Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 19 september 2020

Trollkarlens ring av Morgan Rice

Trollkarlens ring av Morgan Rice

Det här är en spännande fantasyserie. De första böckerna har jag lyssnat på genom Storytel. Men den sjunde boken fanns bara som e-bok. Jag började läsa, men gav upp efter några sidor. Det kändes som om en googleöversättning till svenska. Jag förstod knappt någonting av vad jag läste. Därför slutade jag läsa och laddade ner boken på engelska istället.

Serien handlar om Thorgrins äventyr. Hans liv är inte speciellt roligt och hans högsta dröm är att bli krigare i kungens armé. Alla hans bröder blir utvalda, men inte han. Thorgrin ger sig av på egen hand och får uppleva mer äventyr än vad han någonsin hade kunnat drömma om.

På vägen möter han även kärleken. Men hur ska han, som enkel bondpojke, kunna vinna en prinsessas hjärta.

I kungens slott är det ständigt kamp om makt och många intriger. Mitt i allt detta hamnar Thorgrin mot sin vilja.

WOW! Vilken fantasyserie! Det har inte gått att sluta lyssna på böckerna. Jag rekommenderar dig varmt att läsa/lyssna på dem. Jag har hittat ännu en ny författare som jag har tagit till mitt hjärta.

Läs böckerna!

HJÄLTARS VÄG (första delen av TROLLKARLENS RING) är den storslagna berättelsen om en alldeles särskild pojke, en fjortonåring från en liten by i utkanten av Ringens kungarike. Yngst av fyra syskon, minst omtyckt av sin far och avskydd av sina tre bröder har Thorgrin en känsla av att han är annorlunda. Han drömmer om att en dag bli en stor krigare, om att bli en av kungens män och skydda Ringen från de vilda horder av fiender som lever på den andra sidan Klyftan. När han väl har åldern inne, men förbjuds av sin far att ens försöka bli uttagen till kungens legion så vägrar han att ge upp: han ger sig av på egen hand, fast besluten att ta sig till Kungsgård för att bli tagen på allvar.

Men Kungsgård är en plats full av familjeintriger, maktkamp, ambitioner, avund, våld och svek. Kung MacGil måste välja ett av sina barn till arvinge, och det uråldriga Ödessvärdet - källan till all makt - ligger fortfarande orört, i väntan på att den utvalde skall komma. Thorgrin är en främling och kämpar för att bli accepterad och tas in i Legionen.

Thorgrin inser att han har märkliga krafter som han inte ens själv kan förstå, att han har en särskild gåva och ett särskilt öde. Mot alla odds förälskar han sig i kungens dotter, och fastän deras förbjudna kärlek växer så upptäcker han att han har mäktiga rivaler. När han kämpar för att förstå sina krafter tas han i beskydd av kungens trollkarl, som berättar om den mor han aldrig träffat, i ett land långt i fjärran, bortom Klyftan och till och med bortom drakarnas land.

Innan Thorgrin kan ge sig ut i världen för att bli den krigare han önskar måste han först avsluta sin träning. Men allt kan ta slut redan innan det börjat eftersom han kastas rakt in i kungahusets intriger och ränker som hotar att ta ifrån honom hans kärlek och förgöra honom - och hela kungariket. 

 

I KONUNGARS MARSCH följer vi ytterligare ett steg på Thors storslagna resa mot att bli vuxen, förstå vem han egentligen är och vilka krafter han besitter, på vägen mot att bli en fulländad krigare.

Efter en flykt från fängelsehålan får Thor den fruktansvärda nyheten om ytterligare ett mordförsök på kung McGil. Med kungens död kastas riket i kaos. I allas kamp för tronen är Kungsgård mer än någonsin fyllt av familjestridigheter, maktkamp, avund, våld och svek. En arvinge måste väljas bland kungabarnen, och någon ny få en ny chans att lyfta det uråldriga Ödessvärdet - källan till all makt i riket. Men allt kan komma att kullkastas: mordvapnet återfinns och snaran dras allt hårdare i försöken att finna lönnmördaren. Samtidigt hotas MacGils av ett nytt hot från McClouds, en fiende inom Ringen som beslutat att anfalla igen.

Thor kämpar för att återvinna Gwendolyns kärlek, men det kan redan vara för sent: han är beordrad att förbereda sig för Hundratalet, det hundra dagars helvete som alla medlemmar av Legionen måste gå igenom. Legionen måste ta sig över Klyftan, in i Vildlanden och segla över det Tartuviska havet mot Dimmornas ö - där en drake sägs ha sitt näste - för att slutligen räknas som män. 

I DRAKARS ÖDE (bok tre i serien Trollkarlens ring) förs vi vidare på Thors storslagna väg mot att bli en krigare, på hans resa över Eldarnas hav mot draken och Dimmornas ö. Ön är en karg och oförsonlig plats och hem för världens främsta krigare, och Thors krafter och förmågor skärps av träningen. Även banden till vännerna blir starkare, när de tillsammans ställs inför svårigheter värre än vad de kunnat föreställa sig. När de tvingas kämpa mot ofattbara monster förvandlas De hundra dagarna snabbt från övning till en fråga om liv och död. Alla kan inte överleva.

På vägen fortsätter Thors drömmar och märkliga möten med Argon att plåga honom, tvinga honom att ta reda på vem han egentligen är, vem som är hans mor och vad som är källan till hans krafter. Vilket är hans öde?

Samtidigt förvärras situationen i Ringen. Kendrick är fängslad och Gwendolyn inser att det är upp till henne att försöka rädda honom, och rädda Ringen genom att avsätta sin bror, Gareth. Hon jagar spåren efter deras fars mördare tillsammans med brodern Godfrey, ett mål som förenar dem och för dem närmare varandra. Men Gwendolyn upptäcker att hon är ute på djupt vatten, och att hon svävar i livsfara när hon närmar sig sanningen.

Gareth försöker lyfta Ödessvärdet, lär sig vad det innebär att vara kung och berusar sig av allt maktmissbruk. Han styr hänsynslöst och blir allt mer paranoid. Samtidigt som snaran dras åt runt kungens mördare, anfaller McClouds allt längre in i Ringen, och Kungsgård hamnar i ett allt svårare läge.

Gwendolyn längtar efter Thors återkomst, efter att de skall få vara tillsammans och se sin kärlek blomstra. Men med starka krafter i vägen så är det tveksamt om de någonsin skall få sin tid tillsammans. 

I EN KAMP OM ÄRA (bok fyra i serien Trollkarlens ring) har Thor återvänt från de hundra dagarna som en härdad krigare, och nu tvingas han lära sig vad det innebär att kämpa på liv och död för sitt land. McClouds har trängt långt in i MacGils territorium - längre än någonsin förr i Ringens historia - och fastän Thor rider rätt in i ett bakhåll så faller lotten på honom att slå tillbaks angreppet och rädda Kungsgård.

Godfrey har förgiftats av sin bror med ett sällsynt och kraftfullt gift. Hans öde ligger i Gwendolyns händer, och hon gör allt för att rädda sin bror från döden.

Gareth faller allt djupare in i paranoia, och i sitt missnöje anlitar han en trupp barbarer som sin personliga elitstyrka och ger dem Silversalen. Därmed kastar han ut Silvergardet, och hotet av inbördeskrig är sedan överhängande i Kungsgård. Han planerar också att låta de vildsinta nevarerna föra bort Gwendolyn och sälja henne i ett arrangerat äktenskap.

Vänskapen mellan Thor och hans kamrater stärks på resan till nya platser, när de ställs inför oväntade monster och kämpar sida vid sida i väldiga slag. Thor reser till sin hemby, och i en våldsam konfrontation med sin far lär han en viktig hemlighet om sitt förflutna, om vem han är, vem som är hans mor - och om sitt öde. Med alltmer avancerad träning med Argon lär han också att öppna upp krafter i sig själv som han inte visste existerade, och han blir mäktigare för var dag. Allteftersom relationen till Gwen blir viktigare återvänder han till Kungsgård i hopp om att fria till henne - men det kan redan vara för sent.

Andronicus har hjälp av en angivare och leder en armé med miljoner män för att ännu en gång försöka ta sig över Klyftan och krossa Ringens rike.
 

 

I ÄRANS LÖFTE (Del fem av Trollkarlens ring), ger sig Thor och han vapenbröder i Legionen av på en storslagen jakt genom Imperiets vildmarker för att finna det urgamla Ödessvärdet och rädda Ringen. Kamratskapen blir starkare under resan till nya platser, möten med vidunder och strid sida vid sida i ofattbara slag. De besöker exotiska länder och möter odjur och människor som inte liknar något de kunnat föreställa sig tidigare, och vart steg på resan blir allt farligare. De tvingas uppamma alla sina färdigheter för att överleva när de följer i stegen på tjuvarna, allt djupare in i Imperiet. Jakten leder dem till själva hjärtat av Underjorden, en av helvetets sju kretsar, där de odöda härskar och fälten täcks av ben. Thor måste kalla på sina krafter, och tvingas mer än någonsin kämpa för att förstå vem och vad han egentligen är.

I Ringen måste Gwendolyn leda hälften av Kungsgård till det starka fästet i väst, Silesia, en uråldrig stad som i tusen år rest sig på en klippa över Klyftan. Silesias befästningsverk har motstått alla attacker genom århundradena - men de har aldrig ställts inför ett angrepp av en ledare som Andronicus och hans armé med en miljon man. Gwendolyn tar på sig ledarrollen och lär sig vad det innebär att vara drottning, stödd av Srog, Kolk, Brom, Steffen, Kendrick och Godfrey i förberedelserna inför det ankommande, väldiga kriget.

Samtidigt sjunker Gareth allt djupare in i vansinnet och försöker avvärja en kupp för att få honom mördad i Kungsgård, medan Erec kämpar för att rädda sitt livs kärlek, Alistair, och hertigens stad, Savaria, som nu när kraftskölden är nere ligger öppen för en invasion av vildar. Och Godfrey, som vältrar sig i dryckenskap, måste besluta om han är redo att göra upp med sitt förflutna och bli den man hans familj förväntar sig att han skall vara.

I ETT TAPPERT ANFALL (del 6 av Trollkarlens ring), fortsätter Thor uppdraget djupare in i Imperiet för att återföra det stulna Ödessvärdet och rädda Ringen. Fruktansvärd tragedi drabbar honom och vännerna när gruppen mister en av sina medlemmar. Thor och hans återstående kamrater kommer närmare varandra än någonsin och förstår att de måste kämpa mot svårigheterna tillsammans. Resan för dem till nya främmande platser, bland annat till de öde Saltfälten, Stora tunneln och Eldsberget, där nya odjur väntar runt varje hörn.

Thors färdigheter stärks när han genomgår sin mest avancerade träning hittills och han tvingas använda större krafter än någonsin för att överleva. Till sist förstår de vart svärdet har förts, och att de för att hämta tillbaks det måste resa till den mest fruktade platsen i Imperiet: Drakarnas land.

Samtidigt i Ringen läker Gwendolyn långsamt, och kämpar mot depression efter angreppet. Kendrick och de andra svär att kämpa för hennes ära, trots de omöjliga oddsen. Det leder till en av de mäktigaste striderna i Ringens historia, i kampen för att befria Silesia och besegra Andronicus.

Godfrey är förklädd bakom fiendens linjer, där han snabbt finner sina färdigheter och förstår vad det innebär att vara en krigare, på sitt eget unika vis. Gareth lyckas hålla sig vid liv och håller sig med list undan att fängslas av Andronicus, och samtidigt kämpar Erec för livet för att rädda Savaria från Andronicus förestående invasion - och för att rädda sin älskade, Alistair. Argon får betala ett dyrt pris för att ha gjort det förbjudna: att blanda sig i de dödligas affärer. Och Gwendolyn måste fatta sitt beslut, om hon ska ta sitt liv eller leva som nunna i det uråldriga Tillflyktens torn.

 

I SVÄRDSRITEN (del 7 av Trollkarlens ring), kämpar Thor med sitt förflutna, med vetskapen om vem som är hans far och frågan om han ska avslöja sin hemlighet. Han är åter Ringen, har Mycoples vid sin sida och Ödessvärdet i sin hand, och han är fast besluten att utkräva hämnd av Andronicus armé och befria sitt land - och äntligen fria till Gwendolyn. Men han blir snart varse att makter större än honom själv kan ställa sig i vägen.

Gwendolyn återvänder och anstränger sig för att bli den härskare som hon är förutspådd att vara och använder sin klokhet för att ena rikets splittrade styrkor och fördriva Andronicus för gott. Hon återförenas med Thor och sina bröder och är tacksam för en paus i allt våld och ett tillfälle att fira den återvunna friheten. Men saker ändrar sig snabbt - alltför snabbt - och innan hon vet ordet av vänds hennes liv uppochned igen. Hennes storasyster, Luanda, blir en bitter fiende och rival om tronen, samtidigt som kung MacGils bror anländer med sin egen armé för att själv ta kontroll. Överallt finns spioner och tjuvar, och Gwendolyn lär sig att ingenting är säkert för en drottning.

Reece får äntligen chansen att låta kärleken till Selese blomstra, men samtidigt återkommer hans älskade från förr och han slits mellan de båda. Men tiden för vila ersätts snart av tid för strid igen, och Reece, Elden, O"Connor, Conven, Kendrick, Erec och till och med Godfrey ställs inför svårigheter som de måste övervinna om de ska överleva. Striden för dem till Ringens alla hörn, och det blir en kamp mot tiden där de måste fördriva Andronicus och rädda sig från att förgöras fullständigt. Mäktiga och oväntade krafter kämpar om kontroll över Ringen, och Gwen inser att hon är tvungen att göra vad som än krävs för att återfinna Argon och föra honom tillbaks.
 

Serien är inte slut här. Det finns totalt 18 böcker i serien. Jag fortsätter läsa.


  Böckerna får fem stjärnor av fem möjliga. 

 Blev du nyfiken på böckerna? Fråga efter dem hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns de på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus Akademibokhandeln eller Storytel. 

Kramisar Kim

Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius  

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

 

fredag 18 september 2020

Mörkläggningen av David Baldacci

Mörkläggningen av David Baldacci

Amos Decker minns precis allting. Något som ibland är bra, men oftast ett rent helvete. Men när det gäller mordfall är det bara till nytta.

Även om jag älskar David Baldaccis böcker har jag inte riktigt tagit böckerna om Amos Decker till mitt hjärta.

Ändå kan jag inte låta bli att läsa dem, eftersom de är lika spännande som alla övriga böcker av författaren.

Rekommenderar dig varmt att läsa den här boken.

Amos Decker, FBI-agenten med perfekt minne, får i uppdrag att tillsammans med kollegan Alex Jamison lösa ett bestialiskt mord i en liten oljestad i North Dakota.

Skifferoljan under marken är värd miljarder, och löftet om snabba pengar har lockat till sig hänsynslösa storföretag, korrupta tjänstemän och brottslingar. I oljeruschens kölvatten följer droger, inbrott, prostitution och nu mord. När de börjar gräva i mordoffrets förflutna kommer de, efter hjälp från oväntat håll, något stort på spåren.

Under marken vilar mörka hemligheter som inte får se dagens ljus, och det finns personer som inte drar sig för att döda en FBI-agent för att hindra sanningen från att komma fram. 


  Boken får fyra stjärnor av fem möjliga. 

 Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus Akademibokhandeln eller Storytel. 

Kramisar Kim

Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius  

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

 

 

torsdag 17 september 2020

Din självbiografi En lättläst och överskådlig bok, recension av BTJ

Din självbiografi En lättläst och överskådlig bok, recension av BTJ

Författarna varvar sina texter, men boken känns ändå helgjuten. Den är personligt utformad med en familjär ton och många egna upplevelser, ofta med humoristiska inslag. --- I sin helhet är det en lättläst och överskådlig bok som kan hjälpa och inspirera de som vill skriva sin självbiografi men inte vet hur de ska gå tillväga.

Publiceras i BTJ-häftet nr 20, 2020. Lektör Marianne Berglund

Jag jublar över den fina recensionen från BTJ. Önskar att jag kunde lägga ut den i sin helhet, för det är bara beröm genom hela texten. Även Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson är glada över orden. Lektören ger boken fyra stjärnor av fem möjliga, vilket är jättebra betyg. Jippi!

 

  Boken får fyra stjärnor av fem möjliga. 

 Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus Akademibokhandeln eller Storytel. 

Kramisar Kim

Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius  

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

 

söndag 13 september 2020

Ett kallt fall av Peter May

Ett kallt fall av Peter May

Normalt brukar Peter Mays böcker utspela sig i ett kargt, blåsigt landskap. Därför blev jag glatt överraskad att han i den här boken låter handlingen utspela sig i Paris. Här får jag även möta en ny huvudperson, Enzo Macleod, skotsk rättsmedicinare.

Det här är en pusseldeckare, där Enzo Macleod nystar upp ett gammalt fall efter att ha slagit vad om att han kan lösa fallet. 

Att röra runt i gamla mord väcker liv i det som en gång skedde och får dödliga konsekvenser.

En mycket spännande deckare som jag rekommenderar dig att läsa!

 Paris. Ett urgammalt mysterium. Det är midnatt, en man söker desperat efter fristad och flyr in i en kyrka. Nästa dag blir hans plötsliga försvinnande en riksnyhet i hela Frankrike.

Vad hände egentligen med Jaques Gaillard? Den briljanta läraren som undervisade några av landets mest begåvade elever på École Nationale d'Administration försvann för tio år sedan. Enzo Macleod, skotsk rättsmedicinare, har gått med på ett vad han inte har råd att förlora: Han ska lösa sju av Frankrikes mest notoriska mord. Till sin hjälp har han modern teknologi, ett bristande tålamod och en ansenlig grad av respektlöshet i förhållande till rättssystemet.

Djupt ner under staden, i katakomberna, gräver Enzo fram ledtrådar - spår som tycks vara avsiktligt utplacerade. I takt med att han närmar sig mördaren blir det alltmer uppenbart att han själv riskerar att bli nästa offer.

 

  Boken får fyra stjärnor av fem möjliga. 

 Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus Akademibokhandeln eller Storytel. 

Kramisar Kim

Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius  

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!