liten pojke förtjust när han såg dem.


Här har vi kommit ut på öppnare vatten och det gungar en hel del, för de ovana och det blev lite skrik ifrån båten. Men det som störde mest var den man som hela tiden satt och beklagade sig över alla "dessa nysvenskar som tar plats för oss riktiga svenskar". Från det vi satte oss i båten beklagade han sig, eftersom det var en stor grupp nysvenskar med på båten, men de hade lika stor rätt som vi, och den klagande mannen, att vara där. Ändå höll han på att beklaga sig över att alla inte fick plats på båten "och de har minsann tagit semester för att åka med här och så upptar de där alla platserna". Jag hade god lust att ryta till på skarpen, men innan jag hann göra något sa mannen "Jag betalar minsann skatt och har rätt att åka båten, precis som de som står kvar på bryggan och inte kommer med på grund av de här..." Då reste sig en av de svartklädda kvinnorna upp, även hon hade fått nog, sedan sa hon på klar och tydlig svenska "Jag betalar också skatt!" Efter det var mannen tyst, ända tills de alla hade gått av på Karön, då bredde han ut sig över bänkarna och sa "Åh, vad skönt att slippa de där!" Jag önskade att även han hade gått av. Men som tur var sa han inget mer efter det. Tänk vad en enda person kan förstöra en båtutflykt.

Har har båten lagt till vid Ekenäs för att hämta passagerare som skulle över till Karön. De fick stå, eftersom alla sittplatser var upptagna, men det var bara till ön på andra sidan sundet, så det gick bra.

Det var en ren njutning att resa med Astrid. Lugnt och skönt. Fläktande havsvindar som svalkade i den 30 gradiga värmen.

På tillbakavägen var vi inte många passagerare på båten. De flesta hade gått av vid Karön för att bada, några gick av vid Harön, rätt många faktiskt, även om det inte finns något annat att göra där än att ligga på klipporna, sola och bada. Men vackert var det där.

Ibland får man böja på huvudena när man passerar under broarna i Ronnebyån och jag tror inte jag var den enda som passade på att fotografera blomsterprakten på den här bron. En fin avslutning på en härlig båttur. Synd att säsongen inte är längre, för jag har mycket kvar att utforska av Blekinges skärgård.

Ja, nu vet du hur jag har firat min 50:e bok, samt med en flaska champagne.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


onsdag 8 augusti 2018

Idag kommer det en fotograf hit för Hemmets Journal

Idag kommer det en fotograf hit för Hemmets Journal

Min första tanke när fotografen hörde av sig var att jag var tvungen att röja skrivbordet, men jag har kommit på andra tankar. Det skulle ta mig ett par dagar att arkivera allt material och det finns så mycket roligare saker att göra innan fotografen kommer.

Jag tänkte föreslå att vi ska fotografera utomhus, det är en riktigt varm dag. 23 grader redan klockan 7 på morgonen, det fläktar skönt, så det kommer inte att bli olidligt utomhus, hoppas jag.

Fick sedan ett nytt meddelande från fotografen som tyckte vi skulle fotografera utomhus. Jippi! Pappershögarna får ligga där idag också, men imorgon ska jag börja röja. Har lovat mig själv att inte sätta igång med en ny bok förrän skrivbordet är rent, men det är lättare sagt än gjort. Det kliar i fingrarna på mig att kasta mig över nästa ämne. Låta fingrarna löpa över tangenterna och forma orden.

Maken ska också vara med på fotograferingen, något han gör under vilda protester.

Det blir till att lägga makeup idag, försöka få bort all målarfärg på kroppen, för nu har jag, efter att ha målat hela sommaren, äntligen fått klart vårt långa, röda staket. Alla som kör förbi kommenterar att det är så snyggt och jag njuter av att titta på det. Härligt när det syns att jag har gjort något annat än hållit skrivarkurser och gjort klart min 50:e bok, Spöket på Torpa Stenhus.

Nej, nu måste jag sätta fart, vattna blommor och plocka iordning lite i den värsta röran. Funderar över var vi ska fotografera utomhus, allt är sönderbränt och vissnat på grund av att vi knappt har fått något regn sedan i april. Men fotografer är duktiga på att hitta bra bakgrunder.

Ha en fin dag! Nu vet du vad jag kommer att syssla med. Dags att göra sig vacker!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


tisdag 7 augusti 2018

Använd dig av dofter i skrivandet!

Använd dig av dofter i skrivandet!

Att använda sig av alla sina sinnen i skrivandet är givande. Har du tänkt på hur viktigt dofter är?

Inatt vaknade jag av doften av nyrostat kaffe. Ett doftminne som kom till mig i sömnen. Doften var så stark att jag vaknade och minnena vällde över mig.

Senast jag kände den här doften var när jag bodde på hotell Real i Costa de Caparica utanför Lissabon, när jag gjorde research för boken Tsunamikatastrofen i Lissabon (som nyligen kommit från tryckeriet).

Mitt rum, ja egentligen en svit, med litet vardagsrum och havsutsikt. I alla fall, mitt rum låg ovanpå den lilla frukostrestaurangen, som även var sushibar på kvällen. Varje morgon vaknade jag till doften av nyrostat kaffe.

När doftminnet slog till mitt i natten var det inte bara minnet av kaffet som kom, det var de milslånga sandstränderna, de magiska solnedgångarna över havet, fiskarna som kom in med sin fångst på morgonen, alla vänliga leenden, alla steg, alla trappor, alla kakelklädda byggnader, värmen, Pasteis de Nata och mina goa vänner Märtha och Thomas Rebert som var mina guider i Lissabon.

Solnedgången över Costa de Caparica i Portugal
När jag på morgonpromenaden tänkte på blogginlägget jag skulle skriva om kaffedoften, kom ett nytt doftminne upp. Det var också lika starkt, som om doften satt inpräglad i huden. Det var doften av den olja jag som tonåring smorde in mig med för att bli solbränd. Förr luktade alla av olika sololjeprodukter för att snabbare bli solbränd. Nuförtiden skyddar man sig mot solen.

Även det starka doftminnet väckte många saker till liv inom mig. Men de behåller jag för mig själv.

Tänk på att du med en doft kan förmedla mycket i din berättelse, som väcker till liv mer hos din läsare än du kan ana. Doften gör historien levande och kanske läsaren kommer att minnas din bok nästa gång de känner just den doften?

Skriv på och använd alla dina sinnen!

Nu ska jag fira att min 50:e bok gick till tryckeriet igår och vara ledig resten av dagen!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.måndag 6 augusti 2018

Kimselius 50e bok på väg till tryckeriet Spöket på Torpa Stenhus

Kimselius 50:e bok på väg till tryckeriet Spöket på Torpa Stenhus

Då var den klar, och ivägskickad till tryckeriet, min 50:e bok, Spöket på Torpa Stenhus.

Min FEMTIONDE BOK! WOW! Det känns stort. Halvvägs till hundra, som är mitt mål. Även om det känns ouppnåeligt, men precis så kände jag det när jag tänkte på att skriva 50 böcker. Vilket innebär att 100 böcker innan jag dör kanske trots allt inte är ouppnåeligt. Jag skriver på!

Spöket på Torpa Stenhus utspelar sig som du säkert förstår på Torpa Stenhus, en magisk plats, ett slott, en borg, ett hus där allting kan hända, och det gör det i den här boken om Theo och Ramona.

Lille spöket Gustav gör vad som helst för att förändra sitt livs historia. När Theo och Ramona kommer på besök till Torpa Stenhus ser han sin chans. Även Gustav Vasa är på besök på slottet för att fria till Katarina Stenbock, men hon har helt andra planer. När hon möter Ramona och Theo ser hon ett sätt att klara sig ifrån äktenskapet med den 40 år äldre kungen.

Det finns fler spöken på slottet, något Ramonas kusin Robert upptäcker genom ett obehagligt möte. Det får honom att tvivla på att han någonsin ska få återse sina vänner, utan att veta att Theo och Ramona har råkat lika illa ut som han.

Historia, sägner och spökhistorier vävs skickligt ihop till en spänningsfylld berättelse. De detaljrika miljöskildringarna får dig att längta efter att besöka platsen. Vem vet, kanske du möter något av Torpa Stenhus spöken?

"Det är så lätt att leva sig in i Kims böcker, de detaljrika miljöbeskrivningarna och starka karaktärerna får mig att tro att jag är med och upplever allt som jag läser om. Och visst får man en och annan kall kåre längs ryggraden under berättelsens gång." Ingela Svensson

Nu ska skrivbordet röjas och det ska göras plats för nästa bok, Pirater och Lava på Island. Men allra först ska jag skriva klart den tredje boken i serien Staden på andra sidan Pyramiden.

Jag längtar intensivt efter att få sätta min 50:e bok i bokhyllan. Tänk när den står där... Och när jag ställer in nästa bok, och nästa, och nästa...

Jag skriver på!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
söndag 5 augusti 2018

Sommardåd av Stephen King

Sommardåd av Stephen King

Stephen King kallas för skräckens mästare, något han verkligen visar i den här berättelsen. Den var riktigt, riktigt otäck. Inte så att det var blod och elände, utan på grund av Kings sätt att gripa tag och med små hänvisningar, en liten skymt av vad som väntar, osagda meningar... Allt det gör att läsaren hålls i en fångtröja det inte går att slippa ur. Att berättelsen handlar om förintelsen och en före detta nazist som har arbetat i ett utrotningsläger, gör inte handlingen mindre skrämmande, tvärtom. Det var nästan så jag blev mörkrädd. Tycker du om den här typen av böcker, då ska du definitivt läsa Sommardåd av Stephen King!


I "Sommardåd" möter vi Todd, en helt vanlig amerikansk kille, som upptäcker att en nazist bor i bostadsområdet. Todd blir besatt av förintelsen och dess grymheter och manar den före detta SS-officeren att dela sin berättelse. Tillsammans väcker de ondskan till liv igen, i denna berättelse av Stephen King.


Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Bokus, och Storytel

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.