Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 15 september 2012

Boktips: En bok att älska Halva min måne av Anna Granström


Halva min Måne av Anna Granström
Den här boken älskade jag från första början. Det underbara, beskrivande språket, miljöskildringarna, den annorlunda berättelsen. Ja, det här är sannerligen en bok att älska!

Det roliga var att jag inte hade en aning om vad boken handlade om när jag köpte den, jag föll för det mycket annorlunda omslaget. Vilken lycka att innehållet visade sig vara lika färgstarkt som omslaget! Ser med spänning fram emot Anna Granströms nästa bok!

Ida faller handlöst för Karibien. Och för Luis såklart, puertoricanen med de glittrande ögonen, en fjäder i hatten och alldeles för stor kostym. Hon flyttar till den lilla ön Puerto Rico och gifter sig, men där i gettot med ett hänglås på dörren och kackerlackor som närmaste grannar känner hon varken soplukten eller ser de förfallna husen.

Att Luis dricker för mycket blundar hon för. När hans festande övergår i missbruk och tyngre droger blir det allt svårare att fortsätta blunda, men hon klamrar sig fast vid honom och inser att det inte bara är han som är beroende.


Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Den där dagen.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

27-30 september signerar jag mina böcker på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Du hittar mig i monter B09:20. Jag berättar om Mayafolkets Hemlighet på Unga Scenen torsdag 27/9 10.30-10.50.
Varje dag lottar jag ut 10 gratis böcker på Bokmässan.

fredag 14 september 2012

Nu har jag provat Excess format och tycker mycket om det. Jag har några exemplar att dela ut om du också vill prova!

För ett tag sedan berättade jag om det nya format Excess, ett pocketformat för böcker. Nu har jag provat att läsa böcker i det här formatet och jag måste säga att jag är mycket positivt överraskad.


För det första är boken inte större än min mobil, ja faktiskt lite mindre, om än något tjockare. Men eftersom sidorna är tryckta på tunt papper, kan gissa att det är bibelpapper, är boken ändå inte så värst tjock.

När jag vecklade ut boken var den bara något större än min mobil och fullt läslig. Boken ryms faktiskt i bakfickan, eller i den lilla handväskan. Jag är faktiskt mycket förtjust i det här formatet.

Det finns också en praktiskt läderpärm till boken.

Något som jag upptäckte när jag läste boken var att den väger nästan ingenting, vilket gör den perfekt som sängläsningsbok! Att boken fälls upp som den gör och läses åt "fel" håll, mot vad man är van vid, gör att det blir en riktig boksida av boken.

Det finns en hel del titlar att välja på. Om du vill veta mer om excessformatet kan du kika in på deras hemsida. Och det är precis som de skriver på sin hemsida: Det här är en stor läsupplevelse i ett litet format!

Vill du också prova? Jag har några böcker att dela ut. Skriv en kommentar i mitt blogginlägg och skicka mig din adress. Du kan maila mig om du går in under OM MIG här till höger på min blogg.

Ska bli spännande att höra vad du tycker om formatet!

Just nu är det mycket utlottning här på min blogg. Du har till exempel nedanstående tävling.
Dessutom lottar jag ut entré- och seminariebiljetter till bokmässan i Göteborg, samt utlottning av min bok Mysrys.

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok:  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

27-30 september signerar jag mina böcker på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Du hittar mig i monter B09:20. Jag berättar om Mayafolkets Hemlighet på Unga Scenen torsdag 27/9 10.30-10.50. Varje dag lottar jag ut 10 gratis böcker på Bokmässan.

torsdag 13 september 2012

Vill du ha ett exemplar av boken Mysrys. En rysligt spännande novellsamling av Kim M. Kimselius

Nu har du möjlighet att få ditt alldeles egna, signerade exemplar av boken Mysrys.


Skriv i kommentarsrutan att du vill vinna boken Mysrys - Novellsamling, om du även länkar till detta inlägg i din blogg och/eller facebook får du fler vinstchanser. Lägg länken till ditt blogginlägg om boken i kommentarsfältet.

Baksidestext till Mysrys:
Kryp ned under filten och följ med på en spännande resa genom Kim M. Kimselius noveller. Här möter du både glädje, sorg och berättelser om andar. En bok som både är mysig och ryslig att läsa! Den här boken lämnar inte någon oberörd.

Många läsare har fascinerats av Kim M. Kimselius historiska äventyrsböcker. I denna novellsamling kommer du Kim närmare än du har gjort i någon annan av hennes böcker.

"Känner du mig?" börjar Kim med att fråga. Efter att du har läst denna novellsamling lovar jag dig att du har lärt känna både  författaren, hennes flödande berättarglädje och sprudlande livsglädje.

"En bok som gjord för att avnjutas i soffan med en mysig filt, en varm kopp te och kanske någon att hålla i handen. Känn de kalla kårarna uppför ryggen och släck inte lampan ikväll." Lektör Ingela Svensson

"Vill bara säga, att jag alltså är imponerad av, inte bara dina berättelser som sådana, utan även av ditt mycket flödande och spänstiga språk!" Carsten Palmer Schale

En person tyckte att jag skulle skriva en "Må-bra-bok" för vuxna. Då svarade jag henne att jag precis hade gjort det, för jag tror att Mysrys kommer att få många människor att uppskatta det de har, istället för att jaga efter det de inte har.

Du kan delta i tävlingen fram till den 23 september, genom att skriva i kommentarsfältet. Om du länkar till blogginlägget i din blogg får du två vinstchanser, har du facebook och berättar om boken där får du ytterligare en lott osv. Vinnaren meddelas den 24 september.

Lycka till! 

Kramisar från Kim

 
Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

27-30 september signerar jag mina böcker på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Du hittar mig i monter B09:20. Jag berättar om Mayafolkets Hemlighet på Unga Scenen torsdag 27/9 10.30-10.50.
Varje dag lottar jag ut 10 gratis böcker på Bokmässan.

onsdag 12 september 2012

Vill du ha en gratisbiljett till Bok och Biblioteksmässan i Göteborg 27-30 september 2012?


Om du har tänkt gå till Bokmässan i Göteborg har du nu chans att få en gratis inträdesbiljett, värde 220 kronor. För nu lottar jag ut några inträdesbiljetter till bokmässan!

Dessutom ger jag även bort seminariebiljetter, värde 550 kronor.

Skriv en liten kommentar här på min blogg, då kanske just DU har tur att få någon av biljetterna. Skriv även vilken av biljetterna du helst av allt vill ha.

Maila även din postadress så att vi direkt kan posta biljetten till dig, för att vara säker på att den kommer fram i tid till bokmässan. Mailadressen hittar du på www.kimselius.se under Kontakt.

Du har tid på dig fram till klockan 18.00 den 16 september. Vinnaren meddelas här på bloggen den 17 september, samt på mail!

(Se fler tävlingar/utlottningar längre ned i detta inlägg.)

Lycka till!


27-30 september signerar jag mina böcker på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Du hittar mig i monter B09:20.

Jag berättar om Mayafolkets Hemlighet på Unga Scenen torsdag 27/9 10.30-10.50.

Varje dag lottar jag ut 10 gratis böcker på Bokmässan.Mina nya böcker för i år är:
Läs mer om skrivboken Att skriva med glädje.
Här kan du se några av bokens 63 kapitel:
Tips för dig som drömmer om att bli författare
Skriv en bok
Kött på benet
Gestaltning
Hitta ditt författarspråk
Första meningen
Motivation och discipin
Korrekturläsning
Skrivkramp
Tid att skriva
Bygg upp din berättelse
Bokens namn
Spökskrivare
Hur långt ska ett kapitel vara
Antal manusblad
Dags att skicka till förlag
Bokomslag från idé till färdigt omslag
Föreläsningar
Ge ut på eget förlag


 Läs mer om novellsamlingen Mysrys.
"Vill bara säga, att jag alltså är imponerad av, inte bara dina berättelser som sådana, utan även av ditt mycket flödande och spänstiga språk!" Carsten Palmer SchaleLäs mer om den historiska äventyrsboken Mayafolkets Hemlighet.
""Som alltid bjuder Kim sina läsare på en spännande blandning av myt, fiktion, fantasi och historia, presenterat i miljöer som vittnar om hennes noggranna researcharbete och kunskap om de tider och platser där bokens händelse utspelar sig." Lektör Kristina Fridensköld
Läs mer om tonårsboken Den där dagen.
Det här är en mycket annorlunda bok mot de jag tidigare har skrivit. Boken riktar sig till tonåringar/unga vuxna.Kanske ses vi på bokmässan i min monter B09:20? Det skulle vara roligt om du kom och berättade att det var DU som vann någon av biljetterna!

Kramisar Kim
 

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

tisdag 11 september 2012

Skrivprocess: Vikten av att läsa

Många som drömmer om att bli författare tänker inte på hur viktigt det är att läsa, inte bara sina egna texter, utan andras böcker.

Det gäller att läsa mycket, många olika genrer och inte fastna bara för den genrer man själv skriver.

Ibland får jag höra saker som gör mig ledsen, till exempel när en person berättade att hon aldrig läste, eftersom hon inte ville bli påverkad av andra författares sätt att skriva. Hon ville inte att folk skulle tro att hon hade kopierat någon annans stil, eller handling.

Att läsa är berikande! I bokens värld lär man sig meningsuppbyggnader och grammatik, utan att man behöver traggla det i någon lärobok. Man lär sig på ett lätt och spännande sätt, genom att orduppbyggnaderna fastnar i huvudet, även om man inte tror det.

Jag är inte världens duktigaste på grammatik, kan inte plocka ut satsdelar, men jag VET hur det ska låta, eftersom jag har läst väldigt mycket i hela mitt liv. Genom böckerna har jag lärt mig stavning, grammatik, hur man bygger upp meningar, spänning, känslor och mycket mer.

Det betyder inte att jag stjäl andras sätt att skriva, eller deras idéer. Jag är fylld av ord och inspiration och har oändligt många egna historier inom mig.

Men om jag aldrig hade läst Selma Lagerlöfs böcker, kanske jag aldrig hade insett hur viktigt det är att börja en bok genom att kasta in huvudpersonen i handlingen?

Om jag hade missat Fem-böckerna, Kitty-böckerna eller Bigglesböckerna när jag var barn, då hade jag kanske inte låtit mina böcker vara spännande rakt igenom?

Nu säger jag inte att de här böckerna har inspirerat mitt skrivande, men de har utvecklat det och gjort mig till en bättre berättare/författare.

Vid många intervjuer får jag frågan vilken typ av böcker jag läser. Det givna svaret är ALLA typer av böcker, i alla genrer. För det är det som utvecklar mig som författare och även ger mig en stunds avkoppling från mitt eget författarskap.

Därför vill jag uppmana dig att läsa MYCKET, olika typer av böcker, olika författare. Om du drömmer om att bli författare kanske du inte bara ska läsa handlingen i boken, utan även titta på vad som utmärker just den författarens sätt att skriva. Var inte rädd för att du då kommer att kopiera författarens skrivstil, du kommer istället att hitta ditt eget författarspråk om du läser olika författares böcker.

I år har jag skrivit en skrivbok som heter Att skriva med glädje. Jag tycker att det ska vara roligt att skriva, det ska inte kännas som ett tvång, det ska hela tiden vara kul!

I min skrivbok kan du läsa om min väg till författarskapet. Här lämnar jag mängder av tips och råd. Det är lite som en uppslagsbok i konsten att skriva med glädje.

Under Kimselius Skrivtips här på min blogg hittar du fler skrivtips. Klicka här.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar KimVinn en signerad bok: (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

27-30 september signerar jag mina böcker på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Du hittar mig i monter B09:20. Jag berättar om Mayafolkets Hemlighet på Unga Scenen torsdag 27/9 10.30-10.50.
Varje dag lottar jag ut 10 gratis böcker på Bokmässan.

måndag 10 september 2012

Vinnare av Den där dagen är...

Som vanligt fick min man, Jan,  dra vinnaren.

Den lyckliga vinnaren är:

annesalster

Hör av dig till mig med din adress så skickar jag dig ett signerat exemplar av Den där dagen.

Om du inte hade turen att vinna den här gången kan du vara med i nedanstående tävling. Eller ta del av tävlingen på torsdag 13 september, då jag lottar ut boken Mysrys.


Vinn en signerad bok:  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Den där dagen.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

27-30 september signerar jag mina böcker på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Du hittar mig i monter B09:20. Jag berättar om Mayafolkets Hemlighet på Unga Scenen torsdag 27/9 10.30-10.50. Varje dag lottar jag ut 10 gratis böcker på Bokmässan.

söndag 9 september 2012

Bohuläningen recenserar Mayafolkets Hemlighet av Kim M Kimselius: "Jag rekommenderar varmt att läsa henne"

Bohusläningen var en av de första tidningar som hade en recension av min debutbok Tillbaka till Pompeji. Därför var det extra roligt att de i år recenserade min 17:e bok Mayafolkets Hemlighet, eftersom jag i år firar 15 år som författare.

Mayafolkets Hemlighet av Kim M. Kimselius

Kim M. Kimselius har gett ut över 20 böcker, varav 17 i serien om Theo och Ramona. Den första kom redan för 15 år sedan (Tillbaka till Pompeji) och sålde i 11.000 exemplar första veckan. Bland annat recenserades den hos Bohusläningen och gjorde med andra ord dundersuccé.

Den senaste boken i ungdomsserien är Mayafolkets Hemlighet och den hade release nu i augusti. Jag hade turen att knipa ett recensionsexemplar och läste ut den på ett par dagar. Jag hade inte läst någon bok av Kimselius tidigare, men det var ändå lätt att komma in i handlingen och förstå en del av bakgrunden. Alla delar är nämligen fristående.

Theo och Ramona har förmågan att resa i tiden,
och den här gången hamnar de och två till i Mexico hos mayaindianerna. De slungas direkt in indianernas värld och hamnar under en schamans våld, en schaman som inte är alltför förtjust i gänget som anländer. Varför kan jag inte avslöja, det får ni läsa själva ...

Boken är väldigt lättläst och spännande från start
. Samtidigt är den faktiskt ganska läskig och mörk och jag undrade många gånger hur de skulle ta sig ur kniporna de hamnade i. Jag undrade ibland om mayaindianerna inte framställdes som lite väl hemska, men så dök det upp en fin gestalt som neutraliserade det hemska. I boken varvas fiktion med historia, vilket är väldigt pedagogiskt. Tidigare böcker har utspelat sig bland annat under andra världskriget, i Egypten och Inkariket. Att ungdomar får ta del av historisk fakta på det här sättet är toppen.

Kim M. Kimselius har en stor skara fans och är författare på heltid.
Hon har blivit erbjuden att sälja sina titlar till stora förlag, men tackat nej. Det går så bra för henne ändå. Dagarna ägnar hon åt research, skrivande, korrekturläsning och boksigneringar. Ni kan förövrigt hitta henne på Bokmässan i slutet av september där hon, förutom att ägna sig åt försäljning och bokprat, lottar ut hela tio böcker per dag.

Jag rekommenderar varmt att läsa henne, främst ungdomar 10-15 år.

Hon bloggar HÄR och hennes hemsida kan ni hitta HÄR.

Samtliga böcker säljs bland annat på Adlibris och finns samlade HÄR.

//Anna

Visst var det en fin recension?
Kramisar Kim

Vinn en signerad bok: (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om  Jag är ingen häxa.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.