Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 15 december 2012

Boktips: Mord i Central park av Patricia Cornwell

Mord i Central park av Patricia Cornwell är en spännande deckare. Det är intressant att ta del av allt det rättsmedicinska, samtidigt som en spännande berättelse vävs ihop. Jag tycker om att få träffa doktor Kay Scarpetta, Lucy och Benton Wesley igen. Detta är sjuttonde boken om rättsmedicinaren Kay Scarpetta och som vanligt kommer man nära alla de inblandade och får ta del av deras liv. En spännande bok, med en annorlunda deckargåta!

New York, veckan före jul. Kay Scarpetta jobbar dubbelt som kriminalteknisk analytiker för ett tv-program och chef för stadens rättsläkarkontor. Men berömmelsen har en baksida.

Under en direktsänd pratshow får hon frågor om det sensationella fallet med Hannah Starr, som har försvunnit och antas vara död. Under samma program får hon också ett uppseendeväckande samtal från en före detta patient till rättspsykologen Benton Wesley. När Kay återvänder hem till lägenheten väntar ett paket i receptionen som misstänks innehålla en bomb.

Snart är Scarpetta indragen i en härva där en sexbrottsanklagad skådespelare och en försvunnen miljonärska figurerar. Samtidigt vill CNN att Kay ska lansera en TV-show som heter Scarpettafaktorn. Med tanke på de bisarra händelserna som redan är i omlopp fruktar hon att hennes växande berömmelse ska få folk att tro att hon har en "särskild faktor", ett sjätte sinne som hjälper henne att lösa alla fall. Hon undrar om hon kommer att sluta som andra TV-personligheter: en stereotyp byggd på henne själv.

Mord i Central Park är den sjuttonde boken i serien om Kay Scarpetta och den välbekanta rollistan är tillbaka i New York.


En bra julklapp?

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Boudicas strid mot Romarna.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

fredag 14 december 2012

Singapore: Vandring genom staden, del 2 Husen

Här fortsätter min vandring genom Singapore stad, tillsammans med Marina som har bott i staden sedan drygt fem år. Hon hade lovat att visa mig en sida av Singapore som inte alla fick se. Idag ska jag visa dig alla de vackra hus vi såg.

Vad sägs om det här?

Eller det här?

Jag försökte ta så många vardagliga bilder som möjligt, och här har jag zoomat in en affär. När jag beskar bilden upptäckte jag att det faktiskt står KIM nere i kanten av bilden... Alltså i butiken! Kodat meddelande?...

När man är ute och reser glömmer man ofta av att ta de där vardagliga bilderna, de som egentligen betyder allra mest när man kommer hem. Här har du en vardaglig bild, utanför turiststråken.

Husen var otroligt vackra och i bottenvåningen låg små butiker.

Här ser du samma hus från en annan vinkel.

På husväggarna fanns små altare där man kunde tända rökelse och be.

Här hängde också många röda lyktor och om jag inte minns alldeles fel betydde de här tur. Så var det i alla fall i Kina, där många lyckoamuletter var röda.

Husen såg nästan overkliga ut i sin detaljrikedom, efter att jag hade vandrat runt bland centrums höghus.

Tänk dig att måla allt det här...

De här hade gjort det lite enklare för sig och behållit allt i vitt.

Här ser du huset i helhet.

Eftersom det alltid regnar minst en gång om dagen i Singapore hade alla hus gångar utanför där man kunde gå utan att bli våt, även de här vackra husen.

Älskade att vandra runt bland denna skönhet!

Vi lämnade de äldre kvarteren och kom ut bland nyare hus, som reser sig höga och mäktiga mot skyn. Nu är vi på väg mot kyrkogården och jag känner en rysning genom mig, men det var inget mot de rysningar som for genom mig när vi väl kom till kyrkogården. Om det får du läsa i nästa blogginlägg från Singapore!

Här kan du läsa tidigare blogginlägg från Singapore:
Föreläsningen i Singapore bokad.
Singapore, min födelsedag, shopping, massage och strålande utsikt
Singapore Sentosa Raffles hotell och Singapore Sling.
Singapore Svenska skolan och nytt boende.
Singapore Sidendistriktet och Orchard Rd.
Singapore, fantastisk utsikt över staden från hotel Marina Bay.
Singapore, Botaniska trädgården, del 1.
Singapore, Botaniska trädgården, del 2.
Singapore. Vandring genom staden, del 1.
Singapore. Vandring genom staden, del 2, Husen.
Singapore. Vandring genom staden, del 3, Kyrkogården.

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Den gömda Inkastaden.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här 

torsdag 13 december 2012

"Känner du någon som älskar att skriva så är den här boken en perfekt julklapp" skriver författaren Eva Holmqvist om Att skriva med glädje av Kim M Kimselius

När jag läste de inledande orden till recensionen som författaren Eva Holmqvist skrev om min bok Att skriva med glädje, fick jag ont i magen och en känsla av att hon inte tyckte om boken. Men till min glädje visade det sig vara helt tvärtom. Hon älskade den och tycker att det är en bra julklappsbok både för de som vill skriva och för de som redan skriver. Läs nedan vad Eva skriver om Att skriva med glädje.
"När jag stod på bokmässan pratade jag med en kvinna som var på jakt efter en bok om själva skrivhantverket. Eftersom jag visste att Kim Kimselius just hade kommit ut med en sån bok och jag tycker väldigt mycket om de blogginlägg som hon skriver om skrivhantverket skickade jag henne till Kims monter. Det är första och enda gången som jag rekommenderat en bok som jag inte själv har läst... :-)

Som tur är var den precis så bra som jag trodde när jag rekommenderade den. Den är uppbyggd som korta stycken kring skilda ämnen och alltihop kryddat med Kims egna erfarenheter. Det är en matnyttig mix som är perfekt som inspirationskälla. Jag blev oerhört sugen på att sätta mig och skriva för varje stycke jag läste (vilket kanske inte var optimalt, eftersom jag har en redigeringsperiod just nu... ;-) ). Så känner du någon som älskar att skriva så är den här boken en perfekt julklapp. Älskar du själv att skriva så ska du definitivt läsa den här boken. Jag kommer att återvända till Att skriva med glädje många gånger!   :-)


Du kan bl.a. hitta den hos
bokus och adlibris."


Visst var det en fin recension? Jag blev jätteglad för den och är oerhört tacksam för alla fina ord om en bok som betyder väldigt mycket för mig! TACK!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok:  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Den där dagen.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

onsdag 12 december 2012

"Spännande från sida 1 ända till slutet!" Monicas Bokläsardagbok om Mayafolkets Hemlighet av Kim M Kimselius

Den här recensionen av Monicas Bokläsardagbok om Mayafolkets Hemlighet  får mig att studsa av glädje, bli tårögd och få enormt mycket skrivinspiration. Tycker speciellt mycket om avslutningsorden: "Rekommenderas från unga och gamla, och de som är mittemellan".

Tack, tack snälla Monica för din otroligt fina recension.

Här kan du läsa hela Monica Kolkmans recension:

Mayafolkets Hemlighet av KIM M KIMSELIUS
Kim M Kimselius är en av mina favoritförfattare av flera olika anledningar.


  • Hon är väldigt trevlig person (har träffat henne ett par gånger på bokmässan).
  • Hon har en väldigt bra författarblogg, där hon skriver om sitt eget skrivande och även ger tips om sitt skrivande. Har förresten nyss kommit ut med en bok om skrivande: Att skriva med glädje (rekommenderas!)
  • Hon är ett av de bästa exemplen på en författare som lyckats med egenutgivning (Kim lever på sitt författande).
  • Hon är oerhört aktiv, besöker ofta skolor (till och med utomlands) och ger fansen chans att träffa henne.


Ja, och så en sak till:
Hon skriver SPÄNNANDE ungdomsböcker. Om Theo och Ramona som reser i tiden. Till olika tidsepoker, så läsaren får sig en ordentlig dos historia också. (Plus en rejäl faktadel i slutet av boken, intressant för att alla som vill fördjupa sig lite extra.

Senast i raden av böcker är Mayafolkets hemlighet. Den är spännande från sida 1 ändå till slutet, har knappt en död stund.
Hade jag varit ung så hade detta varit böcker som jag hade fullkomligt ÄLSKAT! Älskade spännande historier som barn.
Nu är jag vuxen... och älskar fortfarande sådana här spännande historier (som dessutom är välresearchade, något som jag tror att man inte bryr sig så mycket om som barn, dock...)


Direkt saxat från baksidestexten:

Orden som kom ur schamanens mun var starka och hördes långt in i djungeln. Aporna och fåglarna, liksom människorna blev tysta, stumma av skräck över styrkan i schamanens ord, när han vräkte ur sig förbannelsen, som i slutändan drabbar Theo och Ramona. De har genom en liten mayafigur färdats genom tiden till mayafolkets stad Palenque i Mexiko på 600-talet, där de genast drabbas av schamanens vrede.Mayafolkets flera tusen år gamla kalender slutar den 21 december 2012. Det har fått många att tro att jorden kommer att gå under just denna dag. Hade mayafolket någon annan orsak till att låta kalendern upphöra den här dagen, eller är det verkligen jordens undergång?I Mayafolkets Hemlighet får du ta del av mayafolkets visdom och deras fantastiska kultur. En bok som överraskar från första till sista sidan och håller dig fångad i ett järngrepp.

Rekommenderas från unga och gamla, och de som är mittemellan.

---------------------
Adlibris
Bokus

Nu kanske du förstår att jag blev mycket glad, ja överväldigad av den här recensionen!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok:  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

tisdag 11 december 2012

Ännu en intensiv arbetsvecka med föreläsningar och signeringar i Skåne, samt möte med författaren Christel Kvant

Efter föregående veckas intensiva schema med 90 mil på vägarna och en dag hemma, reste jag tillbaka till Skåne igen. Arbetsveckan började med en föreläsning på Seminarieskolan i Landskrona. Eftersom ingen vägbeskrivning hade kommit körde jag efter min GPS på snöiga, hala vägar. Hittade till skolan och parkerade. Men när jag kom fram till platsen som gps:n pekat ut som skolan låg den inte där. Jag frågade mig fram. Var ute i god tid och kände ingen stress, till att börja med. Jag hade min tunga portfölj med autografer, böcker och broschyrer och väskan blev tyngre och tyngre för varje meter. Det snöade och var halt och jag var inte klädd för en rask långpromenad på en timma, som det till slut visade sig bli. En halvtimma för sent kom jag fram till skolan, men de var lika glada för det.

Här är en av eleverna på skolan. Hon är ett stort fan till mina böcker och redovisade Tillbaka till Pompeji för sina klasskamrater. Eleverna var engagerade och entusiastiska och jag hade två härliga timmar tillsammans med dem. Skolan bjöd på lunch och flera lärare erbjöd sig att köra mig tillbaka till min bil. När vi var på väg till en av lärarnas bil kom eleverna springande med sina mobiler för att fotograferas tillsammans med mig.Trots en dålig start på dagen blev det en mycket lyckad dag.

Dagen därpå var jag tillbaka i Landskrona. Den här gången för att signera hos Bokia/Killbergs. Eftersom det hade varit mycket dåligt väglag dagen innan var jag ute i mycket god tid. Givetvis var det snöfria, halkfria vägar den här dagen och jag var mycket tidigt i butiken.

Den här fina skylten satt vid mitt signeringsbord.

Eftersom jag nu har skrivit tjugotre böcker börjar det bli trångt på signeringsbordet.

Tillbaka i min lilla sommarstuga ute i den snöiga skogen, blev jag mycket glad för att grannen varit där med sin snöslunga och plogat parkering och vägen ned till huset. TACK!

Tola är med mig i stugan och hon är verkligen ett kärt sällskap. Det blir många pussar och mycket kel när jag är hemma hos henne. Dessutom tvingas jag ut på flera promenader per dag, trots att jag är trött efter mycket bilkörning och långa intensiva arbetsdagar.

På lördagen var det dags att köra till Helsingborg, som alltid har så fin julskyltning. I år hade Kärnan fått en tomtemössa på toppen. Härligt! Eftersom jag inte sov över i Helsingborg fick jag inte njuta av alla juleljusen som sitter på byggnaderna. Dessutom var det en solig, fin dag.

Så här fint hade jag det hos Bokia/Killbergs i Helsingborg. Lite kallt och dragigt var det vid dörren, men det var ingen som missade mig och mina böcker!

Fanny är en stor fan som kommit varje år till mina signeringar i Helsingborg. Den här gången hade hon förhinder och skickade farmor istället. Bildbevis!

Min facebookvän Tina skrev på Facebook att hon skulle komma. Jag skojade med henne och sa att hon var tvungen att ta med katten för att jag skulle känna igen henne, eftersom hon har en bild på sin katt som profilbild på Facebook. Tina tog mig på mina ord, ja hon hade inte katten med sig, men hon kom fram med sin mobil och visade upp en bild på sin katt och då visste jag vem hon var.

Det hände något magiskt, helt otroligt medan Tina och Börje (bakom kameran) var där. En man kom fram och frågade om det var jag som var Kim Kimselius. När jag svarade ja frågade han om han fick trycka min hand. Vilket han gjorde och medan han upprepande gånger bockade artigt, tackade han mig för att jag hade skrivit alla dessa fantastiska böcker som betytt så mycket för hans barn. Han öste beröm över mig och jag blev helt tagen av hans ord. När han släppte min hand gick han baklänges ut ur butiken, hela tiden bugande för mig. Wow!

I min bok Kinesiska Draken skriver jag om hur folk inte får vända ryggen åt kejsaren utan går baklänges, bugande ut ur rummet. Det kändes märkligt att själv bli behandlad på detta sätt. Jag blev mållös och tårögd, och visste först inte vad jag skulle säga till Tina och Börje som fortfarande stod kvar och hade sett och hört allt.

Därefter kom mina vänner Mia och Thomas (bakom kameran). Vi vet alltid exakt hur länge vi har känt varandra, eftersom vi träffades när de var på bröllopsresa och jag och min man firade 10-årig bröllopsdag under samma resa. De hade firat 20-årig bröllopsdag i år och då insåg jag att vi hade missat att fira vår 30-åriga bröllopsdag. Det har varit rätt mycket i år...

En besökare jag blev extra glad för var författaren Christel Kvant som kom och hälsade på. Hon tackade för den fina recensionen av hennes bok Trädets tid. En bok jag verkligen älskar!

Det var så många fina besökare och härliga samtal att tiden bara flög iväg, jag hann inte ens notera antal böcker jag sålde. Men de minskade och personalen tyckte att de hela tiden hade ett flöde av mina böcker i kassan. Kul! Jag minns alla samtal, alla underbara personer jag mötte och livsöden jag fick ta del av. Jag undrar om personerna förstår hur inspirerande det är för mig att ta del av deras liv. Kanske de dyker upp i en framtida bok...

Kram Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

måndag 10 december 2012

"En riktigt bra historisk äventyrsberättelse" skriver Bokparet om Snapphanar av Kim M Kimselius

Den här recensionen var en glad överraskning. Det är Bokparet som har recenserat min bok Snapphanar. Jag träffade Jarl, som recenserar under namnet Bokparet, på bokmässan och det var ett mycket trevligt möte. Här nedan kan du läsa vad han, som tidigare historielärare, tycker om min bok Snapphanar:

I boken ”Snapphanar” av Kim M Kimselius låter hon Ramona förflyttas till konflikten mellan svenskar och danskar i 1670-talets Skåne. Hon hamnar bland Göingebygdens danskvänliga snapphanar. När Theo följer efter henne i tiden har det gått ett par timmar och när han kommer fram till samma ställe visar det sig att han hamnar hos de svenska trupperna. I sitt sökande efter Ramona kommer Theo i ett antal problematiska situationer och när de till sist hittar varandra gäller det att ta sig tillbaka till Sporrekulla gård och försöka hitta tillbaka till nutiden igen.

I denna sin sjunde bok om Ramona och Theo ger Kim M Kimselius oss en berättelse om de gränsstrider som rasade i våra södra landskap i slutet av 1600-talet. Vi får följa med snapphanarna i deras försök att stjäla den svenska krigskassan vid Loshult – något som de för övrigt lyckades med. Vi får också berättat för oss hur hårdhänt svenskarna for fram när det gällde att söka upp och bestraffa snapphanarna.

Kim M Kimselius har som vanligt låtit historiska fakta blandas med sin fantasi och gjort en riktigt bra historisk äventyrsberättelse av det hela. På sitt härliga sätt låter hon Theo och Ramona uppleva gerillakrigets fasor och problem i den tidens gränstrakter men visar också på kärlek och lojalitet mellan människor.

I TV-programmet ”Vem trorDu att Du är” var Siw Malmkvist och besökte Kim M Kimselius vid Sporrekulla gård. Det var ett mycket intressant program och gav ytterligare information om snapphanarna.

Som historisk ungdomsbok är Kim M Kimselius böcker utmärkta och det är en mycket bra väg att väcka historieintresse hos ungdomar.

Författare: Kim M Kimselius
Förlag: Roslagstext
En historisk period som är spännande att läsa om och otroligt roligt att resa runt och göra research för

Tack för den här fina recensionen, som fick mig att göra ännu ett glädjeskutt!

Kramisar från Kim 

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Snapphaneresan.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

söndag 9 december 2012

Singapore: Vandring genom staden, del 1

I maj 2012 tillbringade jag en vecka i Singapore. Där var jag och föreläste för lärare och elever på Svenska Skolan. Jag firade också min födelsedag i Singapore, något jag hoppas få göra fler gånger. Det blev många blogginlägg direkt efter hemkomsten, nu är det dags igen att berätta för dig om min allra sista dag i Singapore. När jag ville se ALLT jag ännu inte hade hunnit upptäcka, jag ville se det verkliga livet och med hjälp av Marina fick jag se en hel del som andra turister inte får se. Följ med mig på min resa genom Singapore.

Det gäller att lyfta blicken lite då och då och titta upp mot taken när  man vandrar runt i Singapore, för då får man se sådana här fantastiska skulpturer.

Vi gick till ställen där de inhemska handlade. Här satt de ute på gatan och sydde.

Vi passerade många butiker som bara var ett hål i väggen, men ett djupt sådant och där fanns massor att titta på.

Här sitter det fler personer och arbetar ute på gatan, även om en av männen inte ser värst upptagen ut för tillfället.

Här fanns färggranna butiker med en massa "onödiga" saker. Lockande för ögat!

Om du ville ha lite förfriskning var det bara att köpa en kokosnöt!
Här fanns många att välja på.

Vi intog vår lunch på en "hål-i-väggen"-restaurang. Det blev indisk mat, där i stort sett alla åt med fingrarna förutom Marina och jag.

Ska jag vara ärlig åt jag faktiskt också med fingrarna, för det var ju tänkt att man skulle använda brödet som gaffel...

Efter lunchen fortsatte vi vår promenad. Marina tänkte visa mig några vackra byggnader, samt en kyrkogård. De bilderna får du se i nästa inlägg från Singapore!

Här kan du se och läsa mina tidigare inlägg från resan till Singapore:
Föreläsningen i Singapore bokad.
Singapore, min födelsedag, shopping, massage och strålande utsikt
Singapore Sentosa Raffles hotell och Singapore Sling.
Singapore Svenska skolan och nytt boende.
Singapore Sidendistriktet och Orchard Rd.
Singapore, fantastisk utsikt över staden från hotel Marina Bay.
Singapore, Botaniska trädgården, del 1.
Singapore, Botaniska trädgården, del 2.
Singapore. Vandring genom staden, del 1.
Singapore. Vandring genom staden, del 2, Husen.
Singapore. Vandring genom staden, del 3, Kyrkogården.
Kramisar KimVinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Kinesiska Draken.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här