Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 3 december 2011

Boktips, Julklappstips: Livet är kort Rytkönen lång av Arto Paasilinna

Om du vill ha många goa skratt och en härlig läsupplevelsen kan jag rekommendera Arto Paasilinnas böcker. Den första bok jag läste var Kollektivt självmord och jag tror aldrig jag har skrattat så mycket när jag läst, som jag gjorde då.

Även Livet är kort Rytkönen lång är en sanslöst rolig bok, med dråpliga händelser, mycket kärlek och medmänsklighet. Tycker om värmen i Arto Paasilinnas böcker, även när han skriver om något så som hemskt som självmord.

Arto Paasilinna kittlar till många skratt med sina varma, vanvettigt humoristiska och på samma gång absurda berättelser.
Gasen i botten, insisterar det gamla lantmäterirådet Taaveti Rytkönen som råkat hamna i baksätet på en taxi. Det blir början till en strapatsrik färd. Den forne pansarsoldaten Rytkönens minne är inte det bästa men kampviljan är det inget fel på - om han bara kunde komma ihåg vad han heter, var han bor och varför hans plånbok är full av pengar.
I ett hisnande tempo och med dråplig humor hålls läsaren i ett fast grepp från början till slut. Huvudpersonernas alltmer komplicerade inbördes relationer präglas av värme, kamratskap och medkänsla, och över alltsammans svävar den ödesmättade rök som krigsveteranen Heikki Mäkitalo låter sitt egenhändigt skapade småbruk gå upp i.

Det här är en perfekt bok att ge bort i julklapp, eller varför inte ta och lyssna på den under julstöket. Lovar dig, allting går undan i en fart i sällskap med Arto Paasilinna!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 2 december 2011

Ingen jul...

Billingska Bokhandeln i Höör
1 advent 2009
Det känns inte som om det blir någon jul om jag inte gör mina vanliga julsigneringar. I söndags var jag tvungen att ställa in min traditionella julsignering hos Billingska Bokhandeln  i Höör. Har njutit hela hösten av värmen och frånvaron av kyla och halkiga vägar, därför trodde jag inte att det skulle vara några problem att köra ned till Skåne den 27 november för att signera. Men tyvärr slog en storm till, med orkanstyrka i vindbyarna. Klass 3-varning utfärdades över Skåne och Klass 2-varning över Blekinge.

Bestämde mig redan tidigt på morgonen att jag inte skulle resa, trots att stormen då inte hade kulminerat utan bara var i sitt förstadie. Men jag hade tre timmars bilresa framför mig, med risk att få ett nedfallande träd över bilen, sitta fast på blockerade vägar osv. Kändes väldigt konstigt att inte ge mig iväg. Tröstade mig med att för första gången på många år vara den som satte upp alla adventsljusstakarna och stjärnorna. Något jag tyckte var mycket, mycket roligt!

På måndagen fick jag reda på att hela Julmarknaden i Höör hade blivit inställd på grund av stormen. Vilket innebar att om jag hade trotsat stormen och min intuition och ändå åkt ner, hade jag stått där alldeles själv! Det är bra att lyssna på sin inre röst!

Två år i rad har jag varit tvungen att ställa in någon julsignering på grund av snöoväder, men aldrig på grund av en kraftig regnstorm!

Signeringen hos Billingska Bokhandeln i Höör kommer att ske, men först den 15 december 15.00-17.00. Det är långt dit och jag har många andra signeringar framför mig.

Bland annat nu i helgen, då jag signerar hos
Bokia Nordstan 3 december 12.00-14.00 och
Bokia på Kungsmässan i Kungsbacka 12.00-13.00 som är en ny butik för mig att signera i.

De signeringar som återstår innan julafton är:
Bokia/Killbergs i Landskrona 10 december 11.00-14.00
Bokia/Killbergs i Jägersro/Malmö 11 december 12.00-15.00
Akademibokhandeln Gleerups i Lund 14 december 12.00-16.00
Billingska Bokhandeln i Höör 15 december 15.00-17.00
Akademibokhandeln Nova Lund 16 december 12.00-15.00
Bokia/Killbergs i Burlöv Center/Malmö 17 december 11.00-15.00
Bokia/Killbergs Center Syd Löddeköpinge 18 december 12.00-15.00
Bokia Karlskrona 21 december 12.00-16.00

Nu hoppas jag att alla de här signeringarna blir gjorda, annars känns det inte som om det blir någon jul för mig. Julstämningen byggs upp allteftersom julsigneringarna avklaras, jag ser alla människor med sina paket, jäktet, stressen, glädjen, julsångerna, doften av julglögg, pepparkakor, utklädda barn... Ja all fart och fläkt som hör till förberedelserna inför julen.

Sedan är det skönt att komma hem och lägga upp fötterna och bara njuta av tystnaden. Men i år bryter vi även den traditionen, eftersom vi i år har valt att fira julen hemma hos oss med hela släkten! Så det blir inga fötter upplagda på pallen den här julen, men desto mer glädje, stoj, skratt och glädje. För det är ju det julen handlar om: Glädje och inte paketen och maten!

Ta det lugnt i julstressen och kika gärna in och hälsa på mig om du har vägarna förbi när jag är ute och signerar.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

torsdag 1 december 2011

Mörker

Det finns olika sorters mörker beroende på var man bor.

I staden kan man, tack vare all belysning, se långt trots att det är mörkt. I staden är mörkret som en skymningszon där allt blir grått och lite olustigt.

På landet är mörkret så kompakt att det känns som om man kan skära det med kniv. Här, mitt ute i skogen, finns inga gatlampor, inget återsken från någon närliggande stad. Det är bara mörkt, mörkt, mörkt! Innan ögonen vant sig vid mörkret ser du inte din fot.

I början när jag flyttade hit hade jag starka ficklampor som nådde långt, då kunde jag se mina hundar även när de var långt ifrån mig. (Nu är det så att vi har stor, inhägnad tomt på 2 tunnland, därför kan hundarna springa lösa i mörkret tillsammans med mig.)

Efter ett tag insåg jag att det faktiskt var rätt skrämmande att ha en så stark ficklampa, för när jag lyste omkring mig i mörkret för att upptäcka hundarna, såg jag även många andra ögon som blänkte i mörkret. Läskigt och otäckt.

Nuförtiden har jag bara en liten ficklampa som kan döljas i handen och stoppas ned i fickan. Den lyser upp framför mina fötter och några meter framför mig, precis lagom för att jag ska se hundarna, men slippa se de omgivande, stirrande ögonen. Med min fantasi kan de där ögonen sitta på precis vad som helst, rådjur, grävlingar, monster, vampyrer, varulvar, spöken...

Det finns något väldigt positivt med det här kompakta mörkret, för när det är stjärnklart är det som att ha en gnistrande väv av diamanter ovanför sitt huvud. Stjärnorna lyser starkt och klart och de känns så nära att jag tror mig kunna sträcka ut handen och ta på dem. Sådana kvällar brukar jag släcka ficklampan och bara ta in skönheten, stillheten, och se ett och annat avlägset flygplan passera.

Att få ha förmånen att se alla dessa stjärnor är inget som är självklart för alla. När vi har gäster är de mycket imponerade av hur många stjärnor vi har. Ja, de har precis lika många stjärnor ovanför sina huvuden, det är bara det att de inte syns i storstädernas mörker/ljus.

Sedan finns fullmånekvällarna. Då är det som att vandra runt i en sagovärld i mörkret. Allting syns tydligt och klart, men i ett helt annat ljus än i solskenet. Naturen badar i ett silversken som känns överjordiskt. Fullmånen är gigantisk just när den stiger upp över horisonten, när den ännu inte börjat sprida sitt silverskimmer. När den slutligen hänger ovanför mig kan jag vandra omkring med ficklampan släckt och bara njuta av att finnas till.

Mörker kan vara båda skrämmande och helt underbart!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

onsdag 30 november 2011

Skrivprocess: Skrivadventskalender fylld med fina priser

Författarcoachen Ann Ljungberg har en tävling varje dag på sin sida från och med den första december, så här skriver hon:

Den 1:a december startar Skrivadventskalendern - med skrivtips, erbjudanden och tävlingar varje dag fram till jul!

Vad sägs om att vinna ett lektörsutlåtande, författarcoaching, distanskurser eller en skrivkurs i New York inklusive resa och boende?


Kika in här på länken för att ha en chans att vinna något av priserna.

Lycka till!

Letar du skrivtips kan du gå in på Kimselius Skrivtips. Här hittar du mängder av tips om hur du ska skriva din bok, ge ut på eget förlag, skicka till förlag och mycket mer.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

tisdag 29 november 2011

"Författaren väver skickligt ihop olika levnadsöden..." BTJ:s recension av På liv och död i andra världskrigets skugga


"Theo och Ramona hamnar den här gången i andra världskrigets Tyskland; mitt i händelsernas centrum kastas de in i en tillvaro på liv och död. Precis som i de föregående delarna handlar det om en tidsresa bakåt i tiden och det är lika spännande att följa med Theo och Ramona den här gången. 

Nu har de hamnat i en tid som inte ligger så väldigt långt från vår egen och som har beskrivits i otaliga böcker och filmer: det andra världskriget. Barnen har blivit ungdomar och lite mer vuxna, vilket gör att boken passar även lite äldre barn. 

Författaren väver skickligt ihop olika levnadsöden och läsaren får stifta bekantskap med flera miljöer, men det blir aldrig långtråkigt eller för svårt att följa med i handlingen. Genom att beskriva händelser från olika sidor, t.ex den tyska familjen eller judarna i koncentrationslägren, för man en översikt som skapar perspektiv och ger boken en extra dimension. 

Indelningen i många, korta kapitel hjälper till att göra den relativt lättläst och lättöverskådlig, trots antalet sidor. 

Författarens vilja att göra berättelsen verklighetstrogen och spännande lyser igenom och det är en bok som skulle fungera mycket bra som högläsningsbok. I slutet finns också en faktadel med viktiga årtal, personer och en förklarande ordlista." BTJ:s lektör Agneta Blomgren.

Kan en recension bli bättre än så här? Förstår du hur glad jag blev över de här orden? Har lagt ned otroligt mycket arbete på mina båda böcker om andra världskriget: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa, därför känns det otroligt härligt att få läsa ett sådant här omdöme.

Även På flykt från andra världskrigets fasa fick jättefint omdöme från BTJ. Det omdömet kan du läsa här.

Varje gång jag har skrivit en bok som fått så fina recensioner undrar jag om jag ska lyckas skriva ännu en bra bok. Tydligen har jag gjort det, för alla mina 19 böcker har fått jättefina lovord. Läs mer om alla böckerna här.

Nu ska jag jobba vidare med Mayafolkets hemlighet som blir den 17:e boken i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona. Känner att jag ställer höga krav på mig själv, eftersom läsarna sannolikt förväntar sig en ännu bättre bok nästa gång. Lovar försöka skriva en sådan!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

måndag 28 november 2011

Grattis! Du vann en bok!

Förra veckan berättade jag att jag ville lotta ut en bok, eftersom mina bloggbesökare hade överstigit 100.000. Något jag tyckte var värt att fira med de som läser min blogg. (Nu har siffran stigit till över 103.000!)

Det var några stycken som skriv i kommentarsfältet och gärna ville vara med på utlottningen. Jag skrev upp varje persons namn på en papperslapp som jag noggrant vek ihop. Därefter lät jag min man Jan dra vinnaren för att det inte skulle bli fel.

Egentligen skulle jag vilja ge er alla en bok, eftersom ni har skrivit så fina kommentarer. Men tyvärr gällde det bara en enda bok den här gången. Men du som brukar följa min blogg vet att jag rätt som det är lottar ut en bok, så det är bara att hänga kvar.

Innan jag berättar vem den lyckliga vinnaren blev vill jag besvara alla era fina kommentarer:

Tack Trillingnöten för alla dina fina ord. Blir så glad över att du tycker så mycket om min blogg. Tack!

Härligt att läsa din motivering Helena Milton. Blir mycket glad för att du tror böckerna är RIKTIGT BRA eftersom du tycker jag skriver så bra här på bloggen. Tack!

Härlig kommentar Mångmamma! Blir glad över alla dina fina ord om mina böcker och min blogg. Nästa gång du passerar en magisk gräns på din blogg kanske du också gör något extra av det. Tack för din fina kommentar!

Hej Lotta. Lovar dig en stor upplevelse om du läser någon av mina böcker om andra världskriget: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Har fått mycket fina omdömen om båda böckerna. Om jag kan slå Elsa Morante vet jag inte, eftersom jag inte har läst hennes böcker. Tack för att du tog dig tid att skriva här på min blogg!

Hej Marilin. Tror säkert din trettonåring skulle sluka alla mina böcker och du skulle ha lika stort nöje av dem. Blir glad för dina fina ord, tack!

Tack för dina fina ord Hanna, som du tog dig tid att skriva även om du inte ville delta i utlottningen eftersom du redan hade böckerna.

Hej Anna, oj, vad mycket beröm du ger mig och mina böcker. Tack! Blir mycket glad för dina ord. Nästa år ska jag försöka komma upp till Stockholm och signera. Kanske ses vi då?

Kul att höra att du gillar inläggen om mina hundar Tereseh. Förstår att du slukar inläggen om skrivprocessen eftersom du skriver själv. Tack för dina fina ord!

Hej Marina, kul att du deltog i utlottningen. Ser fram emot att träffa dig i Singapore. Förstår att du tyckte om På flykt från andra världskrigets fasa eftersom du nu vill läsa På liv och död i andra världskrigets skugga!

Hej Tilda. Åh, vad glad jag blir när du berättar att du har haft användning av min bok i historia! Jätteroligt att höra. Kul att höra att du tycker om bloggen också!

Visst är det okej att du länkat till min blogg och lånat bilder härifrån Annelie! Tack för alla dina fina ord. Skrattade när du berättade att du ännu inte hade läst någon av mina böcker. Kanske vi ses under någon av mina signeringar nere i Skåne nu innan jul. För jag tror det är där du bor, eller?

Hej Joanna. Kul att du hittade hit till min blogg och tyckte om den. Tänk att vi hade bokutlottningar samtidigt! Vilket sammanträffande!

Tack Jenny för alla dina fina ord om min blogg och mina böcker. Blir mycket, mycket glad för allt positivt du skriver. Tack!

Hej Jessica. Mycket roligt att du skriver att du tycker om mina små berättelser, eftersom jag tycker väldigt mycket om att skriva dem! Tack för alla fina ord!

Ja, det där var svaren till dem som hade skrivit och ville delta i utlottningen. Nå, vem blev då vinnaren?

Det blev Trillingnöten. Den skrynkliga lappen med hennes namn ligger uppvikt bredvid tangentbordet. Grattis Trillingnöten. Om du skriver ett meddelande till mig på Facebook och lämnar din adress så skickar jag dig en signerad bok nästa vecka.

Ett stort tack till alla er andra som deltog i utlottningen och skrev så fint om min blogg och mina böcker. Fortsätt följ bloggen, så du inte missar nästa utlottning!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

söndag 27 november 2011

Signering i Karlshamn och Idol

Tänk att jag igår var och signerade i samma stad som Idolvinnarna! Något jag fick reda på när butiken plötsligt blev tom, eftersom alla skulle gå och titta på de fyra sista finalisterna i TV4:s Idolprogram.
Hade jag inte arbetat själv hade jag försökt ta mig dit, om jag hade haft en chans att tränga mig fram bland alla som var där och lyssnade och köpte en signerad skiva.

Innan signeringen tog jag en tur genom Karlshamn och passade på att köpa några julklappar. Då passerade jag den här gulliga renen:

Så här såg det ut där jag satt och signerade:
Kortet är taget efter signeringen och bokhögarna har sjunkit betydligt.

Som vanligt var det full fart direkt jag kom för att signera. Vilken tur att jag hade lämnat ifrån mig materialet; autografkort, broschyrer och roll-up, innan jag gick iväg för att shoppa.

Matilda är bara sju år, men tycker mycket om mina Kimberlieböcker. Idag fick hon den tredje delen i serien Kimberlie - Främlingar. Många frågade efter en fortsättning på Kimberlie-serien, så jag får väl sätta igång och skriva en ny Kimberliebok snart!

Det kom ett glatt gäng ifrån skolan Galären. De tyckte mycket om mina böcker och ville väldigt gärna att jag kom och föreläste i deras skola. Något jag hoppas att jag får göra så småningom.

Här har vi ännu en glad fan som älskade mina böcker. Idag köpte hon På liv och död i andra världskrigets skugga, som hon stolt håller upp här på bilden.

Liksom vid mina tidigare signeringar hade jag många roliga pratstunder med både läsare och sådana som intresserat kikade på mina böcker. En man köpte sex stycken böcker till sin dotter, en annan man köpte de båda böckerna På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa till sig själv. Ja, det var full fart i stort sett hela tiden, förutom då Idoldeltagarna signerade sin skiva.

Ett kärt återseende var när konstnären Kjell Hobjer kom och besökte mig i butiken. Tidigare bodde han inte så långt ifrån där jag bor och vi stötte på varandra ibland. Jag var hemma och hälsade på honom och hans far ett par gånger, eftersom jag ofta passerade deras hus på mina hundpromenader förr om åren.

Kjell är känd för sina tavlor med ansikten och idag när vi träffades ritade han en alldeles egen teckning till mig, som han signerade. Inte nedanstående bild, den är ett exempel på en av alla de tavlor som Kjell har gjort.
Signeringstiden gick fort och plötsligt var det dags att åka hem. Jag hade njutit av färden till butiken, +3 grader, soligt och torra vägar. Den här helgen förra året hade vi en hel del snö och blixthalka, jag halkade runt i Skåne på hala vägar och var nära på att bli inblandad i en trafikolycka. Som tur var klarade jag mig och blev bara vittne till hur bilen framför mig körde rakt in i en långtradare. Ja, jag hade sannerligen änglavakt. Läs om händelsen här.

När jag var på väg hem från butiken passerade jag ett konditori och klev in. Läste på deras matsedel och blev glatt överraskad över den mycket annorlunda menyn. Svenssonmackan var så populär att den var slut för dagen. Kanske något jag får prova på nästa år när jag återkommer för att signera igen.
Jaha, då var ännu en höstsignering avklarad. Bara att bocka av från almanackan. Idag är jag i Höör på Billingska bokhandeln och signerar mellan 15.00-18.00. Det är julmarknad i staden och det brukar komma massor av folk. Det är kröning och sång av Lucia med tärnor och det brukar vara massor av tomtenissar på häst som rider efter vagnen med Lucian och hennes tärnor. Det är sång och underhållning och en mycket trevlig stämning både ute på stan och i bokhandeln. Titta gärna in om du har vägarna förbi! Personalen är experter på Läsplattor, så passa på om du funderar på att köpa dig en läsplatta till jul! Dagens signering hos Billingska i Höör är inställd på grund av Stormen och Klass 3-varningen som SMHI utfärdat för Skåne. Ny signeringstid den 15 december 15.00-17.00!

För resten av mitt signeringsschema, se min hemsida www.kimselius.se 

Vi ses!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se