Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 25 juli 2010

Frihetsgudinnan i USA och Frankrike...

Visste du att Frihetsgudinnan kommer från Frankrike?...

Så här föddes idén:
Vid en middagsbjudning 1865 föreslog den franske historikern och politiske kommentatorn Edouard-René de Laboulaye att Frankrike skulle ge det amerikanska folket ett monument.

Vid middagsbjudningen närvarade även bildhuggaren Frédéric-Auguste Bartholdi. Han fascinerades av tanken på att skapa ett monument till minne av amerikanernas uppror mot den brittiska övermakten. (Cirka hundra år tidigare hade nordamerikanska frihetskriget fört amerikanerna och fransmännen samman. Det var då de amerikanska kolonierna slogs mot det brittiska styret. Frankrike hade stöttat upprorskolonierna både ekonomiskt och militärt vilket bundit amerikanarna och fransmännen samman.)

Bildhuggaren Bartholdi reste till USA för att hitta rätt plats för statyn och redan innan han hade satt sin fot på amerikansk mark hade han hittat platsen: Den lilla ön Bedloe's Island som ligger i inloppet till New Yorks hamn.

Finansieringen av projektet med monumentet av frihetskriget delades på så sätt: att amerikanerna skulle stå för insamlingen av pengar till uppförandet av grunden och sockeln till statyn, medan det franska folket skulle stå för betalningen av själva statyn.

Det var egentligen tänkt att monumentet skulle visas upp för allmänheten vid hundraårsjubileet av den amerikanska självständighetsförklaringen den 4 juli 1876, men byggandet av monumentet tog längre tid än beräknat.

Intresset för det gemensamma projektet var stort, men insamlingen av pengar till det gick inte så bra. Till slut kom pengarna in efter att chefredaktör Joseph Pulitzer på The World hade kritiserat överklassen för att inte lätta på pungen och medelklassen för att de överlät till överklassen att samla in pengarna.

Den tio meter långa armen med facklan visades upp vid världsutställningen i Philiadelphia i USA 1876. Vid världsutställningen i Paris två år senare visades Frihetsgudinnans huvud upp vid Seines strand. Önskar jag kunde resa tillbaka i tiden för att få uppleva dessa två tilldragelser...

Det var bildhuggaren Bartholdi som ansvarade för utformningen av statyn och kopparpläteringen, men det var en av Frankrikes främsta ingenjörer som konstruerade järnskelettet, ingenjör Gustave Eiffel. Samme man som senare konstruerade Eiffeltornet. (Se tidigare blogginlägg om Eiffeltornet.)

Tillsamman skapade Barthold och Eiffel den 46 meter höga och tvåhundra ton tunga statyn, som i juni 1885 anlände till New York ombord på fartyget Isere. Statyn hade packats ned i 214 lådor innehållande totalt 350 delar av statyn.

Hela fyra månader tog det att montera statyn på den 47 meter höga sockeln på Bedloe's Island. Du kan tänka dig att arbetet fick många att nyfiket kika ut mot ön. Från marken till facklan är Frihetsgudinnan mer än 93 meter. Näsan är 120 centimeter lång.

Till slut invigdes Frihetsgudinnan den 28 oktober 1886 inför tusentals åskådare.

Sedan den dagen har Frihetsgudinnan stått som symbol för självständighet och frihet, speciellt för de många immigranter som kom med fartyg till Ellis Island, som ligger nära Bedloe's Island.

1956 bytte Bedloe's Island namn till Liberty Island, ett namn ön säkerligen hade haft i folkmun långt innan dess.

Frihetsgudinnan och Ellis Island har sedan 1965 fått status som nationellt minnesmärke.

Egentligen heter Frihetsgudinnan Liberty Enlightening the World (Friheten upplyser världen)...

Efter attentatet mot World Trade Center den 11 september 2001 vaktas Frihetsgudinnan noga. Vill du gå in i statyn och ta dig upp för att njuta av utsikten, måste du ansöka minst en månad i förväg så att du kan säkerhetskontrolleras. Då får du ändå inte komma upp i själva statyn...

Ändå är en båttur ut till Frihetsgudinnan värd resan, bara för att kunna se New York från vattnet...

Något jag fascinerades av är tanken på att stå och titta upp på Frihetsgudinnans huvud utställt vid stranden av Seine i Paris. DET måste ha varit en mäktig känsla...

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Kramisar Kim

4 kommentarer:

 1. Jag tycker om att man blir så klok av din blogg, till skillnad hos mig som bara babblar.

  SvaraRadera
 2. Hej Carina, kul att du tycker att du blir klokare av min blogg, precis den åsikt jag har om din blogg. Du babblar inte, du berättar mycket intressanta historier med verklighetsunderlag, något jag älskar att läsa! Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Vilken intressant historia frihetsgudinnan har! Jag har ju i princip bara vetat att den kommer från Frankrike. Tack för det! Hon är en mäktig staty och symbol och väldigt vacker. Jag skulle också velat se hennes huvud i Paris. Fantastiskt.Kram!

  SvaraRadera
 4. Hej Trillingnöten. Ja jag tycker också om historien bakom Frihetsgudinnan. De flesta känner bara till henne där hon står i inloppet till New York. Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!