Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 25 augusti 2018

Tycker du om Stephen King kommer du att tycka om hans son Joe Hill

Tycker du om Stephen King kommer du att tycka om hans son Joe Hill

Jag vet inte var jag först råkade läsa namnet Joe Hill i samband med Stephen King, men jag blev nyfiken och tog reda på vem han var. Det är Stephen Kings son och precis som sin far är han en makalös författare.

Horns var den första bok jag lyssnade på och jag var fast direkt. Det var kusligt likt Kings sätt att berätta, ja, ibland kändes det som om det var en bok av King jag lyssnade på.

Det är samma detaljrikedom, men ändå avskalat, utan onödiga ord. Förmågan att fånga läsaren från första raden finns där, för att sedan hålla kvar läsaren i ett järngrepp till sista sidan.

Än så länge har jag inte lyckats hitta någon bok på svenska. Men läser du engelska är det en bok jag varmt rekommenderar dig att läsa. Det här är den första bok jag har lyssnat på av Joe Hill, men definitivt inte den sista.


Baksidestext
Now a major Hollywood film starring Daniel Radcliffe: read it first, if you dare ... Ignatius Perrish spent the night drunk and doing terrible things. He woke up the next morning with one hell of a hangover, a raging headache ... and a pair of horns growing from his temples. Once, Ig lived the life of the blessed: born into privilege, the second son of a renowned American musician, and the younger brother of a rising late-night TV star, Ig had security and wealth and a place in his community. Ig had it all, and more - he had the love of Merrin Williams, a love founded on shared daydreams, mutual daring, and unlikely midsummer magic. Then beautiful, vivacious Merrin was gone - raped and murdered, under inexplicable circumstances - with Ig the only suspect. He was never tried for the crime, but in the court of public opinion, Ig was and always would be guilty. Now Ig is possessed with a terrible new power - with just a touch he can see people's darkest desires - to go with his terrible new look, and he means to use it to find the man who killed Merrin and destroyed his life. Being good and praying for the best got him nowhere. It's time for a little revenge; it's time the devil had his due. 

Joe Hills fullständiga namn är Joseph Hillstrom King, med författarnamnet Joe Hill. Han är son till Stephen och Tabitha King.
(Boklistan är hämtad från Wikipedia.)

Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den hos de flesta nästbokhandlare, till exempel Bokus och Storytel.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 fredag 24 augusti 2018

Kimselius debutbok och 50e bok

Kimselius debutbok och 50:e bok

Osannolikt men ändå sant

Igår fick jag inlagan till Spöket på Torpa Stenhus, min 50:e bok. En inlaga är själva texten i boken. När jag får den från tryckeriet vet jag att jag snart kommer att hålla boken i handen.

Jag blev jublande glad och förväntansfull, halvvägs till målet. Värt att firas rejält, eller hur?

Någon timma senare plingade det till i inkorgen igen. Då var det inlagan till Tillbaka till Pompeji som kom. Min debutbok som kom ut 1997, för 21 år sedan.  Fjärde upplagan, första tryckningen. Så många gånger den boken har tryckts om. Hur stor är sannolikheten för att min debutbok och min 50:e bok ska tryckas samtidigt?

Visst är det som om ödet spelar en spratt ibland? Jag har arbetat med båda böckerna, men det är inte jag som skickar dem till tryck, jag bara skriver dem, lägger in dem i InDesign och skickar vidare till Jan som i sin tur ser till att de blir tryckta. Jag vet att han ibland, eller rätt ofta faktiskt, samlar ihop titlarna för att få lite rabatt. Och det är förmodligen just det han har gjort den här gången.

Undrar om det väntar någon mer överraskning? Har jag skrivit fler böcker som ännu inte har blivit tryckta? Nej, jag tror inte det, men ibland blir jag lite osäker. Det var lättare på den tiden jag bara kom ut med en bok per år. Lättare att hålla räkningen på dem, men samtidigt är det helt underbart att få ställa flera nya böcker i bokhyllan varje år. De börjar bli rätt många nu.

När Spöket på Torpa Stenhus och Tillbaka till Pompeji kommer får de ännu plats i bokhyllan, precis som Staden på andra sidan Pyramiden som kommer före jul. Ja, jag får nog plats med nästa års bokproduktion i hyllan också, men sedan behöver jag sätta upp ett nytt hyllplan. Tänk att jag har skrivit så otroligt många böcker. Wow!

Jag är stolt över mig själv, över att ha åstadkommit så många böcker, men också att de säljer bra, är översatta till sex språk och har läsare i alla åldrar. Kan man begära mer?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.torsdag 23 augusti 2018

Kimselius allra första bok

Kimselius allra första bok

Min första bok skrev jag när jag var åtta år, Röd Slotts hemlighet. (Jag tror, så här i efterhand, att titeln egentligen är Röda slottets hemlighet.) I dagarna har jag fotograferat alla sidorna och Jan har sammanställt dem till ett häfte som jag kan visa under mina skrivarkurser för de yngre.

Ett vanligt litet häfte som jag hade fått i skolan, fullproppat med ord och teckningar.

Jag älskar slutorden. Tänk att jag redan då skrev en hälsning till läsarna i slutet av boken, fastän jag bara hade ett enda exemplar av häftet. Jag minns inte hur många som läste berättelsen, men häftet ser välanvänt ut. Nuförtiden har jag betydligt längre hälsning till läsarna i slutet av boken, jag berättar om researchresan, var jag har bott, vilket rum, varför jag skrev boken och så vidare. Ändå blev jag alldeles varm i hjärtat när jag läste slutorden i Röd slotts hemlighet.

Boken är illustrerad också. Bilder urklippta från min mammas tidningar.  Det verkar som om Femserien gick som följetong i någon av tidningarna, eftersom bilderna ser ut att komma därifrån.

Sedan har jag ritat många teckningar själv. Betydligt vackrare än hur jag ritar nuförtiden, men jag har ändå ingen framtid som illustratör, det är en sak som är säker.

Det är mest dialoger i berättelsen, något som jag tror är typiskt för den åldern, eftersom jag ofta ser det när jag håller skrivarkurser i skolorna. Bra att kika på min egen berättelse från den åldern, nu när jag ska iväg och hålla skrivarkurs för förskola upp till sjätte klass under hösten.

Jag har kapitelnummer och rubriker och har skrivit så otroligt fint, i alla fall i mina ögon. Vad jag minns skrev jag allt i blyerts först, för att min storasyster skulle kunna rätta stavfelen, sedan fyllde jag i med bläck. Utan min storasyster, Birgitta, hade den här boken nog aldrig sett dagens ljus, eftersom den var hon som hjälpte mig fullborda boken.

Nu sitter hon på ett moln, med sina änglavingar, ser stolt ned på mig och ler glatt över att jag har skrivit min 50:e bok, Spöket på Torpa Stenhus. Då är inte Röd Slotts Hemlighet medräknad...

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
onsdag 22 augusti 2018

Förbereder Bokmässan i Göteborg

Förbereder Bokmässan i Göteborg

Du tycker kanske att det är alltför långt i förväg, men då ska du veta att vi redan när vi kör ifrån Bokmässan börjar förbereda kommande år. Vad som behöver ändras? Vad vi behöver för nytt material i form av häften, foldrar, vykort, bokmärken...

Igår kom veporna. Tidigare år har vi använt oss av våra rolluper som jag har med mig när jag signerar. I år blir det vepor. Det har vi haft vid några tidigare tillfällen och det är mäktigt med de stora, breda veporna som täcker hela väggen i montern. Ovan ser du årets titlar som hänger på väggen hemma hos mig för tillfället. Där hänger de bra, eller vad tycker du? Fast de ska självklart med till Bokmässan i Göteborg.

Årets nya autografkort har också kommit. Ett nytt häfte med alla mina böcker har beställts och är på väg.

De senaste åren har vi haft 1000 böcker med oss. Eftersom det hela tiden tillkommer nya böcker, innebär det att vi måste dra ned på antalet av de tidigare böckerna, med risk att vissa böcker säljer slut, vilket de ofta gör.

I år har vi bara fem nya titlar med oss, en av dem är min 50:e bok, Spöket på Torpa Stenhus. Det känns mäktigt. Jag hann inte få klart den sjätte nya boken, min 51:e bok, Staden på andra sidan Pyramiden, innan bokmässan, men det gör inte så mycket. Den kommer bara ut lite senare i år och kommer att finnas hos nätbokhandlarna.

Här ser du samtliga nya böcker för i år:
Tsunamikatastrofen i Lissabon, 23:e boken i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona.

Spöket på Torpa Stenhus, 6:e boken i Theo- och Ramonaäventyr.

Häxjakten, en "byrålådsbok". Med andra ord en bok som jag skrev för många år sedan, redan 1992.

10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär, tredje boken i Tre Hattarserien.

Den magiska porten vid Färgargården, tredje boken i Färgargårdsserien.

Självklart kommer vi ha med några exemplar av samtliga 50 titlar till Bokmässan.

Håll utkik här på bloggen, för snart lottar jag ut seminarie- och entrébiljetter till Bokmässan i Göteborg.

Hoppas vi ses där. Du hittar mig som vanligt i min monter B09:20.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


tisdag 21 augusti 2018

Fullbokad höst

Fullbokad höst

Sommaren har gått i skrivandets tecken, fullt med skrivarkurser. En dag tog jag en tur med Skärgårdsbåten Astrid i Ronneby, från det tillfället är den här bilden. Min semester.

Nu väntar hösten och i dagsläget är det inte många dagar lediga, någon enstaka vecka här och där. Annars är det fullt upp med föreläsningar över hela landet, oftast en hel vecka i taget, ibland flera veckor på samma plats.

Det som är annorlunda med den här hösten är att det är många inbokade skrivarkurser på skolor, något jag verkligen tycker är kul. Jag älskar att inspirera andra att skriva, något du säkert har förstått vid det här laget.

Dessutom har jag skrivarkurs vecka 44, under Allhelgonahelgen. Då har vi skräcktema. Det ska bli spännande! Hoppas det är riktigt mörkt och ruskigt så att vi kommer i stämning.

När jag ser på schemat undrar jag lite hur jag ska hinna skriva alla böcker jag har planerat ha klara till våren... Men på något konstigt sätt har det alltid fungerat, hur mycket jag än har att göra. Det gäller att utnyttja alla "håltider" och skriva lite då och då. "Många bäckar små..." sa mamma alltid när jag var barn. Jag förstod henne inte då, men nu förstår jag, för när alla bäckarna rinner samman blir det en stor å = en färdig bok.

Tänk på det när du har ett fullbokat schema framför dig, tappa inte målet, håll det i sikte och ta en bit i taget, till slut är du där.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


måndag 20 augusti 2018

Har du någon magisk skrivplats det har jag

Har du någon magisk skrivplats? Det har jag

Det behövs en magisk plats för att skriva, eller hur? Det spelar ingen roll hur rörigt jag har det på skrivbordet, jag trivs ändå i min skrivarlya. Högarna försvinner sakteligen, eftersom jag har som ambition att ta lite i taget, istället för att lägga ner flera dagar på att röja. Då skulle jag aldrig få skriva, och skriva är det viktigaste, eller hur?

Att hitta sin magiska plats är ibland inte så lätt och ibland finns den bara där. När jag var och tittade på det här huset för första gången, bestämde jag direkt jag klev in i det här rummet, att det var min skrivarlya. Orden satt liksom i väggarna. Har du upplevt något liknande?

Att dessutom ha samtliga mina utgivna böcker på tre hyllor, som snart är fyllda till brädden, det känns mäktigt. Där finns ju inte bara de svenska böckerna, utan även de utländska, samt de olika utgåvorna av varje bok. Dags att skaffa ännu en hylla!

När skrivkursdeltagarna kommer in på Färgargården upptäcker jag direkt när de hittar sin skrivplats, de har samma varje år, för de kommer tillbaka, mina underbara elever.

I helgen hade jag skrivförbud, enligt maken. "Du måste vila någon gång!" sa han och jag gjorde honom till viljes. Inte för att jag behövde vila från skrivandet, utan för att jag ville umgås med honom. Dessutom är det så mycket att ta hand om från växthus och trädgård just nu, vilket innebär att jag verkligen behöver helgen för att hinna ikapp.

Men när jag kom upp i skrivarlyan igår, söndag, fylldes jag av ord. När jag satte på datorn och lade ut blogginlägget, ville fingrarna skriva mer, mer, mer. De riktigt ropade åt mig att inte sluta skriva. Jag fick verkligen stålsätta mig för att inte försvinna bort bland orden på min magiska skrivplats.

Jag blir rörd när skrivkursdeltagarna ställer iordning en skrivplats när de kommer hem, fotograferar och inspirerar varandra. Det kan vara ett litet hörn av köksbordet, ett skrivbord, i ett soffhörn. Det viktigaste är att var och en har hittat sin magiska skrivplats. Har du hittat din? Jag har hittat min!

Till slut ska det nog vara rätt så tomt på skrivbordet, eller vad tror du? Maken tror att jag bara kommer att fylla på skrivbordet igen, så fort jag nått ner till skrivbordsytan. Risken är stor, men jag ska försöka bättra mig.

Har du ännu inte hittat din skrivplats, se till att hitta den, för då går skrivandet betydligt lättare. Skriv på!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 
söndag 19 augusti 2018

Porten till Kim M Kimselius magiska värld Ny fanblogg


Porten till Kim M Kimselius magiska värld Ny fanblogg
Alexander Nilsson har följt mig sedan han var barn, och läst de flesta av mina böcker, om inte alla. Nu har han startat fanbloggen Porten till Kim M Kimselius magiska värld. Här kommer han att berätta om mig, vad jag håller på mig, om mina böcker med mera. Kika in på Porten till Kim M Kimselius magiska värld och berätta för Alexander vad du vill att han ska skriva om. Jag sänder en tacksamhetens tanke till Alexander som startat den här fanbloggen. Nedan kan du läsa ett utdrag ur lördagens inlägg. Gå in på bloggen för att läsa resten!


Som du säkert vet är Kim bara inte författare. Hon föreläser, signerar och anordnar skrivarkurser som får väldigt bra betyg. Hon har en nybörjarkurs, där du som deltagare lär dig det mest grundläggande i skrivandet och hur man får ett flöde. Hon har också en fortsättningskurs, där ditt eget skrivande läggs i fokus. Du får också nyttiga tips på hur du ska fortsätta din berättelse!
 
Men det är inte allt! Kim ger även alla chansen att få vara med i en novellsamling som kommer ut varje år, och om ens bidrag blir antaget, ja, det betyder att man är författare!
 
Tre böcker har hittills kommit ut om Färgargården. Den första boken "Färgargårdens andar" hade temat spöken, den andra boken "Morden på Färgargården" handlade om mystiska försvinnande och mord och den tredje bokens tema var fantasy. "Den magiska porten vid Färgargården" utkom maj 2018. Nästa utkommer nästa år och handlar om historia. Håll utkik efter "Historiens vingslag runt Färgargården!"
 
Ja, det var ett smakprov ur fanbloggen Porten till Kim M Kimselius magiska värld. Hoppas du tar för vana att kika in på bloggen. Jag vet att Alexander planerar att lotta ut mina böcker till följarna.

Stort tack till Alexander!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.