Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 16 mars 2013

Boktips: En magiskt underbar bok! Kretsen av Maggi Stiefvater

Det här är en av de bästa böcker jag har läst på länge. Kunde inte lägga ifrån mig boken! Ett underbart språk, en magisk stämning och fina personskildringar. En mycket annorlunda bok som jag varm rekommenderar dig om du tycker om magi och häxor :-)

Fyra pojkar på en prestigefylld internatskola har bildat ett hemligt sällskap i syfte att finna en historisk, mytomspunnen kungagrav. En flicka med övernaturliga förmågor har nyligen mött en av pojkarna - fast som död. Snart kommer deras vägar att korsas igen, med förödande konsekvenser.

Enligt en uråldrig legend ligger en walesisk kung begravd någonstans i Amerika. Gansey, elev på en privatskola för pojkar, har blivit besatt av att finna kungagraven. Enligt myten ska man leta längs särskilda energilinjer, s.k. "leylinjer" som sägs sammanlänka besjälade platser, och att "den sovande kungen" kan uppfylla ens önskningar.

Blue är sexton år och dotter till en spåkvinna. Hennes egna synska förmågor är begränsade, men för inte så länge sedan förutsåg hon en ung mans färd mot dödsriket. Dessutom bär hon på vetskapen om ett annat förebud: om hon någonsin kysser sin sanna kärlek så kommer han att dö. Så möts Blue och Gansey, och hon förstår vem han är.

Ungdomarna slår följe i en tyst övertygelse om att de på något sätt behöver hjälpa varandra i jakten på kungagraven. Kärlek spirar, men en fiende närmar sig också.


Skriv gärna och berätta vad DU tyckte om boken när du har läst den!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Förflyttningar i tiden, historiska händelser och en hel del magi ingår i Kimselius bokidé. En idé som hon utan tvivel haft framgång med... De jag pratat med älskar Kimselius böcker, läser allt och vill ha mer. Utan tvivel det viktigaste för en författare!" Blekinge Läns Tidning, Kulturredaktör Jane Betts
Läs mer om Jag är ingen häxa.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

fredag 15 mars 2013

En ny härlig webbtidning om skrivandet

Nu har du en ny spännande webbtidning att läsa som berör ämnet Skriva bok, och det är precis det namn tidningen har

För att fira lanseringen av nya webbtidningen Skriva Bok arrangerar vi en utlottning av ett bokpaket med Ariton Förlags publicerade böcker. Allt du behöver göra för att vara med i utlottningen är att gilla sidan Webbtidningen Skriva Bok på facebook plus att skicka ett mejl till info @ ariton.se med ditt svar på frågan – Vilket är ditt bästa tips för att bota skrivkramp?
 
Ditt svar behöver vara oss tillhanda senast söndag den 17/3.

Vinnaren meddelas via e-post och i webbtidningen senast söndag den 24/3.

Klicka här för att komma till webbtidningen Skriva Bok.


Lycka till i bokutlottningen!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

torsdag 14 mars 2013

"Dina böcker blir till liv när man läser dem" Ebba om Kim M Kimselius böcker om andra världskriget

Det kom ett brev, och jag blev tårögd av glädje när jag läste det. Så fina ord om mina böcker På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa.

Här får du ta del av några rader i brevet:

"Dina böcker har gett mig en syn på de människor som levde på t.ex. andra världskriget. Hur de kände, levde och såg ut. Dina böcker blir till liv när man läser dem. Man kan riktigt känna smärtan och skräcken människorna hade när deras hus brändes ner och när deras affärer vandaliserades."
 
Dessa rader var skrivna av Ebba Olofsson. Tack snälla Ebba för dina fina ord.

Här kan du läsa mer om På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa.

Har du också läst någon av mina böcker och vill berätta vad du tycker om dem kan du mejla mig på den här länken.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

onsdag 13 mars 2013

Två nya skrivtävlingar, skynda dig att skriva! 10.000 kronor och publicering


Nu har du kort om tid att skriva den här gången, men kanske har du orden inom dig och hinner slänga ur dig allt på en gång! Här kommer några skrivtävlingar med slutdatum 15 mars 2013.

Det är Makete som har en skrivtävling. Klicka på länken och skriv en berättelse om bilden du hittar där. Fyra pristagare utses, som vinner 500 kronor var.

MIX förlag drar igång en sf-novelltävling tillsammans med Bonniers förlag, vinsten är 10.000 kronor och publicering! Läs mer här.

Hur ser den nya science fiction-berättelsen ut? Handlar den om tekniska landvinningar, rymdfärder och hur samhället förändras av digitaliseringen – eller tar den oss med till en förödd värld som dränkts av vattenmassor? Har du kanske en helt nyskapande idévärld att berätta om?

Mejla din novell till manus@mixforlag.se, och skriv novelltävling på ämnesraden.
Novellen ska vara inne senast den 15 mars 2013.
Vinnaren avslöjas på världsboksdagen den 23 april 2013.
Vinnarnovellen belönas med 10.000 kronor.
Hederspristagare kan komma att utses.

Vinnarnovellen och eventuella hederspristagares noveller publiceras i MIX digitala utgivning, med sedvanligt kontrakt och royalty.
http://www.mixforlag.se/
 
Här hittar du tidigare skrivtävlingar. Den här länken uppdateras hela tiden med nya tävlingar, allteftersom de dyker upp. Tipsa mig gärna om du vet om några skrivtävlingar!
Lycka till!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

tisdag 12 mars 2013

Vikingaträl, magiskt äventyr utan slut...

Älskar när det är full fart på försäljningen och jag blir tvungen att trycka upp nya utgåvor av böckerna. Ibland läser jag om boken som ska tryckas om, för att korrigera, för att få känslan av hur det var när jag skrev boken, eller bara för att jag längtar efter att få läsa boken igen! Den bok som är på väg för omtryckning den här gången är Vikingaträl.

Den här boken väcker otroligt många minnen. Det var med den här boken min utlandslansering började, nu är böckerna översatta till flera språk. I den här boken beskriver jag min älskade morbror Lars dödskamp. Under skrivandet av den här boken förlorade jag tre av mina älskade berner sennenhundar, vid genomläsningen av boken dog ännu en av mina berner sennenhundar. Som du ser, är denna bok präglad av både glädje och sorg. Något som även genomsyrar hela boken. Jag tror att du känner kärleken som en röd tråd genom boken, min kärlek till alla de jag har förlorat.

Inför boken gjorde jag också en underbar researchresa runt Danmark, eftersom Vikingaträl utspelar sig i Danmark.

Här fick jag prova på vikingakläder och vikingamat.

Det var en otrolig resa runt till de olika vikingabyarna i Danmark, där vi bodde i de gamla delarna av Ribe, med storkar som låg i sitt rede på taket mittemot, där bilar var förbjudna på de gamla kullerstensgatorna, där ån rann genom de lummiga områdena i staden, där de hade ett mycket fint vikingamuseum. Vårt boende kunde inte ha varit mer lyckat! Vi bodde på översta våningen av ett bageri och vaknade varje dag till doften av nybakat bröd. Sedan var det bara att välja vad för sorts bröd vi ville ha till frukost! Varje kväll stod ett stort fat med bullar och kakor till de fåtal gäster som fanns på det lilla B&B.

När jag nu läste igenom Vikingaträl väcktes alla minnena till liv igen och jag mindes en alldeles speciell händelse, som skedde när jag satt och skrev boken. Jag var djupt koncentrerad, helt inne i min bok. Telefonen ringde (det var på den tiden jag hade en fast telefon), jag lyfte luren, klämde luren mellan axeln och örat och sa "ja" medan jag fortsatte skriva på boken.

Jag hörde någon säga i andra ändan att mina stolar hade kommit. Jag svarade "Jag kommer!" sedan lade jag på luren och fortsatte skriva färdigt meningen. (Jag hade beställt stolar på en möbelfirma några veckor tidigare.) Jag körde till möbelfirman, klev in genom dörren och sa att jag skulle hämta mina stolar.

Mannen frågade hur vädret var i Eringsboda, om vi hade någon snö. Jag hade inte en aning, och det svarade jag också. Men du måste väl ändå veta om ni har någon snö, sa mannen. Jag bara skakade på huvudet, såg ut genom glasdörrarna och sa: Men ni har! Sedan skulle jag förklara vem jag var, men det visste mannen redan. Då sa jag att jag just då skrev om vikingatiden, det var höst, regnigt och ruskigt och det var där jag befann mig just då. Han skrattade bara när han gick för att hämta mina stolar.

När jag kom hem upptäckte jag att vi hade MASSOR av snö. Jag hade sopat bort snö från bilen, jag hade skottat undan snön och jag hade kört i snön flera mil utan att vara medveten om det. Nu tänker du säkert att jag är en trafikfara i det läget, men se det är jag inte. Jag är ändå mycket väl medveten om vad som händer i trafiken, det är som om jag har en autopilot som slår på. Du har säkert varit med om det själv!

En rolig sak var när boken hade kommit ut och jag var och föreläste på en skola för utvecklingsstörda. Underbara, rara elever med stora hjärtan och härliga leenden. Vikingaträl var min femte bok och jag ställe upp alla fem böckerna på bordet bredvid mig, där jag stod uppe på scen. Därefter tog jag en bok i taget och berättade om den. Jag började med min debutbok Tillbaka till Pompeji och tog dem i rätt ordning.

Det satt en härlig ung man strax nedanför scenen och för varje bok jag ställde tillbaka kommenterade han: "Men de klarar sig, för du har en till bok!"

När jag lyfte upp boken Vikingaträl och höll den i min hand, innan jag hade hunnit säga något utbrister han högt "Men nu dör de, för det där är den sista boken", sedan drar han en djup suck och ser olycklig ut.

För dig är det här bara en berättelse, jag ser allting framför mig som om det hände igår!

Jag har så många minnen av den här boken att jag nästan skulle kunna skriva en bok bara om det...

Det tänker jag inte göra, däremot ska jag ge dig ett litet smakprov ur boken:

Theo lyckades inte ta sig ur glaskupan. Han hörde fortfarande allt omkring sig, men det var som om han själv befann sig någon annanstans och bara hörde eko av ord någon hade sagt på en avlägsen plats. Ord som råkat föras till honom av vinden, starka ord, starkare än hans egna ord, för hans ord kom inte ens ut ur hans mun.

Theo ville resa sig upp, han ville genast ge sig av. Men hans hjärna verkade inte stå i kontakt med vare sig kropp eller tal. Det kändes frustrerande att ligga och höra allt, vara klarvaken och inte ens klara av att öppna ögonen för att se på den som talade till honom, än mindre kunna säga något själv.

En sval hand lades på Theos panna och strök sakta över den. Theo förstod att det var munken, för bara han hade så mjuka händer, alla andra var vana vid hårt arbete och hade hårda, valkiga händer, även kvinnorna och många av de unga flickorna.

Handen strök försiktigt och ömt. Munken började tala viskande, som om han talade för sig själv, men Theo hörde vartenda ord och varje ord var som att få en kniv stucken i såret och omvriden. Det gjorde så ont, så ont, men inte i själva såret, utan i Theos själ och hjärta när han hörde vad munken viskade.

Vill du läsa lite mer ur boken kan du göra det här på Smakprov.

Om du har läst min bok Vikingaträl skulle jag bli mycket glad över om du skrev till mig och berättade vad du tyckte om boken. Du kan maila mig genom att klicka här.

Nu dröjer det ett tag innan jag läser igenom någon av de äldre böckerna, för just nu håller jag på och skriver på 18:e boken om Theo och Ramona: Persiens Pärla. När jag skrev Vikingaträl kunde jag aldrig ana att det skulle bli så många böcker i min fristående historiska äventyrsserie.

Hör gärna av dig till mig och berätta vad du tycker om mina böcker!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

Jag med några av mina 23 böcker.
Foto Bertil Knoester.

måndag 11 mars 2013

Egenutgivande författare, framtiden och e-böcker

Det här intressanta inlägget hittade jag hos To Become a Writer. Läs och begrunda!

När det gäller att skriva och sälja böcker, har egenutgivande författare en svår uppgift. Det är mycket som krävs för att producera en bok (skriva, omslag, redigering, författarplattform, sociala medier, marknadsföringsstrategier, etc), Det gäller för egenutgivare att hålla jämna steg med förändringarna i förlagsvärlden. Det händer mycket inom branschen. Här är några av de saker som jag har hört flera gånger under det senaste året:

    
att tryckta böcker dör
    
att Barnes & Noble kommer att vara borta år 2013

    att Amazon kommer att ta över all e-boks publicering
    
och det finns mer ...


Jag tänkte att det skulle vara intressant att ta del av dessa punkter. 

 
Egenutgivande författare och tryckningJag har sagt det förut, och jag säger det igen. Marknaden för pappersböcker är inte död. Ja, vi egenutgivande författare gör huvuddelen av vår försäljning genom e-böcker (USA). Men om du inte ens överväger att trycka upp dina böcker, går du miste om att tjäna pengar och sprida vetskap om dina böcker. Jag pratar inte en om mycket, men det finns pengar att tjäna ...


Låt oss prata om e-boks försäljning i allmänhet. 

Många egenutgivande författare har rapporterat lägre försäljning sedan i somras (2012). Är detta på grund av Amazonas skandal? Eller är det konkurrensen som gör det svårare att sälja böcker? Enligt Dean Wesley Smith är det e-boks försäljningen som börjar plana ut. Han förutser att e-boks försäljningen planar ut till cirka 30% av bokförsäljningen . Det låter inte som att e-böcker kommer att vara framtiden.

Egenutgivande författare och Amazon

Ah, elefanten i rummet. Vad gör vi med Amazon? Jag håller fullständigt med de egenutgivande författare som säger att vi måste publicera där. Absolut. Men jag tror starkare än någonsin att om du inte tittar på andra vägar för att sälja dina böcker, kommer
du att förlora på lång sikt (betoning lång sikt). Det är svårt att säga säkert (eftersom Amazon är slug med sina siffror) men det verkar som de har cirka 50% av den totala e-boks försäljningen. Kobo och iBookstore rapporterar växande försäljning i USA. Vad som är ännu viktigare att notera är att båda gör mycket större framgångar, än Amazon, över hela världen.


Läs hela inlägget här.

Något att fundera över som egenutgivare, eller hur?

Jag har själv publicerat två e-bokstitlar:
Theos Pompeji
och På liv och död i andra världskrigets skugga.


Dessutom håller jag nu på att publicera samtliga 23 böcker som e-böcker. Kostnaden är minimal och det är roligt att kunna erbjuda läsarna en e-bok. Jag tycker själv mycket om e-böcker!

Vad tror du om bokens framtid? Är pappersboken på väg att försvinna, eller är det e-boken som är på väg bort? Eller kommer de att samsas?

Ja, det kan endast framtiden utvisa. Under tiden fortsätter jag att skriva nya böcker!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

söndag 10 mars 2013

"Dessa böcker har helt enkelt allt jag önskar av ungdomsböcker!"

Det kom ett inlägg på Facebook av Lena Marklund där hon berättar vad hon tycker om mina böcker. Jag blev mycket rörd över hennes fina ord. Nedan kan du läsa vad hon skrev.


"Tips på fantastiska ungdomsböcker!
Jag har läst "Det glömda kriget 1808-1809" av Kim M Kimselius

Hon har skrivit en mängd böcker med historiska teman och de har allt:
- Spänning,
- en historielektion så trevlig att man inte förstår att man lär sig ;-),
- en intressant faktadel,
-härligt språk och en bra intrig,
-dessutom gillar jag den varma känslan, att huvudpersonerna, ungdomarna är så omtänksamma om varandra, även killarna vågar visa känslor!

Dessa böcker har helt enkelt allt jag önskar av ungdomsböcker!"
Lena Marklund
Tack för alla fina ord Lena! Du satte guldkant på min dag, ja på flera dagar framöver!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.