Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 8 juli 2017

När regnet vräker ner

När regnet vräker ner

Det går inte säga att det regnar, det är mer än så. Det är som en vägg av regn utanför, jag ser linjer istället för vattendroppar.

Då är det rätt skönt att sitta inomhus och arbeta med min 44:e bok.

Det har hänt mycket den här veckan. Två gånger i Blekinge Läns Tidning. Artikel i Året Runt och böcker från Island. Om dem berättar jag mer en annan dag, för de förtjänar ett alldeles eget inlägg.

Igår läste jag hela den skönlitterära biten av Äventyr i Uddevalla, en allra sista gång innan boken går i tryck. Vid vissa stunder lovade jag mig själv att aldrig mer skriva en så tjock bok. Inte för att boken var tråkig, utan för att jag alltid har som mål att sträckläsa hela boken från början till slut på en enda dag för att se om jag missat något.

Jag hann med den 432 sidor tjocka boken, men bara den skönlitterära biten, faktadelen har jag börjat med idag. Igår blev det med andra ord en lång arbetsdag som startade redan 05.00 då jag kröp upp i hammocken, med kuddar och filt och sedan låg där större delen av dagen. För att gå in och sätta på mer te, hämta en tjockare filt, ta på mig en tröja till. För igår var det inte alls varmt på förmiddagen. Värmen kom först framåt kvällen.

När det kändes lite tungt att läsa kikade jag in på de omdömen boken har fått:

”Äventyr i Uddevalla är en spännande och fängslande berättelse som levandegör Uddevallas historia, där jag som läsare följer med karaktärerna Ramona och Theo. Jag läser inte om historien, utan jag upplever att jag deltar i händelseförloppet genom Ramona och Theo. Det som varit kommer till liv igen, i en blandning av fiktion och verklighet.” Roger Salomonsson

“Innan jag läste den här boken var Uddevalla bara ett namn för mig – nu vill jag resa dit! Så mycket intressant historia får mig även att fundera på vad som kan ha utspelat sig på andra platser utan att man har en aning om det. Hoppas Kim skriver fler böcker som den här!” Ingela Svensson

Det här var en svår bok att göra, därför är jag extra glad över de fina ord faktagranskarna och korrekturläsarna har gett boken. Jag ropar JIPPI! och tänker att det är värt att fira. Men först ska även faktadelen läsas igenom. Sedan ska de små ändringarna läggas in. Efter det läser jag bara ändringarna, sedan är boken klar för tryck. Samtidigt känner jag "Puh! Jag klarade att väva ihop all historia till en spännande bok!" Det har varit en riktigt utmaning, men det är med de man växer som författare.

Nu kastar jag mig över nästa: Författare från dröm till verklighet.

För min del gör det inget att det regnar. Däremot tycker jag synd om alla som har semester och längtar efter sol och bad. Extra mycket tänkte jag på alla semesterfirare förra fredagen när jag körde från Blekinge till Stockholm i hällande regn och rastade två hundar när regnet vräkte ner. En hund som inte ville vara ute, en liten hund som tyckte det var så otroligt spännande att hon inte hade tid att kissa.

Behöver jag säga att både hundarna och jag var genomblöta innan allt var avklarat. Jag tycker synd om dig som har semester just nu. Gör det bästa om det regnar. Kryp upp i en skön stol med en härlig bok och försvinn bort i fantasin. Behöver du boktips? Kika då in på alla mina bokrecensioner för att hitta något som passar just dig.

För boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.  

fredag 7 juli 2017

Boktips Och kvar stod en röd resväska av Mari Åberg

Och kvar stod en röd resväska av Mari Åberg

Vissa böcker längtar man efter att läsa, men skjuter ögonblicket framför sig. Så har det varit med Och kvar stod en röd resväska av Mari Åberg. Jag vet inte vad det var som fångade mitt intresse från början, titeln, eller Mari Åbergs ödmjuka och kärleksfulla sätt att prata om boken. I alla fall har den stått på min "att-läsa-lista" länge. Nu har jag läst den.

Jag älskar böcker som fångar direkt och det gjorde den här. Språket var tilltalande, inget krångel, rakt och enkelt och lågmält. Ingen direkt spänning, som i en deckare med mord och biljakter. Men karaktärerna fångade och jag ville läsa mer.

Hanna ser upp till sin far och vill göra allt för att vara honom till lags. Hon är den lydiga flickan, se men inte höras, som gällde förr. Hon planerar sitt liv för att behaga sin far. Hon vill bli modist, eller kanske syssla med något inom byggbranschen för att kunna hjälpa sin far.

Men så dör modern och en ny kvinna kliver in i familjen. En kvinna som inte vill ha Hanna i sitt hem. En dag när hon kommer hem från skolan fungerar inte nyckeln. Det är då Hanna ser sin röda resväska stå packad vid sidan om dörren.

Det här är så bra skrivet att jag ångrar att jag inte läst boken tidigare. Språket är en ren njutning, karaktärsbeskrivningarna starka och jag lider verkligen med det Hanna får utstå. Det är en djup och stark berättelse som rör om i själen och sätter spår för all framtid. Läs den!


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.   


 

torsdag 6 juli 2017

Tidig morgon

Tidig morgon

Imorse blev jag väckt strax före 4. Det går an när det är sommar och ljust. Då är det en fröjd att gå ut och se dagen gry. När valpen Kiara hade gjort sina behov och fått några godisar, slog jag mig ned vid bokdatorn och började skriva.

Det är något visst med att skriva på morgonen. Orden flödar fritt, ingen annan är vaken. Hundarna har gått och lagt sig igen. Enstaka fågelkvitter hörs utanför, tranorna ropar och vinden ruskar om träden utanför fönstret.

En kopp örtte, datorn och jag. Det är allt som existerar när jag öppnar locket, startar datorn och låter orden flöda.

Om jag är trött? Nej då, som du ser på bilden är jag pigg och full av energi. När jag ser den här bilden inser jag hur lik pappa jag är. Annars brukar jag tycka att jag är lik mamma. Det är något med munnen, blicken och att kinderna blivit smalare som gör att likheten med pappa framträder.

Jag skriver på min 45:e bok och förundras själv över hur många böcker det har blivit. Hur har jag hunnit? Det är en fråga jag ofta får. Kanske beror det på att jag är morgonpigg, att jag tar vara på den där extra timmen jag får när valpen väcker mig. Eller så kanske jag har hunnit skriva så många böcker under mina 20 år som etablerad författare, för att jag kan skriva precis när som helst och på vilken plats det än är. Även mitt på en flygplatsterminal, omgiven av andra resenärer. Det gäller att fokusera och låta sig uppslukas av texten.

Det var något jag lärde mig av Terry Pratchett när jag som debutant var med på min första bokmässa i Göteborg. Han satt i den lilla skrubben bakom montern och skrev för fullt. När jag frågade hur han kunde sitta där och skriva svarade han, att om han inte skrev så fort han fick en chans skulle det aldrig bli några böcker skrivna, eftersom han alltid var ute och reste. Jag tog till mig dem orden.

Så här såg pappa ut.
Håller du med mig om att vi är lika?

Nu ska jag fortsätta skriva på Författare från dröm till verklighet. En bok där jag berättar om mina 20 år som etablerad författare. En bok som är tänkt att inspirera.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se
onsdag 5 juli 2017

Skrivtävling med 10.000 kronor som förstapris

Skrivtävling med 10.000 kronor som förstapris

Nu är det dags för tidningen Skrivas stora novelltävling där du kan vinna 10.000 kronor i förstapris.

Temat är Passageraren.

Antal tecken är max 10.000, inklusive mellanslag.

Senast den 24 augusti ska du ha skickat in ditt bidrag.

Vinnaren presenteras i nummer 6 av tidningen Skriva.

Bidraget ska skickas in på tidningen skrivas hemsida www.tidningenskriva.se/sommartavling.

Tävlingen är öppen för alla, men du får bara skicka in ett bidrag.

Första pris är 10.000 kronor samt publicering i tidningen Skriva.

Andra till tionde pris är helårsprenumeration på valfri tidning från Offside Press, där även Skriva ingår, samt publicering på tidningen Skrivas hemsida.

Bidraget ska vara skrivet på svenska och får inte ha varit publicerat tidigare. Eventuella frågor angående tävlingen skickar du till redaktion@tidningenskriva.se

Information om tävlingen hittar du i senaste numret av tidningen Skriva.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.  

tisdag 4 juli 2017

Kimselius ger läsaren möjlighet att själv bli tidsresenär

Kimselius ger läsaren möjlighet att själv bli tidsresenär


Jakob Nilsson på Blekinge Läns Tidning har läst och tyckt till om Mysteriet med Guldgubbarna. Här kan du läsa ett utdrag ur hans text.Nu låter Kim M. Kimselius tidsresenärerna Theo och Ramona – som tidigare hamnat i bland annat Pompeji och Andra världskrigets Tyskland – resa till författarens hemlän Blekinge.

Närmre bestämt till Västra Vång på järnåldern. En historia som inspirerats av de 29 gyllene figurer från perioden som hittats i byn.

Theo och Ramona hamnar hur som helst i Västra Vång där de både möter vänner för livet – och riskerar livet. Kimselius har byggt upp storyn i korta kapitel och en rapp stil som tjänar handlingen. Språket är bra bortsett från några korrekturfel. Det är fler cliffhangers än runstenar, vilket gör undertecknad aningen andfådd. Denna stil skapar spänning men leder också till att det blir svårt att känna för karaktärerna. Så fort någon har kvicknat till står någon annan för döden.

Men en väl påläst Kimselius ger läsaren möjlighet att själv bli tidsresenär: faktan kläs i trovärdiga kläder och miljöerna kommer till liv. Meningar som ”ett blått barn är ett dött barn, det hade hon lärt sig med åren. Hon hade sett många blå barn” kanaliserar effektivt järnålderns lidanden.

Med det sagt är ”Mysteriet med guldgubbarna” så spännande att man blir allmänbildad utan att märka det. 

För att läsa recensionen i sin helhet får du gå in på Blekinge Läns Tidning

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

måndag 3 juli 2017

Bakom kulisserna

Bakom kulisserna

Bakom kulisserna pågår ett helt annat liv än ute på scen. Att vara författare känns som att stå på scen ibland, men oftast är man bakom kulisserna.

Det är där, i hemmets lugna vrå som allting händer. Nu i våra sociala media-tider är det som om det inte har hänt om man inte lagt ut det på nätet.

Jag tycker det är roligt att dela med mig av saker som händer, men ibland glömmer jag av det. Eftersom jag låter mig uppslukas av glädjen och inte har behov av att dela den med andra. Men ibland måste jag bara jubla och dela glädjen med alla mina vänner på sociala medierna.

När jag lägger ut att jag har skrivit klart min 44:e bok, får jag många hurrarop. Ändå är det inte många som förstår hur mycket arbete, hur många arbetstimmar och resor jag har lagt ned för att skriva boken. Allt det sker bakom kulisserna, blod, svett och tårar. Nja, inte riktigt så allvarligt, men ibland är det tufft att skriva en historisk äventyrsbok som ska baseras på verkliga händelser och verkliga historiska personer.

I förra veckan berättade jag att jag skrev på min 45 bok och att orden flödade. Då kom kommentaren från en bibliotekarie: "Välkommen in i bokhyllan och ut igen!" Sådana ord värmer.

I hemmets lugna vrå, med två Berner Sennenhundar runt fötterna och tangenter som smattrar, är det svårt att förstå att det faktiskt finns läsare där ute som väntar på att få läsa det jag skriver.

Efter den 44:e boken, Äventyr i Uddevalla, som var ett beställningsjobb från Destination Uddevalla, känns det befriande att skriva på den 45:e boken. Det är en alldeles speciell bok.

Idén till boken fick jag när jag insåg att jag firar 20 år som författare i år, 2017. Varför inte ge ut en bok om mina 20 år som författare tänkte jag. I första hand för min egen del, att läsa när jag blir äldre, att minnas och blicka tillbaka. Nu är jag igång med boken: Författare Från dröm till verklighet. Boken är även tänkt att inspirera den som drömmer om att bli författare, att lyfta och få dem att förstå att det faktiskt är möjligt.

Även om jag inte berättar om allt som händer i mitt liv, sker det oerhört mycket just nu. Sommaren är fullbokad av skrivarkurser. Hösten är fullbokad av föreläsningar, boksläpp och resor. 2018 års böcker planeras in och bokomslag beställs. Däremellan skriver jag, något som inte syns, utan sker i all tysthet.

Förra veckan började jag på ännu en ny bok, min 46:e. Orden bara fanns där, lika bra att skriva ned dem, trots att tanken var att jag skulle fokusera på min 45:e bok.

Wow! Fyrtiofem böcker! Det känns faktiskt ofattbart mycket.

En gång på ett författarmöte träffade jag en kvinna. När hon presenterade sig hade jag ingen aning om vem hon var. Tänkte att hon förmodligen just debuterat, men hon berättade att hon hade skrivit 30 böcker. För mig lät det som en ouppnåelig siffra i det läget. Nu har jag med råge kommit över den.

Samtidigt undrar jag om det är med mig som för den kvinnan, att jag är anonym, trots att jag har gett ut så många böcker?

Vem bryr sig? Bara jag får skriva det jag tycker om och får sätta böckerna i min bokhylla är livet toppen.

Det här året har jag minskat min närvaro på sociala medier, för att orka, för att må bra, för att inte bryta ihop. Men även om du inte kan läsa om allt som händer i mitt liv, så vet du nu att det snurrar på för fullt, precis som vanligt.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.  


söndag 2 juli 2017

Boktips Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan

Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan

Den här boken är lika osannolikt fängslande som böckerna om Det lilla bageriet på Strandpromenaden. Charmig, lättläst, förutsägbar och allt går bra för hjältinnan, på något osannolikt sätt. Egentligen borde boken inte tilltala mig, men det gör den. Jenny Colgan har en förmåga att beskriva miljöer och karaktärer så det känns som om man är där, mitt i berättelsen, ser luktar, och tar del av allt som händer runt omkring. DET är bokens styrka. Just det får mig att läsa från pärm till pärm med ett leende på läpparna.

Den här gången får vi möta en ny kvinna, Nina Redmond. Hon arbetar på ett bibliotek som ska läggas ned. Hon räddar böckerna och släpar hem dem till lägenheten där hon är inneboende. När vännen får nog av alla böcker och Nina blir av med sitt jobb, ser hon en annons om en varubuss. Det för henne till Skottland, till en ny värld och ett helt nytt liv.

Nina som tidigare varit den tystlåtna, inbundna, med näsan ständigt i en bok, blir plötsligt medveten om omgivningen, om luften hon andas, om människorna runt omkring sig. Hon fattar ett vansinnigt, och för henne ett mycket ovanligt beslut. Hon ska starta en rullande bokhandel i varubussen. Namnet blir Den lilla bokhandeln med lyckliga slut.

För att klara av allt tar hon hjälp av alla romanfigurer hon läst om och beundrat. Hon blir Katniss Everdeen, med skinn på näsan och attityden att det ska fungera.

Men det är ingen dans på rosor, törnen kantar hennes väg. Även om vännerna alltid finns där i bakgrunden är det inte alltid så lätt att att lämna allt det gamla och börja ett nytt liv på en främmande plats där hon inte känner en enda människa.


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.