Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 14 december 2019

Små pikanta dråp av Jussi Adler Olsen

Små pikanta dråp av Jussi Adler OlsenSmå pikanta dråp av Jussi Adler Olsen är en härlig berättelse. Allting börjar med att Lars fru tycker att han har blivit tråkig och lämnar honom. Att just få höra att han är tråkig gör ont och han funderar ut ett sätt att göra något åt det. Han bestämmer sig för att bli yrkesmördare.

Det här är en berättelse som får mig att dra på munnen många gånger. Att bara så där bli yrkesmördare är inte så lätt. Som vanligt har författaren starka personporträtt och en spänning som håller mig fast tills berättelsen är slut. Att den sedan har en knorr på slutet gör berättelsen alldeles perfekt!

Något att läsa på julafton i väntan på tomten? För jag tycker absolut att du ska läsa berättelsen. En novell. Som ljudbok tar det 1.48 minuter att lyssna på den. Gör det!

Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
  

fredag 13 december 2019

Vill du ha en julklappsbok av mig?

Vill du ha en julklappsbok av mig?

Då var det snart jul och som vanligt skänker jag en av mina böcker till mina läsare. Vill du vara en av dem som får en julklappsbok i år? 
 
Här är årets nya historiska äventyrsbok med Theo och Ramona.


Skräckresan med Titanic är omtryckt många gånger. Här är den senaste versionen, samt jag och Kotten.

Julklappsbok
För att få en julklappsbok av mig behöver du bara skriva en kommentar här i bloggen, samt mejla mig din postadress. De som bara skriver en kommentar tas inte med i tävlingen. Du måste mejla mig adressen för att jag snabbt ska få iväg boken till dig. Du kan även enbart mejla mig din kommentar och adress!

Du får välja en av samtliga de böcker jag har gett ut själv, med undantag för 10 misstag författare gör, 10 tips för att leva på din kreativitet, Färgargårdens andar, och Morden på Färgargården, Historiens vingslag på Färgargården, 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär, där jag har medförfattare. Annars kan du välja fritt bland mina andra andra böcker.

Skriv varför just DU förtjänar min julklappsbok. Glöm inte mejla vilken bok du önskar dig!

Självklart får du boken signerad. Vinnaren meddelas här på bloggen på julafton. Tills dess har du möjlighet att önska dig en av mina böcker. Därefter postas boken direkt efter jul. En liten försenad julklapp, men de är oftast de bästa. Nedan ser du några av årets nya böcker.Självklart får du välja någon av de äldre böckerna. Nu har jag skrivit närmare 60 böcker, så det finns en hel del att välja på.

Du har tid på dig fram till onsdag den 22 december 18.00 att önska dig en julklappsbok från mig. Vi hörs! Glöm inte skriva ditt namn, fullständiga adress och titel på den bok du önskar dig. Lycka till!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

 

onsdag 11 december 2019

Att signera

Att signera

I en tråd på Facebook fick jag en känsla av att alla inte riktigt har förstått vad det innebär att signera. På bilden sitter jag och signerar en bok till mitt stora fan Lill-Kim, döpt efter mig, eftersom båda föräldrarna också är fan till mina böcker.

När man signerar en bok sätter man sin signatur i boken, med en vänlig hälsning. Jag är av den kramiga typen, därför brukar jag för det mesta skriva: Till .... med kram från författaren Kim M Kimselius. Att jag skriver "författaren" beror på att jag i början av mitt författarskap hade svårt att tro på att jag verkligen var författare och var tvungen att se det på pränt för att ta till mig det. Nu sitter ordet fast när jag signerar.

Tidigt i min karriär mötte jag många stora, världsberömda författare genom att jag signerade hos B. Wahlströms på Bokmässan i Göteborg. Där fick jag lära mig att man ska signera på titelsidan av boken.

Här ser du vilken sida jag menar. Jag håller på att signera boken Sveriges Pompeji Sandby Borgs öde.

Det jag fick lära mig av de stora författarna, jag var då själv debutant, med två böcker utgivna, Tillbaka till Pompeji och Jag är ingen häxa, men det var även min allra första bokmässa... Ja, i alla fall lärde de mig att om jag signerade på den sidan där titeln OCH mitt namn stod, då kunde den sidan inte rivas ut för att boken skulle säljas vidare, eller ges bort till någon annan.

Om du skriver på Smutstitelsidan, den sida där det bara står titeln på boken, den andra sidan i boken, är den lätt att riva bort utan att man tänker på att den inte finns.

Signerar du boken på den allra första sidan, där papperet är blankt och det finns gott om plats att skriva, innebär det att sidan kan rivas ut utan att lämna något spår av att den har funnits där. Dessutom är den sidan tänkt att den som ger bort boken ska skriva en hälsning till den som får boken. Det är vad jag fick lära mig. De tipsen har jag följt sedan debuten 1997.

Dessutom är det en fröjd att se titeln på boken och sitt eget namn när jag sitter där och signerar. För även om jag har nästan har kommit ut med 60 böcker är det samma otroliga känsla varje gång jag håller någon av mina böcker i min hand. "Tänk att jag har skrivit den här!" är en tanke som ofta drar igenom mig när jag signerar.


Var ska du signera
De flesta tror att det bara går att signera i bokhandeln, att det är där man säljer böckerna. Med åren har det blivit allt svårare att få komma till bokhandeln för att signera. De har dragit ner på personalen. Det är mycket jobb för personalen när en författare ska komma och signera och de drar sig för allt arbete. Oftast är det bara de stora välkända författarna som får komma och signera, de som de stora förlagen har i sitt författarstall. De "givna korten". Men jag har märkt att man som läsare inte väntar på att köpa boken tills författaren kommer för att signera, om det inte är inför ett boksläpp, man vill ju läsa boken så fort den kommer ut heller hur?

Försök att få signera på udda platser, julmarknader, mässor (inte bara bokmässor), marknader där du är den enda som har böcker med dig. Då säljer du många exemplar.

Fundera över om din bok utspelar sig på en viss plats, handlar om en viss sak, hör hemma i en viss kategori av mässor, sedan åker du dit och säljer din bok.


Bokmässor
Du har den stora bokmässan i Göteborg. Det är dyrt att ställa ut där, men du kanske kan gå samman med andra författare och ha en monter. Det ser också bättre ut om det är flera olika titlar i montern, då har folk mer valmöjlighet, något som gör att de stannar och tittar. Dessutom har du någon som kan byta av dig, för kisspaus, matpaus eller bara för att få en stund över för att gå runt och kika på mässan.

Det blir alltfler mindre bokmässor över hela vårt land. En del är bara till för de författare som bor i länet, andra bokmässor bjuder in författare från hela landet. Testa någon av dem! 

2018 var sista året jag ställde ut på Bokmässan i Göteborg efter att ha medverkat i 20 år. Det här fina gänget, Jan, Elin-Sofie och Jessica, har varit med ett par år och de är fortfarande mina medhjälpare när jag började med något helt nytt efter att ha slutat signera på Bokmässan i Göteborg.

Öppet Hus
När jag bestämde mig för att jag hade fått nog av den stora bokmässan blev fansen besvikna. Utan att tänka mig för började jag bjuda hem alla fans till mig året efter. Och de kom.

Det var full fart i två dagar. Jag hade ingen signeringsplats, utan satte mig för att signera där jag just då befann mig när fansen kom med sina böcker. På en pall i vardagsrummet...

...på en stol i köket bredvid kakbordet.

Jag var hela tiden på språng för att hinna prata med så många som möjligt. Fansen fick även möjlighet att träffa mina hundar och pussa på Kiara. Kotten var fortfarande lite reserverad mot folk och höll sig i bakgrunden.

Gästförfattare var inbjudna och här tog vi ett foto innan vi öppnade portarna till mitt hus: Åsa Persson, Karin Sallander, Ulrika Amador, jag, Lennart Guldbrandsson och illustratören Sofie Andersson.

Öppet hus var under en lördag och söndag, från 12.00-18.00. De första besökarna kom 12.01 varje dag och jag tog personligen emot dem vid grinden. Där hade jag även en grindvakt som räknade antalet besökare och fotograferade alla som ville vara med på foto för att föreviga Öppet Hus.

Det kom cirka 150 personer under dessa dagar. Vi hade inte tur med vädret, det var ömsom sol och regn. Ändå hade folk trevligt och många har bokat in 1-2 augusti 2020 för en resa till Blekinge och mitt Öppet Hus. Du är hjärtligt välkommen också!


Litteraturrundor och festivaler
I Skåne finns det litteraturrunda där man kan åka runt till författare för att besöka dem i deras hem. Det är ett arrangemang där många författare samarbetar och Författarcentrum är med och håller i arrangemanget.

I Umeå har man Litteraturfestival. När jag var där var det även isskulpturtävling i parken. Många evenemang på samma gång som lockar folk ut på gatorna.

Om du googlar kommer du säkert att upptäcka att det finns många roliga evenemang i din närhet där du kan vara med för att signera din bok.


11 tips för en lyckad signering
1. Klä dig så du syns
2. Tvinga inte folk att köpa
3. Var artig och le
4. Fråga snällt
5. Hjälp till
6. Se inte personalen som dina tjänare
7. Möt dina kunder
8. Anteckna hur mycket du säljer
9. Bästa tid och plats för att signera
10. Ha något att sticka i handen på kunderna
11. Ha kul och var dig själv

Här kan du läsa mer om 11 tips för en lyckad signering.

Vill du läsa mer om hur man signerar kan du göra det här.

Lycka till!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

 


måndag 9 december 2019

Full fart i snön på Kooikerhunden Kotten

Full fart i snön på Kooikerhunden Kotten

Vilken glädje det har varit den här veckan som vi haft snö. Kotten och Kiara har inte velat vara inomhus, de har bara velat vara ute för att busa i snön. Jag har känt nästan likadant som dem. Det har varit så vackert och jag har inte behövt någon ficklampa när jag gått ut på eftermiddagsrundan på våra marker. Snön har lyst upp vår väg. Inga spännande utflykter den här veckan, men desto mer lydnadsträning, något både Kotten och Kiara älskar.

Precis vid ingången till vår tomt tycker Kiara och Kotten om att leka. Till vänster, utanför bilden, har jag en bänk där jag brukar sitta och titta på hundarnas bus. Nu när det är kallt står jag och njuter av att se hur roligt de har.

Jag har även njutit av snön, av det magiska ljuset och alla snöformationer som snön har bildat....
....
...
Ännu en dag med bus vid pumpen innan vi går vidare till skogsdelen av vår tomt.

Där har hundarna en naturlig agilitybana, med stenar, stockar och brädor som de ska balansera på.

De snötyngda grenarna var oändligt vackra att titta på när hundarna rusade framåt stigen.

Snön gjorde att hundarna hade mer spring än vanligt i benen och istället för att träna på balansbrädan blev det jaktlek.

...
Kotten hittade till sin glädje ett urgammalt ben, som någon av tidigare hundar i vår flock hade grävt ner i skogsdelen.

Kiara ligger och iakttar Kotten medan han tuggar på benet.

....
När solen sken på snökristallerna glittrade dem oändligt vackert, även om det inte syns riktigt på bilden.

Kotten utmanar Kiara med sitt upphittade ben. "haha! Du kan inte ta mig!"

I veckan har nyutgåva av På flykt från andra världskrigets fasa kommit. En av mina absoluta favoritböcker. Inte bara min, för vi har tryckt om boken många gånger.


En serie bilder på hur det kan se ut när Kotten och Kiara busar med varandra....

....
En sak som Kotten absolut inte tycker om är när jag cyklar på motionscykeln. Något jag gör varje dag nu när jag inte kan promenera på grund av skadan i foten. Han börjar vänja sig så smått. Han sitter inte hela tiden och stirrar på pedalen och min fot som snurrar runt...

Ibland går han och sätter sig framför cykeln och håller hela tiden ögonen på mig. Antagligen låter jag som om jag ska dö...

När han blivit övertygad om att jag inte kommer att göra det lägger han sig ner, men fortfarande med blicken hela tiden fäst på mig. Älskar den här lilla hunden, Kotten, och min Kiara.


Ha en fin dag!

Läs tidigare inlägg om Kotten, en Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.
Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten. 
Kooikervalpen Kotten fem månader
.
Kooikervalpen Kottens första värmebölja.
Kooikervalpen Kotten testar spår.
Kooikervalpen möter haren.
Kotten på Kooikerträff och Berner Sennenträff.
Kooikervalpen Kotten sex månader.
Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur.
Bernersennenträff och simning för Kooikervalpen Kotten
Kooikervalpen Kotten 7 månader.
Kooikervalpen Kotten en sakletare.
Utställningsträning för Kooikerhunden Kotten.
Kooikerhunden Kottens första besök i skrivarstugan.
Kooikerhunden Kotten på skrivarkurs.
Kooikerhunden Kotten får besök av Berner Sennenvalparna M och M. 
Kooikerhunden Kotten på upptäcktsfärd i Kristianopel.
Kooikerhunden Kottens första arbetsdag i Kimselius skrivarlya.

Kooikerhunden Kotten på Kimselius Öppet hus

Kooikerhunden Kotten på sin första utställning.

Kooikerhunden Kotten åker hiss för första gången.

Kooikerhunden Kotten börjar fortsättningskurs.

En varm vecka för Kooikerhunden Kotten

Kooikerhunden Kotten 10 månader.

Kooikerhunden Kotten ute i spårskogen

Kooikerhunden Kotten testar rallylydnad.

Kooikerhunden Koten 11 månader

Kotten och Kiara njuter av att vara i skrivarstugan i Skåne.  

Kotten på besök hos mormor Smilla.

Kotten provar på agility

Kooikerhunden Kotten på Skrivarkurs.

Kooikerhunden Kotten ett år

Aktiveringsbräda till Kooikerhunden Kotten

En aktiveringsvecka för Kooikerhunden Kotten

Första snön för Kooikerhunden Kotten
 
 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

 

 

söndag 8 december 2019

Häxeld av Ulla Adamsson

Häxeld av Ulla Adamsson


En härlig bok om häxor och magi. Jag har haft ett leende på läpparna genom hela boken. Mycket välskriven och bearbetad. Ibland har tankarna kommit till Femböckerna av Enid Blyton, inte för att skrivsättet är speciellt likt, men för att de ständigt äter i den här boken, precis som i Femböckerna.

Ulla Adamsson är en ny stjärna i författarskaran och jag väntar med spänning på fortsättningen. Nu har jag lärt känna huvudpersonerna och skurkarna, nu väntar ny jakt i nästa bok, kan jag tänka mig.

Berättelsen var spännande och handlingen förlagd till Töreboda där författaren bor. Du som bor i närheten kommer att känna igen dig i berättelsen, något som säkert är meningen.

Huvudpersonen är Saga, en härlig ung kvinna som är en häxa, något som generationer bakom henne också har varit. Hon har kontakt med sina tidigare avlidna häxsläktingar. Hon kan bota med örter och tala med djuren. Hon har en stark känsla för vad som är rätt och ställer upp för sina vänner och alla andra.

Ulla Adamsson har gått skrivarkurs hos mig några gånger på Färgargården i Eringsboda. Jag känner igen många av Sagas karaktärsdrag ifrån Ulla, som också är en person som är mån om att andra ska ha det bra.

Jag njöt av vartenda ord i boken, som var en fröjd att läsa. Det känns som om jag har varit i Töreboda med omnejd och blivit en av Sagas vänner.

Du behöver inte tycka om magi och häxor för att tycka om den här boken. Det här är en bok man mår bra av helt enkelt. Läs den!
På Valborgsmässoafton år 1018, föds, på Sicilien, fyra systrar med magiska krafter. Tre blir goda, en blir ond. För att skydda magin och hela mänskligheten från mörker och ondska, spred de tre goda systrarna ut sig till olika länder i världen. Med sig hade de fyra magiska föremål.

År 2017. Tvingas Saga, släkting i rakt nedstigande led från en av systrarna, att lära känna sig själv för att kunna använda sina magiska krafter när hon blir hotad. Tre främlingar flyttar in i Töreboda samtidigt som två av hennes vänner försvinner. Hon tvingas välja mellan gott och ont, ljus och mörker för att skydda en av de fyra magiska föremålen, Skuggornas bok, och de människor hon älskar.

Häxeld är första delen av fyra i Fantasy serien Arvet från Sicilien.
Genren är magisk realism. Böckerna handlar om forntida häxors arv, magi och trolldom, kampen mellan gott och ont, naturväsen, oknytt, kärlek och vänskap över alla gränser.
 


Boken får fyra stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!