Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 20 januari 2018

Tjockdrottningen Moa Herngren

Tjockdrottningen Moa Herngren


När jag började lyssna på den här boken tänkte "Nej, vad är det här för något..." Men jag gav den en chans och lyssnade vidare. De starka personporträtten fängslade mig och jag ville veta mer om personerna boken handlade om. Inte bara huvudpersonen Annie, utan alla personerna runt henne.

Det slutade med att jag tyckte riktigt bra om boken och kände saknad när den var slut. Hur gick det sedan för Annie? tänkte jag. Men det får jag förmodligen aldrig svar på. Jag hoppas att hon "levde lycklig i alla sina dar med sin prins".

En bok som inte bara handlar om bantning, hetsätning och anorexi, utan om känslor och om att allt inte är som det ser ut som på ytan. Läs den!

Annie Ek väger över 200 kilo och tillbringar sina dagar med att äta och drömma sig bort i andras liv på Facebook och Instagram. Så blir hon kontaktad av tv-redaktören Camilla Willdow som lyckas övertala henne att medverka i bantningsserien Du är vad du väger. Annie blir Tjockdrottningen med hela svenska folket. Programmet leds av Johanna Broman som desperat vill slå igenom och gör allt för att hålla uppe bilden av framgång fast hon sitter djupt i skuldfällan. Hon dövar sin ångest med sms-lån och shopping på nätet.

Annie dras med i mediehypen och kändiseriet. Plötsligt vill alla vara hennes vänner. Inuti känner hon sig fortfarande som en 200-kilosklump som världen ser på med avsmak, men så småningom hittar hon sig själv och den stora kärleken visar sig där hon minst anar det.

Tjockdrottningen är en svart komedi om jakten på lycka, status och kärlek i dokusåpornas värld som präglas av cynism och människoförakt. Moa Herngrens roman landar rätt i samtiden där alla kämpar med sitt förflutna, sina fasader och den ständiga jakten på bekräftelse. 
Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 19 januari 2018

Tsunamikatastrofen i Lissabon är färdigskriven

Tsunamikatastrofen i Lissabon är färdigskriven

Igår skrev jag färdigt Tsunamikatastrofen i Lissabon, min 46:e bok. Men med det sätt jag skriver på, innebär det inte att boken är färdig för tryck. Långt därifrån!

Nu  är det slut på det roliga, att bara låta orden flöda, inte tänka på stavning, grammatik, miljöskildringar, fakta med mera. Nu ska jag lägga in miljö, kläder, fakta, historiska människor, byggnader, utseende, ja allt det som gör att du får en bild av hur det ser ut. Visst har jag petat in en hel del redan medan jag skrivit, men nu ska jag måla mer med orden.

Först när allt det är klart kommer jag att sätta mig och läsa boken från första till sista sidan. Det är inget jag har gjort ännu. Vilket innebär att jag kanske måste lägga till ett kapitel eller fler, för att knyta ihop berättelsen om den haltar på vissa ställen.

Älskar att krypa upp i fåtöljen och sträckläsa en, även för mina ögon, alldeles ny bok. Om jag lyckas få känslan "Wow! Vad bra! Har jag skrivit det här?" Då är jag nöjd.

Jag jobbar på. Många böcker på gång under 2018. Med andra ord har du mycket att se fram emot innan året är slut.

Jag jobbar på.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.setorsdag 18 januari 2018

Riddarsvärdet Giljotinen och Snapphanar finns nu som ljudböcker

Riddarsvärdet, Giljotinen och Snapphanar finns nu som ljudböcker

Det är lika spännande varje gång jag söker på mitt namn på Storytel för att se om det har kommit ut några nya ljudböcker av mina böcker. Det var ett tag sedan jag var inne och till min glädje såg jag att det hade kommit ut tre nya böcker.

Snapphanar har jag själv läst in en gång, därför ska den bli extra spännande att lyssna på med en annan inläsare. Inläsare är Linnea Stenbeck. Jag har ännu inte lyssnat på någon inläsning av henne, får se till att göra det snart, eftersom hon är den flitigaste inläsaren av mina böcker.

Snapphanar är en bok vi ständigt trycker upp nya böcker av. Det känns som om varenda människa har någon snapphane i släkten. Bland annat skådespelaren Siw Malmkvist. Jag fick vara med i SVT:s program Vem tror du att du är och berätta för Siw Malmkvist om Snapphanar. En fantastisk upplevelse.


Giljotinen är även den inläst av Linnea Stenbeck. Det här är också en bok jag har läst in och jag minns inläsningen väl. Boken är dedikerad till min syster som dog under arbetet med boken. Varje gång jag skulle läsa texten som jag skrivit om min syster började jag gråta. Till slut fick jag fram orden. Då bröt teknikern mig och sa "Vi tar det så, även om du sa fel årtal!" Det hade precis blivit 2000 och jag skulle säga Tjugohundra, men jag sa hela tiden år Tvåtusen... Minnen. Tänk på det när du läser/lyssnar på boken, att all den smärta och sorg jag beskriver, är min smärta och sorg.

Vet inte om jag klarar av att lyssna på den här boken...

Riddarsvärdet är inläst av Asta Kamma August. Jag lyssnade på hennes inläsning av Den gömda Inkastaden och var imponerad över hur bra boken var. Den lät nämligen helt annorlunda när någon annan läste den.

Den här boken har också en historia, för när det här omslaget skulle göras sa illustratören, Susanne Demåne, att hon inte hade tid att göra mina omslag längre. Men till slut blev det ett omslag, eftersom jag inte lyckades hitta någon som kunde göra lika bra omslag. Till slut gjorde jag det i Mats Minnhagen, som numera gör samtliga bokomslag.

Nu undrar jag vad som har hänt med Jag är ingen häxa? Den ligger som nummer två i den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona, men har ännu inte blivit inläst...

Nu har jag många böcker att lyssna på framöver.


Här är de böcker som tidigare har kommit ut som ljudböcker

Oj, nu har jag många böcker att lyssna på av mina egna. Saga Egmont har producerat ännu fler av mina böcker som ljudböcker. Den här gången är det Linnea Stenbeck som läst in böckerna. Det ska bli spännande att lyssna på hennes inläsning också. Tidigare har jag lyssnat på Den gömda Inkastaden inläst av Asta Kamma Agust.

Fick en förfrågan på Facebook om mina böcker var inlästa. Då gick jag in och kikade på Storytel vilka böcker som hunnit bli klara. Blev jätteglad att så många böcker blivit producerade under de dagar jag varit sjuk.

Först ut var självklart Tillbaka till Pompeji, inläst av Linnea Stenbeck. Den har jag inte lyssnat på henne, det är dags att göra det nu. Många som har lyssnat på boken säger att det är en mycket bra inläsning. Spännande! För jag tyckte att inläsningen av Den gömda Inkastaden förhöjde boken.

Nu finns många av böckerna i den historiska äventyrsserien om Theo- och Ramona inlästa.


Faraos förbannelse  Även den inläst av Linnea Stenbeck.

Den här boken är mångas favorit. Flera läsare har rest till Egypten efter att ha läst boken och de har sagt att det var precis som jag beskrev. Kul!Vikingaträl är inläst av Linnea Stenbeck. Det här är en bok som ofta köps in som klassuppsättningar av skolorna. Ska bli spännande att se om de även köper in ljudböcker.
Svarta Döden, inläst av Linnea Stenbeck. Det här är en bok vi ständigt trycker om. Den är läskig och det tycker barn, ungdomar och vuxna tydligen om att läsa.

Ska bli spännande att lyssna på samtliga böcker, men framförallt är det roligt att kunna erbjuda mina läsare ljudboksformat också. Nu har jag att göra ett tag framöver. Härligt!Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se

onsdag 17 januari 2018

Deadline gör dig effektiv

Deadline gör dig effektiv

Jag är aldrig så effektiv som när jag har mycket att göra och har en deadline framför mig. En tid att hålla.

Det är så lätt att skjuta upp det man ska göra till någon annan dag, eftersom man har tid. Men har man ett mål, en deadline då har du något att jobba mot och ser till att bli klar.

Jag skulle aldrig kunna prestera mellan fyra och sex böcker per år om jag inte satte upp deadline för dem. Ju snävare, desto snabbare skriver jag. Hur otroligt det än låter kommer orden direkt jag sätter mig vid datorn, ofta "drömmer" jag fram dem.

Att ha deadline ger dig en extra knuff mot att lyckas med din bok.

Delmål
Det gäller att dela upp din deadline i delmål.
När stommen på berättelsen ska vara klar,
när du ska vara klar med granskning och har lagt till miljöskildring med mera,
när boken ska gå iväg till korrekturläsaren och
när berättelsen ska gå till tryck.

Ny bok
Att ha en ny berättelse som väntar på dig medan du skriver ger dig extra kraft i skrivandet. I alla fall är det så för mig. Jag vill skriva klart för att kasta mig över nästa bok och nästa och nästa...

Oftast har jag flera böcker på gång. När idéerna dyker upp skriver jag på just den boken.

Att ha många böcker på gång samtidigt blir en vana med tiden. Det kan vara svårt i början, men med tiden blir det allt lättare. Testa!

Med deadline i sikte har jag skrivit runt sju kapitel varje dag på Tsunamikatastrofen i Lissabon. De sista kapitlen finns i huvudet, bara att skriva när jag är klar med detta blogginlägg.

Sätt igång!
Vad väntar du på? Sätt igång och skriv. Skjut inte upp det längre utan börja idag!

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. tisdag 16 januari 2018

Bästa sättet att skriva en bok

Bästa sättet att skriva en bok

Det är en fråga jag ofta får. För mig är bästa sättet att skriva en bok att skriva om något jag brinner för att berätta. Något jag vill veta mer om. En plats jag vill resa till och utforska.

Just nu håller jag på med Tsunamikatastrofen i Lissabon. Det känns som jag har hållit på med den i all evighet, men egentligen inte. Det är bara det att berättelsen har levt inom mig i flera år. Nu sitter orden längst ut i fingertopparna och bara rinner ur mig. En härlig känsla.

Det är bästa sättet att skriva en bok. När du känner att du inte vill sluta jobba för dagen, när du längtar efter att dagen ska gry så du får fortsätta skriva. När inget annat existerar än boken du just håller på med. Oavsett vad du än gör är berättelsen där inne i huvudet och pockar på uppmärksamhet.

Boken är snart klar. Visst låter det bra och helt fantastiskt? Men när jag har skrivit färdigt berättelsen väntar mycket arbete med att lägga in mer miljöskildringar, fakta, etc. När allt det är klart är det två böcker som väntar på min uppmärksamhet: 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär och Den magiska porten vid Färgargården. Men de tänker jag inte på nu, för just nu, i det här ögonblicket, befinner jag mig i Lissabon tillsammans med Theo och Ramona och alla de andra personer du kommer att få möta när du läser boken.

Snart! Snart är boken klar och då vet jag att jag kommer att fyllas av samma tomhet som jag alltid gör när jag lämnar en kär vän, en berättelse som legat inom mig under många år. Jag tillåter mig inte att sörja och längta tillbaka, utan kastar mig över nästa berättelse.

Men inte än. Ännu ett tag får jag tillbringa i Lissabons värme, medan stormvindar viner runt husknutarna.

Jag älskar att vara författare! Har jag sagt det?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. 


måndag 15 januari 2018

En helg fylld med ord

En helg fylld med ord

Det har varit en annorlunda, ordrik helg. Jag har inte kunnat släppa Tsunamikatastrofen i Lissabon ur huvudet.


Bokdatorn har stått på hela helgen och rätt som det är har jag gått och skrivit. Medan jag lagat mat, bland annat surkål för första gången i mitt liv, har orden tumlat runt inom mig. Jag har funderat på vad som ska hända härnäst med mina huvudpersoner, vilka nya katastrofer som kommer att drabba dem, hur jag ska ta mig ur de katastrofer som redan har skett?

Just nu lever jag i Lissabon, i huvudet. Med trettiogradig värme och solsken, tsunami och jordbävningar. Varje gång jag går ut här hemma möts jag av isande vindar, lätt snö på marken och mörker. Hela helgen har varit mörk, betydligt mörkare än vanligt.

Jag är inte den som älskar att skriva under vintermånaderna, något många andra verkar tycka om. För mig är det solsken och värme som gäller. Kanske är det därför jag har tyckt om att fly bort i fantasin den här helgen?

Vad har du haft för dig?

Du har väl inte missat mina boktips nu i helgen:
Gunga åt Söder och Norr av Anna-Klara Mehlich
Mörkt vatten av Joyce Carol Oates
Handbok för superhjältar Röda masken av Elias och Agnes Våhlund.
Tre riktiga guldkorn. Böcker jag varmt rekommenderar.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 


söndag 14 januari 2018

Handbok för superhjältar Röda Masken av Elias och Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar Röda Masken 
av Elias och Agnes Våhlund


Jag öste lovord över första boken av Elias och Agnes Våhlund, Handbok för Superhjältar och jag känner likadant för den andra boken av författaren och illustratören.

Det här är en bok som väcker hopp hos de barn som läser den. En bok om en mobbad som tar saken i egna händer, på ett bra sätt som inte väcker anstöt. Illustrationerna är oerhört välgjorda och är en berättelse i sig.

När det går bra för mina skrivkursdeltagare blir jag helt lyrisk, när det går så här bra för Elias Våhlund (som gick skrivarkursen) och hans fru Agnes (vars illustrationer Elias visade mig) värmer det hjärtat. Jag längtar redan efter nästa bok om superhjälten Lisa, och nästa bok och nästa...

Har du ännu inte läst Handbok för Superhjältar rekommenderar jag dig att göra det. Boken passar barn i alla åldrar, och alla vuxna med barnasinnet kvar. Läs boken!


Om man drömmer om något tillräckligt länge kommer det en dag att bli verklighet. Lisa har klarat av sitt första superhjälteuppdrag, men det känns som om hon bara drömt det. För i hennes vardag är allt som vanligt: hon vantrivs i skolan och killgänget är värre än någonsin. De ger sig på de svagaste och mobbar alla, inklusive Lisa. Varje ledig stund läser Lisa i boken hon hittade på biblioteket, Handbok för superhjältar.


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.