Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 21 november 2015

Boktips Pensionatet vid världens ände av Camilla Davidsson

Pensionatet vid världens ände av Camilla Davidsson

Huvudpersonen Emma får mig att bli riktigt arg ibland. Hur kan hon vara så naiv, hur kan hon låta männen bestämma över hennes liv, hur kan hon låta sig hunsas hela tiden?

Att få läsaren att reagera och känna ilska, sorg, smärta och glädje, då har man lyckats skildra personerna.

Jag fängslades inte lika mycket av denna bok som den första boken om Santiago de Compostela, Under Vintergatans alla stjärnor, eftersom den förra gav mig många nya vyer och insikter. För min del var det först när Emma reste till Gotland som jag tyckte att historien verkligen tog fart och gav minst lika mycket som förra boken. Camilla är duktig på miljöskildringar, men de kommer främst fram när hon skildrar naturen. Då får hon mig att känna det som om jag är på platsen.

Älskar slutet på den här boken och jag vill läsa fortsättningen NU! För hur det nu än är, så är jag fast för Camilla Davidssons sätt att skildra berättelsen om Emma och hennes kamp till ett bra liv.

En riktig må-bra-bok, men även en chic-lit-bok om en kvinna i karriären som satsar allt på att vara någon annan än den hon egentligen är innerst inne. Läs den!


PENSIONATET VID VÄRLDENS ÄNDE är Camilla Davidssons (f. 1969) andra roman. I hennes tidigare yrkesliv arbetade hon med marknadsföring på en rad internationella företag. 2012 lämnade hon storstaden med sin man och tvillingdöttrar för att leva ett lugnare liv nära naturen i skidorten Åre i Jämtland. På somrarna driver hon ett Bed & Breakfast på Fårö, Gotland. Pensionatet vid världens ände ingår tillsammans med hennes debutroman, Under Vintergatans alla stjärnor, i en trilogi om karriärtjejen Emma, och hennes sökande efter kärlek, lycka och meningen med livet.

Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 20 november 2015

Boktips Fortfarande Alice av Lisa Genova

Fortfarande Alice av Lisa Genova

Det här är en skrämmande skildring av Alice Howland som är en kvinna på höjden av sin karriär. Hon är Harvardprofessor och ytterst skärpt. Hon har just fyllt femtio. Hon tar sin dagliga joggingtur och en dag minns hon plötsligt inte var hon bor. En dag när hon föreläser tappar hon ord. En annan gång har hon glömt att hon skulle flyga iväg till en annan stad för att föreläsa och åker hem istället.

När hon får diagnosen Alzheimer skriver hon en checklista till sig själv: "Alice, om du inte kan svara på någon av följande frågor, klicka på mappen Fjäril och följ instruktionerna där." Alice har bestämt sig för att ta livet av sig. Hon samlar på sig medicin som hon kan ta för att begå självmord. Alla instruktioner finns i mappen Fjäril på datorn. Hennes Blackberry är hennes räddning. Där finns hela hennes liv. Varje dag svarar hon på de frågor hon ställt sig själv, varje dag svarar hon rätt. Men så en dag hittar hon inte sin Blackberry. När den till slut hittas instoppad i frysen är den helt förstörd. Nu har hon inga frågor att besvara längre, till slut minns hon dem inte. När hon hittar mappen Fjäril och kikar in på den, glömmer hon av instruktionerna så fort hon lämnar datorn. Alzheimersjukdomen har gått för långt.

Jag led verkligen med Alice igenom hela boken. Inne i sitt huvud visste hon allt, men hon kunde inte förmedla sig, gradvis försvann även det inre medvetandet och hon blev lugn.

Det här är inte bara berättelsen om Alice, utan även om hennes familj, hennes man som också är professor, hennes tre barn som låter testa sig och det visar sig att en av dem har genen som kommer att ge henne Alzheimer.

När någon blir sjuk är det inte bara individen som drabbas, det är alla personer i individens närhet. Det här är en mycket väl skildrad berättelse om vad som händer när någon får Alzheimer. Läs den!!!

Lisa Genova är född 1970. Hon är fil.dr i neurovetenskap från Harvard och mycket engagerad i Alzheimerfrågor. Romandebuten Fortfarande Alice gav hon först ut själv innan den gavs ut på ett stort förlag. Boken har sedan dess legat 56 veckor på New York Times topplista, blivit flerfaldigt prisbelönad och givits ut i 31 länder. Filmen hade svensk premiär våren 2015 och har vunnit en lång rad priser, bl.a. belönades Julianne Moore med Oscar, Golden Globe och BAFTA för bästa kvinnliga huvudroll.Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 19 november 2015

Min egen bibel Att skriva med glädje av Kimselius

Den här fina recensionen av Att skriva med glädje upptäckte jag på Bokus.

"Min egen bibel!
Jag fick äran att vinna denna utav Kim i en liten Facebook tävling i januari. Det jag älskar med henne är att hon känns så äkta och genuin. Man känner sig verkligen på samma nivå som hon gjorde när hon började och genom det känner man verkligen att "jag kan också!". Man VILL på egen hand kontakta henne efter denna och få lära sig mer av henne!!

Den förklarar enkelt hur man går till väga, små korta kapitel och hon har skrivit det mest nödvändiga man behöver veta och lära sig. Oavsett om man är etablerad eller inte så är det här den nya skrivarbibeln för ALLA att ha i sin skrivarlya." Beatrice Nyström


Den får fem stjärnor av fem möjliga.Tack för de fina orden, Beatrice. Blev jätteglad när jag hittade ditt omdöme och full poäng på boken!


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Även den går att beställa på nätet.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

onsdag 18 november 2015

Spännande spökafton på Kalmar slott 21 november

Spökafton på Kalmar slott är ett evenemang jag ser fram emot. Det ska bli roligt att få berätta om mina möten med andar. De flesta av dem har inspirerat mig att skriva berättelser som du kan läsa i novellsamlingen Mysrys.

Dessutom har spökberättelsen min käre far berättade för mig som barn blivit en helt egen bok, Spöket på Stora mossen.

Om detta och mycket mer kommer jag att berätta om på lördag. Men jag är inte ensam om att prata spöken, du kommer att få lyssna på många spännande berättelser under kvällen. Missa inte det här evenemanget!

Du kommer även att få möjlighet att köpa alla författares böcker på lördag. Nedan kan du se vilka böcker jag kommer att ha med mig. Läs mer om evenemanget, de andra författarna och hitta länk till bokning nedan. Hoppas vi ses!


 Välkomna till en kväll i det förflutnas tecken. 

Kom och träffa författarna som berättar och skriver om slottsspöken, andar historia, arkeologi och nordisk folktro.

Anna-Karin Andersson från Kalmar som i år debuterat med sin ungdomsrysare I skuggan av Blå Jungfrun.
 
Frida Andersson Johansson vars skräckroman Dränkt utspelar sig i bedrägligt lugn vardagsmiljö, men som ganska snart får en betydligt obehagligare inramning. 

Kim M. Kimselius som skrivit ett 40-tal spänningsböcker för barn- och ungdom, varav den senaste utspelar sig på Sandby Borg på Öland. 

Ulrika Söderström, arkeolog på Kalmar Läns museum, som i höst debuterar med den barnbok hon skrivit tillsammans med Anna-Karin Andersson. 

Charlotte E Johansson, förläggare som driver bokförlaget Stimpla Publishing i Kalmar, och alltid fastnar för de mystiska berättelserna i manushögen. 

Under kvällen serveras soppa och rysliga berättelser. Dryck köps till på plats. Är du i behov av specialkost? Kontakta arrangören minst fyra dagar innan evenemanget info@annakarinandersson.se eller 070-605 49 19. 

Författarnas böcker går att köpa på plats och du kommer även att få möjlighet att ställa frågor till samtliga författare.Här ser du de böcker jag kommer att ha med till försäljning på Kalmar slott:

 Mysrys - Novellsamling
Tycker du om att läsa om andar, relationer, sorgearbete och livsglädje passar den här boken dig. Det här är en riktig "Må-Bra-bok"! Mysiga och rysliga noveller av Kim M Kimselius.Spöket på Stora  Mossen
En spökbok, hästbok och deckare, allt i ett, blir ett spännande äventyr.

Sveriges Pompeji Sandby borgs öde
Theo och Ramona är med vid utgrävningen av Sandby borg på Öland. Här hittar de både skatter och mänskliga skelett. Genom fynden förstår de att borgens invånare har mött ett hemskt öde. Ett silverspänne fångar Ramonas intresse och gör att hon vill veta mer. Med hjälp av Månstenen reser de till borgen på 400-talet. De vill försöka förhindra händelsen som blir invånarnas undergång. Ondskefulla krafter har redan satt allt i rullning och slår till direkt vännerna anländer till det förflutna.


TudorRosen Kampen om makten
Den rödvita Tudorrosen blev symbolen för huset Tudor, efter att Henrik VII blev förste kung av Tudordynastin. Han får ständigt kämpa för att behålla makten.

Henrik VIII övertar tronen efter sin far, Henrik VII, och försöker få en son. I sin strävan efter detta, låter han förskjuta, avrätta och skilja sig från sina hustrur, som blir sex till antalet. Två av dem, Katarina av Aragonien och Anne Boleyn, är starka kvinnor som inte lyckas tillgodose kungens önskemål. Däremot får de döttrarna Maria och Elisabet.

Juvelen som Theo och Ramona till Tudortiden, ger dem även obehagliga upplevelser. De skiljs åt i striden vid Bosworth Field. I sökandet efter Ramona räddar Theo livet på Henrik VII, vilket för honom till hovet, alla dess intriger och maktspel. Ramona och Theo får ta del av Tudordynastins härskares liv och död, där de själva ständigt svävar på avgrundens kant. De kämpar för att ta sig tillbaka hem, men juvelen har andra planer för dem.
 
Vi ses på lördag!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

Det osynliga folket på Island av Kim M Kimselius

 Det osynliga folket på Island av Kim M Kimselius


2016 blir det två böcker om Island. Du vet väl att jag har två olika serier om Theo och Ramona. En som är en historisk äventyrsserie och en som är blandat fantasy och historia, beroende på vilken bok det är. Den sistnämnda är Theo- och Ramonaäventyrsserien och här är det du som är fan till Theo- och Ramonaböckerna som bestämmer vad jag ska skriva om.

Det osynliga folket på Island är den fjärde boken i serien Theo- och Ramonaäventyr. Det här tycker jag är en bok som räknas till fantasy, även om den är uppbyggd runt isländska sägner och på så sätt även innehåller isländsk historia. Vad känner du, fantasy eller historia?

De tidigare böckerna i serien är Månstenen, Skräckresan med Titanic och Sveriges Pompeji Sandby borgs öde.

Här ser du första svartvita skissen till Det osynliga folket på Island. Jag tycker det ser spännande ut, vad tycker du?

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

tisdag 17 november 2015

"Spritter av glädje inför orden!" Att skriva med glädje

Spontana ord om min första skrivbok, Att skriva med glädje. En bok jag också tycker mycket om."Jag har precis avslutat din bok Att skriva med glädje.
Du har varit med om mycket sorg,
ändå spritter du av glädje inför orden. 
Det är smittsamt.
Man vill kasta sig in i sin egen text och bara njuta." 
Eva Karlsson

Tack Eva för de fina orden!

Baksidestext:

Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 26 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok.

Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok.

En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt!

"Skriv direkt från hjärtat!" säger Kim, och det är precis det hon har gjort!


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.


Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Även den går att beställa på nätet.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

måndag 16 november 2015

Vill du läsa historiska händelser i kronologisk ordning, efter de årtal de inföll?

På bokmässan i Göteborg får vi ofta frågan i vilken ordning de historiska händelserna utspelar sig. Det har gjort att jag för många år sedan lade in en lista med de historiska äventyrsböckerna efter de årtal händelserna utspelar sig, i kronologisk ordning, istället för att ha dem i den ordning böckerna kommer ut.

Kanske du också vill läsa böckerna i den ordningen om du är lärare, eller elev. Här är de historiska äventyrsböcker jag hittills har gett ut. Fler är på gång, som alltid.Vill du läsa mer om varje bok är det bara att klicka på titeln så kommer du till bokens sida.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

söndag 15 november 2015

Boktips Solhjärtats hemlighet Saltregnen av Pär Sahlin

Solhjärtats hemlighet Saltregnen av Pär Sahlin

Det var en glad överraskning att läsa den här boken. I första boken i serien, Solhjärtats Hemlighet, sa jag att berättelsen hade vunnit på att stanna upp i handlingen ibland och vila i ögonblicket. I den här boken är det just vad författaren har gjort och det är ett rent nöje att läsa boken.

Handlingen flyter på i ett raskt, men lagom snabbt tempo. Som läsare hinner jag med att ta till mig alla intryck, miljöskildringar och personerna. Bra skrivet!

Eftersom bokens huvudperson är min namne, Kim, har jag lite svårt ibland att se Kim som en pojke, men det är en pojke, en modig sådan. Han kommer från vår värld. I första boken hämtar flickan Nela honom till sin värld för att rädda världen från att gå under. Där hittade Kim sin försvunna mamma, hon är drottning och Kim blir prins när han tillsammans med sin pappa stannar kvar i den nya världen.

I Saltregn börjar det regna salt och världen förstörs sakta. Av en gammal kvinna i slottet får Kim höra orden "Den ende som kan förhindra katastrofen är ett barn av drottningarnas hus. Ett barn som bär tecknet på sin kropp." Därefter pekar hon på ärren på Kims arm.

När Nela och hennes mor förs bort för att offras för att få slut på saltregnet, ger Kim sig iväg för att rädda dem. Under den strapatsrika resan får han oväntat sällskap.

Ett fantasieggande äventyr där vänskapen är viktig. Längtar redan efter nästa bok i serien! Läs den!


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.