Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 23 december 2017

Bästa julklappen

Bästa julklappen

Den bästa julklappen för mig just nu är att jag har fått hem Kiara från veterinären och att hon är i stort sett helt återställd. 
Kiara hemma i sin soffa

Det började i måndags med att Kiara verkade ha ont i nacken. Vi åkte till veterinären som konstaterade att hon hade sträckt en muskel. Skönt! Jag var rädd att det var hjärnhinneinflammation, eftersom hon gick som om hon vandrade på is.

På tisdagen mådde hon jättebra. Men på onsdagen blev Kiara  jättedålig, med hög feber, trots att hon gick på medicin på grund av nackont. 

Kiara hos veterinären
Jag satt hela onsdagskvällen till 23.00 hos distriktsveterinären i Karlskrona med henne, där veterinären gick igenom hela henne och tog massor av blodprov. Det enda han såg då var benbitar i magen, som han inte tyckte kunde ge upphov till feber. Vi åkte hem och jag sov knappt något, tempade henne under natten och hon blev hela tiden sämre. På torsdags morgon stoppade jag in henne i bilen och körde direkt till distriktsveterinären och var där strax innan de öppnade. De tog in henne direkt. Efteråt, när jag hämtade Kiara, sa veterinären att han trodde han skulle bli tvungen att operera henne direkt när han såg henne komma in, eftersom hon var så dålig. Jag trodde att jag aldrig mer skulle få se min hund levande. Kanske kom oron från att vi för två år sedan miste vår hund Tickie just den 21 december. Den hund som Kiara "ersatt".

Jag åkte hem och försökte jobba, men det gick inte, så jag gjorde julgodis och julskinka istället. Det blir ändå ingen riktig jul i det här huset i år, med oro över Kiara, och vår katt Grynet som dog i tisdags. Vi började julen redan i fredags genom att äta
skinkan till frukost och lunch. Vi firade att flocken var samlad, även om en flockmedlem saknades.

Kiara åt inte på två dagar, så du kan tänka dig min glädje när hon åt frukost klockan 5 på fredags morgonen och sedan gjorde ifrån sig och benbitar kom ut i avföringen.

 

Jag och Kiara. Äntligen mår hon bättre!
Nu är hon i stort sett tillbaka till det normala. Det är bara i ögonen jag ser att något är fel, dessutom har hon fortfarande ont i nacken och jag har satt upp vattenskål och matskål på en pall så hon slipper böja sig.

Det är skönt att ha hittat en veterinär som har jour dygnet om, nu slipper vi åka till Kalmar mitt i natten på hala vägar om det skulle bli kris. Onsdag/torsdag blev det 30 mil för mig i bilen... Nu har jag varit ute i hundgården och rensat bort de sista märgbenen, medan Kiara hela tiden försökte plocka upp benen ur påsen.


Bästa vännerna, Kiara och Tudor.
Inte har det blivit så mycket skrivit de här dagarna, jag har inte kunnat samla tankarna. Bara tänkt på Kiara och Grynet. 

Hoppas du har en fin dan före dan och inte köper alltför många julklappar utan tänker på att julen är glädjens tid, då vi ska tänka på våra nära och kära.

Tudor och Kiara, äntligen tillsammans igen.
God Jul!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se


 fredag 22 december 2017

Kärlek har ingen ålder av Eva Swedenmark

Kärlek har ingen ålder av Eva Swedenmark

En underbar bok som jag lyssnar på med ett brett leende. Eva Swedenmark är en mästare på personskildringar. Jag älskar hur karaktärerna i berättelsen gör de mest osannolika saker. Visst kan det kännas som lite väl enkla lösningar på problem ibland, men jag köper det, eftersom berättelsen är så charmig.

En sak kan man alltid lita på när man läser en bok av Eva Swedenmark: hur eländigt det än är ordnar det alltid upp sig till slut, ibland på oväntat sätt. Det här är en bok som jag kallar för Må-Bra-Bok, eftersom den får mig att le så mycket. Läs den! Men läs föregångaren först Själen har inga rynkor. Perfekta böcker att försvinna bort i julbestyren med!En överhängande hyreshöjning hotar att stjälpa den charmiga second hand-butiken Syster Yster i Aspudden. Men den till synes värdefulla docka stamkunden Petra hittat på en hylla kan vara ljuset i tunneln, och en ansedd auktionsfirma ska skicka butiksägarna Mimmi och Vera ända till New York inför försäljningen men det vill därför till att de annars så sorgligt klädda systrarna genomgår en rejäl makeover. Detta får den något nedstämda väninnan Margot att vakna till liv och hon skapar några beundransvärda kreationer.

Som tack för Petras fynd bjuder Syster Yster-systrarna henne med till New York. Och med tanke på Petras starka längtan efter sin dotter Amanda - som fått en roll i en Off Broadway-pjäs over there - kommer resan som en skänk från ovan. Bosse, Petras nya kärlek, får däremot snällt stanna hemma.

När Petra & Co anländer till New York tornar svarta moln upp sig: Amanda dyker inte upp vid flygplatsen och ingen tycks veta var hon är. Och till råga på allt triggas Bosses svartsjuka hemma i Aspudden av mobilbilder där Petra syns tillsammans med den inställsamme antikhandlaren Göran. Ska Bosse falla offer för sina demoner och jaga efter Petra?

"Ingen har allt, alla har något" är en härlig serie kortromaner primärt skrivna för det digitala formatet där författaren Eva Swedenmark än en gång med värme lyckas skildra det faktum att det inte finns något bäst före-datum för att finna - eller återfinna - kärleken.
"Kärlek har ingen ålder" är den andra delen och uppföljaren till "Själen har inga rynkor" där vi lärde känna en brokig skara människor som alla på något sätt kommer i kontakt med secondhand butiken Syster Yster och vars liv förändrades i både stort och smått! 
 

Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester. 


torsdag 21 december 2017

Vad ger man en författare i julklapp?

Vad ger man en författare i julklapp?

Efter att i nästan 20 år varit ute och signerat i juletid har jag sett alla dessa nödlösningar som folk tar till precis dagarna före jul. Då kan man sälja in nästan vad som helst till dem, det är bara att svara ja på deras frågor.

Nu tillhör jag inte dem som ljuger, utan svarar ärligt om det passar just den person boken är tänkt till. Men ibland har folk köpt boken ändå, trots att jag sagt att det kanske inte alls är något för gammelfaster Britta, hon kanske hellre skulle vilja ha någon annan bok.

Men ibland händer det att gammelfaster Britta skriver och tackar för den fantastiska boken hon fick i julklapp. Då blir jag mycket glad.

Idag kom det ett tjockt, hårt paket till mig och jag tänkte genast "Åh nej, inte en bok till!"

Där har du svaret på vad du inte ska ge en författare i julklapp: inga böcker, ABSOLUT inga böcker! I alla fall inte till den här författaren.

Jag kämpar fortfarande med mina recensionshögar. Har nu delat upp dem i flera högar, då ser de inte lika mäktiga ut och det är inte lika lätt för bokhögen att rasa och falla över sovande hundar.

Men vad ger man då en författare i julklapp?
Jag brukar få gosedjur, små prydnadssaker, teckningar, julkort, brev, tavlor, stickade och virkade saker, små schackspel med mera. Många av sakerna är egentillverkade och de sätter jag extra värde på.

Det kanske är just böcker man som författare vill ha
Men om man nu inte har varit etablerad författare i tjugo år som jag, då kanske det är just böcker man vill ha. Böcker om skrivprocessen, böcker om bokutgivning, marknadsföring etc.

Att hitta glädje i skrivandet
Att skriva med glädje


 10 misstag författare gör


10 tips för att leva på din kreativitet
Författaren i sin linda
Men om man är en författare i sin linda, en som ännu inte krupit ur puppan, då kanske man helt enkelt vill ha en skrivarkurs i julklapp. Den här veckan har jag tipsat om flera olika skrivarkurser, men inte sagt ett enda ord om mina egna skrivarkurser. Mycket för att de alla är fullbokade, men det går att ställa sig på reserv till sommarkurserna. Dessutom har jag precis bestämt mig för att jag ska hålla en grundkurs vecka 44 2018. Den perfekta julklappen för dig?

Jag ser fram emot många mjuka paket i jul, till skillnad mot när jag var barn, då ville jag bara ha hårda paket, böcker!

Önskar dig en riktigt God Jul!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.seonsdag 20 december 2017

Skrivkurs med Dag Öhrlund

Skrivkurs med Dag Öhrlund

Igår tipsade jag om Veronica Gröntes Skrivretreat som en bra julklapp. Idag vill jag tipsa dig om Dag Öhrlunds skrivarkurs till våren. Nu har du två olika skrivarkurser att ge bort i julklapp. Eller varför inte ge dig själv en skrivarkurs i julklapp! Läs mer nedan.

ORDBÄVNING – SKRIVARKURSEN MED DET LILLA EXTRA

Vårens skrivarkurs kommer gå av stapeln i Uddevalla den 10-12 maj 2018.

Vi träffas för gnuggar vi hjärnorna med 15-talet lektionspass, skrivövningar, feedback, textdiskussioner, 15 min personlig rådgivning med coachen och den ack så viktiga marknadsföringen av ditt författarskap.

Dessutom finns möjlighet att boka på extra enskilda rådgivande samtal gällande skrivandet eller marknadsföring.

Kursledare är Dag Öhrlund – en av Sveriges mest etablerade författare som flera gånger nominerats till litterära priser. Dag har skrivit 30-talet egna böcker och deltagit i ytterligare 32. Som journalist och författare har han skrivit tusentals artiklar, tagit en miljon bilder och blivit publicerad i över 30 länder.

Med sin gedigna erfarenhet av hur man berättar en historia coachar Dag oss i hur du gör dina karaktärer mer intressanta och om hur du skapar en dialog som alla vill läsa. Teori varvas med snabba, roliga och lärorika skrivövningar.
 
Läs mer på Tentacle Words.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se

 

tisdag 19 december 2017

Skrivretreat med Veronica Grönte En bra julklapp

Skrivretreat med Veronica Grönte En bra julklapp

Känner du någon som drömmer om att bli författare, eller bara vill väcka skrivlusten. Då kanske skrivretreat är den perfekta julklappen. Jag har hört mycket gott om Veronica Gröntes skrivarretreat. Nedan kan du läsa lite mer om evenemanget.


Skrivarretreat för kvinnor i Nässjö •

Nyår 2017-2018

Välkommen till en rofylld skrivarretreat över nyårshelgen, i mitt hem i Nässjö. Delta i kravlöst och inspirerande skrivande med textsamtal och författarprat. Koppla av framför brasan. Ta promenader, vila och trivs i harmonisk samvaro. Max 8 deltagare.
Innan du anmäler kontaktar du mig, så att vi får talas vid: veronica@forfattarskola.se

Trygg och trivsam stämning
Tillsammans skapar vi en avspänd och kravlös atomsfär, eftersom vi möts i en slags anonymitet. Du berättar inte för de övriga i gruppen varför du valde att anmäla dig till skrivarretreaten, du berättar inte heller om ditt yrke, din familj eller vad du brukar göra på semestern. Våra samtal blir personliga men inte privata. Under lunchen sista dagen kan den som vill berätta lite mera om sig själv.


Vad innebär en "skrivarretreat"?
Ordet ”retreat” kommer från engelskan och betyder ”dra sig tillbaka” eller ”dra sig undan”. I vår del av världen handlar en retreat ofta om att kunna få en paus från vardagens stress och krav.
Denna skrivarretreat har vissa delar gemensamma med en traditionell retreat. Vi möts i en avspänd och tillåtande atmosfär som uppnås tack vare anonymiteten. Vi reflekterar kring varandras texter och lär känna varandra genom dem. Samtalen under skrivarretreaten blir meningsfulla och tystnaden en naturlig del i samvaron. Innan vi skiljs åt sista dagen, får alla som vill möjlighet att berätta något om sig själva.

Miniskrivarkurs
Varje dag ges tillfälle till ett skrivpass på ca 3 timmar som jag leder. Jag presenterar några olika pusselbitar från min grundkurs, miniskrivarkurs.

Läs mer om skrivretreaten på Veronica Gröntes sida Författarskola.se.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se

 
måndag 18 december 2017

Vinnare av julklappsbok

Vinnare av julklappsbok

Härligt att få så stort gensvar på Julklappsboken! Tack alla som har hört av sig och önskat sig en julklappsbok. Ni var många, därför blir det tre julklappsböcker.

De lyckliga vinnarna är:
Dakota Diamond
Jenny Eriksson
Monica Ivesköld


Böckerna vinnarna hade önskat sig var Skräckresan med Titanic och Mysteriet med Guldgubbarna.

Önskar alla er andra lycka till i nästa utlottning av böcker. Tack för att ni ville vara med!

God Jul till er alla!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.sesöndag 17 december 2017

Tiggaren av Sofie Sarenbrandt

Tiggaren av Sofie Sarenbrandt

Eftersom jag precis hade lyssnat på första boken om Emma Sköld när jag började med Tiggaren, var jag tvungen att gå tillbaka och läsa slutet på boken innan Tiggaren, för att jag skulle komma in i den.

Visst var boken spännande och svår att sluta läsa, men jag störde mig på vissa meningar, slitna jämförelser. Åh, jag kommer inte på ordet för att uttrycka vad jag menar. Jag kommer inte ens ihåg meningarna, men det var sådan ord jag använde mig av i min debutbok, då min redaktör uttryckte att det var slitna fraser, fast hon använde även ett annat uttryck som jag inte minns. Men just för att jag själv fått påpekande om de här meningarna, störde de mig i den här boken. Visst det är över 20 år sedan, men vissa saker glömmer man aldrig. Vet du vilket ord det är jag söker efter får du gärna höra av dig och berätta!

Annars var det en bra, spännande bok, lite osannolik i handlingen i vissa avseenden, men klart läsvärd.


Varför vill någon till varje pris se kriminalinspektör Emma Sköld död? Och vad har det för samband med flera dödsfall av tiggare i Stockholm?

Minnesstunden är känslosam. En ung människa är död, under ofattbara omständigheter. Men i bakgrunden sitter en person som betraktar de sörjande med misstänksam blick. Någon som gör allt för att stanna i det fördolda - även om priset är smärtsamt högt.

Det är obehagligt aktuellt och fruktansvärt engagerande när Stockholms tiggare faller offer för vad som verkar vara en psykopatisk seriemördare.

Den får tre stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.