Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 16 april 2016

Boktips Attentatet av David Baldacci

Attentatet av David Baldacci
Det här var en riktigt spännande bok som var svår att lägga ifrån sig. Spänning från första sidan. Riktigt fartfylld, med bra miljöskildringar. Det här är andra boken om Will Robie och det är kul att för en gång skull läsa dem i rätt ordning.

Will Robie är en av landet skickligaste lönnmördare. Den här gången får han ett uppdrag som han önskar att han aldrig hade fått. Han ska döda sin kollega Jessica Reel, även hon en professionell lönnmördare. Det sägs att hon har hoppat av och börjat döda personer i deras organisation.

Will Robie tar sitt jobb på allvar, trots vänskapen med Jessica ger han sig på jakt efter henne. Men snart inser han att saker inte är som de ser ut att vara. Bakom allt döljer sig ett hot som kommer att skaka om hela USA och världen.

Tycker du om spänning och action är det här en perfekt bok för dig. Läs den!

Här kan du se mina tidigare recensioner av David Baldaccis böcker.Attentatet är David Baldaccis andra thriller om den statsanställde yrkesmördaren Will Robie. Tempot är skoningslöst och thrillerkungen Baldacci håller läsaren fängslad med oväntade vändningar och ett maktspel som blir alltmer intrikat. Första boken om Will Robie är De oskyldiga.

"Baldacci trycker gasen i botten, ökar spänningen och visar att han är en mästare både på att skriva thrillers och konstruera konspirationer." Jan Nygren, DAST MagazineDen får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 15 april 2016

Drömtjuvarna av Maggie Stiefvater

Drömtjuvarna av Maggie Stiefvater
Jag älskade första boken i serien, Kretsen, men var inte lika förtjust i den här boken. Ibland kändes det som om den gick på tomgång, utan att gå framåt. Inte alls lika spännande som förra boken. Tror inte jag kommer att läsa nästa del i serien.

Baksidestext:
När Adam, Gansey och Ronan mötte Blue förändrades deras liv på ett dramatiskt sätt. Nu händer det igen leylinjerna som leder runt den förtrollade skogen Cabeswater har vaknat. Allt ställs på sin spets.Ronans märkliga, svårtydda drömmar håller på att ta över hans liv, och han måste nu försöka bemästra sina övernaturliga förmågor. Finns det ett samband mellan drömmarna och den försvunna skogen? Ungdomarna får höra talas om en relik, ett märkligt ting som kan förse sin ägare med möjligheten att stjäla drömmar. Samtidigt känner de alla att en gåtfull och olycksbådande kraft närmar sig, som om någon eller något till varje pris vill komma över reliken.Andra delen i Maggie Stiefvater storslagna bokkvartett Kretsen, är en intrikat och vacker saga, sammanvävd av hemligheter och drömmar. Ett äventyr om broderskap och magi.Missa inte första delen i serien, Kretsen.


Den får tre stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 14 april 2016

Författarkurser 2016

Förra veckan tipsade jag om flera skrivarkurser. Både utomlands, här i Sverige och på distans. Idag vill jag tipsa dig om ytterligare skrivarkurser. Med 19 års erfarenhet som författare och runt 40 utgivna böcker har jag stor erfarenhet som författare. Den kunskapen vill jag dela med mig av till dig som drömmer om att skriva mer, att skriva lättare och få en bok utgiven. Därför håller jag under juli månad skrivarkurser på en ljuvlig 1700-talsgård i Blekinge. Det kommer kursdeltagare från hela landet, vi har jättekul och inspirerar varandra. För de som inte har möjlighet att resa ned till Blekinge har jag också skrivarkurs på distans. Det är bara att välja. Här tipsar jag om ännu fler skrivarkurser.

SKRIVARKURSER 2016:
Skrivkurser för Kim M Kimselius: Att hitta glädje i skrivandet, juli 2016.
Kim M Kimselius 2:a skrivbok
Manuspiloternas skrivarkurser 2016.
Här hittar du många olika skrivarkurser.
Skrivarkurs på distans för Kim M Kimselius, Hitta glädje i skrivandet.
Här hittar du många kurser inriktade på skrivandet.

Idag vill jag tipsa dig om Författarkurser.se utbud under 2016. Det är Jorun Modén som håller i kurserna. Så här presenterar Jorun sig själv: Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.


Författarkurser.se skrivarkurser under 2016
Vill du bli författare? Nedan har jag listat hur det ser ut med platser i vårens program, både när det gäller distanskurser, författarkurs i Stockholm och skrivarresa till Frankrike. I samtliga kurser ingår personlig handledning och massor av inspiration. Några av datumen är redan fulltecknade men ibland får jag ett återbud så hör gärna av dig om du vill stå på intresselista eller förhandsboka en plats inför nästa termin.

Maila jorun.moden@gmail.com för att anmäla dig eller om du har frågor kring att välja rätt kurs!

Författarkurs 1 på distans – start 12 april.
FÅTAL PLATSER KVAR. På bara åtta veckor får du med dig kunskaper om drama och hur man knyter ihop en historia, lär dig skapa flerbottnade karaktärer, skriva dialog och hitta träffande detaljer i miljöer. Dessutom knäcker vi gestaltningskoden. Kursen har fått högsta betyg av tidigare deltagare och mitt mål är att du ska bli lika nöjd. Flertalet tidigare kursdeltagare är nu utgivna författare eller vinnare i novelltävlingar. Tidigare deltagare har gett kursen högsta betyg och mitt mål är att du ska bli lika nöjd. Läs mer

Författarkurs 2 på distans – start 12 april.
PLATSER FINNS. Fördjupningskurs för dig som gått grundkursen/ Författarkurs 1 eller motsvarande kurs i kreativt skrivande. Vi vässar gestaltningen och lär oss även att jobba med olika dramatiska former, karaktärsutveckling, dialogteknik för proffs, och scenteknik. I kursen ingår en workshop för att skapa vändningar, twister och överraskande slut. Dessutom får du med dig lektörsknep så att du kan vässa ditt manus på egen hand.
Läs mer … 

Författarkurs 2 på Söder – start 4 april. 
1 PLATS KVAR. Lokal på bekvämt gångavstånd från Skanstull. Fördjupningskurs för dig som gått grundkursen/ Författarkurs 1 eller motsvarande kurs i kreativt skrivande. Vi vässar gestaltningen och lär oss även att jobba med olika dramatiska former, karaktärsutveckling, dialogteknik för proffs, och scenteknik. I kursen ingår en workshop för att skapa vändningar, twister och överraskande slut. Dessutom får du med dig lektörsknep så att du kan vässa ditt manus på egen hand.
Läs mer

Intensivhelg 23 – 24 april.
2 PLATSER FINNS. Vi går igenom hela Författarkurs 1 på bara en helg, räkna med massor av inspiration och en känsla av bootcamp! Läs mer

Författarkurs 1 på Söder – start 29 augusti.
Du är välkommen att maila mig om du vill förboka. Studera skrivkonsten i kurslokal nära T-bana Skanstull på Söder. Du får en första verktygslåda till författande, oavsett om du skriver för personlig utveckling eller med sikte på publicering. På bara åtta veckor får du med dig kunskaper om drama och hur man knyter ihop en historia, lär dig skapa flerbottnade karaktärer, skriva dialog och hitta träffande detaljer i miljöer. Dessutom knäcker vi gestaltningskoden. Kursen har fått högsta betyg av tidigare deltagare och mitt mål är att du ska bli lika nöjd. Flertalet tidigare kursdeltagare är nu utgivna författare eller vinnare i novelltävlingar. Jag som leder kursen heter Jorun Modén, är flerfaldigt utgiven författare och grundare av Författarkurs.se  Läs mer

Författarkurs i Frankrike – 7 – 14 maj.
FULLBOKAD.  Vårens kurs är fullbokad men du är välkommen att höra av dig om du vill förboka inför oktober. Vi förlänger sommaren med en förtrollande skrivarresa till La Pomme d’Or i Loiredalen i Frankrike och erbjuder för första gången del 2 som intensivvecka. Läs mer

Skriv som en journalist! Distans. Start 18 september.
PLATSER FINNS. Driver du en blogg, är du webbredaktör eller författare som vill vässa verktygen i journalistiskt skrivande? Hösten 2016 kan du gå ”Skriv som en journalist” med start söndagen den 18 september. Det här är en distanskurs där du på bara åtta veckor lär dig knep som omedelbart gör skillnad för dig och dina läsare. Läs mer … 

Författarcafé på distans – start 18 september.
PLATSER FINNS. Välkommen på en författarkurs med cafékänsla där vi utforskar skrivflöde, psykologi och Hjältens resa! Läs noga igenom kursbeskrivningen då detta är en avancerad skrivarkurs för dig som tidigare gått minst grundkursen (del 1) eller motsvarande annan skrivarutbildning.
Lycka till!

Lycka till med din skrivarkurs, oavsett om du går hos mig eller någon annan.

Kanske vill du läsa blogginlägget Att lyckas i novelltävlingar

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

onsdag 13 april 2016

Skrivprocess Låt dig inspireras av omgivningen

Låt dig inspireras av omgivningen
Du anar inte hur ofta jag får frågan vad som inspirerar mig till mina böcker. Jag har skrivit om det förut, men nu tänkte jag ta med dig på en inspirationsrunda under en helt vanlig dag i mitt liv. Följ med.

Ovanstående bild inspirerade mig i morse när jag steg upp. Solen som försöker kämpa sig igenom dimman. Många tankar for igenom mitt huvud: Världen efter en katastrof, magiska väsen, magi och mystik. Självklart tänkte jag även på min pågående berättelse Mördande foto som kommer ut i maj.

Kika på bokomslaget så förstår du vad jag menar.

Dessutom gick tankarna till en bok jag håller på att skriva på lite då och då, en berättelse som handlar om ett träd.På väg ut på morgonpromenad har dimman lättat när Tudor och jag passerar tranorna på ängen. Jag blir lika glad varje gång jag hör deras rop och tankarna far till hur jag kan få in tranor i någon av mina böcker. Hmmm. Undrar om jag inte har det i Mördande foto. Blir lite osäker nu... När man som jag har skrivit runt 40 böcker är det lätt att glömma vissa saker.

Idag gick vi långt, Tudor och jag, en promenad vi inte går så ofta. När jag såg den här ringen i stenen, en ring där de tjudrade hästar förr i tiden, då väcktes fantasin. När jag sedan kikade upp mot huset blev jag lyrisk.

Ett ödehus ute i skogen. Tänk vad många berättelser jag kan väva runt det här huset. Vad har hänt där, hur mycket fick människorna offra för att bygga huset, att släpa stenar för att bygga den stora stengärdsgården som omgärdar huset?

Jag undrar om det är ett vårdträd som står på gårdsplanen. Vem har planterat det? Hmmm... Fantasin skenar iväg och jag memorerar för att ha i någon av mina kommande böcker.

Jag kan inte ha ett inlägg om inspiration utan att ha med en bild på Tudor, som i sig är en källa till inspiration. Tack vare honom skrev jag TudorRosen Kampen om makten. Det är också tack vare honom jag kommer ut på långa, inspirerande promenader som får mig att komma hem och skriva för fullt.

En Blåmes har byggt bo i holken strax utanför det här fönstret. Jag tror att fågeln ser en rival i spegelbilden, eller så vill den bara skrämma mig, för den sitter ofta vid fönstret och tittar in.
Att ha med djur i böcker är något jag tycker om. Den här fågeln ska få vara med i någon av mina kommande böcker.

Sedan var det bananpannkakor. De åt jag för första gången i mitt liv i helgen. Smaken sitter kvar och jag längtar redan efter att äta dem igen. Jag skrev om det på nätet och fick genast många nya recept och tips om vad jag kunde äta för kombinationer till bananpannkakor. Nutella var ett av tipsen. Älskar Nutella, men jag tror inte den är sockerfri och det är jag. Jag lovar dig, någon av mina huvudpersoner kommer snart att bli galen i bananpannkakor.

Ja, det var lite om hur jag inspireras av omgivningen, en helt vanlig dag. Kanske är det inte så konstigt att jag har 46 påbörjade böcker i datorn. Böcker jag skriver på lite då och då, allteftersom inspirationen kommer, medan jag fokuserar och arbetar på de fyra böcker som ska komma ut varje år.

Blev du inspirerad av det här inlägget, av bilderna? Berätta och lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

tisdag 12 april 2016

BookBeat, ny aktör inom ljudboksmarknaden

BookBeat
Det har kommit en ny aktör på ljudboksmarknaden, det är Bonniers nystartade BookBeat, som nog är tänkt att konkurrera med Storytel och andra ljudboksaktörer. Det är bra med konkurrens. BookBeat håller samma priser som Storytel, frågan är om de kommer att stjäla marknadsandelar från den redan etablerade ljudboksmarknaden. Det ska bli spännande att se.

Snart kommer du att få se mycket reklam för tjänsten och många erbjudanden. BookBeat-appen finns redan i både iOS- och Android-version. Där marknadsförs tjänsten som ”BookBeat är Sveriges nya tjänst för ljud- och e-böcker med det bästa utbudet.” Det tål att ifrågasättas, eftersom Storytel har varit på marknaden i många år, och redan har avtal med många förlag. Jag önskar dock Bonniers lycka till. Har du hört talas om tjänsten, har du redan börjat lyssna där? Vad tycker du? Kommentera gärna nedan.

Läs mer nedan om BookBeat.

Hur funkar BookBeat?

Ljud- och e-böcker direkt i din mobil

Med BookBeat har du tillgång till tusentals böcker och kan välja att läsa eller lyssna när du vill, oavsett var du är. BookBeat håller koll på var du är i dina böcker så du enkelt kan fortsätta där du sist slutade.

De bästa böckerna samlade på ett ställe

I BookBeat har vi samlat böcker från de kända författarna. Här hittar du allt från de senaste boksläppen till tidigare läsfavoriter i alla tänkbara genres. Med BookBeat kan du vara säker på att alltid ha minst en bra bok på gång.

Läs och lyssna så mycket du orkar


Prova gratis i 14 dagar!

Välkommen till BookBeat – Bonniers nya tjänst för ljud- och e-böcker i mobilen. Prova fritt i 14 dagar, därefter 169 kr/mån. Gillar du tjänsten betalar du därefter för en månad i taget och avslutar enkelt när du själv vill.
 • Kända författare
 • Tusentals titlar
 • Ingen bindningstid

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 11 april 2016

Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner?

Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner?
Det var frågan jag fick förra veckan när jag var och föreläste, en ovanlig fråga. Något jag inte kunde besvara direkt, eftersom jag aldrig tidigare hade svarat på den. Ändå behövde jag inte lång betänketid, för jag visste vad jag skulle göra.

Om jag hade tio miljoner skulle jag betala mina skulder.

Om jag hade tio miljoner skulle jag instifta ett stipendium för de som drömmer om att bli författare. De som inte har råd att vara ledig för att skriva, de som skulle behöva ett extra stöd när de just startat sitt författarskap. Precis som jag önskar att jag hade fått när jag var ny författare och levde på existensminimum.

Om jag hade tio miljoner skulle jag se till att göra det bättre för de människor som är på flykt under krigets fasa, som befinner sig i flyktingläger under svåra förhållanden. Jag skulle vilja ge dem ett bättre liv.

Om jag hade tio miljoner skulle jag snabbt göra slut på pengarna, för ingen blir lycklig av mycket pengar. Däremot kan jag göra många andra lyckliga, de som har alldeles för lite av dem, jag skulle dela med mig av pengarna till dem.

Om jag hade tio miljoner skulle jag inte känna mig rik, för det är inte pengar som ger rikedom, det är lycka, kärlek, gemenskap och vänskap. Det går inte att köpa för pengar. Därför känner jag mig rik just nu, även om jag inte har tio miljoner, för jag har lycka, kärlek, gemenskap och vänner, dessutom har jag min hund.

Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner?

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Tidningen Skrivas alla skrivarkurser

Som du säkert vet håller jag distanskurser i skrivandet genom tidningen Skriva. Här kan du se min kurs och samtliga skrivarkurser som drivs i tidningens regi. Det är Jens Klitgaard som har komponerat texten nedan. Kanske vi hörs på min distanskurs i skrivandet, eller syns på min sommarkurs, Att hitta glädje i skrivandet, på Färgargården i Eringsboda. Nedan kan du läsa om alla skrivarkurserna.

Skriv i sommar!

Jag vet, det känns långt bort, men plötsligt så är den där: Sommaren. Denna tidpunkt på året då det är dags för många att ta itu med det där skrivprojektet som bubblat i kroppen. Tyvärr krymper ofta ens tilltänkta utrymme i snabb takt. Resor som bokas, lantställen som ska repareras, familjeträffar… you name it! För att få styr på skrivandet i sommar erbjuder vi dig därför två bra alternativ.

Hitta glädje i skrivandet! 

NYHET! Känner du att det går trögt i skrivandet och att du behöver hitta glöd och inspiration? Kim M Kimselius har skrivit närmare 40 böcker i flera olika genrer och har en outsinlig skrivlust. Ta hjälp av hennes bästa tips och entusiasm till skrivandet!
Klicka här för att gå till kursen

Sommarskolan på nätet

13 juni - 14 augusti på distans. Skriv lite varje dag och bli klar med romanen i sommar! Sommarskolan
baserar sig på kursen Skriv en roman på 10 veckor, men här får du respons på en sida i veckan och tillgång till en facebookgrupp där du kan få kontakt med andra kursdeltagare. Om du redan gått kursen Skriv en roman på 10 veckor kan du uppgradera till sommarskolan.

Läs mer och anmäl dig här!

Sommarkurs i Stockholm

4-8 juli på Södermalm i Stockholm. Ta tillfället att under en intensiv vecka lära dig mer om det skönlitterära skrivandet och träffa andra skrivande människor. Vi jobbar praktiskt med skrivövningar, dina egna texter och kreativa inspirationspass.
Läs mer och anmäl dig här!
Apropå sommar befinner jag mig själv på det södra halvklotet av jorden, i Argentina. Igår tog sommaren officiellt slut här i och med höstdagjämningen, men värmen dröjer sig kvar en stund. Det är min andra plats på jorden och jag är mycket tacksam över att ha tillgång till en ytterligare kultur. Både för att kunna se den inifrån, och min egen, det svenska, utifrån. 
Här är det inte bara solens banor som går tvärtom. Dörrar som i Sverige skulle öppnas utåt, öppnas inåt, toavirveln vrider sig motsols och månens skärva beter sig vänsterhänt på himlen… 
Ibland kan det vara bra att se saker tvärtom, för det gör en mindre säker på att man själv har rätt. Det tror jag är en bra grund för skrivande i alla former. Att behålla ett utforskande perspektiv där man är nyfiken på sin omgivning, vad den beror på och hur den påverkar människorna i den. 
Ett vanligt sätt i berättande är att använda platsens fysiska egenskaper för att skapa känslostämning. För att ge några enkla exempel. 
 • Regn 
 • Mörker
 • Övergivna byggnader
 • Kala träd
Kontra:
 • Solsken
 • Ljus
 • Folkfyllda torg
 • Blommande buskar
Det är så tydligt att vi kopplar platsers yttre egenskaper till en sinnesstämning att det nästan blir löjligt tydligt när vi ser det såhär. Trots allt kan det ske de mest trista saker på soliga platser, man kan känna sig som mest ensam där det är fullt av folk och det kan finnas fullt av lust och glädje i mörka, kalla miljöer (tur för oss i Sverige). För att ta oss djupare in i berättandet och gå bortom klichéer kan vi till och med använda oss av dessa kontraster för att skapa en mer intressant historia. Nedan kommer därför en skrivövning på ämnet.
Med värme,

Jens Klitgaard och tidningen Skriva


Jens ansvarar för utvecklingen av kursportalen skrivarkurser.nu och är en skrivande person med författardrömmar, men också förläggare, lektör och skrivkursledare.
Klicka här för att gå till Skrivarkurser.nu


Skrivövning: Kontrast till miljön
 

1. Välj en plats du känner till väl.

2. Vad i den fysiska omgivningen på denna plats kan förmedla en sinnesstämning? Tänk både på geografi, arkitektur, natur, väder, årstid, tidpunkt och hur människor rör sig på platsen (eller inte).

3. Vilken stämning förväntar man sig i denna miljö?

4. Skriv en kort ”kontrast”-scen där du motarbetar den genom att föra in en karaktär eller annat element som inte alls stämmer mot den. 
Att spela på läsarens förväntan är ett knep. Kanske ibland rent effektsökeri. Men det kan funka väldigt bra. När miljön blir något som karaktärerna i den måste kämpa mot finns redan en berättelse att bygga på. 

Introduktion

Är du intresserad av att gå en skrivarkurs på skrivarkurser.nu? Få en gratis introduktion till hur det fungerar.

Klicka här för att gå till kursen

Romanskolan 

Vill du ta tag i ditt romanprojekt med professionell hjälp? Romanskolan tar dig genom romanskrivandets hantverk och hjälper dig i din kreativa process. Under 20 veckor utvecklar du ditt eget manus med stöd av kursledaren.

Klicka här för att gå till kursen

Novellskolan

Vill du lära dig skriva noveller, fördjupa dig i en kreativ process och få respons på dina texter?
I novellskolan fördjupar vi oss under 12 veckor i konsten att skriva i det korta formatet. Kursledare är novellförläggaren och lektören Jens Klitgaard.
 


Klicka här för att gå till kursen


Skriv noveller - kort och bra

En självstudiekurs som går in i novellkonstens alla delar och som avslutas med möjlighet att få respons på en av dina noveller. I kursbreven finns både skriv- läs- och inspirationsövningar med fokus på din egen kreativa process.

Klicka här för att gå till kursen

Skriv en roman på 10 veckor

Skrivuppgifter varje dag för dig som vill påbörja eller fördjupa ett romanprojekt och som vill få struktur i både romanen och skrivprocessen.
Klicka här för att gå till kursen

Lektören läser

I varje nummer av Skriva läser och kommenterar Johanna Mo en av våra läsares texter. Nu kan du få din egen personliga lektörsläsning och textredigering av ditt manus.

Klicka här för att gå till kursen

Produktiv författare

En kurs för dig som har en släng av skrivkramp, skjutauppsjuka och vill höja din självkänsla för skrivandet  – och för dig som försöker pussla ihop livets alla sysslor så att skrivandet får sin självklara plats.
Klicka här för att gå till kursen

Formatera ditt manus i Word

Ska du skicka in ditt manus till förlag eller lektör för läsning? Förvirrad av instruktionerna för hur ditt manus ska formateras? I denna kurs visar vi hur du gör grundläggande inställningar i Word.
Klicka här för att gå till kursen

Redigera romanen

En kurs för dig som skrivit (minst) första utkastet av din roman och vill finslipa det inför utgivning.
Klicka här för att gå till kursen

Skriv en serie eller uppföljare

Kursen passar dig som vill planera och skriva en bokserie eller skriva en uppföljare till första romanen.
Klicka här för att gå till kursen

Fler kurser läggs till fortlöpande


Ja, nu har du några olika skrivarkurser att välja på. Lycka till!

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim


Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.