Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 4 juli 2015

Boktips: Tidstvillingarna av Arne Norlin och Sally Astridge

Tidstvillingarna av Arne Norlin och Sally Astridge

I början av den här boken ville jag bara att den skulle ta slut, eftersom jag inte alls tyckte den var bra. Men en bit in i boken fångades jag av skildringarna av barnens liv, både hade det svårt på sitt sätt. Tack vare varandra fick de styrka att ta itu med det svåra.

En tidstvilling är en person som är född samma dag och år, samma minut och samma sekund. Maoripojken Tamati har fått lära sig hur han kan besöka sin tidstvilling. Därför dyker han helt oväntat upp hos den tolvåriga Astrid mitt i natten. Först tror hon att hon har inbillat sig, men för varje besök lyckas Tamati stanna allt längre och berättar till slut sin historia. På bara någon sekund lyckas han förflytta sig 1700 mil.

Tamati tar med Astrid till sitt hem. Där får hon träffa Tamatis morfar och får en medaljong. När medaljongen en natt börjar vibrera och uppföra  sig konstigt förstår Astrid att något har hänt Tamati och att bara hon vet att han behöver hjälp. Ska hon lyckas resa till sin tidstvilling för att hjälpa honom?

Ge boken en chans, för den blir som sagt allt bättre ju längre in i boken man kommer!


Den får tre stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 3 juli 2015

Hjärtevärmande presenter

 Hjärtevärmande presenter

Bukowskinalle från dunkla_rum

Den sjunde maj var jag med Tudor på djursjukhuset i Jönköping. Han hade haltat ett tag och skulle opereras med titthålsoperation. Tanken var att jag skulle träffa min twittervän dunkla_rum. När jag checkade in Tudor sa de att om jag stannade kvar där, skulle de operera honom direkt, eftersom jag hade 3 timmars bilkörning hem. Då var jag tvungen att ställa in mötet med dunkla_rum, eftersom jag var trött och gärna körde hem medan det var ljust och inte så mycket trafik.

Det härliga brevet från dunkla_rum
Jag hade tagit med mig den tjocka manusbunten till Att hitta glädje i skrivandet och satt i väntrummet och korrekturläste när jag hörde någon säga mitt namn: "Är det Kim?"

När jag tittade upp stod en kvinna där, iklädd postens kläder. Min första tanke var: "Hur vet någon att jag är här? Vem har skickat paket till mig?" För kvinnan hade ett paket i sin hand. Det visade sig vara dunkla_rum :-)

Fint bokmärke från dunkla_rum
Vilken glad överraskning. Hon räckte över paketet som innehöll en underbar liten nalle, ett härligt brev med fina ord, ett mysigt bokmärke och många fler små fina saker. Älskar omtänksamma, överraskande människor. dunkla_rum förhöjde dagen.

Tack så mycket snälla dunkla_rum, för din omtänksamhet. Nallen sitter här bredvid datorn och håller mig sällskap, han är lika charmig som Tudor.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 2 juli 2015

Stroken förändrade mitt liv Året runt nr 28

 Yrseln var en stroke

Idag släpps nummer 28 av Året Runt. Där har de en stor artikel om mig, där jag berättar om vad som hände en dag för 11 år sedan och vilka konsekvenser det fick för mitt liv.


En fantastisk fotograf, Jan-Erik Ejenstam från Jönköping har tagit många fina foton på mig, mina hundar och min make, Jan.


Journalisten Helen Adolfsson har skrivit en så fin artikel att jag blev rörd till tårar när jag läste den.

Dessutom väcker artikeln minnen, läskiga minnen. Det gäller att vara medveten om att vi har livet till låns, att ta vara på varje sekund och vakna på morgonen med glädje över lyckan att ha fått ännu en dag till skänks.

Ha en fin dag och ta vara på den, den kommer inte tillbaka!

Läs även "När livet lägger krokben" på Författarbloggen Kim M. Kimselius.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.onsdag 1 juli 2015

Vinn en författarcoach

Många drömmer om att bli författare och slå igenom med buller och brak, precis som jag gjorde 1997 då min debutbok sålde i 11.000 ex första veckan och nu har blivit översatt till många språk.

Ibland kan det vara bra att ta hjälp av någon för att styra upp sin berättelse. Då är det bra att författarcoacher finns. Nu har du chans att vinna en författarcoach i sex månader. Det är Litteratursalongen som har utlyst tävlingen. Läs mer nedan:

Vinn en egen författarcoach i 6 månader
Om inte det vore nog får du även en kostnadsfri specialdesignad skrivblogg med egen domän.


Är din stora dröm att skriva en roman? Vill du ha ett bollplank på vägen som inspirerar, utmanar och kommer med konstruktiv feedback på din text? Då har du din stora chans nu.

Allt du behöver göra är att skicka in en sida med synopsis eller övergripande idé för ditt romanprojekt tillsammans med en inledning av romanen på max fem sidor.

Vinnaren av tävlingen får tjänsten Från idé till förlag kostadsfritt i sex månader och en specialdesignad skrivblogg med egen domän.

Du får inte en bättre möjlighet att skriva din roman och samtidigt bygga din framtida författarplattform.

Skicka in ditt bidrag till skriva@litteratursalongen.se senast den 31 juli 2015.

Rubricera mailet ”Tävlingsbidrag Författarcoach”. Endast bidrag på svensk prosa tas emot.

Som extra bonus får de 30 första som skickar in sitt bidrag en kostnadsfri respons på sin text.

Lycka till!

Kramisar Kim

Kika gärna in på  Kimselius skrivtips eller Författartips för skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. 

Första veckan i juli kommer Att hitta glädje i skrivandet, min andra skrivbok. Du hittar mängder av skrivtips i boken.


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 30 juni 2015

Invigning av Berättarfestivalen i Vikingabyn Valhamra

 Berättarfestivalen i Blekinge invigdes i Vikingabyn Valhamra 28 juni 2015

Det blev en mycket trevlig söndag, när jag hade fått i uppdrag att vara med och inviga Blekinge Berättarfestival, Berättelser under Eken. Här kan du se hela programmet för berättarfestivalen, en härlig samling evenemang.

Eftersom invigningen skedde i Vikingabyn Valhamra hade jag fått i uppdrag att berätta lite om vikingatiden och läsa ur min bok Vikingaträl. Dessutom spelade några entusiaster upp det kapitlet jag läste. På övre bilden ser du "Theo och Ramona", Svea Strömberg och Sigge Helgesson. De hade fått låna en av mina Bernersennenhundar, eftersom även Pluto var med i det här kapitlet och i hela boken.

Tack vare det fina vädret hade ett femtiotal personer kommit och satt i gröngräset medan de lyssnade och såg skådespelet spelas upp.


Medan alla hälsades välkomna satt "Theo och Ramona" instängde i huset bakom mig.

Tyvärr såg jag inte så mycket av skådespelet och är tacksam att Jan fotograferade alltihop. Det ser ju riktigt dramatiskt ut! Innan det här skedet hade barnen rymt ut ur huset och sprungit iväg på området, jagade av väktarna. Något som gillades av publiken.
Medan jag läste spelade instrumentmakaren Åke Egevad på sina historiska instrument. När jag var klar med min föreläsning/uppläsning tog Åke vid och berättade om vikingatida instrument och "Ramona" fick hjälpa till att spela.

Åke var fantastisk och fick fram ljud ur i stort sett allt. Dessutom hade han en skämtsam ton som fick oss alla att skratta.

Det var en annorlunda kväll, som bröt av sorgen och skrivandet på ett positivt sätt.

Glöm nu inte kika in på Berättelser under Ekens härliga program. Jag blev själv sugen att vara med på flera av aktiviteterna, men jag gör bäst i att fortsätta skriva på TudorRosen Kampen om makten för att få boken klar i tid. Livet har ju kommit i vägen flera gånger det här året, vilket har fördröjt boken.

Jag går i väntans tider. Antingen denna veckan, eller nästa kommer Sveriges Pompeji - Sandby Borgs öde och Att hitta glädje i skrivandet ifrån tryckeriet. Ska bli oerhört roligt att hålla böckerna i min hand och sätta dem i bokhyllan bland alla andra böcker.

Dessutom håller jag skrivarkurs nästa vecka och även veckan därpå. Ser fram emot att träffa alla deltagarna, inspirera dem och själv bli inspirerad.

Älskar att vara författare!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 29 juni 2015

Skrivprocess: Bygg upp din berättelse på datorn

Bygg upp din berättelse med Gula Lappar
Som jag tidigare har berättat arbetar jag fram mina historiska äventyrsböcker genom Gula Lappar, Post-It-lappar. Där jag skriver upp stolpar över vad som ska hända, vilka ord jag ska ha med i ordlistan, personer, tankar och funderingar. Du kan läsa mer om Gula Lappar här.

Bygg upp din berättelse på datorn
Nu finns "Gula Lappar" även på datorn.

Det finns flera tjänster som erbjuder dig detta.
Trello är en av tjänsterna. Här kan du både lägga in foton och texter.Lino är en annan sida där du kan bygga upp din berättelse med hjälp av foton och text.

Jag har tidigare berättat om ATnotes, som har samma funktion som de ovanstående.

Det är bara att kika in på de olika sidorna och se vilken som passar ditt arbetssätt bäst.


Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim

Kika gärna in på  Kimselius skrivtips eller Författartips för skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. 

I juni kommer Att hitta glädje i skrivandet, min andra skrivbok. Du hittar mängder av skrivtips i boken.


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 28 juni 2015

Boktips: Ängel med dolda horn av Margit Sandemo

Ängel med dolda horn av Margit Sandemo. 25:e boken i Sagan om Isfolket.

När jag ser omslagen till Margit Sandemos böcker känns de precis som de böcker mamma brukade läsa när jag var barn. Billiga kärleksromaner. Men Margit Sandemos böcker är mycket mer än så. De tar oss med genom historien. Från första boken och framåt får vi följa Isfolket genom de olika historiska skeendena och får på så sätt en historielektion, samtidigt som vi läser en spännande bok.

Ängel med dolda horn var en bok jag hade svårt att sluta lyssna på. Den grep verkligen tag i mig.

Den sockersöta Tula Backe är inte som andra. Utåt visar hon ett hjärta av guld, alltid leende, alltid hjälpsam. Men hon är en av Isfolkets drabbade. Onda makter får grepp om henne. Tengel den onde har utsett Tula till den som ska väcka honom ur sömnen, något som gör att den fasad Tula så nogsamt har byggt upp omkring sig sakta rämnar.

Trots allt hinner Tula med att göra goda saker, även om det innebär att döda folk, men bara för att hjälpa andra. Är hon god eller är hon genuint ond?

En mycket spännande bok!Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.