Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 12 februari 2011

Titel / Bokens namn

Att välja titel till sin bok är inte alltid det lättaste. Det ska vara en titel som fångar läsaren och får personen att lyfta upp boken från högen där den ligger, eller plocka ut den från hyllan hos bokhandlaren.

Om inte titeln fångar får baksidestexten aldrig chans att göra sin viktiga del, att få personen att vilja läsa boken.

Redan titeln, om den är bra, kan få personen att vilja läsa boken. Därför gäller det att ha en fängslande bra titel. Något som säger vad boken handlar om, kanske bara med ett enda ord!

På några av mina böcker har jag valt att bara ha ett enda ord, eftersom jag tyckte att ordet var slagkraftigt och berättade vad boken handlade om:

Vikingaträl. Visst förstår du vad boken handlar om när du läser titeln: Slavar under vikingatiden.

Snapphanar! Säger också direkt vad boken handlar om: frihetskämparna i kriget mellan Sverige och Danmark år 1676, som kallades för Snapphanar. Det visste du säkert!

Giljotinen. Ett kort och bra ord, tyckte jag när jag valde titeln, eftersom jag visste vad en giljotin var för något. Men det har visat sig att alla inte vet det, och då förlorar titeln sin spänning, mindre lämpligt val för de oinvigda i franska revolutionen och att giljotinen var ett löpande band mordredskap.

Riddarsvärdet. Det säger väl allt? Riddartiden, medeltiden, svärd, strid, spänning... Eller?

Snapphaneresan, tycker jag också är en bra titel som talar om att boken handlar om snapphanetiden på 1600-talet och så hoppas jag att läsaren ska fundera på det där med resan...

Ibland räcker det inte med ett ord för att fånga spänningen och berätta vad boken handlar om:

Tillbaka till Pompeji. Ja, egentligen kanske det hade räckt med ordet Pompeji, för alla verkar veta vad Pompeji är för något och boken bara säljer och säljer och säljer och har tryckts om många gånger. Men just det där med tillbaka, syftar på att det handlar om en tidsresa tillbaka i tiden. Hoppas du har förstått den syftningen?

Jag är ingen häxa. Det säger väl allt, 1600-talet, häxförföljelsen, otäckt, spännande, kvinnor framför allt.

Faraos förbannelse. Boken kunde lika gärna ha hetat Tutankhamon, eftersom den handlar om honom, men jag tycker inte Tutankhamon låter lika spännande som Faraos förbannelse, eller vad säger du? Ja, i alla fall förstår man att det är Egypten, mumier, förbannelser och långt tillbaka i tiden.

Den gömda Inkastaden
. Den boken skulle lika gärna ha kunnat heta Den GLÖMDA Inkastaden, vilket är vad många också kallar boken när de pratar om den och skriver om den. De flesta verkar vet vad Inka är och ordet gömda låter också spännande och lockande.

Svarta Döden. Det titeln var liksom given direkt för mig, eftersom boken handlar om pesten på 1300-talet och Svarta Döden var ett av många namn för Pesten. Redan titeln talar om att det är en riktigt otäck bok, inget för folk med svaga nerver.

Kinesiska Draken. En lite underfundig text, i alla fall för mig som vet vad den vill säga. Den Kinesiska draken stod nämligen för kejsaren och boken handlar om två mycket grymma kejsare under två olika tidsperioder i historien. Både ordet Kinesiska och Draken verkar locka läsare på grund av olika saker, vilket jag tycker är spännande.

Theos Pompeji. Ja, den titeln säger allt för den invigde, den som har läst alla tidigare böcker om Theo och Ramona. Många tror att den här boken är en parallellbok till boken Tillbaka till Pompeji, alltså att den ska handla om exakt samma sak, men sett ur Theos synvinkel. Men så är inte fallet, då har man missförstått titeln. Tanken är att det är Theos Pompeji, hans stad innan Ramona dyker upp i handlingen. För de som aldrig har läst någon av mina böcker lockar ordet POMPEJI, givetvis...

Ibland behövs det lite längre titlar för att förklara innehållet i boken:

Det glömda kriget 1808-1809. Om jag bara hade döpt boken till Det glömda kriget så hade ingen vetat vilket krig det handlade om. Om jag bara hade döpt den till 1808-1809 hade den låtit som en faktabok. Men nu handlar boken alltså om kriget då Svea rike delades när Ryssarna lade beslag på ena halvan och döpte det till Finland. Hängde du med? Visste du detta, eller hade du glömt det?

Boudicas strid mot Romarna. Det var en knepig titel att få ihop. Jag ville ju att du skulle veta att boken handlade om romarna, men också att den handlade om kelternas krigardrottning Boudica, eftersom jag berättar om de båda stridande sidorna i boken. Det tog lång tid innan jag hade fått ihop den här titeln och länge gick boken under arbetsnamnet Romarriket.

På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Två böcker om andra världskriget som skildrar två olika sidor av kriget. Oj, vad länge jag funderade över om jag verkligen skulle ha de här titlarna. De är ju väldigt långa. Men jag ville ha med andra världskriget, för att du genast skulle förstå vad boken handlar om. Och böckerna kunde ju inte bara heta Andra världskriget, det låter ju som faktaböcker och alldeles för lika. Att jag ändå valde två så lika namn på böckerna är för att du som läsare snabbt ska kunna se att de här två böckerna ändå hör ihop, för det gör de. Du får stor behållning av att läsa båda, även om böckerna är fristående. Men genom att läsa båda får du ta del av olika händelser under andra världskriget. Tycker du titlarna känns bra?

Så har vi då böckerna om Nya Zeeland. Helt andra böcker än de fristående historiska äventyrsböckerna om Theo och Ramona. Jag ville att de skulle skilja sig rejält för att verkligen visa på att de var något helt annat.

Därför valde jag att kalla alla böckerna för KIMBERLIE och därefter lägga till en extratitel:

Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland. Här får du veta var händelsen utspelar sig.

Kimberlie - Ett nytt liv. Nu vet du fortfarande att det handlar om Kimberlie och Andy på Nya Zeeland, för du har sannolikt läst första boken i serien. Ett nytt liv, vad innebär det, hoppas jag du ska tänka.

Kimberlie - Främlingar. Ja, samma sak här. Du vet att den handlar om Kimberlie och Andy och några nya människor som är främlingar... Förhoppningsvis tycker du att det låter spännande.

Ja, det här var lite om hur jag tänker när jag sätter ihop en boktitel.

Om du ger ut dina böcker på ett förlag är det oftast förlaget som sätter titeln på boken. Men om du redan har en bra titel är det stor chans att förlaget väljer att använda sig av den. Dessutom är det bra om din titel fångar förlaget och får dem att vilja läsa din berättelse, eller hur? Och i slutändan också fångar läsarna!

Kramisar Kim
Klicka på boktitlarna om du vill läsa mer om varje bok.

Tidigare inlägg om skrivandet/Skrivprocess etc:
Min allra första bok
Skriva en bok
Ge ut böcker på eget förlag
Bokomslag, från idé till färdig produkt
När blir du författare?
Min källa till inspiration
Skriv en bok, föreläsning på Bokmässan i Göteborg 23 september 2010
Att arbeta med flera böcker samtidigt
Spökskrivare
Tänk vad ett ord betyder mycket
Lugn och harmonisk av böcker
Skicka din berättelse till förlag
Jobba med gula lappar och se exempel.
Nya gula lappar och skrivtips.
Hitta ditt författarspråk
Kött på benet
Huller om buller-tekniken
Första meningen
Slutet
Ge dig tid att stanna upp
Om jag ändå kunde tänja på tiden
Motivation och disciplin
Snart klar
Korrekturläsning
När allting finns där och har bråttom att komma ut
Det kom ett mail
Skriva för skrivandets skull
Skriva synops
Att arbeta med ordspråk
Synonymer, en spännande lek med ord
Läsarna är viktiga
Att använda sig av livserfarenhet i sina böcker
När inspirationen flödar
Sprudlande skrivarglädje
Kreativitet och vardagsbestyr
Skrivprocess och drömmar
Mellan dröm och verklighet
Skrivandet och livserfarenhet
Korrekturläsarna
Skrivkramp?
Vad händer på nätet när jag dör?
Skrivglädje
Skriv medan du sover
Skriv direkt ur hjärtat!
Iaktta och memorera...
Tid att skriva
Bygg upp din berättelse
Skrivandets alla små stunder
Skrivlängtan
Skrivklådan stillad...
Skrivar-endorfiner
När skrivandet känns som bäst
Vad ska jag berätta om?
Skriva för barn och ungdomar
Så många ord!
Steg för steg

Ord föder ord



Vill du ha fler skrivtips kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 11 februari 2011

Den hundrade...

Igår fick jag min HUNDRADE bloggföljare här på min blogg. Det tyckte jag var värt att fira, därför bestämde jag mig för att Jennifer som var den lyckliga 100:de skulle få min bok Kimberlie - Främlingar.

En gång råkade jag bli utvald på det här sättet, att vara den 1.000:de... Det var en mycket glad överraskning, och väldigt oväntat att plötsligt få en present, utan att egentligen inte ha gjort något.

Därför vill jag säga stort grattis till Jennifer, som utan att veta det i förväg när hon lade till sig som bloggföljare, blev ägare till den tredje boken om Kimberlie och Andy.

Till mina andra bloggföljare vill jag säga: Ge inte upp! Så fort boken kommer från tryckeriet kommer jag att dra några vinnare bland mina 100 bloggföljare och skicka signerade böcker till er. Har du ännu inte lagt till dig som bloggföljare är det inte för sent ännu. Gå in här och se vad du ska göra.

Du har även möjlighet att vinna en mugg med Theo/Pluto-motiv samt en signerad Theos Pompeji. Kika in här för att se hur den tävlingen går till.

När jag för 1,5 år sedan startade min blogg, blev jag så glad när jag fick min första bloggföljare och tänk nu är ni 100! Jättekul! Tack för att du har valt att följa min blogg, att du går in och kommenterar ibland och för att du gör så att jag känner att det arbete jag lägger ned på bloggen faktiskt är värt mödan!

Ja, helt enkelt, tack för att du läser min blogg!

Kramisar Kim

torsdag 10 februari 2011

Det kom ett paket...

Som jag berättat i tidigare blogginlägg får jag en del presenter från mina fans. Ofta är det små grisar, eftersom de vet att jag sparar på det, men jag får även många andra egenhändigt gjorda presenter av mina fans.

Häromdagen kom det ett paket, ett spännande paket, med många frimärken på, rejält inslaget och tungt! Jag hade tänkt fotografera själva paketet för att du skulle få se hur spännande det såg ut, men Jan hann att elda upp det innan jag hann komma med kameran... Ja, först efter att jag hade tömt paketet på sitt innehåll givetvis.

Det visade sig vara tre jättefina presenter från min bloggvän Helena på Citronodlingen i Sicilien. (Tack så väldigt mycket för den fina överraskningen Helena. Jag är jätteglad och tacksam för dem.)

Hon har
Butik Citronodlingen där hon säljer många spännande produkter. När jag kikade in på sidan första gången blev jag imponerad över hur många olika saker Butik Citronodlingen sålde. Jag trodde att det mesta bara var saker från citroner, men ack så fel jag hade. Här finns:

Delikatesser från Havet
Honung
Kryddor
Marmelad och Sylt
Nötter
Olivolja
Pastasåser
Patéer
Pesto
Sott' Olio (inlagt i olja)
Söta krämer
Torrone & Torroncini (Som jag inte riktigt vet vad det är, men det ser ut som godis...)
Kakor och Karameller

För ansiktet
För kroppen
Olivoljetvål
Presentförpackningar

Delikatesspaket
Hudvårdspaket
Dofter
Prylar
Bivaxljus

Som du ser finns det en hel del att välja mellan, spännande saker.

Idag tänkte jag berätta om en av de saker som fanns i paketet, för jag vill gärna testa sakerna innan jag berättar om dem. Du får gärna försöka gissa vad de andra två sakerna är för något, nu har du ju fått några ledtrådar...


Ett par dagar har jag testat Lava Viso all'Olio d'Olivia. En underbar tvål!!! Så här skriver de på Butik Citronodlingens internetbutiks hemsida:

Flytande ansiktstvål gjord på olivolja extra vergine och biologiskt odlad honung. Använd på morgonen för att återge huden vitalitet, och på kvällen för att tvätta bort sminket. Olivoljan har djupt rengörande egenskaper och befriar huden från smog, damm och smink och lämnar efter sig en skön ren, mjuk och frisk känsla. Honungen tillför näring och fukt.

Jag måste hålla med om att tvålen efterlämnar en mjuk och frisk känsla. Den får mig att tänka på reklamen för Palmolive duschkräm, du vet den där reklamen där kvinnan hoppar i en fontän och duschar, av längtan efter att få använda den rosafärgade Palmolivetvålen. Precis så där kände jag efter att ha använt Lava Viso all'Olio d'Olivia tvålen första gången. Jag ville tvätta mig igen och igen och igen, eftersom tvålen efterlämnade en underbar känsla. (Har även testat Palmolivetålen och den gjorde bara min hud torr och sträv.)

Mina händer som alltid blir fort torra är mjuka och lena som babyhänder och du kan ju tänka dig hur mitt ansikte är, eftersom det är ansiktet jag tvättar med tvålen, händerna får liksom insmörjningen på köpet...

Det bästa av allt är, att när den här flaskan är slut, kan jag gå in på Butik Citronodlingens internetbutik och beställa hem fler. Eller så tar jag helt enkelt planet ned till Sicilien och bunkrar upp rejält, för det är så många av butikens produkter som lockar. Ser fram emot att testa de två andra presenterna jag fick. Berättar om dem en annan dag, nu ska jag fortsätta läsa igenom Kimberlie - Främlingar, som snart går iväg till tryckeriet.

Kramisar Kim

onsdag 9 februari 2011

Djävulsbibeln

Många roliga frågor dyker upp på Panelen Unga Fakta. En av dem gällde Djävulsbibeln, vilket fick mig att tänka på att det kunde vara kul att berätta om den här på min blogg.

Djävulsbibeln är jämte Silverbibeln (finns på Uppsala Universitet) Sveriges mest kända handskrift. Båda togs som krigsbyte i Prag under trettioåriga kriget år 1648.

Djävulsbibeln
är en handskrift som på grund av sin storlek (89 cm × 49 cm) även kallas för Codex gigas eller Codex giganteus, vilket betyder jätteboken. Den kallas dessutom för Gigas librorum, som betyder böckernas jätte, vilket man kan förstå eftersom den väger 75 kg och är på 600 sidor. Boken tros vara den största bevarade boken från medeltiden.

Djävulsbibeln har enligt sägnen fått sitt namn av den groteska djävulsbilden som finns i den (se bilden). Men det sägs även att den har fått namnet för att den skrevs av en munk som satt fängslad i ett böhmiskt kloster vid namn Podlažice, någon gång runt 1200-1230. Med hjälp av djävulen lyckades munken skriva hela boken på en enda natt.

Boken innehåller förutom Bibeln i en äldre latinsk översättning, även historiskern Flavius Josefus judiska historia, och kyrkofadern Isidor av Sevillas Etymologiae, Cosmas av Prags Krönika över Böhmen (det första historieverket om Böhmen). Dessutom innehåller den flera andra medeltida handlingar, kalendrar, förteckningar och andra småskrifter. Illustrationen av djävulen, som gett handskriften namnet Djävulsbibeln, finns vid en text om exorcism.

Handskriften hamnade på Cistercienklostret Sedlec, och köptes därefter av Benidiktinklostret i Brevnov. Mellan 1477 och 1593 bevarades den i ett klosterbibliotek i Broumov fram till att den tysk-romerske kejsaren Rudolf II lånade den 1594. Rudolf bevarade handskriften i "Rudolphinische Kunst- und Wunderkammer" i konungaborgen Hradcany i Prag. Den blev svenskt krigsbyte 1648. Sedan dess är den en av Kungliga bibliotekets största sevärdheter.

Intressant med gamla böcker, eller hur? Tänk vilket arbete det ligger bakom den här tjocka boken, och även Silverbibeln, (missa inte att gå in på länken och läsa om den). Det är inte som nuförtiden när tryckerierna trycker upp 3.000 böcker på en timma...

Ja, nu är du en kunskap rikare, om du inte redan kände till det här!

Kramisar Kim

TIDIGARE INTRESSANTA FAKTAINLÄGG
Fakta om Kina:
De första Kinesiska Skrivtecknen
Kinesiska murens historia
Hund i Kina
Några kinesiska uppfinningar, bland annat stigbygeln
Kinas förste kejsare
Terrakottaarmén på Östasiatiska museet i Stockholm


Fakta om Frankrike:
Slottet Versailles fontäner
Giljotinen ett löpande-band-mordredskap
Champagnens historia
Flykten till Varennes / Franska Revolutionen
Eiffeltornet i Paris, Världsutställningen 1889
Frihetsgudinnan i Frankrike och USA



Fakta om mat:
Världens äldsta snabbmat



Bantning:
Bantning ur historisk synvinkel



Romarriket:
Historiska fel i filmen Spartacus
Roms sju kullar och Roms födelse



Kronprinsessan Victorias anfader:
Jean Baptiste Bernadotte sedermera Kung Karl XIV Johan




Brudklänningens historia:
Visste du att det var Storbritanniens drottning Victoria som gjorde vit brudklänning till ett mode? Om detta och mycker mer kan du läsa här.



Fakta om Fotboll:
Fotbollens historia



1800-talets Facebook:

Tänk... redan på 1800-talet fanns en form av Facebook



Fakta om Klotter:
Klottrets historia går långt tillbaka i tiden.



Svensk Koloni:
Den svenska kolonin Nya Sverige i Amerika




Venedig, sagornas stad:
Venedigs historia, fakta och reseinformation



Titanic:
Läs om skeppet Titanics sorgliga historia


Midsommarafton:
Varför firar vi Midsommar?



Konfliktdiamanter:
Blodig Diamant, en skrämmande berättelse.


Vampyrer:
Här kan du läsa om Vampyrer, Greve Dracula och Twilight



Fakta om Egypten:

Mumier
Tutankhamons kläder
Howard Carter fann farao Tutankhamons grav



Fakta om Ecuador/Peru:
Krympta huvuden


Internet:
Internetanvändning



Digerdöden/Svarta Döden/Pesten
Här kan du läsa om Digerdöden


Stigbygelns historia
Här får du veta mycket om stigbygeln, sadeln och hästens historia.


Bluehenge och Stonehenge
Några av västvärldens mest berömda stensättningar


Tobakens historia:
Här kan du läsa om tobakens historia, men också om rökningens konsekvenser.

Om flaskvattens konsekvenser:
Giftigt flaskvatten


Persien
Marathon och Persien

Lund:
Domkyrkan i Lund, fylld av mystisk och märkliga ting.


Fakta om Nya Zeeland:
Maorierna, Nya Zeelands urinvånare. Folkets historia samt tatueringskonst.


Sveriges sista avrättning:
Årsdagen av den första och sista avrättningen med vår svenska giljotin


Chokladens historia:
Här kan du lära dig mycket om chokladens historia.


Julens historia och traditioner:
Varför firar vi julafton, juldagen, advent? Här kan du lära dig mycket av våra svenska jultraditioner

Vad är det för skillnad på marsipan och mandelmassa? Vill du göra din egen marsipan, gå på marsipanskola? Här hittar du alla svar.
Julmat över hela världen


Nyår
Nyårstraditioner, mat, champagne med mera




Böcker
Nu är det bevisat att böcker är lugnande
Djävulsbibeln och Silverbibeln
Turboförfattare: George Simenon och Saw Alonzo
Nora Roberts, otroligt produktiv författare


Växthuseffekten
Växthuseffekten, vem kom på ordet och vad innebär det?




tisdag 8 februari 2011

"Turbo-författare"...

Efter mitt inlägg om Nora Roberts har det kommit många kommentarer, vilket får mig att vilja berätta om ännu fler "Turbo-författare". (Ett smeknamn som vissa av mina kollegor har gett mig.)

En av förlaget Hjalmarsson & Högbergs författare, Saw Alonzo, har hamnat i Guinness rekordbok 1988 för att han skrev en bok under övervakning, på 5 dagar, 19 timmar och 15 minuter!!! Boken är på 208 sidor. (Enligt min vän Jörgen som har läst boken är den riktigt bra.) Om Saw Alonzo skulle ha fortsatt att skriva i den takten skulle han ha kunnat producera 60 böcker varje år!!! Wow, tänk dig det!

Saw Alonzo är född i Orbetello i Italien och har svenskt medborgarskap. Han är utrikeskorrespondent och författare. Han har även översatt flera av våra svenska författare, bland annat Harry Martinsson, till italienska.

En annan mycket produktiv författare är George Simenon, som bland annat skrev böckerna om kommissarie Maigret. Böcker som jag älskade att läsa. Det finns totalt 75 böcker/noveller om kommissarie Maigret översatt till svenska.
George Simenon skrev sammanlagt 300 romaner och 4.000 noveller!

Simenon född 13 februari 1903 i Liège i Belgien, dog 4 september 1989 i Lausanne i Schweiz.

Berättelserna om kommissarie Maigret har bildat underlag till flera filmatiseringar för bio och TV. Den engelska TV-serien "Inspector Maigret" sändes 1960-1963 med Rubert Davies i huvudrollen. Serien blev mycket populär här i Sverige och jag var en av dem som gärna ville se tv-serien, men jag var inte tillräckligt gammal. Så för att se filmerna fick jag åla mig in från sovrummet och lägga mig under pappas fåtölj. Där hittade mina föräldrar mig oftast sovande när de skulle gå och lägga sig. TV-serien har senare gått i repris, så att jag har fått möjlighet att se några avsnitt i sin helhet.

Blev du sugen på att läsa något av George Simenon hittar du en lista över hans böcker här.

Ja, det var ytterligare två "Turbo-författare". Känner du till någon mer? Eller... är du sugen på att försöka slå någon av dessa författares rekord? Jag jobbar på det...

Kramisar från Kim

måndag 7 februari 2011

Vet du att...

...jag har blivit slagen på grund av det jag skrev i en av mina böcker? (Personerna på bilden har inget med tillfället att göra. Hittar du mig på bilden bland alla fansen?).

Det var på Bokmässan 1998. Min bok Tillbaka till Pompeji (mannen håller i förstautgåvan av den boken med grönt omslag på bilden ovan) och Jag är ingen häxa hade kommit ut och jag var för första gången i mitt liv på Bokmässan i Göteborg för att föreläsa och signera. När jag stod där, stolt och nervös, framför mina böcker och väntade på invasionen av fans, färdig att börja skriva autografer, kom det fram en flicka och frågade om det var jag som hade skrivit Tillbaka till Pompeji. När jag svarade ja började hon slå på mig. Hon var riktigt, riktigt arg och skrek: "Här får du för att du dödade hästen!"
Det här är stycket som gjorde att flickan gav mig stryk:

Framför honom på marken låg en häst. Bara en liten lätt ruskning på huvudet ibland, för att hålla askan borta, tydde på att den levde. Med blicken följde Theo hästens konturer under askan och stannade vid det som borde ha varit bakkroppen, men som nu var försvunnen under en jättestor sten, eller vad det nu var. Tänk att den låg så stilla. Det var som om den hade insett att den snart skulle dö, att det inte fanns något att göra längre. Men ändå kunde den inte låta bli att skaka av sig askan som föll över nos och ögon.
Theo böjde sig fram, smekte nosryggen på hästen och strök undan askan.
"Stackars krake", sa han och insåg plötsligt att det inte bara var människorna som drabbades av vulkanutbrottet.
Vem tänkte på djuren när man hade sitt eget liv att rädda?
"Jag tänker på dig", sa Theo och strök återigen hästens huvud. Men tyvärr är det inte mycket jag kan göra för att hjälpa dig. Dig däremot", sa han och vände sig mot Pluto, "dig ska jag hjälpa, det lovar jag."

Ja, nu vet du varför flickan blev så upprörd, efter att ha läst min bok Tillbaka till Pompeji. Inte ett ord sa hon om alla de tusentals människor som "jag" också dödade i boken, eftersom "jag" lät vulkanutbrottet ske. Det vulkanutbrott som förintade hela staden Pompeji och alla dess invånare, både människor och djur.

Tycker du jag förtjänade hennes utbrott av ilska?

Måste avsluta med att berätta att flickan sedan, när hon väl slutat slå, berättade att hon älskade boken, att det var den bästa bok hon någonsin hade läst, förutom det med hästen då...

Kramisar Kim

söndag 6 februari 2011

Vill du vinna...


Nu har du chans att vinna en mugg med Theo och Pluto som motiv OCH...

en signerad bok: Theos Pompeji. Om du vill vara med vid utlottningen av boken och muggen, är allt du behöver göra att skriva en recension om någon av Theo och Ramona-böckerna och skicka till forlag@roslagstext.se eller lägga in i "kommentarer" på Kimselius blogg eller på Theo och Ramona sidan.

Om din recension vinner får du alltså både en mugg och en signerad bok.

Skicka in ditt bidrag före den 25 februari 2011.

Vinnaren meddelas här på bloggen den 1 mars 2011.

Ser fram emot alla era omdömen om mina böcker. Och du... du får lov att skicka in recensioner på flera av böckerna, vilket då ger dig större chans att vinna.

Lycka till!

Kramisar Kim