Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 18 maj 2013

Boktips: Meja åker ambulans av Torsten Larsson


När jag var på Kronprinsen under Litteraturrundan i Skåne mötte jag författaren Torsten Larsson som höll boken Meja åker ambulans i sin hand. Jag köpte genast en signerad bok av honom, fångad av titeln och omslaget.

Jag tycker mycket om boken, de charmiga teckningarna och det lätta språket. Några rim känns lite som nödrim, men det gör ingenting eftersom boken är bra i sin helhet.

Det som är bra med den här boken är att den berättar många saker på en och samma gång. Det gör att barnen får en rolig, spännande berättelse samtidigt som de lär sig en hel del! Jag rekommenderar varmt boken!

Baksidestext:
Meja är en helt vanlig liten tjej som kommer till förskolan en helt vanlig dag. Men dagen skulle bli allt annat än vanlig.

Meja råkar ut för en olycka på förskolan (hon får eld i håret) och i boken får du följa vad som händer och hur det löser sig.


Boken finns att köpa hos bland annat Adlibris och Bokus. I första hand tycker jag du ska fråga efter boken hos din bokhandlare, vem vet, kanske du stöter på författaren som är ute och signerar sin bok!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

fredag 17 maj 2013

Skrivtävling Dikter 2013

Då var det dags för en liten skrivtävling igen! Nu gäller det dikter. Vet att det är många, med mig, som har massor av dikter i sina lådor. Varför inte plocka fram dem nu och skicka in dem till SkrivarSidans dikttävling 2013?

Här kan du läsa vad som gäller:

För femte året i rad utlyser vi SkrivarSidans dikttävling. Tävlingen är öppen för våra betalande medlemmar. (Bli medlem.)

Du kan delta med tre bidrag, dikter och/eller prosadikter, på sammanlagt tre A4-sidor teckensnittstorlek 12 pt i Word eller OpenOffice. OBS! Dikterna ska inte vara publicerade i andra sammanhang.

Temat är fritt med undantag för rena kärleksdikter.

Bidragen ska vara inne senast den 18 september 2013 och du skickar in dem via sajten och väljer kategorin Dikttävling 2013.

Tre vinnare utses som får sina dikter publicerade på SkrivarSidan den 8 oktober 2013. OBS! Vi publicerar även andra bidrag som vi anser tillräckligt bra.

1:a pris 1000 kr + diplom
2:a pris bokpaket + diplom
3:e pris ett års medlemskap på SkrivarSidan + diplom

För mer information om tävlingen, gå in på SkrivarSidan.

Lycka till!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget.
Välkommen tillbaka!

I min skrivbok Att skriva med glädje hittar du många tips och råd om skrivandet!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här:

torsdag 16 maj 2013

Underbart skrivläger i härlig miljö Storycamp 2013

I helgen var det dags för Storycamp 2013 i Norra Hammar i Blekinge. Här ser du de fjorton lyckliga deltagarna och maskoten som sitter i mitt knä.

Lägerområdet ligger alldeles vid havet och har en strålande utsikt.

Här ser du en av ledarna för lägret, Sofie Viblom. I bakgrunden har du stora byggnaden. Där finns matsal och kök, men också flera rum för deltagarna. I byggnaden bakom finns fler rum.

I förgrunden ser du Zahra Necksten som är den andra ledaren. Hon och Sofie är utbildade storytellers. Här sitter deltagarna och väntar på att jag ska börja prata.

Min stora fan Anna i förgrunden, bakom henne ser du en fotograf. Lägret hade besök av två tidningar, BLT och Sydöstran. I bakgrunden ser du en stuga som innehåller toalett och dusch och den andra är det sovrum.

Här ser du ytterligare två personer som är viktiga för lägret, den ena håller i motionen (och vid mitt besök även potatisskalningen), den andra lagar mat till de hungriga kursdeltagarna. Här passar de på att njuta av solen och lyssna på min föreläsning.

Här sitter vi i gröngräset och njuter av livet, medan jag berättar om min väg till författarskapet och lämnar skrivtips.

Här kommer en av reportrarna och intervjuar mig medan jag skriver autografer i böcker som kursdeltagarna haft med sig. Upptäckte att jag hade många fans i lägret.

Även tidningen ville ha skrivtips och kursdeltagarna lyssnade uppmärksamt!

Den här bilden säger mig mycket mer än vad den säger dig. Här tittar vi alla upp på himlen där ett stort fågelsträck kommer och flyger i underbara mönster. Vi kom av oss och bara njöt!

Jag skriver autografer i medtagna böcker. En av flickorna hette Rima. Jag var säker på att vi hade träffats eftersom jag kände igen namnet så väl. Hon berättade då för mig att en av huvudpersonerna i min bok Den gömda Inkastaden heter Rima!

Vi tog en liten paus medan de två tidningsreportrarna och fotograferna var där. Kursdeltagarna intervjuades och fotograferades.

Samtliga kursdeltagare fick autograf och broschyr om mina böcker. Dessutom ingick min skrivbok Att skriva med glädje i Storycamp. Här signerar jag en bok till varje person.

Under tiden som jag signerade svarade jag på frågor.

Jag fick möjlighet att tjuvkika lite i några kursdeltagares berättelser, och de var jättebra!!!

Här ser du BLT:s artikel om lägret.

Här ser du Sydöstrans artikel om lägret.

Jag hade en underbar dag tillsammans med kursdeltagarna på Storycamp. Det var härligt att träffa fans, få dela med mig av min erfarenhet som författare och inspirera alla dessa unga författare.

Blev du sugen att vara med på lägret nästa sommar. Läs mer om Storycamp här.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget.
Välkommen tillbaka!

I min skrivbok Att skriva med glädje hittar du många tips och råd om skrivandet!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

onsdag 15 maj 2013

Läs första kapitlet på Månstenen, ny Theo och Ramonaberättelse

Hela mitt huvud är fullt av berättelser och jag skriver hela tiden. Ibland är det svårt att hinna med att skriva ned alla ord som formas inom mig, ibland MÅSTE jag bara skriva dem!

Månstenen är en sådan berättelse.

Det är en Theo och Ramonaberättelse, men ändå inte... Nej, jag avslöjar inte mer, du kommer att förstå när du läser berättelsen!

Nu får du chansen att läsa det allra första kapitlet av boken Månstenen, som så fort den är klar kommer att släppas som e-bok, alltså en bok du lätt kan ladda ned på din läsplatta/Ipad/mobil/dator. Du kan också direkt låna boken från biblioteket. Ännu är inte hela boken klar, men här kommer det första kapitlet. Varsågod!


Månstenen

Kapitel 1
Theo och Ramona har en magisk förmåga, de kan resa i tiden. Fram till denna dag har de varit med om otaliga spännande tidsresor i förfluten tid. De har riskerat livet många gånger och lurat döden vid flera tillfällen.
De träffades första gången Ramona gjorde en tidsresa till Pompeji strax innan staden förintades av ett vulkanutbrott.
Theo följde med Ramona till hennes tid och fick ta del av hennes spännande, oförutsägbara liv. Just den här dagen, då allt började, vandrade de på stranden vid Haväng i Skåne. En rejäl vårstorm hade spolat upp mängder av bärnsten på den långa sandstranden. Hand i hand gick de och granskade marken för att hitta de gyllenguldbruna bärnstenarna. Den antika förlovningsringen gnistrade på Ramonas hand och hennes bröst var fyllt med glädje.
En plötslig förväntan steg inom Theo, han såg på Ramona, såg hennes leende och glittrande ögon och trodde att känslan i bröstet kom av all den kärlek han kände för henne, utan att ana att känslan berodde på något helt annat som strax skulle inträffa.
”OJ! Titta där!” ropade Ramona och pekade mot något som låg på marken ett par steg framför dem.
Theo såg, utan att riktigt förstå vad det var han tittade på. Det var något blodrött, oregelbundet, som en köttklump. En rysning gick genom honom eftersom det inte bara var bärnsten stormen spolade upp på stranden. Här låg plastflaskor, livbojar, träbitar, nylonlinor, några klädesplagg…
Kläderna fick Theo att inse att det röda föremålet mycket väl kunde vara en bit av en människa. Alla de andra sakerna kunde ha flutit iland från en kapsejsad båt, där en olycka hade hänt. Någon hade dött!
Theo ville vända om. Han ville skydda Ramona från det här, men hon drog honom ivrigt fram mot den blodröda klumpen. Innan Theo hade hunnit hejda henne hade Ramona böjt sig ned och plockat upp föremålet.

”Det är en… En…”
Ramona granskade det blodröda föremålet i sin hand. Hon var inte riktigt säker på vad det kunde vara. Det såg ut som en sten, kändes nästan som bärnsten, men aldrig tidigare hade hon sett en blodröd bärnsten.
”Det är en månsten!” sa Theo och andades lättad ut, när han såg det stenliknande föremålet i Ramonas hand.
Han lade armen runt henne. De stod tätt tillsammans på den långsträckta sandstranden. Vågorna nådde ibland nästan ända fram till deras fötter. Vinden friskade i och ökade hastigt i styrka. Stora, svarta moln tornade upp sig vid horisonten och kom med rasande fart emot dem. Ingen av dem lade märke till det, eftersom de var helt uppslukade av den blodröda stenen.
”En månsten?” sa Ramona, lyfte blicken från den blodröda stenen och såg på Theo. ”Varför säger du så?”
”Ibland när månen ligger precis över horisonten är den så där blodröd och enorm. Ja inte för att stenen är speciellt stor, men den har samma färg som månen kan ha vid vissa tillfällen!” sa Theo.
Han kände plötsligt samma känsla av förväntan som tidigare och såg sig omkring. I samma stund slog en våg över deras fötter och de hoppade bakåt. Ramona var nära att tappa den blodröda stenen.
Månsten, tänkte Ramona. Det är ett fint namn. Det ska jag kalla den för.
I nästa sekund insåg hon att det inte bara var vågorna som nådde längre upp på stranden. Hon såg även det kolsvarta moln som närmade sig. Ibland bröts svärtan av blixtar som skar genom det mörka molnet.
”Åskväder på våren?” sa Theo och såg på Ramona, som bara skakade på huvudet.
Plötsligt kände hon sig rädd, utan att kunna förklara varifrån känslan kom.
”Skynda dig! Vi måste springa till vandrarhemmet!” sa hon och blev medveten om att hon hade varit tvungen att höja rösten för att överrösta vågornas brus, vindens tjut och åskknallarna som nu verkade komma direkt på varandra.
Innan någon av dem hade hunnit ta ett enda steg var ovädret över dem. De dränktes i ett intensivt skyfall, medan blixtar slog ned i sanden runtomkring dem.
Månstenen började glöda…

Vill du läsa mer?

Det här är första boken i en ny serie som heter Theo- och Ramonaäventyr. Blir du nyfiken?

Nu väntar jag med spänning på att få höra vad du tycker om det första kapitlet på Månstenen!

Här kan du läsa baksidestexten på Månstenen.
 
Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

tisdag 14 maj 2013

Hur står det till med Bokbranschen?

Det här måste jag bara dela med mig av till dig, som läser denna blogg och älskar böcker. Ett härligt inlägg som talar om hur det förhåller sig i bokbranschen idag. Kanske också tips på en ny bok för dig att läsa?

Artikeln är hämtad från SvD Kultur och rubriken är Bokbranschen har gått i framgångsfällan av krönikör Daniel Sandström. Det skulle vara mycket roligt om du ville kommentera inlägget när du har läst det! Varsågod:Om du besöker National Portrait Gallery i London kommer du snart att märka att en avdelning på museet drar till sig ovanligt mycket folk. Det är den del som visar porträtten på kungligheterna från huset Tudor. 

Men det är inte det väldiga porträttet på Henrik VIII eller tavlorna med hans fruar som drar. Trängseln finns vid en mindre tavla i hörnet. Den föreställer Thomas Cromwell (1485–1540), kungens viktigaste medarbetare, som Hans Holbein den yngre avbildat i ett porträtt som dryper av makt och inflytande. 

Förklaringen till det stora intresset för Thomas Cromwell stavas Hilary Mantel. Hennes två romaner om Cromwell, ”Wolf hall” (2009) och ”Bring up the bodies” (2012), är en litterär sensation i den anglosaxiska världen. Det går inte att räkna alla utmärkelser som Mantel fått för dem och försäljningen är exceptionell. En planerad tv-serie, signerad BBC och HBO, lär inte heller minska intresset. 

Det låter pretentiöst att säga att Mantel förnyat den historiska romanen, men så är det. Jag läste ”Wolf hall” med skeptisk blick, så som det blir när en bok fått för mycket beröm. Men jag fick snart ge mig. 

Mantel skildrar den moderna nationalstatens födelse och reformationen, samt hela den ekonomiska och intellektuella utveckling som gjorde detta möjligt. Men framför allt skildrar hon det blodiga maktspelet, hur Thomas Cromwell försåtligt förverkligar kungens nycker och drömmar genom att rensa ut alla motståndare. Cromwells ondska är en extrem form av kalkylerad rationalitet och känns därför helt modern. Det är som att läsa Machiavellis ”Fursten” fast omgjord till fiktion och adresserad till vår tid. 

Nu kommer vi till det märkliga. ”Wolf hall” är ännu inte utgiven i Sverige, trots att den snart har fyra år på nacken och trots att boken verkligen kräver en översättning, för Mantels engelska är avancerad. Först i höst kommer boken på svenska, utgiven på det lilla förlaget Weyler. Det är som om det hade dröjt fyra år för Margaretha von Trottas ”Hannah Arendt” eller Steven Spielbergs ”Lincoln” att få premiär på en svensk biograf. 

Hur kan det komma sig att en så stor litterär succé ignorerats av de svenska förlagen under så lång tid? Det enkla svaret är att ”Wolf hall” ansetts som en osäker investering, ämnet är inget som svenskarna behärskar och att översätta en så på alla sätt tung bok är dyrt.
Den sortens ängsliga resonemang säger också något om tillståndet för den svenska bokbranschen. Efter ett decennium av expansion och ökad bokförsäljning, började siffrorna häromåret peka åt fel håll. Därtill knackar digitaliseringen på dörren. Den som följt utvecklingen för skiv- och tidningsbranschen vet vad det betyder. 

Framför allt har bokbranschen gått i framgångsfällan. Momssänkningen och ”bestsellerismen”, alltså den industriella utgivningen av kriminallitteratur och annat med god åtgång i matvarubutikerna, har skapat ett kortsiktigt system som skriker efter hits. 

Men succéer är svåra att planera och dyra att sälja in. Flera förläggare vittnar om budgetprocesser som blir rena gissningsleken. Kan författare X nästa år skriva en bok på Y sidor, som sedan säljer i Z exemplar?

Denna industriella utveckling driver fram satsningar på det som sålde förra året och hejdar utgivningen av kvalitetsböcker som ”Wolf hall”. I år fylls bokhandeln med erotisk litteratur, för det var vad som fungerade i fjol. Men den enkla sanningen är att både estetiska och kommersiella succéer bygger på att vi blir överraskade. På innovationer, för att använda ett ord som sällan förekommer i böckernas värld.

Är läget allvarligt? På sikt, ja. En bokbransch som enbart jagar efter snabba cash kommer att bli irrelevant, publicistiskt ointressant. Kärnläsare kommer att vända sig till utländska böcker eller till andra kulturformer om branschen underskattar deras intelligens. Att primärt ge ut böcker för dem som inte är intresserade av böcker är i längden en återvändsgränd för en bransch som lever på just böcker. Varför ska vi läsare acceptera en utgivning som inte siktar på det bästa? 

Hilary Mantel, som debuterade 1985, var i England länge känd för att få goda recensioner och sälja uselt. Men häromveckan fanns hon som en av två författare med på tidskriften Times lista över vår tids 100 mest inflytelserika personer.

Nu ska hennes porträtt målas och hängas upp på National Portrait Gallery. Se det som en symbolisk bild av kvalitet som vinner i längden. Av makt.

Nå, vad tyckte du?

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker.
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

måndag 13 maj 2013

Utlottning av Kim M Kimselius bok Spöket på Stora Mossen

Vill du vinna min, Kim M Kimselius bok Spöket på Stora Mossen? Det är både en spökbok, en hästberättelse och en deckare i en och samma bok.

Här är baksidestexten till boken:
Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet.

Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke.

Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.


Det enda du behöver göra för att vara med vid utlottningen av boken är:

1. Berätta om utlottningen på din blogg, på din facebooksida, eller på twitter, ju fler inlägg desto fler lotter till dragningen!

2. Lägg in ovanstående bild inlägget. (Tryck Ctrl C för att kopiera bilden och Ctrl V för att lägga in den.)

3. Länka till det här blogginlägget.

4. Kommentera det här inlägget, med länk till ditt blogg/facebook/twitter-inlägg där du berättar om tävlingen. Du kan även mejla mig, Kim M. Kimselius och skicka länken till dina inlägg.

Vinnaren av den signerade boken meddelas här på bloggen 19 maj 2013. Vinnaren kommer också att få boken före den släpps ute i bokhandeln.

Om du inte har lyckan att vinna boken har du möjlighet att träffa mig den 1 juni 11.00-14.00 hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund.

Lycka till!
 
Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

söndag 12 maj 2013

LitteraturMagazinet Skriv med gratis skrivarskola

Brinner för att sprida skrivandets glädje till så många som möjligt och vill passa på att tipsa dig om LitteraturMagazinets nya sida Skriv. Där hittar du en gratis skrivarskola och mycket mer! Här kan du se vad de skriver om sin nya sida:

Nio av tio svenskar skriver i någon form – till exempel dagbok, en egen blogg, brev eller romaner. Och nästan var tredje svensk drömmer om att ge ut en egen bok.

Detta stora skrivintresse har vi på LitteraturMagazinet tagit fasta på och startar nu en ny avdelning speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske också har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.

LitteraturMagazinet Skriv! samlar vi recensioner, nyheter och intervjuer på temat språk och skrivande.

Dessutom bjuder vi på krönikor och blogginlägg om skrivande.

LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.

Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.

Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!

Lycka till med ditt skrivprojekt!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget.
Välkommen tillbaka!

I min skrivbok Att skriva med glädje hittar du många tips och råd om skrivandet!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här: