Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 22 juli 2017

Ryttaren av Olséni och Hansen

Ryttaren av Olséni och Hansen

Jag har älskat de tidigare böckerna av Olséni och Hansen i serien Mord i Falsterbo. Men den här var inte riktigt i min smak. Fastän den borde ha varit det, jag älskar hästar, har ridit i många år och har även varit på Falsterbo Horse Show.

De tidigare böckerna har haft fart och varit roligare, med dråpliga, oförutsägbara händelser. Den här var för pratig i mitt tycke. Långa dialoger som inte förde handlingen framåt.

Baksidestext
Det har dragit ihop sig till Falsterbo Horse Show, årets största höjdpunkt inom svensk ridsport och en av de mest prestigefulla hopptävlingarna i världen. Nationsflaggorna vajar i sommarbrisen, solen står högt på himlen och läktarna är fullsatta. Det luktar succé lång väg. Kommunen har, till borgmästarens oförställda glädje, två ryttare i toppklass som konkurrerar om den sista OS-platsen i hopplandslaget.

Förhandsfavoriten Leopold Gyllenstierna rider in och tar emot folkets jubel, men redan efter tredje hindret faller han död ner. Det visar sig snabbt att han inte dött en naturlig död och Skanörs poliser kastar sig med blandad entusiasm in i mordutredningen. När det kort därpå inträffar ytterligare ett mord känns sommarsemestern plötsligt väldigt avlägsen.

Samtidigt som kraven på poliserna ökar förpestas Egons tillvaro av att hans närmsta granne och antagonist, Elisabeth, bjudit hem sin ungdomskärlek Fransois från Paris. Ordningen på Kärleksstigen är rubbad och Egon avskyr instinktivt den franske sprätten och känner sig mer ensam än någonsin.

Ryttaren är den tredje och fristående delen i den varma kriminalkomediserien Mord i Falsterbo, skriven av av författarduon Christina Olséni och Micke Hansen. Humor och lättsamt hanterade mord i idyllisk småstadsmiljö är deras signum. Återigen får vi möta poliserna Mårten och Lisa på Skanörs polisstation, den utbrände åklagaren Fredrik och hans överenergiska farbror Egon, 84 år, samt övriga i det pigga pensionärsgänget som vi träffade i Badhytten och Fågelskådaren.

Trots mina relativt låga poäng den här gången, kommer jag definitivt att fortsätta läsa serien Mord i Falsterbo. Det är annorlunda deckare och inte den vanliga försupna polisen som löser brotten. Jag ser fram emot nästa bok i serien.


Den får tre stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.  

fredag 21 juli 2017

Det här kan hända om du går skrivarkurs för mig

Det här kan hända om du går skrivarkurs för mig

2016 gick Elias Våhlund skrivarkurs för mig. Jag minns honom väl, något även de andra skrivkursdeltagarna gör, eftersom han utmärkte sig redan en timma in på kursen.

När deltagarna skulle svara på de första skrivuppgifterna, räckte Elias upp handen och skakade ivrigt på den, medan han ropade: "Jag, jag, jag vill!"

Han lät som en liten pojke som visste svaret på en svår fråga. Jag lät honom börja.

Elisas gav svar på uppgifterna, sedan reste han sig upp och började samla ihop sina saker. Alla såg vi frågande på honom.

"Nu har du förlöst mig, nu kan jag jobba vidare!" sa Elias.

Sedan skrattade han åt våra häpna uttryck och fortsatte:

"Men om du har gett mig så här mycket bara under den första timman, då tänker jag stanna hela kursen ut, för vem vet vad som kan hända då?"

Han visade mig skisserna på den bok han och hans fru Agnes planerade. Vi pratade, diskuterade och jag peppade honom.

När han åkte sa Elias att det var den bästa skrivarkurs han hade gått på och att han skulle rekommendera varenda människa han mötte till att gå min kurs.

Gissa om jag blev glad när omslaget dyker upp i Facebookflödet och en bok hamnar i min brevlåda.

Normalt när jag får en recensionsbok lägger jag den lydigt i högen i den ordning den har kommit in, men det gick inte med Handbok för Superhjältar av Elias och Agnes Våhlund. Jag hade sett fröet till boken, jag ville se hur den såg ut i färdigt format.

Omslaget är helt underbart! Agnes Våhlunds illustrationer är starka och Elias Våhlunds text berör och det går inte att lägga ifrån sig boken.

Jag tänkte att jag bara skulle kika på de första sidorna. De kände jag igen, de hade Elias visat utkast på under kursen och frågat om jag trodde att ett förlag skulle kunna vara intresserad av en sådan historia. Det trodde jag och uppmuntrade honom.

Sida efter sida bläddrade jag fram, läste, fängslades av illustrationerna och plötsligt var boken slut... Jag kände mig tom och ville läsa mer. Jag började om från början.

Det är sådana här framgångar som inspirerar mig att hålla skrivarkurser, att se osäkerhet förbytas till seger och framgång. För jag lovar dig, det är inte sista gången vi får höra talas om Handbok för Superhjältar och duon Elias och Agnes Våhlund.

Redan nu är andra boken på gång. Håll utkik efter del två av Handbok för superhjältar Röda Masken.

Vad boken handlar om
Som du ser på omslaget handlar det om en helt vanlig flicka som blir en superhjälte. Hon har flyttat hem till sin mormor och blir mobbad för sina stora öron.

När hon gömmer sig på biblioteket ser hon en bokrygg lysa röd. Det är Handbok för superhjältar. Hon tar med sig boken hem och börjar studera den ingående. Hon tränar och gör precis vad det står i boken, men ingenting händer. Inte förrän hon får en specialsydd pyjamas av mormor. Då sker allt det Lisa drömt om.

Texten är rak och enkel. Orden berör och man vill läsa vidare. Det går helt enkelt inte att sluta läsa. Boken är magisk, den drar in dig i Lisas värld och släpper inte greppet om dig förrän du läst färdigt. Det är en stark berättelse som tar upp varje barns dröm: Att få vara unik, att få vara superhjälte. Boken gör det möjligt för alla att bli superhjältar.

Läs den, både för din egen skull, för barnens, barnbarnen, eleverna i skolan. Läs boken och berätta om den, för det är en fin berättelse som inte lämnar någon oberörd.

Den får fem stjärnor av fem möjliga (fast den förtjänar 10 stjärnor).


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.


Här skulle blogginlägget kunnat sluta, men det gör inte det. För jag vill även berätta om min skrivkursdeltagare Åsa Persson, som jag anser är Sveriges nya deckardrottning. Hon har fått sin bok Skuggor av ljus utgiven på förlag och håller just nu på med uppföljaren.

Dessutom har flera av mina skrivkursdeltagare fått noveller antagna till tidningar.

Många av skrivkursdeltagarna har gett ut flera böcker och några av dem har till och med startat eget förlag.

Som om inte det var nog har i stort sett samtliga skrivkursdeltagare debuterat genom att vara med i någon av de novellsamlingar vi skrivit tillsammans: Färgargårdens andar och Morden på Färgargården.

Jag är en mycket stolt skrivkurslärare som just nu inväntar deltagarna till årets andra skrivkurshelg på Färgargården. Kanske vill du gå min skrivarkurs 2018?För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.torsdag 20 juli 2017

Dags att korka upp champagnen igen

Dags att korka upp champagnen igen

Vi har fått en jättefin recension från BTJ av 10 tips för att leva på din kreativitet. Som du säkert vet får man inte lägga ut hela recensionen, därför får du bara läsa bitar ur den. Synd, för det är bara positiva ord om boken:


10 tips för att leva på din kreativitet
Publiceras i BTJ-häftet nr 18, 2017.
Lektör Jonas Herrlin

Recension
Den här boken är lämplig läsning för den som drömmer om att skriva en bok. Den är skriven av tre entusiastiska inspiratörer: Kim M. Kimselius, författare, skrivkurslärare och föreläsare; Lennart Guldbrandsson, lektör, spökskrivare och författare samt Kristina Svensson, bokutgivningscoach och författare. --- Deras egna erfarenheter varvas med handfasta praktiska råd. --- En ärlig och frejdigt skriven bok som ger perspektiv på drömmen om att skriva och vad det innebär att bli författare.

Det är härligt att få bekräftelse från BTJ om att vår magkänsla stämde: Det här är den bästa bok vi har skrivit, hittills.

Även Jenny Forsberg har bara gott att säga om boken:
Proppfull av konkreta tips och framför allt inspiration! Boken fick igång mina tankar och väckte nya idéer.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.   


onsdag 19 juli 2017

Ibland känns det helt overkligt

Ibland känns det helt overkligt

Just nu, när jag skriver det här, sitter jag och lyssnar på min bok, Tillbaka till Pompeji, som ljudbok.

Det känns overkligt. Tidigare har jag läst in Giljotinen och Snapphanar! Då var det min egen röst jag hörde, nu är det en främmande person. Det tog ett tag innan jag vande mig.

Inläsaren har verkligen lyckats fånga Theo och Ramona. Jag älskar ljudboken.

Det här är bara en provfil. Vilket innebär att jag lyssnar några minuter, sedan är jag tvungen att sätta igång nästa fil. Det är lagom långa avsnitt, något jag som van lyssnare av ljudböcker tycker är bra.

Redan nästa vecka finns ljudboken ute till försäljning. Därefter kommer den på Storytel och andra liknande sajter.

Jag är ingen häxa har redan börjat läsas in.

Jag har skrivit kontrakt på de första tio böckerna i serien om Theo och Ramona. Ska bli spännande att få lyssna på dem, en efter en, allteftersom den har lästs in.

Visst är det otroligt? I år, när jag firar 20 år som författare, händer det mer än någonsin i mitt författarliv.

Jag är så lycklig!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Copyright Kim M. Kimselius tisdag 18 juli 2017

Nu har du tur!

Nu har du tur!

Det har kommit ett återbud på en av mina populära skrivarkurser i sommar. Eftersom de som står på reserv inte har svarat, lägger jag ut platsen för bokning.

Det gäller vecka 30, 28-30 juli. Nedan kan du läsa mer om skrivarkursen. Eller gå in på Kimselius hemsida.

Skrivkursens grundinnehåll
Att känna glädje i skrivandet
Bygga upp en berättelse
Fånga läsarna
Skapa karaktärer
Gestalta
Miljöskildringar
Dialoger
Att komma ur skrivkramp
Korrekturläsning
Skicka till förlag
Dessutom tillkommer fler ämnen utöver dessa.

BTJ:s recension av skrivboken Att hitta glädje i skrivandet: "Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren

Plats
Kursen hålls i den gamla Färgargården i Eringsboda. Ett charmigt 1700-talshus som ligger vid en liten sjö med badbrygga. Övernattning sker i huset och du delar rum med någon av de andra kursdeltagarna. Medtag sovsäck/sovtäcke, kudde och handdukar. Glöm inte baddräkt! Du kan gå in på Google Maps och ta en promenad runt skrivkursgården. Länken tar dig direkt till Färgargården.

Kostnad
3.200.

Information om kursen

Föregående års skrivkursdeltagare har gett ut novellsamlingar tillsammans med Kim. Färgargårdens andar och Morden på Färgargården. Kanske blir du en av de som deltar i nästa års novellsamling som utkommer sommaren 2018. 


Kim M. Kimselius är en flitigt anlitad föreläsare och skrivkurslärare. Hon håller många skrivarkurser runt om i landet. Kim skriver med glädje och vill i skrivarkursen Att känna glädje i skrivandet, förmedla skrivglädje till dig.

I grundkursen får du lära dig känna glädje i skrivandet, bygga upp en berättelse, fånga läsarna, skapa karaktärer, gestalta, skriva miljöskildringar, dialoger och mycket mer. Kim tipsar om hur du tar dig ur skrivkramp och hur du korrekturläser din text innan du skickar till förlag.

Det spelar ingen roll vad målet med ditt skrivande är: att skriva om ditt liv, din släkt, en deckare, roman, eller en faktabok. Kim har 20 års erfarenhet som etablerad författare och delar med sig av sina kunskaper, på ett sätt som får dig att komma igång att skriva din bok.

Flera personer som har gått Kims helgkurser på Färgargården i Eringsboda, har fått bokkontrakt, noveller antagna i tidningar och litteraturpris.


Kim har gett ut över 45 böcker, bland annat Att skriva med glädje, Att hitta glädje i skrivandet, 10 misstag författare gör samt 10 tips för att leva på din kreativitet. Kims böcker är populära, används i många skolor som temaböcker och är översatta till flera språk.

Platserna tar fort slut, anmäl dig så snart du kan! Anmäl dig här! Läs mer om kursen nedan.
Anmäl dig till skrivarkursen genom att mejla Kim M Kimselius. Märk mejlet "Skrivkurs 2018". Skriv namn, adress och ålder i mejlet, berätta lite om dig själv och vad du vill få ut av kursen.

"Under två dagar har jag fått ny inspiration och ännu mer fart på mitt skrivande.
Jag kan varmt rekommendera Kims skrivarkurser.
Hon är en perfekt coach som gör skrivandet ännu roligare."
Annie Svensson

Kanske vi ses?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

 
Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Copyright Kim M. Kimselius  måndag 17 juli 2017

Årets första skrivarkurs på Färgargården

Årets första skrivarkurs på Färgargården

Då har årets skrivarkurser startat. Den första hade jag nu i helgen. Vädret var strålande, ljumma kvällar och morgnar. Dagarna soliga och sköna. Förutom på söndag efter lunch, då regnade det. Bilden är tagen på fredag eftermiddag, när alla samlas och bekantar sig med varandra. Ingen bild av kursdeltagarna, för samtliga satt med sina mobiler och sms:ade att de lyckligt och väl anlänt till Eringsboda.

När jag skulle åka hem satt den här vackra fjärilen på handtaget till bilen. Det var bara att stå och njuta av prakten tills fjärilen flyttat på sig.

På lördagen var det så varmt att vi satt ute under kursen. I år fanns det soltak, vilket gjorde perfekt att sitta ute.

Här är alla glada kursdeltagare i årets första skrivarkurs på Färgargården.

Att vara på skrivarkurs på Färgargården utan att gå ner till sjön existerar inte. Här är så vackert att man kunde sitta och hämta inspiration, något många gör också. Det märks tydligt i de novellsamlingar vi har gett ut tillsammans: Färgargårdens Andar och Morden på Färgargården, där sjön har en central roll.

Annie är vår badnymf. Hon badar alltid. Här känner hon på vattnet. Härligt ljummet är hennes kommentar.

Vi är alla samlade nere vid sjön. I bakgrunden ser du Färgargården, med soltaket där vi sitter och skriver utomhus.

Jag njuter när jag ser hur kursdeltagarna låter sig uppslukas av berättelserna.

Fördelen med soltaket var att man kunde välja om man ville sitta i skuggan med datorn och kroppen i solen. Något många gjorde.

På lördagskvällen åt vi en gemensam middag och firade Annie som fyllde år.

 Annie, födelsedagsbarnet.

Kocken, Jan, var även med på middagen.

Här är några av utlåtandena om kursen:
"Kursen bra med många övningar, som leder till konkreta tips och råd." Tina

"Nyttiga övningar både vad gäller gestaltning och omformulering (kolla). Kul att få egen skrivtid." Mari

"Vi får mer och mer kött på benen och det är jätteroligt. Det betyder att vi lärt oss väldigt mycket. Det är en bra mix mellan repetition och att lära nytt. Positivt att få respons på eget skrivande. Roligt att höra andras berättelser och att utrymme ges till att läsa upp vad man skrivit under övningarna. Bra för självförtroendet!" Marianne

"Givande kurs som ger mycket tankar kring sitt skrivande. Hjälp att se texter på olika sätt och få nya synvinklar. Mycket motivation att fortsätta skriva och lita till sig själv att man kan utvecklas i skrivandet. Att höra kursdeltagarnas texter ger många idéer till att utveckla mer flöde i texten." Susanne  

"Som vanligt en bra kurs. Bra med genomgång av vad vi skrivit." Eva

"Som vanligt känns det tungt att lämna Färgargården efter en fantastisk helg. Har varit kul att träffa alla gamla och nya ansikten. Kim är en underbar lärare och person, som jag återigen har lärt mig så mycket av. Längtar redan till nästa år. Om jag hade kunnat hade jag gärna kommit även de andra helgerna." Michaela

Tack alla mysiga, goa kursdeltagare för tre fantastiska dagar. Nu laddar jag inför nästa grupp som kommer på fredag. Vi ses nästa år igen!

Vill du också gå skrivarkurs hos mig? Det finns en plats kvar vecka 30. Hör av dig snarast om du vill ha den platsen.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

 
Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Copyright Kim M. Kimselius söndag 16 juli 2017

Några saker att tänka på innan du skickar till skrivtävling

Några saker att tänka på innan du skickar till skrivtävling
Sommaren är skrivtävlingarnas tid. Jag har delat med mig av många redan. Här kan du se samtliga utlysta skrivtävlingar. (Scrolla ned för att hitta alla skrivtävlingarna. Dessutom måste du gå längst ned och trycka på ÄLDRE INLÄGG. Lycka till!)


Här kommer några saker du ska tänka på innan du skickar in till skrivtävlingen.


Några saker att tänka på
1. Ha ett så rent manus som möjligt. Då menar jag precis som det låter, inga kaffefläckar, ingen röklukt etc. Jag menar också att ditt manus ska vara så felfritt som möjligt innan du lämnar ifrån dig det.

2. Se till att du vet vad det är du skriver om. Kan du inget om zombies, men ändå vill delta, läs på!

3. Vet du inte hur du ska göra indrag vid nytt stycke, gör ABSOLUT INTE indrag med hjälp av mellanslag. Gör istället en blankrad för mellanslag och två blankrader om du verkligen vill ha en blankrad i texten.

4. Titta efter i böcker hur man gör med citattecknen.

5. Strössla inte med utropstecken för att förhöja meningen.

6. Glöm inte frågetecken efter en fråga.

7. Kika igenom småorden. De är många, de vanligaste man slösar med är ju, så, och. Ta bort så många av dessa ord du kan.

8. Håll tempus, ändra det inte mitt i en mening.

9. Tro inte att förlaget ska fixa till dina fel. Se till att ha rättat felen innan du skickar in din berättelse, annars är risken stor att förlaget väljer ett annat manus.

10. Ha kul när du skriver!De här sakerna gäller även när du skickar in ditt manus till förlag. Var ALLTID noga med att ha ett så korrekt manus som möjligt innan du skickar iväg det.

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

 
Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Copyright Kim M. Kimselius