Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 3 februari 2018

Döttrar av natt av Caroline Hurtig

Döttrar av natt av Caroline Hurtig

"Jag kommer Dimma", sa han beslutsamt, samtidigt som mörkret krälade omkring hans kropp, löpte runt i cirklar och tog honom med sig, bort till demonernas landskap."

Caroline Hurtigs böcker Själarnas öden handlar om varelser med vingar. Då kanske det inte är så underligt att Caroline lyckats ge orden vingar. Att läsa hennes berättelser är en njutning, jag flyger bort i fantasin. Hon har förmåga att bygga upp magiska världar som är så trovärdiga att det känns som om jag är där. Och kanske är jag det, för en stund, iallafall i fantasin där allting är möjligt och det onda slåss mot det goda. Dessutom får hon mig alltid att längta till fortsättningen när jag lägger boken ifrån mig, med saknad och längtan.

Ännu något som gör dessa böcker bra och trovärdiga är att hjältarna inte alltid klarar sig. De dör. Hade jag dödat mina romanfigurer hade mina läsare blivit galna. Men i Caroline Hurtigs böcker är många hjältar, nya hjältar föds och vävs skickligt in i berättelsen. När de äldre hjältarna dör, fäller jag någon tår, men ser fram emot att få följa en ny hjältes öde.

Tycker du om fantasi och annorlunda böcker ska du definitivt läsa den här! Har du inte läst de tidigare böckerna i serien, ska du börja med första delen: Ödesgudinnans val.


Fyra träd som växer ur samma rötter...
Det sista kriget som någonsin ska utspela sig i gudinnornas värld är över.
Demonen Agares är död och alla har blivit tvungna att finna sig nya platser och nya roller.
I en dimension där frid och stillhet för första gången är en realitet föds det fyra barn.
Fyra själar från olika familjer men vars själar hör samman på oförklarliga sätt.
Med mäktiga och ovanliga förmågor fostras de till krigare, till att använda sig av sina krafter som beskydd. Men skydd mot vad?
Ett nytt hot har obemärkt smugit sig in i världarna, ett som kan ge katastrofala konsekvenser. Men hur stoppar man något man inte vet vad det är, eller var det kommer ifrån?
Döttrar av natt är fjärde boken ur serien Själarnas öden
Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 2 februari 2018

Att aldrig ge upp

Att aldrig ge upp

Att hålla skrivarkurser ger mig erfarenhet och insikt i hur många som inte tror på sig själva, utan ger upp långt innan de ens har försökt få ett förlag att anta deras berättelser.

Många fortsätter leva kvar i drömmen om "att en gång..." utan att göra något åt det.

Man blir inte författare genom att drömma, eller ge upp precis på tröskeln till framgång.

För det är så, att ibland skickar folk in sina berättelser, men ger upp efter första "nej tack" från förlaget.

Det gäller att aldrig ge upp, utan tro på sig själv och det man skriver.

Om du har satt dig ned för att skriva en berättelse har du förmodligen skrivandet i blodet, inte bara drömmen om att bli rik på ditt skrivande.

Lycka för mig är att se glädjen i skrivkursdeltagarna när de får boken de medverkat i. De har blivit författare. Många tar chansen men inte alla. Även här är det flera som faller på tröskeln, trots ivriga pådrivande från de andra kursdeltagarna, vågar de helt enkelt inte medverka i novellsamlingen. Något jag tycker är tråkigt. Du anar inte hur många guldkorn du går miste om att läsa genom detta.

Den magiska porten vid Färgargården är tredje boken jag ger ut tillsammans med mina skrivkursdeltagare, och den innehåller mängder av magiska berättelser, av folk som vågar tro på sitt skrivande och satsar på sitt författarskap. (De tidigare böckerna är Färgargårdens andar samt Morden på Färgargården.)

Lova mig att du inte bara fortsätter drömma om att bli författare, utan att du också gör något åt det. Titta in på alla mina skrivtips här på bloggen, eller läs någon av alla handböcker i skrivandet som jag har gett ut: Att skriva med glädje, Att hitta glädje i skrivandet, Författare Från dröm till verklighet, 10 misstag författare gör, 10 tips för att leva på din kreativitet (de två sistnämnda har jag skrivit tillsammans med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson och i maj kommer vår tredje bok, 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär).

Samtliga böcker finns på biblioteken, det är bara att fråga efter dem för de är oftast utlånade.

Ge aldrig upp, håll drömmen levande och skriv på!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. 
 


 
torsdag 1 februari 2018

Provsmakning av Kroppkakesemla på Rockos Konditori med Radio P4Blekinge

Provsmakning av Kroppkakesemla på Rockos Konditori med Radio P4Blekinge

Igår hade jag tagit en time-out. Besökte först en kär vän på sjukhuset i Karlskrona och hade en dryg timmas trevlig gemenskap med henne. Därefter fortsatte färden till Karlskrona för provsmakning av en ny bakelse på Rockos Konditori, i Radio P4 Blekinges regi.

Här är det Nicklas Sobieski från Radio P4 Blekinge och Robin Rocko Falck som är den konditor som tagit fram kroppskakesemlan på beställning av Nicklas.

Färden mellan Karlskrona och Karlshamn var inte värst kul, snöblandat regn vräkte ner. Här sitter jag på parkeringen i Karlshamn efter att ha anlänt dit och har inte minsta lust att gå ur bilen, som du kanske förstår. Det var knappt någon enda människa ute och trots att klockan bara halv fyra var det nästan mörkt.

Inne på Rockos konditori mötte mig en mysig atmosfär och trevliga människor. Eftersom jag var väldigt tidig var jag först.

Snart kom författarkollegan Gärd Fors och gav mig en drypande våt kram. När hon skrev sitt namn lite senare och jag såg det upp och ned läste jag GLAD och det passar in på Gärd, för hon är alltid glad varje gång jag möter henne.

När jag fick förfrågan om jag ville vara med på provsmakning hade jag ingen aning om vad det var jag skulle smaka på. Väl på restaurangen berättade Nicklas att det skulle bli en ny typ av semla. Vi fick alla gissa på vad den kunde tänkas innehålla. När jag fick höra att det var en kroppkakesemla ville jag bara resa mig och gå därifrån. Jag tycker definitivt inte om kroppkakor. Men semlan såg fin ut och jag tänkte på min romanfigur Ramona, som alltid testar allt och jag kunde ju inte vara sämre än henne, eller hur?

Mästerkocken Jan Lindblom var också där. Han har lagat mat till kungen flera gånger, och till mig.

När Rocko hälsade på mig insåg jag att vi hade träffats förut. Men den gången hade han inget konditori, han var eldkastare och jobbade utomlands. Han hade ändå tagit sig tid att komma till min signering för att köpa några av mina böcker när jag signerade på Lundins Bokhandel i Karlshamn. Robin var lika sprudlande av energi den här gången som sist vi träffades.

Så var det upp till bevis. Kroppkakesemlan skulle ätas och bedömas. Jag luktade på den och den doftade förföriskt. Som vanligt åt jag upp locket först och fick då en känsla för själva bullen. Mjölet var uppblandat med kokt potatis och mycket gott.

Jag blev förvånad över att jag tyckte så mycket om Kroppkakesemlan att jag gav den 7 poäng av 10. Men det var faktiskt gott med bacon, färskvispad grädde utan socker och rårörda lingon, tillsammans med den goda bullen. Som "tröst" efter programmet fick alla med sig varsin påse med "riktiga" semlor. Jan slängde sig över påsen när jag kom hem, ivrig att smaka på kroppkakesemlorna, eftersom han hade lyssnat på programmet. Han blev lite besviken när jag berättade att det var helt vanliga semlor. Men besvikelsen lade sig när han hade tagit första tuggan. Supergoda semlor! Rekommenderas varmt!

Robin Rocko och jag provsmakar Kroppkakesemlan.
Foto Nicklas Sobieski Radio P4 Blekinge
Om du vill lyssna på programmet och höra mer om kroppskakesemlan, hur den är uppbyggd, traditioner och vad vi i "expertgruppen" tyckte, kan du gå in på Radio P4Blekinge. Jag såg på Rockos Facebooksida att Rockos konditori redan hade fått beställning på kroppkakesemlan.

Idag får det bli extra långa promenader. Det ljusnar och jag anar lite blå himmel mellan molnen. Dags att gå på promenad innan jag fortsätter bearbeta Tsunamikatastrofen i Lissabon.

En annorlunda författardag, men åh, så trevlig. Tack för en härlig eftermiddag alla ni som var med, och tack Nicklas för att du kom på idén! Jättekul!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. 
onsdag 31 januari 2018

Idag tar jag "time-out"

Idag tar jag "time-out"

Nja, inte riktigt hela dagen. Jag har varit uppe tidigt för att kunna vara ledig på eftermiddagen, eftersom jag kommer att göra något riktigt roligt.

Jag ska vara med och provsmaka nya bakelser på ett konditori i Karlshamn. På bilden äter jag Pasteis de Nata i Lissabon. En kaka jag förälskade mig lika mycket i som jag förälskade mig i staden.

Det kommer att vara svårt att slita mig ifrån läsningen av Tsunamikatastrofen i Lissabon, men ibland måste man bara göra något helt annorlunda.

I min bok, Författare Från dröm till verklighet, berättar jag om hur viktig livserfarenheten är, att det gäller att prova på saker och ting för att kunna dela med sig av det i böckerna.

Det är för dig, kära läsare, som jag idag ska provsmaka nya bakelser. Vill du lyssna på vad jag tycker kommer det att sändas i P4 Blekinge efter 16.00 idag. Ska bli spännande att se på vilket sätt det här kan berika mina böcker.

Om inte annat får jag en välbehövlig paus ifrån skrivarlyan. Dessutom kommer jag att få mer energi att fortsätta jobba med boken imorgon.

Tänk på det där med research, kanske behöver du också åka på konditori för att frossa i bakverk, för att sedan kunna beskriva scenen i din bok?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. 
tisdag 30 januari 2018

Ibland måste jag bara sluta skriva

Ibland måste jag bara sluta skriva

Har du haft den känslan ibland, att texten är bra, mycket bra. Den griper tag och fängslar även dig, trots att det är du som har skrivit orden. Men du har inte läst den på ett tag, eller inte alls sedan du har skrivit den, precis som jag.

Igår när jag satt och läste igenom Tsunamikatastrofen i Lissabon, blev känslorna överväldigande och jag var helt enkelt tvungen att sluta jobba. Orden grep tag, jag visste vad som skulle komma och jag ville helt enkelt inte läsa mer.

Jag borde ha fortsatt läsa vidare, eftersom ambitionen är att boken ska bli klar för att skickas till korrekturläsarna den här veckan, men jag kunde bara inte.

Inte för att jag vet vad som kommer att hända, utan för att texten fångade mig så mycket att jag var rädd för att jag inte skulle se felen om jag fortsatte läsa, helt uppslukad av mina egna ord.

Har du varit med om det någon gång?

Nå! Nu är det en ny dag och jag kan med fräscha, utvilade ögon ta mig an boken igen. Men jag är där, just i den händelse omslaget skildrar. Det gäller att bygga upp rätt stämning så att läsaren förstår det hemska, utan att det blir för mycket. Det ska bli spännande att se om jag har lyckats.

Nu fortsätter jag läsa Tsunamikatastrofen i Lissabon.

Glöm inte min fråga! Väntar ivrigt på svar!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. 
måndag 29 januari 2018

Det är bara att skriva på!

Det är bara att skriva på!

"Du är makalös!" "Hur hinner du?" "Hur många böcker är du uppe i nu?" "Du når väl 50-strecket innan årets utgång?" "Hur gör du?"

Det är några av de frågor jag ständigt får över min produktionstakt av böcker. Svaret är alltid "Det är bara att skriva på!"

Att skriva många böcker på ett år är inget unikt, det är många som gör det. Margit Sandemo skrev tre böcker på EN MÅNAD. Kanske skulle jag också klara det om jag bara skrev "hitta-på-böcker" och inte behöver läsa in research och åka på researchresor.

Hemligheten med att skriva många böcker per år är inte bara att skriva på, det är att ständigt ha böckerna i huvudet, så många du bara kan. I helgen har jag arbetat med Tsunamikatastrofen i Lissabon, läser den för första gången. Det tar lite tid, eftersom jag nu lägger på mer miljö och knyter ihop kapitlen bättre. Men dessutom har jag arbetat på två andra böcker, bland annat Häxjakten. Eftersom årets sex böcker ständigt hoppar omkring inne i huvudet dyker det då och då upp text till varje bok. Trots att jag är i slutskedet av den bok jag för tillfället prioriterar.

För hur det nu än är, även om jag har många böcker på gång i huvudet, måste jag prioritera en bok för att få någon av dem klar för tryckning och inte allihopa på en gång. Det är bättre att få ut böckerna lite då och då, än att släppa allihopa i samband med bokmässan. Du som läser mina böcker ska inte längre behöva vänta ett helt år på en ny bok ifrån mig. Du vet att det hela tiden under året kommer nya titlar, eftersom jag i god tid lägger ut de nya böckerna på hemsidan.

Det är också något att tänka på. Att få folk att veta att du har en ny bok på gång. Ibland får jag frågan "När ska jag börja tala om att boken är klar, innan tryckning eller efter tryckning?" INNAN, långt innan! Så fort du vet att du har en ny bok på gång ska du berätta det.

Ja, det är bara att skriva på. En dag kanske du också har en bokhylla full med dina egna böcker. Nu är den bilden tagen i augusti 2017, vilket innebär att det har kommit ut flera nya böcker sedan dess. Få ta en ny bild idag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. 

söndag 28 januari 2018

Tema Lissabon

Tema Lissabon

Det är alltid så att jag har bild på den bok jag håller på med på datorskärmen. Snart kommer Tsunamikatastrofen i Lissabon att bytas ut med en annan bild. Så även min internetdator som har ett foto jag tog i Lissabon. Fast... Jag älskar bilden med måsarna så mycket att den kanske får stanna kvar ett tag till.

Inspirerande är den första känsla jag får när jag satt på datorerna och möts av de här bilderna. Jag vill kasta mig över tangentbordet och börja skriva. När väl de här bilderna är borta har jag ett flöde av bilder på bokomslagen på den ena datorn, och den andra har från bokmässan. Men det är ingen risk att jag pausar så länge att de bilderna hinner komma fram.

Som jag skrev i fredags känns det som om jag har tillbringat veckan i Lissabon. Dessutom var jag tvungen att se Top Model igår igen, eftersom de fotar i Lissabon. "Där har jag varit, och där, och där!" Maken skrattade de gånger han kom in och hörde mig, eftersom jag gav ifrån mig de utropen för mig själv. Inte brydde jag mig om modellerna, bara omgivningarna.

Nu håller jag på att läsa Tsunamikatastrofen i Lissabon för allra första gången. Eftersom boken är skriven i huller-om-buller-tekniken, är det spännande att se om den håller ihop.

Mitt i jobbet med Lissabonboken dök Häxjakten upp igår och jag var tvungen att skriva av mig de tre kapitlen. Älskar att ha ett ständigt flöde av ord.

Nu ska jag försvinna bort till Lissabon igen.

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.