Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 2 februari 2019

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Det här var en bok jag hade längtat efter att läsa, men inledningen avskräckte mig nästan. Om det inte hade varit för att det var en recensionsbok hade jag nog gett upp redan i första kapitlet. Vilket tur att jag inte gjorde det, för sedan tog berättelsen en helt annan vändning.

Första kapitlet var för detaljerat, beskrivningar av helikopter, vapen och människor som just då kändes helt oväsentliga. Ingen spänning alls. Men i kapitel 2 tog författarna tag i mig och jag var fast.

Författaren Ingrid Elfberg har kallat boken "En rafflande actionthriller med blandvändaregenskaper och häftiga Dan Brown-vibb, med ett glimrande slut."

Jag instämmer i de orden, förutom att jag faktiskt tycker att den här boken är bättre än Dan Browns. I de böckerna är det ibland svårt att hänga med bland alla ledtrådar och allt som händer. I Dolt förflutet står allt klart framför dig hela tiden, trots den mystik som vävs samman, ledtrådar som ska hittas och ständigt nya oväntade vändningar i berättelsen, utan att det för den skull känns konstlat och omotiverat.

Bokens allra sista mening är ett mästerverk i sig. Precis så som jag tycker att bra böcker ska sluta. Riktig avslutning av berättelsen, men ändå en glimt av att det kommer mer. Perfekt!

Berättelsen handlar om den före detta svenska elitsoldaten Lars Svensson. Han är 44 år och arbetar som idrottslärare i Kalmar. När hans mamma ligger för döden ger hon honom ett kryptiskt meddelande, som han först inte förstår. Tillsammans med sin hustru Sara och deras två barn ger de sig ut på jakt efter den dolda hemlighet Lars mor burit inom sig under alla år. Det våld som förr tillhört Lars vardag får han åter stifta bekantskap med, nu under betydligt farligare förhållanden, eftersom även hans egen familj är i farosonen.

Ledtrådarna för dem till Italien, USA och tillbaka till Italien.

Jag är oändligt tacksam att jag inte gav upp i det första kapitlet, för det här är en av de bästa actionböcker/deckare jag har läst. Miljöskildringarna är starka, karaktärerna likaså och spänningen är olidlig. Sida efter sida läses, kissnödig valp glöms av, maten blir inte lagad, det är bara boken som existerar. Tur att maken finns för att ta hand om världen runt mig när jag är uppslukad av Dolt förflutet som är något utöver det vanliga. Jag hoppas att boken blir utsedd som årets deckare, för en deckare är det, en actionbok och en otroligt spännande berättelse som gör att du längtar efter en fortsättning när du lägger ifrån dig den utlästa boken.

Om jag ska jämföra Dolt förflutet med någon annan så är det Alistair MacLeans böcker- Oförglömliga klassiker, precis som jag hoppas att denna bok blir: En oförglömlig klassiker. Läs den!

Trots missnöjet med bokens första kapitel ger jag den högsta betyg, samt etiketten Bästa boktips!


Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus eller Akademibokhandeln.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


fredag 1 februari 2019

Ibland känns dagen grå

Ibland känns dagen grå

Jag får ofta hör hur jag inspirerar andra, hur jag sprider glädje och energi runt mig. Men även jag kan ha grå dagar då allt känns motigt och inget går som jag vill. Då är det bra att ha goda vänner. Det har jag i Kristina och Lennart.

Igår hade jag en grå dag. Saknade Tudor så mycket, irriterad över motgångar och trist väder med halka som gör att jag inte vågar ge mig ut på de långpromenader jag så väl behöver. Jag har Icebugs och har alltid pratat så väl om dem, ändå stod jag på huvudet i måndags på grund av halkan, trots mina spikskor.

Min käre vän Lennart Guldbrandsson skickade mig en lista för att få mig att må bättre. Så här skrev han:
När jag tittar på dig och ditt skrivande är det ett par saker som slår mig:
* hur fruktansvärt produktiv du är
* hur populär du är med dina läsare
* hur trevlig du är
* hur mycket du verkar tycka om att skriva


De orden gjorde mig innerligt glad. Dagen blev plötsligt lite ljusare och med ens hade jag producerat två långa kapitel till boken jag håller på med.

Lennart, Kristina Svensson och jag går under benämningen Tre Hattar när vi skriver ihop, därav bilden ovan. Vi har skrivit en bok om samarbete: 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär. Vi skrev den för vi tyckte det var en bok som behövdes, men också för att vårt samarbete fungerar så väl. Det finns alltid någon av oss som är på toppenhumör, eller i alla fall orkar lyfta den som inte råkar vara det just den dagen.


Det är just så vänner ska vara, samarbetspartner. De ska vara balkongmänniskor, lyfta upp en ur gråheten, få en att må bättre och orka skriva lite till och lite till och lite till... Även om vi bor i olika delar av Sverige och ibland Europa, håller vi daglig kontakt och stöttar varandra.

Sådana vänner som Kristina och Lennart gör arbetsdagen betydligt mycket roligare.

Har du inga balkongmänniskor i din vänskapskrets, se till att skaffa dig dem. Släng alla källarmänniskor som drar ner dig och ha folk som lyfter dig istället. Med balkongvänner kommer du långt, de bär dig över svårigheterna och gör din dag ljusare.

Tack Kristina och Lennart för att ni klev in i mitt liv!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.torsdag 31 januari 2019

Bokmässa i Blekinge 2 mars Välkommen!

Bokmässa i Blekinge 2 mars Välkommen!

Vill berätta i god tid om Bokmässan i Blekinge den 2 mars 2019, så att du inte bokar upp något annat då.

Här kommer du att möta många författare, jag kommer att ha med mig böcker till försäljning och det finns massor av intressanta programpunkter. Är du författare, har anknytning till Blekinge och vill ställa ut på Bokmässan, då anmäler du dig här.Program Blekinge bokmässa lördag 2 mars
Lokstallarna Karlshamn

Kl 11 – 16

11.15 Invigning
Författaren Julia Svanberg inviger Blekinge bokmässa 2019.
Vem vinner årets skrivtävling för unga? Tillkännagivande och prisutdelning av jurymedlemmen Per Nilsson.
Levande musik av Musik i Blekinge.
STORA SALEN

11.45 – 12.30 Tomas Bannerhed
Samtal med Tomas Bannerhed, aktuell med sin andra roman Lugnet. Tomas Bannerhed fick Augustpriset för sin debutroman Korparna, som sedan blev långfilm och översattes till flera språk. 2015 kom I starens tid, en prosabok om fåglar och 2017 fick han Klockrikestipendiet av Harry Martinsonsällskapet. Tomas Bannerhed har tillbringat flera somrar i Martinsons gamla skola i Alltidhult. Samtalsledare är Camilla Carnmo, kulturjournalist, numera litteraturutvecklare på Region Blekinge.
STORA SALEN

12.45 – 13.30 Helena von Zweigbergk
En av Sveriges mest namnkunniga författare berättar om sitt skrivande. Helena von Zweigbergk är aktuell med två nya böcker, både sin senaste roman Totalskada och essäboken Grejen med saker, där hon tillsammans med en konstnär och en fotograf utforskar betydelsen av tingen vi omger oss med. Helena von Zweigbergk har sedan debuten 2001 skrivit flera hyllade och älskade deckare och relationsromaner, bland andra Ur vulkanens rum och Anna och Mats bor inte här längre. Helena von Zweigbergks böcker är översatta till flera språk. 2014 vann hon På spåret 2014 och i flera år har hon deltagit i P1:s Spanarna. Samtalsledare är Camilla Carnmo, kulturjournalist, numera litteraturutvecklare på Region Blekinge.
STORA SALEN

Kl 13.45 – 14.30 Litteraturquiz av och med författarna Susanne Schneider och Julia Svanberg till levande levande musik av Musik i Blekinge.
STORA SALEN 

14.45 – 15.45 Varning för fake news!
Chefredaktörerna på länets två största dagstidningar frågas ut om sina erfarenheter av fake news och försök att utnyttja tidningarnas trovärdighet för olika syften. Hur kan vi som läsare agera? Hur kan vi upptäcka felaktiga nyheter? Hur ställer sig tidningarna till sociala medier? Hur vill ni nå ut till unga läsare? Och vad är egentligen ”fake news”?
Med Mimmi Karlsson-Bernfalk, Blekinge läns tidning och Anders Nilsson, Sydöstran. Samtalsledare: Ingemar Lönnbom, kulturredaktör på BLT. 

STORA SALEN 

11.45 – 13.30 Sagostund med Miss Shameless och Lady Busty
Blekingepremiär för Drag Queen Story Hour där fantasin och sagan inte har några normer eller gränser. Här får världen vara precis så olik, stor och kärleksfull som den faktiskt är. Miss Shameless och Lady Busty bjuder in till en aktiv sagostund med samtal och musik.
Antalet platser är begränsat, så kom i tid.
Kl 11.45 för 2 – 4-åringar
Kl 12.45 för 5 – 7-åringar.
LILLA VITA

13.45 – 15.45 Öppen scen för bokmässans deltagare
Lyssna på närodlade texter av Blekingska författare.
LILLA VITA

Utställning De ögondöda av Mårten Dahlrot
De ögondöda, Sveriges första instagramroman, skrevs och publicerades av Mårten Dahlrot och Jimmy Berestål under vintern 2017. Nu har Mårten låtit några av de 666 texterna bli till en litterär utställning där man får möta byn Skymninge och några dess invånare.
FOAJÉN

Bokbytarbord
Ta med en bok du är klar med och byt till dig någon annans.
FOAJÉN
 

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 


onsdag 30 januari 2019

Fina ord från BTJ om Tsunamikatastrofen i Lissabon av Kimselius

Fina ord från BTJ om Tsunamikatastrofen i Lissabon av Kimselius

Det här är det slutliga beviset på att min bok Tsunamikatastrofen i Lissabon är den bästa bok jag har gjort. Jättefint omdöme ifrån BTJ. Som vanligt får jag inte dela med mig av hela recensionen, utan du får ett utdrag av den här:


”Kim M. Kimselius fortsätter i en ungdomsboksgenre som är präglad av historiska tidsresor som är väl förankrade i fakta och görs med god inlevelseförmåga och entusiasm. --- I sin fantasyartade berättelse med syftet att levandegöra historia och faktiska människor, lyckas författaren såväl levandegöra miljön som skapa spänningsmoment vilka bör kunna fånga unga läsare på väg in i historiens och litteraturens världar. Kimselius berättar rakt och rappt.” Lektör Michael Economou BTJ-häftet nr 3, 2019
 

Det här är en bok som betyder mycket för mig. Inte bara för att jag förälskade mig i Lissabon, utan för att jag kom de drabbade så nära under min research. Jag hittade ögonvittnesmaterial, vilket gör att katastrofen känns mycket nära än om jag bara hade läst research på faktamaterial.

Är så glad att boken har fått bara fina omdömen. Tror det är värt att fira lite, eller vad säger du?

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller på ditt bibliotek. Annars finns den hos samtliga nätbokhandlare, till exempel Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 
 


tisdag 29 januari 2019

En bra bok att använda sig av 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär

"En bra bok att använda sig av" 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär

Helena Persson har läst och recenserat 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär, som jag, Kim M. Kimselius, har skrivit tillsammans med Lennart Guldbrandsson och Kristina Svensson.


Recensionen
”10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär” av Kim M Kimselius, KristinaSvensson.se och Lennart Guldbrandsson

Det här är tredje boken som samarbetet ”Tre hattar” ger ut. Här går man in på hur samarbetet kan gagna den kreativa processen, men också stjälpa den. De visar på vad som kan hjälpa upp ett samarbete, men också vilka fallgropar som finns. Vad ska man tänka på? Hur ska arbetet fördelas? Intäkter respektive kostnader?

Det som skiljer den här boken från tidigare är att de tagit in gästskribenter som också fått berätta om sina erfarenheter.

En bok som får mig att tänka till på vilka sätt jag skulle kunna tänka mig samarbete med andra, men också om jag kan/vill tänka mig samarbete alls. En bra bok att använda sig av för den som tänker sig att använda sin kreativitet tillsammans med andra. Jag har möjlighet att ta till mig det jag vill, och släppa det andra.

Boken är utgiven på Roslagstext Förlag.

Tack Helena Persson för den fina recensionen!


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, eller på ditt bibliotek. Boken finns även hos samtliga nätbokhandlare, till exempel Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

måndag 28 januari 2019

Kotten Kiara och Smilla

Kotten, Kiara och Smilla

Nu är Kotten 11 veckor. Han är en fullvärdig medlem av vår flock, har hittat sina platser och har börjat få gå lite längre "promenader" i trädgården. Här är han med Kiara.

Medan "mormor" Smilla undersöker hans senaste kissfläck.

En av Kottens favoritplatser är under Kiara. Här sitter hon bredvid min stol på kontoret och Kotten har lagt sig under henne. Låst läge, jag kommer inte upp och Kiara kan inte flytta sig...

Det här är Kottens favoritplats på kvällen. Kiara ligger bredvid och vakar över honom, som alltid. Smilla ligger ute i köket, eller i andra änden av hallen.

Kotten tyckte tvätthögen var en perfekt sovplats. Eller så ville han bara vakta tvätten så ingen av de stora hundarna tog den... Han blev besviken när jag tog hand om kläderna och stoppade dem i tvättmaskinen.

Kiara kan än så länge freda sig genom att hoppa upp i hundsoffan. Men snart kommer Kotten upp. Han tar sats från andra änden av rummet och försöker hoppa upp, men det går inte.

Husses famn är den absolut bästa att ligga och somna i, för där låter de andra hundarna honom vara ifred.

Här ligger Kotten under Kiara och Smilla ligger i köket och tittar på dem.

Ännu en bild där Kotten ligger under Kiara.

Här är Kottens hus. På kvällen när jag säger "Nu ska vi gå och lägga oss" springer han direkt in i huset och lägger sig. Så duktig!

Utmattad Kiara efter en dag med Kotten.

Kan man inte ligga under Kiara så får man ligga bredvid, tänker Kotten och rullar ihop sig mellan Kiaras tassar.

Första lite längre och snöiga promenaden på tomten. Lite läskigt, men spännande att få träna agility.

Smilla älskar att rulla sig. Det slutade med att Kiara och hon låg och tuggade på samma pinne. Kotten satt länge och tittade på dem, sedan sprang han fram och stal en bit. Tyvärr stängde jag av kameran strax innan, men jag har fotobevis. Här har Kotten stulit en bit av pinnen och han var så stolt.

En av Kottens favoritsysselsättningar, att leka med Kiara och åka rutschkana på henne...

Älskade Smilla.

 Bus, bus, bus. Jag är imponerad av Kiara som orkar med Kotten.

Efter bus med Kiara somnar Kotten under mitt skrivbord där jag sitter och skriver.

Tidig morgon. Kiara och Smilla är ute på promenad med mig, medan Kotten är med husse.

Ibland blir det varmt om foten. Då har Kotten lagt sitt huvud på den.

Jag älskar att se hur Kotten tyr sig till Kiara och hur hon älskar att han gör det.

Här fick Kotten problem. Hur skulle han kunna ta sig till matte när Kiara och Smilla blockerade vägen? Till slut skuttade han mellan benen på dem. Snabb som han är hann de stora inte röra sig innan han hunnit fram till mig.

Femte upplagan av Skräckresan med Titanic kom från tryckeriet och jag tänkte jag skulle göra en kul bild med mig, boken och Kotten. Du anar inte hur många foton jag tog för att få till den här bilen. Inte lätt att ta en selfie med en bångstyrig valp, en bok och hålla kameran i handen.

Andra besöket för Kotten. Det var Markus och Lise-Lotte som kom och hälsade på. Båda var med och letade efter Kiara när hon var försvunnen. Lise-Lotte var den som hittade Kiara.
Kotten tycker bäst om att vara hos husse och matte, så det var inte långa stunder han stannade hos gästerna.

Smilla. På översta bilden ligger hon och iakttar Kotten som busar i biabädden på andra sidan gången.

Efter bus är det sovdags igen. När Kotten är riktigt trött springer han själv in under mitt skrivbord för att sova, eller in i sitt lilla hus.

Vi älskar Kotten mer och mer för varje dag. Det är en underbar hund. Lättlärd, snabbfotad och ivrig att vara till lags. Han kommer direkt på inkallning (än så länge), sätter sig vid dörren innan han ska in. Har lärt sig att man ska torkas när man varit ute. Har respekt för de stora hundarna och oss. Är busig, men på ett gulligt sätt. Igår kom massor av snö och Kotten älskade det. Men det får du höra mer om nästa måndag.

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

söndag 27 januari 2019

BTJ ger fint omdöme om Häxjakten av Kimselius

BTJ ger fint omdöme om Häxjakten av Kimselius

Blev så glad för BTJ:s recension av min bok Häxjakten. Eftersom man inte får dela hela recensionen får du en liten del av den här. Det här är en bok som jag skrev 1992, men den håller ännu, något jag tycker är mycket roligt. Jag älskade att skriva Häxjakten och den här boken låg faktiskt till grund för min bok Jag är ingen häxa. En av anledningarna till att det har tagit så lång tid för boken att komma ut.

"Texten är tämligen lättläst, uppdelad i många korta kapitel, med rak ordföljd samt ett vardagligt språk. En lämplig ålder på läsaren är från nio år och uppåt. Person- och miljöbeskrivningarna känns trovärdiga - Kimselius målar t.ex fint upp bilden av en snårig sydsvensk lövskog. --- Flickorna i boken agerar på ett föredömligt sätt utåt, samtidigt som de på ett mänskligt sätt ständigt ansätts av tvivel. Sammanfattningsvis en spännande bok i genren fantasy, tema häxor, och med två starka flickor i huvudrollerna." Lektör John Karlsson BTJ-häftet nr 3, 2019
 
Baksidestext:
Kathleen är från Skottland och besöker sin brevvän Ulla i Sverige för första gången. De kommer till en plats där häxor brändes förr i tiden. Med ens är det som en tornado griper tag i flickorna och virvlar bort dem. De tror att de har förflyttats i tiden, men i verkligheten har de kommit till en annan dimension. Där jagar folket häxor och trollkarlar, där är magin ständigt närvarande och där finns det riktiga drakar. Jakten på Ulla och Kathleen startar direkt, eftersom folket tror att de är häxor. En mystisk trollkarl ställer till det för dem, när de kämpar för att överleva och hitta tillbaka hem.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller på ditt bibliotek. Annars finns boken hos de flesta nätbokhandlare, till exempel Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.