Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 14 november 2009

Kimselius är i Finland och föreläser, andra dagen


Under två års tid gjorde jag flera föreläsningsresor till Finland, eftersom jag hade skrivit boken Det glömda kriget, efter förfrågan från Projekt 1809 i Finland. En berättelse om Sveriges och Finlands gemensamma historia.

 
Andra dagen i Finland/Helsingfors började med en titt ut genom panoramafönstren, snö utanför och havet låg blankt utanför. Vackert väder, en lovande dag framför mig. Bra!
Jag hoppade i bikinin och tog ett dopp i swimmingpoolen. Alldeles ensam, tyst, lugnt och en fantastisk utsikt över havet. Därefter bastu och då hörde jag hur någon plumsade i poolen utanför. Men jag såg aldrig någon.Vid frukosten träffade jag den andra badgästen, en mycket trevlig norrman. Vi åt frukost gemensamt eftersom vi endast var tre gäster den morgonen.

Därefter blev jag hämtad av goda vänner, åt lunch med dem och deras barn. Sedan bar det
av till Auroraparken. Där fanns tsarens toalett och en fantastisk skog som både jag och barnen älskade.

En nyfiken and flög upp på broräcket och sträckte ut halsen för en brödsmula, som vi inte hade med oss.

Promenaden förde oss utefter ån, en riktig trollskog, med nedfallna träd. Snön låg vit på marken och det var riktig vinter. Barnen älskade det och så gjorde även jag

Därefter åkte vi till Hanaholmen, där barnen fick se julgranarna som prydde både över och bottenvåning, de fick se mitt rum, men höjdpunkten var swimmingpoolen, där de lade sig vid kanten och plaskade, hänförda över hur ljuset rörde sig i vattnet när krusningarna drog fram över ytan.

Vi hade en jättetrevlig timma på hotellet innan det var dags för vännerna att åka hem med nu två trötta barn. Jag gick in och bytte om till den halvvåta bikinin och hoppade i swimmingpoolen, igen. Det var ännu mysigare än på morgonen, ljuset var underbart genom fönstren, tystnaden var total och jag var helt avkopplad. Men jag saknade mina vänner och deras barns röster och det kändes lite ensamt.

Hanaholmens Kulturcentrum utanför Helsingfors är ett fantastiskt ställe dit jag rekommenderar alla att åka för att koppla av och äta riktig gourmémat till bra pris. Och för er som inte läst min bok "Det glömda kriget 1808-1809" kan jag berätta att en stor del av handlingen i boken utspelar sig här på Hanaholmens Kulturcentrum.

Ett smolk i dagens glädjebägare är att Finnairpersonalen strejkar från måndag. Mitt plan imorgon till Rovaniemi verkar inte vara påverkat och jag hoppas att strejken löst sig till på fredag då jag ska hem från Rovaniemi till Sverige, med Finnair...

Men var dag har nog av sin plåga, det gäller att inte ta ut oron i förskott utan njuta av varje dag som om det var den sista (utan att för den skull gå omkring och tro det). Därför njuter jag av minnet av denna underbara dag och ser fram emot morgondagens simtur i poolen innan det bär iväg igen.

Vi hörs snart igen, med nya bilder. Kanske en bild på självaste tomten! För det sägs att han bor i Rovaniemi. Vi får väl se...


Första dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Andra dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Tredje dagen i Finland, Rovaniemi 
Fjärde dagen i Finland, Rovaniemi 
Femte dagen i Finland, Rovaniemi, Idrottens Hus 
Sjätte dagen i Finland, Rovaniemi, besök hos tomten 
Sjunde dagen i Finland, Rovaniemi

  Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Kramisar från Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!


Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.fredag 13 november 2009

Kimselius är i Finland och föreläser, första dagen

Under två års tid gjorde jag flera föreläsningsresor till Finland, eftersom jag hade skrivit boken Det glömda kriget, efter förfrågan från Projekt 1809 i Finland. En berättelse om Sveriges och Finlands gemensamma historia.

Upp 4.00, förberedelser inför resan till Finland. Hundarna fick springa på egen morgonpromenad på den 2 tunnland inhägnade tomten. Mörkret låg kompakt utanför. När jag gick ut mot bilen var det stjärnklart och månen var en enda tunn strimma, vilket påminde mig om en gobeläng som min moster hade. En bild över en schejk, på en vit springare som rövar bort en haremsdam i tunna kläder. Inget av det fascinerade mig, det var den tunna månskäran som var vänd åt fel håll, upp och ned, som jag inte kunde sluta titta på. Jag tänkte då att det kanske var så i det landet, att månen inte såg likadan ut som i vårt land. Tänk vad tankarna kan flyga iväg...
Bra plats på planet, i tid till Arlanda, blev lite nervös när planet skulle av-isas, eftersom det var fredag den 13:e. Men jag har flugit till Finland en gång tidigare på fredag den 13:e och då gick det bra. Även den här gången.
Flyget till Helsingfors kom in 15 minuter före utsatt tid, vilket gjorde mig glad, för jag hade kort om tid innan jag skulle vara på skola och föreläsa. Döm om min förvåning när min väska kom ut först. Tror aldrig det har hänt förut. "Min" taxichaufför Björn stod och väntade utanför och det bar iväg till skolan. Björn och jag hade mycket att prata om, det var ett halvår sedan vi träffades och trots att vi har hållit kontakten på nätet, så blir det liksom inte detsamma.
Jag skulle föreläsa i en Waldorfskola, Rudolf Steinerskolan, i Helsingfors. En storsamling med många elever. Som alltid lika roligt att föreläsa i Finland, även om jag måste tänka på att tala klart och tydligt, osäker på hur bra svenska eleverna talar. Blev glatt överraskad över att en av eleverna hade läst flera av mina böcker.
Taxichauffören Björn hämtade mig och körde mig till Hanaholmens Kulturcentrum utanför Helsingfors där jag har bott många gånger och som känns som mitt andra hem. Här på Hanaholmen utspelar sig stora delen av min bok "Det glömda kriget 1808-1809", här har jag varit på research och sett byggnaden från golv till tak och alla mystiska utrymmen utanför. Här har jag bott varje gång jag har arbetat i Helsingfors, eller varit på väg till någon föreläsning ute på landet och varit tvungen att tillbringa helgen i Helsingfors på grund av dålig flyganslutning på söndagen. Det är alltid ett lika kärt återseende.
Extra glad blir jag varje gång jag får mitt favoritrum, med panoramautsikt mot havet och swimmingpoolen på andra sidan korridoren. Jag brukar simma två-tre gånger om dagen när jag är här. Brukar vara helt ensam och se antingen solen gå upp eller ned utanför panoramafönstren, som även de har utsikt över havet, eftersom Hanaholmens kulturcentrum ligger på en udde.
Dessutom får jag alltid ett så varmt välkomnande från personalen, vilket gör mig hjärtevarm varje gång.
Åt en fantastisk lunch tillsammans med arrangörerna för min föreläsningsturnering i Finland. Jobbat lite på min bok Kimberlie - Ett nytt liv, som jag har som ambition ska vara klar innan min resa är över. Vet att jag skriver bra i Finland, skrev större delen av boken Kinesiska Draken här.
Nu ska jag fortsätta jobba med min bok, är inne i ett mycket spännande avsnitt just nu och vill se hur det går!
Vi hörs snart igen!Första dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Andra dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Tredje dagen i Finland, Rovaniemi 
Fjärde dagen i Finland, Rovaniemi 
Femte dagen i Finland, Rovaniemi, Idrottens Hus 
Sjätte dagen i Finland, Rovaniemi, besök hos tomten 
Sjunde dagen i Finland, Rovaniemi

  Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Kramisar från Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!


Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

söndag 8 november 2009

Kimselius är nöjd med Barnboksdagen i Landskrona

En vecka sedan jag kom från Island. Det har varit en mycket intensiv vecka som har gått otroligt fort.

Den här helgen har jag varit i Landskrona och bott på hotell. På lördagen signerade jag på Bokia och träffade många nya, intresserade läsare. Har redan fått mail ifrån Oscar och Lucas som totalt har fängslats av de böcker de köpte, vilket gör mig mycket glad och inspirerad.

Därefter bar det iväg till hotellet för att möta arrangörerna av Barnboksdagen, plocka lite med mina böcker och papper och sedan träffades vi i sällskapsrummet och hade en trevlig pratstund innan vi gick upp och minglade, med champagne, snittar och annat smått och gott. Därefter var det skånsk middag. Vi hade så roligt vid vårt bord. Speciellt när en av personerna berättade att hon hade gift sig på High Chaparall. Då höll vi på att skratta ihjäl oss för det lät så udda och kul. Samtidigt lät det som något väldigt roligt och annorlunda.

Det var intressant att lyssna på förlagens föreläsningar när de berättade om de nya böckerna. Ibland hade de författare med som talade om sina böcker. Även jag var där och var både representant för mitt förlag och där som författare som föreläste. Den här gången hade jag lyckats lägga in bild och text som visades på stor skärm. Jag lär mig!

Den här helgen har givit mig många nya vänner, som jag hoppas kunna hålla kontakt med över Facebook, vilket är det bästa alternativet för mig nu när jag reser så mycket.

Inga vackra islandsbilder idag, för nu är jag inte
längre där .

De slängde ut vår gamla, trasiga vedpanna i fredags. På måndag börjar de installera den nya och på tisdag är det förhoppningsvis varmt och skönt i huset när jag kommer hem efter min föreläsning i Stehag.

På fredag reser jag till Finland för att föreläsa, ska bli jättekul!

Kramisar Kim